Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Denzel Washington als de heiligverklaarde 'Hurricane' Bokser wordt martelaar

THE HURRICANE

Verenigde Staten, 1999 | Norman Jewison
The Hurricane vertelt het levensverhaal van profbokser Rubin 'Hurricane' Carter (Denzel Washington), die werd veroordeeld tot driemaal levenslang wegens meervoudige moord. Ten onrechte, althans, daar is bijna iedereen het over eens. Een dramatische en confronterende geschiedenis, maar de film wil vooral hartverwarmend zijn.

Feit en fictie. Werkelijkheid en fantasie. Twee werelden die we liever niet door elkaar halen. Journalisten verslaan de werkelijkheid en moeten zich daarbij aan de feiten houden; verhalenvertellers mogen er op los fantaseren. Maar niet andersom. Of wel? Moet een verhalenverteller zich ook aan de feiten houden als hij ware gebeurtenissen als uitgangspunt gebruikt? En moet hij rekening houden met personen die zichzelf in zijn verhaal als personage opgevoerd zien?
Die vragen dringen zich telkens weer op wanneer er een boek of film verschijnt waarin mensen gebeurtenissen teruglezen of -zien waarbij ze zelf op een of andere manier betrokken waren. Iedereen staat klaar om zijn eigen kant van de werkelijkheid met hand en tand te verdedigen. Recente voorbeelden genoeg: Freek de Jonge wond zich op over het boekenweekgeschenk van Harry Mulisch; fans van Andy Kaufman klaagden dat Man on the moon hun idool als freak en niet als 'a real person' portretteerde, en '60 minutes'-verslaggever Mike Wallace eiste aanpassingen in het scenario van The insider.
Maar dat zijn allemaal akkefietjes vergeleken bij de controverse die in Amerika ontstond rond The Hurricane, de verfilming van het levensverhaal van Rubin 'Hurricane' Carter, de profbokser die in 1967 ten onrechte werd veroordeeld tot driemaal levenslang. Een jaar eerder werden Carter en John Artis, een jonge fan, na een avondje stappen opgepakt en ondervraagd in verband met een schietpartij in een bar, waarbij dubieuze getuigen twee zwarte mannen hadden zien wegrennen. Met twijfelachtige methodes kreeg de politie de zaak rond.
Tijdens zijn gevangenschap schreef Carter zijn autobiografie 'The sixteenth round', waardoor zijn zaak halverwege de jaren zeventig weer in de publiciteit kwam. Dat resulteerde in grootschalige protestacties, een benefietconcert en de inspanningen van beroemdheden zoals Bob Dylan die het indringende protestlied 'Hurricane' schreef. Er kwam een tweede proces, maar weer werden Carter en Artis schuldig bevonden. Daarna werd het stil rond The Hurricane. Totdat Lesra Martin, een kansarme zwarte knul uit New Jersey, Carters boek jaren later in de ramsj zag liggen. Lesra bracht Carters verhaal onder de aandacht van de Canadezen die zich over hem hadden ontfermd en bij wie hij inwoonde. Hun gezamenlijke speurwerk zou in 1985 tot de vrijlating van Rubin Carter leiden.

Manipuleren
Aldus de film. Journalist Selwyn Raab schreef een vernietigend stuk in The New York Times, waarin hij het lage waarheidsgehalte van The Hurricane hekelde. Raabs voornaamste klacht is dat de film de indruk wekt dat de Canadezen verantwoordelijk zijn voor Carters vrijlating, terwijl in werkelijkheid zijn advocaten alle eer toekomt. Na Raab meldde zich voormalig profbokser Joey Giardello, die ooit een bokswedstrijd van Carter won. De film suggereert dat er bij de jury racistische vooroordelen meespeelden. Enkele sportjournalisten bevestigden dat Giardello terecht als winnaar uit de strijd was gekomen. Minder triviaal is de actie van voormalig journalist Cal Deal, die in antwoord op de film zijn eigen website opstartte waarop hij een enorme hoeveelheid bewijs levert voor Carters schuld.
Persoonlijke grieven zijn begrijpelijk, maar ze zijn van generlei waarde bij de beoordeling van The Hurricane. Wie Carter uiteindelijk vrij kreeg, of Giardello's overwinning terecht was, ja zelfs of Carter echt onschuldig is of misschien toch niet, doet er allemaal niet toe. De waarheid moet gezegd en gehoord worden, maar niet in de bioscoop. Een filmmaker mag weglaten, verzinnen, verdraaien en manipuleren als dat een betere film oplevert. En dat hebben Dan Gordon en Armyan Bernstein ook gedaan bij het schrijven van het scenario.
Goed is The Hurricane daar echter niet van geworden, want de voornaamste bezwaren tegen de film hangen juist samen met de keuzes die gemaakt zijn bij het dramatiseren van Carters leven. De schrijvers hebben zich gebaseerd op Carters boek en dat van de Canadezen, 'Lazarus and the Hurricane', en hun scenario schakelt heen en weer tussen twee perspectieven. Dat levert een oninteressante, slecht uitgewerkte verhaallijn op over een stel Canadezen (John Hannah, Liev Schreiber en Deborah Kara Unger) die een arme, zwarte jongen bij zijn ouders weghalen teneinde hem een betere toekomst te bieden. Anderzijds worden dramatische gebeurtenissen uit Rubin Carters juridische strijd, zoals het verliezen van de tweede rechtszaak, overgeslagen.

Potsierlijk
Het relaas van een zwarte man die door een racistisch en corrupt politieapparaat en dito juridisch systeem bijna te gronde werd gericht, had een dramatische en confronterende film kunnen opleveren. Maar die geschiedenis wordt slechts als kapstok gebruikt voor een hartverwarmend verhaal over twee verwante zielen. Carters strijd tegen het verrotte systeem wordt gereduceerd tot een persoonlijk conflict met één racistische politieman, die Rubin Carter al vanaf diens jeugd achter de tralies probeert te krijgen. Deze rechercheur Della Pesca wordt door Dan Hedaya met zijn ongeschoren tronie als een potsierlijke B-film-booswicht neergezet.
Dat het Denzel Washington lukte Rubin Carter als een mens van vlees en bloed te spelen, is extra indrukwekkend als je ziet hoezeer de schrijvers hun best hebben gedaan Carter heilig te verklaren. De Golden Globe en Oscarnominatie zijn verdiend, maar Washingtons krachtige acteerprestatie was beter tot zijn recht gekomen in een film die minder had beantwoord aan de Hollywoodse vraag naar goedkope feelgood momenten en makkelijke oplossingen voor ingewikkelde problemen.
Norman Jewison heeft hier weinig aandacht voor de raciale kwesties die hij ruim dertig jaar geleden aan de kaak stelde met In the heat of the night. Dat Jewison en de zijnen zich niet aan de werkelijkheid hebben gehouden is hen te verwijten. Niet omdat een filmmaker de waarheid zou moeten eerbiedigen, maar omdat zij één fictieve schurk opvoeren, terwijl de feiten een monstrueus racistisch complot tegen één man doen vermoeden. En dat laatste had een betere film kunnen opleveren.

Roel Haanen

Cal Deals website 'Hurricane: the other side of the story': graphicwitness.com/carter/top
THE HURRICANE

April 2000 #210

Productie
Armyan Bernstein
Norman Jewison
John Ketcham
Regie
Norman Jewison
Scenario
Armyan Bernstein
Dan Gordon
Camera
Roger Deakins
Montage
Stephen Rivkin
Art direction
Philip Rosenberg
Muziek
Christopher Young
Met
Denzel Washington
Vicellous Reon Shannon
Deborah Kara Unger
Liev Schreiber
John Hannah
Dan Hedaya
Rod Steiger

Kleur, 125 minuten

Distributie
RCV Film Distribution
Te zien
vanaf 6 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


H

HAAIBAAI aka SHARKBAIT
HAAR NAAM WAS SARAH
HABANA BLUES
Habemus Papam
HABITAT
HABLE CON ELLA
HACKERS
Hacksaw Ridge
Hadewijch
HAIFA
Hail, Caesar!
LA HAINE
HAIRSPRAY
HALF MOON
HALF NELSON
HALL PASS
HALLAM FOE
Hallo bungalow
HALLOWEEN
HALLOWEEN 2
HALLOWEEN 8: RESURRECTION
HALLOWEEN H20
HAMACA PARAGUAYA
HAMAM, IL BAGNO TURCO
HAMBURGER LEKTIONEN
HAMLET
HAMLET 2
Hampstead
HANA-BI
HANCOCK
The Handmaiden
HANEKAM DE ROCKER
THE HANGING GARDEN
Hangman
HANGOVER
HANGOVER 2
The Hangover III
Hanna
Hannah (Andrea Pallaoro over)
Hannah Arendt
HANNAH MONTANA/MILEY CYRUS
HANNAH MONTANA: THE MOVIE
HANNIBAL
Hannibal (Seizoen 1)
HANNIBAL RISING
HANZO THE RAZOR-TRILOGIE
THE HAPPENING
The Happiest Day in the Life of Olli Mäki
THE HAPPIEST GIRL IN THE WORLD (Previously Unreleased)
Happily Ever After
HAPPINESS
Happy Death Day
Happy End
HAPPY ENDINGS
HAPPY FEET
Happy Feet 2
The Happy Film
Happy Happy
The Happy Prince
HAPPY TIMES
HAPPY TOGETHER
HAPPY-GO-LUCKY
HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
The Happytime Murders
HARD CANDY
HARD EIGHT
HARD HEAD/TÊTE DURE
HARD RAIN
HARD TARGET
Hard To Be a God
HARDBALL
Hardcore Henry
HAREM SUARÉ
Harmonium (Kôji Fukada over)
Harmony Lessons
HAROLD AND KUMAR GO TO WHITE CASTLE
Harrie Geelen Filmcollectie
HARRISON'S FLOWERS
HARRY BROWN
HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS
Harry Potter and the Deathly Hallows 2 3D
HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
HARRY POTTER AND THE HALF BLOOD PRINCE
HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX
HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE
HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN
HARRY, UN AMI QUI VOUS VEUT DU BIEN
Hart Beat
Hartenstraat
Hartenstrijd
HARTVERSCHEUREND
HARVARD MAN
THE HARVEST
HARVEST TIME
Hasta la vista!
The Hateful Eight
A Haunted House
A Haunted House 2
HAUNTED MANSION
THE HAUNTING
A Haunting History
THE HAUNTING IN CONNECTICUT
The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia
DIE HÄUPTER MEINER LIEBEN
Der Hauptmann
HAUT BAS FRAGILE
Haute cuisine
Hava Nagila — The Movie
Have a Nice Day
HAVEN
Le Havre
HAWAII OSLO
HÄXAN
Haywire
HAZE
HE GOT GAME
HE LOVES ME, HE LOVES ME NOT
He named me Malala
HE'S JUST NOT THAT INTO YOU
HEAD ABOVE WATER
HEAD ON
HEAD TRAUMA
Headhunters
HEAR MY SONG
HEART
Heart of a Dog (Laurie Anderson over)
HEART OF DARKNESS
HEART OF GOLD
THE HEART OF JUSTICE
THE HEARTBREAK KID
HEARTBREAKERS
HEARTS IN ATLANTIS
Heartstone
The Heat
HEAT
HEAVEN
HEAVEN AND EARTH
Heaven on Earth
Heaven's Gate
HEAVEN'S HEART
HEAVENLY CREATURES
HEAVY
A Heavy Heart (Thomas Stuber over)
HEAVY METAL IN BAGHDAD
Hector and the Search for Happiness
Heddy Honigmann IN FOCUS
Hedi (Mohamed Ben Attia over)
HEDWIG AND THE ANGRY INCH
HEF, EEN GESPREK MET DRIE ZUSSEN
HEIMAT 3 — CHRONIK EINER ZEITENWENDE
Heimat — Eine Deutsche Chronik
HEIMATKLÄNGE
HEIMWEE NAAR DE DOOD
De Heineken ontvoering
HEIST
EEN HEKS IN DE FAMILIE
Heksen bestaan niet
HEKSJE LILLI: DE REIS NAAR MANDOLAN
HEKSJE LILLY
DE HEL VAN '63
DE HELAASHEID DER DINGEN
La helada negra (Previously Unreleased)
De held
Heli (Amat Escalante over)
Helium
Hell or High Water
HELLBENT
HELLBOY
Hello I Must be Going
HELLRAISER: BLOODLINE
The Help
HELP ME EROS
HELTER SKELTER
Hemel
HEMEL BOVEN HOLLAND
Hemel op aarde
Henri (Yolande Moreau over)
HENRI LANGLOIS, THE PHANTOM OF THE CINÉMATHÈQUE
HENRY FOOL
HENRY'S CRIME
HENRY-GEORGES CLOUZOT'S INFERNO
HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER
Her
HERBIE: FULLY LOADED
Hercules
The Here After
HEREAFTER
Hereditary
HEREMAKONO
DE HERENIGINGSEXPRES SAIGON — HANOI
LE HÉRISSON
Les héritiers
HERO (YING XIONG)
UN HÉROS TRÈS DISCRET
HEROSTRATUS
DAS HERZ IST EIN DUNKLER WALD (Previously Unreleased)
Hesher
Het doet zo zeer
HET IS EEN SCHONE DAG GEWEEST
Het is gezien
HET MYSTERIE VAN DE SARDINE
Het verlangen
HET WOORD HEEFT MIJ GERED
L' HEURE D'ÉTÉ
Une heure de tranquillité
THE HI-LINE
THE HI-LO COUNTRY
HIDALGO
Hidden Figures
HIDE AND SEEK
HIDEAWAY
HIDEOUS KINKY
Hier ben ik
HIGH ART
HIGH CRIMES
HIGH FIDELITY
HIGH HEELS
HIGH SCHOOL MUSICAL 3: SENIOR YEAR
The High Sun
High-Rise (Ben Wheatley over)
HIGHER LEARNING
HIGHLANDER 3: THE SORCERER
HIGHWAYMEN
Las hijas de Abril
HILARY AND JACKIE
HILDE (THE KNEF)
The hills have eyes (Alexandre Aja)
THE HILLS HAVE EYES (Wes Craven)
HIMALAYA
Hiroshima Mon Amour
HIS BIG WHITE SELF
HISTOIRE(S) DU CINÉMA
HISTORIAS MÍNIMAS
Historiás que só existem quando lembradas
The History of Love
A HISTORY OF VIOLENCE
History's Future
Hit and Run
HITCH
Hitchcock
Hitchcock/Truffaut
THE HITCHHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY
HITMAN
The Hitman's Bodyguard
Hitman: Agent 47
L' hiver dernier
THE HOAX
The Hobbit: An unexpected Journey
The Hobbit: The Battle of Five Armies
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Hobbyhorse Revolution
HOBO WITH A SHOTGUN
HOCHZEITSGÄSTE
Hocus Pocus met Alfons Alfrink
HODDER
Hoe duur was de suiker
HOE OVERLEEF IK... MEZELF
HOE TEM JE EEN DRAAK?
HOFFA
La Holandesa
THE HOLE (Joe Dante)
THE HOLE (Nick Hamm)
THE HOLE (Tsai Ming-liang)
THE HOLIDAY
Holland, natuur in de delta
HOLLANDS LICHT
HOLLOW MAN
HOLLOW REED
Hollywood Banker
HOLLYWOOD HOMICIDE
THE HOLLYWOOD SIGN
HOLLYWOODLAND
HOLY MAN
Holy Motors
HOLY SMOKE
Home (Fien Troch)
Home (Tim Johnson)
Home Again
HOME ALONE 2 LOST IN NEW YORK
HOME ALONE 3
A HOME AT THE END OF THE WORLD
HOME FOR CHRISTMAS
HOME FOR THE HOLIDAYS
HOME ON THE RANGE
THE HOME SONG STORIES
Homecoming (1945)
Homefront
HOMELAND
The Homesman
HOMEWARD BOUND: THE INCREDIBLE JOURNEY
Homies
Un homme à la hauteur
L' HOMME DU TRAIN
UN HOMME QUI CRIE
Les hommes libres
Homo Sapiens (Previously Unreleased)
HONEY (Bille Woodruff)
HONEY (Semih Kaplanoglu)
Honey 2 (Bille Woodruff)
HONEY, I BLEW UP THE KID
HONEYMOON IN VEGAS
THE HONEYMOONERS
HONEYZ
HONOUR OF THE DRAGON
HOODLUM
HOODWINKED
HOOGSTE TIJD
HOOLIGANS
HOOP DREAMS
HOP (Dominique Standaert)
HOP (Tim Hill)
HOPE FLOATS
Hope Springs (David Frankel)
HOPE SPRINGS (Mark Herman)
HOPPET
Horns
Horrible Bosses
Horrible Bosses 2
HORROR
Hors Satan
THE HORSE WHISPERER
HORTON
The Host (Andrew Niccol)
THE HOST (Bong Joon-ho)
HOSTAGE
HOSTEL
HOSTEL 2
Hostiles
THE HOT CHICK
HOT FUZZ
HOT ROD
Hotel Artemis
Hotel de grote L
HOTEL DE LOVE
HOTEL DIARIES
HOTEL FOR DOGS
HOTEL RWANDA
Hotel Transylvania 3
Hotel Transylvanie 2 3D
Hotel Transylvanië: Hotel vol monsters
Hotell (Lisa Langseth over)
THE HOURS
THE HOUSE
House at the End of the Street
HOUSE OF CARDS
House of Cards (Seizoen 2)
HOUSE OF FLYING DAGGERS
THE HOUSE OF MIRTH
HOUSE OF SAND AND FOG
HOUSE OF WAX
THE HOUSE OF YES
HOUSE ON HAUNTED HILL
THE HOUSEMAID
HOW I ENDED THIS SUMMER
HOW I KILLED A SAINT
How I Spent My Summer Vacation
HOW MANY ROADS
HOW SHE MOVE
How To Be Single
How to Change the World
How to Describe a Cloud
How to Describe a Cloud (Slow Criticism)
HOW TO GET RID OF THE OTHERS
HOW TO LOSE A GUY IN 10 DAYS
HOW TO LOSE FRIENDS & ALIENATE PEOPLE
HOW TO MAKE AN AMERICAN QUILT
How to Meet a Mermaid
How to Train Your Dragon 2
Howards End
HOWL
HOWL'S MOVING CASTLE
Hoy como ayer
THE HUDSUCKER PROXY
HUFTERS & HOFDAMES
Hugo
Huisvrouwen bestaan niet
LE HUITIÈME JOUR
HUKKLE
HULK
Human
THE HUMAN CONDITION
Human Flow (Ai Weiwei over)
HUMAN NATURE
THE HUMAN RESOURCES MANAGER
The Human Scale
THE HUMAN STAIN
HUMAN TRAFFIC
L' humanité
HUMANOIDS FROM THE DEEP
A HUMBLE LIFE
Hummingbird
HUMPDAY
THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME (Gary Trousdale, Kirk Wise)
THE HUNCHBACK OF THE NOTRE DAME (Wallace Worsley)
The Hundred-Foot Journey
HUNDSTAGE
HUNGER
The Hunger Games
The Hunger Games: Catching Fire
The Hunger Games: Mockingjay — Part 1
The Hunger Games: Mockingjay — Part 2
THE HUNGRY GHOSTS
Hungry Hearts
THE HUNT
HUNT DOWN
Hunt for the Wilderpeople
THE HUNTED
The Hunter (Daniel Nettheim)
The Hunter (Rafi Pitts)
THE HUNTER (Serik Aprimov)
HUNTING & ZN.
THE HUNTING PARTY
The Huntsman
HURLYBURLY
THE HURRICANE
The Hurricane Heist
THE HURT LOCKER
HUSBANDS AND WIVES
HUSH
HUSH!
HUSTLE & FLOW
Hyde Park on Hudson
HYÈNES
HYPE!
The Hypnotist
HYSTERIA (René Daalder)
Hysteria (Tanya Wexler)