The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Kore-eda Hirokazu: Onpeilbaar Japans verdriet

MABOROSI

Japan, 1995 | Hirokazu Kore-eda
Met zijn romanverfilming Maborosi levert de Japanse documentairefilmer Hirokazu Kore-eda een opmerkelijk speelfilmdebuut af. In lange verstilde beelden maakt hij het verdriet van een jonge vrouw over de zelfmoord van haar echtgenoot meer dan tastbaar. Kore-eda over de dood, het gevoel van verlies bij nabestaanden en de functie van het abstracte begrip maborosi, vrij vertaald: een betoverend licht.

Een oud vrouwtje loopt over een brug, de onzichtbare horizon tegemoet. Het lukt haar kleindochter Yumiko niet om haar tegen te houden. Oma voelt dat de tijd dringt en wil in haar geboorteplaats sterven. In een kleine donkere huiskamer stelt Yumiko's vader haar 's avonds gerust: het is niet de eerste keer dat oma de benen neemt en ze komt ook nu vast weer terug. Maar oma kwam niet terug en jaren later wordt Yumiko nog steeds achtervolgd door dezelfde droom. Oma die de brug oploopt, haar dood tegemoet, en geen kleinkind dat haar op andere gedachten kan brengen. "Ik begrijp nog steeds niet waarom ik haar niet tegen kon houden", zo vertrouwt een volwassen Yumiko haar echtgenoot toe.
De proloog van Maborosi zet de toon voor wat komen gaat. Een vrouw worstelt jarenlang met een schuldgevoel over het verlies van een dierbaar familielid en kan daar maar moeilijk over praten. De proloog is niet alleen thematisch maar ook stilistisch een voorbode van de weg die Kore-eda zal afleggen. De regisseur observeert de gebeurtenissen met een statische, op het eerste gezicht afstandelijke blik, gebruikt lange shots, kiest niet voor close-ups en al helemaal niet voor tranen. Het is juist die aanpak die het verdriet van Yumiko zo goed invoelbaar maakt. Hier zien we geen hard werkende acteurs die met natte ogen en trillende lippen de illusie van echt verdriet proberen op te roepen. Het funeste vermoeden dat er tijdens de opnamen misschien wel werd teruggedacht aan de dood van een geliefd huisdier ontbreekt volledig. Maborosi suggereert geen verdriet, de film is verdriet.
Verdriet dat door merg en been gaat, want het blijft niet bij die ene oma. Het breekbare huiselijke geluk van de volwassen Yumiko wordt ruw verstoord als haar echtgenoot zich op een avond voor een aanstormende trein werpt. Er rest niets meer van hem dan een schoen en een sleutelhanger. Yumiko blijft achter met haar zoontje en een vraag die tot aan het slot van de film onuitgesproken blijft, maar die zichtbaar door haar hoofd spookt: Waarom? Al hertrouwt ze, verhuist ze en al is haar zoontje een hartverwarmend kereltje, de gevoelens van verdriet, verlies en naderend onheil blijven Yumiko achtervolgen. Kore-eda's donkere, ingetogen filmstijl maakt die gevoelens voortdurend tastbaar: steeds wanneer iemand uit Yumiko's omgeving zich van haar verwijdert, haar nieuwe echtgenoot die naar zijn werk gaat, haar zoontje dat buiten speelt, een buurvrouw die gaat vissen, is er opnieuw dat gevoel van verlies, van de dood die plotseling toe kan slaan.

Leegte
Al doet Kore-eda's speelfilmdebuut misschien een neerslachtige en melancholieke persoonlijkheid vermoeden, tijdens een ontmoeting op het 25ste Filmfestival Rotterdam blijkt de 33-jarige regisseur eerder een tegenovergesteld karakter te hebben. Opgewekt legt hij uit dat de oorsprong van Maborosi niet in persoonlijk verlies ligt, maar voortkomt uit zijn ervaringen als documentairemaker.
