Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Melodrama in Londen Braveriken in een helse onderwereld

DIRTY PRETTY THINGS

Engeland, 2002 | Stephen Frears
Hoe ziet het leven van illegale immigranten eruit? Dirty pretty things van Stephen Frears toont een Londense hel, waar immigranten hun organen niet zeker zijn. Frears is niet de enige filmmaker die het leven van illegalen toont als een gruwelijk horrorverhaal. Krijgen we er meer begrip door?

"Wij zijn de mensen die jullie nooit te zien krijgen. We rijden jullie taxi's, maken jullie kamers schoon en zuigen jullie pikken af." Aldus een illegale immigrante in Londen in Stephen Frears' Dirty pretty things. Haar opmerking klopt niet, want taxichauffeurs zijn bij uitstek zichtbaar voor anderen. Voor orale seks heb je ook twee mensen nodig. En hoe kun je als kamermeisje onopgemerkt in een hotel werken? De illegale immigrante is met haar werk wel degelijk zichtbaar in de wereld, maar Stephen Frears en scenarist Steve Knight komt dat slecht uit. Hun Dirty pretty things is gebouwd rond de gedachte dat er een ijzeren gordijn loopt tussen een bovenwereld, waar goedgeklede mensen een fijn leven leiden, en een onzichtbare onderwereld, die wordt bevolkt door kansloze, armoedige illegalen. Tussen de twee werelden is geen contact, omdat de bovenwereld blind is voor de ellende in de onderwereld. Men buit illegale immigranten uit, maar wil het niet weten. Alleen een louche hotelmanager (Sergi López) verkeert in beide werelden: in de zichtbare wereld is hij een keurige bedrijfsleider, in de onderwereld is hij een in menselijke organen handelende crimineel. Illegale immigranten zijn in zijn jacht op menselijke onderdelen een gemakkelijke prooi. De armoedzaaiers willen voor een paar duizend pond best in hun lichaam laten snijden. Ze hebben geen keuze als ze willen overleven. De louche hotelmanager hoeft als poortwachter van de hel alleen maar geduldig te wachten, want elke illegale immigrant belandt ooit berooid en uitgeput op de bodem van de Londense samenleving. Op dat moment verkoopt hij desnoods zijn benen. Al was het maar om uit Londen te kunnen ontsnappen, want alles beter dan deze hel.
Ook de twee hoofdpersonen in Dirty pretty things, de Turkse illegale immigrante Senay (Audrey Tatou, die na Le fabuleux destin d'Amélie Poulain eindelijk bewijst dat Bambi-ogen niet haar enige kwaliteit zijn) en de Nigeriaanse illegaal Okwe (Chiwetel Ejiofor), komen tot het inzicht dat ze een illusie nastreven. In Londen zullen ze het nooit redden, zodat Senay haar hoop vestigt op Amerika en Okwe terug wil naar zijn gezin in Nigeria. Makkelijker gezegd dan gedaan, want wie gevangen zit in het web van de Londense onderwereld, is verdoemd.

Stofnesten
De beschrijving van Dirty pretty things leest als de synopsis van een horrorfilm. Het verschil zit in de pretenties, want Frears wil ons niet zomaar laten griezelen. Kijk, suggereert de maker, wij in de bovenwereld hebben een perverse wereld gecreëerd. Wij leven in rijkdom omdat we een kaste van illegale immigranten voor ons laten kruipen. Dat we net doen of we dat niet weten maakt ons dubbel pervers. Frears trekt alles uit de kast om het verschil in boven- en onderwereld te accentueren: groezelige, duistere kleuren voor de illegale immigrantenwereld, heldere kleuren voor de bovenwereld. Okwes bestaan illustreert dat illegale immigranten elke minuut moeten besteden aan overleven. Overdag werkt hij als taxichauffeur, 's nachts als hotelreceptionist. Hoe hij het volhoudt? "Ik heb geen slaap nodig", zegt hij droogjes. Dat een werkgever Senay seksueel misbruikt illustreert de kwetsbaarheid van illegale immigranten. Seksuele zelfbeschikking hoort bij de bovenwereld, in de onderwereld geldt de wet van de machtigste.
Frears slingert zijn boodschap met veel elan de wereld in, maar Dirty pretty things roept een ongemakkelijk gevoel op. De makers lijken meer interesse te hebben in de filmhorror dan in de werkelijkheid. De scheiding in boven- en onderwereld is zo rigide, dat hij niets met de werkelijkheid te maken heeft. Dirty pretty things doet eerder denken aan films als Metropolis en Gattaca dan aan Londen. Hoe komen de makers erbij om te denken dat illegale immigranten onzichtbaar zijn? In Engeland leven naar schatting zeshonderduizend illegalen, waarvan vele tienduizenden in Londen. Onzichtbaar? Alleen voor degenen die nooit buiten komen. Honderden restaurants, cafés, wasserettes, winkels en kledingateliers zouden hun deuren moeten sluiten als illegalen massaal vertrokken. Ook zouden de huizen van bemiddelde Engelsen in stofnesten veranderen als alle illegale hulpen in de huishouding het voor gezien hielden. Leven deze mensen allemaal in een onderwereld? Hun leven is verre van aangenaam. Ze werken hard voor vaak extreem lage lonen, kunnen geen beroep doen op sociale regelingen en lopen altijd het risico te worden opgepakt. Illegalen leven in de marge van de samenleving, maar dat is iets anders dan overleven in een helse onderwereld.

Nieren
Er is meer aan te merken op Dirty pretty things. Dat de makers de louche handel in menselijke organen koppelen aan illegale immigratie is belachelijk. Het zorgt voor een thrillerelement maar vertroebelt het zicht op de wereld van illegalen. Best mogelijk dat ooit een illegale immigrant een van zijn nieren heeft verkocht, maar maakt ons dat iets wijzer over het leven van illegalen? Dirty pretty things ademt sensatiezucht. De film wil morele verontwaardiging wekken, maar doet het op de verkeerde manier. Hij trekt de wereld van de illegaliteit niet naar ons toe, maar duwt hem van ons weg. Illegale immigranten leven in een gruwelijke onderwereld, waar we ons maar beter verre van kunnen houden, lijkt de boodschap te zijn. In de hel kun je geen mensen redden; je kunt er alleen verbranden.
Hoe het beter kan, bewijst Michael Winterbottom met In this world, die begin dit jaar de Gouden Beer in Berlijn won. De film, die komend najaar in Nederland is te zien, volgt twee Afghaanse vluchtelingen, een zestienjarige jongen en zijn twaalfjarige neefje, op hun illegale reis naar West-Europa. De twee zien geen toekomst in het vluchtelingenkamp in Pakistan, waar hun ouders al vele jaren wonen. Omdat een oudere neef al in Londen woont, wordt die stad het reisdoel. Er wordt een mensensmokkelaar ingeschakeld, die hen tegen betaling van veel geld via een systeem van vele tussenpersonen Londen als einddoel belooft. Wat volgt is een gruwelijke roadmovie die begint in Pakistan en via Iran, Turkije en Italië maanden later eindigt in Londen. In de in documentaire stijl met digitale videocamera's gefilmde reis kost het weinig moeite om mee te leven met de jongens. Hun eerste poging strandt in Iran, waar zij als buspassagiers worden herkend als Afghanen. De tweede poging is succesvoller, al is dat woord misplaatst. Het netwerk van tussenpersonen brengt hen in contact met vrachtwagenchauffeurs. Verborgen tussen kisten met sinaasappels en schapen leggen zij duizenden kilometers af over stoffige wegen. Het besneeuwde grensgebied met Turkije doorkruisen ze 's nachts lopend, waarbij ze ervoor moeten zorgen uit het oog te blijven van bewapende grenswachten, die niet aarzelen om te schieten. Het dagenlang opgesloten zitten in een container op een vrachtauto levert de gruwelijkste scène op. Krantenberichten over gestikte vluchtelingen in containers krijgen door In this world een menselijk gezicht.

In this world: realisme in Afghanistan

Spijbelen
In this world is een aangrijpend, realistisch document, dat volstaat met sober registreren. Winterbottom veroorlooft zich nauwelijks dramatische kunstgrepen. Een paar keer past hij effectief slow motion toe, maar verder stelt hij zich op als een afstandelijke observator. Juist door het ontbreken van melodramatisch effectbejag, wekt de film de indruk, anders dan Dirty pretty things, dat hij de gruwelijke werkelijkheid betrapt. Bij Frears is een overspannen verbeelding aan de macht, Winterbottom beperkt zich tot de feiten. Niet alleen Frears vindt die niet dramatisch genoeg, want er zijn meer filmmakers die illegale immigratie gebruiken om dramatisch flink uit te pakken. Het effect is averechts.
Zo ging Lukas Moodysson de mist in met Lilja 4-ever. De film over het zestienjarige Russische meisje Lilja, dat in drie maanden tijd zoveel ellende meemaakt dat ze zelfmoord pleegt, is een onvervalst melodrama, een wreed sprookje over een onschuldig meisje, dat door haar boosaardige omgeving ten gronde wordt gericht. Zoals het in melodrama hoort, is haar val onvermijdelijk. Het noodlot schrijft voor dat ze nooit uit meerdere mogelijkheden kan kiezen. Wat begint met spijbelen op een Russische school loopt onvermijdelijk uit op gedwongen prostitutie in Zweden. Van Moodysson mag Lilja geen sprankje gezond verstand hebben, want ze moet van hem in alle valkuilen tegelijk lopen. Niet alleen Moodysson, maar veel filmmakers weigeren illegale immigranten als gewone mensen te portretteren. Vrijwel altijd zijn ze een combinatie van naïviteit en deugdzaamheid.
In Dirty pretty things is Okwe zo'n nobele geest dat hij aan Jezus doet denken. Het illegale immigrantenzoontje in Hop van de Belg Dominique Standaert gaat meteen koffie zetten en afwassen als hij in een gastgezin komt. De illegale Mexicanen in Ken Loachs Bread and roses, dat zich in Los Angeles afspeelt, zijn nog niet geïnfecteerd met Amerikaans egoïsme, maar weten nog wat solidariteit is. De uitgeprocedeerde jonge asielzoeker in Eugenie Janssens Tussenland is een zoete braverik, die zich rustig laat uitschelden. Moeten alle illegale immigranten per se heiligen of naïvelingen zijn? Nee, dat hoeft niet, zoals te zien is in In this world. Als de jongste Afghaan eindelijk Italië bereikt, duurt het niet lang voordat hij het eerste tasje steelt van een toerist. Begrijpelijk, want hoe moet de jongen anders overleven?
Ook Pawel Pawlikowski bewees met Last resort geen last te hebben van een idealiserende blik. De film over een Russische illegale immigrante, die wil intrekken bij haar Engelse vakantieliefde, die haar op het vliegveld van Heathrow laat staan, is met zijn rustig observerende stijl de tegenpool van het opgefokte Dirty pretty things. Misschien komt het doordat Pawlikowski een Poolse Engelsman is, maar hij portretteert de Russin als een vrouw die haar verstand niet in Rusland heeft achtergelaten. Zij is een calculerende illegale immigrante, die als het nodig is de vreemdelingenpolitie maar wat op de mouw speld. Ook loopt ze niet in zeven sloten tegelijk. Als ze merkt dat het goedbetaalde baantje, dat haar wordt aangeboden, neerkomt op poseren voor een pornosite, is dat niet het begin van een onstuitbare val naar gedwongen prostitutie, maar houdt ze het simpelweg voor gezien. Geen melodrama, geen noodlot, maar gewoon het beste ervan maken: illegale immigranten leiden een pijnlijk, soms gruwelijk, bestaan, maar ze lijken meer op ons dan veel filmmakers wensen.

Jos van der Burgtop
DIRTY PRETTY THINGS

Juni 2003 #245

Productie
Robert Jones
Tracey Seaward
Regie
Stephen Frears
Scenario
Steve Knight
Camera
Chris Menges
Montage
Mick Audsley
Art direction
Rebecca Holmes
Muziek
Nathan Larson
Christian Henson
Met
Chiwetel Ejiofor
Audrey Tautou
Sergi López
Sophie Okonedo
Benedict Wong
Zlatko Buric

Kleur, 97 minuten

Distributie
RCV Film Distribution
Te zien
vanaf 26 juni

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


D

D'Ardennen
D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
DA MO FANG
THE DA VINCI CODE
DAAR IN DAT LAND (V TOJ STRANJE)
DADDY AND PAPA
DADDY DAY CARE
Daddy's Home
Daddy's Home 2
DAENS
Een dag in 't jaar (Margot Schaap over)
DE DAG VAN DE WANHOOP
DAGEN ZONDER LIEF
Daglicht
THE DAILY NATION
DAINIPPONJIN
DAKOTA
DAL DER ZUCHTEN
DALECARLIANS
DAM STREET
DAMAGE
DAMIAAN
THE DAMNED
Damsels in Distress
DAN IN REAL LIFE
Dance Academy: de film
DANCE FLICK
DANCE ME TO MY SONG
DANCE OF DUST (RAKHS-E-KHAK)
DANCE OF THE VAMPIRES
DANCE OF THE WIND
DANCE WITH ME
Dancer
DANCER IN THE DARK
THE DANCER UPSTAIRS
Dancing Arabs
DANCING DREAMS
DANGER: DIABOLIK
THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS
A Dangerous Method
DANGEROUS MINDS
The Danish Girl
Danny Collins
Dans la maison
DANS LA VIE
DANS VOOR HET LEVEN
DANS, GROZNY DANS (THE DAMNED AND THE SACRED)
LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS
Dansen op de vulkaan
La danseuse (Stéphanie Di Giusto en Soko over)
DANTE'S PEAK
Daphne (Peter Mackie Burns over)
DARATT
DAREDEVIL
THE DARJEELING LIMITED
THE DARK
DARK BLUE
DARK CITY
DARK HORSE
The Dark Horse (James Napier Robertson over)
DARK IS RISING
THE DARK KNIGHT
The Dark Knight Rises
Dark Places
Dark Skies
The Dark Tower
DARK WATER (Hideo Nakata)
DARK WATER (Walter Salles)
DARKDRIVE
The Darkest Hour
Darkest Hour
The Darkest Minds
DARKNESS
DARKNESS IN TALLINN
DARWIN'S NIGHTMARE
DARWINS VERSTEKELING. BEAGLE, IN HET KIELZOG VAN DARWIN
DATE MOVIE
DATE NIGHT
The Daughter
Daughters of Malakeh
Daughters of the Dust
DAVE
David Lynch: The Art Life (Jon Nguyen over)
DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
DAWN OF THE DEAD (Zack Snyder)
Dawn of the Planet of the Apes
Dawson City: Frozen Time
THE DAY AFTER TOMORROW
THE DAY I BECAME A WOMAN
THE DAY I WILL NEVER FORGET
DAY NIGHT DAY NIGHT
DAY OF THE DEAD
THE DAY THE EARTH STOOD STILL
THE DAY THE SUN TURNED COLD
The Day Will Come
DAYBREAK
DAYBREAKERS
DAYLIGHT
THE DAYS
THE DAYTRIPPERS
Dazed and Confused
DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
DE FORCE AVEC D'AUTRES
De rouille et d'os
DE-LOVELY
Dead Body Welcome
THE DEAD GIRL
DEAD LEAVES
DEAD MAN
THE DEAD MAN 2: RETURN OF THE DEAD MAN
Dead Man Down
DEAD MAN WALKING
DEAD MAN'S SHOES
DEAD PRESIDENTS
Deadfall
Deadly Virtues: Love.Honor.Obey
Deadpool
Deadpool 2
The Deal
Deal
DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS
DEAR FRANKIE
DEAR JOHN
DEAR WENDY
Dear White People
DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER
DEATH AND THE MAIDEN
DEATH AT A FUNERAL
DEATH BECOMES HER
Death Note
The Death of Stalin
DEATH RACE
DEATH SENTENCE
DEATH TO SMOOCHY
Death Wish
Débarquement immédiat
The Debt
THE DEBT COLLECTOR
IL DECAMERON
DECEPTION
DECK THE HALLS
DECONSTRUCTING HARRY
DEEP BLUE
DEEP BLUE SEA
The Deep Blue Sea
THE DEEP END
Deep End (Terugzien)
DEEP IMPACT
DEEP IN THE WOODS
DEEP RISING
Deepwater Horizon
DEFIANCE
DEFINITELY, MAYBE
The Deflowering of Eva van End (Slow Crtiticism: De ontmaagding van Eva van End)
Dégradé
DEINING
DÉJÀ VU
Dekalog
DEKALOOG
DELBARAN
La délicatesse
DÉLITS FLAGRANTS
DELIVER US FROM EVIL (Amy Berg)
DELIVER US FROM EVIL (Ole Bornedal)
Deliver Us From Evil (Scott Derrickson)
THE DELIVERY
The Delivery Guy (Raznoschik)
Delivery Man
DELLAMORTE DELLAMORE
DELTA
DEMAIN DES L'AUBE
Demain tout commence
DEMOLITIAN MAN
Demolition (Jean-Marc Vallée over)
DEMON KNIGHT
Denial
DENISE CALLS UP
DENKEND AAN HOLLAND
DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS
DENNIS P.
DENNIS THE MENACE
THE DEPARTED
DEPARTMENT 36
DEPARTURES
DERECHO DE FAMILIA aka FAMILY LAW
Le dernier coup de marteau
DES HOMMES ET DES DIEUX
The Descendants
THE DESCENT
Desde allá
DESERT FLOWER
IL DESERTO ROSSO
DESI
El Desierto
DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Despair
DESPERADO
DESPERATE MEASURES
DESPERATE REMEDIES
DESPERAUX: DE DAPPERE MUIS
DESPICABLE ME
Despicable me 2
Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3
Después de Lucía
LES DESTINÉES SENTIMENTALES
DESTINY TURNS ON THE RADIO
DESTRICTED
Detachment
Detroit
DETROIT ROCK CITY
DEUCE BIGALOW MALE GIGOLO
DEUCE BIGALOW: AMERICAN GIGOLO
Deux jours, une nuit
DEVIL
The Devil Inside
THE DEVIL WEARS PRADA
DEVIL'S ADVOCATE
The Devil's Double
Devil's Knot
THE DEVIL'S MINER
THE DEVIL'S OWN
THE DEVIL'S REJECTS
DEVILS ON THE DOORSTEP
Dheepan (Jacques Audiard over)
Dhogs
EL DIA DE LA BESTIA
DIABOLIQUE
LA DIABOLIQUES
DIALOGUE AVEC MON JARDINIER
DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
DIAMONDS OF THE NIGHT
Diana
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Diary of a Teenage Girl
DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF
DIARY OF THE DEAD
DICK
The Dictator
DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS
DIE ANOTHER DAY
DIE HARD 4.0
DIE HARD WITH A VENGEANCE
Die laatste zomer
DIEF!
Diego Star
DIEP
De dieren uit het Hakkebakkebos
DIFFERENT CINEMA VOLUME 3
DIFFERENT FOR GIRLS
Difret (Zeresenay Mehari over)
Dikkertje Dap
THE DILEMMA
UN DIMANCHE A KIGALI
Het diner
DINNER FOR SCHMUCKS
DINOSAUR
Dior and I
Diplomatie (Volker Schlöndorff over)
DIRTY DANCING 2
DIRTY DIARIES
Dirty Grandpa
DIRTY MIND
DIRTY PRETTY THINGS
DIS-MOI QUE JE RÊVE
THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED
The Disappearance of Eleanor Rigby
Disappearing Landscape
The Disaster Artist
DISASTER MOVIE
DISCLOSURE
DISCO PIGS
THE DISCOVERY OF HEAVEN
LES DISEURS DE VÉRITÉ
DISGRACE
DISNEY'S TARZAN
Disobedience
DISTANCE
La distancia
THE DISTINGUISHED GENTLEMAN
THE DISTRICT
DISTRICT 9
DISTURBIA
DIVA DOLOROSA
Divergent
The Divergent Series: Allegiant
Divergent Series: Insurgent
The Divide
DIVINE INTERVENTION
DIVINE SECRETS OF THE YA-YA SISTERHOOD
