Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Kolonisten in de woestijn

THE FOUR FEATHERS

Verenigde Staten/Groot-Brittannië, 2002 | Shekhar Kapur
Shekhar Kapur liet in 1995 stof opwaaien met Bandit queen, een controversiële bio-pic over een al net zo omstreden bendeleidster. Verder stond de Indiase regisseur aan de basis van de doorbraak van Cate Blanchett met het fascinerende kostuumdrama Elizabeth. Kapur kwam naar het filmfestival van Deauville om uit te leggen wat hem zo aantrok in een herverfilming van de Britse roman 'The four feathers'.

Shekhar Kapur

In uw film schetst u een romantisch beeld van de omgangsvormen in het Britse leger. Dat ligt niet voor de hand, gezien uw Indiase achtergrond. Vanuit mijn achtergrond vond ik het juist interessant om deze film te maken — mijn grootvader was nauw betrokken bij Gandhi's strijd tegen de Britten. De producenten kwamen overigens bij mij terecht omdat ik met Elizabeth had bewezen dat ik een kostuumdrama kan maken met een modern gevoel, en helemaal niet omdat ik uit een land kom dat lange tijd gekolonialiseerd is. Toen ik vervolgens het boek las, maar vooral ook toen ik Zoltán Korda's film uit 1939 bekeek, was ik geschokt en boos. Geschokt door de arrogante houding van de Europeanen in die tijd, en boos over hun dédain ten opzichte van andere culturen. Ik wilde het verhaal hervertellen met een anti-koloniale ondertoon.

Toch hemelt u de heroïek en het eergevoel van de Engelsen flink op, zeker in het begin van uw film. Toen ik de studio uitlegde dat ik een anti-koloniale film wilde maken, waren ze bezorgd dat zoiets ten koste zou gaan van de thema's als liefde, eer en verraad, die ook nadrukkelijk in het boek zitten. Maar die wilde ik juist behouden, dat zijn juist de sterke aspecten van Masons roman. De romantiek van het verhaal en mijn anti-koloniale agenda bijten elkaar niet. Het punt was niet om de Britten slecht af te schilderen, maar om te laten zien dat het koloniale stelsel in de kern fout was. Die soldaten waren eervol, of dachten dat te zijn. Maar ik voer ook zo'n priester op die de troepen voor hun missie zegent, en ze wegstuurt met de morele opdracht om de heidenen beschaving bij te brengen. In zo'n opvatting schuilt voor mij het werkelijke kwaad.

In uw portrettering van de islamitische rebellen, de Madhi, toont u zich minder genuanceerd. Het is niet moeilijk om hen te zien als klassieke schurken. Maar het gaat helemaal niet over de Madhi. De hele subtext van mijn film is anti-koloniaal. Met vormgeving en enscenering probeer ik duidelijk te maken dat die Engelsen niet in die woestijn thuis horen, ze zijn daar misplaatst. De Madhi bewegen zich soepel en makkelijk in hun eigen omgeving, terwijl de Britten hijgend achter hen aan rennen. Je hoeft niks over de Madhi te weten om te weten dat ze in hun recht staan. Hun land is bezet door de Britten. Wat voor rechtvaardiging hebben ze verder nog nodig?

De toeschouwer heeft eerst uitvoerig kennis gemaakt met eervolle Britse soldaten, die in geniepige hinderlagen worden gelokt door anonieme moslimfanatici, die bovendien hun krijgsgevangenen wreed behandelen. Kunt u zich voorstellen dat veel kijkers de Madhi in uw film toch willen zien als islamitische terroristen avant la lettre? Dan bekijkt u de film misschien te veel als een westerling. Veel mensen willen 11 september zien als het begin van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis. Maar die aanslagen zijn geen beginpunt in de geschiedenis. Ze zijn juist het gevolg van een eeuwenlange geschiedenis die begon met de volstrekt arbitraire verdeling van werelddelen en volkeren. De koloniale mogendheden hebben hele beschavingen onderdrukt en vernield, om ze vervolgens ontredderd achter te laten. Als voormalige gekolonialiseerden zich opstellen als fanatici, komt dat doordat het Westen hen daartoe heeft aangezet.
Sommige Amerikaanse toeschouwers zien The four feathers als een commentaar op hun eigen oorlog in Afghanistan, maar dan waarin het standpunt van hun tegenstanders naar voren komt. Slechts met moeite kan ik hen ervan overtuigen dat ik de film ver voor 11 september gemaakt heb. Het feit dat ik toen reeds de visie van 'de anderen' op film kon zetten is simpel: voor niet-westerlingen is deze strijd al lange tijd aan de gang.

