Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Als een mes in het water

MEANDER

België, 2005 | Joke Liberge
De Nederlandse filmmaakster Joke Liberge kijkt terug op een rijk jaar waarin ze met haar Belgische kortfilm meander prijs na prijs won. Liberge: "In België heerst meer gekheid."

Joke Liberge


Via een bekroning op het Filmfestival van Rotterdam kwam ze in Warschau terecht, als genomineerde op het gala van de European Film Awards. Tussendoor nam ze op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf in ontvangst. En dan te bedenken dat Liberge van het Nederlands Fonds voor de Film geen cent kreeg. Haar aanvraag voor financiering werd op de Amsterdamse burelen niet gehonoreerd. Ze werd weggestuurd met de boodschap dat ze zich vast ging vertillen aan de poëtische vertelling.
Liberge: "Ik had de film samen met Stienette Bosklopper — producente van Nanouk Leopolds îles flottantes en guernsey — ontwikkeld en ingediend voor NPS-Kort. Van het Filmfonds kwam toen een afwijzing. Glashard. Snoeihard. En het was best moeilijk om daarna door te gaan. Gelukkig had ik nog een aanvraag lopen bij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Voordat de Nederlanders 'nee' hadden gezegd, hadden de Vlamingen 'ja' gezegd tegen een coproductie. De truc was om daarna alles in Vlaanderen te regelen. Gelukkig werd me daar het vertrouwen geschonken."

Breekbaar
Liberge had daarvoor al besloten om in Brussel te gaan wonen bij haar vriend, de Vlaamse elektropopzanger Stijn. Ze regisseerde voor hem een paar zwoele videoclips met titels als 'Hot 'n Sweaty' en 'Sexjunkie'. En op zijn beurt werkte Stijn mee aan haar korte film meander (2005), niet alleen als bezorger van de muziek, maar ook als tweede regieassistent. Een samenwerking die in ieder geval een betoverend zomerse vertelling opleverde, gesitueerd aan de oever van de rivier de Maas, met jongens en meisjes die eigenlijk niets anders doen dan zonnebaden, zwemmen en zwijgen. Alsof je zo'n lome zomerdag uit je eigen jeugd opnieuw ervaart. Een steiger bedekt met handdoeken. Een schuit die voorbij komt varen. Een plons in het water.
De eerste korte films van François Ozon waren ook zomerse vertellingen. In une robe d'été en regarde la mer schuilde — precies zoals in meander — ook een onbestemd gevaar. In plaats van naar François Ozon refereert Liberge echter naar een andere Franse regisseur, Manuel Pradal die een paar jaar geleden zo mooi debuteerde met marie baie des anges (1997). Hans Beerekamp, destijds filmcriticus van NRC Handelsblad, schreef een van zijn meest lyrische recensies over deze film. Hij noemde Pradals debuut dronken poëzie aan de Rivièra.
Liberge: "Ik vind adolescentie zo boeiend. Het is zo breekbaar. Het één is aan het ophouden, en het ander is aan 't beginnen. In marie baie des anges kon je dat op de een of andere manier heel goed voelen. De directe inspiratiebron voor meander was een eigen jeugdherinnering. Het was het moment waarop ik kinderen in het water zag springen. En naar een boot zag zwemmen. Ik zag de bewegingen, de blikken. Ik zag een verandering, een wending, iets onberekenbaars, iets wat ik misschien wel 'meander' wil noemen. Het is moeilijk om uit te leggen, maar neem bijvoorbeeld de roman L'étranger van Albert Camus en zo'n zin als 'Hier maman est mort' ofwel: 'Gisteren is moeder overleden'. Het staat er zo simpel en strak, maar het raakt me diep. Achter de woorden gaat een hele wereld schuil."

Moeras
In Nederland is het volgens Liberge nog steeds moeilijker om dit soort films — met achterliggende gevoelens — te maken dan in Frankrijk of België. "Nederland is natuurlijk erg economisch gedreven", vertelt Liberge die zelf geboren werd uit Franse ouders. "Filmmakers als Fons Rademakers, Bert Haanstra en Johan van der Keuken zijn er wel in geslaagd om een soort poëzie te vinden binnen een redelijk calvinistische cultuur. Zij maakten hun films in een omgeving waarin het eigenlijk 'not done' is om uiting te geven aan je gevoelens. Gerard Reve was een meester. Die was zich ervan bewust dat de verhalen nooit buiten jezelf liggen, en dat je altijd moet blijven graven."
Nu Liberge een tijdje in Brussel woont — de stad waar ze ook haar eerste speelfilm wil gaan opnemen — ziet ze de verschillen ook beter.
Liberge: "België is meer een moeras, er gaat van alles verscholen, er is van alles onuitgesproken. Het is meer een land van extremen, en het leven is er in het algemeen wat ruiger en rauwer. Het is ook compromislozer, en er heerst wat meer gekheid. En vooral: de onmacht van de mens krijgt er wat meer ruimte. Ik moet nu opeens denken aan een uitspraak van John Cassavetes, dat was iets in de trant van: interessante karakters zijn karakters die de weg naar huis niet terug vinden."

