Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Tim Burton: In de voetsporen van Ed Wood

MARS ATTACKS!

Verenigde Staten, 1996 | Tim Burton
Met Mars attacks!, een zestig miljoen dollar kostende kruising tussen een goedkope sf-film uit de jaren vijftig en een rampenfilm uit de jaren zeventig, bewijst Tim Burton andermaal één van de meest excentrieke filmmakers in het hedendaagse Hollywood te zijn. Een ontmoeting met de man die de Amerikaanse president laat vermoorden door een Marsmannetje.

Tim Burton op de set van Mars attacks!

Op de vraag naar zijn reactie op het spraakmakende bericht, eind vorig jaar, dat er mogelijk leven op Mars heeft bestaan, antwoordt Tim Burton met "Oh, je bedoelt die goedkope publiciteitsstunt van Warner Bros.?" Maar dan serieuzer: "Je ziet hier op aarde voortdurend de meest vreemde dingen gebeuren, dus ik verbaas me nergens meer over. Het kan toch haast niet anders of er moet in het heelal wel één of andere vorm van leven voorkomen. Voor mij heeft Mars veel meer mythische dan wetenschappelijke kwaliteiten. Mars spreekt enorm tot de verbeelding, vooral in visueel opzicht. De 'angry red planet', weet je wel. Mars heeft veel meer romantische en sprookjesachtige kwaliteiten dan andere planeten."
In een hotel in New York staat Burton, welwillend maar zichtbaar vermoeid, een aantal journalisten uit diverse landen te woord. Zijn nieuwste film was ten tijde van het interview één van de grote Amerikaanse kerstpremières en de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Inmiddels geldt Mars attacks!, met een opbrengst van 36 miljoen dollar in negen weken tijd, als een commerciële mislukking. Kennelijk niet ten onrechte waarschuwde het vakblad Variety reeds dat de film "will fly over, under and around the general public".

Dinosaurs Attack!
Burton, een voormalig tekenfilmmaker bij Disney, debuteerde na een aantal opmerkelijke korte filmpjes in 1985 met de lange speelfilm Pee-wee's big adventure. Daarna volgden Beetlejuice, Batman, Edward Scissorhands en Batman returns, waarmee hij zijn reputatie vestigde als één van de meest excentrieke hedendaagse Amerikaanse filmmakers. Voor Mars attacks! liet Burton zich inspireren door een gelijknamige, door de firma Topps gepubliceerde serie kauwgumplaatjes uit de vroege jaren zestig. De gedetailleerde afbeeldingen van een 'War of the Worlds'-achtige aanval door Marsmannetjes op onze aarde werden destijds echter zó schokkend bevonden, dat ze vrijwel direct weer uit de handel werden genomen. "Ik geloof niet dat ik ze zelf ooit had", zegt Burton nu. "Ze waren ook zo snel weer verdwenen. Het gekke is, op een bepaald moment kwam er een andere serie uit, 'Dinosaurs Attack!', en begon ik me af te vragen of die 'Mars Attacks!'-kaarten wel echt bestaan hadden of dat ik misschien teveel goedkope sf-films had gezien en het me alleen maar verbeeldde." Aanvankelijk koesterde Burton het verlangen om een filmversie van de 'Dinosaurs Attack!'-kaarten te maken, maar dat plan werd getorpedeerd door Jurassic Park.
Min of meer geïnspireerd door zijn eigen film Ed Wood begonnen Burton en scenarioschrijver Jonathan Gems vervolgens een filmverhaal te ontwikkelen op basis van de 'Mars Attacks!'-kaarten. "Over het algemeen weet ik van tevoren nooit wat m'n volgende project zal zijn", aldus Burton, "maar soms rol ik automatisch van het ene project in het andere. Ed Woods grenzeloze enthousiasme en Plan 9 from outer space zijn zeker inspiratiebronnen geweest. In Mars attacks! kregen we bovendien de kans om iets te doen wat Wood nooit gelukt is, namelijk ruimteschepen laten vliegen zonder zichtbare draden!"
Mars attacks! is een curieuze mix tussen zogenaamde red scare-films uit de jaren vijftig als The angry red planet en Earth vs. the flying saucers, en all star-rampenfilms uit de jaren zeventig als The Poseidon adventure en Earthquake. "Er was een tijd dat je in films grote sterren opgeblazen zag worden, which was part of the fun. Helaas zijn de sterren in Hollywood zo waardevol geworden — ik heb het zelf aan den lijve ondervonden — dat allerlei dingen niet meer kunnen. Wanneer je iemand als Jack Nicholson hebt, dan mag je hem in principe niet zomaar dood laten gaan omdat hij zo'n grote ster is. Maar als je naar sommige van die oudere rampenfilms kijkt, moet je constateren dat dat juist een deel van de lol ervan was. Ineens zag je iemand als Robert Wagner in de fik staan, weet je wel. Of: oh mijn God, daar heb je Shelley Winters en ze verzuipt! Al die beroemde mensen waarvan je dacht dat ze niets kon overkomen, en plotseling gingen ze dood."

