Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)

DE DUNNING BROERS

Nederland, 2003 | Juul Bovenberg
Vier korte documentaires staan deze maand in één DocuZone-voorstelling geprogrammeerd. Een interview met de makers over stilstaan bij dingen waar de meeste mensen aan voorbij lopen.

Prosper de Roos, Juul Bovenberg en Chai Locher (foto: Angelique van Woerkom)

Haaientandenverzamelaars in een zandafgraving, twee bejaarde boerenbroers aan de gele vla, Boris Jeltsin die op het punt staat een stel kernkoppen de wereld in te sturen en volwassen kerels die in Kosovo cowboytje spelen. Dat zijn de plaatjes die in Scheppers van Chai Locher, De Dunning broers van Juul Bovenberg, 25/01/95 van Prosper de Roos en Cowboys in Kosovo van Corinne van Egeraat voorbij komen. Gefilmd in verstilde totalen of in intieme close-ups, verzameld als een eclectisch samenstel of een journalistiek ogend verslag. Vier korte documentaires waarvan er twee — 25/01/95 en De Dunning broers — waren bedoeld als voorfilm bij een lange DocuZone-film; eentje — Scheppers — als eindexamenfilm voor de Filmacademie werd gemaakt en de laatste — Cowboys in Kosovo — in eigen beheer als nobudget-film tot stand kwam.
Behalve hun lengte (zo'n 20 minuten) hebben ze alleen met elkaar gemeen dat ze onderling veel van elkaar verschillen. Maar wie wat langer kijkt, ziet ook nog een metafoor voor geluk, een gedichtje over ouderdom, een ode aan het leven en een verkenning van de grens tussen spel en realiteit. Hoe verder je uitzoomt, hoe meer ze eigenlijk op elkaar gaan lijken. Alle vier leggen ze een link tussen het nu en het verleden, met daartussen de geschiedenis, het verhaal, de documentaire. Vier keer in een eigen vorm gegoten. De komende maand worden ze als kwartet vertoond in DocuZone onder de titel 'Kort en Goed'.
De makers zijn dertigers. Al voelen ze zich niet allemaal meer even piepjonge of nieuwe makers, tenminste één ding hebben ze met elkaar gemeen: de wens om grote, universele thema's te verwerken in persoonlijke verhalen, zo blijkt tijdens een avondje in een Amsterdams café. Van Egeraat, die er vanwege werk in Cannes niet bij kan zijn, mengt zich later via de mail in de discussie over drijfveren en idealen.

Einde van de wereld
Prosper de Roos wil verhalen vertellen over dingen waar de meeste mensen aan voorbij lopen. Hij zoekt, in zijn eigen woorden, het spanningsveld tussen "het mythische en het alledaagse". De Roos: "Ik wilde een film maken over één dag. Tijdens de research heb ik vervolgens een hoop ellende verzameld om te bepalen welke dag het moest worden. Ik heb gekozen voor 25/01/95; de dag dat we het dichtst bij het einde van de wereld waren."
Juul Bovenberg vat haar werkwijze samen als "wereldproblemen terugbrengen naar iets particuliers". Door een foto kwam ze in contact met de Dunning Broers. Bovenberg: "Een onderwerp hangt bij mij altijd al een tijdje in de lucht, alsof het om me heen zweeft. Ik kom iets tegen, denk eraan terug, leg verbanden en ga er dan opeens mee aan de slag."
Op vergelijkbare wijze vond Chai Locher een oplossing voor de frictie tussen zijn ambitie en de mogelijkheden op de Filmacademie. Locher: "In Scheppers wilde ik vertellen dat iedereen uiteindelijk gelukkig wil worden, maar daar op zijn eigen manier naar zoekt. Ik wilde iets heel groots, maar op de academie zeiden ze dat dat niet kon. Toen ben ik heel kwaad geworden en boos op vakantie gegaan, naar het huisje van mijn oma dat langs een zandafgraving ligt. 'Ze willen zeker dat ik daarmee aan de gang ga', dacht ik vol dédain, maar toen ik erover na ging denken bedacht ik dat ik een groot thema ook op zo'n banale plek kon neerzetten."
Corinne van Egeraat zegt in vergelijkbare woorden "met grote universele thema's als onderwerp en graag de nodige humor" een eigen documentaire verhaal te willen vertellen. In Cowboys in Kosovo vergelijken etnische Albanezen door henzelf ervaren oorlogsgeweld met hun liefde voor een actieheld. Van Egeraat: "Mijn achtergrond in het theater is van grote invloed, mijn werk kun je omschrijven als theatrale documentaires. Beeldvorming is mijn hoofdthema. Ik wil mensen die iets heftigs hebben meegemaakt laten zien op een andere manier dan dat doorgaans gebeurt, en zonder oordeel te vellen."

