Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Dennis Hopper Slingeren langs gapende afgronden

DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS

Nederland, 2004 | Thom Hoffman
Thom Hoffmans documentaire Dennis Hopper: The decisive moments is een interessant portret van een ras-Amerikaanse vrijbuiter. "Hopper personifieert het goede én het slechte van de jaren zestig. Hij vertegenwoordigt links en rechts Amerika, was een libertijn en een oer-Amerikaanse cowboy in één."

De oude man herinnert zich hoe hij als tiener rondzwerft door de barre omgeving van Dodge City, Kansas. Hij loopt over de treinrails en stapt af en toe opzij om een passerende trein langs te laten. Lang kijkt hij ze na. Hij vraagt zich af waar de treinen heenrijden. De tiener heet Dennis Hopper. Hij heeft een enorme drang acteur te worden, al vinden zijn ouders zoiets een excuus om je als een nietsnut te gedragen. De jonge Dennis slaagt erin Hollywood binnen te komen en speelt bijrollen in de James Dean-films Rebel without a cause en Giant. Hij raakt met Dean bevriend. Dennis is verkocht.
Met deze sterke opening begint Thom Hoffman zijn documentaire Dennis Hopper: The decisive moments. Het klinkt als een fraaie prelude voor een droomcarrière, maar de kijker weet dat de loopbaan van de acteur/regisseur zich langs gapende afgronden slingerde. Na het fenomenale succes van Easy rider verloor Hopper met regelmaat zijn verstand dankzij de ongelofelijke hoeveelheden drank en drugs waarmee hij zijn lichaam en ziel vergiftigde. Berucht zijn de draaidagen van Hoppers tweede film als regisseur, The last movie. De 'impressionistische film' werd een faliekante flop, de man zelf verdween van de set en werd poedelnaakt en raaskallend in een Zuid-Amerikaanse jungle teruggevonden. Ook op de sets van Apocalypse now en Der Amerikanische Freund liep Hopper rond als een kip zonder kop.
Begin jaren tachtig herpakte Hopper zich na een hemeltergend verblijf in een ontwenningskliniek en maakte met zijn rol als de psychopaat Frank in Blue velvet een glorieuze terugkeer. Zulke beslissende momenten worden uiteraard door Hoffman uitgebreid geanalyseerd met behulp van een aantal gesprekspartners als Wim Wenders en Walter Hopps, die in boeiende interviews blijk geven van een groot inzicht in Hoppers persoonlijkheid. De hoofdmoot vormt een openhartig gesprek met de man zelf, terwijl archiefbeelden ter illustratie dienen. En hier zit een addertje onder het gras: het is natuurlijk moeilijk kiezen uit de grote hoeveelheid materiaal, maar er hadden toch wel wat meer tegendraadse Hopper-rollen à la The Texas Chainsaw massacre 2 of River's edge in gemogen. Maar daarover straks meer.

Cowboy
Dat Hopper als regisseur en acteur al jaren geen vuurwerk meer aflevert mag geen verrassing heten, aangezien hij zich tegenwoordig meer manifesteert als schilder en zich toelegt op zijn magnifieke kunstcollectie. Hoppers bezoek aan zijn tentoonstelling in het Amsterdamse Stedelijk Museum bleek voor Thom Hoffman zo een uitgelezen mogelijkheid de grillige loopbaan van de acteur in het juiste perspectief te plaatsen. Of was de kiem voor de documentaire al veel eerder gezaaid?
Thom Hoffman: "Easy rider was voor mij een film waar ik als jong ventje enorm tegen opkeek. Ik heb altijd een bewondering gehad voor de explosie van creativiteit en de bevrijding van de generatie van de jaren zestig. Het leek me een raadsel dat er plotseling zoveel vrijheid in de kunsten ontstond. Ik kwam uit een dorpje en was gefascineerd door die generatie. Hopper, zo zegt Wim Wenders, personifieert het goede én het slechte van de jaren zestig. Hij vertegenwoordigt links en rechts Amerika, hij stond synoniem voor drugs, was een libertijn en een oer-Amerikaanse cowboy in één."
Thom Hoffman, zelf acteur, fotograaf en beeldend kunstenaar, heeft een uitgesproken mening over Hoppers kwaliteiten als acteur: "Ik vind hem een matige, soms zelfs slechte acteur. Hij heeft zijn mond vol over 'method acting', maar ik geloof niet dat hij daar ook maar iets mee te maken heeft. Dennis Hopper is een echte Amerikaanse acteur die zijn eigen persoonlijkheid meebrengt in elke rol. Dat is overigens wat anders dan wat Robert De Niro doet. Die transformeert in het personage dat hij speelt. Hopper is altijd zichzelf, speelt elke keer dezelfde rol. Dat is het omgekeerde van 'method acting'. James Dean deed dat wel. Aan de andere kant: Hopper heeft wél in de belangrijkste films van de laatste vijf decennia gespeeld. Hij is als een kameleon meegegroeid. Hij is niet een van Hollywoods grootste acteurs, wel een van de markantste persoonlijkheden."

Marionettenspeler
Hopper staat bekend als een moeilijke man, opvliegend, wispelturig, ondoorgrondelijk. Hoffman maakte meerdere interviews met Hopper en diens vrienden en collega's uit de kunst- en filmwereld. Hoe eerlijk was hij? Hoffman: "Vanuit de Europese optiek valt moeilijk te zien hoe eerlijk een Amerikaan is. Amerikanen zijn voortdurend bezig met hun imago. Weinig mensen in de documentaire durfden het achterste van hun tong te laten zien. Hopper zelf was bijzonder aardig, maar je weet dat hij een masker draagt en op zijn hoede is. Maar dat is Amerikaans, dat is een manier van met elkaar omgaan die wij niet kunnen beoordelen. Toen hij een tijd terug in een talkshow iets gemeens over acteur Rip Torn zei, spande die prompt een proces wegens smaad aan en moest Hopper een schadevergoeding van een half miljoen dollar betalen. Hopper is een marionettenspeler. Hij wilde precies weten wat collega's of vrienden over hem aan mij hadden verteld en wist daar achter te komen. David Lynch was een curieuze man, maar erg positief over Hopper. Wim Wenders brak het ijs: hij was de eerste die eerlijk durfde te zijn over het disfunctioneren van Dennis tijdens het maken van Der Amerikanische Freund. Toen wist Dennis heel goed dat hij over bepaalde zaken open kaart moest spelen. Wenders was trouwens een ongelofelijke man, we konden werkelijk ieder woord dat hij uitsprak gebruiken."
"Ik vind Hopper als regisseur interessanter dan als acteur. Out of the blue beschouw ik als zijn meesterwerk. Dat is echt een fantastische jaren tachtig-film: rauw, klein, ontdaan van de hippe, verdoezelende sixties-stijl. Het is een harde film over een harde wereld, gemaakt door een regisseur die zwaar aan drugs verslaafd was. Niemand in Amerika wilde die film zien. In Out of the blue is hij misschien wel eerlijker in zijn zelfportret dan tijdens interviews. Hij ging net als Bukowski met de billen bloot en maakte die film vanuit de goot. Bovendien nemen vrouwen een vreemde positie in zijn films in. De mannen zijn crypto-cowboys die op zoek zijn naar zichzelf — kijk maar naar The hot spot met die vreselijke Don Johnson, een mislukte maar erg interessante film."

Thom Hoffman
 

Hel
Thom Hoffman maakte in 1993 het docudrama De domeinen Ditvoorst over de getroebleerde filmmaker Adriaan Ditvoorst, die uiteindelijk zelfmoord pleegde. De parallellen tussen de film over de Nederlandse rebel en de Dennis Hopper-documentaire zijn duidelijk. Op de vraag of Hoffman meer plannen heeft voor documentaires of wellicht speelfilms begint hij meteen zwaar te zuchten: "Productioneel gezien was deze film een zware beproeving, vooral vanwege de dure rechten van de fragmenten die we wilden gebruiken. De Amerikaanse filmindustrie is dermate hard dat dat automatisch leidt tot omissies in de fragmenten die je wilt tonen. Als je weet wat je voor tien seconden James Dean moet betalen... En dan heb ik het niet eens over Hopper zelf, die tijdens het maken van onze film anderhalf jaar van de aardbodem was verdwenen. Dat heeft de boel natuurlijk enorm opgehouden. Maar goed, ik wil graag nog een rebel als Ditvoorst of Hopper aanpakken. Paul Verhoeven lijkt me een mooi onderwerp, zo zou het een fraaie trilogie kunnen worden. Maar er zijn meer opstandige geesten, zoals Ian Kerkhof of Johan van der Keuken. Ik wil graag documentaires blijven maken. Maar speelfilms? Man, een film maken is een hel. En je bent niet eens blij wanneer je ermee klaar bent."

Mike Lebbing

Dennis Hopper: the decisive moments is tevens de openingsfilm van het Dennis Hopper-retrospectief, dat vanaf 5 mei een drietal weken in het Amsterdamse Kriterion wordt vertoond. Het volledige programma en meer informatie is te vinden op kriterion.nl.top
DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS

Mei 2004 #255

Productie
Frank de Jonge
Regie en scenario
Thom Hoffman
Camera
Martijn van Beenen
Geluid
Mark Wessner
Montage
Jelle Redeker
Met
Dennis Hopper
Robert Rauschenberg
Sean Penn
David Lynch
Walter Hopps
Wim Wenders
Bruce Conner
Ed Ruscha
Chuck Arnoldi
Julian Schnabel
Paul Lewis
Fred Hoffman

Kleur, 78 minuten

Distributie
DocuZone
Te zien
vanaf 22 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


D

D'Ardennen
D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
DA MO FANG
THE DA VINCI CODE
DAAR IN DAT LAND (V TOJ STRANJE)
DADDY AND PAPA
DADDY DAY CARE
Daddy's Home
Daddy's Home 2
DAENS
Een dag in 't jaar (Margot Schaap over)
DE DAG VAN DE WANHOOP
DAGEN ZONDER LIEF
Daglicht
THE DAILY NATION
DAINIPPONJIN
DAKOTA
DAL DER ZUCHTEN
DALECARLIANS
DAM STREET
DAMAGE
DAMIAAN
THE DAMNED
Damsels in Distress
DAN IN REAL LIFE
Dance Academy: de film
DANCE FLICK
DANCE ME TO MY SONG
DANCE OF DUST (RAKHS-E-KHAK)
DANCE OF THE VAMPIRES
DANCE OF THE WIND
DANCE WITH ME
Dancer
DANCER IN THE DARK
THE DANCER UPSTAIRS
Dancing Arabs
DANCING DREAMS
DANGER: DIABOLIK
THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS
A Dangerous Method
DANGEROUS MINDS
The Danish Girl
Danny Collins
Dans la maison
DANS LA VIE
DANS VOOR HET LEVEN
DANS, GROZNY DANS (THE DAMNED AND THE SACRED)
LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS
Dansen op de vulkaan
La danseuse (Stéphanie Di Giusto en Soko over)
DANTE'S PEAK
Daphne (Peter Mackie Burns over)
DARATT
DAREDEVIL
THE DARJEELING LIMITED
THE DARK
DARK BLUE
DARK CITY
DARK HORSE
The Dark Horse (James Napier Robertson over)
DARK IS RISING
THE DARK KNIGHT
The Dark Knight Rises
Dark Places
Dark Skies
The Dark Tower
DARK WATER (Hideo Nakata)
DARK WATER (Walter Salles)
DARKDRIVE
The Darkest Hour
Darkest Hour
The Darkest Minds
DARKNESS
DARKNESS IN TALLINN
DARWIN'S NIGHTMARE
DARWINS VERSTEKELING. BEAGLE, IN HET KIELZOG VAN DARWIN
DATE MOVIE
DATE NIGHT
The Daughter
Daughters of Malakeh
Daughters of the Dust
DAVE
David Lynch: The Art Life (Jon Nguyen over)
DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
DAWN OF THE DEAD (Zack Snyder)
Dawn of the Planet of the Apes
Dawson City: Frozen Time
THE DAY AFTER TOMORROW
THE DAY I BECAME A WOMAN
THE DAY I WILL NEVER FORGET
DAY NIGHT DAY NIGHT
DAY OF THE DEAD
THE DAY THE EARTH STOOD STILL
THE DAY THE SUN TURNED COLD
The Day Will Come
DAYBREAK
DAYBREAKERS
DAYLIGHT
THE DAYS
THE DAYTRIPPERS
Dazed and Confused
DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
DE FORCE AVEC D'AUTRES
De rouille et d'os
DE-LOVELY
Dead Body Welcome
THE DEAD GIRL
DEAD LEAVES
DEAD MAN
THE DEAD MAN 2: RETURN OF THE DEAD MAN
Dead Man Down
DEAD MAN WALKING
DEAD MAN'S SHOES
DEAD PRESIDENTS
Deadfall
Deadly Virtues: Love.Honor.Obey
Deadpool
Deadpool 2
The Deal
Deal
DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS
DEAR FRANKIE
DEAR JOHN
DEAR WENDY
Dear White People
DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER
DEATH AND THE MAIDEN
DEATH AT A FUNERAL
DEATH BECOMES HER
Death Note
The Death of Stalin
DEATH RACE
DEATH SENTENCE
DEATH TO SMOOCHY
Death Wish
Débarquement immédiat
The Debt
THE DEBT COLLECTOR
IL DECAMERON
DECEPTION
DECK THE HALLS
DECONSTRUCTING HARRY
DEEP BLUE
DEEP BLUE SEA
The Deep Blue Sea
THE DEEP END
Deep End (Terugzien)
DEEP IMPACT
DEEP IN THE WOODS
DEEP RISING
Deepwater Horizon
DEFIANCE
DEFINITELY, MAYBE
The Deflowering of Eva van End (Slow Crtiticism: De ontmaagding van Eva van End)
Dégradé
DEINING
DÉJÀ VU
Dekalog
DEKALOOG
DELBARAN
La délicatesse
DÉLITS FLAGRANTS
DELIVER US FROM EVIL (Amy Berg)
DELIVER US FROM EVIL (Ole Bornedal)
Deliver Us From Evil (Scott Derrickson)
THE DELIVERY
The Delivery Guy (Raznoschik)
Delivery Man
DELLAMORTE DELLAMORE
DELTA
DEMAIN DES L'AUBE
Demain tout commence
DEMOLITIAN MAN
Demolition (Jean-Marc Vallée over)
DEMON KNIGHT
Denial
DENISE CALLS UP
DENKEND AAN HOLLAND
DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS
DENNIS P.
DENNIS THE MENACE
THE DEPARTED
DEPARTMENT 36
DEPARTURES
DERECHO DE FAMILIA aka FAMILY LAW
Le dernier coup de marteau
DES HOMMES ET DES DIEUX
The Descendants
THE DESCENT
Desde allá
DESERT FLOWER
IL DESERTO ROSSO
DESI
El Desierto
DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Despair
DESPERADO
DESPERATE MEASURES
DESPERATE REMEDIES
DESPERAUX: DE DAPPERE MUIS
DESPICABLE ME
Despicable me 2
Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3
Después de Lucía
LES DESTINÉES SENTIMENTALES
DESTINY TURNS ON THE RADIO
DESTRICTED
Detachment
Detroit
DETROIT ROCK CITY
DEUCE BIGALOW MALE GIGOLO
DEUCE BIGALOW: AMERICAN GIGOLO
Deux jours, une nuit
DEVIL
The Devil Inside
THE DEVIL WEARS PRADA
DEVIL'S ADVOCATE
The Devil's Double
Devil's Knot
THE DEVIL'S MINER
THE DEVIL'S OWN
THE DEVIL'S REJECTS
DEVILS ON THE DOORSTEP
Dheepan (Jacques Audiard over)
Dhogs
EL DIA DE LA BESTIA
DIABOLIQUE
LA DIABOLIQUES
DIALOGUE AVEC MON JARDINIER
DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
DIAMONDS OF THE NIGHT
Diana
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Diary of a Teenage Girl
DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF
DIARY OF THE DEAD
DICK
The Dictator
DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS
DIE ANOTHER DAY
DIE HARD 4.0
DIE HARD WITH A VENGEANCE
Die laatste zomer
DIEF!
Diego Star
DIEP
De dieren uit het Hakkebakkebos
DIFFERENT CINEMA VOLUME 3
DIFFERENT FOR GIRLS
Difret (Zeresenay Mehari over)
Dikkertje Dap
THE DILEMMA
UN DIMANCHE A KIGALI
Het diner
DINNER FOR SCHMUCKS
DINOSAUR
Dior and I
Diplomatie (Volker Schlöndorff over)
DIRTY DANCING 2
DIRTY DIARIES
Dirty Grandpa
DIRTY MIND
DIRTY PRETTY THINGS
DIS-MOI QUE JE RÊVE
THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED
The Disappearance of Eleanor Rigby
Disappearing Landscape
The Disaster Artist
DISASTER MOVIE
DISCLOSURE
DISCO PIGS
THE DISCOVERY OF HEAVEN
LES DISEURS DE VÉRITÉ
DISGRACE
DISNEY'S TARZAN
Disobedience
DISTANCE
La distancia