Surrealistische ervaring
De opmerkelijke cast van Mars attacks! wordt aangevoerd door Jack Nicholson, die op Burtons vraag welke rol hij wilde vertolken antwoordde met: "All of them!" Helaas bleef Nicholsons bijdrage beperkt tot een fraaie dubbelrol als president van de Verenigde Staten James Dale en gladde projectontwikkelaar Art Land uit Las Vegas. "Nicholson zag het van meet af aan helemaal zitten. Dat vind ik zo geweldig aan hem, hij gaat er helemaal voor. En dat hij in een film als deze zit vind ik helemaal weird, omdat hij dat normaliter toch niet snel meer doet." Zowel Nicholson als alle andere coryfeeën — onder wie Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan, Danny DeVito, Martin Short, Sarah Jessica Parker, Michael J. Fox, Rod Steiger, Tom Jones, Jim Brown, Pam Grier en veterane Sylvia Sidney — hebben zo te zien veel pret gehad tijdens de opnamen en schmieren er soms duchtig op los.
Burton over zijn all-star cast: "Het is erg vreemd om al die mensen bij elkaar te zien. Academy Award-winnaars, comedy-acteurs, mensen van verschillende generaties en met verschillende acteerstijlen en verschillende achtergronden. Het was een bijna surrealistische ervaring. En dan moesten ze ook nog allemaal net doen alsof ze Marsmannetjes tegenover zich hadden, die later pas zijn toegevoegd. Misschien was dat ook wel juist waarom ze het zo zagen zitten. Dit was een van de gemakkelijkste casting sessions die ik ooit heb meegemaakt. Waarschijnlijk omdat de rollen niet al te groot waren en de acteurs dus ook niet te lang aanwezig hoefden te zijn. En ik denk dat veel van hen, net als ikzelf, opgegroeid zijn met dat soort films. Dus dan is het wel intrigerend om er zelf eens één te kunnen doen."

Rokende skeletten
Mars attacks! begint met een spectaculaire ontdekking door een team van wetenschappers onder aanvoering van Pierce Brosnan: tientallen vliegende schotels, afkomstig van Mars, zijn onderweg naar de Aarde. Ondanks de argwaan van een regelrecht uit Dr. Strangelove weggelopen generaal (Rod Steiger) maken de Amerikaanse president en zijn first lady (Glenn Close) zich op voor een vriendschappelijke begroeting. Bij de eerste kennismaking tonen de grotesk ogende Marsbewoners direct hun ware aard door een voltallig welkomstcomité plus honderden nieuwsgierigen zonder pardon tot een berg rokende skeletten te reduceren, maar deze calamiteit wordt toegeschreven aan gebrekkige communicatie.
Geconfronteerd met de vraag waarom de Marsbewoners zich, ondanks alle vredelievende bedoelingen van de mensheid, ontpoppen als volstrekt onbetrouwbare sujetten antwoordt Burton: "Wel, hoe lang bestaat de mensheid en hoe goed begrijpen wij elkaar nu eigenlijk? Hoe kunnen we een groep wezens begrijpen waarmee we nooit eerder te maken hebben gehad? Iedereen probeert altijd maar alles te begrijpen in het leven terwijl er voortdurend weird, beautiful, strange things gebeuren. We begrijpen niet wat de Marsmannetjes zeggen, we begrijpen niet hoe zij de dingen zien. Ik weet ook niet waarom ze zo uit hun bol gaan van vogels, maar dat trok me juist aan: dat ze totaal onbegrijpelijk zijn, dat hun communicatie 'off' is. Maar worden menselijke woorden niet ook regelmatig op allerlei verschillende manieren geïnterpreteerd?" Een tweede poging tot vreedzaam contact verloopt echter even desastreus, waarna de mensheid zich opmaakt voor een grootscheeps tegenoffensief. Net als in Independence Day zijn de ruimtewezens evenwel ongevoelig voor aards wapentuig, maar tegen Hawaïïaanse easy tune-klanken blijken ze niet bestand.

CGI-effecten
Oorspronkelijk wilde Tim Burton zijn Marsmannetjes tot leven wekken door middel van stop motion-effecten (beeldje voor beeldje), zoals Ray Harryhausen die toepaste in onder meer Earth vs. the flying saucers. Toen die optie te duur bleek gaf hij zich, aanvankelijk met tegenzin, over aan de tegenwoordig zo populaire CGI (Computer Generated Imagery)-effecten. "Ik wilde stop motion gebruiken omdat ik daar in het verleden al mee gewerkt had, maar op het wide screen-formaat van deze film werkt CGI nu eenmaal beter. De techniek is inmiddels zodanig ontwikkeld dat het mogelijk was om met CGI hetzelfde effect te bereiken als met die oude stop motion-techniek. Waar het uiteindelijk allemaal om draait is goede animatoren, welk medium je ook gebruikt. Met CGI konden we uiteindelijk meer Marsmannetjes toevoegen dan mogelijk was geweest met stop motion. Aanvankelijk stond ik er inderdaad nogal sceptisch tegenover. Ik ben zelf van huis uit animator en vond dat oude technieken als cell animation en stop motion een bepaald gevoel hebben dat bij CGI ontbrak. Ik was bang voor teveel techniek. Maar toen ik de lui van Industrial Light and Magic (ILM), die de CGI-effecten voor Mars attacks! hebben verzorgd, eenmaal had ontmoet verdween dat wantrouwen."
Ondanks alle miljoenen die Tim Burton tot zijn beschikking had, is Mars attacks! in feite een Plan 9 from outer space van de jaren negentig: een kleurrijk, chaotisch easy tune-spektakel dat geen seconde verveelt. En aan het eind gloort er hoop voor de mensheid, want Tom Jones overleeft de ramp en wigwams hebben de toekomst. Halleluja!

Jan Doensetop
MARS ATTACKS!

Maart 1997 #176

Produktie
Tim Burton
Larry Franco
Regie
Tim Burton
Scenario
Jonathan Gems
Camera
Peter Suschitzky
Montage
Chris Lebenzon
Muziek
Danny Elfman
Met
Jack Nicholson
Glenn Close
Annette Bening
Sarah Jessica Parker
Pierce Brosnan e.a.

Kleur, 100 minuten

Distributie
Warner Bros
Te zien
vanaf 6 maart

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
Microbe et Gasoil
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
Mute
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
My Big Gay Italian Wedding
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER