Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Steven Soderbergh op de set van Full frontal Alles is fictioneel

FULL FRONTAL

Verenigde Staten, 2002 | Steven Soderbergh
Een van de films die zijn Europese première beleefde tijdens het Filmfestival Venetië en die nu al uitkomt was Full frontal, de 12de regie van Steven Soderbergh. Full frontal is een film over filmmaken en over bijna-veertigers op zoek naar liefde. Soderbergh in Venetië: "Ik zie zoveel mensen die hun verbintenis met het leven hebben verbroken."

Misschien had Steven Soderbergh (The limey, Ocean's eleven) de pech dat de 'buzz' over Full frontal hem té ver vooruit was gesneld. Zo zou zijn twaalfde film het vervolg op zijn in Cannes bekroonde eersteling Sex, lies and videotape zijn en beelden van een naakte David Duchovny en Julia Roberts bevatten. Daarna vond Soderbergh een soort Hollywoodversie van het Dogma-manifest uit, wat onder meer inhield dat de acteurs zorg zouden moeten dragen voor hun eigen vervoer, lunch en kostuums.
Interessanter waren echter de andere beperkingen die hij de productie oplegde, namelijk dat de spelers op de set ten allen tijde 'in hun rol' moesten blijven en voorbereid op het feit dat ze in hun rol geïnterviewd (en gefilmd) konden worden over hun personage. Ook Soderbergh (die gedurende de achttien draaidagen zelf de camera voerde) legde een belofte van kuisheid af: hij besloot op de tweede draaidag zoveel mogelijk scènes in één shot te draaien.
"De grote verdienste van Dogma was dat mensen het weer over cinema hadden", vertelt Steven Soderbergh, die zich getuige zijn bemoeienissen met Venetië-films Far from heaven en Naqoyqatsi ook steeds meer als producent begint te profileren. "Sinds lange tijd ging het weer over zaken als esthetica en inhoud. Eigenlijk was À bout de souffle natuurlijk al de eerste Dogma-film. Maar ja, Godard loopt op alles vooruit. Hij werkt al twintig jaar met video. Als ik wat avontuurlijker was geweest, dan had ik Sex, lies and videotape ook op video moeten draaien. Maar ik had op dat moment niet genoeg vertrouwen in de techniek. Bovendien ben ik niet erg gecharmeerd van de manier waarop video er doorgaans uitziet, ik bedoel niet de grofkorreligheid, maar de platheid van het beeld. De videobeelden in Full frontal zijn sterk nabewerkt om ze meer diepte en textuur te geven."

Spellagen
"Als je de film na tien minuten niet leuk vindt, kun je beter weggaan, want leuker wordt het niet", reageert Soderbergh op de constatering dat de door Miramax uitgebrachte film in de Verenigde Staten weinig bezoekers trok. "Ik probeer altijd een balans te vinden tussen grote publieksfilms en experimentelere projecten. Ik zou verveeld raken als ik alleen maar Ocean's eleven's zou moeten regisseren. Tijdens het maken van zo'n soort film ben je heel erg bezig met het eindresultaat. Ik hou niet zo van het oplossen van logistieke problemen.
"Full frontal is een film die veel meer proces-georiënteerd is. Tijdens het maken kan er nog van alles gebeuren. Er is ruimte voor improvisatie. De New York Times vind echter dat een gearriveerde regisseur als ik zich niet met dv-camera's en lowbudgetproducties zou mogen inlaten. Ik zou een poseur zijn."
Voor Soderbergh gaat Full frontal over acteren. Het is niet alleen een film over de filmindustrie, maar doordat hij veel personages zowel in de film-in-de-film laat optreden, als in de eerstelijns filmrealiteit en ze tegelijkertijd op de geluidsband laat praten over hun rol, creëert hij verschillende spellagen. Ook hier was de dv-camera een hulpmiddel. "Ik heb geprobeerd in Full frontal een meer naturalistische manier van acteren op te roepen. De dv-camera maakt dat makkelijk, doordat je makkelijker kunt improviseren en je ideeën aanpassen. Bij een traditioneel productieproces kun je niet halverwege een scène van gedachten veranderen. Nu kon ik aan Julia Roberts vragen of ze de zesde take eens heel anders wilde doen. Doordat we de camera zoveel mogelijk lieten doorlopen hoefden we niet met strepen op de vloer te werken, en hadden we geen continuïteitsproblemen. Als cameraman heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk te reageren op wat er gebeurde. Het verbaasde me dat Julia en Blair [Underwood] in de dv-scènes veel losser spelen dan in de film-in-de-film-scènes. Dat vereist een enorme discipline van een acteur, want in feite speel je dan een dubbelrol."

