Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Filmmaker met perskaart

DELBARAN

Japan/Iran, 2001 | Abolfazl Jalili
Als onderdeel van de door het Filmfestival Rotterdam geïnitieerde Wereldcinema Tour, wordt vanaf deze maand de openingsfilm van het afgelopen festival door het land gestuurd. Delbaran van Abolfazl Jalili is een menselijk portret van een jonge Afghaanse vluchteling in Iran. Jalili's films doen haast documentair aan. "Ik vind eigenlijk dat journalisten beter zijn dan filmmakers."

Als de Iraanse filmmaker Abolfazl Jalili op reis is, bedenkt hij vaak korte verhaaltjes voor zichzelf die te maken hebben met de plek waar hij zich op dat moment bevindt. Ook in Rotterdam, waar Jalili is op uitnodiging van het filmfestival, heeft hij al twee ideeën opgedaan. Wanneer hij even niets te doen heeft, bladert Jalili door het boekje waarin hij al die onuitgewerkte invallen noteert, om te zien of er iets verfilmbaars tussen zit.
In de aanloop naar Delbaran had Jalili twee aparte verhalen op het oog, beide met een Afghaanse connectie. Toen hij zijn hoofdpersoon bij toeval vond, terwijl hij met zijn Japanse producent in Iran rondreed op zoek naar locaties, wist Jalili ook welke van de twee onderwerpen hij het eerst zou verfilmen. Delbaran is het verhaal van Kaim, een Afghaanse jongen die vóór elf september is gevlucht voor de situatie in zijn thuisland. Vlak over de grens, in het Iraanse gehucht Delbaran, vindt hij een baantje bij een truckstop. Hier zorgt de jonge vluchteling ervoor dat alles goed verloopt. Hij zet thee voor de chauffeurs, als er een auto kapot is — wat nogal eens gebeurt — haalt hij er een monteur bij en hij haalt onderdelen op. Maar ondertussen moet Kaim zich ook schuil houden voor de politie.
Het landschap bij Delbaran is woest en desolaat. Elke truck die voorbij komt, laat een spoor van stof achter. In deze verweerde setting probeert Kaim te overleven, eigenlijk tegen beter weten in. Jalili zet hem echter neer met een waardigheid en humaniteit die schoonheid geeft aan de alledaagse beslommeringen van een gewone jongen in deze ongewone omstandigheden.

Kartelrandjes
Abolfazl Jalili is een weerbarstig en eigenzinnig filmer. Hoewel Iran al een paar jaar bekend staat als één van de interessantste filmlanden, is Jalili — anders dan filmmakers als Kiarostami of Makhmalbaf — nagenoeg onbekend. Jalili valt duidelijk binnen de traditie van de moderne, neo-realistische Iraanse cinema maar toch is hij een outsider. Zijn films zijn rauwer, ongepolijst en hebben kartelrandjes. Jalili houdt zich dan ook meer met inhoud bezig en minder met vorm. In zijn films geen poëtische beelden van kunstbenen die aan parachutes uit de lucht komen vallen, zoals in Kandahar. Een uitgesproken verhalenverteller is Jalili echter ook niet. Zo lijkt Delbaran aanvankelijk te bestaan uit lukraak gekozen scènes. Pas geleidelijk aan wordt duidelijk, dat deze scènes een subtiel portret vormen van het leven van de jonge vluchteling.
In Rotterdam, waar Delbaran openingsfilm was van het festival, blijkt Jalili een breedsprakig man. Bij aanvang van het gesprek informeert hij alvast naar de lengte van het artikel, zodat hij het 'ritme' van zijn antwoorden daarop af kan stemmen. Alhoewel Jalili het niet hardop zegt, lijkt hij zich enigszins miskend te voelen. Zo vertelt hij dat hij als één van de eerste filmmakers in Iran werkte met niet-professionele acteurs, en dan met name met kinderen, een stijlmiddel waar de Iraanse cinema later bekend om zou worden. "Aangezien mijn films verboden waren en het mij zelfs lange tijd verboden was om te werken, kon men nooit mijn eerste films zien in die stijl, alleen die van anderen, die niet verboden waren", aldus Jalili. "Nu maakt men echter minder films met kinderen, de nieuwe trend is vrouwen."
Naast het werken met niet-professionele acteurs, staat de Iraanse film ook bekend als cinema die opereert op de grens tussen documentaire en fictie. Jalili vertelt dat zijn films zo documentair ogen om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen. "Al mijn films zijn echter precies uitgedacht", zo vertelt hij. "Ieder shot is van het begin tot het eind volledig ontworpen." Om dit te illustreren, vertelt de filmmaker dat hij momenteel nadenkt over het maken van een film waarin hij aandacht wil besteden aan 'het heffen van de handen tot God'. "De afgelopen drie weken als ik wakker werd, ben ik voor de spiegel gaan staan met mijn handen in de lucht, om te bepalen wat de beste camerapositie zou zijn om te laten zien wat ik bedoel. Als iemand die film later ziet, dan denkt hij misschien dat het er documentair uitziet, maar kan hij zich niet voorstellen dat ik er zo lang over heb nagedacht."

