Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Onervaren drugskoeriers in The Delivery Tussen Holland en Hollywood

THE DELIVERY

Nederland, 1999 | Roel Reiné
Nog voordat de Nederlandse actiefilm The delivery zijn première heeft beleefd, is er al sprake van een commercieel succes. Amerikaanse, Engelse en Franse distributeurs stonden in de rij om de internationale rechten te verkrijgen. Als het aan Roel Reiné en Thijs Bayens ligt, zullen er nog vele speelfilms volgen. "Wat ze in Amerika doen, kunnen wij ook."

Hun bedrijfje Two Independent bestaat pas twee jaar. Een speelfilm maken was altijd het grote doel, maar voor het zover was grepen Roel Reiné en Thijs Bayens op productiegebied alles aan: van een documentaire als Falling over een Canadese houthakker, tot de kerstspecial van pianist Jan Vayne. Hun kantoor oogt jongensachtig rommelig. Geen duur meubilair, geen design inrichting. Reiné en Bayens voldoen in niets aan het clichébeeld van de ouderwetse filmproducent, die zelf altijd iets beter uit de kosten komt dan de rest van de cast en crew. "Klanten die bij ons op bezoek komen, zien meteen dat het budget geheel in de productie wordt gestopt. Omdat we zelf allebei makers zijn, zitten we niet in een ivoren toren, zoals je dat vroeger wel zag bij filmproducenten. Two Independent is heel duidelijk een makersbedrijf, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Endemol en IDTV, die door producenten gerund worden. Omdat we altijd zelf als regisseur, producent, eindredacteur of schrijver bij onze projecten betrokken zijn, staan we er heel dicht bij", aldus Reiné.
De taakverdeling tussen beide compagnons voldoet al evenmin aan het klassieke beeld van een zakelijk duo, waarbij de een meestal voor de ideeën en de creativiteit zorgt, terwijl de ander meer op de uitvoering en de zakelijke kant let. Bij Reiné en Bayens loopt dat door elkaar heen; afhankelijk van het project wisselen ze van functie. Bayens heeft een theaterachtergrond. Hij acteerde onder andere bij het RO-Theater en was artistiek leider van het gezelschap Els. Reiné produceerde en regisseerde vooral tv-producties, waaronder 'Fort Alpha' en '12 Steden, 13 Ongelukken'. The delivery is duidelijk Reiné's film, al was Bayens er vanaf het begin als producent nauw bij betrokken. Reiné: "Ik heb een film gemaakt zoals ik die zelf wil zien. Als ik naar de bioscoop ga, wil ik geamuseerd worden, twee uur lang in andermans huid kunnen kruipen. Ik ga af en toe ook wel naar arthousefilms, maar wanneer ik een leuk avondje uit wil, dan kies ik voor entertainment-achtige bullshitfilms. Dat vind ik gewoon lekker om te zien."
Bayens: "We hebben niet gekozen voor een platte actiefilm om ons af te zetten tegen andere, meer artistiekerige Nederlandse of Europese films. We behoren gewoon tot een generatie die opgegroeid is met de Amerikaanse film, met acteurs als Robert De Niro en regisseurs als Steven Spielberg. Aan de andere kant maken we deel uit van de Europese filmcultuur. Tussen die twee uitersten zit vrijwel niks. Er is geen filmtaal onwikkeld waarin die uitersten samenkomen, en daar heeft Roel met The delivery een aanzet toe willen gegeven."

Marketingstrategie
Het aan de man brengen van The delivery is onverwacht uitgegroeid tot een voor Nederlandse begrippen onvergelijkbaar succesverhaal. Met een businessplan en een promo-tape onder de arm gingen Bayens en Reiné twee jaar geleden bedrijven langs om sponsors en financiers te werven. Het Filmfonds werd niet benaderd, want dat zou toch een te lang traject worden, zo vermoedden ze. De oprichting van FINE BV was in de maak, maar ook daar wilden ze niet op wachten. Het totale budget bedroeg uiteindelijk 1,2 miljoen gulden, inclusief eigen kapitaal. Bayens: "We hebben veel risico's genomen, maar we wilden gewoon per se nu deze film maken." In februari van dit jaar rouleerde een tien minuten durende compilatievideo op het festival van Berlijn, maar een paar maanden later in Cannes brak de gekte pas goed los. De aanleiding was een kort berichtje in een van de festivalkranten, met de sprekende kop 'Warner gets The delivery'. Een afspraak die al in Nederland gemaakt was.
Reiné: "Iedereen denkt dat we een heel slimme marketingstrategie hebben gevolgd, maar het was allemaal een samenloop van omstandigheden. Een bevriende Canadese salesmanager, nota bene van arthousedocumentaires, was aanwezig in Berlijn, dus het lag voor de hand onze tape daarheen te sturen. Vervolgens gaat zo'n ding circuleren en stromen ineens de telefoontje binnen. En voor Cannes hadden we ook helemaal geen concrete acties bedacht. We liepen daar een beetje rond over de boulevard, ons vergapend aan al die enorme billboards en zo veel mogelijk foldertjes in onze tas stoppend. Maar toen was het ineens: 'Warner gets The delivery'. De magie van zo'n zinnetje is enorm. De volgende ochtend stond er bij de stand van Holland Film ineens een hele rij Koreanen en Japanners, die een afspraak wilden maken."
Bayens: "Vervolgens ontstond er in no time een 'bidding war' tussen de grootste distributeur van Frankrijk, een belangrijk Engels bedrijf en een paar Amerikaanse bedrijven. Dat heeft heel erg te maken met de manier waarop die bedrijven in Cannes opereren. Voor hun is het echt een acquisitiemarkt. Wanneer er ook maar iets gebeurt, springt iedereen daar op af en begint fanatiek tegen elkaar op te bieden."
Het resultaat van de handel in Cannes overtreft de stoutste jongensdromen van het duo. Reiné is net terug uit Los Angeles, met een stapel contracten op zak. Hij somt de gemaakte deals nog maar eens op. "Trimark Pictures heeft de wereldverkooprechten. Ze gaan de film in Amerika in de arthouses distribueren en vervolgens groot op video uitbrengen. Daarnaast hebben we een 'two-picture deal' met ze getekend, wat inhoudt dat we de komende vier jaar twee films gaan coproduceren. Trimark zorgt voor de financiering en ik ga regisseren. Films met een budget van tussen de drie en zes miljoen dollar. Voor hun is dat niet veel, maar voor ons is het geweldig. Het laatste nieuws is dat wij ook nog eens een aantal andere Trimark-films gaan produceren."

Engelse humor
The delivery is een onvervalste en razendsnel gemonteerde roadmovie. Een drietal jonge en onervaren drugskoeriers — een Nederlandse goedzak, een Engelse macho en een mooie Française — reist met een miljoenenlading XTC-pillen van Nederland naar Spanje. Hun opdrachtgever is de doortrapte Spike, die voor de zekerheid de vrouw van een van de jongens als onderpand vasthoudt. Op de hielen gezeten door een obscuur groepje extremisten en een gefrustreerde Interpol-agent ontlopen ze een hele rits explosies en beschietingen, waarbij vooral een groot aantal telefooncellen het moet ontgelden. Tussen de drie botert het niet echt en alles wat mis kan gaan, gaat ook mis. De cast is een mengelmoes van nationaliteiten, met in de hoofdrollen Fedja van Huêt, Rik Launspach en Esmée de la Bretonière, de Engelsman Freddy Douglas en de Franse debutante Aurelie Meriel.
De makers hebben bewust gekozen voor een Engelstalige film. Met al die verschillende nationaliteiten levert dat een aardige opeenhoping op van krom taalgebruik en rare accenten. Iedereen spreekt zijn eigen steenkolenengels. In de tot nu gehouden screenings blijken het vooral de Nederlanders te zijn die zich ergeren aan deze taalverkrachting. Reiné: "Engelsen en Amerikanen hebben er absoluut geen moeite mee. Het grootste genoegen dat ik tot nu toe heb meegemaakt, is dat zij juist vier keer meer lachen dan de Nederlanders. Dat komt volgens mij omdat er heel veel Engelse humor in zit. Op het moment dat Rik Launspach roept: 'I love football', ging in Amerika de hele zaal plat."
Bayens: "Ik vind het eerlijk gezegd vreemd dat de taal als een probleem wordt gezien. Minstens tachtig procent van wat er op de Nederlandse televisie te zien is, is Engelstalig. Onze generatie is daarmee opgegroeid. Van de films die wij in de bioscoop zien, is minder dan twee procent Nederlandstalig. Het is dus eigenlijk onwaarschijnlijker dat we de behoefte zouden hebben om een Nederlandstalige film te maken." Reiné vult aan: "Voor mij als filmmaker is het Engels letterlijk mijn natuurlijke taal. Het is dé filmtaal."

Leuker en interessanter
Bayens en Reiné lopen over van de nieuwe filmplannen. Met vier andere Nederlandse productiebedrijfjes — Phanta Vision, Fu Works, Jordaan Film en Motel Films — is onlangs een ontwikkelingsbedrijf opgericht, en alhoewel vrijwel niemand nog The delivery in zijn geheel heeft gezien, krijgen ze al aanbiedingen van banken en privé-financiers.
Reiné: "Als je de huidige filmindustrie overziet, dan heb je te maken met een toplaag van goeie, commercieel zeer succesvolle Amerikaanse films, en een toplaag van Europese kwaliteitsfilms. Maar daarnaast wordt er in Amerika een hoop rotzooi gemaakt, die voor een deel ook in Europa wordt uitgebracht. Wij willen Europese films maken, op basis van Europese verhalen, die in het commerciële circuit tegengas gaan geven aan al die Amerikaanse rommel. Dus overwegend Engelstalige films waarmee we de Amerikanen, maar ook de rest van de wereld, kunnen laten zien dat we in Europa dat soort films zelf kunnen maken, maar dan leuker, mooier en interessanter, omdat onze verhalen origineler zijn. Al het Europese talent gaat nu naar Amerika, omdat daar het geld zit. Wij willen dat mechanisme doorbreken en het Amerikaanse geld hierheen halen, zodat we die films hier zelf kunnen maken." En dat worden zeker niet allemaal actiefilms. Reiné: "Een van onze eerstvolgende films zal een western zijn."

François Stienentop
THE DELIVERY

September 1999 #203

Productie
Thijs Bayens
Roel Reiné
Regie
Roel Reiné
Scenario
David Hilton
Camera
Jan van den Nieuwenhuijzen
Geluid
Simone Galavazi
Coen Gravendaal
Montage
Jef Hertoghs
Roel Reiné
Muziek
Cor Bolten
Met
Fedja van Huêt
Freddy Douglas
Aurelie Meriel
Esmée de la Bretonière
Rik Launspach
Hidde Maas

Kleur, 100 minuten

Distributie
Warner Bros.
Te zien
vanaf 16 september

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


D

D'Ardennen
D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
DA MO FANG
THE DA VINCI CODE
DAAR IN DAT LAND (V TOJ STRANJE)
DADDY AND PAPA
DADDY DAY CARE
Daddy's Home
Daddy's Home 2
DAENS
Een dag in 't jaar (Margot Schaap over)
DE DAG VAN DE WANHOOP
DAGEN ZONDER LIEF
Daglicht
THE DAILY NATION
DAINIPPONJIN
DAKOTA
DAL DER ZUCHTEN
DALECARLIANS
DAM STREET
DAMAGE
DAMIAAN
THE DAMNED
Damsels in Distress
DAN IN REAL LIFE
Dance Academy: de film
DANCE FLICK
DANCE ME TO MY SONG
DANCE OF DUST (RAKHS-E-KHAK)
DANCE OF THE VAMPIRES
DANCE OF THE WIND
DANCE WITH ME
Dancer
DANCER IN THE DARK
THE DANCER UPSTAIRS
Dancing Arabs
DANCING DREAMS
DANGER: DIABOLIK
THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS
A Dangerous Method
DANGEROUS MINDS
The Danish Girl
Danny Collins
Dans la maison
DANS LA VIE
DANS VOOR HET LEVEN
DANS, GROZNY DANS (THE DAMNED AND THE SACRED)
LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS
Dansen op de vulkaan
La danseuse (Stéphanie Di Giusto en Soko over)
DANTE'S PEAK
Daphne (Peter Mackie Burns over)
DARATT
DAREDEVIL
THE DARJEELING LIMITED
THE DARK
DARK BLUE
DARK CITY
DARK HORSE
The Dark Horse (James Napier Robertson over)
DARK IS RISING
THE DARK KNIGHT
The Dark Knight Rises
Dark Places
Dark Skies
The Dark Tower
DARK WATER (Hideo Nakata)
DARK WATER (Walter Salles)
DARKDRIVE
The Darkest Hour
Darkest Hour
The Darkest Minds
DARKNESS
DARKNESS IN TALLINN
DARWIN'S NIGHTMARE
DARWINS VERSTEKELING. BEAGLE, IN HET KIELZOG VAN DARWIN
DATE MOVIE
DATE NIGHT
The Daughter
Daughters of Malakeh
Daughters of the Dust
DAVE
David Lynch: The Art Life (Jon Nguyen over)
DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
DAWN OF THE DEAD (Zack Snyder)
Dawn of the Planet of the Apes
Dawson City: Frozen Time
THE DAY AFTER TOMORROW
THE DAY I BECAME A WOMAN
THE DAY I WILL NEVER FORGET
DAY NIGHT DAY NIGHT
DAY OF THE DEAD
THE DAY THE EARTH STOOD STILL
THE DAY THE SUN TURNED COLD
The Day Will Come
DAYBREAK
DAYBREAKERS
DAYLIGHT
THE DAYS
THE DAYTRIPPERS
Dazed and Confused
DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
DE FORCE AVEC D'AUTRES
De rouille et d'os
DE-LOVELY
Dead Body Welcome
THE DEAD GIRL
DEAD LEAVES
DEAD MAN
THE DEAD MAN 2: RETURN OF THE DEAD MAN
Dead Man Down
DEAD MAN WALKING
DEAD MAN'S SHOES
DEAD PRESIDENTS
Deadfall
Deadly Virtues: Love.Honor.Obey
Deadpool
Deadpool 2
The Deal
Deal
DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS
DEAR FRANKIE
DEAR JOHN
DEAR WENDY
Dear White People
DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER
DEATH AND THE MAIDEN
DEATH AT A FUNERAL
DEATH BECOMES HER
Death Note
The Death of Stalin
DEATH RACE
DEATH SENTENCE
DEATH TO SMOOCHY
Death Wish
Débarquement immédiat
The Debt
THE DEBT COLLECTOR
IL DECAMERON
DECEPTION
DECK THE HALLS
DECONSTRUCTING HARRY
