Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Hideous kinky: hippie-gezin denkt het paradijs op aarde te vinden in Marokko Gillies MacKinnon: Eerst de oorlog, daarna de zon

HIDEOUS KINKY

Engeland/Frankrijk, 1998 | Gillies MacKinnon
Kort na elkaar verschijnen twee films van de Schotse regisseur Gillies MacKinnon in de bioscoop: Hideous kinky, waarin Kate Winslet een hippie-moeder speelt, en Regeneration, een wonderschone, maar donkere film over de Eerste Wereldoorlog. De Schot raadt wel aan de films toch vooral in de juiste volgorde te gaan bekijken: "Eerst de oorlog, daarna de zon".

De oorlog, dat zijn de Franse loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, zoals zo indrukwekkend verbeeld in Regeneration. En de zon, dat is de Afrikaanse zon, zoals hij in Hideous kinky onafgebroken straalt op het gelaat van Kate Winslet. De Engelse actrice is voor het eerst sinds Titanic weer te zien op het witte doek, als de bruingebrande Engelse hippie-moeder Julia die samen met haar twee dochtertjes Bea en Lucy haar geluk beproeft in Marokko, in de jaren zeventig hét toevluchtsoord voor Europese bloemenkinderen.
De Titanic-ster heeft daarmee voor een kleine onafhankelijke film gekozen en MacKinnon (51) prijst zich zeer gelukkig, verklaart hij vanuit zijn huidige woonplaats Londen in een telefoongesprek. Hij haast zich wel te zeggen dat de keuze voor Winslet niets te maken had met Camerons megasucces; vóór de uitbreng van Titanic had hij haar al gevraagd om zijn Julia te worden. Hij omschrijft haar als een moedig actrice die haar nek durft uit te steken en die risico's neemt in haar vertolkingen. "I needed such a brave woman for Julia", zo verklaart MacKinnon in onvervalst rollend Schots. "Alle bombarie rond Titanic was behoorlijk gecompliceerd voor haar en ze wilde dan ook per se een kleine film maken, met de intimiteit van een kleine cast en crew." Lachend voegt MacKinnon eraan toe dat het een wel hele intieme opnameperiode werd, want Winslet trouwde niet veel later met James Threapleton, de derde regie-assistent. Voor MacKinnon betekent het huwelijk een kleine triomf voor de film.

Spoken
Evenals Winslet was MacKinnon met Hideous kinky toe aan iets totaal anders. Met Regeneration had hij immers een behoorlijk donkere film gemaakt, een film die hem ertoe had genoopt letterlijk de zon op te zoeken. Was de Tweede Wereldoorlog met films als Saving private Ryan en The thin red line het afgelopen jaar favoriet bij de Amerikanen, de Schot ging voor Regeneration terug naar de Eerste Wereldoorlog, de oorlog van zijn grootvader. Niet letterlijk, want de gruwelen van de oorlog spoken bij MacKinnons frontsoldaten voornamelijk door het hoofd en daarmee bleef de regisseur de op ware gebeurtenissen gebaseerde anti-oorlogsroman van de Engelse schrijfster Pat Barker trouw.
In de buurt van het Schotse Edinburgh is een heerlijk herfstig landgoed ingericht als hospitaal. Anno 1917 druppelen hier talloze geestelijk gewonde soldaten en officieren binnen waaronder ook loopgravendichters als Siegfried Sassoon en Wilfred Owen, allen afkomstig van het Franse front en allen geplaagd door 'shellshocks' en nachtmerries waarin verminkte kameraden en rondsuizende granaten de dienst uitmaken. Dokter Rivers, gespeeld door een mooi ingetogen Jonathan Pryce, wordt beschouwd als de buitenstaander, als degene die de gruwelen niet aan den lijve heeft ondervonden. Zijn inlevingsvermogen is echter zo groot, dat hij nota bene dezelfde ziekteverschijnselen gaat vertonen als zijn patiënten.
Regeneration is daarmee een krachtig psychologisch portret van een gehavend gezelschap, gevangen in wonderschone beelden. Ver verwijderd van het front worden de waanzinnige gevolgen van de oorlog geopenbaard, maar helemaal weglaten kon MacKinnon de oorlogshandelingen ook weer niet.
MacKinnon: "Pat Barker volstaat in haar roman met een psychologische uitwerking van de oorlog. Dat maakt haar verhaal zo speciaal. Begrijp me goed, er zijn prachtige oorlogsfilms gemaakt als All quiet on the western front en Paths of glory, maar wat me zo aanspreekt in Barker is dat ze zich niet richt op het oorlogsspektakel, maar op de geest. Ik voel eerlijk gezegd ook meer verwantschap met Terrence Malick dan met Steven Spielberg, hetgeen niet wegneemt dat ik het als filmmaker wel belangrijk vond om via spaarzame 'flashbacks' naar het front te gaan en de vreselijke herinneringen te visualiseren. Dat is dan weer het mooie van film, dat je de beelden die verstopt zitten in het hoofd en die anders alleen toegankelijk zijn voor die ene persoon, kunt tonen."

Troetelkind
We mogen trouwens van geluk spreken dat Regeneration de Nederlandse bioscoop heeft gehaald. Een paar maanden geleden leek de film met een enkeltje videotheek nog hetzelfde trieste lot beschoren als Trojan Eddie (1996), zijn Ierse nomadendrama waarin Richard Harris als een Godfather-achtige zigeunerkoning in de clinch lag met de meer stadse titelvertolker Stephen Rea. Op Schotse bodem was MacKinnons Ierse uitstapje goed ontvangen, zeker op het filmfestival van Edinburgh dat het Schotse troetelkind al tot twee keer toe beloonde met de Michael Powell Award. Zowel voor The grass arena (1991) als voor Small faces (1995) ontving MacKinnon in Edinburgh de prijs voor de beste Britse film van het jaar.
Nu zijn de Schotten niet bepaald gespeend van enig nationalisme, maar ook op Nederlandse bodem werd met name zijn stijlvolle fotografie en ook zijn opvallende acteursregie eerder geprezen; voor Small faces, waarin MacKinnons toch wat grauwe geboorteplaats Glasgow veranderde in een oogverblindende, door jeugdbendes geteisterde 'Großstadt' uit de jaren zestig, ontving hij op het Filmfestival Rotterdam al eens een Tiger Award. Ook is MacKinnon deze zomer op uitnodiging van het Amsterdamse Maurits Binger Film Instituut maar liefst tien dagen lang te gast als docent.
"Ere wie ere toekomt", zegt MacKinnon, en daarmee bedoelt hij dat zijn films met name het resultaat zijn van een hecht driemanschap. "Met John DeBoreman, mijn cameraman, werk ik heel nauw samen, maar ook met mijn set-designer. De regisseur, de cameraman en de set-designer gaan te werk als een drie-eenheid. We bespreken van tevoren uitgebreid hoe een film er uit moet zien. Dat doen we aan de hand van schilderijen en foto's die ook tijdens de opnamen belangrijke referentiepunten vormen. Voor Hideous kinky was het overduidelijk Matisse die als inspiratiebron werd gebruikt. Voor Regeneration hebben we veel oude foto's bekeken en voor een film als Small faces hadden we genoeg aan Hopper."

