Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Een verpletterende rit

Drive

Verenigde Staten, 2011 | Nicolas Winding Refn
Zes jaar werd er gewerkt aan de neo-noir Drive. De verfilming van het boek van James Sallis leek af te koersen op formulewerk als The Fast and the Furious, totdat regisseur Nicolas Winding Refn achter het stuur kroop. Het resultaat is een in meer dan één opzicht opwindende film waarmee Refn in Cannes de prijs voor Beste Regisseur won.

De premisse van Drive werd in 1978 al een keer gebruikt door Walter Hill in The Driver, met Ryan O'Neal als naamloze titelheld. Ook van de door Ryan Gosling vertolkte hoofdpersoon in Drive komen we de naam nooit te weten. Ze delen een professie: wanneer ergens in de stad een overval wordt gepleegd zijn zij de koelbloedige bestuurders van de vluchtauto.
Drive opent met zo'n getaway en de scène is adembenemend. De naamloze chauffeur wacht in zijn onopvallende Chevy, met draaiende motor, tot de twee overvallers zijn ingestapt. Hij trekt niet op met piepende banden; hij scheurt niet weg met politiezwaailichten in de achteruitkijkspiegel; hij rijdt rustig en beheerst. Spreken doet hij niet. Hij luistert geconcentreerd naar de politiescanner. Wanneer een patrouillewagen nadert, dooft hij zijn lichten en verschuilt zich achter een vrachtwagen. Wanneer een politiehelikopter overvliegt, blijft hij uit het zoeklicht. Pas wanneer hij op de scanner hoort dat hij gezien is, trapt hij op het gaspedaal. Deze chase draait niet om roekeloze snelheid en blikschade, maar om stalen zenuwen en is daarom dubbel zo spannend. Uiteindelijk, de politie afgeschud, stapt hij de auto uit en verdwijnt in de menigte. Zonder te groeten. De klus geklaard. Cool as a cucumber.

Magnetisch
Ryan Gosling was deze maand ook te zien in de romantische komedie Crazy, Stupid, Love, en dat zegt iets over zijn aantrekkingskracht. Hij is magnetisch in Drive: een knappe eenling, zwijgzaam, zachtaardig en heer en meester op de weg. Hij werkt in de garage van Shannon (Bryan Cranston) die hem behalve criminele klussen af en toe ook werk bezorgt als stuntrijder op de filmsets van Hollywood. Shannon wil met zijn meest getalenteerde chauffeur een nieuwe carrière starten in het professionele racecircuit en sluit daartoe een deal met twee maffiose zakenpartners, Bernie Rose (Albert Brooks) en Nino (Ron Perlman). De jonge chauffeur maakt ondertussen kennis met buurvrouw Irene (Carey Mulligan) en haar zoontje Benicio. Irene valt onmiddellijk voor zijn charme. Alleen de schorpioen op de rug van zijn jasje herinnert aan de duistere aspecten van zijn bestaan. En dat ene, onheilspellende shot, waarin we hem op een filmset zien als stand-in met een latex masker over zijn hoofd.

Onvoorspelbaar
Aanvankelijk waren Hugh Jackman en regisseur Neil Marshall (Doomsday, Centurion) verbonden aan Drive. Toen Gosling de plek van Jackman innam, haalde hij er gelukkig de door hem bewonderde Nicolas Winding Refn bij. De Deense regisseur debuteerde met de rauwe drugsthriller Pusher, maakte met Bronson een bijzondere film over Engelands meest gewelddadige gevangene en regisseerde twee jaar geleden Valhalla Rising, een vikingfilm die begint met brute knokpartijen, maar eindigt in stille contemplatie. Een onvoorspelbaar regisseur, kortom. Refn vertelde The Hollywood Reporter dat hij op Goslings uitnodiging inging omdat het hem 'leuk leek een Hollywoodfilm te maken'. Zijn voorkeur voor gewelddadige verhalen in het criminele milieu en eenzame, vaak zwijgende mannen is niet uniek. Het lef en de visie waarmee hij regisseert, zijn dat wel.

Verrassende route
Dat de vluchtautobestuurder nog één grote klus moet klaren die verkeerd af zal lopen, laat zich raden. In een middelmatig script zou hij het geld nodig hebben gehad om die nieuwe start als autocoureur te maken. Refn volgt systematisch een andere, voortdurend verrassende route.
Letterlijk. Refn, zelf geen autobestuurder, liet zich wekenlang door Gosling rondrijden in Los Angeles en brengt een stad in beeld die we nog niet kennen. In prachtige lucht- en nachtfotografie, maar nog het fascinerendst in het grote rustpunt van de film. Dan neemt onze hoofdpersoon Irene en Benicio mee voor een plezierritje in de aquaducts. De betonnen wanden van het drooggevallen stadskanaal waren het decor van veel beroemde racefilmscènes (Grease, Terminator 2: Judgement Day), maar Refn brengt ons naar het vrijwel onbekende beginpunt. De plek waar de Los Angeles River nog stroomt en een koele oase vormt van rust en geluk. De getaway, waarnaar in deze film zo wordt verlangd.
Ook anderszins volgt hij een totaal andere koers: wanneer Irene's man Standard (Oscar Isaac) uit de gevangenis komt vormt deze niet de klassieke bedreiging. Tussen Irene en haar chaufferende buurman is alleen een onuitgesproken, platonische liefde. De band is echter wel zo sterk dat hij besluit Standard te helpen om van zijn schulden af te komen. Nog eenmaal rijden na een overval. Het blijkt een valstrik.
De kracht van Refn is dat we begrijpen en accepteren dat de chauffeur zijn rivaal in de liefde helpt en volledig kunnen meeleven met het subtiele liefdesverhaal. Refn benadrukt in interviews dat Drive een klassiek sprookje is over een man die zijn eigen heldendom ontdekt, maar het personage is eigenlijk veel paradoxaler. Dat angstaanjagende latex masker dat hij in het begin van de film draagt, keert terug in de finale — de betekenis is nu alleen anders. Zo beheerst en leeg als de naamloze chauffeur in het begin is, zo onthutsend en persoonlijk is zijn bloedige wraak.

Onontkoombaar
Het is een meesterlijke rit. De samenwerking is kennelijk bevallen, want Refn en Gosling werken nu aan de remake van de sciencefictionfilm Logan's Run. Met de nadruk in Drive op de personages, het tegendraadse tempo en de wonderschone soundtrack is het verleidelijk Refns arthouse-aanpak te benadrukken. Zelf spotte hij daarmee door in Cannes te vertellen dat hij Drive heeft aangegrepen om zichzelf eens goed te trakteren op de Hollywood-lifestyle, inclusief zwembaden.
Meer nog dan landgenoot Lars von Trier, die met Antichrist en Melancholia zelfbewuste horror- en een sciencefictionfilms maakte, en veel meer nog dan Tarantino die genrefilms vooral met een knipoog citeert, is Refn erin geslaagd een ontzettend coole actiefilm te maken die aangrijpt, schokt, verbaast en blikken verlegt. Opwindend escapisme en onontkoombaar tegelijk.

Barend de Voogdtop
Drive

November 2011 #337Productie
Michel Litvak
John Palermo
Marc Platt
Gigi Pritzker
Adam Siegel
Regie
Nicolas Winding Refn
Scenario
Hossein Amini, naar het boek van James Sallis
Camera
Newton Thomas Sigel
Montage
Matthew Newman
Art direction
Christopher Tandon
Muziek
Cliff Martinez
Met
Ryan Gosling
Carey Mulligan
Bryan Cranston
Albert Brooks
Oscar Isaac
Ron Perlman

Kleur, 100 minuten

Distributie
Cinéart
Te zien
vanaf  3 november

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


D

D'Ardennen
D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
DA MO FANG
THE DA VINCI CODE
DAAR IN DAT LAND (V TOJ STRANJE)
DADDY AND PAPA
DADDY DAY CARE
Daddy's Home
Daddy's Home 2
DAENS
Een dag in 't jaar (Margot Schaap over)
DE DAG VAN DE WANHOOP
DAGEN ZONDER LIEF
Daglicht
THE DAILY NATION
DAINIPPONJIN
DAKOTA
DAL DER ZUCHTEN
DALECARLIANS
DAM STREET
DAMAGE
DAMIAAN
THE DAMNED
Damsels in Distress
DAN IN REAL LIFE
Dance Academy: de film
DANCE FLICK
DANCE ME TO MY SONG
DANCE OF DUST (RAKHS-E-KHAK)
DANCE OF THE VAMPIRES
DANCE OF THE WIND
DANCE WITH ME
Dancer
DANCER IN THE DARK
THE DANCER UPSTAIRS
Dancing Arabs
DANCING DREAMS
DANGER: DIABOLIK
THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS
A Dangerous Method
DANGEROUS MINDS
The Danish Girl
Danny Collins
Dans la maison
DANS LA VIE
DANS VOOR HET LEVEN
DANS, GROZNY DANS (THE DAMNED AND THE SACRED)
LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS
Dansen op de vulkaan
La danseuse (Stéphanie Di Giusto en Soko over)
DANTE'S PEAK
Daphne (Peter Mackie Burns over)
DARATT
DAREDEVIL
THE DARJEELING LIMITED
THE DARK
DARK BLUE
DARK CITY
DARK HORSE
The Dark Horse (James Napier Robertson over)
DARK IS RISING
THE DARK KNIGHT
The Dark Knight Rises
Dark Places
Dark Skies
The Dark Tower
DARK WATER (Hideo Nakata)
DARK WATER (Walter Salles)
DARKDRIVE
The Darkest Hour
Darkest Hour
The Darkest Minds
DARKNESS
DARKNESS IN TALLINN
DARWIN'S NIGHTMARE
DARWINS VERSTEKELING. BEAGLE, IN HET KIELZOG VAN DARWIN
DATE MOVIE
DATE NIGHT
The Daughter
Daughters of Malakeh
Daughters of the Dust
DAVE
David Lynch: The Art Life (Jon Nguyen over)
DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
DAWN OF THE DEAD (Zack Snyder)
Dawn of the Planet of the Apes
Dawson City: Frozen Time
THE DAY AFTER TOMORROW
THE DAY I BECAME A WOMAN
THE DAY I WILL NEVER FORGET
DAY NIGHT DAY NIGHT
DAY OF THE DEAD
THE DAY THE EARTH STOOD STILL
THE DAY THE SUN TURNED COLD
The Day Will Come
DAYBREAK
DAYBREAKERS
DAYLIGHT
THE DAYS
THE DAYTRIPPERS
Dazed and Confused
DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
DE FORCE AVEC D'AUTRES
De rouille et d'os
DE-LOVELY
Dead Body Welcome
THE DEAD GIRL
DEAD LEAVES
DEAD MAN
THE DEAD MAN 2: RETURN OF THE DEAD MAN
Dead Man Down
DEAD MAN WALKING
DEAD MAN'S SHOES
DEAD PRESIDENTS
Deadfall
Deadly Virtues: Love.Honor.Obey
Deadpool
Deadpool 2
The Deal
Deal
DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS
DEAR FRANKIE
DEAR JOHN
DEAR WENDY
Dear White People
DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER
DEATH AND THE MAIDEN
DEATH AT A FUNERAL
DEATH BECOMES HER
Death Note
The Death of Stalin
DEATH RACE
DEATH SENTENCE
DEATH TO SMOOCHY
Death Wish
Débarquement immédiat
The Debt
THE DEBT COLLECTOR
IL DECAMERON
DECEPTION
DECK THE HALLS
DECONSTRUCTING HARRY
DEEP BLUE