"In mijn documentaires sneed ik onderwerpen aan als minderheden, educatie en maatschappelijke problemen. Toen ik bezig was met een documentaire over sociale voorzieningen leerde ik een weduwe kennen die grote moeite had met het verwerken van de zelfmoord van haar echtgenoot. We hebben veel gepraat over haar gevoel van leegte en verlies. Daar was ik erg door gebiologeerd. Het kreeg eerst een beslag in de film But... a welfare bureaucrat, a trace to death."
"Maar dat was niet genoeg. Ik ben na die film doorgegaan met de research en heb daar toen in een jaar tijd een boek over geschreven. Het uitgangspunt was een gedicht van de zelfmoordenaar, een ambtenaar. Het woord 'maar' is daarin heel belangrijk. Het gaat erover hoe mensen proberen greep op hun leven te krijgen. Die man was het gevoel over een eigen wil te beschikken kwijtgeraakt, hij had er geen energie meer voor en pleegde toen zelfmoord. Het verhaal van de weduwe en haar overleden man deed me denken aan de roman 'Maborosi no hikari' van de Japanse schrijver Teru Miyamoto. Ik was al jaren een groot liefhebber van zijn werk, herlas het boek en besloot toen dat het een goed onderwerp voor een speelfilm was."
"Bij alle documentaires die ik maakte moest ik me verplaatsen in de mensen die ik portretteerde. Nu ik een speelfilm maakte wilde ik als een buitenstaander dat gevoel van verdriet observeren, op een rustige manier, maar wel betrokken. Ik hou niet van close-ups en cameratrucs, en koos dus bewust voor een sobere fotografie. Ik wilde de nadruk op de omgeving van de weduwe leggen, om het publiek zelf ook dat rouwproces te laten doormaken, hen dezelfde geluiden laten horen, hetzelfde licht laten zien en hen zo hetzelfde gevoel van verdriet laten ervaren. Dat kun je niet bereiken door alleen maar een huilend gezicht te laten zien. Ik gebruik daar liever symbolische middelen als de kleur van de kleding voor. Het gebruik van licht en schaduw is bij film erg belangrijk en daar zijn de kostuums en art-direction op afgestemd, zodat de personages soms vervagen in de duisternis."

Abstract begrip
Bij de verwerking van haar verdriet krijgt de weduwe in de film een ritueel hulpmiddel aangereikt. Omstanders leggen haar uit dat de doden mogelijk werden aangetrokken door het schijnsel van de 'maborosi', in de Nederlandse ondertitels vertaald als 'een betoverend licht'. Gevraagd naar een toelichting op het begrip heeft Kore-eda geen eenduidige omschrijving paraat.
"Het is een gecompliceerd concept. Volgens het woordenboek betekent het illusie, maar dat is niet wat ik er mee bedoel, er zit meer in. Het is een ongrijpbaar begrip, dat bij het leven hoort. In de film wordt er wel verwezen naar een lichtschijnsel dat vissers op zee zien, maar het kan overal voorkomen. Het is heel persoonlijk, iedereen moet het zelf invullen. Yumiko's oma en haar eerste echtgenoot werden er door aangetrokken, maar het blijft een abstract begrip. In die zin is het goed vergelijkbaar met film, dat is ook iets dat niet tastbaar is, maar dat je wel kunt zien."
"Iedereen moet met de dood leren omgaan. Zo'n mythe is natuurlijk geen afdoende verklaring, maar het geeft in ieder geval aan dat je niet alleen staat, dat anderen met dezelfde vragen worstelen. Ik wilde vooral niet suggereren dat er een pasklaar antwoord op de dood of op zelfmoord bestaat. Het gaat erom dat je pas verder komt als je erover kunt praten. Het moment waarop de weduwe in de film met haar tweede man begint te praten is voor mij het hoogtepunt, en daarom besloot ik daarmee af te sluiten. Eigenlijk begint de echte ontwikkeling van de personages dus pas na de aftiteling. Ik heb de twee uur daarvoor optimaal willen benutten om continu het gevoel van verlies en verdriet over te brengen."
