Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
'Vrouwen grijpen de macht in de soft-erotica'

The Duke of Burgundy (Maria Rohm over)

Groot-Brittannië, 2014 | Peter Strickland
Maria Rohm speelde in de jaren 60 en 70 in talloze erotische films van de Spaanse regisseur Jess Franco, die de inspiratiebron vormden voor het magistrale The Duke of Burgundy. We spoorden de Oostenrijke Maria Rohm op in Canada, waar ze op verzoek van de Filmkrant naar deze nieuwe verrassing van Peter Strickland keek.

Door Mariska Graveland

Actrice Maria Rohm (Wenen, 1945) maakte in het B-genre furore als koele schoonheid in erotische films als Venus in Furs ('trippy as hell', 'a masterpiece of supernatural sex' zoals de posters terecht beloven) en Count Dracula (1970) met wijlen Christopher Lee. Beide films komen uit de magische koker van Jess (Jésus) Franco, de illustere sexploitation-regisseur die bekendstond om zijn maniakale werkdrift (hij maakte bijna tweehonderd films) en krankzinnige plots. Samen met haar man Harry Towers produceerde Rohm daarna nog tal van films. Na een speurtocht vinden we Maria Rohm-Towers terug in Canada, waar ze op ons verzoek naar The Duke of Burgundy keek.
De Engelse regisseur Peter Strickland heeft voor zijn nieuwste film goed gekeken naar Franco's broeierige underground-films met high class-uitstraling, en niet zozeer naar de bizarre video nasty's die Franco ook maakte. The Duke of Burgundy is een perfect gestileerde retrofilm zonder knipogen, over een lesbische sm-relatie waarbij de rollen tussen de twee vrouwen op subtiele wijze omdraaien. Sidse Babett Knudsen uit Borgen speelt een van de zwoele hoofdrollen, als vlinderexpert die haar onderdanige geliefde met steeds extremere opdrachten opzadelt, maar daarbij zelf allengs verveelder raakt. Hoe kijkt een ervaren actrice als Maria Rohm naar dit eerbetoon aan de films waar ze zelf lang aan meewerkte?Voyeur
"Ik ben blij dat de films van Jess Franco na bijna vijftig jaar nog steeds een inspiratiebron vormen voor filmmakers", schrijft Rohm in een e-mail vanuit Canada. "The Duke of Burgundy laat op aangrijpende wijze zien hoe de meeste relaties, zelfs de meest traditionele, in elkaar steken, ongeacht klasse of geslacht. De film observeert heel scherp hoe machtsverhoudingen kunnen verschuiven. Wie is het slachtoffer en wie de dader — is de bewaker niet net zozeer een gevangene als de veroordeelde crimineel? De macht is in de film uitwisselbaar. De twee vrouwen zitten net zo gevangen in hun relatie als de vlinders die ze verzamelen. De psychologie van de vrouwen is heel mooi in beeld gebracht.
"De behoorlijk duistere film laat zien hoe verwoestend het is als een relatie alleen nog een rollenspel is geworden en de emoties verdwenen zijn. Opvallend vind ik ook hoe gedetailleerd de film is, zowel in beeld als geluid. En hoe symbolisch hij is, net als veel van Franco's films. Zo dacht ik bij de scène waarin een vrouwelijke voyeur door het sleutelgat kijkt: dat lijkt wel op het maken van een film. Ook de regisseur kijkt door de lens en maakt van de acteurs een soort marionet."

Sensueel zeepsop
Net als in zijn magnifieke ode aan de Italiaanse griezelfilm, Berberian Sound Studio, weet Peter Strickland precies de juiste toon te vinden in The Duke of Bur­gundy. De sixties erotica-sfeer is bedwelmend goed getroffen, zonder camp te worden, en voorzien van een diepere emotionele lading. De film zit vol met suggestieve, krachtige beelden: een donkerharige vrouw met een zwarte cape op een fiets met mandje, een gescheurde panty rond een vrouwenbil, lingerie die dobbert in sensueel zeepsop, een raam met regendruppels waar een vrouw melancholiek door naar buiten staart. Beelden van een bloemenveld die zo uit een duistere variant van een Timotei-shampooreclame hadden kunnen komen, worden soepel gevolgd door een befscène, die van discrete afstand is gefilmd. De strenge Cynthia wordt hier getrakteerd door haar onderdanige geliefde, een tedere straf die verandert in plezier. Maar de vrouwen ondergaan het genot steeds meer in afzondering.

Appel
The Duke of Burgundy is vernoemd naar de gelijknamige vlinder: er komt geen enkele man en al helemaal geen hertog voor in deze film met een all female-cast. Maria Rohm: "Actrices, en vrouwen in het algemeen, waren ook erg belangrijk voor Jess Franco, maar dat betekent niet dat hij ook echt van vrouwen hield. Als Spanjaard groeide hij op in een tijd met veel politieke conflicten, en de sporen daarvan zijn ook te zien in zijn persoonlijke leven en films. Hij was ook duidelijk beïnvloed door het vrouwbeeld uit het religieuze onderwijs, dat hem inprentte dat Eva van de appel at. Hierdoor zag hij vrouwen eerder als tegenstander, als vijand. Toch was het maken van bijvoorbeeld Venus in Furs een zeer plezierige ervaring. Ik werd altijd heel goed behandeld op de set, maar ik kan niet zeggen dat ik invloed had op de inhoud van de films. Wel konden Jess en ik uren praten over de betekenis van de vele symbolische scènes in Venus in Furs, vooral die waarin de onmogelijke liefde een rol speelde [Maria Rohm speelt in die film een onbereikbare, want dode vrouw die desondanks begeerd wordt door een jazzmuzikant, MG]. Over de hele wereld jagen mensen de liefde na, en houden zichzelf daarbij meestal voor de gek. Het idee van de liefde wordt vaak op een wrede manier misbruikt, van emotionele chantage en manipulatie tot het sprookje waarin we maar al te graag willen geloven: dat als de andere persoon maar genoeg van je houdt, je dan gelukkig bent. Dit is natuurlijk een illusie. Liefde gaat over geven, niet over nemen.
"Ik was blij dat ik via Franco's films deel kon uitmaken van de seksuele revolutie. Als die er niet was geweest, zou de maatschappij er nu heel anders uitzien. Homohuwelijken en de toenemende acceptatie van transgenders zijn mogelijk gemaakt dankzij de seksuele revolutie die vijftig jaar geleden begon. Er is nog een lange weg te gaan, maar de weg is geplaveid.
"De soft-erotica is nog steeds een mannenwereld, maar vrouwen doen nu ook een gooi naar de macht. Ze willen meer controle. Ook hier is de strijd nog niet gestreden, maar de deuren staan nu wijder ​​open voor vrouwen, op een manier die ik niet voor mogelijk had gehouden toen ik jong was."

Enige familie
Maria Rohm heeft naast haar intensieve samenwerking met Franco nog een ander spoor gevolgd. Ze begon met acteren toen ze vier was bij het Weense Burgtheater, waar ze alle kinderrollen voor haar rekening nam. Samen met haar echtgenoot Harry Towers produceerde ze in haar latere leven nog een aantal films, met tot de verbeelding sprekende titels als The Sea Wolf (2005) en High Adventure (2001). "Harry en ik waren heel close, naast vrienden waren we ook zakenpartners. Hij had veel meer artistieke kwaliteiten dan critici hem toeschreven. We praatten lange nachten door over de compromissen die we moesten sluiten om de financiën te regelen. Als we weer eens concessies moesten doen hoopten we dat het volgende project wel de film zou worden die we voor ogen hadden. Na zoveel films kan ik wel zeggen dat onafhankelijke financiering extreem moeilijk rond te krijgen is.
"Ik ontmoette Harry toen ik achttien was, en zijn dood doet nog steeds net zo'n pijn als het zes jaar geleden deed. Harry betekende alles voor me. Mijn moeder stierf bij mijn geboorte, mijn vader zat in een concentratiekamp en is daarvan nooit hersteld. Hij overleed toen ik twaalf was. Harry was de enige familie die ik had."top
The Duke of Burgundy (Maria Rohm over)

Juli/augustus 2015 #378Productie
Andrew Starke
Regie en scenario
Peter Strickland
Camera
Nicholas Knowland
Montage
Matyas Fekete
Art direction
Pater Sparrow
Muziek
Cat's Eyes
Met
Sidse Babett Knudsen
Chiara D'Anna
Monica Swinn
Eugenia Caruso