DEEP BLUE SEA
The Deep Blue Sea
THE DEEP END
Deep End (Terugzien)
DEEP IMPACT
DEEP IN THE WOODS
DEEP RISING
Deepwater Horizon
DEFIANCE
DEFINITELY, MAYBE
The Deflowering of Eva van End (Slow Crtiticism: De ontmaagding van Eva van End)
Dégradé
DEINING
DÉJÀ VU
Dekalog
DEKALOOG
DELBARAN
La délicatesse
DÉLITS FLAGRANTS
DELIVER US FROM EVIL (Amy Berg)
DELIVER US FROM EVIL (Ole Bornedal)
Deliver Us From Evil (Scott Derrickson)
THE DELIVERY
The Delivery Guy (Raznoschik)
Delivery Man
DELLAMORTE DELLAMORE
DELTA
DEMAIN DES L'AUBE
Demain tout commence
DEMOLITIAN MAN
Demolition (Jean-Marc Vallée over)
DEMON KNIGHT
Denial
DENISE CALLS UP
DENKEND AAN HOLLAND
DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS
DENNIS P.
DENNIS THE MENACE
THE DEPARTED
DEPARTMENT 36
DEPARTURES
DERECHO DE FAMILIA aka FAMILY LAW
Le dernier coup de marteau
DES HOMMES ET DES DIEUX
The Descendants
THE DESCENT
Desde allá
DESERT FLOWER
IL DESERTO ROSSO
DESI
El Desierto
DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Despair
DESPERADO
DESPERATE MEASURES
DESPERATE REMEDIES
DESPERAUX: DE DAPPERE MUIS
DESPICABLE ME
Despicable me 2
Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3
Después de Lucía
LES DESTINÉES SENTIMENTALES
DESTINY TURNS ON THE RADIO
DESTRICTED
Detachment
Detroit
DETROIT ROCK CITY
DEUCE BIGALOW MALE GIGOLO
DEUCE BIGALOW: AMERICAN GIGOLO
Deux jours, une nuit
DEVIL
The Devil Inside
THE DEVIL WEARS PRADA
DEVIL'S ADVOCATE
The Devil's Double
Devil's Knot
THE DEVIL'S MINER
THE DEVIL'S OWN
THE DEVIL'S REJECTS
DEVILS ON THE DOORSTEP
Dheepan (Jacques Audiard over)
Dhogs
EL DIA DE LA BESTIA
DIABOLIQUE
LA DIABOLIQUES
DIALOGUE AVEC MON JARDINIER
DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
DIAMONDS OF THE NIGHT
Diana
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Diary of a Teenage Girl
DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF
DIARY OF THE DEAD
DICK
The Dictator
DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS
DIE ANOTHER DAY
DIE HARD 4.0
DIE HARD WITH A VENGEANCE
Die laatste zomer
DIEF!
Diego Star
DIEP
De dieren uit het Hakkebakkebos
DIFFERENT CINEMA VOLUME 3
DIFFERENT FOR GIRLS
Difret (Zeresenay Mehari over)
Dikkertje Dap
THE DILEMMA
UN DIMANCHE A KIGALI
Het diner
DINNER FOR SCHMUCKS
DINOSAUR
Dior and I
Diplomatie (Volker Schlöndorff over)
DIRTY DANCING 2
DIRTY DIARIES
Dirty Grandpa
DIRTY MIND
DIRTY PRETTY THINGS
DIS-MOI QUE JE RÊVE
THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED
The Disappearance of Eleanor Rigby
Disappearing Landscape
The Disaster Artist
DISASTER MOVIE
DISCLOSURE
DISCO PIGS
THE DISCOVERY OF HEAVEN
LES DISEURS DE VÉRITÉ
DISGRACE
DISNEY'S TARZAN
Disobedience
DISTANCE
La distancia
THE DISTINGUISHED GENTLEMAN
THE DISTRICT
DISTRICT 9
DISTURBIA
DIVA DOLOROSA
Divergent
The Divergent Series: Allegiant
Divergent Series: Insurgent
The Divide
DIVINE INTERVENTION
DIVINE SECRETS OF THE YA-YA SISTERHOOD