Agressie
Wat opvalt in Delbaran is dat de jonge Kaim behoorlijk opvliegend kan zijn tegen volwassenen. "Dat komt door alles wat hij heeft meegemaakt", vertelt Jalili. "Er zijn ongeveer 5 miljoen Afghaanse vluchtelingen in Iran en de helft daarvan is illegaal. Deze mensen zijn vaak zo gedreven in hun werk dat ze agressief worden als ze daarin onderbroken worden. Het zou ook kunnen zijn dat Afghaanse vluchtelingen zo gewend zijn geraakt aan agressie, dat dat voor hen heel gewoon is. Traditioneel was het ook zo in deze streken dat men het wat moeilijker maakte voor opgroeiende jongetjes, aangezien zij later de verantwoordelijkheden moesten dragen. Maar deze gewoonte sterft uit."
Op de vraag of Jalili met deze film een politiek statement wilde maken of dat hij het gewoon een mooi verhaal vond, vertelt Jalili dat in de Iraanse cultuur alles eigenlijk twee niveaus heeft. "In de Iraanse literatuur, maar ook in Iraanse films, is er altijd één verhaallijn die je meteen begrijpt, maar daaronder bevindt zich vaak een laag die je pas begrijpt als je de tijd neemt om er over na te denken. Van de andere kant is dit niet direct een politieke film. Deze film gaat niet over Afghaanse vluchtelingen of over vluchtelingen in het algemeen. Hij gaat heel nadrukkelijk over een jongen die zijn land moet verlaten voor de Taliban, omdat hij geld moet verdienen voor zijn familie."

Journalist
Dat Jalili's film het Rotterdams filmfestival opende, doet de filmmaker niet veel. Hij vindt dat er over het algemeen te veel ophef wordt gemaakt over films. "De mensen die de straten schoonhouden zijn veel belangrijker dan filmmakers", aldus Jalili. "Daarom wil ik in de geschiedschrijving van de Iraanse cinema ook niet als filmmaker te boek staan, maar eerder als journalist of als iemand die zich inzet voor kinderen." Hierop buigt Jalili zich voorover, graait wat in zijn tas en komt even later met een grijns op zijn gezicht weer tevoorschijn en laat zijn perskaart zien. "Ik heb geen regisseurskaart of zo, want ik vind eigenlijk dat journalisten beter zijn dan filmmakers."
"Ik schrijf veel voor verschillende kranten en bladen in Iran. Vaak kies ik een bepaald beroep om over te schrijven en probeer dan na te gaan wat het mooie is van dat beroep. Of ik kom op reis op ideeën om over te schrijven. Zo zou ik, als ik hier vandaan kom, willen schrijven over hoe hier over vluchtelingen wordt gedacht. Maar ook over het verdwijnen in Europa van de wil een gezin te stichten, die uiteindelijk resulteert in een samenleving van eenzame individuen zonder liefde", aldus Jalili. "Ik raad u dus aan om veel kinderen te krijgen", voegt hij daar lachend aan toe.
Aan het eind van het gesprek vertelt Jalili dat hij ondertussen erg gehecht is geraakt aan Nederland en de Nederlanders. Hij zou hier graag een jaartje vertoeven. Misschien moeten ze in Rotterdam maar eens de 'filmmaker in residence' instellen. Dan kan Jalili meteen zijn Rotterdamse verhalen verfilmen.

