Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Will Smith is de laatste mens op aarde

I AM LEGEND

Verenigde Staten, 2007 | Francis Lawrence
Will Smith overtuigt als laatste mens op aarde in de arty blockbuster i am legend. Hoe slijt hij zijn dagen in eenzaamheid? En hebben zijn voorgangers nog tips om het gezonde verstand te bewaren?

In New York anno 2012 is het geluid van ambulances en sirenes verstomd en klinken alleen nog vogels. De straten zijn het domein van herten, die tussen verroeste autowrakken rennen. Gras doorboort het asfalt en geeft de afbrokkelende gebouwen en fleurig groene zoom. Riet golft in de wind. De stad ziet er vredig uit, badend in een goudgeel zonlicht.
Welkom in de wereld van Richard Neville, enige overlevende van een virus dat in 2009 bijna de gehele mensheid uitroeide. Neville (Will Smith), een wetenschapper in dienst van het leger, bleek als enige immuun en overleefde de pandemie. Nu woont hij in een kast van een huis; de keukenkasten staan vol lang houdbare Smac en tomatensaus, aan de muren prijken originele Van Gogh's. Voor zonsondergang sluit hij de stalen luiken voor de ramen. Want 's nachts klinkt een monsterlijk gehuil door de straten. Neville is dan wel de enige die immuun is voor het virus, hij is niet de enige overlever...

Routine
Wat doet de laatste mens op aarde? Nou, eigenlijk precies hetzelfde als wat wij allemaal doen. Opstaan, ontbijten. Sporten. De hond uitlaten. De stad in, dvd-tje halen (Neville is halverwege de G). Vergezeld van zijn trouwe herdershond en scherpschuttergeweer loopt hij door de uitgestorven, prachtig stille stad. i am legend is op zijn best tijdens die momenten van dagelijkse routine. Regisseur Francis Lawrence houdt het ingetogen, onsentimenteel en gebruikt bijna geen muziek. Europees of arty, zou je kunnen zeggen. Een 150 miljoen dollar kostende sciencefiction blockbuster zo verstild verfilmen getuigt van heel veel lef.
i am legend is de derde verfilming van de gelijknamige scifi roman van Richard Matheson uit 1954. In 1964 speelde Vincent Price de hoofdrol in een Italiaanse lowbudgetversie getiteld last man on earth. Zeven jaar later volgde Charlton Heston hem op in het lachwekkende the omega man. Nu is het de beurt aan voormalig videoclipfilmer Francis Lawrence, die debuteerde met de lekker trashy actiehorror constantine (2005).

Apocalyps
Het genre van de apocalyps-film is aan een sterke comeback bezig. Wetenschappers, klimaatbureaus, IDFA en zelfs Hollywoodsterren hebben de rol van Bijbel als klokkenluider voor het einde der tijden overgenomen. Ook serieuze literatuur heeft zich op de laatste mens gestort. De Franse nihilist Michel Houellebecq opende De mogelijkheid van een eiland met de hartverscheurend eenzame zin "Ik sta in een telefooncel, na het einde van de wereld." In Children of men van schrijfster P. D. James staat de mensheid op het punt van verdwijnen, want alle vrouwen zijn onvruchtbaar geworden. En in The road van Cormac McCarthy is het niet de mens die verdwijnt, maar de rest van de natuur. Het enige voedsel dat dan overblijft is de mens zelf...
i am legend legt de schuld bij menselijke hoogmoed en technische vooruitgang. Oorzaak van het virus was een genetisch gemanipuleerd medicijn tegen kanker. Niet God heeft dit gedaan, maar wij!, roept Robert Neville. Nog elke dag probeert hij de apocalyps waar hij als militaire wetenschapper mede verantwoordelijk voor is terug te draaien, door in zijn hightech-thuislaboratorium (fijn dat al die spullen nog steeds werken!) te zoeken naar een vaccin.
Die zoektocht, of boetedoening, houdt 'm mentaal in vorm. Maar waarom zou je? Waarom legt hij zich niet neer bij de absurditeit en zinloosheid van zijn bestaan? Zelfmoord plegen zou logischer zijn. Of op zijn minst gek worden.

Gekte
Heston was aan het begin van the omega man al aan het aftakelen: hij hoort alle telefoons van New York tegelijkertijd rinkelen. In the quiet earth (1985), een fascinerende variant op het thema uit Australië, wordt wetenschapper Bruno al snel knettergek. Gekleed in een flodderige jurk loopt hij een kerk binnen en schiet met zijn mitrailleur een Jezusbeeld aan flarden. Inderdaad, God is morsdood. En zo niet, dan zou-ie dood moeten. Kijk, dat is pas logisch gedrag als de je laatste mens op aarde bent!
Dat die gekte ontbreekt aan i am legend is wel een zwakte. Will Smith blijft wel heel erg in controle als Robert Neville. Zijn verval gaat niet verder dan een stoppelbaardje en paar grijze haren. Ok, hij praat tegen paspoppen die hij strategisch heeft neergezet langs zijn dagelijkse route, maar dat kun je moeilijk waanzinnig noemen.

11 september
Daar tegenover staat dat Smith heel overtuigend de eenzaamheid van zijn karakter laat zien, veel meer dan de laconieke macho Heston. Een uur lang zijn we alleen met hem en zijn hond, zonder dat hun vriendschap klef wordt. Echt ontroerend is Smith als hij afscheid neemt van zijn vrouw en kind tijdens de chaotische evacuatie van Manhattan, dat we in terugkerende, intense flashbacks te zien krijgen. Zijn laatste woorden — het komt goed! — verdrinken in het lawaai van helikopters en tienduizenden schreeuwende achterblijvers (neem mijn kind mee!). Dan komen de straaljagers die de bruggen tussen het eiland en het vaste land stukschieten. i am legend komt hier dicht in de buurt van de realistische, post-11-septemberpaniek die Spielbergs war of the worlds zo indrukwekkend maakte.
i am legend is niet alleen een film over existentiële eenzaamheid met een voor Hollywood haast arty vorm, het is ook een peperdure sciencefiction blockbuster, dus moeten er wel monsters en special effects in zitten. En net als zijn voorgangers lijkt ook deze versie te worstelen met Richard Mathesons nachtwezens. In de roman zijn het klassieke vampiers, en Vincent Price gaat ze te lijf zoals elke andere bloedzuiger: met knoflook, crucifix en houten staak. In the omega man zijn de nachtwezens veranderd in idiote albino-monniken met zwarte puntmutsen en spiegelende zonnebrillen. Bespottelijk en volstrekt oneng.
Will Smith moet het doen met 'geïnfecteerden'. Ze kunnen niet tegen daglicht, maar lijken meer op zombies dan vampiers. Ze zijn kaal, bleek, en bovenmenselijk sterk. En natuurlijk dol op gezond mensenvlees. In potentie dus net zo eng als de snelle, agressieve zombies van Danny Boyle en Alex Garland. Met het rauwe, realistische 28 days later (2002) transformeerden zij zombies definitief van slaapwandelende sukkels naar razendsnelle vleeseters.

Digi-monsters
Maar regisseur Lawrence besloot halverwege de opnames dat hij toch liever digitale creaturen wilde dan make-up creaties. Helaas. Zijn nachtwezens zien er nogal erg gewichtsloos uit, een beetje als de standaard digi-monsters uit B-films als resident evil. En dus lang niet zo eng als de 'realistische' zombies uit 28 days later, of de ingeteerde bloedzuigers uit Guillermo del Toro's superieure vampierenserie blade (Del Toro was trouwens een van de vele regisseurs die nee zei tegen het script, net als Ridley Scott).
Jammer. Want Francis Lawrence weet wel hoe hij een enge scène moet opbouwen. Hij voert de spanning knap op; pas na een half uur krijgen we een eerste nagelbijtende blik op de nachtmonsters, die in kluitje op de rug zien knagen op een prooi. Doodeng.
De actiescènes die hierop volgen, en het derde en laatste half uur domineren zijn spectaculair, spannend en goed gemaakt. Maar het is de lege, stille stad met de eenzame Smith die het meeste indruk maken. En alleen daarom al is deze gedurfde blockbuster lovenswaardig en een dikke aanrader.

Rik Herdertop
I AM LEGEND

Januari 2008 #295

Productie
Akiva Goldsman
David Heyman
James Lassiter
Regie
Francis Lawrence
Scenario
Mark Protosevich
Akiva Goldsman
Camera
Andrew Lesnie
Montage
Wayne Wahrman
Art direction
George DeTitta Jr.
Muziek
James Newton Howard
Met
Will Smith
Alice Braga
Dash Mihok

Kleur, 100 minuten

Distributie
Warner Bros
Te zien
vanaf 20 december

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


I

I am a Woman Now
I Am Belfast
I AM FROM TITOV VELES
I AM Hardwell — Living The Dream
I AM LEGEND
I Am Not Your Negro
I AM THE VIOLIN
I Am Wrath
I CONFESS
I COULD NEVER BE YOUR WOMAN
I Don't Know How She Does It....... In Time
I DON'T WANT TO SLEEP ALONE (Tsai Ming-liang over)
I Feel Pretty
I Give It A Year
I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER
I LIKE IT LIKE THAT
I LOVE A MAN IN UNIFORM
I Love Dick
I Love Dollars (Workshop Filmkritiek)
I LOVE HUCKABEES
I LOVE TROUBLE
I LOVE YOU MAN
I LOVE YOU PHILLIP MORRIS
I LOVE YOUR WORK
I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY
I SERVED THE KING OF ENGLAND
I SHOT ANDY WARHOL
I Spit On Your Grave Too
I SPY
I STILL KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER
I Wish
I'M A CYBORG BUT THAT'S OK
I'M IN TROUBLE!
I'm Not a F**king Princess
I'M NOT THERE
I'M NUMBER FOUR
I'm the Same, I'm An Other
I, Anna
I, CLAUDIUS
I, Daniel Blake
I, Frankenstein
I, ROBOT
I, Tonya
I.D.
I.Q.
Icarus
ICE AGE
ICE AGE 3: DAWN OF THE DINOSAURS
Ice Age 5: Collision Course
Ice Age: Continental Drift
ICE AGE: THE MELTDOWN
Ice and The Sky
Ice Dragon
THE ICE HARVEST
ICE PRINCESS
The Ice Storm
The Iceman
Ich Seh, Ich Seh
ICHI THE KILLER
Ida
Ideal Home
Identicals
IDENTITY
Identity Thief
The Ides of March
THE IDIOT
IDIOT BOX
THE IDIOTS
The Idol
IEDEREEN BEROEMD!
IEP!
If I Stay
IF I WANT TO WHISTLE, I WHISTLE
If the Sun Explodes
IF THESE WALLS COULD TALK
If...
IGBY GOES DOWN
IGOR
Ik ben Alice
IK GA NAAR TAHITI
IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN
IK OOK VAN JOU
Ik wil gelukkig zijn
IK WIL NOOIT BEROEMD WORDEN
IKÍNGUT
IKKE NIET
IKLIMLER
IL CICLONE
ÎLES FLOTTANTES
Ill Manors
ILLÉGAL
THE ILLUSIONIST
THE ILLUSIONIST en Jacques Tati
Ilo Ilo
ILS (THEM)
ILUSIONES ÓPTICAS
Im Keller
Im Labyrinth des Schweigens
L' image manquante (IDFA 2013: Onvoltooid verleden)
THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS
IMAGINARY CRIMES
IMAGINE ME & YOU
IMAGINE THAT
IMAGINING ARGENTINA
The Imitation Game
The Immigrant
THE IMMORTAL
IMMORTAL BELOVED
Immortals 3D
Impardonnables
IMPORT/EXPORT
The Impossible
The Imposter
IN & OUT
IN A BETTER WORLD
In a World...
IN ALLE STILTE
IN AMERICA
In Another Country
In Bloom
IN BRUGES
In Darkness
IN DE GREEP VAN DE TANGO
IN DEN TAG HINEIN
IN DREAMS
IN GOOD COMPANY
In grazia di Dio
IN HER SHOES
IN HET HUIS VAN MIJN VADER
In jouw naam
IN LOVE AND WAR
IN MEMORIA DI ME
IN MOTION
In Oranje
In Order of Disappearance
In Pursuit of Silence
IN SEARCH OF BEETHOVEN
IN THE BEDROOM