Joined Strike Fighter
Het al dan niet uitdragen van een mening blijkt samen te hangen met de aanwezigheid van de maker in zijn eigen film. Het is de sleutel tot een ander bindend element dat de regisseurs in hun werkwijze ontdekken.
Locher: "Ik zou graag zien dat mijn documentaires de wereld veranderen. Maar dat wil niet zeggen dat ik een oordeel moet vellen. Ik zou best een film willen maken over een politiek onderwerp als Mat Herben en de Joined Strike Fighter-connectie. Maar ik zou dan wel streven naar objectiviteit. Dat zeg ik als reactie op de moderne opvatting dat alles subjectief zou zijn en het dus niet uit zou maken wat je doet. In Scheppers vertel ik overigens niet het verhaal van de mensen in mijn film, maar mijn eigen verhaal, via die mensen."
De Roos: "Elke film is subjectief. Mijn films zijn heel persoonlijk. Dat heeft weer te maken met dat willen stilstaan bij waar de meeste mensen doorlopen. Pas als je een visie van een maker meekrijgt wordt het interessant."
Bovenberg: "Dat vind ik ook. Ik voel me ontzettend in de steek gelaten als een maker geen richting geeft. Dat kan heel nadrukkelijk gebeuren, maar ook heel subtiel. Ik ben helemaal niet bang om mezelf te laten zien — zelfs buiten de camera ben je als maker heel erg aanwezig. Zo wordt alles wat ik maak lief en schattig gevonden. Dat zal wel te maken hebben met de manier waarop ik mijn onderwerp benader: ik wil mensen in hun waarde laten, ik hecht aan een vertrouwensband, ook in De Dunning broers. Op mijn lagere-schoolrapport stond al 'Juul is een lief meisje'. Vreselijk, maar daar kom ik dus nooit meer van af."
Locher: "Die contemplatieve stijl is een manier van stelling nemen die typisch is voor Nederlandse documentaires."
De Roos: "Van mij zou dat vaak nog wel duidelijker mogen, vooral in de vorm. Vaak vind ik het te veel een verslag en te weinig getuigen van een visie."
Locher: "Van mij mag het ook best wat uitgesprokener, volgens het 'bearing witness'-principe: uitdragen waar je overtuigd van bent. Misschien zijn we te geïnformeerd, lijden we aan een te genuanceerde blik op dingen." Hij komt tenslotte tot een interessante conclusie: "Misschien is dat wel iets van onze generatie: we zijn wél wereldverbeteraars, maar geen activisten."

Karin Wolfstop
DE DUNNING BROERS

Juni 2004 #256

Productie
Marc Bary
Regie en scenario
Juul Bovenberg
Camera
Joost van Herwijnen
Montage
Rinze Schuurman

Kleur, 20 minuten

Te zien
vanaf 3 juni te zien in de DocuZone-theaters

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


D

D'Ardennen
D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
DA MO FANG
THE DA VINCI CODE
DAAR IN DAT LAND (V TOJ STRANJE)
DADDY AND PAPA
DADDY DAY CARE
Daddy's Home
Daddy's Home 2
DAENS
Een dag in 't jaar (Margot Schaap over)
DE DAG VAN DE WANHOOP
DAGEN ZONDER LIEF
Daglicht
THE DAILY NATION
DAINIPPONJIN
DAKOTA
DAL DER ZUCHTEN
DALECARLIANS
DAM STREET
DAMAGE
DAMIAAN
THE DAMNED
Damsels in Distress
DAN IN REAL LIFE
Dance Academy: de film
DANCE FLICK
DANCE ME TO MY SONG
DANCE OF DUST (RAKHS-E-KHAK)
DANCE OF THE VAMPIRES
DANCE OF THE WIND
DANCE WITH ME
Dancer
DANCER IN THE DARK
THE DANCER UPSTAIRS
Dancing Arabs
DANCING DREAMS
DANGER: DIABOLIK
THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS
A Dangerous Method
DANGEROUS MINDS
The Danish Girl
Danny Collins
Dans la maison
DANS LA VIE
DANS VOOR HET LEVEN
DANS, GROZNY DANS (THE DAMNED AND THE SACRED)
LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS
Dansen op de vulkaan
La danseuse (Stéphanie Di Giusto en Soko over)
DANTE'S PEAK
Daphne (Peter Mackie Burns over)
DARATT
DAREDEVIL
THE DARJEELING LIMITED
THE DARK
DARK BLUE
DARK CITY
DARK HORSE
The Dark Horse (James Napier Robertson over)
DARK IS RISING
THE DARK KNIGHT
The Dark Knight Rises
Dark Places
Dark Skies
The Dark Tower
DARK WATER (Hideo Nakata)
DARK WATER (Walter Salles)
DARKDRIVE
The Darkest Hour
Darkest Hour
The Darkest Minds
DARKNESS
DARKNESS IN TALLINN
DARWIN'S NIGHTMARE
DARWINS VERSTEKELING. BEAGLE, IN HET KIELZOG VAN DARWIN
DATE MOVIE
DATE NIGHT
The Daughter
Daughters of Malakeh
Daughters of the Dust
DAVE
David Lynch: The Art Life (Jon Nguyen over)
DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
DAWN OF THE DEAD (Zack Snyder)
Dawn of the Planet of the Apes
Dawson City: Frozen Time
THE DAY AFTER TOMORROW
THE DAY I BECAME A WOMAN
THE DAY I WILL NEVER FORGET
DAY NIGHT DAY NIGHT
DAY OF THE DEAD
THE DAY THE EARTH STOOD STILL
THE DAY THE SUN TURNED COLD
The Day Will Come
DAYBREAK
DAYBREAKERS
DAYLIGHT
THE DAYS
THE DAYTRIPPERS
Dazed and Confused
DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
DE FORCE AVEC D'AUTRES
De rouille et d'os
DE-LOVELY
Dead Body Welcome
THE DEAD GIRL
DEAD LEAVES
DEAD MAN
THE DEAD MAN 2: RETURN OF THE DEAD MAN
Dead Man Down
DEAD MAN WALKING
DEAD MAN'S SHOES
DEAD PRESIDENTS
Deadfall
Deadly Virtues: Love.Honor.Obey
Deadpool
Deadpool 2
The Deal
Deal
DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS
DEAR FRANKIE
DEAR JOHN
DEAR WENDY
Dear White People
DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER
DEATH AND THE MAIDEN
DEATH AT A FUNERAL
DEATH BECOMES HER
Death Note
The Death of Stalin
DEATH RACE
DEATH SENTENCE
DEATH TO SMOOCHY
Death Wish
Débarquement immédiat
The Debt
THE DEBT COLLECTOR
IL DECAMERON
DECEPTION
DECK THE HALLS
DECONSTRUCTING HARRY