Exotisme
In Small faces vormde de kinderlijke onschuld en vooral het verlies ervan een belangrijk thema. 'Songs of innocence and of experience', ze keren steeds weer terug in MacKinnons films. In Regeneration is het zonneklaar, de oorlogstrauma's die de jonge mannen aan het front hebben opgelopen, hebben hen voorgoed uit de droom geholpen. In Hideous kinky reist Julia haar gevoel achterna, de zon tegemoet, weg uit het regenachtige Engeland waar de dichtende vader van haar twee dochtertjes niet de liefde van haar leven is gebleken. In Marokko denkt ze het paradijs op aarde te vinden en als er dan ook nog een prins genaamd Bilal opduikt, lijkt het sprookje compleet.
Machtig is dat Afrikaanse exotisme wel, zeker voor de zusjes voor wie MacKinnon een kleurrijk universum heeft opgetrokken dat geleidelijk aan, beetje bij beetje, toch begint af te brokkelen. We volgen het allemaal door de ogen van het jongste meisje, geheel in overeenstemming met het autobiografische romandebuut van de Engelse schrijfster Esther Freud, ooit zelf het dochtertje van een avontuurlijk ingestelde hippie-moeder. Het is volgens MacKinnon moeilijk te verklaren dat hij de psychologische diepgang duidelijk bij twee vrouwelijke Britse auteurs, Pat Barker en Esther Freud, heeft gevonden. Het is niet zo dat hij alleen vrouwelijke auteurs leest, maar voor hem raken ze toevallig wel de kern waar hij in zijn films naar op zoek is.
MacKinnon: "De verhalen spreken mij aan omdat het in zekere zin psychologische studies zijn. Toch moet er ook een persoonlijke verbintenis zijn. De Eerste Wereldoorlog lijkt wat dat betreft wat ver weg, maar ik kan me herinneren dat ik als klein jongetje in Glasgow groot ontzag had voor al die mannen die zo oud waren als mijn grootvader en die in de Grote Oorlog hadden gevochten. Die mannen waren beschadigd in de oorlog, dat wist ik door de verhalen, en ik voelde me daar schuldig over. Ook was ik geobsedeerd door een Duitse helm die mijn grootvader uit de oorlog had meegenomen en die mijn grootmoeder op zolder had verstopt. Tijdens mijn jeugd fungeerde die helm als een soort geest en ik denk dat ik met die geest uiteindelijk toch ook een keer moest afrekenen.
"En met het verhaal van Esther Freud voelde ik me ook aardig verwant. In 1972 ging ik voor het eerst naar Afrika, als een bebaarde jongeman reed ik er rond in een oud busje. In 1976 ben ik teruggegaan naar Afrika en ik ben toen een half jaar lang op sleeptouw genomen door een Afrikaanse stam, dwars door de Sahara en door Ghana. Het was voor mij een belangrijke reis. Die hippie ben ik dus zelf geweest en misschien, heel misschien had ik die loopgravendichter ook wel willen zijn."

Belinda van de Graaftop
HIDEOUS KINKY

Juli/augustus 1999 #202

Productie
Ann Scott
Regie
Gillies MacKinnon
Scenario
Billy MacKinnon, gebaseerd op de gelijknamige roman van Esther Freud
Camera
John de Borman
Montage
Pia Di Ciaula
Art direction
Louise Marzaroli
Muziek
John Keane
Met
Kate Winslet
Saïd Taghmaoui
Bella Riza
Carrie Mullan

Kleur, 98 minuten

Distributie
Argus/RCV Film Distribution
Te zien
vanaf 1 juli

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


H

HAAIBAAI aka SHARKBAIT
HAAR NAAM WAS SARAH
HABANA BLUES
Habemus Papam
HABITAT
HABLE CON ELLA
HACKERS
Hacksaw Ridge
Hadewijch
HAIFA
Hail, Caesar!
LA HAINE
HAIRSPRAY
HALF MOON
HALF NELSON
HALL PASS
HALLAM FOE
Hallo bungalow
HALLOWEEN
HALLOWEEN 2
HALLOWEEN 8: RESURRECTION
HALLOWEEN H20
HAMACA PARAGUAYA
HAMAM, IL BAGNO TURCO
HAMBURGER LEKTIONEN
HAMLET
HAMLET 2
Hampstead
HANA-BI
HANCOCK
The Handmaiden
HANEKAM DE ROCKER
THE HANGING GARDEN
Hangman
HANGOVER
HANGOVER 2
The Hangover III
Hanna
Hannah (Andrea Pallaoro over)
Hannah Arendt
HANNAH MONTANA/MILEY CYRUS
HANNAH MONTANA: THE MOVIE
HANNIBAL
Hannibal (Seizoen 1)
HANNIBAL RISING
HANZO THE RAZOR-TRILOGIE
THE HAPPENING
The Happiest Day in the Life of Olli Mäki
THE HAPPIEST GIRL IN THE WORLD (Previously Unreleased)
Happily Ever After
HAPPINESS
Happy Death Day
Happy End
HAPPY ENDINGS
HAPPY FEET
Happy Feet 2
The Happy Film
Happy Happy
The Happy Prince
HAPPY TIMES
HAPPY TOGETHER
HAPPY-GO-LUCKY
HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
The Happytime Murders
HARD CANDY
HARD EIGHT
HARD HEAD/TÊTE DURE
HARD RAIN
HARD TARGET
Hard To Be a God
HARDBALL
Hardcore Henry
HAREM SUARÉ
Harmonium (Kôji Fukada over)
Harmony Lessons
HAROLD AND KUMAR GO TO WHITE CASTLE
Harrie Geelen Filmcollectie
HARRISON'S FLOWERS
HARRY BROWN
HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS
Harry Potter and the Deathly Hallows 2 3D
HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
HARRY POTTER AND THE HALF BLOOD PRINCE
HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX
HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE
HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN
HARRY, UN AMI QUI VOUS VEUT DU BIEN
Hart Beat
Hartenstraat
Hartenstrijd
HARTVERSCHEUREND
HARVARD MAN
THE HARVEST
HARVEST TIME
Hasta la vista!
The Hateful Eight
A Haunted House
A Haunted House 2
HAUNTED MANSION
THE HAUNTING
A Haunting History
THE HAUNTING IN CONNECTICUT
The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia
DIE HÄUPTER MEINER LIEBEN
Der Hauptmann
HAUT BAS FRAGILE
Haute cuisine
Hava Nagila — The Movie
Have a Nice Day
HAVEN
Le Havre
HAWAII OSLO
HÄXAN
Haywire
HAZE
HE GOT GAME
HE LOVES ME, HE LOVES ME NOT
He named me Malala
HE'S JUST NOT THAT INTO YOU
HEAD ABOVE WATER
HEAD ON
HEAD TRAUMA
Headhunters
HEAR MY SONG
HEART
Heart of a Dog (Laurie Anderson over)
HEART OF DARKNESS
HEART OF GOLD
THE HEART OF JUSTICE
THE HEARTBREAK KID
HEARTBREAKERS
HEARTS IN ATLANTIS
Heartstone
The Heat
HEAT
HEAVEN
HEAVEN AND EARTH
Heaven on Earth
Heaven's Gate
HEAVEN'S HEART
HEAVENLY CREATURES
HEAVY
A Heavy Heart (Thomas Stuber over)
HEAVY METAL IN BAGHDAD
Hector and the Search for Happiness
Heddy Honigmann IN FOCUS
Hedi (Mohamed Ben Attia over)
HEDWIG AND THE ANGRY INCH
HEF, EEN GESPREK MET DRIE ZUSSEN
HEIMAT 3 — CHRONIK EINER ZEITENWENDE
Heimat — Eine Deutsche Chronik
HEIMATKLÄNGE
HEIMWEE NAAR DE DOOD
De Heineken ontvoering
HEIST
EEN HEKS IN DE FAMILIE
Heksen bestaan niet
HEKSJE LILLI: DE REIS NAAR MANDOLAN
HEKSJE LILLY
DE HEL VAN '63
DE HELAASHEID DER DINGEN
La helada negra (Previously Unreleased)
De held
Heli (Amat Escalante over)
Helium
Hell or High Water
HELLBENT
HELLBOY
Hello I Must be Going
HELLRAISER: BLOODLINE
The Help
HELP ME EROS
HELTER SKELTER
Hemel
HEMEL BOVEN HOLLAND
Hemel op aarde
Henri (Yolande Moreau over)
HENRI LANGLOIS, THE PHANTOM OF THE CINÉMATHÈQUE
HENRY FOOL
HENRY'S CRIME
HENRY-GEORGES CLOUZOT'S INFERNO
HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER
Her
HERBIE: FULLY LOADED
Hercules
The Here After
HEREAFTER
Hereditary
HEREMAKONO
DE HERENIGINGSEXPRES SAIGON — HANOI
LE HÉRISSON
Les héritiers
HERO (YING XIONG)
UN HÉROS TRÈS DISCRET
HEROSTRATUS
DAS HERZ IST EIN DUNKLER WALD (Previously Unreleased)
Hesher
Het doet zo zeer
HET IS EEN SCHONE DAG GEWEEST
Het is gezien
HET MYSTERIE VAN DE SARDINE
Het verlangen
HET WOORD HEEFT MIJ GERED
L' HEURE D'ÉTÉ
Une heure de tranquillité
THE HI-LINE
THE HI-LO COUNTRY
HIDALGO
Hidden Figures
HIDE AND SEEK
HIDEAWAY
HIDEOUS KINKY
Hier ben ik
HIGH ART
HIGH CRIMES
HIGH FIDELITY
HIGH HEELS
HIGH SCHOOL MUSICAL 3: SENIOR YEAR
The High Sun
High-Rise (Ben Wheatley over)
HIGHER LEARNING
HIGHLANDER 3: THE SORCERER
HIGHWAYMEN
Las hijas de Abril
HILARY AND JACKIE
HILDE (THE KNEF)
The hills have eyes (Alexandre Aja)
THE HILLS HAVE EYES (Wes Craven)
HIMALAYA
Hiroshima Mon Amour
HIS BIG WHITE SELF
HISTOIRE(S) DU CINÉMA
HISTORIAS MÍNIMAS
Historiás que só existem quando lembradas
The History of Love
A HISTORY OF VIOLENCE
History's Future
Hit and Run
HITCH
Hitchcock
Hitchcock/Truffaut
THE HITCHHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY
HITMAN
The Hitman's Bodyguard
Hitman: Agent 47
L' hiver dernier
THE HOAX
The Hobbit: An unexpected Journey
The Hobbit: The Battle of Five Armies
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Hobbyhorse Revolution
HOBO WITH A SHOTGUN
HOCHZEITSGÄSTE
Hocus Pocus met Alfons Alfrink
HODDER
Hoe duur was de suiker
HOE OVERLEEF IK... MEZELF
HOE TEM JE EEN DRAAK?
HOFFA
La Holandesa
THE HOLE (Joe Dante)
THE HOLE (Nick Hamm)
THE HOLE (Tsai Ming-liang)
THE HOLIDAY
Holland, natuur in de delta
HOLLANDS LICHT
HOLLOW MAN
HOLLOW REED
Hollywood Banker
HOLLYWOOD HOMICIDE
THE HOLLYWOOD SIGN
HOLLYWOODLAND
HOLY MAN
Holy Motors
HOLY SMOKE
Home (Fien Troch)
Home (Tim Johnson)
Home Again
HOME ALONE 2 LOST IN NEW YORK
HOME ALONE 3
A HOME AT THE END OF THE WORLD
HOME FOR CHRISTMAS
HOME FOR THE HOLIDAYS
HOME ON THE RANGE
THE HOME SONG STORIES
Homecoming (1945)
Homefront
HOMELAND
The Homesman
HOMEWARD BOUND: THE INCREDIBLE JOURNEY
Homies
Un homme à la hauteur
L' HOMME DU TRAIN
UN HOMME QUI CRIE
Les hommes libres
Homo Sapiens (Previously Unreleased)
HONEY (Bille Woodruff)
HONEY (Semih Kaplanoglu)
Honey 2 (Bille Woodruff)
HONEY, I BLEW UP THE KID
HONEYMOON IN VEGAS
THE HONEYMOONERS
HONEYZ
HONOUR OF THE DRAGON
HOODLUM
HOODWINKED
HOOGSTE TIJD
HOOLIGANS
HOOP DREAMS
HOP (Dominique Standaert)
HOP (Tim Hill)
HOPE FLOATS
Hope Springs (David Frankel)
HOPE SPRINGS (Mark Herman)
HOPPET
Horns
Horrible Bosses
Horrible Bosses 2
HORROR
Hors Satan
THE HORSE WHISPERER
HORTON
The Host (Andrew Niccol)
THE HOST (Bong Joon-ho)
HOSTAGE
HOSTEL
HOSTEL 2
Hostiles
THE HOT CHICK
HOT FUZZ
HOT ROD
Hotel Artemis
Hotel de grote L
HOTEL DE LOVE
HOTEL DIARIES
HOTEL FOR DOGS
HOTEL RWANDA
Hotel Transylvania 3
Hotel Transylvanie 2 3D
Hotel Transylvanië: Hotel vol monsters
Hotell (Lisa Langseth over)
THE HOURS
THE HOUSE
House at the End of the Street
HOUSE OF CARDS
House of Cards (Seizoen 2)
HOUSE OF FLYING DAGGERS
THE HOUSE OF MIRTH
HOUSE OF SAND AND FOG
HOUSE OF WAX
THE HOUSE OF YES
HOUSE ON HAUNTED HILL
THE HOUSEMAID
HOW I ENDED THIS SUMMER
HOW I KILLED A SAINT
How I Spent My Summer Vacation
HOW MANY ROADS
HOW SHE MOVE
How To Be Single
How to Change the World
How to Describe a Cloud
How to Describe a Cloud (Slow Criticism)
HOW TO GET RID OF THE OTHERS
HOW TO LOSE A GUY IN 10 DAYS
HOW TO LOSE FRIENDS & ALIENATE PEOPLE
HOW TO MAKE AN AMERICAN QUILT
How to Meet a Mermaid
How to Train Your Dragon 2
Howards End
HOWL
HOWL'S MOVING CASTLE
Hoy como ayer
THE HUDSUCKER PROXY
HUFTERS & HOFDAMES
Hugo
Huisvrouwen bestaan niet
LE HUITIÈME JOUR
HUKKLE
HULK
Human
THE HUMAN CONDITION
Human Flow (Ai Weiwei over)
HUMAN NATURE
THE HUMAN RESOURCES MANAGER
The Human Scale
THE HUMAN STAIN
HUMAN TRAFFIC
L' humanité
HUMANOIDS FROM THE DEEP
A HUMBLE LIFE
Hummingbird
HUMPDAY
THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME (Gary Trousdale, Kirk Wise)
THE HUNCHBACK OF THE NOTRE DAME (Wallace Worsley)
The Hundred-Foot Journey
HUNDSTAGE
HUNGER
The Hunger Games
The Hunger Games: Catching Fire
The Hunger Games: Mockingjay — Part 1
The Hunger Games: Mockingjay — Part 2
THE HUNGRY GHOSTS
Hungry Hearts
THE HUNT
HUNT DOWN
Hunt for the Wilderpeople
THE HUNTED
The Hunter (Daniel Nettheim)
The Hunter (Rafi Pitts)
THE HUNTER (Serik Aprimov)
HUNTING & ZN.
THE HUNTING PARTY
The Huntsman
HURLYBURLY
THE HURRICANE
The Hurricane Heist
THE HURT LOCKER
HUSBANDS AND WIVES
HUSH
HUSH!
HUSTLE & FLOW
Hyde Park on Hudson
HYÈNES
HYPE!
The Hypnotist
HYSTERIA (René Daalder)
Hysteria (Tanya Wexler)