Geïsoleerd
Soderbergh spreekt de gedachte tegen dat Full frontal een artistieke reactie zou zijn op het groots opgezette Ocean's eleven. "Een filmmaker denkt altijd minstens achttien maanden vooruit", stelt hij. "Ik was al bezig met Full frontal toen we Ocean's eleven nog moesten gaan draaien. Je kan wel zeggen dat Full frontal z'n sporen op Solaris (Soderberghs remake van Tarkovski's klassieke sciencefictionfilm, DL) heeft nagelaten. Doorgaans ben ik niet zo geïnteresseerd wat acteurs voor 'backstories' voor hun personages verzinnen, maar nu ben ik ze er, geïnspireerd door Full frontal, tijdens de casting al over gaan ondervragen. Ik heb Natascha McElhone gecast als Harey, Kelvins geliefde, omdat ze me met haar 'backstory' het meeste overtuigde.
"De rol van Harey zal het grootste verschil met Tarkovski's film zijn. Hij laat nergens zien waarom ze zelfmoord pleegt en dus ook niet waarom dat voor Kelvin zo'n trauma is. Ik keer terug naar het oorspronkelijke boek van Stanislaw Lem en besteed meer aandacht aan de relatie tussen beiden."
Een terugkerend thema in zijn films is, zo geeft Soderbergh toe, het verlangen naar authenticiteit. Ook in Solaris weer. Wat zijn echte ervaringen? Wat is inbeelding en verlangen? Hoe kun je alles zo oprecht mogelijk ervaren? Genrefilms maken het mogelijk daarmee te spelen, vertelde hij al eerder. "Ik zie zoveel mensen die hun verbintenis met het leven hebben verbroken. De filmindustrie is een aparte wereld die wordt bewoond door mensen die van het gewone leven geïsoleerd zijn. Als regisseur ben ik me er als geen ander van bewust dat alles fictioneel is. Ik hou ervan om op straat te lopen, met de metro te rijden. In Los Angeles is dat onmogelijk. Als je daar in de filmbussiness werkzaam bent, word je voortdurend bekeken. Voor mij als regisseur is het noodzakelijk om te observeren. Daarom ben ik ook naar New York verhuisd. Voor de acteurs lijkt het me vreselijk in Los Angeles. Ze zien in Hollywood niets wat gewone, normale mensen meemaken. Hoe kunnen ze die dan ooit nog spelen?
"Ook daar gaat Full frontal over. Over verbintenissen. Met het leven. Goede of foute en het verlangen ernaar."

Dana Linssentop
FULL FRONTAL

Oktober 2002 #237

Productie
Scott Kramer
Gregory Jacobs
Regie
Steven Soderbergh
Scenario
Coleman Hough
Camera
Steven Soderbergh
Peter Andrews
Montage
Sarah Flack
Met
David Duchovny
Nicky Katt
Catherine Keener
David Hyde Pierce
Julia Roberts
Blair Underwood

