Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Assi Dayan: Er is genoeg agressie in de wereld voor meer dan een film

LIFE ACCORDING TO AGFA

Israël, 1992 | Assi Dayan
Life according to Agfa is een film in zwart-wit. Letterlijk en figuurlijk, want de Israëlische filmveteraan Assi Dayan geeft ieder personage een symbolische waarde waar niet van wordt afgeweken. Dayan zelf laat zich nergens op vastleggen en is niet te betrappen op eenduidige uitspraken. Zijn kleinschalige meesterwerkje zorgt temidden van weelderige literatuurverfilmingen en brave remakes voor de nodige opwinding.

Assi Dayan zit uitgeput in de lobby van het Amsterdamse hotel Americain. Zes dagen lang heeft hij door Europa gereisd om interviews te geven — op zich geen uitzonderlijk zwaar schema — maar Dayan ziet eruit alsof hij een veldslag achter de rug heeft. Zijn vrouw probeert hem een beetje op te peppen met grapjes in het Hebreeuws, thee en Engelse cakejes. Vooral die laatsten missen hun effect niet op de regisseur, die wordt achtervolgd door het feit dat hij de zoon is van de voormalige minister van defensie, Moshe Dayan. De steeds terugkerende vragen naar zijn vader beantwoordt Dayan steevast met de opmerking dat hij meer door Heidegger en Camus is beïnvloed. Het existentialisme heeft hem van zijn vaderland vervreemd, zonder dat hij minder van Israël is gaan houden.
Dankzij die vervreemding kan Dayan het zich veroorloven met Life according to Agfa een objectief beeld van de Israëlische samenleving te schetsen. De film trok in Israël zo'n 200.000 bezoekers en was vorig jaar tijdens het filmfestival in Berlijn te zien. Dayans film is duidelijk gemaakt vanuit het standpunt van een buitenstaander. Zelf noemt hij het 'subjectief hyperrealisme'. "Ik heb een subjectieve film gemaakt en daar bedoel ik mee dat ik vanuit mijn eigen standpunt heb gefilmd. Dat wil helemaal niet zeggen dat de gebeurtenissen in mijn film niet werkelijk zijn. Maar mijn film vertelt alleen hoe ik tegen het leven aankijk. Ik kan alleen mezelf vertegenwoordigen."

Oosterse smartlappen
Dat doet Dayan door met zijn camera een nacht in Barbie's Bar in Tel Aviv door te brengen. In de bar, die is vernoemd naar een nabije psychiatrische inrichting, verzamelen zich alle mogelijke Israëlische types. De door de wol geverfde eigenares Dalia verovert met het klimmen van de jaren steeds jongere mannen, maar geeft haar hart aan een getrouwde leeftijdgenoot. Haar zakenpartner en fotografe Leora woont samen met een politieagent die het begrip 'veroveringsdrang' nieuwe dimensies geeft. Riki is een depressieve jonge vrouw die het leven in haar kibboetz niet meer aan kan en het leven in de grote stad nog minder. De pianist Cherniak geeft vanachter zijn instrument commentaar op gebeurtenissen in de bar, soms improviserend op bestaande Israëlische liederen, soms door middel van zelf gecomponeerde poëzie. Hij wordt door niets en niemand uit het veld geslagen, zelfs niet door de dronken pooiers die op hoge toon Oosterse smartlappen verzoeken en door de al even dronken soldaten die net als hijzelf bekende liedjes voorzien van wrede varianten. Dayans hyperrealisme eindigt in een nietsontziende orgie van geweld, waar Quentin Tarantino (Reservoir dogs) trots op zou zijn. Tussendoor registreert Leora het leven in de bar, vastgelegd in snapshots, op een film van het merk Agfa.
Dayan laat Life according to Agfa plaatsvinden over een jaar na nu. Hij wil het publiek nog een jaar adempauze geven voordat de apocalyps een einde zal maken aan de wereld zoals wij die kennen. Hij ontkent in alle toonaarden dat zijn film voor een Israëlisch publiek is gemaakt. "Mijn film is een metafoor en de bar is een microkosmos. De mensen in de bar zouden ook Europees kunnen zijn. De aanwezigheid van die soldaten is wat dat betreft gecompliceerder, maar ook in Joegoslavië, Koerdistan, Iran en Irak is het leger prominent aanwezig. Zelfs in Los Angeles vechten blanken en zwarten tegen elkaar. Er is genoeg agressie in de wereld om materiaal te verschaffen voor meer dan één film. De bar in mijn film is ook niet echt Israëlisch."
Toch kan hij er niet omheen dat het belangrijkste ingrediënt dat zijn film zo bijzonder maakt, de alom aanwezige intensiteit, typisch Israëlisch is. Voor Dayan, behalve als regisseur tevens actief als acteur, journalist en romanschrijver, lijkt die intensiteit de voornaamste drijfveer voor zijn kunstuitingen te zijn. "Er heerst een enorme intensiteit in het dagelijks leven in Israël. Ik denk vanwege het gevoel dat de dag des oordeels ieder moment kan komen. We moeten ons haasten om alles af te krijgen voordat de bom valt of iets dergelijks. Zelf zou ik graag een meer ontspannen leven willen (Dayans vrouw ontkent dit lachend, TM), maar de mensen om me heen zwepen me op om ook in de rij te gaan staan, om mezelf ook te haasten, om ook te consumeren. Ook heb ik bepaalde Israëlische verschijnselen erin verwerkt zoals het machismo van de mannelijke personages en de wreedheid van het huidige leger. Het leger is duidelijk veranderd de afgelopen jaren, maar Europeanen en Amerikanen hebben dat helemaal niet door. Het beeld dat mensen nu van het Israëlische leger hebben is ontstaan in de tijd dat Israël voor haar bestaansrecht vocht. Die situatie kennen we nu niet meer. Nu vecht het leger voor heerschappij; dat is iets heel anders."

Kronkelige weg
Assi Dayan heeft in de Israëlische filmwereld een lange staat van dienst opgebouwd als acteur, regisseur en scenarioschrijver. In 1969 debuteerde hij als acteur in A walk with love and death van John Huston. Drie jaar later schreef hij het scenario voor zijn eigen film Murder C.O.D.. Dayan stortte zich voornamelijk op acteren en scenarioschrijven, maar kon het niet laten om zich ook met journalistiek en fictie te bemoeien. Van regisseren kwam niet zoveel. De laatste jaren werkte hij vooral aan commerciële produkties als Way of the eagle en Freedom fighters, die met een klein budget de glamour van Top gun moesten imiteren. Dat Dayan in 1993 na die avonturenfilms met Life according to Agfa weer zijn eigen kronkelige weg zou bewandelen, maakt deze film nog specialer.
Van alle personages in zijn film identificeert Dayan zich alleen met de pianist, die niet wordt geraakt door de ellende om hem heen. "De pianist vertegenwoordigt mij in de film omdat hij al improviserend met zijn nummers commentaar geeft op de gebeurtenissen in de bar. Hij fungeert als een neutraal Grieks koor. Ook de soldaten in de bar verzinnen eigen teksten voor bekende liedjes. Dat is verder niet zo bijzonder want dat doen echte soldaten ook; hun teksten zijn altijd vreselijk wreed en onbeschoft." In tegenstelling tot de pianist moet Dayan zich wel degelijk druk maken om de dingen om hem heen, anders had hij toch niet deze film gemaakt? Dayan stelt zich bescheiden op. "Ik ben weliswaar betrokken bij de dingen om me heen, maar er is niet veel wat je kunt doen. Ik probeer de hele tijd mensen ervan te overtuigen dat Life according to Agfa maar een film is. Het bioscooppubliek ziet mijn film en gaat dan weer terug naar huis, terug naar hun eigen levens. Mijn film zal die levens verder niet beïnvloeden."

Spuugzat
Temidden van zijn vele activiteiten kende Dayan slechts één werkelijke ambitie: zijn romandebuut. In 1990 werd zijn roman 'Contents' gepubliceerd. Ondanks twintig jaar filmervaring is Dayan van mening dat literatuur een nobeler kunstvorm dan film is, al was het alleen maar omdat je fictie schrijven in je eentje kunt bedrijven. "Literatuur is kunst, maar film niet. Film is een combinatie van verschillende kunstvormen: fotografie, muziek, acteren, art direction. Zo'n honderd mensen drukken hun stempel op een film. Na vijftig films ben ik die samenwerking met anderen spuugzat. Ik vind de opnamen en de montage altijd een minder leuk aspect van filmen, omdat je dan met andere mensen te maken krijgt."
Hier steekt Dayans tegenstrijdigheid weer de kop op. Waarom heeft hij dan Life according to Agfa gemaakt, als hij niet meer tegen de chaos van de filmset kan? "Film bereikt meer mensen dan literatuur. Er wordt steeds minder gelezen. Het valt niet mee om een roman te schrijven en het heeft me dan ook twee jaar van mijn leven gekost. Films zijn iets luchtiger dan boeken, want als consument hoef je je er maar anderhalf uur voor te concentreren. Daarnaast wilde ik weer films maken omdat ik me erg voel aangetrokken tot het proces van scenarioschrijven. Dat is het laatste moment dat je alleen met het verhaal bent en de film in je hoofd hebt zoals jij hem wilt."
Na het succes van Life according to Agfa heeft Dayan toch weer de smaak van het regisseren te pakken gekregen. Net zo min als hij werkelijk naar een rustiger leven verlangt, wil hij stoppen met regisseren. "De montage van mijn volgende speelfilm The electric blanket syndrome is bijna klaar en ik hoop hem dit jaar in Cannes te kunnen vertonen. De film is een zwarte komedie over drie zwervers die maar wat lopen te dagdromen. Aan het eind weet je niet meer of je nou een droom of het echte leven hebt gezien." Eén ding is zeker, in Life according to Agfa zit genoeg leven om je een paar weken bezig te houden.

Thessa Mooijtop
LIFE ACCORDING TO AGFA

Februari 1994 #142

Produktie
Yoram Kislev
Rafi Boukaee
Regie en scenario
Assi Dayan
Camera
Yoav Koush
Geluid
David Liss
Montage
Zohar Sela
Muziek
Naftali Alter
Met
Gila Almagor
Irit Frank
Shuli Rand
Avital Dicker

Zwart-wit, 100 minuten

Distributie
Hungry Eye Pictures
Te zien
vanaf 10 februari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


L

L'chaim!
L.A. CONFIDENTIAL
La La Land
LAAGLAND
DE LAATSTE DAGEN VAN EMMA BLANK
DE LAATSTE OVERWINNING
LABAN HET ALLERLIEFSTE SPOOKJE
LADDER 49
LADIES IN LAVENDER
LADIES IN LOVE
LADIES ROOM
LADRI DI BICICLETTE (FIETSENDIEVEN)
IL LADRO DI BAMBINI
The Lady
Lady Bird
LADY CHATTERLEY ET LE HOMME DE BOIS
LADY EN DE VAGEBOND
The Lady in the Van
LADY IN THE WATER
Lady Macbeth (William Oldroyd over)
LADY SNOWBLOOD
LADYBIRD, LADYBIRD
THE LADYKILLERS
LAGAAN
LAGRIMAS NEGRAS
LAILA'S BIRTHDAY
LAISSEZ-PASSER
LE LAIT DE LA TENDRESSE HUMAINE
THE LAKE HOUSE
LAKE PLACID
LAKE TAHOE
LAKEBOAT
LAMENTO EMORI
LAMERICA
LAND AND FREEDOM
Land of Mine — Under Sandet
LAND OF PLENTY
LAND OF THE DEAD
The Land of the Enlightened
THE LAND OF THE WANDERING SOULS
Land van aankomst
Landscape Suicide
LANDSCHAPPEN WAAR NIEMAND VAN WEET
LANG & GELUKKIG
Lang leve de Koningin
De lange weg naar het Noorden (Tout en haut du monde)
LANGER LICHT
THE LANGOLIERS
DE LANGSTE REIS
LANSKY
LANTANA
LAP ROUGE
LARA CROFT TOMB RAIDER: THE CRADLE OF LIFE
LARA CROFT: TOMB RAIDER
Larry Crowne
LARS AND THE REAL GIRL
LAST ACTION HERO
THE LAST AIRBENDER 3D
THE LAST BROADCAST
THE LAST CASTLE
LAST CHANCE HARVEY
LAST CONVERSATION
LAST DANCE
LAST DAYS
THE LAST DAYS
THE LAST DAYS OF SHISHMAREF
The Last Elvis (El último Elvis)
THE LAST EXORCISM
The Last Exorcism part II
Last Hijack (Femke Wolting en Tommy Pallotta over)
LAST HOLIDAY
THE LAST HOUSE ON THE LEFT
THE LAST KING OF SCOTLAND
THE LAST LEGION
LAST MAN STANDING
LAST NIGHT
LAST RESORT
THE LAST SAMURAI
THE LAST SEDUCTION
THE LAST SEDUCTION II
The Last Sentence
The Last Son
THE LAST STATION
LAST STOP 174
THE LAST SUPPER
THE LAST TRAIN
LAST TRAIN HOME
Last Vegas
The Last Witch Hunter
The Last Wolf
LATCHO DROM
LATE FRAGMENT
LATE MARRIAGE
Late Mizoguchi
A Late Quartet
Late Spring
LAURA'S STER
Laurence Anyways
LAW ABIDING CITIZEN
Lawless
LAWNMOWER MAN 2: BEYOND CYBERSPACE
Lay the Favorite
LAYER CAKE
Layla Fourie
Layla M.
LBJ
LEAF ON A PILLOW
THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN
A LEAGUE OF THEIR OWN
Lean on Pete
Leaning into the Wind
LEAP YEAR
Leatherface
LEATHERHEADS
LEAVING LAS VEGAS
LEAVING MANDELA PARK
LEBANON
DAS LEBEN DER ANDEREN
DAS LEBEN IST EINE BAUSTELLE
Lee Towers: The Voice of Rotterdam
LEEF!
DE LEEUWENKONING II: SIMBA'S TROTS
LEF
LEFT LUGGAGE
LEGALLY BLONDE
LEGALLY BLONDE (2): RED WHITE AND BLONDE
Legend
THE LEGEND OF 1900
THE LEGEND OF BAGGER VANCE
THE LEGEND OF GINGKO/GINGKO BED 2
The Legend of Hercules
The Legend of Longwood
The Legend of Tarzan
LEGEND OF THE GUARDIANS 3D
LEGEND OF ZORRO
De legende van Walhalla: Thor
LEGENDS OF THE FALL
De LEGO Batman Film
De LEGO Film
De LEGO Ninjago Film
The Leisure Seeker
LEK
LEMMING
LEMON TREE
Lemonade
LEMONY SNICKET'S A SERIES OF UNFORTUNATE EVENTS
Lena
LEO TOLSTOY'S ANNA KARENINA
LA LEÓN
LEON
LEONARD COHEN: I'M YOUR MAN
LEONERA
THE LEOPARD SON
LEPEL
LESBIAN VAMPIRE KILLERS
The Lesson
LET EACH ONE GO WHERE HE MAY
LET ME HAVE IT ALL
LET ME IN
LET THE RIGHT ONE IN
Let's Be Cops
LET'S MAKE MONEY
LETHAL WEAPON 4
LETTER TO AMERICA
LETTERS FROM A KILLER
LETTERS FROM IWO JIMA
LETTERS TO JULIET
LA LETTRE
DE LEUGEN
Leve boerenliefde
LEVE HET BRUINE MONSTER
Het leven is vurrukkulluk
LEVEN MET JE OGEN
HET LEVEN UIT EEN DAG
Het leven volgens Nino
Leven? Of theater?
HET LEVENDE BOS
Levende rivier
Leviathan (Andrei Zvjagintsev)
Leviathan (Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel)
LEVITY
UNE LIAISON PORNOGRAPHIQUE
LIAM
LIAR
LIAR LIAR
LIBERA
La libertad
LIBERTÉ
THE LIBERTINE
LIBERTY HEIGHTS
LICENSE TO WED
LICHTER (DISTANT LIGHTS)
LIEBE IN GEDANKEN (LOVE IN THOUGHTS)
Het lied van de zee
LIEDEREN UIT HET LAND VAN MIJN MOEDER
LIEFDE EN GELUK
Liefde is aardappelen
LIES
Life (Anton Corbijn)
Life (Daniel Espinosa)
LIFE (Ted Demme)
LIFE ACCORDING TO AGFA
THE LIFE AND DEATH OF PETER SELLERS
THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
LIFE AS A HOUSE
LIFE AS WE KNOW IT
THE LIFE BEFORE HER EYES
LIFE DURING WARTIME
LIFE IS A MIRACLE
Life is Beautiful
A LIFE LESS ORDINARY
Life of Crime
THE LIFE OF DAVID GALE
Life of Pi
Life, Animated
Lifeforce
Lifelong
LIFESAVERS
LIFETIMES
The Light Between Oceans
LIGHT SLEEPER
The Light Thief
Light Years
THE LIGHTHOUSE
LIGHTS IN THE DUSK
Lights Out
LIJMEN HET BEEN
Like Father, Like Son
LIKE GRAINS OF SAND
LIKE IT IS
LIKE MIKE
Like Someone in Love
LILA DIT ÇA
Lilet Never Happened
LILJA 4-EVER
LILO & STITCH
Lilting (Hong Khaou over)
Lily Lane (Previously Unreleased)
LIMBO
THE LIMEY
LIMITLESS
THE LIMITS OF CONTROL
LIMO
Lincoln
THE LINCOLN LAWYER
LINHA DE PASSE
LINKS
Lion
THE LION KING
Lion King 3D
LIONS FOR LAMBS
LIPSTICK ON YOUR COLLAR
LISA
Lisandro Alonso Box
LISBON STORY
Listen to Me Marlon
Little Black Spiders
LITTLE BUDDHA
LITTLE CHILDREN
LITTLE MAN
Little Men
LITTLE MISS SUNSHINE
LITTLE NICKY
LITTLE ODESSA
A LITTLE PRINCESS
THE LITTLE RASCALS
LITTLE SENEGAL
Little Sparrows
A LITTLE TRIP TO HEAVEN
THE LITTLE VAMPIRE
LITTLE VOICE
LITTLE WOMEN
Live By Night
LIVE FLESH
LIVE FOREVER
LIVE!
LIVERPOOL
Living and Other Fictions
LIVING IN OBLIVION
LIVING OUT LOUD
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
LIVING WITH AN IDIOT
Liza, the Fox-Fairy
THE LIZZIE MCGUIRE MOVIE
Lo and Behold: Reveries of the Connected World
LOADED