U heeft enkele films gemaakt in het Bollywood-systeem. In hoeverre heeft dat invloed gehad op uw manier van filmen? Bollywood heeft me bevrijd van het idee dat alles in een film beredeneerd moet zijn, ik ben niet bang voor ambiguïteit. De veldslag aan het eind van de film wordt ingeleid door een shot van een aantal Madhi op kamelen die ongewapend op de Britse linies komen afgerend. Ze worden natuurlijk koelbloedig afgeknald. Als je mij vraagt wat dat beeld betekent zeg ik: het zijn martelaars, die met open ogen hun dood tegemoet gaan omdat ze hun land terug willen hebben. Iemand anders zal misschien zeggen dat het terroristen zijn. Dat kan net zo goed. Want wie ben ik uiteindelijk om te zeggen dat zo iemand het verkeerd ziet?

Fritz de Jong


The four feathers

'The four feathers' van de Engelse romancier A.E.W. Mason (1865-1945) is sinds 1915 zeven keer verfilmd. Veruit het bekendst werd Zoltán Korda's weelderige avonturenfilm uit 1939, met hoofdrollen voor John Clements en Ralph Richardson. Boek en films vertellen het verhaal van de jonge Britse officier Harry Faversham, die zijn functie neerlegt als zijn bataljon naar de Afrikaanse woestijn wordt gezonden om een Arabische opstand de kop in te drukken. Faversham wil zijn leven niet in de waagschaal leggen voor een conflict dat zo ver van zijn bed ligt. Zijn vrienden zien zijn vertrek anders. Vier van hen, waaronder zijn geliefde, geven de deserteur een witte veer, het symbool voor lafheid. Na een onwaarschijnlijke reeks rondzwervingen door Soedan grijpt hij de kans om zijn beste vriend uit een hachelijke situatie te redden.
In de versie van Korda is de Britse vaderlandsliefde flink opgeklopt. De van origine Hongaarse regisseur koesterde een diepe bewondering voor de Britse militaire traditie. In 1957 weigerde hij daarom zelfs om The bridge on the river Kwai te produceren, aangezien Engelse krijgsgevangen daarin de Japanners hielpen met het bouwen van een brug. Zo'n on-Brits vertoon van lafheid wilde er bij anglofiel Korda niet in.