Kleur, 101 minuten

Distributie
RCV
Te zien
vanaf 17 oktober

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


F

F FOR FAKE
LE FABULEUX DESTIN D'AMÉLIE POULAIN
Faccia a faccia
FACE
The Face of an Angel
The Face of Love
FACE/OFF
FACES
Facing Mirrors
FACTORY GIRL
FACTOTUM
THE FACULTY
Fading Gigolo
FADOS
Fahrenheit 11-9
FAIL SAFE
FAILURE TO LAUNCH
FAIR GAME (Andrew Sipes)
FAIR GAME (Doug Liman)
Fair Wind (Fahrtwind)
FAIRUZ — WE HIELDEN ZOVEEL VAN MEKAAR
FAIRY TALE — A TRUE STORY
Faith Connections
FAITHFUL
FAITHLESS
FALCONE
FALKENBERG FAREWELL
THE FALL
FALL TIME
FALLEN
FALLEN ANGELS
A Fallible Girl
FALLING DOWN
DIE FÄLSCHER
FAME
FAMILIA RODANTE
FAMILIE
De familie Slim
FAMILIEGEHEIM
Familieweekend
La famille Bélier
A Family
FAMILY
A Family Affair
The Family Fang
FAMILY FILES
THE FAMILY MAN
A Family Quartet
THE FAN
FANFAN LA TULIPE
FANNY & ALEXANDER
FANTASIA 2000
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Fantastic Four (Josh Trank)
FANTASTIC FOUR (Tim Story)
FANTASTIC FOUR: RISE OF THE SILVER SURFER
FANTASTIC MR. FOX
Les fantômes d'Ismaël
FAR AND AWAY
FAR FROM HEAVEN
Far from the Madding Crowd
FAREWELL
FAREWELL MY CONCUBINE
The Farewell Party
A Farewell to Arms
FARGO
FARINELLI, IL CASTRATO
Fashion Chicks
FAST & FURIOUS
FAST & FURIOUS 5
Fast & Furious 6
Fast & Furious 7
Fast & Furious 8
THE FAST AND THE FURIOUS
FAST AND THE FURIOUS 3
FAST FOOD FAST WOMEN
Fata morgana
Fataal (Jesse Bleekemolen over)
FATAL REACTION: BOMBAY
FATAL REACTION: NEW YORK
FATAL REACTION: SINGAPORE
FATELESS
FATHER AND SON (OTETS I SIN)
Father Figures
FATHER OF THE BRIDE PART 2
FATHER'S DAY
FATHERLAND
The Fault in Our Stars
Faust (Aleksander Sokoerov)
FAUST (F.W. Murnau)
FAUST (LECKE FAUST)
FEAR
Fear and Desire
FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS
THE FEAR INSIDE ME
FEARLESS (Peter Weir)
FEARLESS (Ronny Yu)
Fedora
FEEL THE NOISE
FEELING MINNESOTA
FEESTJE!
FELICE...FELICE...
FELICIA'S JOURNEY
Félicité
Félix & Meira
FÉLIX ET LOLA
FELLINI DVD-BOX
FEMALE PERVERSIONS
LA FEMME DE GILLES
FEMME FATALE
LES FEMMES DE 6ÈME ETAGE
LES FEMMES... OU LES ENFANTS D'ABORD
Fences
Ferdinand
FERIEN
FERNGULLY, THE LAST RAINFOREST
FESTEN
FESTIVAL EXPRESS
Feuchtgebiete
Feuten: het feestje
FEVER PITCH
A Few Best Men
A FEW GOOD MEN
FEW OF US
Le fidèle
Fidelio
A Field in England
FIERCE CREATURES
Fietsen naar de maan
De fietser
FIETSMUG & DANSMUG
THE FIFTH ELEMENT
The Fifth Estate
FIFTY DEAD MEN WALKING
Fifty Shades Darker
Fifty Shades of Black
Fifty Shades of Grey
FIGHT CLUB
THE FIGHTER
FIGHTING
Fighting fish
THE FIGHTING TEMPTATIONS
Figlia mia
FIGNER, THE END OF A SILENT CENTURY
LE FIL DE L'HORIZON
Fill the Void
LA FILLE D'ARTAGNAN
La fille de Brest
LA FILLE DE L'AIR
LA FILLE DU RER
La fille inconnu
LA FILLE SUR LE PONT
LES FILLES DU BOTANISTE
A Film About Coffee
FILM IST. A GIRL & A GUN
Film Stars Don't Die in Liverpool
De film van Dylan Haegens
A FILM WITH ME IN IT
FILMPJE!
THE FILMS OF ALEJANDRO JODOROWSKY
THE FILMS OF JEAN ROLLIN
THE FILMS OF KENNETH ANGER VOLUME TWO
LE FILS
Le fils de Jean
Le fils de l'autre
LE FILS DE L'EPICIER
THE FILTH AND THE FURY
FIN AOÛT, DÉBUT SEPTEMBRE
THE FINAL CURTAIN
FINAL DESTINATION
THE FINAL DESTINATION
FINAL DESTINATION 2
FINAL DESTINATION 3
Final Destination 5 3D
