Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Heftige liefde aan de Rivièra: Marie (Vahina Giocante) en Orso (Frédéric Malgras) Manuel Pradal: De warmte en de wind moeten voelbaar zijn

MARIE BAIE DES ANGES

Frankrijk, 1997 | Manuel Pradal
In vakantiebrochures worden landen doorgaans teruggebracht tot een handjevol basale begrippen. Zo wordt Nederland gemakshalve gereduceerd tot zaken als kaas, klomp, tulp en molen. In diezelfde brochures wordt de Franse Rivièra steevast vereenzelvigd met zon, zee, strand en kapitale villa's. Marie Baie des Anges biedt een uitvergroting van dit cliché. De Zuidfranse kust wordt getoond als een tijdloos paradijs, als het perfecte decor voor een heftige tienerromance.

Manuel Pradal is een jonge Franse filmmaker, afkomstig uit de Zuidfranse stad Montpellier. Na in 1991 te zijn afgestudeerd aan de Parijse filmacademie met de korte film Canti, hield hij zich enige tijd bezig met het maken van documentaires, onder andere over het lot van gevluchte Bosnische zigeuners in Italië. Zijn speelfilmdebuut Marie Baie des Anges is een onvervalste ode aan het mediterrane levensgevoel. Omdat zijn werkstuk was genomineerd voor een Tiger Award was de regisseur aanwezig op het Filmfestival Rotterdam, waar zijn zonnige werkstuk plezierig afstak tegen het onaangename februari-weer. "Het boeiende van het zuiden is dat het een heleboel heftige, vaak tegenstrijdige gevoelens in zich verenigt. Natuurlijk is er aan de ene kant het gezicht dat iedereen kent van de ansichtkaarten: de blauwe zee, de witte stranden, de pittoreske dorpjes. Maar onder die prachtige oppervlakte broeit er van alles."
In Marie Baie des Anges wordt die broeierigheid belichaamd door de belangrijkste personages, Marie en Orso. Marie is een dertienjarige schone die uitgaat met de jongens die rondhangen in de baai, maar ook veelvuldig flirt met de veel oudere Amerikaanse mariniers die in de buurt gelegerd zijn. Ze doet zich voor als een vijftienjarige omdat je, volgens haar, "alles mag wanneer je vijftien bent". Orso is een iets oudere jongen, een schoffie dat uit het niets opduikt aan Marie's baai en die zich vooral bezighoudt met het zoeken naar een vuurwapen. Tijdelijk verliest hij zijn verlangen naar dit criminele statussymbool omdat hij in beslag wordt genomen door de zinnelijke kalverliefde die ontbrandt tussen hem en Marie. Als het vuur een klein beetje geluwd is, haalt Orso zijn vriendinnetje over om een pistool te ontfutselen aan haar Amerikaanse vrienden. Het bezit van het felbegeerde wapen luidt de tragische ondergang in van het paar.
"Ik geloof niet dat de echte, pure liefde die ik toon gedoemd is om verkeerd af te lopen. Wat mij aantrekt in dit liefdesverhaal zijn juist de extreme, uitbundige aspecten die het bevat — de dierlijkheid en de onvoorwaardelijkheid waarmee deze romance doortrokken is. Het loopt weliswaar slecht af, maar voor mij is dit toch niet in de eerste plaats een tragisch liefdesverhaal. De nadruk ligt juist heel nadrukkelijk op de energie, de explosiviteit, de positieve emoties die worden losgemaakt bij een eerste verliefdheid. Die positiviteit komt tot uiting in de beweeglijkheid van de personages en de kleuren en het ritme van de film. Ik wil een lijfelijke sensatie overbrengen. De warmte en de wind moeten voelbaar zijn. Ik wil bereiken dat de kijker ervaart hoe het is het om jong te zijn, hoe de zomer voelt, wat het betekent om verliefd te zijn."