"In de Japanse film is dergelijk verdriet lange tijd een onderbelicht thema geweest, zeker waar het zelfmoord betreft. In het werk van Kobayashi en Kurosawa wordt zelfmoord tot een nobele kunstvorm verheven, maar die heldendood spreekt mij helemaal niet aan. Zelfmoord is in Japan heel normaal, het is niet zo beladen als in het Westen, en daardoor is het nu een probleem geworden: veel te veel jongeren kiezen voor een vroege dood. Het werd tijd om te laten zien wat het voor de nabestaanden betekent, hoe ze ermee belast worden en hoeveel moeite het hen kost het leven weer op te pakken."

Bart van der Puttop
MABOROSI

Januari 1997 #174

Produktie
Gozu Naoe
Regie
Hirokazu Kore-eda
Scenario
Ogita Yoshihisa, naar de roman 'Maborosi no hikari' van Miyamoto Teru
Camera
Nakabori Masao
Geluid
Rofone Miko
Montage
Ohshima Tomoyo
Muziek
Chen Ming-Chang
Met
Esumi Makiko
Naitoh Takashi
Asano Tadanobu
Kashiyama Gohki

Kleur, 110 minuten

Distributie
Argus Film
Te zien
vanaf 9 januari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


M

M (Sara Forestier over)
M. BUTTERFLY
M/OTHER
MA FEMME EST UNE ACTRICE
Ma loute
Ma Ma
MA VIE EN ROSE
MA VRAIE VIE À ROUEN
Ma'Rosa
DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
MABOROSI
MAC
MACBETH
MACHAN
Machete Kills
Machine Gun Preacher
THE MACHINIST
Macondo
MAD CITY
MAD DOG AND GLORY
MAD LOVE
Mad Max: Fury Road
MADAGASCAR
Madagascar 3: Europe's Most Wanted
MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Madame Bovary
MADAME L'EAU
MADAME SATÃ
MADE IN AMERICA
MADE IN DAGENHAM
MADE IN HONG KONG
MADE OF HONOUR
Madeliefjes (gerestaureerde versie)
MADELINE
THE MADNESS OF KING GEORGE
LA MADRE MUERTA
Mãe só há uma/Don't Call Me Son
MAFIA!
Magallanes
Le magasin des suicides
THE MAGDALENE SISTERS
Maggie's Plan
THE MAGIC FLUTE
Magic in the Moonlight
Magic Mike
Magic Mike XXL
Magic Trip
HET MAGISCHE ZWAARD
MAGNIFICANT OBSESSION
The Magnificent Seven
MAGNOLIA
Magnus
MAGONIA
MAID IN MANHATTAN
Maïdan
LA MAISON
MAJESTEIT
The Major
MAKAROV
MAKDEE — THE WEB OF THE WITCH
MAKE IT HAPPEN
MAKE WAY FOR TOMORROW
Make Your Move
THE MAKING OF A NEW EMPIRE
THE MAKING OF THE LORD OF THE RINGS
Makkers staakt uw wild geraas & Alles is liefde
EL MAL AJENO
Mal de Pierres
LA MALA EDUCACIÓN
MALA NOCHE
Malavita
MALCOLM X
Maleficent 3D
MALÈNA
MALLRATS
MALPERTUIS
Mama (Andrés Muschietti)
Mama (Nikolai & Elena Renard)
MAMA (Zhang Yuan)
MAMA MOE EN DE KRAAI
MAMBO ITALIANO
Mamma Mia! Here We Go Again
Mammal (Rebecca Daly over)
MAMMOTH
MAMMUTH
THE MAN
MAN ABOUT TOWN
A MAN APART
Een man die Ove heet
A MAN ESCAPED
THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
The Man from London (Previously Unreleased)
The Man from U.N.C.L.E.
