Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Siegfried: Wereldreis door de ondergrondse

LOUISE (TAKE 2)

Frankrijk, 1998 | Siegfried
Het Franse buitenbeentje Siegfried maakte met Louise (take 2) een opmerkelijke debuutfilm. In hoog tempo neemt de jonge regisseur je mee door de gangen van de Parijse metro. Meer dan filmmaker is Siegfried wereldreiziger en muzikant, die nog steeds op straat te vinden is met zijn Afrikaanse trommel. "De film is gemaakt zoals jazzmuziek ontstaat."

Montmarte, Parijs. Het is nog vroeg als ik op een terras neerstrijk, wachtend op Siegfried, de regisseur van Louise (take 2). Dit is zijn buurt, waar hij opgroeide en nog steeds verblijft wanneer hij in Frankrijk is en niet ergens in de wereld rondtrekt. Om mij heen struinen honderden artiesten met potlood en papier de straten rond de Sacre Coeur af, jagend op toeristen om hen te mogen tekenen, in silhouet of met malle neuzen en lippen. De wereld draait hier om het zelfportret.
Niet voor Siegfried. Een enkeling weet hoe hij eruitziet en hij is niet dol op foto's van zichzelf. Met de meegekregen omschrijving 'aardige, relaxte jongen' kijk ik rond. Is dat hem? Of daar, nee, daarginds komt hij. Dan kijk ik om en zie een lachend figuur op me afkomen, gehuld in losse kleding en met grote sjaal om zijn nek. Siegfried is de naam. "Sorry, heb je lang moeten wachten", verontschuldigt hij zich, vijf minuten later dan afgesproken. De omschrijving lijkt bevestigd en dat blijft zo in wat zijn eerste geschreven interview zal zijn. "Ik weet niet waarom, maar een tijdje terug deed ik voor het eerst iets voor de tv (VPRO's Stardust, JL) en nu dit gesprek, weer voor Nederland. Ik weigerde tot nu toe alles maar dacht deze keer oké, waarom niet? Het is goed, omdat Nederland ver weg is."

Vagebonden
Louise (take 2) speelt zich in wervelend tempo af in en rond de Parijse metro. Hoofdrolspeelster Elodie Bouchez lijkt zo uit haar vorige film La vie rêvée des anges te zijn weggelopen om zich bij een groepje jonge vrijbuiters te voegen. Het echte leven bestaat volgens Louise uit keten, winkeldiefstallen, lolmaken en vooral vrijheid. Doen waar je zelf zin in hebt, eigenlijk zonder te weten waarom. Siegfried: "Ik heb zelf jaren op straat geleefd en doe dat nog steeds, overal waar ik kom. In Amsterdam heb ik tien dagen op het Centraal Station gelegen, je ontmoet daar de gekste mensen. Je kunt ze voorbijlopen, maar wanneer je met hen in contact treedt, hoor je wonderlijke verhalen die je wereld verbreden." Het is niet voor niets dat hij zijn film heeft opgedragen aan de vagebonden.
De film draait om het toeval en is een lofzang op de fantasie. In het eerste deel ontmoet Louise het vertederende zoontje van een clochard. Samen botsen ze op de flamboyante Rémi, gespeeld door Roschdy Zem, die ook in twee eerdere korte films van Siegfried speelde. De overige spelers komen zo van de straat. Er ontstaat een clubje bijdehante doerakken, waar je je door het beweeglijke camerawerk vanaf de schouder direct toe aangetrokken voelt. "Ik heb geluk gehad dat ik met Roschdy kon samenwerken, hij is een groot acteur. Wanneer hij speelt denkt hij niet aan zichzelf maar aan de anderen; hij probeert de situatie voor hen zo goed mogelijk te maken."
Het is verleidelijk om de term 'auteursfilm' maar weer eens uit de kast te halen, waar de Fransen zo gek op zijn. Siegfried schreef en regisseerde de film, deed de muziek, verzorgde deels het camerawerk en hielp ook nog eens bij de montage. "Het is niet mijn film, maar ónze film, van de spelers, de geluidsman, enzovoort. Wij waren als een grote familie, zonder hiërarchie. Ik liep niet over de set te roepen: 'Zo wil ik dat je je koffie drinkt.' Soms wilde een speler het anders doen dan in het script stond. 'Prima, alles is open', zei ik. De film is gemaakt zoals jazzmuziek ontstaat. Er is een bepaald thema en daar varieer je op. Iedereen doet wat hij wilt, maar je blijft wel op de anderen letten. Het meeste is geïmproviseerd."
Dit alles levert scènes op die zowel de hardheid van het straatleven laten zien, als de humor die de eigenwijze jongeren hebben. "Is er een probleem?" vraagt de vriend van een meisje waar de mooie Rémi op straat mee flirt. "Ja, jij", antwoordt Rémi vol bravoure, wat hij moet bekopen met een klap. Wanneer een winkeldiefstal dreigt mis te lopen, troggelt Louise van iemand een mobiele telefoon af. Een tel later verzoekt een omroepster het winkelpubliek rustig naar de uitgang te gaan, vanwege een bommelding. Louise en haar kornuiten hebben zichzelf gered.
De film wil echter meer zijn dan een dolle rit door de ondergrondse. Er komt liefde in het spel en de film verandert in de tweede helft van karakter. Het einde kan zowel enthousiasme als verontwaardiging oproepen. "Het eerste deel is echt, het tweede deel is meer een droom van Louise. Dromen zijn belangrijk. In India heb ik arme mensen zien lachen. Ze hebben niks, maar wel hun dromen. We hebben wel tien eindes opgenomen en ik vond dit het beste. Het is een poëtische gedachte. Sommige mensen hebben er problemen mee, de producent vindt het te cru. Voor mij is het geslaagd. Ouders moeten hun kinderen vrijlaten en niet op hun nek zitten. Vertrouw kinderen, daar gaat het om."

Bankoverval
Wie de documentaire Het ondergronds orkest van Heddy Honingmann kent, weet dat het niet gemakkelijk is in de Parijse metro op filmpad te gaan. "Ik was goed voorbereid, als een terrorist, en ken de metro, de regels en de mensen als mijn broekzak. Ik had een ticket om binnen te komen, daarna zijn we onze eigen gang gegaan. Het was een soort bankoverval, waarbij je alles heel precies moest voorbereiden. Zo en zo laat op die plek, stiekem rondlopen met de camera. Een scène speelt zich af in het Louvre, waar je absoluut niet mag filmen. Die hele scène moesten we daarom voorbereiden als een militaire operatie, alles snel, snel, geruisloos. Achteraf ziet het er normaal uit. We voelden ons net kleine kinderen die dingen deden die eigenlijk niet mochten."
Over de film van Honingmann is hij minder te spreken. "Ik ken de meeste muzikanten uit die film en het is goed dat het gebeurt. Maar om deze omgeving echt te leren kennen, moet je er een tijd leven. Je kunt dan meer bereiken en krijgt werkelijk contact met de mensen. De film gaf me hetzelfde gevoel als een dierentuin, hij was afstandelijk."
Hij excuseert zich en moet even een vriend gedagzeggen die voorbijloopt. "Een Spaanse schilder, laatst ontmoette ik hem toen hij op het punt stond naar Madrid te gaan. De volgende dag zat ik bij hem in de vrachtwagen naar Spanje." Siegfried is niet het type van de ver vantevoren geboekte vakanties. Liever gaat hij liften, of met het vliegtuig, dat steeds goedkoper wordt.

Pannenkoek
Siegfried studeerde cello aan het conservatorium en fotografeert overal waar hij komt. Bij alles wat hij doet, voelt hij zich nog het minst filmmaker. Hij wil niet al te veel aandacht op zichzelf vestigen, ofwel geen foto bij het interview. "Ik vertel mensen dat ik muzikant ben en veel reis, maar nooit dat ik ook films maak. Zodra je dat zegt, denken ze dat je een genie bent: 'oh film!' Ik voel me niet belangrijk omdat ik een film heb gemaakt, de man die hier serveert doet op zijn manier zijn best en probeert zijn kinderen te onderhouden. Iemand anders bouwt de tafels waaraan we zitten en denkt daarover na, maar niemand noemt hem een genie en je ziet geen foto van hem in de krant. Hij is net zo belangrijk. Dát moet je opschrijven."
Ik kan het me al nauwelijks voorstellen maar vraag het toch: stromen de aanbiedingen nu binnen en ligt zijn ticket naar Hollywood klaar, zoals dat nogal eens gaat bij jonge filmmakers na hun eerste succes? "Nee, ze kunnen me niet bereiken. Ik heb geen telefoon en adres. Bij mijn producent staat sinds kort een antwoordapparaat. Ik voel me geen regisseur maar maak muziek en fotografeer daarnaast. Ik heb net een nieuw album klaar met Indiase muzikanten en werk aan een fotoboek met werk dat ik gemaakt heb in Somalië, Cambodja en andere landen. Ik heb een eigen filmcameraatje en als ik weer iets ga maken, wordt het iets kleins, met vrienden. Morgen vlieg ik voor tien dagen naar São Paulo, met een ticket dat ik gekregen heb voor de muziek van A vendre."
Muziek, daar gaat het hem om. Later die dag is er volop muziek te horen in de Parijse metro, ergens staat zelfs een heel orkest te spelen. Overal klinken en galmen de instrumenten, van Afrikaanse drums tot een blokfluit, overstemd door piepende treinstellen, duizenden reizigers en zwervers. Wordt er nog ergens gefilmd?
's Avonds laat sta ik bij een pannenkoekenkraampje naast de metro-uitgang. De vriendelijke oude man bereidt er eentje voor me, met kastanjepuree, en ik besef dat Siegfried gelijk heeft. De één maakt films, de ander bakt crêpes op de hoek van een Parijse straat. De één heet Siegfried, de ander blijft 'de vriendelijke, oude man'. Beiden zijn even belangrijk.

Jeroen Lok
(met medewerking van Margje van Eijk)top
LOUISE (TAKE 2)

November 1999 #205

Productie
Jean Cazes
Regie, scenario en muziek
Siegfried
Camera
Siegfried
Olivier Buron
Hervé Lode
Montage
Hervé Schneid
Geluid
Jean Luc Audy
Olivier Busson
Art direction
Giacomo Macchi
Met
Elodie Bouchez
Roschdy Zem
Gérald Thomassin
Antoine de Merle
Bruce Myers

Kleur, 103 minuten

Distributie
Cinemien
Te zien
vanaf 4 november

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


L

L'chaim!
L.A. CONFIDENTIAL
La La Land
LAAGLAND
DE LAATSTE DAGEN VAN EMMA BLANK
DE LAATSTE OVERWINNING
LABAN HET ALLERLIEFSTE SPOOKJE
LADDER 49
LADIES IN LAVENDER
LADIES IN LOVE
LADIES ROOM
LADRI DI BICICLETTE (FIETSENDIEVEN)
IL LADRO DI BAMBINI
The Lady
Lady Bird
LADY CHATTERLEY ET LE HOMME DE BOIS
LADY EN DE VAGEBOND
The Lady in the Van
LADY IN THE WATER
Lady Macbeth (William Oldroyd over)
LADY SNOWBLOOD
LADYBIRD, LADYBIRD
THE LADYKILLERS
LAGAAN
LAGRIMAS NEGRAS
LAILA'S BIRTHDAY
LAISSEZ-PASSER
LE LAIT DE LA TENDRESSE HUMAINE
THE LAKE HOUSE
LAKE PLACID
LAKE TAHOE
LAKEBOAT
LAMENTO EMORI
LAMERICA
LAND AND FREEDOM
Land of Mine — Under Sandet
LAND OF PLENTY
LAND OF THE DEAD
The Land of the Enlightened
THE LAND OF THE WANDERING SOULS
Land van aankomst
Landscape Suicide
LANDSCHAPPEN WAAR NIEMAND VAN WEET
LANG & GELUKKIG
Lang leve de Koningin
De lange weg naar het Noorden (Tout en haut du monde)
LANGER LICHT
THE LANGOLIERS
DE LANGSTE REIS
LANSKY
LANTANA
LAP ROUGE
LARA CROFT TOMB RAIDER: THE CRADLE OF LIFE
LARA CROFT: TOMB RAIDER
Larry Crowne
LARS AND THE REAL GIRL
LAST ACTION HERO
THE LAST AIRBENDER 3D
THE LAST BROADCAST
THE LAST CASTLE
LAST CHANCE HARVEY
LAST CONVERSATION
LAST DANCE
LAST DAYS
THE LAST DAYS
THE LAST DAYS OF SHISHMAREF
The Last Elvis (El último Elvis)
THE LAST EXORCISM
The Last Exorcism part II
Last Hijack (Femke Wolting en Tommy Pallotta over)
LAST HOLIDAY
THE LAST HOUSE ON THE LEFT
THE LAST KING OF SCOTLAND
THE LAST LEGION
LAST MAN STANDING
LAST NIGHT
LAST RESORT
THE LAST SAMURAI
THE LAST SEDUCTION
THE LAST SEDUCTION II
The Last Sentence
The Last Son
THE LAST STATION
LAST STOP 174
THE LAST SUPPER
THE LAST TRAIN
LAST TRAIN HOME
Last Vegas
The Last Witch Hunter
The Last Wolf
LATCHO DROM
LATE FRAGMENT
LATE MARRIAGE
Late Mizoguchi
A Late Quartet
Late Spring
LAURA'S STER
Laurence Anyways
LAW ABIDING CITIZEN
Lawless
LAWNMOWER MAN 2: BEYOND CYBERSPACE
Lay the Favorite
LAYER CAKE
Layla Fourie
Layla M.
LBJ
LEAF ON A PILLOW
THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN
A LEAGUE OF THEIR OWN
Lean on Pete
Leaning into the Wind
LEAP YEAR
Leatherface
LEATHERHEADS
LEAVING LAS VEGAS
LEAVING MANDELA PARK
LEBANON
DAS LEBEN DER ANDEREN
DAS LEBEN IST EINE BAUSTELLE
Lee Towers: The Voice of Rotterdam
LEEF!
DE LEEUWENKONING II: SIMBA'S TROTS
LEF
LEFT LUGGAGE
LEGALLY BLONDE
LEGALLY BLONDE (2): RED WHITE AND BLONDE
Legend
THE LEGEND OF 1900
THE LEGEND OF BAGGER VANCE
THE LEGEND OF GINGKO/GINGKO BED 2
The Legend of Hercules
The Legend of Longwood
The Legend of Tarzan
LEGEND OF THE GUARDIANS 3D
LEGEND OF ZORRO
De legende van Walhalla: Thor
LEGENDS OF THE FALL
De LEGO Batman Film
De LEGO Film
De LEGO Ninjago Film
The Leisure Seeker
LEK
LEMMING
LEMON TREE
Lemonade
LEMONY SNICKET'S A SERIES OF UNFORTUNATE EVENTS
Lena
LEO TOLSTOY'S ANNA KARENINA
LA LEÓN
LEON
LEONARD COHEN: I'M YOUR MAN
LEONERA
THE LEOPARD SON
LEPEL
LESBIAN VAMPIRE KILLERS
The Lesson
LET EACH ONE GO WHERE HE MAY
LET ME HAVE IT ALL
LET ME IN
LET THE RIGHT ONE IN
Let's Be Cops
LET'S MAKE MONEY
LETHAL WEAPON 4
LETTER TO AMERICA
LETTERS FROM A KILLER
LETTERS FROM IWO JIMA
LETTERS TO JULIET
LA LETTRE
DE LEUGEN
Leve boerenliefde
LEVE HET BRUINE MONSTER
Het leven is vurrukkulluk
LEVEN MET JE OGEN
HET LEVEN UIT EEN DAG
Het leven volgens Nino
Leven? Of theater?
HET LEVENDE BOS
Levende rivier
Leviathan (Andrei Zvjagintsev)
Leviathan (Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel)
LEVITY
UNE LIAISON PORNOGRAPHIQUE
LIAM
LIAR
LIAR LIAR
LIBERA
La libertad
LIBERTÉ
THE LIBERTINE
LIBERTY HEIGHTS
LICENSE TO WED
LICHTER (DISTANT LIGHTS)
LIEBE IN GEDANKEN (LOVE IN THOUGHTS)
Het lied van de zee
LIEDEREN UIT HET LAND VAN MIJN MOEDER
LIEFDE EN GELUK
Liefde is aardappelen
LIES
Life (Anton Corbijn)
Life (Daniel Espinosa)
LIFE (Ted Demme)
LIFE ACCORDING TO AGFA
THE LIFE AND DEATH OF PETER SELLERS
THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
LIFE AS A HOUSE
LIFE AS WE KNOW IT
THE LIFE BEFORE HER EYES
LIFE DURING WARTIME
LIFE IS A MIRACLE
Life is Beautiful
A LIFE LESS ORDINARY
Life of Crime
THE LIFE OF DAVID GALE
Life of Pi
Life, Animated
Lifeforce
Lifelong
LIFESAVERS
LIFETIMES
The Light Between Oceans
LIGHT SLEEPER
The Light Thief
Light Years
THE LIGHTHOUSE
LIGHTS IN THE DUSK
Lights Out
LIJMEN HET BEEN
Like Father, Like Son
LIKE GRAINS OF SAND
LIKE IT IS
LIKE MIKE
Like Someone in Love
LILA DIT ÇA
Lilet Never Happened
LILJA 4-EVER
LILO & STITCH
Lilting (Hong Khaou over)
Lily Lane (Previously Unreleased)
LIMBO
THE LIMEY
LIMITLESS
THE LIMITS OF CONTROL
LIMO
Lincoln
THE LINCOLN LAWYER
LINHA DE PASSE
LINKS
Lion
THE LION KING
Lion King 3D
LIONS FOR LAMBS
LIPSTICK ON YOUR COLLAR
LISA
Lisandro Alonso Box
LISBON STORY
Listen to Me Marlon
Little Black Spiders
LITTLE BUDDHA
LITTLE CHILDREN
LITTLE MAN
Little Men
LITTLE MISS SUNSHINE
LITTLE NICKY
LITTLE ODESSA
A LITTLE PRINCESS
THE LITTLE RASCALS
LITTLE SENEGAL
Little Sparrows
A LITTLE TRIP TO HEAVEN
THE LITTLE VAMPIRE
LITTLE VOICE
LITTLE WOMEN
Live By Night
LIVE FLESH
LIVE FOREVER
LIVE!
LIVERPOOL
Living and Other Fictions
LIVING IN OBLIVION
LIVING OUT LOUD
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
LIVING WITH AN IDIOT
Liza, the Fox-Fairy
THE LIZZIE MCGUIRE MOVIE
Lo and Behold: Reveries of the Connected World
LOADED
The Lobster
THE LOCALS
LOCH NESS
LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS
Locke
Lockout
LOENATIK DE MOEVIE
Loenatik, te gek
LOFT
Logan
Logan Lucky
La loi du marché (Vincent Lindon over)
Loin des hommes
LOL: Laughing Out Loud
LOLA RENNT
Lola Versus
LOLITA
LOMAX, THE SONGHUNTER
LONDON RIVER
LONDON TO BRIGHTON
LONE STAR
The Loneliest Planet
LONELY HEARTS
A Long and Happy Life
THE LONG DAY CLOSES
UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES
THE LONG KISS GOODNIGHT
The Long Season
A Long Story
LONG TIME DEAD
THE LONG WEEKEND
The Longest Ride
The Look of Love
The Look of Silence (Joshua Oppenheimer over)
LOOK WHO'S TALKING NOW!
LOOKING FOR ERIC
LOOKING FOR RICHARD
Looking Glass
THE LOOKOUT (John Badham)
THE LOOKOUT (Scott Frank)
LOONEY TUNES: BACK IN ACTION
Looper
LORD OF ILLUSIONS
THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING
THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS
LORD OF WAR
Lore
LORENZO'S OIL
LOST AND DELIRIOUS
THE LOST CITY
The Lost City of Z
LOST HIGHWAY
LOST IN SPACE
LOST IN TRANSLATION
LOST IN YONKERS
LOST PARADISE
THE LOST PARADISE
LOST PERSONS AREA
Lost River
LOST SOULS
The Lost Weekend
THE LOST WORLD: JURASSIC PARK
LOT
A LOT LIKE LOVE
Lotgenoten
Lotte en de maansteen
LOTTE VAN UITVINDERSDORP
Lotus
LOU BIOU
LOU REED'S BERLIN
Louder Than Bombs (Joachim Trier over)
Louis en de Aliens
Louis Theroux: My Scientology Movie
Louis van Gasteren-box
LOUISE (TAKE 2)
Louise en hiver
Louise Wimmer
LOURDES
Love & Friendship
Love & Fungi
LOVE & OTHER DRUGS
LOVE & SEX
Love (Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin)
Love (William Eubank)
Love 3D (Gaspar Noé)
LOVE ACTUALLY
LOVE AFFAIR
LOVE AND DEATH ON LONG ISLAND
Love and Honor
LOVE AND HUMAN REMAINS
LOVE AND OTHER CATASTROPHES
LOVE CONQUERS ALL
LOVE ETC.
Love Eternal
THE LOVE GURU
LOVE IN THE TIME OF CHOLERA
Love Is All You Need
Love is Strange
LOVE IS THE DEVIL
Love is Thicker Than Water
THE LOVE LETTER
LOVE LIVE LONG
LOVE LIZA
LOVE ME
LOVE OBJECT
The Love Punch
LOVE RANCH
LOVE SERENADE
LOVE! VALOUR! COMPASSION!
Love, Rosie
Love, Simon
Lovelace
Loveless
LOVELY & AMAZING
THE LOVELY BONES
LOVELY BY SURPRISE
LOVELY RITA
LOVER OF LOSER
A LOVESONG FOR BOBBY LONG
Loving
Loving Vincent
THE LOW LIFE
Lucia de B.
LUCÍA Y EL SEXO
Lucky
LUCKY BREAK
LUCKY EN ZORBA
LUCKY NUMBER SLEVIN
LUCKY NUMBERS
The Lucky One
LUCKY YOU
THE LUCONA AFFAIR
LUDWIG
LUDWIG 1881
LUGARES COMUNES
Lukas & Abel: Vleugelbroertjes
LULU
Lumière! L'aventure commence
LUMUMBA
LUNA PAPA
LUNAR ECLIPSE
The Lunchbox
LUNDI MATIN
LOS LUNES AL SOL
LUST, CAUTION
LUTHER
THE LUZHIN DEFENCE
LYNCH (ONE)