FdJ


top
THE FOUR FEATHERS

December 2002 #239

Regie
Shekhar Kapur

Kleur, 132 minuten

Te zien
vanaf 28 november

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


F

F FOR FAKE
LE FABULEUX DESTIN D'AMÉLIE POULAIN
Faccia a faccia
FACE
The Face of an Angel
The Face of Love
FACE/OFF
FACES
Facing Mirrors
FACTORY GIRL
FACTOTUM
THE FACULTY
Fading Gigolo
FADOS
FAIL SAFE
FAILURE TO LAUNCH
FAIR GAME (Andrew Sipes)
FAIR GAME (Doug Liman)
Fair Wind (Fahrtwind)
FAIRUZ — WE HIELDEN ZOVEEL VAN MEKAAR
FAIRY TALE — A TRUE STORY
Faith Connections
FAITHFUL
FAITHLESS
FALCONE
FALKENBERG FAREWELL
THE FALL
FALL TIME
FALLEN
FALLEN ANGELS
A Fallible Girl
FALLING DOWN
DIE FÄLSCHER
FAME
FAMILIA RODANTE
FAMILIE
De familie Slim
FAMILIEGEHEIM
Familieweekend
La famille Bélier
A Family
FAMILY
A Family Affair
The Family Fang
FAMILY FILES
THE FAMILY MAN
A Family Quartet
THE FAN
FANFAN LA TULIPE
FANNY & ALEXANDER
FANTASIA 2000
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Fantastic Four (Josh Trank)
FANTASTIC FOUR (Tim Story)
FANTASTIC FOUR: RISE OF THE SILVER SURFER
FANTASTIC MR. FOX
Les fantômes d'Ismaël
FAR AND AWAY
FAR FROM HEAVEN
Far from the Madding Crowd
FAREWELL
FAREWELL MY CONCUBINE
The Farewell Party
A Farewell to Arms
FARGO
FARINELLI, IL CASTRATO
Fashion Chicks
FAST & FURIOUS
FAST & FURIOUS 5
Fast & Furious 6
Fast & Furious 7
Fast & Furious 8
THE FAST AND THE FURIOUS
FAST AND THE FURIOUS 3
FAST FOOD FAST WOMEN
Fata morgana
Fataal (Jesse Bleekemolen over)
FATAL REACTION: BOMBAY
FATAL REACTION: NEW YORK
FATAL REACTION: SINGAPORE
FATELESS
FATHER AND SON (OTETS I SIN)
Father Figures
FATHER OF THE BRIDE PART 2
FATHER'S DAY
FATHERLAND
The Fault in Our Stars
Faust (Aleksander Sokoerov)
FAUST (F.W. Murnau)
FAUST (LECKE FAUST)
FEAR
Fear and Desire
FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS
THE FEAR INSIDE ME
FEARLESS (Peter Weir)
FEARLESS (Ronny Yu)
Fedora
FEEL THE NOISE
FEELING MINNESOTA
FEESTJE!
FELICE...FELICE...
FELICIA'S JOURNEY
Félicité
Félix & Meira
FÉLIX ET LOLA
FELLINI DVD-BOX
FEMALE PERVERSIONS
LA FEMME DE GILLES
FEMME FATALE
LES FEMMES DE 6ÈME ETAGE
LES FEMMES... OU LES ENFANTS D'ABORD
Fences
Ferdinand
FERIEN
FERNGULLY, THE LAST RAINFOREST
FESTEN
FESTIVAL EXPRESS
Feuchtgebiete
Feuten: het feestje
FEVER PITCH
A Few Best Men
A FEW GOOD MEN
FEW OF US
Le fidèle
Fidelio
A Field in England
FIERCE CREATURES
Fietsen naar de maan
De fietser
FIETSMUG & DANSMUG
THE FIFTH ELEMENT
The Fifth Estate
FIFTY DEAD MEN WALKING
Fifty Shades Darker
Fifty Shades of Black
Fifty Shades of Grey
FIGHT CLUB
THE FIGHTER
FIGHTING
Fighting fish
THE FIGHTING TEMPTATIONS
Figlia mia
FIGNER, THE END OF A SILENT CENTURY
LE FIL DE L'HORIZON
Fill the Void
LA FILLE D'ARTAGNAN
La fille de Brest
LA FILLE DE L'AIR
LA FILLE DU RER
La fille inconnu
LA FILLE SUR LE PONT
LES FILLES DU BOTANISTE
A Film About Coffee
FILM IST. A GIRL & A GUN
Film Stars Don't Die in Liverpool
De film van Dylan Haegens
A FILM WITH ME IN IT
FILMPJE!
THE FILMS OF ALEJANDRO JODOROWSKY
THE FILMS OF JEAN ROLLIN
THE FILMS OF KENNETH ANGER VOLUME TWO
LE FILS
Le fils de Jean
Le fils de l'autre
LE FILS DE L'EPICIER
THE FILTH AND THE FURY
FIN AOÛT, DÉBUT SEPTEMBRE
THE FINAL CURTAIN
FINAL DESTINATION
THE FINAL DESTINATION
FINAL DESTINATION 2
FINAL DESTINATION 3
Final Destination 5 3D
FINAL FANTASY VII
FINAL FANTASY: THE SPIRITS WITHIN
Final Portrait
FIND ME GUILTY
Finding Dory
FINDING FORRESTER
FINDING NEMO
Finding Nemo 3D
FINDING NEVERLAND
Finding Your Feet
THE FINE ART OF LOVE
Fine, Thanks (Dakujem, dobre)
The Finest Hours
LA FINESTRA DI FRONTE
Finn
IL FIORE DELLE MILLE E UNA NOTTE
FIORILE
FIRE
FIREFLIES IN THE GARDEN
FIREWALL
THE FIRM (Alan Clarke)
THE FIRM (Sydney Pollack)
FIRST KILL
FIRST KNIGHT
First Man
FIRST MISSION
The First Purge
First Reformed
FIRST STRIKE
THE FIRST WIVES CLUB
THE FISH FALL IN LOVE
FISH TANK
Fissa
Fist Fight
Five Came Back
FIVE MINUTES OF HEAVEN
THE FIVE OBSTRUCTIONS
THE FIVE SENSES
The Five-Year Engagement
FIXING IN THE SHADOW
FL 19,99
FLAGS OF OUR FATHERS
FLAMENCO, FLAMENCO
Flandres
DE FLAT
Flatliners
FLAWLESS
FLED
LA FLEUR DU MAL
UN FLIC
Flight
FLIGHT OF THE PHOENIX
FLIGHTPLAN
THE FLINTSTONES
THE FLINTSTONES IN VIVA ROCK VEGAS
FLIPPER
FLIRT (Hal Hartley)
FLIRT (Jaap van Eyck)
FLIRTING WITH DISASTER
Flits & het magische huis 3D
FLOATING LIFE
THE FLOCK
FLODDER 3
Florence Foster Jenkins
The Florida Project
FLORIS
FLUBBER
FLUSHED AWAY
FLY AWAY HOME
Flypaper
Focus (Glenn Ficarra, John Requa)
FOCUS (Neal Slavin)
FOEKSIA DE MINIHEKS
THE FOG
THE FOG OF WAR
La folie Almayer
FOLIE PRIVÉE
FOLLOWING
FONS RADEMAKERS DVD-BOX
FOOL'S GOLD
Footloose
Footnote
FOR FUN
FOR LOVE OF THE GAME
FOR MY BABY
FOR ROSEANNA
For Those in Peril
THE FORBIDDEN KINGDOM
THE FORBIDDEN QUEST
The Forbidden Room (Previously Unreleased)
FORCE OF EVIL
FORCES OF NATURE
FOREIGN LAND
The Foreigner
The Forest
FOREVER
FOREVER FEVER
FOREVER YOUNG
Forget Me Not
FORGET PARIS
FORGETTING SARAH MARSHALL
The Forgiveness of Blood
FORGOTTEN SILVER
THE FORGOTTEN SPACE
Formula 1
FORREST GUMP
FORTRESS
FORTY GUNS
The Founder
THE FOUNTAIN
THE FOUNTAINHEAD
FOUR BROTHERS
FOUR DAYS IN SEPTEMBER
FOUR EYED MONSTERS
THE FOUR FEATHERS
Four Lions
FOUR ROOMS
FOUR WEDDINGS AND A FUNERAL
FOURBI
THE FOX AND THE CHILD
Foxcatcher
Foxfire
Foxtrot
FRACTURE
FRAGILE
FRAILTY
LA FRANCE
Frances Ha
Francofonia
FRANÇOIS OZON DVD-BOX
Frank (Lenny Abrahamson over)
FRANK CAPRA COLLECTION
FRANK ZAPPA: PHASE II — THE BIG NOTE
Frankenweenie
Franny
FRANS ZWARTJES, THE GREAT CINEMA MAGICIAN
Frantz
Die Frau des Polizisten
FRAUDS
FREAKY FRIDAY
FRED CLAUS
FREDDY THE FROG
FREDDY VS. JASON
Free Birds
Free Fire
Free in Deed
Free Range (Retrospectief Veiko Õunpuu)
Free State of Jones
FREE WILLY
FREE WILLY 2
FREEDOM
FREEDOM WRITERS
Freeheld
DER FREIE WILLE
DIE FREMDE
FRENCH KISS
FREQUENCY
FRESA Y CHOCOLATE
FRESH
FRESH AIR
FRIDA
FRIDAY THE 13TH (2009)
FRIENDS
The Friends of Eddie Coyle
Friends with Benefits
Friends with Kids
Fright Night
THE FRIGHTENERS
DIE FRISEUSE
Frits & Franky
FRITZ LANG COLLECTION
FROM DUSK TILL DAWN
FROM HELL
FROM PARIS WITH LOVE
FROM THE JOURNALS OF JEAN SEBERG
FROST/NIXON
FROWNLAND
Frozen (Chris Buck, Jennifer Lee)
FROZEN (Wang Xiaoshuai)
The Frozen Ground
FROZEN LAND
FROZEN RIVER
Frozen Sing-A-Long
Fruitvale Station
FUCKING ÅMÅL
FUDOH
THE FUGITIVE
DE FÛKE
Fukushima, mon amour
Full Contact
FULL FRONTAL
THE FULL MONTY
FUN WITH DICK AND JANE
THE FUNERAL
FUNNY BONES
FUNNY GAMES U.S.
FUNNY HA HA
FUNNY PEOPLE
Fuocoammare
FUR: AN IMAGINARY PORTRAIT OF DIANE ARBUS
THE FURIES
Fury
The Fury of a Patient Man
The Future
Il futuro