IN THE BLEAK MIDWINTER
IN THE COMPANY OF MEN
In the Crosswind
IN THE CUT
IN THE ELECTRIC MIST
In the Fog
In the Heart of the Sea
In the Land of Blood and Honey
IN THE LINE OF FIRE
IN THE LOOP
IN THE MOOD FOR LOVE
In the Name of
IN THE NAME OF THE FATHER
IN THE SOUP
IN THE VALLEY OF ELAH
IN THIS WORLD
In Time
IN WEITER FERNE, SO NAH!
IN YOUR HANDS
THE IN-LAWS
INAZUMA
The Inbetweeners
De inbreker
Incarnate
INCENDIARY
INCENDIES
INCEPTION
Inch'Allah
L' inconnu du lac
THE INCREDIBLE HULK
THE INCREDIBLES
Incredibles 2
INDECENT PROPOSAL
INDEPENDENCE DAY
Independence Day: Resurgence
INDEPENDENT ANIMATION FROM THE NETHERLANDS
DE INDIAAN
INDIANA JONES AND THE KINGDOM OF THE CRYSTAL SKULL
INDIGÈNES
Indivisibli
INFAMOUS
Infancia clandestina
INFERNAL AFFAIRS
INFERNAL AFFAIRS 2
Inferno
Les infidèles
Infiltrant
The Infiltrator
Infinitely Polar Bear
THE INFORMANT!
THE INFORMERS
INGLORIOUS BASTARDS
INGLOURIOUS BASTERDS
Inherent Vice
INKHEART
INLAND EMPIRE
DIE INNERE SICHERHEIT
INNOCENCE (Lucile Hadzihalilovic)
INNOCENCE (Paul Cox)
THE INNOCENT
Les Innocentes
THE INNOCENTS
INQUIÉTUDE
INSIDE DEEP THROAT
INSIDE JOB
Inside Llewyn Davis
INSIDE MAN
Inside No. 9
Inside Out
Inside the Chinese Closet
THE INSIDER
INSIDIOUS
Insidious: Chapter 2
Insidious: Chapter 3
Insidious: the Last Key
INSOMNIA
INSPECTOR GADGET
De inspirator
Instant Dreams
INSTINCT
L' insulte (Ziad Doueiri over)
Insyriated
INTERMISSION
The Intern
THE INTERNATIONAL
The Internship
THE INTERPRETER
INTERSECTION
INTERSTELLA 5555
Interstellar
The Interview
Interview (Steve Buscemi)
INTERVIEW (Theo van Gogh)
INTERVIEW WITH THE VAMPIRE
INTIMACY
INTIMATE RELATIONS
INTO GREAT SILENCE
Into the Forest
Into the Inferno
INTO THE WEST
INTO THE WILD
Into the Woods
INTOLERABLE CRUELTY
Intouchables
L' INTRUS
The Invader
THE INVASION
Invasion of the Body Snatchers (Don Siegel)
Invasion of the Body Snatchers (Philip Kaufman)
LES INVASIONS BARBARES
Inventaris van het moederland
INVENTING THE ABBOTTS
INVESTIGATION
INVICTUS
INVISIBLE WAVES
The Invisible Woman
INVOLUNTARY
Io e te
IO NON HO PAURA
IO SONO L'AMORE
IP MAN
IRAQ FOR SALE
IRINA PALM
IRIS
IRMA VEP
THE IRON GIANT (DE IJZEREN REUS)
THE IRON HEEL OF OLIGARCHY (ZJELEZNAJA PIATA OLIGARKHII)
IRON ISLAND
The Iron Lady
IRON MAN
IRON MAN 2
Iron Man 3
IRON MONKEY
Iron Sky
Irrational Man (Woody Allen over)
IRRÉVERSIBLE
Is the Man Who is Tall Happy?
Isabelle (Ben Sombogaart)
ISABELLE (Tim Oliehoek)
LA ISLA DE LOS NIÑOS PERDIDOS
La isla mínima
THE ISLAND
THE ISLAND OF DR. MOREAU
The Islands and the Whales
THE ISLE
Isle of Dogs
ISTANBUL TALES
ISTORIA 52
It
It Comes at Night
IT COULD HAPPEN TO YOU
It Follows
IT TAKES TWO
IT WAS AN ACCIDENT
IT'S A BOY/GIRL THING
IT'S A FREE WORLD...
IT'S A WONDERFUL LIFE
IT'S ALL ABOUT LOVE
IT'S ALL GONE PETE TONG
IT'S COMPLICATED
IT'S HARD TO BE NICE
IT'S MAGIC TIME
ITALIAN FOR BEGINNERS
THE ITALIAN JOB
ITALIANETZ
ITALO-WESTERN BOX
Italy: Love It or Leave It
IVANHOOD
IVANSXTC
L' IVRESSE DU POUVOIR
Ixcanul