Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Vanillevla met eiwitprut

ÎLES FLOTTANTES

Nederland, 2001 | Nanouk Leopold
Nanouk Leopolds eerste speelfilm Îles flottantes, 'drijvende eilanden', is vernoemd naar een dessert uit de klassieke Franse keuken. Zoet en vergankelijk zijn ook de levens van de drie vrouwen uit de film: meisjes van dertig die maar wat aan klooien. "Ze snappen wel dat hun leven stuurloos is, maar ze weten alleen niet hoe of op welk moment ze daar verandering in moeten brengen."

Nanouk Leopold (foto: André Bakker)

Drie vriendinnen maken zich op voor het weekend. Wel een afspraakje. Geen afspraakje. Wat ga jij doen? Wat trek jij aan? Met veel humor volgde Nanouk Leopold (1968) in haar eindexamenfilm van de Nederlandse Film en Televisie Academie de wederwaardigheden van drie Rotterdamse meiden in het epicentrum van hun doelloze leven: het weekend. Achtenveertig uur drinken en dromen. Weekend (1998) leverde haar de Tuschinski Award voor beste afstudeerfilm op.
Drie jaar later zijn die meiden er nog steeds. In haar eerste lange speelfilm Îles flottantes dwingt Leopold hen om zich op te maken voor het leven. De afstandelijke ironie waarmee ze hen bekijkt is er nog steeds. Maar ze is ook een stuk minder vergevingsgezind ten aanzien van haar hoofdpersonen. 'Schiet op! Maak iets van je leven!' had een minder introverte regisseur hen al lang toegeroepen. Leopold laat dat soort emoties over aan de toeschouwer, voor wie het lang niet altijd even eenvoudig is om te beslissen wat hij nou van Kaat, Sascha en Isa moet vinden.

Donderslag
Voor Nanouk Leopold was het al tijdens haar laatste filmacademiejaar duidelijk dat ze nog niet met de meiden uit Weekend had afgerekend. 'Meisjes van dertig' was de werktitel van het plan dat producente Stienette Bosklopper van Circe Films, door wie Leopold kort na haar afstuderen werd benaderd, vervolgens bij Motel Films en de VPRO indiende voor de opvolger van de lowbudgetserie Route 2000: No more heroes.
Leopold: "Dat mijn volgende film weer over die drie meisjes moest gaan, lag al direct na de academie vast. Weekend was een studie naar hoe die meiden leven, Îles flottantes stelt de vraag: 'Wat gebeurt er daarna, na het weekend?' 'Wat vinden ze nou echt?' Dat er iets in hun leven moet veranderen is direct aan het begin van Îles flottantes al duidelijk. Voor de toeschouwer is dat makkelijker om te zien dan voor die meiden zelf. Ergens snappen ze wel dat hun leven stuurloos is, maar ze weten alleen niet hoe of op welk moment ze daar verandering in moeten brengen. Dus als er iets gebeurt, dan gebeurt dat geruisloos en niet als een donderslag bij heldere hemel. Waardoor er op het moment dat er iets moet gebeuren, dat eigenlijk al is gebeurd."
Het gaat Leopold, zo licht de filmmaakster enkele weken na de première van haar film tijdens het Filmfestival Rotterdam toe, om het ongrijpbare moment tussen de gebeurtenissen in. "Als je de storm laat zien waarin levens zich kunnen bevinden", zoekt ze naar een verduidelijkende metafoor, "dan ben je als filmmaker veel te veel bezig met het in scène zetten van die storm. Terwijl het mij juist het meest intrigeert hoe je van de letterlijkheid van het beeld kunt afkomen. Niet wat je laat zien is het interessantste, maar wat ervoor en erna zit."

Yuppenleventje
Anders dan de meeste regisseurs van films die over hangjongeren gaan (meestal van het mannelijke geslacht) blijkt Leopold helemaal niet zo erg te sympathiseren met haar protagonisten. Op het eerste gezicht lijkt Îles flottantes een film over drie jonge vrouwen die op de rand van hun dertigste verjaardag worden gedwongen hun leven in heroverweging te nemen, maar gevraagd naar wat er zich tussen die beelden afspeelt, blijkt Leopold vooral de toeschouwer te willen dwingen een standpunt over haar personages in te nemen. Kaat (Maria Kraakman) verdrijft de verveling van haar ingedutte yuppenleventje met de oudere Max (Leopold Witte) door een affaire te beginnen met Christophe (Kuno Bakker), de vriend van haar beste vriendin Isa (Halina Reijn). Sascha (Manja Topper, ook al te zien in Weekend) drinkt teveel en lijkt het patroon van haar ouders te herhalen door zichzelf over te leveren aan een relatie met een gewelddadig sujet (Jacob Derwig).
"Natuurlijk", geeft Leopold toe, "deel je als toeschouwer vooral het perspectief van die drie vrouwen. Met hen ga je mee naar huis, terwijl je de overige personages, de mannen in hun leven, alleen maar leert kennen in confrontatie met die vrouwen. Ze zijn heel actief bezig met uitvinden wie ze zijn en als puntje bij paaltje komt, laten ze dat afhangen van de mannen in hun leven. In feite hebben ze een heel slap karakter. Dat is natuurlijk helemaal niet aardig om te zeggen."

Gemene streken
'Vanillevla met eiwitprut', zo omschrijft Sascha het dessert uit de klassieke Franse keuken waarnaar Leopold haar speelfilm uiteindelijk heeft genoemd. Het is het lievelingstoetje van Kaat, die het op het feestje ter ere van haar dertigste verjaardag door haar vriend geserveerd krijgt. Zoet en vergankelijk, zijn ook de levens van de drie drijvende eilanden die Leopold tot haar drie hoofdpersonen koos. "Eigenlijk maken ze zich de hele film lang druk om niets", zegt Leopold.
"Je kunt wel allemaal hooggestemde idealen hebben over wat vriendschap is, bijvoorbeeld dat je altijd op elkaar moet kunnen rekenen, maar in praktijk is dat heel vaak niet zo. Je kunt in theorie wel zeggen dat je geen gemene streken met elkaar mag uithalen, zoals het vriendje van je beste vriendin afpakken, maar dat kun je helemaal niet waarmaken. Vriendschap heeft voor mij meer te maken met een soort lotsverbondenheid. Want uiteindelijk zijn ze er wel voor elkaar. Ze accepteren hoe de ander is en kiezen ervoor om te vergeven. Vanaf het moment waarop de film stopt wordt het vast weer gezellig.
"Uiteindelijk gaat Îles flottantes over zwakheid. De hele menselijke geschiedenis gaat over zwakheid. Wie is er nou niet een loser? Dat is een goede bron van vermaak en van drama. Als je er maar wel iets mee doet. Daarom worden ze ook niet opeens een soort 'power women'. Aan het einde staan ze voor dezelfde spiegel als aan het begin. Maar ze staan daar wel voor wie ze zijn. Daar gaat het toch om?"

Dana Linssentop
ÎLES FLOTTANTES

April 2001 #221

Productie
Stienette Bosklopper
Regie en scenario
Nanouk Leopold
Camera
Benito Strangio
Montage
Katharina Wartena
Art direction
Diana van de Vossenberg
Muziek
Harry de Wit
Met
Maria Kraakman
Manja Topper
Halina Reijn
Kuno Bakker
Jacob Derwig
Leopold Witte

Kleur, 85 minuten

Distributie
A-Film Distribution
Te zien
vanaf 12 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


I

I am a Woman Now
I Am Belfast
I AM FROM TITOV VELES
I AM Hardwell — Living The Dream
I AM LEGEND
I Am Not a Witch
I Am Not Your Negro
I AM THE VIOLIN
I Am Wrath
I CONFESS
I COULD NEVER BE YOUR WOMAN
I Don't Know How She Does It....... In Time
I DON'T WANT TO SLEEP ALONE (Tsai Ming-liang over)
I Feel Pretty
I Give It A Year
I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER
I LIKE IT LIKE THAT
I LOVE A MAN IN UNIFORM
I Love Dick
I Love Dollars (Workshop Filmkritiek)
I LOVE HUCKABEES
I LOVE TROUBLE
I LOVE YOU MAN
I LOVE YOU PHILLIP MORRIS
I LOVE YOUR WORK
I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY
I SERVED THE KING OF ENGLAND
I SHOT ANDY WARHOL
I Spit On Your Grave Too
I SPY
I STILL KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER
I Wish
I'M A CYBORG BUT THAT'S OK
I'M IN TROUBLE!
I'm Not a F**king Princess
I'M NOT THERE
I'M NUMBER FOUR
I'm the Same, I'm An Other
I, Anna
I, CLAUDIUS
I, Daniel Blake
I, Frankenstein
I, ROBOT
I, Tonya
I.D.
I.Q.
Icarus
ICE AGE
ICE AGE 3: DAWN OF THE DINOSAURS
Ice Age 5: Collision Course
Ice Age: Continental Drift
ICE AGE: THE MELTDOWN
Ice and The Sky
Ice Dragon
THE ICE HARVEST
ICE PRINCESS
The Ice Storm
The Iceman
Ich Seh, Ich Seh
ICHI THE KILLER
Ida
Ideal Home
Identicals
IDENTITY
Identity Thief
The Ides of March
THE IDIOT
IDIOT BOX
THE IDIOTS
The Idol
IEDEREEN BEROEMD!
IEP!
If I Stay
IF I WANT TO WHISTLE, I WHISTLE
If the Sun Explodes
IF THESE WALLS COULD TALK
If...
IGBY GOES DOWN
IGOR
Ik ben Alice
IK GA NAAR TAHITI
IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN
IK OOK VAN JOU
Ik wil gelukkig zijn
IK WIL NOOIT BEROEMD WORDEN
IKÍNGUT
IKKE NIET
IKLIMLER
IL CICLONE
ÎLES FLOTTANTES
Ill Manors
ILLÉGAL
THE ILLUSIONIST
THE ILLUSIONIST en Jacques Tati
Ilo Ilo
ILS (THEM)
ILUSIONES ÓPTICAS
Im Keller
Im Labyrinth des Schweigens
L' image manquante (IDFA 2013: Onvoltooid verleden)
THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS
IMAGINARY CRIMES
IMAGINE ME & YOU
IMAGINE THAT
IMAGINING ARGENTINA
The Imitation Game
The Immigrant
THE IMMORTAL
IMMORTAL BELOVED
Immortals 3D
Impardonnables
IMPORT/EXPORT
The Impossible
The Imposter
IN & OUT
IN A BETTER WORLD
In a World...
IN ALLE STILTE
IN AMERICA
In Another Country
In Bloom
IN BRUGES
In Darkness
IN DE GREEP VAN DE TANGO
IN DEN TAG HINEIN
IN DREAMS
IN GOOD COMPANY
In grazia di Dio
IN HER SHOES
IN HET HUIS VAN MIJN VADER
In jouw naam
IN LOVE AND WAR
IN MEMORIA DI ME
IN MOTION
In Oranje
In Order of Disappearance
In Pursuit of Silence
IN SEARCH OF BEETHOVEN
IN THE BEDROOM
IN THE BLEAK MIDWINTER
IN THE COMPANY OF MEN
In the Crosswind
IN THE CUT
IN THE ELECTRIC MIST
In the Fog
In the Heart of the Sea
In the Land of Blood and Honey
IN THE LINE OF FIRE
IN THE LOOP
IN THE MOOD FOR LOVE
In the Name of