THE MAN IN THE IRON MASK
DE MAN MET DE HOND
A Man of Integrity
Man of Steel
MAN OF THE YEAR
MAN OF VIOLENCE
Man on a Ledge
MAN ON FIRE
MAN ON THE MOON
MAN ON WIRE
MAN PUSH CART
A MAN TO REMEMBER
MAN TROUBLE
Man Up
THE MAN WHO CRIED
THE MAN WHO FELL TO EARTH
The Man Who Killed Don Quixote
THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
THE MAN WHO WASN'T THERE
THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Man with a Movie Camera and Other Works by Dziga Vertov
Man with High Heels (IFFR Jang Jin)
THE MAN WITH RAIN IN HIS SHOES
The Man with the Iron Fists
The Man With the Iron Heart
MAN WITHOUT A FACE
THE MAN WITHOUT A PAST
MAN — KIND
MANA: BEYOND BELIEF
MANAGEMENT
Manchester By the Sea
The Manchurian Candidate (John Frankenheimer)
THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Mandela: Long Walk to Freedom
MANDERLAY
Mange tes morts
Manglehorn
MANHATTAN MURDER MYSTERY
MANHUNTER
Manifesto (Julian Rosefeldt over)
MANNEKEN PIS
Mannen van Mars
Mannenharten
Mannenharten 2
Het mannetje van de maan
MANS GENOEG
MANSFIELD PARK
MANUALE D'AMORE
MANUFACTURED LANDSCAPES
MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Manuscripts Don't Burn
MAO'S LAST DANCER
MAP OF THE HUMAN HEART
A MAP OF THE WORLD
Maps to the Stars
MAR ADENTRO
Marauders
MARCELLO, MARCELLO
MARCH COMES IN LIKE A LION
MARCH OF THE PENGUINS
March Of The Penguins 2
LA MAREA
MAREBITO
Margin Call
MARGOT AT THE WEDDING
Marguerite
MARIA BETHANIA — MUSIC AND PERFUME
MARIA FULL OF GRACE
EL MARIACHI
Mariage à Mendoza
MARIAN
MARIE ANTOINETTE
MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
MARIE BAIE DES ANGES
Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
MARIE-JO ET SES DEUX AMOURS
LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR
MARIKEN
MARILYN HOTCHKISS' BALLROOM DANCING AND CHARM SCHOOL
Marina
MARION
MARION BRIDGE
MARISCOS BEACH
MARIUS ET JEANNETTE
Marjorie Prime
THE MARK OF CAIN
THE MARKET
Marketa Lazarová
Marley
MARLEY AND ME
Marlina the Murderer in Four Acts
MARMADUKE
Marquis de Wavrin
MARRIED LIFE
MARS ATTACKS!
Martha Marcy May Marlene
The Martian
MARTYRS
Marvin ou la belle éducation
MARY
MARY AND MAX
Mary Magdalene
MARY REILLY
MARY SHELLEY'S FRANKENSTEIN
Maryland
Masaan
MASCHERA DI CERA
Masha en de beer: naar de bioscoop
THE MASK
THE MASK OF ZORRO
AL MASSIR
The Master
MASTER AND COMMANDER
THE MASTER AND HIS PUPIL
Master of the Universe
Masterminds
De masters
MASTERS OF HORROR
MATAHARIS
THE MATCH
The Match Factory Girl
MATCH POINT
De Matchmaker
MATCHSTICK MEN
Matei Child Miner (Matei copil miner)
MATILDA
UN MATIN BONNE HEURE
THE MATRIX
THE MATRIX RELOADED
THE MATRIX REVOLUTIONS
Matterhorn
De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
MAU MAU
Maudie
Maudite poutine (Previously Unreleased)
Maudite soit la guerre
MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
MAVERICK
MAX
MAX ET JEREMIE
MAX PAYNE
MAXIMUM RISK
MAY
THE MAY LADY
Maya de Bij
MAYBE BABY
MAYBE SWEDEN
The Maze Runner
Maze Runner: The Scorch Trials
Me and Earl and the Dying Girl (Previously Unreleased)
ME AND ORSON WELLES
ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW
Me Before You
ME YOU THEM
ME, MYSELF & IRENE
MEAN CREEK
MEAN GIRLS
THE MEAN MACHINE
MEANDER
THE MECHANIC
The Mechanic: Resurrection
Médecin de campagne
Medianeras
MEDICINE MAN
Mediterranea
MEDITERRANEO
Medium Cool
Meek's Cutoff
THE MEERKATS
Mees Kees langs de lijn
Mees Kees op de planken
Mees Kees op kamp
DE MEEST VERRE TOCHT VAN WINNIE DE POEH
Meester Kikker
Meesterspion
MEET JOE BLACK
Meet Me in Venice
MEET THE FOCKERS
MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS: LITTLE FOCKERS
MEET THE ROBINSONS
MEET THE SPARTANS
MEET WALLY SPARKS
The Meg
MEGA MINDY 2
Mega Mindy en de snoepbaron
Mega Mindy vs. Rox
MEGAMIND
MEGANE
LA MEGLIO GIOVENTÙ
Mein Blind Date mit dem Leben
MEIN FÜHRER — DIE WIRKLICH WAHRSTE WAHRHEIT ÜBER ADOLF HITLER
MEISJE
Het meisje en de dood
Meisje met negen pruiken
Mekong Hotel
MEKTOUB
Mektoub, My Love: Canto Uno
Melancholia
MELINDA AND MELINDA
Melody
MEMENTO
MEMOIRS OF A GEISHA
MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
MEMORIES OF MURDER
MEMORY OF THE UNKNOWN
Men & Chicken
MEN IN BLACK
MEN IN BLACK 2
Men in Black 3
MEN OF HONOR
MEN ON THE BRIDGE
The Men Who Knew Infinity
THE MEN WHO STARE AT GOATS
MEN WITH GUNS
MENACE II SOCIETY
Menashe
MENE TEKEL
Meneer Pluizenbol
O Menino e o Mundo
LA MENTALE
Le mépris
Le meraviglie
THE MERCHANT OF VENICE
The Mercy
MÈRES ET FILLES
MERMAID IN A MANHOLE
MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
MES IN HET WATER
MESSAGE IN A BOTTLE
THE MESSENGER
THE MESSENGER: THE STORY OF JOAN OF ARC
THE MESSENGERS
Mesteren
Met grote blijdschap
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Metallica: Through the Never
Metéora
METISSE
METRO
Metro Manila
METROLAND
THE MEXICAN
The Meyerowitz Stories (New and Selected)
Mia madre
MIAMI RHAPSODY
MIAMI VICE
Michael (Markus Schleinzer)
MICHAEL (Nora Ephron)
MICHAEL CLAYTON
MICHAEL COLLINS
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT
Michael Kohlhaas
Michel Petrucciani
MICHEL VAILLANT
Michel, acteur verliest de woorden
Michiel de Ruyter
MICKEY BLUE EYES
MICMACS À TIRE-LARIGOT
MICROCOSMOS
Midden in de winternacht
Midnight in Paris
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Midnight Special
MIDNIGHT STING
Midnight Sun
Midnight's Children
Miele
Mientras duermes
MIFUNE'S LAST SONG
THE MIGHTY
MIGHTY APHRODITE
A MIGHTY HEART
MIGHTY JOE
MIGHTY JOE YOUNG
MIJN FRANSE TANTE GAZEUZE
Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Mijn naam is Courgette/Ma vie de Courgette (Claude Barras over)
MIJN NAAM IS EUGÈNE
MIJN OPA DE BANKROVER
MIJN VADER IS EEN DETECTIVE
Mike and Dave Need Wedding Dates
MILAREPA
Miles Ahead
MILK
MILKY WAY
The Mill & the Cross
MILLE MOIS
MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