FINAL FANTASY VII
FINAL FANTASY: THE SPIRITS WITHIN
Final Portrait
FIND ME GUILTY
Finding Dory
FINDING FORRESTER
FINDING NEMO
Finding Nemo 3D
FINDING NEVERLAND
Finding Your Feet
THE FINE ART OF LOVE
Fine, Thanks (Dakujem, dobre)
The Finest Hours
LA FINESTRA DI FRONTE
Finn
IL FIORE DELLE MILLE E UNA NOTTE
FIORILE
FIRE
FIREFLIES IN THE GARDEN
FIREWALL
THE FIRM (Alan Clarke)
THE FIRM (Sydney Pollack)
FIRST KILL
FIRST KNIGHT
First Man
FIRST MISSION
The First Purge
First Reformed
FIRST STRIKE
THE FIRST WIVES CLUB
THE FISH FALL IN LOVE
FISH TANK
Fissa
Fist Fight
Five Came Back
FIVE MINUTES OF HEAVEN
THE FIVE OBSTRUCTIONS
THE FIVE SENSES
The Five-Year Engagement
FIXING IN THE SHADOW
FL 19,99
FLAGS OF OUR FATHERS
FLAMENCO, FLAMENCO
Flandres
DE FLAT
Flatliners
FLAWLESS
FLED
LA FLEUR DU MAL
UN FLIC
Flight
FLIGHT OF THE PHOENIX
FLIGHTPLAN
THE FLINTSTONES
THE FLINTSTONES IN VIVA ROCK VEGAS
FLIPPER
FLIRT (Hal Hartley)
FLIRT (Jaap van Eyck)
FLIRTING WITH DISASTER
Flits & het magische huis 3D
FLOATING LIFE
THE FLOCK
FLODDER 3
Florence Foster Jenkins
The Florida Project
FLORIS
FLUBBER
FLUSHED AWAY
FLY AWAY HOME
Flypaper
Focus (Glenn Ficarra, John Requa)
FOCUS (Neal Slavin)
FOEKSIA DE MINIHEKS
THE FOG
THE FOG OF WAR
La folie Almayer
FOLIE PRIVÉE
FOLLOWING
FONS RADEMAKERS DVD-BOX
FOOL'S GOLD
Footloose
Footnote
FOR FUN
FOR LOVE OF THE GAME
FOR MY BABY
FOR ROSEANNA
For Those in Peril
THE FORBIDDEN KINGDOM
THE FORBIDDEN QUEST
The Forbidden Room (Previously Unreleased)
FORCE OF EVIL
FORCES OF NATURE
FOREIGN LAND
The Foreigner
The Forest
FOREVER
FOREVER FEVER
FOREVER YOUNG
Forget Me Not
FORGET PARIS
FORGETTING SARAH MARSHALL
The Forgiveness of Blood
FORGOTTEN SILVER
THE FORGOTTEN SPACE
Formula 1
FORREST GUMP
FORTRESS
FORTY GUNS
The Founder
THE FOUNTAIN
THE FOUNTAINHEAD
FOUR BROTHERS
FOUR DAYS IN SEPTEMBER
FOUR EYED MONSTERS
THE FOUR FEATHERS
Four Lions
FOUR ROOMS
FOUR WEDDINGS AND A FUNERAL
FOURBI
THE FOX AND THE CHILD
Foxcatcher
Foxfire
Foxtrot
FRACTURE
FRAGILE
FRAILTY
LA FRANCE
Frances Ha
Francofonia
FRANÇOIS OZON DVD-BOX
Frank (Lenny Abrahamson over)
FRANK CAPRA COLLECTION
FRANK ZAPPA: PHASE II — THE BIG NOTE
Frankenweenie
Franny
FRANS ZWARTJES, THE GREAT CINEMA MAGICIAN
Frantz
Die Frau des Polizisten
FRAUDS
FREAKY FRIDAY
FRED CLAUS
FREDDY THE FROG
FREDDY VS. JASON
Free Birds
Free Fire
Free in Deed
Free Range (Retrospectief Veiko Õunpuu)
Free State of Jones
FREE WILLY
FREE WILLY 2
FREEDOM
FREEDOM WRITERS
Freeheld
DER FREIE WILLE
DIE FREMDE
FRENCH KISS
FREQUENCY
FRESA Y CHOCOLATE
FRESH
FRESH AIR
FRIDA
FRIDAY THE 13TH (2009)
FRIENDS
The Friends of Eddie Coyle
Friends with Benefits
Friends with Kids
Fright Night
THE FRIGHTENERS
DIE FRISEUSE
Frits & Franky
FRITZ LANG COLLECTION
FROM DUSK TILL DAWN
FROM HELL
FROM PARIS WITH LOVE
FROM THE JOURNALS OF JEAN SEBERG
FROST/NIXON
FROWNLAND
Frozen (Chris Buck, Jennifer Lee)
FROZEN (Wang Xiaoshuai)
The Frozen Ground
FROZEN LAND
FROZEN RIVER
Frozen Sing-A-Long
Fruitvale Station
FUCKING ÅMÅL
FUDOH
THE FUGITIVE
DE FÛKE
Fukushima, mon amour
Full Contact
FULL FRONTAL
THE FULL MONTY
FUN WITH DICK AND JANE
THE FUNERAL
FUNNY BONES
FUNNY GAMES U.S.
FUNNY HA HA
FUNNY PEOPLE
Fuocoammare
FUR: AN IMAGINARY PORTRAIT OF DIANE ARBUS
THE FURIES
Fury
The Fury of a Patient Man
The Future
Il futuro