Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Odyssee van een slaapwandelaar

EYES WIDE SHUT

Groot Brittannië/Verenigde Staten, 1999 | Stanley Kubrick
Door de dood van Stanley Kubrick kreeg Eyes wide shut de status van het laatste woord en testament van een van de grootste filmmakers van deze eeuw. Gekoppeld aan de belofte van baanbrekend en beroemd naakt en de Amerikaanse censuur van een orgiescène zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen. De raadselachtige film beschikt over een grote thematische rijkdom, maar kampt ook met een groot imagoprobleem: wie erotiek en opwinding zoekt, wacht een teleurstelling.

Wie beroerde de camera?

Excentriek, geniaal en een perfectionist, dat was Stanley Kubrick zeker. Maar een schuwe kluizenaar? Sinds zijn dood doen familie, vrienden en medewerkers hun best om dat beeld te corrigeren. Hij was een vriendelijke man, een humoristische, uitdagende gesprekspartner en een prettige gastheer. Huize Kubrick was geen Zoete Inval, maar het moet er een komen en gaan van welkome gasten geweest zijn. Zoals gebruikelijk bij postume observaties zal de waarheid wel ergens in het midden liggen. Zeker is dat Kubrick bij het productieproces van zijn films geen pottenkijkers toeliet en slechts een zeer summiere toelichting gaf.
Dat bleef niet zonder gevolgen, zeker niet bij Eyes wide shut, zijn eerste film uit het Internet-tijdperk. Ver voordat duidelijk werd dat het ook zijn laatste film was, draaide de geruchtenmachine al op volle toeren. Aanvankelijk werd aangenomen dat Kubrick eindelijk aan 'AI' ('Artificial intelligence') begonnen was. De futuristische film zou over robots met een bewustzijn handelen, daarmee in het verlengde van 2001: A space odyssey liggen en zich afspelen in een wereld die door het smelten van de poolkappen overstroomd is. Kubrick zou gewacht hebben tot moderne trucagetechnieken zijn visie overtuigend konden realiseren; dankzij de digitale revolutie leek de tijd er rijp voor.
Een karakteristiek summier persbericht maakte een einde aan de speculaties over 'AI', er werd gewerkt aan een verfilming van Arthur Schnitzlers Traumnovelle. Schnitzler, een joodse arts uit Wenen die goed bevriend was met Sigmund Freud, schreef het boek in 1925. Kubrick gaf al in een uit 1972 stammend interview met de Franse criticus Michel Ciment te kennen dat hij het boek wilde verfilmen. "Het onderzoekt de seksuele ambivalentie binnen een gelukkig huwelijk", zo stelde hij destijds, "en probeert een vergelijking te maken tussen het belang van seksuele dromen en speculaties enerzijds en de realiteit anderzijds."

Vijgenbladeren
De seksuele dromen en speculaties van Kubricks achterban namen een hoge vlucht, vooral toen bleek dat het Hollywoodkoppel Tom Cruise en Nicole Kidman het echtpaar zou vertolken. Dat de regisseur alle medewerkers traditiegetrouw een zwijgplicht oplegde, kon nu maar een ding betekenen: Cruise en Kidman gingen helemaal bloot en de film zou seksueel explicieter zijn dan alles wat Hollywood ooit financierde. Het meest bizarre gerucht betrof het vroegtijdige vertrek van acteur Harvey Keitel, die volgens een hardnekkige roddel was klaargekomen op de rug van Kidman, waarop Cruise zijn vertrek afdwong. Keitels kwakje op de rug van Kidman, Cruise met een vetorecht over Kubricks acteurskeuze, wat was er aan de hand?
Een paar dagen na de dood van Kubrick, op 7 maart jongstleden, kregen Amerikaanse bioscoopexploitanten de eerste beelden van Eyes wide shut te zien. Kort daarna verschenen ze dankzij enkele digitale pornografen op het Internet: Cruise en Kidman, inderdaad poedelnaakt, vrijend voor een spiegel. Dus toch. Een maand later kwam het bericht dat de meester zelf wat digitale vijgenbladeren aan een orgiescène had toegevoegd, om te voorkomen dat de film in het Amerikaanse getto van louter voor volwassenen toegankelijke films belandde. Toe maar!
Als gevolg van dit merkwaardige voorspel gaat de laatste Kubrick gebukt onder een enorm imagoprobleem. Eyes wide shut handelt op het eerste gezicht weliswaar over seksualiteit, maar het is geen geile film die opwinding genereert. Er zit wat bloot in, maar meer dan een paar borsten, billen en een vluchtig toefje schaamhaar is er niet te zien. Dat Amerikanen daar niet mee om kunnen gaan, is door de digitale censuur weer eens bewezen. Dat de ingreep momenteel aanleiding is voor een door de filmpers in gang gezet debat over herziening van het keuringsstelsel stemt hoopvol. Ook voor Europeanen, want de laatste Kubrick wordt bij ons dan wel ongecensureerd uitgebracht, meestal krijgen we hier dezelfde gecastreerde versies van Amerikaanse films te zien als in de Verenigde Staten. Als Kubrick er na zijn dood nog in slaagt daar verandering in te brengen, dan is zijn filmisch testament van groot historisch belang. Het is hoe dan ook een film die de gemoederen nog wel enige tijd zal beroeren. Want Eyes wide shut is niet voor een gat te vangen.