The Lobster
THE LOCALS
LOCH NESS
LOCK, STOCK AND TWO SMOKING BARRELS
Locke
Lockout
LOENATIK DE MOEVIE
Loenatik, te gek
LOFT
Logan
Logan Lucky
La loi du marché (Vincent Lindon over)
Loin des hommes
LOL: Laughing Out Loud
LOLA RENNT
Lola Versus
LOLITA
LOMAX, THE SONGHUNTER
LONDON RIVER
LONDON TO BRIGHTON
LONE STAR
The Loneliest Planet
LONELY HEARTS
A Long and Happy Life
THE LONG DAY CLOSES
UN LONG DIMANCHE DE FIANÇAILLES
THE LONG KISS GOODNIGHT
The Long Season
A Long Story
LONG TIME DEAD
THE LONG WEEKEND
The Longest Ride
The Look of Love
The Look of Silence (Joshua Oppenheimer over)
LOOK WHO'S TALKING NOW!
LOOKING FOR ERIC
LOOKING FOR RICHARD
Looking Glass
THE LOOKOUT (John Badham)
THE LOOKOUT (Scott Frank)
LOONEY TUNES: BACK IN ACTION
Looper
LORD OF ILLUSIONS
THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING
THE LORD OF THE RINGS: THE RETURN OF THE KING
THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS
LORD OF WAR
Lore
LORENZO'S OIL
LOST AND DELIRIOUS
THE LOST CITY
The Lost City of Z
LOST HIGHWAY
LOST IN SPACE
LOST IN TRANSLATION
LOST IN YONKERS
LOST PARADISE
THE LOST PARADISE
LOST PERSONS AREA
Lost River
LOST SOULS
The Lost Weekend
THE LOST WORLD: JURASSIC PARK
LOT
A LOT LIKE LOVE
Lotgenoten
Lotte en de maansteen
LOTTE VAN UITVINDERSDORP
Lotus
LOU BIOU
LOU REED'S BERLIN
Louder Than Bombs (Joachim Trier over)
Louis en de Aliens
Louis Theroux: My Scientology Movie
Louis van Gasteren-box
LOUISE (TAKE 2)
Louise en hiver
Louise Wimmer
LOURDES
Love & Friendship
Love & Fungi
LOVE & OTHER DRUGS
LOVE & SEX
Love (Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin)
Love (William Eubank)
Love 3D (Gaspar Noé)
LOVE ACTUALLY
LOVE AFFAIR
LOVE AND DEATH ON LONG ISLAND
Love and Honor
LOVE AND HUMAN REMAINS
LOVE AND OTHER CATASTROPHES
LOVE CONQUERS ALL
LOVE ETC.
Love Eternal
THE LOVE GURU
LOVE IN THE TIME OF CHOLERA
Love Is All You Need
Love is Strange
LOVE IS THE DEVIL
Love is Thicker Than Water
THE LOVE LETTER
LOVE LIVE LONG
LOVE LIZA
LOVE ME
LOVE OBJECT
The Love Punch
LOVE RANCH
LOVE SERENADE
LOVE! VALOUR! COMPASSION!
Love, Rosie
Love, Simon
Lovelace
Loveless
LOVELY & AMAZING
THE LOVELY BONES
LOVELY BY SURPRISE
LOVELY RITA
LOVER OF LOSER
A LOVESONG FOR BOBBY LONG
Loving
Loving Vincent
THE LOW LIFE
Lucia de B.
LUCÍA Y EL SEXO
Lucky
LUCKY BREAK
LUCKY EN ZORBA
LUCKY NUMBER SLEVIN
LUCKY NUMBERS
The Lucky One
LUCKY YOU
THE LUCONA AFFAIR
LUDWIG
LUDWIG 1881
LUGARES COMUNES
Lukas & Abel: Vleugelbroertjes
LULU
Lumière! L'aventure commence
LUMUMBA
LUNA PAPA
LUNAR ECLIPSE
The Lunchbox
LUNDI MATIN
LOS LUNES AL SOL
LUST, CAUTION
LUTHER
THE LUZHIN DEFENCE
LYNCH (ONE)