Kartelmes
Liberge vervolgt: "Er is erg weinig plaats voor mythologie in onze cultuur. De geloofsbeleving is bij ons ook vrij concreet. Het is allemaal wat dogmatisch. In Nederland worden dan vragen gesteld als 'Wat bedoel je nou? Wat wil je ermee? Waar gaat het naar toe? Waar dient het voor? Maar als je the conversation (1974) van Francis Ford Coppola bekijkt, dan is 't aan 't einde helemaal niet opgelost. Gene Hackman weet 't misschien een beetje beter."
Nanouk Leopold is wel iemand die solide afwijkt, vindt Liberge. "Met guernsey weet ze iets te pakken en bloot te leggen. Ik vind dat ze tussen îles flottantes en guernsey ook een grote stap heeft gemaakt. Het is zo veel verfijnder. Het kartelmes is opeens vervangen door een scherp mes, en ik wacht nu op de film die gemaakt is met het scalpel. Ik zie ook uit naar de eerste speelfilms van Mark de Cloe en Esther Rots. Iemand als Lodewijk Crijns ben ik kwijt geraakt, jammer wel, want ik vond met grote blijdschap een prachtfilm. Er valt op zich genoeg te beleven in Nederland, ook Hans Teeuwen die dan opeens met zo'n film als masterclass uit de hoek komt. Punt is wel, dat deze mensen het vertrouwen moeten krijgen vanuit de filmindustrie, anders ebt het ook zo weer weg."

Dior-jurk
Een prijs winnen op een groot internationaal filmfestival is volgens Liberge van onschatbare waarde, zeker voor een beginnend filmmaker. Liberge: "Door de Prix UIP in Rotterdam te winnen, kreeg meander in zekere zin het keurmerk van Rotterdam mee. De hele wereld hangt tegenwoordig van labels aan elkaar, en als je je bijvoorbeeld een beetje in het buitenland wil profileren, is het best belangrijk om alvast over een internationaal label te beschikken. De kortfilm die uiteindelijk de prijs in Warschau won was before dawn van de Hongaarse regisseur Balint Kenyeres, een hele mooie korte film die op een vreemde manier klassiek is, maar ook genoeg afwijkt om op te vallen. Die korte film droeg al het logo van het Filmfestival van Cannes, en dat maakt toch indruk."
In Warschau deed Liberge nog mee aan een discussie waarin jonge filmmakers (denk aan Ilya Khrzhanvoksy en Jasmila Zbanic) de vraag kregen voorgelegd in hoeverre de filmkunst verloren zal gaan door de opkomst van digitale technieken. Volgens Liberge een interessante vraag, maar dan moet je wel eerst formuleren wat filmkunst is.
Liberge: "Ik denk dat de filmkunst een identiteitscrisis doormaakt, omdat er van de filmkunst is gevraagd om wat meer democratisch en wat minder elitair te zijn. Vooral door de televisie is film een democratisch ding geworden. Het is misschien een brute stelling, maar kunst is elitair. Het verwarrende is dat de dingen continu worden geherdefinieerd, zoals bijvoorbeeld in de mode. Onder filmsterren is het nu heel hip om een tien jaar oude Dior-jurk aan te trekken, en om zeg maar 'tweedehands te gaan'. Tegelijkertijd kunnen we bij 'Hennes & Mauritz' allemaal onze eigen, betaalbare 'Viktor & Rolf'-jurkjes kopen."

Op het 'Binger Filmlab' werkt Liberge aan het scenario voor haar eerste speelfilm, waardoor ze haar tijd momenteel verdeelt tussen Brussel en Amsterdam. Veel wil ze over die eerste speelfilm nog niet verklappen, wél dat er thematische overeenkomsten zijn met belle de jour van Luis Buñuel, eyes wide shut van Stanley Kubrick en mulholland drive van David Lynch. Het zal een drama worden, en het zal gaan over de dingen die zich afspelen in het verborgene. De niet geringe doelstelling: de mens ietsje beter leren kennen.

Belinda van de Graaftop
MEANDER

Januari 2007 #284

Regie en scenario
Joke Liberge

13 minuten, 22 seconden

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
Microbe et Gasoil
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
Mute
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
My Big Gay Italian Wedding
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER