Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Love me sweet

LOVE ME

Frankrijk, 2000 | Laetitia Masson
Laetitia Masson voltooide met Love me een trilogie, waartoe ook En avoir (ou pas) en À vendre behoren. Drie films over een jonge vrouw op de vlucht voor haar verleden en hartstochtelijk op zoek naar liefde en geborgenheid. "Mijn hoofdpersoon is een slavin van de liefde. Ze denkt dat ze weet wat liefde is, maar dat blijkt niet te kloppen."

De gelijkenis is opmerkelijk. Zet regisseuse Laetitia Masson en actrice Sandrine Kiberlain naast elkaar en je zou denken dat het zusjes zijn. Dezelfde ranke gestalte, dezelfde guitige blik, zelfs de nonchalante en meisjesachtige uitstraling is vrijwel identiek. De twee hebben volgens Masson al vanaf het begin een bijzondere werkrelatie. "Verliefd worden blijft een wonderlijk iets in het leven. Tussen mij en Sandrine is er geen sprake van lichamelijke liefde, maar van een werkliefde. Het is een ongelooflijk intense ervaring. Maar we zijn niet de eersten bij wie het gebeurd is. John Cassavetes had het met Gena Rowlands en Martin Scorsese met Robert De Niro. Niet dat ik hen met ons wil vergelijken, maar de relatie tussen een regisseur en een acteur is in de beste gevallen iets zeer uitzonderlijks."
Kiberlain is voor Masson de ideale vertolkster van een hoofdpersoon die echter op geen enkele wijze met Masson zelf geïdentificeerd mag worden. "Zij is een actrice, op zoek naar vormen van expressie, ik ben zelf meer introspectief ingesteld. Dat is een essentieel verschil. Tijdens het filmen zijn we twee gelijkwaardige krachten, omdat we elkaar complementeren. Ik schrijf ook geen personages die op mezelf lijken, dus Sandrine is niet mijn alter ego."

Slaapdronken
Waar En avoir (ou pas) haar meest realistische film is en À vendre misschien haar visueel mooiste, daar lijkt Love me toch Massons minst toegankelijk film tot nu toe. De protagoniste Gabrielle Rose weet de helft van de tijd niet waar of wie ze is. Schaars gekleed, met een opzichtige roze stola om zich heen geslagen, arriveert deze mysterieuze Française aan het begin van de film op een vliegveld in Amerika. Vanaf dat moment wandelt ze in een slaapdronken toestand door de straten van een grote stad. Ze wordt opgevangen door een lesbische vrouw met wie ze een beetje aanrommelt. Gabrielle valt namelijk op mannen, in het bijzonder op de Franse rockster Lennox. Ze ontmoet hem tijdens een optreden in een bar en dringt zich aan hem op. Als jong meisje had ze haar kamer al volhangen met zijn posters, zo zien we in de flashbacks. Hij wijst haar in niet mis te verstane woorden af, vernedert haar zelfs door met een ander te vrijen terwijl Gabrielle toekijkt. Later brengen ze toch nog samen de nacht door, waarbij hij haar de woorden van het beroemde liedje toefluistert: "Love me tender, love me sweet, never let me go." Om er meteen aan toe te voegen: "But I don't believe it's enough."
Lennox wordt gespeeld door de Franse rock-icoon Johnny Hallyday, van wie Masson een grote fan is. "Halliday is in Frankrijk mateloos populair en dat al meer dan vijftig jaar. Het bijzondere aan hem is dat hij mensen uit alle lagen van de bevolking aanspreekt en van verschillende leeftijden. Sommige van zijn songs zijn klassiekers die iedereen in Frankrijk mee kan zingen. Voor mijn film had ik een idool nodig, een mythe, en alleen hij was gechikt voor die rol."

Escapisme
Op en neer springend tussen heden en verleden, maakt Love me een zeer fragmentarische indruk. Zo vangen we flarden op van een jong meisje — wellicht de jeugdige Gabrielle zelf — die door een onbekende man ontvoerd wordt. Hij neemt haar mee naar Amerika en sluit haar op in een hotelkamer, terwijl hijzelf op zoek gaat naar de 'oudere' Gabrielle. Aan het einde ontmoet Gabrielle haar overleden moeder, die als een zwerfster dronken over straat zwalkt, hoofdzakelijk warrige teksten uitkramend.
Met vragen naar de betekenis van dit alles ben je bij Masson echter aan het verkeerde adres. "Iedereen is zelf verantwoordelijk voor de manier waarop men naar de film kijkt. Niemand heeft definitieve antwoorden, iedereen die zegt van wel is een leugenaar. Ik hou niet van het soort cinema waarin de regisseur aangeeft hoe het leven in elkaar zit of op welke manier de film een afspiegeling is van het echte leven. We leven in een tijd waarin we geen antwoorden hebben. Misschien dat dat ooit zal veranderen, maar voorlopig kunnen we alleen maar vragen stellen. Voor de waardering van een film is het volgens mij ook niet nodig om alles te begrijpen."
Love me is duidelijk haar minst lineaire film, al speelde ze in À vendre al wel met door elkaar lopende tijdslagen. Veel sterker dan in haar eerste films balanceert ze nu op de grens tussen realiteit en illusie. "Juist omdat er geen eenduidige antwoorden zijn, hebben we sterker dan ooit behoefte aan verhalen. Soms is het goed om niet al te zeer in de realiteit te blijven hangen en je over te geven aan je eigen fantasie. Maar we moeten ook niet wegvluchten voor de werkelijkheid. Ik ben tegen iedere vorm van escapisme. Tegelijkertijd geloof ik dat we allemaal eigenlijk voortdurend op het breukvlak leven van droom en realiteit. Mijn werk gaat over de altijd weer problematische relatie tussen die twee uitersten."

Holle frases
Eenzaam is ze wel, de naïeve en losgeslagen zoekster in Massons trilogie. Niemand begrijpt haar en geen enkele man voldoet aan haar ideaal van de liefde. Voor sommigen is het moeilijker liefde te geven dan liefde te ontvangen, voor anderen geldt het omgekeerde. Voor de jonge Française uit Love me zijn beiden even moeilijk.
"Ze denkt dat ze alles weet over de liefde, maar dat is niet zo. Haar probleem is dat ze nog niet in het reine is gekomen met de manier waarop ze als kind bemind werd. Alles hangt namelijk af van de wijze waarop men als kind van ons gehouden heeft. Het is niet zo dat we nergens vandaan komen. We komen voort uit twee mensen die van ons gehouden hebben. Pas wanneer je je daar bewust van bent, kun je leren om er mee om te gaan in je eigen liefdesrelaties. De echte problemen in de liefde ontstaan wanneer we onwetend blijven over ons verleden en onze eigen opvoeding."
Veel tekst of al te lange dialogen gebruikt Masson ook dit keer weer niet. Ze gelooft meer in een visueel georiënteerde filmkunst, waarin de woorden zoveel mogelijk afwezig blijven. "Ik heb al snel het gevoel dat er te veel woorden in een film zitten. In Love me wordt voor mijn gevoel al bijna te veel gepraat, meer nog dan in À vendre. Ik houd van mensen die zwijgzaam zijn, want ik geloof niet dat praten het echte leven is. Praten is vaak niet meer dan een middel om onszelf bezig te houden. Zoals de manier waarop wij nu over de film praten. Taal biedt ons maar een beperkte vorm van expressie, het is zeker niet de meeste unieke vorm. Veel mensen gebruiken woorden op een gemakzuchtige manier. Alsof het heel gemakkelijk is om tegen iemand te zeggen dat je van hem houdt, terwijl het juist heel moeilijk is. We denken niet echt na over wat we zeggen. Het is vaak niet meer dan het automatisch opdreunen van holle frases. We plakken overal woorden op en pretenderen daarmee dat we weten waar we het over hebben, maar in feite kennen we onze eigen gevoelens niet."

François Stienentop
LOVE ME

Juli/augustus 2001 #224

Productie
Alain Sarde
Regie en scenario
Laetitia Masson
Camera
Georges Diane
Montage
Aïlo Auguste
Muziek
John Cale
Met
Sandrine Kiberlaine
Johnny Hallyday
Jean-François Stévenin
Aurore Clément
Julian Sands

Kleur, 105 minuten

Distributie
Cinemien
Te zien
vanaf 16 augustus

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


L

L'chaim!
L.A. CONFIDENTIAL
La La Land
LAAGLAND
DE LAATSTE DAGEN VAN EMMA BLANK
DE LAATSTE OVERWINNING
LABAN HET ALLERLIEFSTE SPOOKJE
LADDER 49
LADIES IN LAVENDER
LADIES IN LOVE
LADIES ROOM
LADRI DI BICICLETTE (FIETSENDIEVEN)
IL LADRO DI BAMBINI
The Lady
Lady Bird
LADY CHATTERLEY ET LE HOMME DE BOIS
LADY EN DE VAGEBOND
The Lady in the Van
LADY IN THE WATER
Lady Macbeth (William Oldroyd over)
LADY SNOWBLOOD
LADYBIRD, LADYBIRD
THE LADYKILLERS
LAGAAN
LAGRIMAS NEGRAS
LAILA'S BIRTHDAY
LAISSEZ-PASSER
LE LAIT DE LA TENDRESSE HUMAINE
THE LAKE HOUSE
LAKE PLACID
LAKE TAHOE
LAKEBOAT
LAMENTO EMORI
LAMERICA
LAND AND FREEDOM
Land of Mine — Under Sandet
LAND OF PLENTY
LAND OF THE DEAD
The Land of the Enlightened
THE LAND OF THE WANDERING SOULS
Land van aankomst
Landscape Suicide
LANDSCHAPPEN WAAR NIEMAND VAN WEET
LANG & GELUKKIG
Lang leve de Koningin
De lange weg naar het Noorden (Tout en haut du monde)
LANGER LICHT
THE LANGOLIERS
DE LANGSTE REIS
LANSKY
LANTANA
LAP ROUGE
LARA CROFT TOMB RAIDER: THE CRADLE OF LIFE
LARA CROFT: TOMB RAIDER
Larry Crowne
LARS AND THE REAL GIRL
LAST ACTION HERO
THE LAST AIRBENDER 3D
THE LAST BROADCAST
THE LAST CASTLE
LAST CHANCE HARVEY
LAST CONVERSATION
LAST DANCE
LAST DAYS
THE LAST DAYS
THE LAST DAYS OF SHISHMAREF
The Last Elvis (El último Elvis)
THE LAST EXORCISM
The Last Exorcism part II
Last Hijack (Femke Wolting en Tommy Pallotta over)
LAST HOLIDAY
THE LAST HOUSE ON THE LEFT
THE LAST KING OF SCOTLAND
THE LAST LEGION
LAST MAN STANDING
LAST NIGHT
LAST RESORT
THE LAST SAMURAI
THE LAST SEDUCTION
THE LAST SEDUCTION II
The Last Sentence
The Last Son
THE LAST STATION
LAST STOP 174
THE LAST SUPPER
THE LAST TRAIN
LAST TRAIN HOME
Last Vegas
The Last Witch Hunter
The Last Wolf
LATCHO DROM
LATE FRAGMENT
LATE MARRIAGE
Late Mizoguchi
A Late Quartet
Late Spring
LAURA'S STER
Laurence Anyways
LAW ABIDING CITIZEN
Lawless
LAWNMOWER MAN 2: BEYOND CYBERSPACE
Lay the Favorite
LAYER CAKE
Layla Fourie
Layla M.
LBJ
LEAF ON A PILLOW
THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN
A LEAGUE OF THEIR OWN
Lean on Pete
Leaning into the Wind
LEAP YEAR
Leatherface
LEATHERHEADS
LEAVING LAS VEGAS
LEAVING MANDELA PARK
LEBANON
DAS LEBEN DER ANDEREN
DAS LEBEN IST EINE BAUSTELLE
Lee Towers: The Voice of Rotterdam
LEEF!
DE LEEUWENKONING II: SIMBA'S TROTS
LEF
LEFT LUGGAGE
LEGALLY BLONDE
LEGALLY BLONDE (2): RED WHITE AND BLONDE
