Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Van First Lady naar mediaprinses

Jackie (Pablo Larraín)

Chili/Frankrijk/Verenigde Staten, 2016 | Pablo Larraín
Een van de sleutelfilms van het Parallax Views-programma van het IFFR: een ogenschijnlijk simpele biopic over First Lady Jackie Kennedy, blijkt een scherpzinnige autopsie van de mythe van JFK's Camelot en vertelt hoe de hedendaagse politiek een mediaverzinsel werd.

Door Dana Linssen

Vanaf het begin af aan is er geen twijfel mogelijk. Dit is haar verhaal. Dit is haar versie van het verhaal. De journalist die haar interviewt herhaalt het nog maar eens in die eerste minuten van de film: "Dit wordt jouw eigen versie van wat er is gebeurd." "Precies", antwoordt ze.
Maar ze wil het wel eerst lezen voor publicatie.
Iets hoeft niet per se waar te zijn omdat het op papier is gezet.
Deze twee zinnen hadden trouwens ook omgekeerd kunnen staan.
Iets hoeft niet per se waar te zijn omdat het op papier is gezet.
Daarom wil ze het wel eerst lezen voor publicatie.
Dat is waar deze film over gaat.

Camelot
Het is november 1963, een week na de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas. Plaats van handeling is een landhuis in het slaapstadje Hyannis Port op Cape Cod waar de familie Kennedy een kleine enclave bezat. Gespreksgenoten zijn journalist Theodore H. White en Jacqueline Kennedy, Jackie. Het interview zal op 6 december in Time verschijnen onder de kop "For John. F. Kennedy. An Epilogue" en geschiedenis schrijven. Het is het artikel waarin Kennedy's politiek en idealisme door Jackie voor het eerst geveinsd naïef werd aangeduid als "Camelot" — het legendarische kasteel van Koning Arthur. Een zorgvuldig gefabriceerd sprookje dat van het Witte Huis een politiek paradijs maakte. Je zou het het eerste moment van framing in de moderne politieke geschiedenis kunnen noemen.
Want natuurlijk maakt de Chileense regisseur Pablo Larraín (Tony Manero, No, El club) — van wie zijn vorige film Neruda, ook al zo'n portret van een man die zijn eigen leven schreef, nog her en der in de filmtheaters draait — van zijn eerste Amerikaanse film anders dan de titel doet geloven geen gewone biopic. Geen waargebeurd levensverhaal van een elegante van top tot teen gemodelleerde First Lady, iconisch stijlicoon en zelf bovendien ex-journaliste. Jackie is een suggestieve, van tijdslaag naar tijdslaag verspringende vorm van filmische media-archeologie. De schat waar Larraín en scenarioschrijver Noah Oppenheim naar op zoek zijn staat ook al op voorhand vast: niet de restanten van Camelot, maar het bewijs dat de mythe van Camelot op latere aardlagen werd gebouwd.

Dwangmatig
Het is een scherpzinnige autopsie van een politieke ideologie die anno nu bovendien dood op z'n rug ligt. En de bijna cynische reconstructie van hoe dat verdichtsel werd gefabriceerd door de kersverse weduwe, die precies wist wat ze zei, die precies wist hoe ze de nagedachtenis van haar man moest vastleggen voor het nageslacht. Die dwangmatig controle wilde behouden over haar eigen verhaal. Daarin liggen trouwens grote overeenkomsten met Neruda, wat de twee filmportretten tot een opmerkelijk tweeluik maakt. Geen wonder dat dit een van de sleutelfilms is in het Parallax Views-programma van het komende Filmfestival Rotterdam: deze film toont vanuit elk perspectief een ander facet van zichzelf. En kijkt bovendien met nieuwe vergezichten terug naar de toeschouwer.

Mediacratie
De structuur van de film is net zo gebroken als Jackie's psyche na die traumatische dag waarop ze het stukgeschoten hoofd van haar man met haar gehandschoende vingers bij elkaar probeerde te houden in haar schoot. De film gaat van die dag in Dallas naar de zorgvuldig door Larraín nagemaakte CBS-zwart-wit documentaire A Tour of the White House uit 1961, waarin de prille presidentsvrouw de tv-camera's rondleidt door haar nieuwe woning en het belang onderstreept dat de residentie van de president van de Verenigde Staten niet zomaar een huis is, maar het "huis van het volk" en een historische lokatie. Reden waarom ze veel tijd en geld zou investeren in het terugkopen van meubels van voorgaande presidenten. Dan springen we naar de uren na de aanslag, de begrafenisperikelen, en het moment waarop ze haar man kan begraven in Arlington (en niet in het familiegraf van de Kennedy's), en weer terug. Scènes in dezelfde tijdslagen overlappen elkaar soms, alsof we naar net iets andere versies van een gebeurtenis zitten te kijken. Alsof we in het doolhof van haar geheugen dwalen, dat door de schok van de gebeurtenissen zo door elkaar geschud is, dat geen enkele muur meer overeind staat, geen enkele herinnering meer betrouwbaar is. Het is een stoutmoedige move van Larraín om een geschiedenis die zo goed gedocumenteerd en onderzocht is en tegelijkertijd tot zoveel speculatie en complottheorieën aanleiding heeft gegeven, om te toveren in een wankel geheugenpaleis, waar Jackie als een revaliderende herinneringskunstenaar doorheen wankelt. Zeker als je bedenkt dat Jackie niet een film is die oorspronkelijk op zijn eigen schrijftafel is ontstaan, maar die hem door Berlinale-jurypresident Darren Aronofsky werd toegeschoven in het jaar dat Larraíns El club daar in competitie draaide. Maar door zijn mix van politiek, trauma, geheugen, geschiedschrijving en de rol van de media daarin (of dat nu het filmmedium zelf is of de nieuwsmedia) had hij Jackie zelf bedacht kunnen hebben. Zijn invloed op het uiteindelijke script is dan ook best groot, als je bedenkt dat hij alle scènes schrapte waarin Jackie niet voortkomt, waardoor het verhaal zich claustrofobisch om zijn hoofdpersoon heen vouwt.
"Ik heb iedereen verteld dat ik me niets kan herinneren", vertelt Jackie aan White. "Maar dat is niet waar, ik herinner me wel iets." Maar dat zegt ze off the record. Dat kleine beetje speelruimte, die kieren in het geheugen tussen de fabricage van de officiële geschiedenis en de verbeelding over wat er tijdens dat interview echt is gezegd, dat is de ruimte die Larraín zich toe-eigent om te laten zien hoe met de dood van JFK, de eerste president van de VS die in de twintigste eeuw geboren was, de moderne mediacratie begon. Wie de hedendaagse politiek wil begrijpen, kan niet om de geschiedenis van de media heen. Wat dat betreft is Jackie een geweldig voorbeeld van een historische film die het heden via het verleden begrijpt, zonder overigens Jackie Kennedy zelf daarvoor te slachtofferen.

The Making of Jackie
Actrice Natalie Portman is een geweldige Jackie. In die korte film-en-making-of-in-de-film A Tour of the White House zien we haar niet alleen in Jacqueline Kennedy transformeren, maar speelt ze ook hoe Jacqueline in Jackie veranderde. Dit is het moment waarop Jackie's assistent haar seint om haar zenuwen de baas te worden en te lachen, dit is het moment waarvan ze weet dat ze harten moet gaan stelen, en dat dat net zoals dat laatste interview haar beeld zal gaan bepalen. Dit is The Making of Jackie. Dit is de eerste First Lady die een mediaprinses werd.
"God is niet geïnteresseerd in verhalen, God is geïnteresseerd in de waarheid", zegt de priester bij wie ze na Jacks dood morele steun zoekt. Maar zij heeft de waarheid achter zich gelaten. Ze heeft haar man niet proberen te redden, ze is van schrik op de achterkant van de auto gekropen, weg, weg van het onheil. Ze is haar geloof verloren en snapt misschien daardoor des te beter waarom mensen zo graag in sprookjes geloven. God is dood. There won't be another Camelot. Maar vanaf nu zal de wereld geloven dat er voor een kort moment zoiets als "Camelot" heeft bestaan. Want mensen geloven nu eenmaal dat wat ze lezen echter is dan wat er naast hen gebeurt.
En dan zien we haar in een auto wegrijden door de stad. Een leven in de tabloids tegemoet. Vanuit haar raampje ziet ze hoe uit een vrachtwagen etalagepoppen worden uitgeladen die allemaal haar Chanel-pakje dragen, allemaal haar pillendooshoedje op hun hoofd hebben. Zou dat het gevolg zijn van te hard je eigen imago proberen te modelleren? Dat anderen er dan een goedkope kopie van maken? Larraín moet deze scène gebaseerd hebben op de talloze foto's die er op internet te vinden zijn waarop Jackie oog in oog met haar evenbeeld staat. Wat zou ze op dat moment gedacht hebben? En wat moeten wij hiervan denken? Dat als je van je leven een pasklaar verhaal maakt, dat je dan voor je het weet handelswaar bent geworden? Het zijn niet zulke vreemde associaties als je bedenkt dat Larraín, die net als zoveel filmmakers ook werkzaam is als commercialregisseur en die in No al onderzocht wat de invloed van reclamemethoden op het anti-Pinochet-referendum was. Hij bewijst hiermee wederom een van de beste en meest scherpzinnige regisseurs van dit moment te zijn: even toegewijd aan de betovering van beelden en beeldvorming als kritisch op hun corruptie.


top
Jackie (Pablo Larraín)

Februari 2017 #395

Productie
Darren Aronofsky
Regie
Pablo Larraín
Scenario
Noah Oppenheim
Camera
Stéphane Fontaine
Montage
Sebastián Sepúlveda
Art direction
Jean Rabasse
Muziek
Mica Levi
Met
Natalie Portman
Peter Sarsgaard
Greta Gerwig

Kleur, 100 minuten
Distributie
The Searchers
Te zien
op het IFFR en vanaf 16 februari

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


J

J'AI PAS SOMMEIL
J'AI TUÉ MA MÈRE
J. Edgar
J. Kessels
JA & NEE
Ja zuster, nee zuster
Ja, ik wil!
JAAP HILLENIUS, POGING OM DICHTERBIJ TE KOMEN
JAAR 1
HET JAAR 2602
JACK
Jack and Jill
JACK AND SARAH
Jack bestelt een broertje
JACK FROST
Jack Reacher
Jack Reacher: Never Go Back
Jack Ryan: Shadow Recruit
Jack the Giant Slayer
THE JACKAL
JACKASS 3D
Jackass Presents: Bad Grandpa
JACKASS: NUMBER TWO
JACKASS: THE MOVIE
THE JACKET
Jackie (Antoinette Beumer)
Jackie (Pablo Larraín)
JACKIE BROWN
Jacques Tati: De complete collectie
Jacques Verbeek & Karin Wiertz: Filmmakers
JADE
JAGDHUNDE
Jagten
JALAN RAYA POS (DE GROOTE POSTWEG)
JALLA! JALLA!
JAMES AND THE GIANT PEACH
THE JAMES GANG
James White
JAMÓN JAMÓN
JAN DARA
JAN KOUNEN SHORTS
Jan Sierhuis zelfportret
JANA
Jane
Jane Eyre (Cary Fukunaga)
JANE EYRE (Franco Zeffirelli)
Jane Mansfield's Car
JANINE
Janis: Little Girl Blue (Amy Berg over)
De Jantjes
JAPANESE HORROR ANTHOLOGY VOL. 1
JAPANESE STORY
JAPÓN
JAR CITY
EL JARDIN DEL EDEN
JARDINS EN AUTOMNE
JARHEAD
Jason Bourne
JASON X: FRIDAY THE 13TH, PART 10
JASON'S LYRIC
Jasper & Julia en de dappere ridders
Jauja (Lisandro Alonso over)
La jaula de oro
Jaws
JAY AND SILENT BOB STRIKE BACK!
JCVD
Je me tue à le dire
JE RENTRE À LA MAISON
Je suis mort, mais J'ai des amis
JEAN SEBERG — AMERICAN ACTRESS
JEAN-LUC GODARD — VOLUME ONE/TWO
JEANNE LA PUCELLE
Jeannette
JEEPERS CREEPERS
JEEPERS CREEPERS 2
JEF VAN DER HEIJDEN, FIETSER NAAR DE MAAN
JEFFERSON IN PARIS
JEFFREY
JELLYFISH
JENNIFER'S BODY
JENSEITS DER STILLE
JERRY MAGUIRE
Jersey Boys
JERSEY GIRL
Jessabelle
JESUS CAMP
JESUS'S SON
JET LAG
Jeune & jolie
Jeune femme
LE JEUNE WERTHER
JEUX D'ENFANTS
JEZUS IS EEN PALESTIJN
Jheronimus Bosch — Touched by the Devil
Jigsaw
Jimi: All Is By My Side