Frank de Neevetop
DELBARAN

Maart 2002 #231

Regie
Abolfazl Jalili

Kleur, 96 minuten

Te zien
van 16 maart 2002 tot 16 juni 2002 in verschillende theaters in het land

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


D

D'Ardennen
D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
DA MO FANG
THE DA VINCI CODE
DAAR IN DAT LAND (V TOJ STRANJE)
DADDY AND PAPA
DADDY DAY CARE
Daddy's Home
Daddy's Home 2
DAENS
Een dag in 't jaar (Margot Schaap over)
DE DAG VAN DE WANHOOP
DAGEN ZONDER LIEF
Daglicht
THE DAILY NATION
DAINIPPONJIN
DAKOTA
DAL DER ZUCHTEN
DALECARLIANS
DAM STREET
DAMAGE
DAMIAAN
THE DAMNED
Damsels in Distress
DAN IN REAL LIFE
Dance Academy: de film
DANCE FLICK
DANCE ME TO MY SONG
DANCE OF DUST (RAKHS-E-KHAK)
DANCE OF THE VAMPIRES
DANCE OF THE WIND
DANCE WITH ME
Dancer
DANCER IN THE DARK
THE DANCER UPSTAIRS
Dancing Arabs
DANCING DREAMS
DANGER: DIABOLIK
THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS
A Dangerous Method
DANGEROUS MINDS
The Danish Girl
Danny Collins
Dans la maison
DANS LA VIE
DANS VOOR HET LEVEN
DANS, GROZNY DANS (THE DAMNED AND THE SACRED)
LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS
Dansen op de vulkaan
La danseuse (Stéphanie Di Giusto en Soko over)
DANTE'S PEAK
Daphne (Peter Mackie Burns over)
DARATT
DAREDEVIL
THE DARJEELING LIMITED
THE DARK
DARK BLUE
DARK CITY
DARK HORSE
The Dark Horse (James Napier Robertson over)
DARK IS RISING
THE DARK KNIGHT
The Dark Knight Rises
Dark Places
Dark Skies
The Dark Tower
DARK WATER (Hideo Nakata)
DARK WATER (Walter Salles)
DARKDRIVE
The Darkest Hour
Darkest Hour
The Darkest Minds
DARKNESS
DARKNESS IN TALLINN
DARWIN'S NIGHTMARE
DARWINS VERSTEKELING. BEAGLE, IN HET KIELZOG VAN DARWIN
DATE MOVIE
DATE NIGHT
The Daughter
Daughters of Malakeh
Daughters of the Dust
DAVE
David Lynch: The Art Life (Jon Nguyen over)
DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
DAWN OF THE DEAD (Zack Snyder)
Dawn of the Planet of the Apes
Dawson City: Frozen Time
THE DAY AFTER TOMORROW
THE DAY I BECAME A WOMAN
THE DAY I WILL NEVER FORGET
DAY NIGHT DAY NIGHT
DAY OF THE DEAD
THE DAY THE EARTH STOOD STILL
THE DAY THE SUN TURNED COLD
The Day Will Come
DAYBREAK
DAYBREAKERS
DAYLIGHT
THE DAYS
THE DAYTRIPPERS
Dazed and Confused
DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
DE FORCE AVEC D'AUTRES
De rouille et d'os
DE-LOVELY
Dead Body Welcome
THE DEAD GIRL
DEAD LEAVES
DEAD MAN
THE DEAD MAN 2: RETURN OF THE DEAD MAN
Dead Man Down
DEAD MAN WALKING
DEAD MAN'S SHOES
DEAD PRESIDENTS
Deadfall
Deadly Virtues: Love.Honor.Obey
Deadpool
Deadpool 2
The Deal
Deal
DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS
DEAR FRANKIE
DEAR JOHN
DEAR WENDY
Dear White People
DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER
DEATH AND THE MAIDEN
DEATH AT A FUNERAL
DEATH BECOMES HER
Death Note
The Death of Stalin
DEATH RACE
DEATH SENTENCE
DEATH TO SMOOCHY
Death Wish
Débarquement immédiat
The Debt
THE DEBT COLLECTOR