Legend
THE LEGEND OF 1900
THE LEGEND OF BAGGER VANCE
THE LEGEND OF GINGKO/GINGKO BED 2
The Legend of Hercules
The Legend of Longwood
The Legend of Tarzan
LEGEND OF THE GUARDIANS 3D
LEGEND OF ZORRO
De legende van Walhalla: Thor
LEGENDS OF THE FALL
De LEGO Batman Film
De LEGO Film
De LEGO Ninjago Film
The Leisure Seeker
LEK
LEMMING
LEMON TREE
Lemonade
LEMONY SNICKET'S A SERIES OF UNFORTUNATE EVENTS
Lena
LEO TOLSTOY'S ANNA KARENINA
LA LEÓN
LEON
LEONARD COHEN: I'M YOUR MAN
LEONERA
THE LEOPARD SON
LEPEL
LESBIAN VAMPIRE KILLERS
The Lesson
LET EACH ONE GO WHERE HE MAY
LET ME HAVE IT ALL
LET ME IN
LET THE RIGHT ONE IN
Let's Be Cops
LET'S MAKE MONEY
LETHAL WEAPON 4
LETTER TO AMERICA
LETTERS FROM A KILLER
LETTERS FROM IWO JIMA
LETTERS TO JULIET
LA LETTRE
DE LEUGEN
Leve boerenliefde
LEVE HET BRUINE MONSTER
Het leven is vurrukkulluk
LEVEN MET JE OGEN
HET LEVEN UIT EEN DAG
Het leven volgens Nino
Leven? Of theater?
HET LEVENDE BOS
Levende rivier
Leviathan (Andrei Zvjagintsev)
Leviathan (Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel)
LEVITY
UNE LIAISON PORNOGRAPHIQUE
LIAM
LIAR
LIAR LIAR
LIBERA
La libertad
LIBERTÉ
THE LIBERTINE
LIBERTY HEIGHTS
LICENSE TO WED
LICHTER (DISTANT LIGHTS)
LIEBE IN GEDANKEN (LOVE IN THOUGHTS)
Het lied van de zee
LIEDEREN UIT HET LAND VAN MIJN MOEDER
LIEFDE EN GELUK
Liefde is aardappelen
LIES
Life (Anton Corbijn)
Life (Daniel Espinosa)
LIFE (Ted Demme)
LIFE ACCORDING TO AGFA
THE LIFE AND DEATH OF PETER SELLERS
THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
LIFE AS A HOUSE
LIFE AS WE KNOW IT
THE LIFE BEFORE HER EYES
LIFE DURING WARTIME
LIFE IS A MIRACLE
Life is Beautiful
A LIFE LESS ORDINARY
Life of Crime
THE LIFE OF DAVID GALE
Life of Pi
Life, Animated
Lifeforce
Lifelong
LIFESAVERS
LIFETIMES
The Light Between Oceans
LIGHT SLEEPER
The Light Thief
Light Years
THE LIGHTHOUSE
LIGHTS IN THE DUSK
Lights Out
LIJMEN HET BEEN
Like Father, Like Son
LIKE GRAINS OF SAND
LIKE IT IS
LIKE MIKE
Like Someone in Love
LILA DIT ÇA
Lilet Never Happened
LILJA 4-EVER
LILO & STITCH
Lilting (Hong Khaou over)
Lily Lane (Previously Unreleased)
LIMBO
THE LIMEY
LIMITLESS
THE LIMITS OF CONTROL
LIMO
Lincoln
THE LINCOLN LAWYER
LINHA DE PASSE
LINKS
Lion
THE LION KING
Lion King 3D
LIONS FOR LAMBS
LIPSTICK ON YOUR COLLAR
LISA
Lisandro Alonso Box
LISBON STORY
Listen to Me Marlon
Little Black Spiders
LITTLE BUDDHA
LITTLE CHILDREN
LITTLE MAN
Little Men
LITTLE MISS SUNSHINE
LITTLE NICKY
LITTLE ODESSA
A LITTLE PRINCESS
THE LITTLE RASCALS
LITTLE SENEGAL
Little Sparrows
A LITTLE TRIP TO HEAVEN
THE LITTLE VAMPIRE
LITTLE VOICE
LITTLE WOMEN
Live By Night
LIVE FLESH
LIVE FOREVER
LIVE!
LIVERPOOL
Living and Other Fictions
LIVING IN OBLIVION
LIVING OUT LOUD
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