Grote gevoelsschommelingen
Het verhaal is gesitueerd in de Baie des Anges in de buurt van Nice. De 'Engelenbaai' dankt zijn naam aan de 'ange requin', een haaiensoort die hier vroeger zeer talrijk was. De engelhaaien in Pradals film zwemmen echter niet in het water: het zijn de straatkinderen die de stranden, kaaien en rotspartijen rondom het onwerkelijk blauwe water in de baai bevolken. De wereld van Marie en Orso is niet die van de puissant rijke Rivièra-bewoners die zich verschansen in hun bewaakte villa's, het zijn de twaalf- en dertienjarige kids met engelachtige gezichten, die van het ene op het andere moment net zo venijnig kunnen uithalen als een haai. "Deze personages zitten op een soort emotionele wip. Het is fascinerend om te zien hoe klein het verschil is tussen vriendschappelijke omgang en gewelddadig gedrag. Op het ene moment kun je normaal met ze zitten te praten, terwijl een moment later hun ogen vuur schieten, zonder dat je weet wat er aan de hand is en wat hen zo furieus maakt. Dit heen en weer schieten tussen uitersten is op zich heel typerend voor het Zuidfranse temperament, maar bij deze jongeren, die veelal in groepen rondzwerven, zit er geen enkele rem op hun gevoel waardoor ze hele grote gevoelsschommelingen laten zien."
Pradal spreekt met groot enthousiasme over de cast van de film. Veruit de meeste voorbereidingstijd is gaan zitten in het zoeken van zijn 'sterren': ruim een jaar struinden de regisseur en zijn casting director langs stranden, voetbalstadions, jeugdinrichtingen, zigeunerkampen en soortgelijke plaatsen op zoek naar geschikte gezichten en persoonlijkheden, met als resultaat dat de film wordt bevolkt door Italiaanse en Joegoslavische immigranten en zigeuners, veelal met een criminele achtergrond. De rol van Orso wordt gespeeld door Frédéric Malgras, die afkomstig is uit een woonwagenkamp van Russiche zigeuners ten noorden van Parijs, waar hij volgens Pradal woonde onder negentiende-eeuwse omstandigheden, zonder water, zonder elektriciteit, zonder een woord te kunnen lezen of schrijven. "Ik wilde helemaal geen film maken over outcasts, en ik probeer zeker geen sociale boodschap uit te dragen. Maar tijdens het zoeken naar acteurs bleek steeds weer dat de onaangepasten en de delinquenten het meest overeenkwamen met de gezichten die ik voor ogen had." Volwassenen zijn in de film nauwelijks te bekennen, en ouders komen al helemaal niet voor. "Ik wilde de adolescentie tonen in al zijn glorie en daarom heb ik de ouderen weggelaten. Er zit natuurlijk ook nog een realistisch tintje aan, want veel van deze jongeren gaan in het dagelijks leven zonder ouders door het leven."

Lolita-uitvoering
De grote blikvanger van Marie Baie des Anges is hoofdrolspeelster Vahina Giocante. De filmmakers ontdekten haar op een strand in Marseille. Pradal was zeer onder de indruk van de screentests die de dertienjarige met hem deed, omdat ze precies het stoere temperament bezat waarnaar hij op zoek was. Ondanks, of misschien wel dankzij haar jeugdige leeftijd is Giocante een verpletterende filmverschijning, een Brigitte Bardot in Lolita-uitvoering. Giocante is een ster in wording, die van de camera houdt, terwijl de camera ook weg is van haar. Pradal heeft optimaal gebruik gemaakt van het feit dat zij danseres is bij de Opera van Marseille. In een van de visueel meest opwindende scènes steelt Orso een speedboat, terwijl Marie de eigenaren van het vaartuig afleidt met haar dans op een aanlegsteiger. Het is een beeld dat het in de jaren zeventig goed zou hebben gedaan op fotobehang: een jonge dansende vrouw in een tegenlichtopname, met op de achtergrond de zon die reflecteert in het blauwgroene zeewater. Superieure kitsch.
De sterke nadruk op de visuele kwaliteiten is tegelijkertijd de kracht en de zwakte van de film. Halverwege de speeltijd begint de aandacht te verslappen. Zou de film niet hebben gewonnen bij een wat strakkere plot en een doorwrochte psychologie? "De vertelling in Marie Baie des Anges is niet zo belangrijk. Ik heb op zich niets tegen een lineaire plot, in mijn nieuwe produktie werk ik juist met een tamelijk strak scenario. Maar hier heb ik bewust gestreefd naar een geïmproviseerd karakter, de film is op een hele losse manier gemaakt. Voor mij was dit de kans om te experimenteren met de mogelijkheden, om me de filmtaal eigen te maken. Daarom heb ik ook geprobeerd verschillende stijlen te hanteren."
Als het om die stijlen gaat worden vooral de namen van Jean-Luc Godard en Agnès Varda nogal eens genoemd. Pradal beaamt dat Varda invloed op hem heeft gehad — niet onbegrijpelijk gezien het feit dat hij met haar heeft gewerkt als regie-assistent. Desalniettemin verbaast hij zich over de nadruk die hier en daar op dit aspect van de film wordt gelegd. "Het is absoluut geen referentiefilm. Ik heb deze film tamelijk intuïtief benaderd, en ik heb er geen moment aan gedacht om — heel intellectueel — te verwijzen naar andere cineasten. Dat neemt niet weg dat je door te kiezen voor thema's als deze — het mediterrane gevoel, jeugd, seks, geweld en hevige, ongepolijste emoties — af en toe het pad kruist van iemand als Pasolini, wiens werk ik zeer bewonder. Natuurlijk, ik heb film gestudeerd, en er zijn heel veel filmmakers waar ik van hou, maar uiteindelijk... ik ben geen cinefiel en zit niet doorlopend in de bioscoop. Ik hou niet van film, ik hou van het leven."

Fritz de Jongtop
MARIE BAIE DES ANGES

Mei 1998 #189

Produktie
Philippe Rousselet
Regie en scenario
Manuel Pradal
Camera
Christophe Pollock
Geluid
Gita Cerveira
Jean Goudier
Montage
Valérie Deseine
Muziek
Carlo Crivelli
Met
Vahina Giocante
Frédéric Malgras
Amira Casar
Jamie Harris

Kleur, 90 minuten

Distributie
Cinemien
Te zien
vanaf 14 mei

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
Microbe et Gasoil
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
Mute
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
My Big Gay Italian Wedding
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER