Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
'Ik hoef niet zo nodig iets nieuws uit te vinden'

Heart of a Dog (Laurie Anderson over)

Frankrijk, 2015 | Laurie Anderson
Heart of a Dog is Laurie Andersons magische reis door de herinne­ring, een persoonlijk filmessay over leven, liefde en verlies, en hoe we door middel van woorden vormgeven aan die ongrijpbare grootheden. Anderson: "Ik begin maar op de vreemdst mogelijke manier, zodat je meteen weet: This is just weird."

Door Sasja Koetsier

Beeldende kunst, literatuur, muziek en wetenschap zijn altijd onderdeel geweest van de performances van Laurie Anderson. Ook haar film Heart of a Dog voelt soms als een performance, waarbij de kunstenaar vanuit de coulissen tot ons spreekt. 'Multimedia-artist' is de term die ze zelf het liefst hanteert, en het is inderdaad een uitdaging om vormen en middelen te vinden die Laurie Anderson, inmiddels 68, nog niet heeft benut in haar kunstzinnige carrière. Veel ervan keert terug in deze film. De voice-over weeft losse verhalen en gedachten aan elkaar, die geprojecteerd worden op een kleurig behang van beelden uit haar eigen archief: tekeningen en schilderijen, homevideo's van haar rat terrier Lolabelle, 8mm-films van haar jeugd in Illinois en flarden beeldmateriaal uit performances en kunstprojecten, waaronder een curieuze ziekenhuissoap met Lou Reed in witte doktersjas. Aan hem is Heart of a Dog opgedragen — hij was 21 jaar lang Andersons levenspartner toen hij in 2013 overleed. Maar de film reflecteert op andere relaties: haar diepe vriendschap met Lolabelle, de afstandelijke relatie met haar moeder, voor wie ze eerder bewondering voelt dan liefde, en de veranderingen die, vooral sinds 9/11, haar geliefde woonplaats New York onderging.

Persoonlijk en tegelijk volkomen gecontroleerd, zo voelt ook het gesprek dat ik met Laurie Anderson heb in de lobby van de Rotterdamse Doelen. Ze komt net terug van een video-interview met een hond, een iets te leukige opzet naar haar smaak. Anderson wilde wel meewerken op voorwaarde dat de journalist zich ook op de vloer naast de hond zou opstellen. Ze heeft nóg een cautionary tale voor me over een wannabe-psycholoog die het interview opende met de vraag of ze een film over haar hond had gemaakt omdat het te pijnlijk was om het over Lou Reed te hebben; het was meteen zijn laatste vraag. Ik had mijn invalshoeken al thuisgelaten en verlaat me volledig op de magie van het woord. Hieronder een samenvatting, in fragmenten.

"Mijn leven heeft geen plot", zegt Laurie Anderson, verwijzend naar de structuur van haar film. "Mijn geest volgt ook geen verhaallijn; er gebeurt iets, en dan nog iets, van het ene glijd ik naar het volgende." En dus is dat ook wat Heart of a Dog doet: een beeld leidt naar een herinnering, die wordt doorsneden door een gedachte die overspringt op een volgend verhaal, dat weer nieuwe visioenen oproept. Niet alleen haar typerende voordracht, die gedragen is en tegelijk intiem, loodst ons door haar wereld; ook haar eigen composities voeren ons mee. "Ik heb veel geleerd over filmmuziek en waarom strijkers zoveel worden gebruikt in filmscores. Ze helpen de kijker om visuele overgangen te accepteren. Een cut vanuit een hondenperspectief naar de lens van een veiligheidscamera? Strijkers schuiven je daar moeiteloos overheen. Mijn coproducent Dan Janvey raadde me af om beats te gebruiken, die delen de film juist weer op in segmenten. Maar als we de film op dvd uitbrengen wil ik daar ook de versie zonder muziek opzetten, zelf vind ik die misschien nog wel de mooiste. This is so hardcore, zei een vriendin. Alleen: die film zou nooit buiten de wereld van de experimentele kunst kunnen worden vertoond. De muziek maakt het toegankelijk."

"In de eerste twee minuten bepaal je wat je gaat verwachten." Zo luidt de verklaring die Anderson geeft voor de wijze waarop ze Lolabelle in de film introduceert: via een droom, waarin ze de pup in haar buik laat naaien om haar vervolgens zelf ter wereld te brengen — bizar en komisch, vooral omdat het besef van haar eigen dubieuze motieven al in de droom doorschemert. "Vooral critici blijken er moeite mee te hebben wanneer je boek, of je show, of je film, eindigt als iets anders dan waar het mee begon. Ze beoordelen je werk als een product dat op misleidende wijze is geadverteerd. Daarom begin ik maar op de vreemdst mogelijke manier, zodat je meteen weet: This is just weird."

"Ik heb de film niet gemaakt als een in memoriam voor iemand", antwoordt ze wanneer we het hebben over de vraag wie eigenlijk het hoofdpersonage van haar film is. "Op het deelnameformulier voor Venetië krijg je vijftien regels voor je 'filmsterren'. Ik begon met mijn hond. Mijn dode hond. En dan de rest van de personen die erin voorkomen... ook dood. Dat was wel ontnuchterend. Maar voor mij is het niet een film over mijn hond, of over mijn moeder, of over wie dan ook. Het is een film over in het nu leven. De kern van de film wordt gevormd door de woorden van mijn leraar (de boeddhistische meester Yongey Mingyur Rinpoche, SK) en de poging die woorden in praktijk te brengen: hoe je kunt leren verdriet te voelen zonder verdrietig te zijn."

"O, Godard! Zijn taal-en-hondenfilm vond ik geweldig!" We zijn uitgekomen bij Adieu au langage (de film waarvoor Godards hond de Palme Dog ontving) doordat Anderson Heart of a Dog omschrijft als "misschien wel de taligste film die er is". Ze licht toe: "Het gaat over hoe we elkaar verhalen vertellen. Daarom begin ik met de woorden die mijn moeder op haar sterfbed sprak. Ze gaf een terugblik op haar leven, op een heel formele manier. Maar tegelijkertijd begon haar taal te haperen; ze was stervende, haar brein was al bezig op slot te gaan. Het is een van de mooiste speeches die ik ooit heb gehoord."
De film eindigt met een andere talige herinnering aan haar moeder: de woorden die ze sprak toen de achtjarige Laurie haar peuterbroertjes uit het ijskoude water had opgedoken, nadat ze met de wandelwagen een veel te dunne ijsvloer was opgegaan. "Elke andere ouder zou boos hebben gereageerd: 'Wat heb gedáán?' En ik weet zeker dat dat door haar heen is geschoten. Maar ze was altijd heel beheerst, dus in plaats daarvan zei ze: 'Wat kan jij geweldig goed zwemmen!' En zelfs als kind wist ik al dat ik dat eigenlijk niet verdiende... het was door mij dat ze bijna dood waren geweest. Maar zij koos ervoor om in dit verhaal de focus ergens anders te leggen. Voor mij is dat de kracht van taal, de magie van woorden."

"Dat met die oude familiefilms zag ik eerst niet zo zitten", bekent ze. "Mijn broer kwam ermee toen hij hoorde dat ik met een film bezig was. Ik dacht: ik heb geen tijd om die allemaal over te zetten. Maar toen de eerste films terugkwamen van het lab was ik meteen verkocht." De beelden hebben iets droomachtigs: met elke beweging van de personages danst en golft de achtergrond mee, alsof tijd en ruimte zijn samengesmolten tot één traag-vloeiende substantie. "Dát gebeurt er met 8mm-films, als je ze in de kast laat liggen!" roept ze enthousiast uit. "Het enige wat wij hebben gedaan, is dat we de beelden hebben vertraagd. Wat je ziet zijn artefacten: de lijm, het celluloid dat is gaan smelten, dat miljoenen keren is uitgezet en weer samengetrokken, de kleuren die in elkaar zijn overgelopen. Doordat het hele kader was gaan rimpelen, krijg je die uitstulpingen in het beeld." Lachend: "Die films waren er tamelijk beroerd aan toe."

"Die korte, snelle woordjes zijn een poging om te praten met het deel van jou dat nooit spreekt. Dat stilletjes observeert." Kijk — ik was ze alweer vergeten, de woorden die telkens kort op het scherm worden geprojecteerd, los van de vertelling en daar soms dwars doorheen. Misschien bewijst dat hun effect, of juist niet. "Dat wezen, zogezegd, kun je ook met muziek bereiken, het begrijpt muziek heel goed, zonder dat er betekenis aan te pas komt. In elk van ons bestaat een deel dat alles al weet." Dát aanspreken is volgens Anderson het doel van alle kunst. "Het grootste compliment dat ik kan krijgen is als iemand zegt: ‘Ik begrijp precies waar je het over hebt.' Ik hoef niet zo nodig iets gloednieuws uit te vinden. Misschien geef ik het net een beetje anders vorm, maar het moet herkenbaar zijn. Het gaat uiteindelijk over de menselijke ervaring, over zaken die iederéén bezighouden."

"Er zijn nu drie keer zoveel mensen op de wereld als toen ik werd geboren." Ze constateert het op ernstige toon. "Dus elke straat waar je loopt, elk restaurant dat je binnengaat: drie keer zoveel mensen. Ik voel dat heel intens in New York. Maar er heerst ook een gevoel van leegte, want veel van die nieuwe woontorens zijn maar voor veertig procent bezet. Appartementen worden onderhouden en schoongemaakt, terwijl er helemaal niemand woont. Een overbevolkte spookstad."
In de film vertelt ze over een man uit haar geboortedorp, die zich het liefste in de bomen verschanste en zogenaamd voor de telefoonmaatschappij werkte. "In onze huidige, verzakelijkte wereld wordt zo iemand opgenomen en volgestopt met medicijnen. Terwijl: hij deed niemand kwaad, en de mensen in het dorp wisten dat. Ze bedankten hem voor het 'repareren' van hun telefoonlijnen, heel lief. Dit fragment wilde ik graag in de film hebben omdat het een verhaal vertelt over een verloren wereld. We zijn zo anders geworden."top
Heart of a Dog (Laurie Anderson over)

Mei 2016 #387Productie
Laurie Anderson
Dan Janvey
Regie, scenario en muziek
Laurie Anderson
Camera
Laurie Anderson
Toshiaki Ozawa
Joshua Zucker-Pluda
Montage
Melody London
Katherine Nolfi