THE DISTINGUISHED GENTLEMAN
THE DISTRICT
DISTRICT 9
DISTURBIA
DIVA DOLOROSA
Divergent
The Divergent Series: Allegiant
Divergent Series: Insurgent
The Divide
DIVINE INTERVENTION
DIVINE SECRETS OF THE YA-YA SISTERHOOD
DIVINE TRASH
THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Il DIVO
DIVORCING JACK
Djam
Django (Étienne Comar)
Django (Sergio Corbucci)
Django Unchained
DO NOT DISTURB (Dick Maas)
Do Not Disturb (Yvan Attal)
The Do-Deca-Pentathlon
DOBERMANN
Doctor Strange
DODGEBALL
Dog Days
DOG SOLDIERS
A Dog's Purpose
DOGMA
Dogman
DOGTOOTH
DOGTOWN AND Z-BOYS
DOGVILLE
DOGVILLE CONFESSIONS
Dokter Pulder zaait papavers
DOKTOR MABUSE, DER SPIELER
IL DOLCE E L'AMARO
Dolfje Weerwolfje
De dolle tweeling
De dolle tweeling 2
De dolle tweeling 3
DOLLS
DOLORES CLAIBORNE
Dom/The House
DOMESTIC DISTURBANCE
DE DOMINEE
DOMINO
The Domino Effect
DOMWEG GELUKKIG
DON (Arend Steenbergen)
DON (Farhan Akhtar)
Don Jon
DON'S PLUM
Don't Be Afraid of the Dark
Don't Breathe
DON'T COME KNOCKING
DON'T LOOK BACK
DON'T LOOK NOW
DON'T SAY A WORD
DON'T STOP THE SHOW
Don't Worry, He Won't Get Far On Foot
DONDERBROEK
DONKEY PUNCH
Donkeyote
DONNIE BRASCO
DONNIE DARKO
IL DONO
DOOD EIND
DOOD IN VENETIË
Doodslag
Doof kind
DOOM
THE DOOM GENERATION
DOOMSDAY
DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
DOOR IN THE FLOOR
THE DOORS: WHEN YOU'RE STRANGE
Dope
DOPO MEZZANOTTE
LA DOPPIA ORA
Dorst
Dorsvloer vol confetti
DOS CRIMINES
Dos disparos
DOSSIER K.
The Double (Michael Brandt)
The Double (Richard Ayoade)
DOUBLE JEOPARDY
Double Play (Ernest Dickerson over)
DOUBLE TAKE
DOUBLE TEAM
DOUBLE WHAMMY
DOUBLE YOU STREET
DOUBT
DOUCHES FROIDES
DOUG'S 1E FILM
DOWN
DOWN PERISCOPE
DOWN TO EARTH
DOWN TO YOU
DOWN WITH LOVE
Downsizing
DR. AKAGI
DR. DOLITTLE
DR. DOLITTLE 2
Dr. Knock
Dr. Seuss' The Lorax
DR. T AND THE WOMAN
DRACULA
DRACULA 2000
Dracula Untold
DRAG ME TO HELL
DRAGON: THE BRUCE LEE STORY
DRAGONBALL: EVOLUTION
DRAGONFLY
DRAGONHEART
Draken & Deuntjes
DRAKENHEUVEL
DRAKENJAGERS
DRAMA/MEX
Dream House
DREAMCATCHER
DREAMER: MIJN DROOMPAARD
THE DREAMERS
DREAMING BY NUMBERS
A DREAMSCAPE, GAMBLING IN AMERICA
Dredd 3D
DREI
DE DRIE BESTE DINGEN IN HET LEVEN
Drie dvd's met films van Maya Deren
DE DRIE MUSKETIERS
DE DRIE ROVERS
Dries
Drift (Benny Vandendriessche)
DRIFT (Michiel van Jaarsveld)
DRIFTING CLOUDS
DRIJFZAND
DRILLBIT TAYLOR
Drinking Buddies
Drive
DRIVE ANGRY 3D
DRIVEN
DRÔLE DE FÉLIX
Droom & daad
DE DROOM VAN DE BEER
DROOMLAND DDR
The Drop
DROP DEAD GORGEOUS
DROP ZONE
DROPOUTS
DROWNING MONA
Drug War
Du forsvinder
Dubbelspel
THE DUCHESS
DUDE, WHERE IS MY CAR?
DUE AMICI
DUE DATE
THE DUEL PROJECT
DUIMELIJNTJE
The Duke of Burgundy (Maria Rohm over)
THE DUKES OF HAZZARD
Dukhtar
DUMB AND DUMBER
Dumb and Dumber To
DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD
DUMBLAND
Dummie de Mummie
Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba
Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Dummy Jim
DUMPLINGS
Dunderklumpen
DUNGEONS & DRAGONS
Dunkirk
DE DUNNING BROERS
DUNSTON CHECKS IN
DUNYA & DESIE IN MAROKKO
DUPLEX
DUPLICITY
Durak (The Fool)
DUSKA
Dying of the Light
DYING TO GO HOME