DEEP BLUE
DEEP BLUE SEA
The Deep Blue Sea
THE DEEP END
Deep End (Terugzien)
DEEP IMPACT
DEEP IN THE WOODS
DEEP RISING
Deepwater Horizon
DEFIANCE
DEFINITELY, MAYBE
The Deflowering of Eva van End (Slow Crtiticism: De ontmaagding van Eva van End)
Dégradé
DEINING
DÉJÀ VU
Dekalog
DEKALOOG
DELBARAN
La délicatesse
DÉLITS FLAGRANTS
DELIVER US FROM EVIL (Amy Berg)
DELIVER US FROM EVIL (Ole Bornedal)
Deliver Us From Evil (Scott Derrickson)
THE DELIVERY
The Delivery Guy (Raznoschik)
Delivery Man
DELLAMORTE DELLAMORE
DELTA
DEMAIN DES L'AUBE
Demain tout commence
DEMOLITIAN MAN
Demolition (Jean-Marc Vallée over)
DEMON KNIGHT
Denial
DENISE CALLS UP
DENKEND AAN HOLLAND
DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS
DENNIS P.
DENNIS THE MENACE
THE DEPARTED
DEPARTMENT 36
DEPARTURES
DERECHO DE FAMILIA aka FAMILY LAW
Le dernier coup de marteau
DES HOMMES ET DES DIEUX
The Descendants
THE DESCENT
Desde allá
DESERT FLOWER
IL DESERTO ROSSO
DESI
El Desierto
DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Despair
DESPERADO
DESPERATE MEASURES
DESPERATE REMEDIES
DESPERAUX: DE DAPPERE MUIS
DESPICABLE ME
Despicable me 2
Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3
Después de Lucía
LES DESTINÉES SENTIMENTALES
DESTINY TURNS ON THE RADIO
DESTRICTED
Detachment
Detroit
DETROIT ROCK CITY
DEUCE BIGALOW MALE GIGOLO
DEUCE BIGALOW: AMERICAN GIGOLO
Deux jours, une nuit
DEVIL
The Devil Inside
THE DEVIL WEARS PRADA
DEVIL'S ADVOCATE
The Devil's Double
Devil's Knot
THE DEVIL'S MINER
THE DEVIL'S OWN
THE DEVIL'S REJECTS
DEVILS ON THE DOORSTEP
Dheepan (Jacques Audiard over)
Dhogs
EL DIA DE LA BESTIA
DIABOLIQUE
LA DIABOLIQUES
DIALOGUE AVEC MON JARDINIER
DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
DIAMONDS OF THE NIGHT
Diana
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Diary of a Teenage Girl
DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF
DIARY OF THE DEAD
DICK
The Dictator
DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS
DIE ANOTHER DAY
DIE HARD 4.0
DIE HARD WITH A VENGEANCE
Die laatste zomer
DIEF!
Diego Star
DIEP
De dieren uit het Hakkebakkebos
DIFFERENT CINEMA VOLUME 3
DIFFERENT FOR GIRLS
Difret (Zeresenay Mehari over)
Dikkertje Dap
THE DILEMMA
UN DIMANCHE A KIGALI
Het diner
DINNER FOR SCHMUCKS
DINOSAUR
Dior and I
Diplomatie (Volker Schlöndorff over)
DIRTY DANCING 2
DIRTY DIARIES
Dirty Grandpa
DIRTY MIND
DIRTY PRETTY THINGS
DIS-MOI QUE JE RÊVE
THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED
The Disappearance of Eleanor Rigby
Disappearing Landscape
The Disaster Artist
DISASTER MOVIE
DISCLOSURE
DISCO PIGS
THE DISCOVERY OF HEAVEN
LES DISEURS DE VÉRITÉ
DISGRACE
DISNEY'S TARZAN
Disobedience
DISTANCE
La distancia
THE DISTINGUISHED GENTLEMAN
THE DISTRICT
DISTRICT 9
DISTURBIA
DIVA DOLOROSA
Divergent
The Divergent Series: Allegiant
Divergent Series: Insurgent
The Divide
DIVINE INTERVENTION
DIVINE SECRETS OF THE YA-YA SISTERHOOD