IL DECAMERON
DECEPTION
DECK THE HALLS
DECONSTRUCTING HARRY
DEEP BLUE
DEEP BLUE SEA
The Deep Blue Sea
THE DEEP END
Deep End (Terugzien)
DEEP IMPACT
DEEP IN THE WOODS
DEEP RISING
Deepwater Horizon
DEFIANCE
DEFINITELY, MAYBE
The Deflowering of Eva van End (Slow Crtiticism: De ontmaagding van Eva van End)
Dégradé
DEINING
DÉJÀ VU
Dekalog
DEKALOOG
DELBARAN
La délicatesse
DÉLITS FLAGRANTS
DELIVER US FROM EVIL (Amy Berg)
DELIVER US FROM EVIL (Ole Bornedal)
Deliver Us From Evil (Scott Derrickson)
THE DELIVERY
The Delivery Guy (Raznoschik)
Delivery Man
DELLAMORTE DELLAMORE
DELTA
DEMAIN DES L'AUBE
Demain tout commence
DEMOLITIAN MAN
Demolition (Jean-Marc Vallée over)
DEMON KNIGHT
Denial
DENISE CALLS UP
DENKEND AAN HOLLAND
DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS
DENNIS P.
DENNIS THE MENACE
THE DEPARTED
DEPARTMENT 36
DEPARTURES
DERECHO DE FAMILIA aka FAMILY LAW
Le dernier coup de marteau
DES HOMMES ET DES DIEUX
The Descendants
THE DESCENT
Desde allá
DESERT FLOWER
IL DESERTO ROSSO
DESI
El Desierto
DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Despair
DESPERADO
DESPERATE MEASURES
DESPERATE REMEDIES
DESPERAUX: DE DAPPERE MUIS
DESPICABLE ME
Despicable me 2
Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3
Después de Lucía
LES DESTINÉES SENTIMENTALES
DESTINY TURNS ON THE RADIO
DESTRICTED
Detachment
Detroit
DETROIT ROCK CITY
DEUCE BIGALOW MALE GIGOLO
DEUCE BIGALOW: AMERICAN GIGOLO
Deux jours, une nuit
DEVIL
The Devil Inside
THE DEVIL WEARS PRADA
DEVIL'S ADVOCATE
The Devil's Double
Devil's Knot
THE DEVIL'S MINER
THE DEVIL'S OWN
THE DEVIL'S REJECTS
DEVILS ON THE DOORSTEP
Dheepan (Jacques Audiard over)
Dhogs
EL DIA DE LA BESTIA
DIABOLIQUE
LA DIABOLIQUES
DIALOGUE AVEC MON JARDINIER
DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
DIAMONDS OF THE NIGHT
Diana
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Diary of a Teenage Girl
DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF
DIARY OF THE DEAD
DICK
The Dictator
DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS
DIE ANOTHER DAY
DIE HARD 4.0
DIE HARD WITH A VENGEANCE
Die laatste zomer
DIEF!
Diego Star
DIEP
De dieren uit het Hakkebakkebos
DIFFERENT CINEMA VOLUME 3
DIFFERENT FOR GIRLS
Difret (Zeresenay Mehari over)
Dikkertje Dap
THE DILEMMA
UN DIMANCHE A KIGALI
Het diner
DINNER FOR SCHMUCKS
DINOSAUR
Dior and I
Diplomatie (Volker Schlöndorff over)
DIRTY DANCING 2
DIRTY DIARIES
Dirty Grandpa
DIRTY MIND
DIRTY PRETTY THINGS
DIS-MOI QUE JE RÊVE
THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED
The Disappearance of Eleanor Rigby
Disappearing Landscape
The Disaster Artist
DISASTER MOVIE
DISCLOSURE
DISCO PIGS
THE DISCOVERY OF HEAVEN
LES DISEURS DE VÉRITÉ
DISGRACE
DISNEY'S TARZAN
Disobedience
DISTANCE
La distancia
THE DISTINGUISHED GENTLEMAN
THE DISTRICT
DISTRICT 9
DISTURBIA
DIVA DOLOROSA
Divergent
The Divergent Series: Allegiant
Divergent Series: Insurgent
The Divide
DIVINE INTERVENTION
DIVINE SECRETS OF THE YA-YA SISTERHOOD
DIVINE TRASH
THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Il DIVO
DIVORCING JACK
Djam
Django (Étienne Comar)
Django (Sergio Corbucci)
Django Unchained
DO NOT DISTURB (Dick Maas)
Do Not Disturb (Yvan Attal)
The Do-Deca-Pentathlon
DOBERMANN
Doctor Strange
DODGEBALL
Dog Days
DOG SOLDIERS
A Dog's Purpose
DOGMA
Dogman
DOGTOOTH
DOGTOWN AND Z-BOYS
DOGVILLE
DOGVILLE CONFESSIONS
Dokter Pulder zaait papavers
DOKTOR MABUSE, DER SPIELER
IL DOLCE E L'AMARO
Dolfje Weerwolfje
De dolle tweeling
De dolle tweeling 2
De dolle tweeling 3
DOLLS
DOLORES CLAIBORNE
Dom/The House
DOMESTIC DISTURBANCE
DE DOMINEE
DOMINO
The Domino Effect
DOMWEG GELUKKIG
DON (Arend Steenbergen)
DON (Farhan Akhtar)
Don Jon
DON'S PLUM
Don't Be Afraid of the Dark
Don't Breathe
DON'T COME KNOCKING
DON'T LOOK BACK
DON'T LOOK NOW
DON'T SAY A WORD
DON'T STOP THE SHOW
Don't Worry, He Won't Get Far On Foot
DONDERBROEK
DONKEY PUNCH
Donkeyote
DONNIE BRASCO
DONNIE DARKO
IL DONO
DOOD EIND
DOOD IN VENETIË
Doodslag
Doof kind
DOOM
THE DOOM GENERATION
DOOMSDAY
DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
DOOR IN THE FLOOR
THE DOORS: WHEN YOU'RE STRANGE
Dope
DOPO MEZZANOTTE
LA DOPPIA ORA
Dorst
Dorsvloer vol confetti
DOS CRIMINES
Dos disparos
DOSSIER K.
The Double (Michael Brandt)
The Double (Richard Ayoade)
DOUBLE JEOPARDY
Double Play (Ernest Dickerson over)
DOUBLE TAKE
DOUBLE TEAM
DOUBLE WHAMMY
DOUBLE YOU STREET
DOUBT
DOUCHES FROIDES
DOUG'S 1E FILM
DOWN
DOWN PERISCOPE
DOWN TO EARTH
DOWN TO YOU
DOWN WITH LOVE
Downsizing
DR. AKAGI
DR. DOLITTLE
DR. DOLITTLE 2
Dr. Knock
Dr. Seuss' The Lorax
DR. T AND THE WOMAN
DRACULA
DRACULA 2000
Dracula Untold
DRAG ME TO HELL
DRAGON: THE BRUCE LEE STORY
DRAGONBALL: EVOLUTION
DRAGONFLY
DRAGONHEART
Draken & Deuntjes
DRAKENHEUVEL
DRAKENJAGERS
DRAMA/MEX
Dream House
DREAMCATCHER
DREAMER: MIJN DROOMPAARD
THE DREAMERS
DREAMING BY NUMBERS
A DREAMSCAPE, GAMBLING IN AMERICA
Dredd 3D
DREI
DE DRIE BESTE DINGEN IN HET LEVEN
Drie dvd's met films van Maya Deren
DE DRIE MUSKETIERS
DE DRIE ROVERS
Dries
Drift (Benny Vandendriessche)
DRIFT (Michiel van Jaarsveld)
DRIFTING CLOUDS
DRIJFZAND
DRILLBIT TAYLOR
Drinking Buddies
Drive
DRIVE ANGRY 3D
DRIVEN
DRÔLE DE FÉLIX
Droom & daad
DE DROOM VAN DE BEER
DROOMLAND DDR
The Drop
DROP DEAD GORGEOUS
DROP ZONE
DROPOUTS
DROWNING MONA
Drug War
Du forsvinder
Dubbelspel
THE DUCHESS
DUDE, WHERE IS MY CAR?
DUE AMICI
DUE DATE
THE DUEL PROJECT
DUIMELIJNTJE
The Duke of Burgundy (Maria Rohm over)
THE DUKES OF HAZZARD
Dukhtar
DUMB AND DUMBER
Dumb and Dumber To
DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD
DUMBLAND
Dummie de Mummie
Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba
Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Dummy Jim
DUMPLINGS
Dunderklumpen
DUNGEONS & DRAGONS
Dunkirk
DE DUNNING BROERS
DUNSTON CHECKS IN
DUNYA & DESIE IN MAROKKO
DUPLEX
DUPLICITY
Durak (The Fool)
DUSKA
Dying of the Light
DYING TO GO HOME