IN THE NAME OF THE FATHER
IN THE SOUP
IN THE VALLEY OF ELAH
IN THIS WORLD
In Time
IN WEITER FERNE, SO NAH!
IN YOUR HANDS
THE IN-LAWS
INAZUMA
The Inbetweeners
De inbreker
Incarnate
INCENDIARY
INCENDIES
INCEPTION
Inch'Allah
L' inconnu du lac
THE INCREDIBLE HULK
THE INCREDIBLES
Incredibles 2
INDECENT PROPOSAL
INDEPENDENCE DAY
Independence Day: Resurgence
INDEPENDENT ANIMATION FROM THE NETHERLANDS
DE INDIAAN
INDIANA JONES AND THE KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL
INDIGÈNES
Indivisibli
INFAMOUS
Infancia clandestina
INFERNAL AFFAIRS
INFERNAL AFFAIRS 2
Inferno
Les infidèles
Infiltrant
The Infiltrator
Infinitely Polar Bear
THE INFORMANT!
THE INFORMERS
INGLORIOUS BASTARDS
INGLOURIOUS BASTERDS
Inherent Vice
INKHEART
INLAND EMPIRE
DIE INNERE SICHERHEIT
INNOCENCE (Lucile Hadzihalilovic)
INNOCENCE (Paul Cox)
THE INNOCENT
Les Innocentes
THE INNOCENTS
INQUIÉTUDE
INSIDE DEEP THROAT
INSIDE JOB
Inside Llewyn Davis
INSIDE MAN
Inside No. 9
Inside Out
Inside the Chinese Closet
THE INSIDER
INSIDIOUS
Insidious: Chapter 2
Insidious: Chapter 3
Insidious: the Last Key
INSOMNIA
INSPECTOR GADGET
De inspirator
Instant Dreams
INSTINCT
L' insulte (Ziad Doueiri over)
Insyriated
INTERMISSION
The Intern
THE INTERNATIONAL
The Internship
THE INTERPRETER
INTERSECTION
INTERSTELLA 5555
Interstellar
The Interview
Interview (Steve Buscemi)
INTERVIEW (Theo van Gogh)
INTERVIEW WITH THE VAMPIRE
INTIMACY
INTIMATE RELATIONS
INTO GREAT SILENCE
Into the Forest
Into the Inferno
INTO THE WEST
INTO THE WILD
Into the Woods
INTOLERABLE CRUELTY
Intouchables
L' INTRUS
The Invader
THE INVASION
Invasion of the Body Snatchers (Don Siegel)
Invasion of the Body Snatchers (Philip Kaufman)
LES INVASIONS BARBARES
Inventaris van het moederland
INVENTING THE ABBOTTS
INVESTIGATION
INVICTUS
INVISIBLE WAVES
The Invisible Woman
INVOLUNTARY
Io e te
IO NON HO PAURA
IO SONO L'AMORE
IP MAN
IRAQ FOR SALE
IRINA PALM
IRIS
IRMA VEP
THE IRON GIANT (DE IJZEREN REUS)
THE IRON HEEL OF OLIGARCHY (ZJELEZNAJA PIATA OLIGARKHII)
IRON ISLAND
The Iron Lady
IRON MAN
IRON MAN 2
Iron Man 3
IRON MONKEY
Iron Sky
Irrational Man (Woody Allen over)
IRRÉVERSIBLE
Is the Man Who is Tall Happy?
Isabelle (Ben Sombogaart)
ISABELLE (Tim Oliehoek)
LA ISLA DE LOS NIÑOS PERDIDOS
La isla mínima
THE ISLAND
THE ISLAND OF DR. MOREAU
The Islands and the Whales
THE ISLE
Isle of Dogs
ISTANBUL TALES
ISTORIA 52
It
It Comes at Night
IT COULD HAPPEN TO YOU
It Follows
IT TAKES TWO
IT WAS AN ACCIDENT
IT'S A BOY/GIRL THING
IT'S A FREE WORLD...
IT'S A WONDERFUL LIFE
IT'S ALL ABOUT LOVE
IT'S ALL GONE PETE TONG
IT'S COMPLICATED
IT'S HARD TO BE NICE
IT'S MAGIC TIME
ITALIAN FOR BEGINNERS
THE ITALIAN JOB
ITALIANETZ
ITALO-WESTERN BOX
Italy: Love It or Leave It
IVANHOOD
IVANSXTC
L' IVRESSE DU POUVOIR
Ixcanul