MILLENNIUM MAMBO
MILLENNIUM: MANNEN DIE VROUWEN HATEN
MILLION DOLLAR BABY
THE MILLION DOLLAR HOTEL
A Million Ways to Die in the West
MILLIONS
Milo
MIMIC
Mimosas (Oliver Laxe over)
MINA TANNENBAUM
MINDBENDER
MINDHUNTERS
MINE VAGANTI
Minions
MINOES
MINORITY REPORT
Minuscule
MIO FRATELLO È FIGLIO UNICO
Il mio viaggio in Italia
MIRACLE ON 34TH STREET
La mirada invisible
MIRAKEL
MIRAL
THE MIRROR HAS TWO FACES
MIRRORS
LES MISÉRABLES (Bille August)
LES MISÉRABLES (Claude Lelouch)
Les misérables (Tom Hooper)
Misericordia
Misfit
THE MISFITS
MISHIMA: A LIFE IN FOUR CHAPTERS
MISS BLANCHE
MISS CONGENIALITY
MISS CONGENIALITY 2
MISS INTERPRETED (MARLENE DUMAS)
Miss Julie (Liv Ullmann)
MISS JULIE (Mike Figgis)
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
MISS PETTIGREW LIVES FOR A DAY
MISS POTTER
MISS T'S TEASERAMA
Miss You Already
De missie
MISSING ALLEN
MISSING LINK
The Missing Picture (L'image manquante)
MISSION TO MARS
MISSION: IMPOSSIBLE
MISSION: IMPOSSIBLE 2
MISSION: IMPOSSIBLE 3
Mission: Impossible — Fallout
Mission: Impossible — Ghost Protocol
Mission: Impossible — Rogue Nation
THE MIST
Mistaken for Strangers
MISTER LONELY
MISTÉRIOS DE LISBOA
Mistress America (Previously Unreleased)
Mocros
MOD FUCK EXPLOSION
THE MOD SQUAD
Modern Times
MODIGLIANI
The Modular Body (Floris Kaayk over)
Moebius
DE MOEDER
MOEDER DAO, DE SCHILDPADGELIJKENDE
MOGE U GELUKKIG WORDEN
Le moine
MOLIÈRE
Molly's Game
MOLOCH
Mom and Dad
A MOMENT OF INNOCENCE (NUN VA GOLDUN)
MOMMA'S MAN
Mommy
MOMMY, I'M SCARED
MON COLONEL
MON FILS À MOI
MON HOMME
Mon pire cauchemar
Mon roi
MONA LISA SMILE
THE MONASTERY — MR. VIG & THE NUN
MONDAY
Mondomanila
MONDOVINO
Money Monster
MONEY TALKS
MONEY TRAIN
Moneyball
MONGOL — THE UNTOLD STORY OF GENGHIS KHAN
MONGOLIAN PING PONG
Monk
MONKEYS IN PARADISE
Monsieur Chocolat
Monsieur Lazhar
MONSOON WEDDING
MONSTER
A Monster Calls
MONSTER HOUSE
Monster Hunt
MONSTER IN LAW
The Monster of Nix
Monster Trucks
Het monster van Parijs
MONSTER'S BALL
MONSTERS
Monsters University
MONSTERS VS. ALIENS
MONSTERS, INC.
MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Monte Carlo (Thomas Bezucha)
A MONTH BY THE LAKE
MOOLAADÉ
MOON (Duncan Jones over)
MOON-RAK TRANSISTOR
MOONLESS NIGHT
MOONLIGHT & VALENTINO
Moonlight (Barry Jenkins)
MOONLIGHT (Paula van der Oest)
MOONLIGHT MILE
Moonrise Kingdom
Moonwalkers
MOORDWIJVEN
More Human Than Human
More Than Honey
MORIR EN SAN HILARIO
Morisot — Moed, storm en liefde
MORLANG
MORNING GLORY
MORRISON KRIJGT EEN ZUSJE
LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
La mort de Louis XIV
The Mortal Instruments: City of Bones
MORTAL KOMBAT
MORTAL KOMBAT: ANNIHILATION
Mortdecai
MORVERN CALLAR
AL MOSAFER
THE MOST DISTANT COURSE (Previously Unreleased)
A Most Violent Year
A Most Wanted Man
MOTHER
THE MOTHER
MOTHER AND CHILD
MOTHER AND SON (MAT' I SYN)
MOTHER NIGHT
MOTHER OF MINE
mother!