DEEP BLUE
DEEP BLUE SEA
The Deep Blue Sea
THE DEEP END
Deep End (Terugzien)
DEEP IMPACT
DEEP IN THE WOODS
DEEP RISING
Deepwater Horizon
DEFIANCE
DEFINITELY, MAYBE
The Deflowering of Eva van End (Slow Crtiticism: De ontmaagding van Eva van End)
Dégradé
DEINING
DÉJÀ VU
Dekalog
DEKALOOG
DELBARAN
La délicatesse
DÉLITS FLAGRANTS
DELIVER US FROM EVIL (Amy Berg)
DELIVER US FROM EVIL (Ole Bornedal)
Deliver Us From Evil (Scott Derrickson)
THE DELIVERY
The Delivery Guy (Raznoschik)
Delivery Man
DELLAMORTE DELLAMORE
DELTA
DEMAIN DES L'AUBE
Demain tout commence
DEMOLITIAN MAN
Demolition (Jean-Marc Vallée over)
DEMON KNIGHT
Denial
DENISE CALLS UP
DENKEND AAN HOLLAND
DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS
DENNIS P.
DENNIS THE MENACE
THE DEPARTED
DEPARTMENT 36
DEPARTURES
DERECHO DE FAMILIA aka FAMILY LAW
Le dernier coup de marteau
DES HOMMES ET DES DIEUX
The Descendants
THE DESCENT
Desde allá
DESERT FLOWER
IL DESERTO ROSSO
DESI
El Desierto
DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Despair
DESPERADO
DESPERATE MEASURES
DESPERATE REMEDIES
DESPERAUX: DE DAPPERE MUIS
DESPICABLE ME
Despicable me 2
Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3
Después de Lucía
LES DESTINÉES SENTIMENTALES
DESTINY TURNS ON THE RADIO
DESTRICTED
Detachment
Detroit
DETROIT ROCK CITY
DEUCE BIGALOW MALE GIGOLO
DEUCE BIGALOW: AMERICAN GIGOLO
Deux jours, une nuit
DEVIL
The Devil Inside
THE DEVIL WEARS PRADA
DEVIL'S ADVOCATE
The Devil's Double
Devil's Knot
THE DEVIL'S MINER
THE DEVIL'S OWN
THE DEVIL'S REJECTS
DEVILS ON THE DOORSTEP
Dheepan (Jacques Audiard over)
Dhogs
EL DIA DE LA BESTIA
DIABOLIQUE
LA DIABOLIQUES
DIALOGUE AVEC MON JARDINIER
DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
DIAMONDS OF THE NIGHT
Diana
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Diary of a Teenage Girl
DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF
DIARY OF THE DEAD
DICK
The Dictator
DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS
DIE ANOTHER DAY
DIE HARD 4.0
DIE HARD WITH A VENGEANCE
Die laatste zomer
DIEF!
Diego Star
DIEP
De dieren uit het Hakkebakkebos
DIFFERENT CINEMA VOLUME 3
DIFFERENT FOR GIRLS
Difret (Zeresenay Mehari over)
Dikkertje Dap
THE DILEMMA
UN DIMANCHE A KIGALI
Het diner
DINNER FOR SCHMUCKS
DINOSAUR
Dior and I
Diplomatie (Volker Schlöndorff over)
DIRTY DANCING 2
DIRTY DIARIES
Dirty Grandpa
DIRTY MIND
DIRTY PRETTY THINGS
DIS-MOI QUE JE RÊVE
THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED
The Disappearance of Eleanor Rigby
Disappearing Landscape
The Disaster Artist
DISASTER MOVIE
DISCLOSURE
DISCO PIGS
THE DISCOVERY OF HEAVEN
LES DISEURS DE VÉRITÉ
DISGRACE
DISNEY'S TARZAN
Disobedience
DISTANCE
La distancia
THE DISTINGUISHED GENTLEMAN
THE DISTRICT
DISTRICT 9
DISTURBIA
DIVA DOLOROSA
Divergent
The Divergent Series: Allegiant
Divergent Series: Insurgent
The Divide
DIVINE INTERVENTION
DIVINE SECRETS OF THE YA-YA SISTERHOOD