DIVINE TRASH
THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Il DIVO
DIVORCING JACK
Djam
Django (Étienne Comar)
Django (Sergio Corbucci)
Django Unchained
DO NOT DISTURB (Dick Maas)
Do Not Disturb (Yvan Attal)
The Do-Deca-Pentathlon
DOBERMANN
Doctor Strange
DODGEBALL
Dog Days
DOG SOLDIERS
A Dog's Purpose
DOGMA
Dogman
DOGTOOTH
DOGTOWN AND Z-BOYS
DOGVILLE
DOGVILLE CONFESSIONS
Dokter Pulder zaait papavers
DOKTOR MABUSE, DER SPIELER
IL DOLCE E L'AMARO
Dolfje Weerwolfje
De dolle tweeling
De dolle tweeling 2
De dolle tweeling 3
DOLLS
DOLORES CLAIBORNE
Dom/The House
DOMESTIC DISTURBANCE
DE DOMINEE
DOMINO
The Domino Effect
DOMWEG GELUKKIG
DON (Arend Steenbergen)
DON (Farhan Akhtar)
Don Jon
DON'S PLUM
Don't Be Afraid of the Dark
Don't Breathe
DON'T COME KNOCKING
DON'T LOOK BACK
DON'T LOOK NOW
DON'T SAY A WORD
DON'T STOP THE SHOW
Don't Worry, He Won't Get Far On Foot
DONDERBROEK
DONKEY PUNCH
Donkeyote
DONNIE BRASCO
DONNIE DARKO
IL DONO
DOOD EIND
DOOD IN VENETIË
Doodslag
Doof kind
DOOM
THE DOOM GENERATION
DOOMSDAY
DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
DOOR IN THE FLOOR
THE DOORS: WHEN YOU'RE STRANGE
Dope
DOPO MEZZANOTTE
LA DOPPIA ORA
Dorst
Dorsvloer vol confetti
DOS CRIMINES
Dos disparos
DOSSIER K.
The Double (Michael Brandt)
The Double (Richard Ayoade)
DOUBLE JEOPARDY
Double Play (Ernest Dickerson over)
DOUBLE TAKE
DOUBLE TEAM
DOUBLE WHAMMY
DOUBLE YOU STREET
DOUBT
DOUCHES FROIDES
DOUG'S 1E FILM
DOWN
DOWN PERISCOPE
DOWN TO EARTH
DOWN TO YOU
DOWN WITH LOVE
Downsizing
DR. AKAGI
DR. DOLITTLE
DR. DOLITTLE 2
Dr. Knock
Dr. Seuss' The Lorax
DR. T AND THE WOMAN
DRACULA
DRACULA 2000
Dracula Untold
DRAG ME TO HELL
DRAGON: THE BRUCE LEE STORY
DRAGONBALL: EVOLUTION
DRAGONFLY
DRAGONHEART
Draken & Deuntjes
DRAKENHEUVEL
DRAKENJAGERS
DRAMA/MEX
Dream House
DREAMCATCHER
DREAMER: MIJN DROOMPAARD
THE DREAMERS
DREAMING BY NUMBERS
A DREAMSCAPE, GAMBLING IN AMERICA
Dredd 3D
DREI
DE DRIE BESTE DINGEN IN HET LEVEN
Drie dvd's met films van Maya Deren
DE DRIE MUSKETIERS
DE DRIE ROVERS
Dries
Drift (Benny Vandendriessche)
DRIFT (Michiel van Jaarsveld)
DRIFTING CLOUDS
DRIJFZAND
DRILLBIT TAYLOR
Drinking Buddies
Drive
DRIVE ANGRY 3D
DRIVEN
DRÔLE DE FÉLIX
Droom & daad
DE DROOM VAN DE BEER
DROOMLAND DDR
The Drop
DROP DEAD GORGEOUS
DROP ZONE
DROPOUTS
DROWNING MONA
Drug War
Du forsvinder
Dubbelspel
THE DUCHESS
DUDE, WHERE IS MY CAR?
DUE AMICI
DUE DATE
THE DUEL PROJECT
DUIMELIJNTJE
The Duke of Burgundy (Maria Rohm over)
THE DUKES OF HAZZARD
Dukhtar
DUMB AND DUMBER
Dumb and Dumber To
DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD
DUMBLAND
Dummie de Mummie
Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba
Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Dummy Jim
DUMPLINGS
Dunderklumpen
DUNGEONS & DRAGONS
Dunkirk
DE DUNNING BROERS
DUNSTON CHECKS IN
DUNYA & DESIE IN MAROKKO
DUPLEX
DUPLICITY
Durak (The Fool)
DUSKA
Dying of the Light
DYING TO GO HOME