MOTHER'S BOY
MOTHER'S DAY (Darren Lynn Bousman)
Mother's Day (Garry Marshall)
THE MOTHMAN PROPHECIES
THE MOTORCYCLE DIARIES
MOULIN ROUGE
Mountain (Jenifer Peedom)
Mountain (Yaelle Kayam)
The Mountain Between Us
Mountains May Depart (Shan he gur ren)
THE MOURNING FOREST
MOUSE HUNT
Movie 43
THE MOZART BIRD
Mozart in Love
Mr Morgan's Last Love
MR. & MRS. SMITH
MR. BEAN'S HOLIDAY
MR. BROOKS
MR. DEEDS
MR. HOLLAND'S OPUS
Mr. Holmes
MR. JONES
MR. MAGOO
MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
MR. NICE
MR. NOBODY
Mr. Popper's Penguins
MR. RIGHT
MR. SATURDAY NIGHT
Mr. Turner (Mike Leigh over)
MR. WOODCOCK
MRS. BROWN
MRS. DALLOWAY
MRS. DOUBTFIRE
MRS. HENDERSON PRESENTS
MRS. PARKER AND THE VICIOUS CIRCLE
Much Ado About Nothing (Joss Whedon)
MUCH ADO ABOUT NOTHING (Kenneth Branagh)
Much Loved
Mud
Mudbound
LOS MUERTOS
Una mujer fantástica
MULAN
MULHOLLAND DRIVE
MULHOLLAND FALLS
MULTIPLICITY
The Mummy (Alex Kurtzman)
THE MUMMY (Stephen Sommers)
THE MUMMY RETURNS
MUNDANE HISTORY
MUNDO GRÚA
UN MUNDO MENOS PEOR
MUNICH
MUNO NO HITO (DE NIETSNUT)
THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Muppet Guys Talking
The Muppets
Muppets Most Wanted
MUR
MURDER AT 1600
MURDER BY NUMBER
MURDER IN THE FIRST
MURDERBALL
MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR
MURIEL'S WEDDING
MUSA
Museum Hours
MUSIC AND LYRICS
MUSIC OF THE HEART
MUSICA CUBANA
MUST LOVE DOGS
Mustang
MUTE WITNESS
DE MUZE
MY ARCHITECT: A SON'S JOURNEY
MY BABY'S DADDY
MY BEST FRIEND'S GIRL
MY BEST FRIEND'S WEDDING
MY BIG FAT GREEK WEDDING
My Big Fat Greek Wedding 2
MY BLOODY VALENTINE 3D
MY BLUEBERRY NIGHTS
MY BOSS'S DAUGHTER
MY BROTHER'S WEDDING
My Cousin Rachel
My First Highway
My Generation
My Joy
MY LIFE
MY LIFE AS A DOG
MY LIFE WITHOUT ME
MY LITTLE EYE
My Little Pony: De film
MY NAME IS JOE
MY NAME IS KHAN
My Name is Nobody
My Old Lady
MY ONE AND ONLY
MY QUEEN KARO
MY SISTER'S KEEPER
My Skinny Sister
MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
MY SUMMER OF LOVE
MY SUPER EX GIRLFRIEND
MY WAY HOME
My Week with Marilyn
MY WINNIPEG
MYKOSCH
LE MYSTÈRE DE LA CHAMBRE JAUNE
Het mysterie van de melkrobots
Mysterious Masterpiece
MYSTERIOUS SKIN
MYSTERY SCIENCE THEATER 3000: THE MOVIE
MYSTIC RIVER
THE MYTH OF THE AMERICAN SLEEPOVER