Slaapwandelen
Een film die zijn thematische gelaagdheid treffend symboliseert door het op- en afzetten van maskers in letterlijke en figuurlijke zin, kan niet vanachter een masker van gespeelde objectiviteit beoordeeld worden. Tenminste niet door ondergetekende. Ik ben een bewonderaar en heb geen enkel bezwaar tegen de term fan als het om Kubrick gaat. Hij opende mijn ogen voor alle aspecten van het medium, omdat hij van ieder element optimaal gebruik maakte, zoals het een perfectionist betaamt. Zijn totale beheersing van het medium dwingt respect af en bezorgde hem een sterstatus. Die status botst bij zijn laatste film met die van Tom Cruise, die een heel ander verwachtingspatroon genereert. Het publiek dat met Eyes wide shut naar de nieuwe Cruise gaat zal teleurgesteld worden: de ster slaapwandelt door de film en steekt erg flets af tegen de verbluffend sterke Nicole Kidman. De term slaapwandelen is in dit verband echter geen kritiek op de acteerprestatie van Cruise, integendeel. Er is namelijk iets bijzonders aan de hand, iets dat Eyes wide shut tot een haast ongrijpbare en raadselachtige uitdaging voor de kijker maakt, iets dat tot mijn verbazing genegeerd wordt door critici die de film als een mislukking afdoen.
Filmtitels raken door de omvang van hedendaagse reclamecampagnes zo snel ingeburgerd dat er nauwelijks nog over de betekenis wordt nagedacht. De ogen wijd gesloten, dat is zoiets als ziende blind, of omgekeerd, met gesloten ogen zien. De film is gebaseerd op een boek dat Traumnovelle heet, de auteur was bevriend met Freud. Hoeveel signalen moet een filmer afgeven om duidelijk te maken dat zijn werk zich ergens tussen droom en realiteit afspeelt? Wie alles in Eyes wide shut toch letterlijk neemt is ziende blind, en kijkt naar een onbevredigende thriller vol barokke zijlijntjes die soms amuseren, dan weer irriteren. Die invalshoek roept eenzelfde frustratie op als het idee dat Kubrick er op uit is seksuele opwinding te genereren.

Sjablonen
Duurzaamheid is een van de kenmerken van Kubricks beste films: ze gaan jaren mee. Elke keer dat ik naar 2001: A space odyssey of The shining kijk, zie ik een andere film. De raadselachtige kwaliteit dwingt steeds opnieuw tot het zoeken naar een sleutel, en die is geen twee keer hetzelfde geweest. De overdaad aan symbolische elementen in het raadsel Eyes wide shut laat zich ook niet in een keer duiden.
In de openingsscènes maken we kennis met het echtpaar Bill en Alice Harford. Hij is huisarts met een welgestelde klantenkring, zij doet iets met kunst. Dat ze al jaren getrouwd zijn is meteen duidelijk: hoezeer de kijker ook gebiologeerd kan raken door het beeld van Nicole Kidman op de toiletpot, de nonchalance waarmee ze zich afveegt en haar slip omhoog trekt, haar man kijkt er niet van op. De scène maakt ook meteen duidelijk waarom Kubrick het acteurskoppel koos: al hun scènes krijgen een extra lading door de wetenschap dat ze in het echt ook samen zijn. Wat is echt, wat is spel, wat is projectie?
Het koppel belandt op een societyfeestje, waar ze beiden aan verleiding worden blootgesteld. Dokter Bill wordt aangesproken door twee fotomodellen, Alice flirt met een Hongaarse graaf. Het zijn geen personages, maar sjablonen, waarmee de toon gezet is: buiten het echtpaar wordt de film hoofdzakelijk bevolkt door dergelijke ruwe schetsen, die doen vermoeden dat we niet naar mensen, maar naar vleesgeworden gedachten kijken. De motor die de odyssee van dokter Bill in gang zet is ook een hersenspinsel. Na het roken van een joint vertelt Alice hem dat ze een jaar eerder dermate door de aanblik van een officier geroerd was, dat ze bij een toenaderingspoging van die man alles had opgegeven voor een enkele wilde nacht. Voordat Bill zijn verontwaardiging kan uitspreken brengt zijn plichtsbesef hem naar het huis van een gestorven patiënt. Het is het begin van een nachtelijke zwerftocht, waarin zich de ene na de andere gelegenheid tot overspel aandient, maar iedere voorzet mondt uit in een anticlimax, met een rituele, gemaskerde orgie als eindpunt.
Het onvermogen van dokter Bill om tot de daad te komen kan op verschillende manieren uitgelegd worden. Een scène met een stel homofobe studenten doet vermoeden dat hij aan zijn mannelijkheid twijfelt, een scène met het hoertje Domino (over symboliek gesproken) voedt de gedachte dat Bill nooit met een andere vrouw dan Alice naar bed is geweest. Dat idee wordt nog versterkt door het wachtwoord voor de orgie, fidelio, trouw, en het feit dat de weg naar het feest via een vriend uit Bills studententijd loopt. Heeft Bill spijt van een braaf verleden, dat alsnog gecompenseerd kan worden?

Rode draad
Een eerste kennismaking met Eyes wide shut maakt duidelijk dat de film door het ambivalente, dromerige karakter meer verhult dan prijsgeeft. Na afloop bekroop me het gevoel dat de nachtelijke trip van Bill en de omgekeerde, inhoudelijk gespiegelde weg die hij de volgende dag aflegt, zich volledig in zijn hoofd afspeelt. Een overtuigd monogame man overweegt door de bekentenis van zijn vrouw overspel, maar schuldgevoelens steken meteen de kop op. Alle toespelingen op seksuele handelingen hebben een uitgesproken negatieve connotatie, met de dood als rode draad, zowel thematisch als in de kleurstelling. Ik geloof niet dat Kubrick dermate wereldvreemd of ouderwets was dat we dit letterlijk moeten nemen, ik denk dat de regisseur een cerebrale film over trouw en schuldgevoelens gemaakt heeft. Het is geen eigentijds onderwerp en de uitwerking ervan doet ook niet modern aan. De soms slome, gedragen dictie van Cruise, het lage tempo, de aaneenschakeling van curieuze ontmoetingen, dialogen waarin met veel woorden vaak niets gezegd wordt, de nadruk op de relatie tussen droom en werkelijkheid, het zijn elementen die Eyes wide shut tot een buitenbeentje in de recente filmgeschiedenis en in het oeuvre van Kubrick maken.
Op basis van een enkele voorstelling een definitief oordeel vellen kan ik niet. Daarvoor is Kubrick mij te dierbaar en werkt het besef dat niets is wat het lijkt te verlammend. Ik werd in ieder geval prettig gevloerd door Kidmans stonede bekentenis, door het mysterieuze en sinistere karakter van de onvergetelijke orgièscene, door de prikkelend vage relatie tussen de nachtelijke scènes en hun pendanten bij daglicht. En dan zijn er nog detailkwesties, zoals het ontbreken van een 'director of photography' op de titelrol. Er was een 'lighting cameraman' voor de belichting, maar wie beroerde de camera? De meester zelf waarschijnlijk.
Kubrick heeft me weer volledig ingepakt. De bewondering is er geenszins door afgenomen. De irritatie over het gemak waarmee sommige critici deze zwanenzang van een groot filmer in oppervlakkige stukjes bij het grof vuil zetten kent geen grenzen. Wie louter hapklare brokken lust zou met 2001 ongetwijfeld hetzelfde hebben gedaan. Eyes wide shut is geen eenduidige formulefilm. Het is een uitdaging, een puzzel. Ik kan er nog jaren mee vooruit.

Bart van der Put

Enkele links voor de liefhebbers:
The Kubrick Multimedia Film Guide:
indelibleinc.com/kubrick/
Deze is ook wel aardig:
members.tripod.com/%7Elovepile/index.html
Goed essay over Kubricks begin als fotograaf in de jaren vijftig:
personal.umich.edu/~jbmorgan/look.html
Goede, uitgebreide fansite:
pages.prodigy.com/kubrick/top
EYES WIDE SHUT

September 1999 #203

Productie en regie
Stanley Kubrick
Scenario
Stanley Kubrick
Frederic Raphael, naar de roman Traumnovelle van Arthur Schnitzler
Belichting
Larry Smith
Geluid
Paul Conway
Montage
Nigel Galt
Muziek
Jocelyn Pook
Met
Tom Cruise
Nicole Kidman
Sydney Pollack
Marie Richardson

Kleur, 158 minuten

Distributie
Warner Bros
Te zien
vanaf 2 september

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


E

E.T. — THE EXTRA TERRESTRIAL
THE EAGLE
EAGLE EYE
THE EAGLE HUNTER'S SON
The Eagle Huntress
Early Summer
EARTH
Earth: een onvergetelijke dag
EAST IS EAST
EAST PALACE, WEST PALACE
Eastern Boys (Robin Campillo over)
EASTERN PLAYS
EASTERN PROMISES
EASY RIDERS, RAGING BULLS
EASY VIRTUE
EAT DRINK MAN WOMAN
EAT PRAY LOVE
Eat Sleep Die
L' EAU FROIDE
ECCENTRICITIES OF A BLONDE-HAIRED GIRL
ECHOES OF WAR
HET ECHTE LEVEN
Een echte Vermeer
L' economie du couple
L' écume des jours
ED GEIN
ED WOOD
Eddie the Eagle
Éden (Bruno Safadi)
Eden (Mia Hansen-Løve)
EDEN (Michael Hoffmann)
EDEN LAKE
THE EDGE
THE EDGE OF DARKNESS
The Edge of Seventeen (Previously Unreleased)
Edge of Tomorrow 3D
EDISON
Edmond (Nina Gantz)
EDMOND (Stuart Gordon)
EDTV
THE EDUKATORS
EDVARD MUNCH
EEN ANDER ZIJN GELUK
EEN DROOMREIS DAKAR — TIMBOEKTOE
EEN MANIER OM THUIS TE KOMEN: UMOJA LIVE
EEN REIS DOOR DE LEEGTE SYDNEY — PERTH
EEN STUKJE BLAUW IN DE LUCHT
EENMAAL GESLAGEN, NOOIT MEER BEWOGEN
EENOOG KONING
DE EENZAAMHEID VAN DE PRIEMGETALLEN
DE EETCLUB
EFFIE BRIEST
LES ÉGARÉS
EGGS
Eggshells
EIGHT LEGGED FREAKS
Eine Minute Dunkel (Dreileben)
DER EINSTEIN DES SEX
Eisenstein in Guanajuato
El Bulli — Cooking in Progress
ELDORADO
ELECTION
ELECTION 1 & 2
ELECTRIC SHADOWS
ELECTROMA
Elefante blanco
ELEGY
ELEGY FROM RUSSIA — SKETCHES FOR SLEEP
THE ELEMENT OF CRIME
ELEMENTAIRE DEELTJES
Elena
ELENI
ELEPHANT
Elephant Song
ELF
ELI, ELI, LEMA, SABACHTANI?
Elias: alle ankers vooruit!
ELIXIR D'ANVERS
ELIZABETH: THE GOLDEN AGE
ELIZABETHTOWN
ELLA ENCHANTED
Elle
ELLE S'APPELLE SABINE
Elle s'en va
ELLEN TEN DAMME — AS I WAS WONDERING WHERE THIS MIXED-UP LITTLE LIFE OF MINE WAS LEADING TO
Elles
ELLING
ELLIS IN GLAMOURLAND
Elser
Elvis & Nixon
Elysium
Emil & Ida van de Hazelhoeve
EMMA
De Emoji Film
THE EMPEROR AND THE ASSASSIN
THE EMPEROR'S WIFE
EMPIRE FALLS
THE EMPIRE STRIKES BACK
L' EMPLOI DU TEMPS
EMPLOYEE OF THE MONTH
EMPORTE-MOI
L' EMPREINTE DE L'ANGE
EMPTIES
En amont du fleuve
EN AVOIR (OU PAS)
EN BEERTJE DAN?
EN HET LEVEN GAAT DOOR
EN LA CIUDAD