DIVINE TRASH
THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Il DIVO
DIVORCING JACK
Djam
Django (Étienne Comar)
Django (Sergio Corbucci)
Django Unchained
DO NOT DISTURB (Dick Maas)
Do Not Disturb (Yvan Attal)
The Do-Deca-Pentathlon
DOBERMANN
Doctor Strange
DODGEBALL
Dog Days
DOG SOLDIERS
A Dog's Purpose
DOGMA
Dogman
DOGTOOTH
DOGTOWN AND Z-BOYS
DOGVILLE
DOGVILLE CONFESSIONS
Dokter Pulder zaait papavers
DOKTOR MABUSE, DER SPIELER
IL DOLCE E L'AMARO
Dolfje Weerwolfje
De dolle tweeling
De dolle tweeling 2
De dolle tweeling 3
DOLLS
DOLORES CLAIBORNE
Dom/The House
DOMESTIC DISTURBANCE
DE DOMINEE
DOMINO
The Domino Effect
DOMWEG GELUKKIG
DON (Arend Steenbergen)
DON (Farhan Akhtar)
Don Jon
DON'S PLUM
Don't Be Afraid of the Dark
Don't Breathe
DON'T COME KNOCKING
DON'T LOOK BACK
DON'T LOOK NOW
DON'T SAY A WORD
DON'T STOP THE SHOW
Don't Worry, He Won't Get Far On Foot
DONDERBROEK
DONKEY PUNCH
Donkeyote
DONNIE BRASCO
DONNIE DARKO
IL DONO
DOOD EIND
DOOD IN VENETIË
Doodslag
Doof kind
DOOM
THE DOOM GENERATION
DOOMSDAY
DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
DOOR IN THE FLOOR
THE DOORS: WHEN YOU'RE STRANGE
Dope
DOPO MEZZANOTTE
LA DOPPIA ORA
Dorst
Dorsvloer vol confetti
DOS CRIMINES
Dos disparos
DOSSIER K.
The Double (Michael Brandt)
The Double (Richard Ayoade)
DOUBLE JEOPARDY
Double Play (Ernest Dickerson over)
DOUBLE TAKE
DOUBLE TEAM
DOUBLE WHAMMY
DOUBLE YOU STREET
DOUBT
DOUCHES FROIDES
DOUG'S 1E FILM
DOWN
DOWN PERISCOPE
DOWN TO EARTH
DOWN TO YOU
DOWN WITH LOVE
Downsizing
DR. AKAGI
DR. DOLITTLE
DR. DOLITTLE 2
Dr. Knock
Dr. Seuss' The Lorax
DR. T AND THE WOMAN
DRACULA
DRACULA 2000
Dracula Untold
DRAG ME TO HELL
DRAGON: THE BRUCE LEE STORY
DRAGONBALL: EVOLUTION
DRAGONFLY
DRAGONHEART
Draken & Deuntjes
DRAKENHEUVEL
DRAKENJAGERS
DRAMA/MEX
Dream House
DREAMCATCHER
DREAMER: MIJN DROOMPAARD
THE DREAMERS
DREAMING BY NUMBERS
A DREAMSCAPE, GAMBLING IN AMERICA
Dredd 3D
DREI
DE DRIE BESTE DINGEN IN HET LEVEN
Drie dvd's met films van Maya Deren
DE DRIE MUSKETIERS
DE DRIE ROVERS
Dries
Drift (Benny Vandendriessche)
DRIFT (Michiel van Jaarsveld)
DRIFTING CLOUDS
DRIJFZAND
DRILLBIT TAYLOR
Drinking Buddies
Drive
DRIVE ANGRY 3D
DRIVEN
DRÔLE DE FÉLIX
Droom & daad
DE DROOM VAN DE BEER
DROOMLAND DDR
The Drop
DROP DEAD GORGEOUS
DROP ZONE
DROPOUTS
DROWNING MONA
Drug War
Du forsvinder
Dubbelspel
THE DUCHESS
DUDE, WHERE IS MY CAR?
DUE AMICI
DUE DATE
THE DUEL PROJECT
DUIMELIJNTJE
The Duke of Burgundy (Maria Rohm over)
THE DUKES OF HAZZARD
Dukhtar
DUMB AND DUMBER
Dumb and Dumber To
DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD
DUMBLAND
Dummie de Mummie
Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba
Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Dummy Jim
DUMPLINGS
Dunderklumpen
DUNGEONS & DRAGONS
Dunkirk
DE DUNNING BROERS
DUNSTON CHECKS IN
DUNYA & DESIE IN MAROKKO
DUPLEX
DUPLICITY
Durak (The Fool)
DUSKA
Dying of the Light
DYING TO GO HOME