JIMMY HOLLYWOOD
JIMMY NEUTRON: WONDERKIND
Jimmy P. — Psychotherapy of a Plains Indian
JIMMY ROSENBERG
Jimmy's Hall
JINDABYNE
JINGLE ALL THE WAY
Jiro Dreams of Sushi
JOAQUIN SABINA
Jobs
Jodorowsky's Dune
Joe
THE JOE D'AMATO COLLECTION
JOE'S APPARTMENT
JOEY BREAKER
JOHAN
JOHAN CRUIJFF — EN UN MOMENTO DADO
Johan en de verenkoning
JOHAN PRIMERO
JOHAN VAN DER KEUKEN — HET COMPLETE OEUVRE, BOX 1 EN 2
JOHN CARPENTER'S ESCAPE FROM L.A.
JOHN CARPENTER'S THE THING
John Carter
JOHN GRISHAM'S THE RAINMAKER
John Jansen
JOHN Q.
JOHN RABE
JOHN RAMBO IV
JOHN SAYLES COLLECTION
John Wick
John Wick 2
JOHNNY ENGLISH
JOHNNY MEIJER
JOHNNY MNEMONIC
JOHNNY STECCHINO
JOHNS
JONAH WHO LIVED IN THE WHALE
JONAS BROTHERS: THE 3D CONCERT EXPERIENCE
Jonas Mekas-box
Jonathas' Forest (A floresta de Jonathas)
THE JONESES
DE JONGEN DIE NIET MEER PRAATTE
Jongens
Joris & Boris en het geheim van de tempel
THE JOSEPH L. MANKIEWICZ COLLECTION
Joshua Oppenheimer: Early Works
Josie
JOSIE AND THE PUSSYCATS
JOUR DE FÊTE
LE JOURNAL D'UNE FEMME DE CHAMBRE
Journal d'une femme de chambre (Benoît Jacquot)
Journal de France
Journey 2: The Mysterious Island 3D
JOURNEY TO THE CENTER OF THE EARTH 3D
Journey to the Shore
JOURNEY TO THE SUN (GÜNESE YOLCULUK)
Journeyman
Joy (David O. Russell)
JOY (Mijke de Jong)
THE JOY LUCK CLUB
JOY RIDE
JOYRIDE
JU-ON (THE GRUDGE)
JUANA LA LOCA
JUDAS KISS
JUDE
JUDEX/NUITS ROUGES
The Judge
JUDGE DREDD
JUGGERNAUT
JUHA
JULIA
JULIAN PO
JULIE & JULIA
JULIEN DONKEY-BOY
Juliet, Naked
Julieta
Julius In Winterland
JUMANJI
Jumanji: Welcome to the Jungle
JUMPER
JUNEBUG
JUNGLE 2 JUNGLE
The Jungle Book
JUNGLE BOOK 2
JUNGLE JACK
JUNGLE JACK II, DE STOERE FILMSTER
JUNGLE RUDY
JUNIOR
JUNK MAIL
JUNO
Junun
Jupiter Ascending
Jupiter's Moon (Kornél Mundruckzó over)
JURASSIC PARK
JURASSIC PARK 3
Jurassic Park 3D
Jurassic World
Jurassic World: Fallen Kingdom
DE JURK
THE JUROR
Jusqu'à la garde (Xavier Legrand over)
Just a Beginning
JUST CAUSE
JUST FRIENDS
JUST GO WITH IT
JUST LIKE HEAVEN
Just Like Our Parents
JUST MARRIED
JUST MY LUCK
JUST THE TICKET
Just the Wind
Juste la fin du monde
JUSTIÇA
Justice League
Justin Bieber's Believe
JUSTIN BIEBER: NEVER SAY NEVER