Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
The hunt: het uitlaten van de honden Niek Koppen: Afrekenen met het klassieke beeld van de jacht

THE HUNT

Nederland, 1997 | Niek Koppen
De timing is perfect. Op 28 november debatteert het Engelse Lagerhuis over een wetsvoorstel om de vossenjacht te verbieden. Twee dagen later beleeft The hunt van Niek Koppen zijn wereldpremière tijdens het IDFA. De kans dat het parlementsdebat tot een snelle beslissing leidt is vrijwel uitgesloten, daar ligt de kwestie veel te gevoelig voor in Engeland. Voor- en tegenstanders van de vossenjacht bijten elkaar bijkans de strot af. Dus was er een Nederlander voor nodig om een documentaire te maken over een omstreden traditie.

Na afloop van het gesprek wijs ik Niek Koppen op de overeenkomst tussen The hunt en Romance de valentía, de documentaire over stierenvechten van Sonia Herman Dolz. Ook die film volgde een jonge man die zich vol overgave en tegen de tijdgeest in bezighoudt met een geritualiseerde 'sport', omstreden vanwege de vermeende wreedheid jegens dieren. Opvallend genoeg is de producent van beide films Kees Ryninks. Koppen noemt de stijl en aanpak van de twee films zeer verschillend, maar erkent dat er een gemeenschappelijke factor is. De Britse antropoloog Garry Marvin is gefascineerd door de relatie tussen mens en dier en werkt al langere tijd samen met Ryninks. Half voor de grap was ooit sprake van een trilogie over het thema. Wellicht komt een trainer van vechthanen voor deel drie in aanmerking.
Ryninks en Marvin liepen al een paar jaar rond met het plan voor The hunt. Nadat Engelse omroepen het uit angst voor het politiek gevoelige onderwerp lieten afweten, besloten ze om de film in Nederland te laten financieren en door een Nederlandse regisseur te laten maken. Koppen: "Ik vroeg me af of dat wel zou lukken, want voor zo'n uitgesproken Brits onderwerp stond men hier niet te springen, dacht ik." De NPS toonde belangstelling en Koppen kon aan de slag. Het succes van De slag in de Javazee, Koppens vorige film, vergemakkelijkte de financiering. Besloten was toen al dat de filmploeg een jaar lang een jachtvereniging ('hunt') zou volgen, om op die manier te kunnen laten zien wat de vossenjacht precies inhoudt. Geen interviews met voor- en tegenstanders, maar een registratie van binnenuit. Geen verhullende beeldpoëzie, maar rechtstreekse informatie. Dankzij volledige medewerking van de betrokkenen was Koppen in staat om zelfs de meest omstreden aspecten van de jacht te filmen. "Activisten liggen dagenlang in de bosjes voor die beelden, wij hebben het gewoon door de voordeur gefilmd."

Ambitieuze ex-militair
The hunt volgt Captain Rupert Inglesant, master van de Ludlow Hunt in Shropshire, Midden-Engeland. De Ludlow Hunt is een van de tweehonderd Engelse jachtverenigingen, tezamen goed voor zo'n vijfhonderd jachtpartijen per week en 15.000 banen. De jacht zelf bestaat uit twee fases: de vos wordt door jachthonden opgespoord en door hen en de jagers opgejaagd, daarna wordt hij uit de vossenburcht opgegraven door Jack Russell-terriërs en met een pistoolschot gedood door de huntsmen. Koppen richt zijn aandacht vooral op de master en zijn twee assistenten, respectievelijk verantwoordelijk voor het organiseren van de jacht en het verzorgen van de honden. Aan het begin van The hunt wordt de ambitieuze ex-militair Inglesant ("I believe in the Empire, the Church and the countryside") door zijn voorganger als nieuwe master aangewezen, aan het eind van de film houdt hij een gloedvol pleidooi om de vossenjacht ("het laatste dat we nog over hebben van ons grote verleden") en zijn werk te behouden.
Voorwaarde voor het winnen van het vertrouwen van Inglesant en de leden van de Ludlow Hunt was een 'neutrale' blik van de makers. Dat Koppen en Ryninks buitenlanders zijn, heeft daarbij zeker geholpen. "Engelsen die zo onwetend zijn over de jacht als ik, bestaan niet. Binnen de vereniging is ons verzoek uitgebreid besproken en men vroeg onmiddellijk waar ik stond. In alle eerlijkheid zei ik dat ik het niet wist, dat het allemaal nieuw voor me was. Ik had geen enkele stelling. Mijn eerste indruk was dat er vossen worden gedood zonder reden en dat het doden van dieren waar mensen plezier aan beleven niet legitiem kan zijn. Maar goed, dan ga je afwegen. Als hun uitgangspunt klopt en er vossen moeten worden gedood om overpopulatie te voorkomen, is dit dan nog steeds een verwerpelijke methode? Inmiddels vind ik dat niet meer. Werken met gif of klemmen is gevaarlijk voor de beschermde dassen en schieten leidt eerder tot verwonden dan doden. Dankzij de honden is het in ieder geval snel afgelopen voor de vos. Maar in de film maak ik geen keuze. Het is mijn gewoonte om een middenstandpunt in te nemen en de kijker te laten kiezen."

Ultieme wreedheid
Trots is Koppen op de unieke beelden van gangbare praktijken die hij dankzij de benadering-van-binnenuit kon vastleggen: het afschieten van een jachthond die niet meer kan jagen en het uitgraven van de vos door de terriërs. Beide aspecten van de jacht worden door tegenstanders graag aangevoerd als bewijzen van ultieme wreedheid, het uitgraven wordt zelfs voor de jagers afgeschermd. "Het uitgraven is een cruciaal onderdeel van de jacht, maar jagers mogen daar niet bijkomen. Ze zien het in de film voor het eerst en ik ben er van overtuigd dat sommigen niet weten dat het zo gaat."
De suggestie dat de nadruk op een paar sensationele beelden afbreuk doet aan de rest van de film, is aan Koppen niet besteed. "We zullen de film zeker gaan verkopen met de aanbeveling dat hij nog niet eerder vertoonde beelden bevat. Je wilt toch graag dat veel mensen hem gaan zien? De film als geheel geeft een beeld van de vossenjacht dat nog niet eerder is geschetst. Ik hoop dat hij bijdraagt aan de discussie en dat zowel voor- als tegenstanders hem zien. De film verandert geen meningen, daar maak ik me geen illusies over. Maar ik denk dat beide partijen zich heel goed hierin kunnen herkennen en allebei een beter beeld krijgen van de vossenjacht." 'Een beter beeld' betekent voor beide partijen: meer dan het cliché van de lokale aristocratie in rode jassen op hun paarden, omringd door een meute jachthonden, zich verzamelend op het dorpsplein of galopperend door de weilanden. Liefhebbers van een dergelijke pittoreske vertekening komen er bekaaid vanaf. "Ik wil afrekenen met het klassieke beeld van jagen. Daarom laat ik in het begin vrij lang een jachtpartij zien, met veel paardrijden. Als je dat gehad hebt, heb je alles wat mensen al weten over de jacht verteld en dan ben je daar verder vanaf. Als het jagen zelf daarna nog terugkeert, gaat het een andere kant op: iemand krijgt zijn paard niet over de greppel, of breekt zijn arm."

Plattelandsbestaan
De antropologische invalshoek van associate producer Garry Marvin is zichtbaar in The hunt. Met slechts het voorbijgaan van de seizoenen als vrijblijvende leidraad, is het beeld van de vossenjacht niet altijd even helder. Indrukwekkend is de film vooral als schets van de Engelse plattelandscultuur. En de gevoelens van bedreigd-zijn die met die cultuur gepaard gaan. Wat The hunt vooral laat zien is dat de jacht beter kan worden geassocieerd met armetierige boerenbedrijven dan met elegante landhuizen. "De tegenstelling tussen stad en platteland is cruciaal en wordt in de film verwoord door de voice over van de master. Hij verwijt de stedelingen onbegrip voor het plattelandsbestaan. Voor hen is het platteland iets waar je in het weekend gaat rondtoeren. Maar de boeren moeten de natuur aanpassen om te kunnen leven. Zoals zij met hun dieren omgaan, gaan Nederlandse boeren met hun varkens om."
"Het doden van dieren, daar moest de film over gaan. Wat me het meeste opviel is dat de hondenverzorger de hele dag met de dood bezig is. Dat voortdurende omgaan met de dood wilde ik ontmythologiseren, plat maken: dit is een man die de huid van beesten stroopt, hun kadavers in stukken hakt en ze aan de honden voert. Dat wilde ik precies zo laten zien als het is, gewoon registreren. Net als het afschieten van de hond. Dat hoort erbij en ik laat het zien als de achteloze daad die het is voor de mannen die het doen. Een oud paard krijgt tijdens de jacht een hartaanval en wordt vervolgens eveneens gevild. Dat is consequent en logisch. Zo'n beeld zegt veel over het platteland, maar stedelingen zien het niet graag. Engelsen hebben toch iets vreemds met dieren. Ik las laatst dat er in Engeland vijf verenigingen bestaan voor de bescherming van de ezel. In een land waar helemaal geen ezels zijn! Je kunt er op straat je kind slaan, daar kijkt niemand van op. Maar als je je hond slaat, ben je je leven niet zeker. Ze zullen nog opkijken van wat ze te zien krijgen in deze film."

Mark Duursmatop
THE HUNT

December 1997 #184

Produktie
Kees Ryninks
Regie
Niek Koppen
Camera
Chris Cox
Geluid
Alastair Widgery
Montage
Erik Disselhof
Muziek
Stephen Daltry

Kleur, 90 minuten

Distributie
Hungry Eye Pictures (onderdeel van RCV Film Distribution)
Te zien
tijdens het IDFA en vanaf 4 december in de filmtheaters

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


H

HAAIBAAI aka SHARKBAIT
HAAR NAAM WAS SARAH
HABANA BLUES
Habemus Papam
HABITAT
HABLE CON ELLA
HACKERS
Hacksaw Ridge
Hadewijch
HAIFA
Hail, Caesar!
LA HAINE
HAIRSPRAY
HALF MOON
HALF NELSON
HALL PASS
HALLAM FOE
Hallo bungalow
HALLOWEEN
HALLOWEEN 2
HALLOWEEN 8: RESURRECTION
HALLOWEEN H20
HAMACA PARAGUAYA
HAMAM, IL BAGNO TURCO
HAMBURGER LEKTIONEN
HAMLET
HAMLET 2
Hampstead
HANA-BI
HANCOCK
The Handmaiden
HANEKAM DE ROCKER
THE HANGING GARDEN
Hangman
HANGOVER
HANGOVER 2
The Hangover III
Hanna
Hannah (Andrea Pallaoro over)
Hannah Arendt
HANNAH MONTANA/MILEY CYRUS
HANNAH MONTANA: THE MOVIE
HANNIBAL
Hannibal (Seizoen 1)
HANNIBAL RISING
HANZO THE RAZOR-TRILOGIE
THE HAPPENING
The Happiest Day in the Life of Olli Mäki
THE HAPPIEST GIRL IN THE WORLD (Previously Unreleased)
Happily Ever After
HAPPINESS
Happy Death Day
Happy End
HAPPY ENDINGS
HAPPY FEET
Happy Feet 2
The Happy Film
Happy Happy
The Happy Prince
HAPPY TIMES
HAPPY TOGETHER
HAPPY-GO-LUCKY
HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
The Happytime Murders
HARD CANDY
HARD EIGHT
HARD HEAD/TÊTE DURE
HARD RAIN
HARD TARGET
Hard To Be a God
HARDBALL
Hardcore Henry
HAREM SUARÉ
Harmonium (Kôji Fukada over)
Harmony Lessons
HAROLD AND KUMAR GO TO WHITE CASTLE
Harrie Geelen Filmcollectie
HARRISON'S FLOWERS
HARRY BROWN
HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS
Harry Potter and the Deathly Hallows 2 3D
HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
HARRY POTTER AND THE HALF BLOOD PRINCE
HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX
HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE
HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN
HARRY, UN AMI QUI VOUS VEUT DU BIEN
Hart Beat
Hartenstraat
Hartenstrijd
HARTVERSCHEUREND
HARVARD MAN
THE HARVEST
HARVEST TIME
Hasta la vista!
The Hateful Eight
A Haunted House
A Haunted House 2
HAUNTED MANSION
THE HAUNTING
A Haunting History
THE HAUNTING IN CONNECTICUT
The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia
DIE HÄUPTER MEINER LIEBEN
Der Hauptmann
HAUT BAS FRAGILE
Haute cuisine
Hava Nagila — The Movie
Have a Nice Day
HAVEN
Le Havre
HAWAII OSLO
HÄXAN
Haywire
HAZE
HE GOT GAME
HE LOVES ME, HE LOVES ME NOT
He named me Malala
HE'S JUST NOT THAT INTO YOU
HEAD ABOVE WATER
HEAD ON
HEAD TRAUMA
Headhunters
HEAR MY SONG
HEART
Heart of a Dog (Laurie Anderson over)
HEART OF DARKNESS
HEART OF GOLD
THE HEART OF JUSTICE
THE HEARTBREAK KID
HEARTBREAKERS
HEARTS IN ATLANTIS
Heartstone
The Heat
HEAT
HEAVEN
HEAVEN AND EARTH
Heaven on Earth
Heaven's Gate
HEAVEN'S HEART
HEAVENLY CREATURES
HEAVY
A Heavy Heart (Thomas Stuber over)
HEAVY METAL IN BAGHDAD
Hector and the Search for Happiness
Heddy Honigmann IN FOCUS
Hedi (Mohamed Ben Attia over)
HEDWIG AND THE ANGRY INCH
HEF, EEN GESPREK MET DRIE ZUSSEN
HEIMAT 3 — CHRONIK EINER ZEITENWENDE
Heimat — Eine Deutsche Chronik
HEIMATKLÄNGE
HEIMWEE NAAR DE DOOD
De Heineken ontvoering
HEIST
EEN HEKS IN DE FAMILIE
Heksen bestaan niet
HEKSJE LILLI: DE REIS NAAR MANDOLAN
HEKSJE LILLY
DE HEL VAN '63
DE HELAASHEID DER DINGEN
La helada negra (Previously Unreleased)
De held
Heli (Amat Escalante over)
Helium
Hell or High Water
HELLBENT
HELLBOY
Hello I Must be Going
HELLRAISER: BLOODLINE
The Help
HELP ME EROS
HELTER SKELTER
Hemel
HEMEL BOVEN HOLLAND
Hemel op aarde
Henri (Yolande Moreau over)
HENRI LANGLOIS, THE PHANTOM OF THE CINÉMATHÈQUE
HENRY FOOL
HENRY'S CRIME
HENRY-GEORGES CLOUZOT'S INFERNO
HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER
Her
HERBIE: FULLY LOADED
Hercules
The Here After
HEREAFTER
Hereditary
HEREMAKONO
DE HERENIGINGSEXPRES SAIGON — HANOI
LE HÉRISSON
Les héritiers
HERO (YING XIONG)
UN HÉROS TRÈS DISCRET
HEROSTRATUS
DAS HERZ IST EIN DUNKLER WALD (Previously Unreleased)
Hesher
Het doet zo zeer
HET IS EEN SCHONE DAG GEWEEST
Het is gezien
HET MYSTERIE VAN DE SARDINE
Het verlangen
HET WOORD HEEFT MIJ GERED
L' HEURE D'ÉTÉ
Une heure de tranquillité
THE HI-LINE
THE HI-LO COUNTRY
HIDALGO
Hidden Figures
HIDE AND SEEK
HIDEAWAY
HIDEOUS KINKY
Hier ben ik
HIGH ART
HIGH CRIMES
HIGH FIDELITY
HIGH HEELS
HIGH SCHOOL MUSICAL 3: SENIOR YEAR
The High Sun
High-Rise (Ben Wheatley over)
HIGHER LEARNING
HIGHLANDER 3: THE SORCERER
HIGHWAYMEN
Las hijas de Abril
HILARY AND JACKIE
HILDE (THE KNEF)
The hills have eyes (Alexandre Aja)
THE HILLS HAVE EYES (Wes Craven)
HIMALAYA
Hiroshima Mon Amour
HIS BIG WHITE SELF
HISTOIRE(S) DU CINÉMA
HISTORIAS MÍNIMAS
Historiás que só existem quando lembradas
The History of Love
A HISTORY OF VIOLENCE
History's Future
Hit and Run
HITCH
Hitchcock
Hitchcock/Truffaut
THE HITCHHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY
HITMAN
The Hitman's Bodyguard
Hitman: Agent 47
L' hiver dernier
THE HOAX
The Hobbit: An unexpected Journey
The Hobbit: The Battle of Five Armies
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Hobbyhorse Revolution
HOBO WITH A SHOTGUN
HOCHZEITSGÄSTE
Hocus Pocus met Alfons Alfrink
HODDER
Hoe duur was de suiker
HOE OVERLEEF IK... MEZELF
HOE TEM JE EEN DRAAK?
HOFFA
La Holandesa
THE HOLE (Joe Dante)
THE HOLE (Nick Hamm)
THE HOLE (Tsai Ming-liang)
THE HOLIDAY
Holland, natuur in de delta
HOLLANDS LICHT
HOLLOW MAN
HOLLOW REED
Hollywood Banker
HOLLYWOOD HOMICIDE
THE HOLLYWOOD SIGN
HOLLYWOODLAND
HOLY MAN
Holy Motors
HOLY SMOKE
Home (Fien Troch)