DIVINE TRASH
THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Il DIVO
DIVORCING JACK
Djam
Django (Étienne Comar)
Django (Sergio Corbucci)
Django Unchained
DO NOT DISTURB (Dick Maas)
Do Not Disturb (Yvan Attal)
The Do-Deca-Pentathlon
DOBERMANN
Doctor Strange
DODGEBALL
Dog Days
DOG SOLDIERS
A Dog's Purpose
DOGMA
Dogman
DOGTOOTH
DOGTOWN AND Z-BOYS
DOGVILLE
DOGVILLE CONFESSIONS
Dokter Pulder zaait papavers
DOKTOR MABUSE, DER SPIELER
IL DOLCE E L'AMARO
Dolfje Weerwolfje
De dolle tweeling
De dolle tweeling 2
De dolle tweeling 3
DOLLS
DOLORES CLAIBORNE
Dom/The House
DOMESTIC DISTURBANCE
DE DOMINEE
DOMINO
The Domino Effect
DOMWEG GELUKKIG
DON (Arend Steenbergen)
DON (Farhan Akhtar)
Don Jon
DON'S PLUM
Don't Be Afraid of the Dark
Don't Breathe
DON'T COME KNOCKING
DON'T LOOK BACK
DON'T LOOK NOW
DON'T SAY A WORD
DON'T STOP THE SHOW
Don't Worry, He Won't Get Far On Foot
DONDERBROEK
DONKEY PUNCH
Donkeyote
DONNIE BRASCO
DONNIE DARKO
IL DONO
DOOD EIND
DOOD IN VENETIË
Doodslag
Doof kind
DOOM
THE DOOM GENERATION
DOOMSDAY
DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
DOOR IN THE FLOOR
THE DOORS: WHEN YOU'RE STRANGE
Dope
DOPO MEZZANOTTE
LA DOPPIA ORA
Dorst
Dorsvloer vol confetti
DOS CRIMINES
Dos disparos
DOSSIER K.
The Double (Michael Brandt)
The Double (Richard Ayoade)
DOUBLE JEOPARDY
Double Play (Ernest Dickerson over)
DOUBLE TAKE
DOUBLE TEAM
DOUBLE WHAMMY
DOUBLE YOU STREET
DOUBT
DOUCHES FROIDES
DOUG'S 1E FILM
DOWN
DOWN PERISCOPE
DOWN TO EARTH
DOWN TO YOU
DOWN WITH LOVE
Downsizing
DR. AKAGI
DR. DOLITTLE
DR. DOLITTLE 2
Dr. Knock
Dr. Seuss' The Lorax
DR. T AND THE WOMAN
DRACULA
DRACULA 2000
Dracula Untold
DRAG ME TO HELL
DRAGON: THE BRUCE LEE STORY
DRAGONBALL: EVOLUTION
DRAGONFLY
DRAGONHEART
Draken & Deuntjes
DRAKENHEUVEL
DRAKENJAGERS
DRAMA/MEX
Dream House
DREAMCATCHER
DREAMER: MIJN DROOMPAARD
THE DREAMERS
DREAMING BY NUMBERS
A DREAMSCAPE, GAMBLING IN AMERICA
Dredd 3D
DREI
DE DRIE BESTE DINGEN IN HET LEVEN
Drie dvd's met films van Maya Deren
DE DRIE MUSKETIERS
DE DRIE ROVERS
Dries
Drift (Benny Vandendriessche)
DRIFT (Michiel van Jaarsveld)
DRIFTING CLOUDS
DRIJFZAND
DRILLBIT TAYLOR
Drinking Buddies
Drive
DRIVE ANGRY 3D
DRIVEN
DRÔLE DE FÉLIX
Droom & daad
DE DROOM VAN DE BEER
DROOMLAND DDR
The Drop
DROP DEAD GORGEOUS
DROP ZONE
DROPOUTS
DROWNING MONA
Drug War
Du forsvinder
Dubbelspel
THE DUCHESS
DUDE, WHERE IS MY CAR?
DUE AMICI
DUE DATE
THE DUEL PROJECT
DUIMELIJNTJE
The Duke of Burgundy (Maria Rohm over)
THE DUKES OF HAZZARD
Dukhtar
DUMB AND DUMBER
Dumb and Dumber To
DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD
DUMBLAND
Dummie de Mummie
Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba
Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Dummy Jim
DUMPLINGS
Dunderklumpen
DUNGEONS & DRAGONS
Dunkirk
DE DUNNING BROERS
DUNSTON CHECKS IN
DUNYA & DESIE IN MAROKKO
DUPLEX
DUPLICITY
Durak (The Fool)
DUSKA
Dying of the Light
DYING TO GO HOME