EN LA CIUDAD SIN LÍMITES
EN PASSANT
EN PLEIN COEUR
EN SOAP
En waar de sterre bleef stille staan
ENCHANTED
Encierro 3D: Bull Running in Pamplona
ENCOUNTERS AT THE END OF THE WORLD
END OF DAYS
The End of Fear (Barbara Visser over)
THE END OF THE AFFAIR
END OF THE CENTURY
THE END OF THE LINE
The End of the Tour
THE END OF VIOLENCE
End of Watch
Endless Love
ENDURING LOVE
Enemy
ENEMY AT THE GATES
ENEMY OF THE STATE
Une enfance
L' ENFANCE NUE
L' ENFANT
L' ENFANT ENDORMI
Les enfants du paradis
DE ENGEL VAN DOEL
ENGELCHEN
THE ENGLISH PATIENT
THE ENGLISHMAN WHO WENT UP A HILL, BUT CAME DOWN A MOUNTAIN
Engrenages
ENIGMA (Michael Apted)
ENIGMA (Paul Ruven)
ENOUGH
Enough Said
ENRON: THE SMARTEST GUYS IN THE ROOM
ENSEMBLE, C'EST TOUT
ENTER THE VOID
Enthouziasm — symfonia Donbassa
Entourage
ENTRE LAS PIERNAS
ENTRE LES MURS
Epic
EPIC MOVIE
EPISODE 3: 'ENJOY POVERTY'
An Episode in the Life of an Iron Picker
The Equalizer
The Equalizer 2
Equals
EQUILIBRIUM
Er ist wieder da
ERAGON
ERASER
ERASERHEAD
Erbarme Dich
De erfenis (Daan's Inheritance)
ERIN BROCKOVICH
ERMO
Ernest & Célestine
ERNST, BOBBIE EN HET GEHEIM VAN DE MONTA ROSSA
ERNST, BOBBY EN DE GESLEPEN ONIX
EROS
EROTIQUE
Escape Plan
Escape Room
THE ESCAPIST
Escobar
EL ESPINAZO DEL DIABLO/THE DEVIL'S BACKBONE
Essential Killing
ESTÔMAGO
Et maintenant on va où?
UN ÉTÉ À LA GOULETTE
L' ÉTÉ INOUBLIABLE
ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND
L' ÉTERNITÉ ET UN JOUR (MIA ECONIOTITA KE MIA MERA)
ÊTRE ET AVOIR
Etwas besseres als den Tod (Dreileben)
EUREKA
EUROTRIP
EVA PERÓN, THE TRUE STORY
EVAN ALMIGHTY
EVE'S BAYOU
EVEN COWGIRLS GET THE BLUES
EVENING
THE EVENING STAR
EVENING'S CIVIL TWILIGHT IN EMPIRES OF TIN
The Event (Sergei Loznitsa)
THE EVENT (Thom Fitzgerald)
EVENT HORIZON
EVER AFTER: A CINDERELLA STORY
Everest
EVERLASTING MOMENTS
EVERY STEWARDESS GOES TO HEAVEN
Everybody Wants Some!!
Everyday
EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH
EVERYONE SAYS I LOVE YOU
EVERYTHING IS ILLUMINATED
Everything Will Be Fine
Everything, Everything
Evet, I Do!
Evil Dead
EVIL WOMAN
EVITA
EVOLUTION
Évolution
EX DRUMMER
Ex Machina (Imagine Film Festival)
Ex Press
EXAM
EXILED
EXILS
EXISTENZ
EXIT (EXI+)
EXIT THROUGH THE GIFT SHOP
EXIT WOUNDS
Exodus: Gods and Kings
THE EXORCIST
EXORCIST: THE BEGINNING
EXORCIST: THE ORIGINAL PREQUEL
EXOTICA
EXPEDITIE BERENKLAUW
EXPEDITIE DOOR DE GOBI-WOESTIJN
EXPEDITIE DOOR NIEUW-GUINEA
EXPEDITIE NAAR DE ZUIDPOOL
THE EXPENDABLES
The Expendables 2
Expendables 3
DAS EXPERIMENT
Experimenter
EXTRAÑO
EXTREME JUSTICE
EXTREME MEASURES
Extremely Loud & Incredibly Close
THE EYE (Danny & Oxide Pang)
THE EYE (David Moreau, Xavier Palud)
THE EYE 2 (Danny & Oxide Pang)
EYE FOR AN EYE
Eye in the Sky
EYE OF THE BEHOLDER
The Eyes of My Mother
EYES WIDE OPEN
EYES WIDE SHUT
Jean Epstein-box