Home (Tim Johnson)
Home Again
HOME ALONE 2 LOST IN NEW YORK
HOME ALONE 3
A HOME AT THE END OF THE WORLD
HOME FOR CHRISTMAS
HOME FOR THE HOLIDAYS
HOME ON THE RANGE
THE HOME SONG STORIES
Homecoming (1945)
Homefront
HOMELAND
The Homesman
HOMEWARD BOUND: THE INCREDIBLE JOURNEY
Homies
Un homme à la hauteur
L' HOMME DU TRAIN
UN HOMME QUI CRIE
Les hommes libres
Homo Sapiens (Previously Unreleased)
HONEY (Bille Woodruff)
HONEY (Semih Kaplanoglu)
Honey 2 (Bille Woodruff)
HONEY, I BLEW UP THE KID
HONEYMOON IN VEGAS
THE HONEYMOONERS
HONEYZ
HONOUR OF THE DRAGON
HOODLUM
HOODWINKED
HOOGSTE TIJD
HOOLIGANS
HOOP DREAMS
HOP (Dominique Standaert)
HOP (Tim Hill)
HOPE FLOATS
Hope Springs (David Frankel)
HOPE SPRINGS (Mark Herman)
HOPPET
Horns
Horrible Bosses
Horrible Bosses 2
HORROR
Hors Satan
THE HORSE WHISPERER
HORTON
The Host (Andrew Niccol)
THE HOST (Bong Joon-ho)
HOSTAGE
HOSTEL
HOSTEL 2
Hostiles
THE HOT CHICK
HOT FUZZ
HOT ROD
Hotel Artemis
Hotel de grote L
HOTEL DE LOVE
HOTEL DIARIES
HOTEL FOR DOGS
HOTEL RWANDA
Hotel Transylvania 3
Hotel Transylvanie 2 3D
Hotel Transylvanië: Hotel vol monsters
Hotell (Lisa Langseth over)
THE HOURS
THE HOUSE
House at the End of the Street
HOUSE OF CARDS
House of Cards (Seizoen 2)
HOUSE OF FLYING DAGGERS
THE HOUSE OF MIRTH
HOUSE OF SAND AND FOG
HOUSE OF WAX
THE HOUSE OF YES
HOUSE ON HAUNTED HILL
THE HOUSEMAID
HOW I ENDED THIS SUMMER
HOW I KILLED A SAINT
How I Spent My Summer Vacation
HOW MANY ROADS
HOW SHE MOVE
How To Be Single
How to Change the World
How to Describe a Cloud
How to Describe a Cloud (Slow Criticism)
HOW TO GET RID OF THE OTHERS
HOW TO LOSE A GUY IN 10 DAYS
HOW TO LOSE FRIENDS & ALIENATE PEOPLE
HOW TO MAKE AN AMERICAN QUILT
How to Meet a Mermaid
How to Train Your Dragon 2
Howards End
HOWL
HOWL'S MOVING CASTLE
Hoy como ayer
THE HUDSUCKER PROXY
HUFTERS & HOFDAMES
Hugo
Huisvrouwen bestaan niet
LE HUITIÈME JOUR
HUKKLE
HULK
Human
THE HUMAN CONDITION
Human Flow (Ai Weiwei over)
HUMAN NATURE
THE HUMAN RESOURCES MANAGER
The Human Scale
THE HUMAN STAIN
HUMAN TRAFFIC
L' humanité
HUMANOIDS FROM THE DEEP
A HUMBLE LIFE
Hummingbird
HUMPDAY
THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME (Gary Trousdale, Kirk Wise)
THE HUNCHBACK OF THE NOTRE DAME (Wallace Worsley)
The Hundred-Foot Journey
HUNDSTAGE
HUNGER
The Hunger Games
The Hunger Games: Catching Fire
The Hunger Games: Mockingjay — Part 1
The Hunger Games: Mockingjay — Part 2
THE HUNGRY GHOSTS
Hungry Hearts
THE HUNT
HUNT DOWN
Hunt for the Wilderpeople
THE HUNTED
The Hunter (Daniel Nettheim)
The Hunter (Rafi Pitts)
THE HUNTER (Serik Aprimov)
HUNTING & ZN.
THE HUNTING PARTY
The Huntsman
HURLYBURLY
THE HURRICANE
The Hurricane Heist
THE HURT LOCKER
HUSBANDS AND WIVES
HUSH
HUSH!
HUSTLE & FLOW
Hyde Park on Hudson
HYÈNES
HYPE!
The Hypnotist
HYSTERIA (René Daalder)
Hysteria (Tanya Wexler)