LIVING WITH AN IDIOT
Liza, the Fox-Fairy
THE LIZZIE MCGUIRE MOVIE
Lo and Behold: Reveries of the Connected World
LOADED
The Lobster
THE LOCALS
LOCH NESS
LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS
Locke
Lockout
LOENATIK DE MOEVIE
Loenatik, te gek
LOFT
Logan
Logan Lucky
La loi du marché (Vincent Lindon over)
Loin des hommes
LOL: Laughing Out Loud
LOLA RENNT
Lola Versus
LOLITA
LOMAX, THE SONGHUNTER
LONDON RIVER
LONDON TO BRIGHTON
LONE STAR
The Loneliest Planet
LONELY HEARTS
A Long and Happy Life
THE LONG DAY CLOSES
UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES
THE LONG KISS GOODNIGHT
The Long Season
A Long Story
LONG TIME DEAD
THE LONG WEEKEND
The Longest Ride
The Look of Love
The Look of Silence (Joshua Oppenheimer over)
LOOK WHO'S TALKING NOW!
LOOKING FOR ERIC
LOOKING FOR RICHARD
Looking Glass
THE LOOKOUT (John Badham)
THE LOOKOUT (Scott Frank)
LOONEY TUNES: BACK IN ACTION
Looper
LORD OF ILLUSIONS
THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING
THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS
LORD OF WAR
Lore
LORENZO'S OIL
LOST AND DELIRIOUS
THE LOST CITY
The Lost City of Z
LOST HIGHWAY
LOST IN SPACE
LOST IN TRANSLATION
LOST IN YONKERS
LOST PARADISE
THE LOST PARADISE
LOST PERSONS AREA
Lost River
LOST SOULS
The Lost Weekend
THE LOST WORLD: JURASSIC PARK
LOT
A LOT LIKE LOVE
Lotgenoten
Lotte en de maansteen
LOTTE VAN UITVINDERSDORP
Lotus
LOU BIOU
LOU REED'S BERLIN
Louder Than Bombs (Joachim Trier over)
Louis en de Aliens
Louis Theroux: My Scientology Movie
Louis van Gasteren-box
LOUISE (TAKE 2)
Louise en hiver
Louise Wimmer
LOURDES
Love & Friendship
Love & Fungi
LOVE & OTHER DRUGS
LOVE & SEX
Love (Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin)
Love (William Eubank)
Love 3D (Gaspar Noé)
LOVE ACTUALLY
LOVE AFFAIR
LOVE AND DEATH ON LONG ISLAND
Love and Honor
LOVE AND HUMAN REMAINS
LOVE AND OTHER CATASTROPHES
LOVE CONQUERS ALL
LOVE ETC.
Love Eternal
THE LOVE GURU
LOVE IN THE TIME OF CHOLERA
Love Is All You Need
Love is Strange
LOVE IS THE DEVIL
Love is Thicker Than Water
THE LOVE LETTER
LOVE LIVE LONG
LOVE LIZA
LOVE ME
LOVE OBJECT
The Love Punch
LOVE RANCH
LOVE SERENADE
LOVE! VALOUR! COMPASSION!
Love, Rosie
Love, Simon
Lovelace
Loveless
LOVELY & AMAZING
THE LOVELY BONES
LOVELY BY SURPRISE
LOVELY RITA
LOVER OF LOSER
A LOVESONG FOR BOBBY LONG
Loving
Loving Vincent
THE LOW LIFE
Lucia de B.
LUCÍA Y EL SEXO
Lucky
LUCKY BREAK
LUCKY EN ZORBA
LUCKY NUMBER SLEVIN
LUCKY NUMBERS
The Lucky One
LUCKY YOU
THE LUCONA AFFAIR
LUDWIG
LUDWIG 1881
LUGARES COMUNES
Lukas & Abel: Vleugelbroertjes
LULU
Lumière! L'aventure commence
LUMUMBA
LUNA PAPA
LUNAR ECLIPSE
The Lunchbox
LUNDI MATIN
LOS LUNES AL SOL
LUST, CAUTION
LUTHER
THE LUZHIN DEFENCE
LYNCH (ONE)