DIVINE TRASH
THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Il DIVO
DIVORCING JACK
Djam
Django (Étienne Comar)
Django (Sergio Corbucci)
Django Unchained
DO NOT DISTURB (Dick Maas)
Do Not Disturb (Yvan Attal)
The Do-Deca-Pentathlon
DOBERMANN
Doctor Strange
DODGEBALL
Dog Days
DOG SOLDIERS
A Dog's Purpose
DOGMA
Dogman
DOGTOOTH
DOGTOWN AND Z-BOYS
DOGVILLE
DOGVILLE CONFESSIONS
Dokter Pulder zaait papavers
DOKTOR MABUSE, DER SPIELER
IL DOLCE E L'AMARO
Dolfje Weerwolfje
De dolle tweeling
De dolle tweeling 2
De dolle tweeling 3
DOLLS
DOLORES CLAIBORNE
Dom/The House
DOMESTIC DISTURBANCE
DE DOMINEE
DOMINO
The Domino Effect
DOMWEG GELUKKIG
DON (Arend Steenbergen)
DON (Farhan Akhtar)
Don Jon
DON'S PLUM
Don't Be Afraid of the Dark
Don't Breathe
DON'T COME KNOCKING
DON'T LOOK BACK
DON'T LOOK NOW
DON'T SAY A WORD
DON'T STOP THE SHOW
Don't Worry, He Won't Get Far On Foot
DONDERBROEK
DONKEY PUNCH
Donkeyote
DONNIE BRASCO
DONNIE DARKO
IL DONO
DOOD EIND
DOOD IN VENETIË
Doodslag
Doof kind
DOOM
THE DOOM GENERATION
DOOMSDAY
DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
DOOR IN THE FLOOR
THE DOORS: WHEN YOU'RE STRANGE
Dope
DOPO MEZZANOTTE
LA DOPPIA ORA
Dorst
Dorsvloer vol confetti
DOS CRIMINES
Dos disparos
DOSSIER K.
The Double (Michael Brandt)
The Double (Richard Ayoade)
DOUBLE JEOPARDY
Double Play (Ernest Dickerson over)
DOUBLE TAKE
DOUBLE TEAM
DOUBLE WHAMMY
DOUBLE YOU STREET
DOUBT
DOUCHES FROIDES
DOUG'S 1E FILM
DOWN
DOWN PERISCOPE
DOWN TO EARTH
DOWN TO YOU
DOWN WITH LOVE
Downsizing
DR. AKAGI
DR. DOLITTLE
DR. DOLITTLE 2
Dr. Knock
Dr. Seuss' The Lorax
DR. T AND THE WOMAN
DRACULA
DRACULA 2000
Dracula Untold
DRAG ME TO HELL
DRAGON: THE BRUCE LEE STORY
DRAGONBALL: EVOLUTION
DRAGONFLY
DRAGONHEART
Draken & Deuntjes
DRAKENHEUVEL
DRAKENJAGERS
DRAMA/MEX
Dream House
DREAMCATCHER
DREAMER: MIJN DROOMPAARD
THE DREAMERS
DREAMING BY NUMBERS
A DREAMSCAPE, GAMBLING IN AMERICA
Dredd 3D
DREI
DE DRIE BESTE DINGEN IN HET LEVEN
Drie dvd's met films van Maya Deren
DE DRIE MUSKETIERS
DE DRIE ROVERS
Dries
Drift (Benny Vandendriessche)
DRIFT (Michiel van Jaarsveld)
DRIFTING CLOUDS
DRIJFZAND
DRILLBIT TAYLOR
Drinking Buddies
Drive
DRIVE ANGRY 3D
DRIVEN
DRÔLE DE FÉLIX
Droom & daad
DE DROOM VAN DE BEER
DROOMLAND DDR
The Drop
DROP DEAD GORGEOUS
DROP ZONE
DROPOUTS
DROWNING MONA
Drug War
Du forsvinder
Dubbelspel
THE DUCHESS
DUDE, WHERE IS MY CAR?
DUE AMICI
DUE DATE
THE DUEL PROJECT
DUIMELIJNTJE
The Duke of Burgundy (Maria Rohm over)
THE DUKES OF HAZZARD
Dukhtar
DUMB AND DUMBER
Dumb and Dumber To
DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD
DUMBLAND
Dummie de Mummie
Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba
Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Dummy Jim
DUMPLINGS
Dunderklumpen
DUNGEONS & DRAGONS
Dunkirk
DE DUNNING BROERS
DUNSTON CHECKS IN
DUNYA & DESIE IN MAROKKO
DUPLEX
DUPLICITY
Durak (The Fool)
DUSKA
Dying of the Light
DYING TO GO HOME