Kleur en zwart-wit, 75 minuten

Distributie
Cinemien
Te zien
vanaf 28 april

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


H

HAAIBAAI aka SHARKBAIT
HAAR NAAM WAS SARAH
HABANA BLUES
Habemus Papam
HABITAT
HABLE CON ELLA
HACKERS
Hacksaw Ridge
Hadewijch
HAIFA
Hail, Caesar!
LA HAINE
HAIRSPRAY
HALF MOON
HALF NELSON
HALL PASS
HALLAM FOE
Hallo bungalow
HALLOWEEN
HALLOWEEN 2
HALLOWEEN 8: RESURRECTION
HALLOWEEN H20
HAMACA PARAGUAYA
HAMAM, IL BAGNO TURCO
HAMBURGER LEKTIONEN
HAMLET
HAMLET 2
Hampstead
HANA-BI
HANCOCK
The Handmaiden
HANEKAM DE ROCKER
THE HANGING GARDEN
Hangman
HANGOVER
HANGOVER 2
The Hangover III
Hanna
Hannah (Andrea Pallaoro over)
Hannah Arendt
HANNAH MONTANA/MILEY CYRUS
HANNAH MONTANA: THE MOVIE
HANNIBAL
Hannibal (Seizoen 1)
HANNIBAL RISING
HANZO THE RAZOR-TRILOGIE
THE HAPPENING
The Happiest Day in the Life of Olli Mäki
THE HAPPIEST GIRL IN THE WORLD (Previously Unreleased)
Happily Ever After
HAPPINESS
Happy Death Day
Happy End
HAPPY ENDINGS
HAPPY FEET
Happy Feet 2
The Happy Film
Happy Happy
The Happy Prince
HAPPY TIMES
HAPPY TOGETHER
HAPPY-GO-LUCKY
HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
The Happytime Murders
HARD CANDY
HARD EIGHT
HARD HEAD/TÊTE DURE
HARD RAIN
HARD TARGET
Hard To Be a God
HARDBALL
Hardcore Henry
HAREM SUARÉ
Harmonium (Kôji Fukada over)
Harmony Lessons
HAROLD AND KUMAR GO TO WHITE CASTLE
Harrie Geelen Filmcollectie
HARRISON'S FLOWERS
HARRY BROWN
HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS
Harry Potter and the Deathly Hallows 2 3D
HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE
HARRY POTTER AND THE HALF BLOOD PRINCE
HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX
HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE
HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN
HARRY, UN AMI QUI VOUS VEUT DU BIEN
Hart Beat
Hartenstraat
Hartenstrijd
HARTVERSCHEUREND
HARVARD MAN
THE HARVEST
HARVEST TIME
Hasta la vista!
The Hateful Eight
A Haunted House
A Haunted House 2
HAUNTED MANSION
THE HAUNTING
A Haunting History
THE HAUNTING IN CONNECTICUT
The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia
DIE HÄUPTER MEINER LIEBEN
Der Hauptmann
HAUT BAS FRAGILE
Haute cuisine
Hava Nagila — The Movie
Have a Nice Day
HAVEN
Le Havre
HAWAII OSLO
HÄXAN
Haywire
HAZE
HE GOT GAME
HE LOVES ME, HE LOVES ME NOT
He named me Malala
HE'S JUST NOT THAT INTO YOU
HEAD ABOVE WATER
HEAD ON
HEAD TRAUMA
Headhunters
HEAR MY SONG
HEART
Heart of a Dog (Laurie Anderson over)
HEART OF DARKNESS
HEART OF GOLD
THE HEART OF JUSTICE
THE HEARTBREAK KID
HEARTBREAKERS
HEARTS IN ATLANTIS
Heartstone
The Heat
HEAT
HEAVEN
HEAVEN AND EARTH
Heaven on Earth
Heaven's Gate
HEAVEN'S HEART
HEAVENLY CREATURES
HEAVY
A Heavy Heart (Thomas Stuber over)
HEAVY METAL IN BAGHDAD
Hector and the Search for Happiness
Heddy Honigmann IN FOCUS
Hedi (Mohamed Ben Attia over)
HEDWIG AND THE ANGRY INCH
HEF, EEN GESPREK MET DRIE ZUSSEN
HEIMAT 3 — CHRONIK EINER ZEITENWENDE
Heimat — Eine Deutsche Chronik
HEIMATKLÄNGE
HEIMWEE NAAR DE DOOD
De Heineken ontvoering
HEIST
EEN HEKS IN DE FAMILIE
Heksen bestaan niet
HEKSJE LILLI: DE REIS NAAR MANDOLAN
HEKSJE LILLY
DE HEL VAN '63
DE HELAASHEID DER DINGEN
La helada negra (Previously Unreleased)
De held
Heli (Amat Escalante over)
Helium
Hell or High Water
HELLBENT
HELLBOY
Hello I Must be Going
HELLRAISER: BLOODLINE
The Help
HELP ME EROS
HELTER SKELTER
Hemel
HEMEL BOVEN HOLLAND
Hemel op aarde
Henri (Yolande Moreau over)
HENRI LANGLOIS, THE PHANTOM OF THE CINÉMATHÈQUE
HENRY FOOL
HENRY'S CRIME
HENRY-GEORGES CLOUZOT'S INFERNO
HENRY: PORTRAIT OF A SERIAL KILLER
Her
HERBIE: FULLY LOADED
Hercules
The Here After
HEREAFTER
Hereditary
HEREMAKONO
DE HERENIGINGSEXPRES SAIGON — HANOI
LE HÉRISSON
Les héritiers
HERO (YING XIONG)
UN HÉROS TRÈS DISCRET
HEROSTRATUS
DAS HERZ IST EIN DUNKLER WALD (Previously Unreleased)
Hesher
Het doet zo zeer
HET IS EEN SCHONE DAG GEWEEST
Het is gezien
HET MYSTERIE VAN DE SARDINE
Het verlangen
HET WOORD HEEFT MIJ GERED
L' HEURE D'ÉTÉ
Une heure de tranquillité
THE HI-LINE
THE HI-LO COUNTRY
HIDALGO
Hidden Figures
HIDE AND SEEK
HIDEAWAY
HIDEOUS KINKY
Hier ben ik
HIGH ART
HIGH CRIMES
HIGH FIDELITY
HIGH HEELS
HIGH SCHOOL MUSICAL 3: SENIOR YEAR
The High Sun
High-Rise (Ben Wheatley over)
HIGHER LEARNING
HIGHLANDER 3: THE SORCERER
HIGHWAYMEN
Las hijas de Abril
HILARY AND JACKIE
HILDE (THE KNEF)
The hills have eyes (Alexandre Aja)
THE HILLS HAVE EYES (Wes Craven)
HIMALAYA
Hiroshima Mon Amour
HIS BIG WHITE SELF
HISTOIRE(S) DU CINÉMA
HISTORIAS MÍNIMAS
Historiás que só existem quando lembradas
The History of Love
A HISTORY OF VIOLENCE
History's Future
Hit and Run
HITCH
Hitchcock
Hitchcock/Truffaut
THE HITCHHIKER'S GUIDE TO THE GALAXY
HITMAN
The Hitman's Bodyguard
Hitman: Agent 47
L' hiver dernier
THE HOAX
The Hobbit: An unexpected Journey
The Hobbit: The Battle of Five Armies
The Hobbit: The Desolation of Smaug
Hobbyhorse Revolution
HOBO WITH A SHOTGUN
HOCHZEITSGÄSTE
Hocus Pocus met Alfons Alfrink
HODDER
Hoe duur was de suiker
HOE OVERLEEF IK... MEZELF
HOE TEM JE EEN DRAAK?
HOFFA
La Holandesa
THE HOLE (Joe Dante)
THE HOLE (Nick Hamm)
THE HOLE (Tsai Ming-liang)
THE HOLIDAY
Holland, natuur in de delta
HOLLANDS LICHT
HOLLOW MAN
HOLLOW REED
Hollywood Banker
HOLLYWOOD HOMICIDE
THE HOLLYWOOD SIGN
HOLLYWOODLAND
HOLY MAN
Holy Motors
HOLY SMOKE
Home (Fien Troch)
Home (Tim Johnson)
Home Again
HOME ALONE 2 LOST IN NEW YORK
HOME ALONE 3
A HOME AT THE END OF THE WORLD
HOME FOR CHRISTMAS
HOME FOR THE HOLIDAYS
HOME ON THE RANGE
THE HOME SONG STORIES
Homecoming (1945)
Homefront
HOMELAND
The Homesman
HOMEWARD BOUND: THE INCREDIBLE JOURNEY
Homies
Un homme à la hauteur
L' HOMME DU TRAIN
UN HOMME QUI CRIE
Les hommes libres
Homo Sapiens (Previously Unreleased)
HONEY (Bille Woodruff)
HONEY (Semih Kaplanoglu)
Honey 2 (Bille Woodruff)
HONEY, I BLEW UP THE KID
HONEYMOON IN VEGAS
THE HONEYMOONERS
HONEYZ
HONOUR OF THE DRAGON
HOODLUM
HOODWINKED
HOOGSTE TIJD
HOOLIGANS
HOOP DREAMS
HOP (Dominique Standaert)
HOP (Tim Hill)
HOPE FLOATS
Hope Springs (David Frankel)
HOPE SPRINGS (Mark Herman)
HOPPET
Horns
Horrible Bosses
Horrible Bosses 2
HORROR
Hors Satan
THE HORSE WHISPERER
HORTON
The Host (Andrew Niccol)
THE HOST (Bong Joon-ho)
HOSTAGE
HOSTEL
HOSTEL 2
Hostiles
THE HOT CHICK
HOT FUZZ
HOT ROD
Hotel Artemis
Hotel de grote L
HOTEL DE LOVE
HOTEL DIARIES
HOTEL FOR DOGS
HOTEL RWANDA
Hotel Transylvania 3
Hotel Transylvanie 2 3D
Hotel Transylvanië: Hotel vol monsters
Hotell (Lisa Langseth over)
THE HOURS
THE HOUSE
House at the End of the Street
HOUSE OF CARDS
House of Cards (Seizoen 2)
HOUSE OF FLYING DAGGERS
THE HOUSE OF MIRTH
HOUSE OF SAND AND FOG
HOUSE OF WAX
THE HOUSE OF YES
HOUSE ON HAUNTED HILL
THE HOUSEMAID
HOW I ENDED THIS SUMMER
HOW I KILLED A SAINT
How I Spent My Summer Vacation
HOW MANY ROADS
HOW SHE MOVE
How To Be Single
How to Change the World
How to Describe a Cloud
How to Describe a Cloud (Slow Criticism)
HOW TO GET RID OF THE OTHERS
HOW TO LOSE A GUY IN 10 DAYS
HOW TO LOSE FRIENDS & ALIENATE PEOPLE
HOW TO MAKE AN AMERICAN QUILT
How to Meet a Mermaid
How to Train Your Dragon 2
Howards End
HOWL
HOWL'S MOVING CASTLE
Hoy como ayer
THE HUDSUCKER PROXY
HUFTERS & HOFDAMES
Hugo
Huisvrouwen bestaan niet
LE HUITIÈME JOUR
HUKKLE
HULK
Human
THE HUMAN CONDITION
Human Flow (Ai Weiwei over)
HUMAN NATURE
THE HUMAN RESOURCES MANAGER
The Human Scale
THE HUMAN STAIN
HUMAN TRAFFIC
L' humanité
HUMANOIDS FROM THE DEEP
A HUMBLE LIFE
Hummingbird
HUMPDAY
THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME (Gary Trousdale, Kirk Wise)
THE HUNCHBACK OF THE NOTRE DAME (Wallace Worsley)
The Hundred-Foot Journey
HUNDSTAGE
HUNGER
The Hunger Games
The Hunger Games: Catching Fire
The Hunger Games: Mockingjay — Part 1
The Hunger Games: Mockingjay — Part 2
THE HUNGRY GHOSTS
Hungry Hearts
THE HUNT
HUNT DOWN
Hunt for the Wilderpeople
THE HUNTED
The Hunter (Daniel Nettheim)
The Hunter (Rafi Pitts)
THE HUNTER (Serik Aprimov)
HUNTING & ZN.
THE HUNTING PARTY
The Huntsman
HURLYBURLY
THE HURRICANE
The Hurricane Heist
THE HURT LOCKER
HUSBANDS AND WIVES
HUSH
HUSH!
HUSTLE & FLOW
Hyde Park on Hudson
HYÈNES
HYPE!
The Hypnotist
HYSTERIA (René Daalder)
Hysteria (Tanya Wexler)