Kleur, 101 minuten

Distributie
Cinemien
Te zien
vanaf 16 juli

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


D

D'Ardennen
D.O.A.P. (DEATH OF A PRESIDENT)
DA MO FANG
THE DA VINCI CODE
DAAR IN DAT LAND (V TOJ STRANJE)
DADDY AND PAPA
DADDY DAY CARE
Daddy's Home
Daddy's Home 2
DAENS
Een dag in 't jaar (Margot Schaap over)
DE DAG VAN DE WANHOOP
DAGEN ZONDER LIEF
Daglicht
THE DAILY NATION
DAINIPPONJIN
DAKOTA
DAL DER ZUCHTEN
DALECARLIANS
DAM STREET
DAMAGE
DAMIAAN
THE DAMNED
Damsels in Distress
DAN IN REAL LIFE
Dance Academy: de film
DANCE FLICK
DANCE ME TO MY SONG
DANCE OF DUST (RAKHS-E-KHAK)
DANCE OF THE VAMPIRES
DANCE OF THE WIND
DANCE WITH ME
Dancer
DANCER IN THE DARK
THE DANCER UPSTAIRS
Dancing Arabs
DANCING DREAMS
DANGER: DIABOLIK
THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS
A Dangerous Method
DANGEROUS MINDS
The Danish Girl
Danny Collins
Dans la maison
DANS LA VIE
DANS VOOR HET LEVEN
DANS, GROZNY DANS (THE DAMNED AND THE SACRED)
LA DANSE — LE BALLET DE L'OPÉRA DE PARIS
Dansen op de vulkaan
La danseuse (Stéphanie Di Giusto en Soko over)
DANTE'S PEAK
Daphne (Peter Mackie Burns over)
DARATT
DAREDEVIL
THE DARJEELING LIMITED
THE DARK
DARK BLUE
DARK CITY
DARK HORSE
The Dark Horse (James Napier Robertson over)
DARK IS RISING
THE DARK KNIGHT
The Dark Knight Rises
Dark Places
Dark Skies
The Dark Tower
DARK WATER (Hideo Nakata)
DARK WATER (Walter Salles)
DARKDRIVE
The Darkest Hour
Darkest Hour
The Darkest Minds
DARKNESS
DARKNESS IN TALLINN
DARWIN'S NIGHTMARE
DARWINS VERSTEKELING. BEAGLE, IN HET KIELZOG VAN DARWIN
DATE MOVIE
DATE NIGHT
The Daughter
Daughters of Malakeh
Daughters of the Dust
DAVE
David Lynch: The Art Life (Jon Nguyen over)
DAWN OF THE DEAD (George A. Romero)
DAWN OF THE DEAD (Zack Snyder)
Dawn of the Planet of the Apes
Dawson City: Frozen Time
THE DAY AFTER TOMORROW
THE DAY I BECAME A WOMAN
THE DAY I WILL NEVER FORGET
DAY NIGHT DAY NIGHT
DAY OF THE DEAD
THE DAY THE EARTH STOOD STILL
THE DAY THE SUN TURNED COLD
The Day Will Come
DAYBREAK
DAYBREAKERS
DAYLIGHT
THE DAYS
THE DAYTRIPPERS
Dazed and Confused
DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
DE FORCE AVEC D'AUTRES
De rouille et d'os
DE-LOVELY
Dead Body Welcome
THE DEAD GIRL
DEAD LEAVES
DEAD MAN
THE DEAD MAN 2: RETURN OF THE DEAD MAN
Dead Man Down
DEAD MAN WALKING
DEAD MAN'S SHOES
DEAD PRESIDENTS
Deadfall
Deadly Virtues: Love.Honor.Obey
Deadpool
Deadpool 2
The Deal
Deal
DEALING AND WHEELING IN SMALL ARMS
DEAR FRANKIE
DEAR JOHN
DEAR WENDY
Dear White People
DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER
DEATH AND THE MAIDEN
DEATH AT A FUNERAL
DEATH BECOMES HER
Death Note
The Death of Stalin
DEATH RACE
DEATH SENTENCE
DEATH TO SMOOCHY
Death Wish
Débarquement immédiat
The Debt
THE DEBT COLLECTOR
IL DECAMERON
DECEPTION
DECK THE HALLS
DECONSTRUCTING HARRY
DEEP BLUE
DEEP BLUE SEA
The Deep Blue Sea
THE DEEP END
Deep End (Terugzien)
DEEP IMPACT
DEEP IN THE WOODS
DEEP RISING
Deepwater Horizon
DEFIANCE
DEFINITELY, MAYBE
The Deflowering of Eva van End (Slow Crtiticism: De ontmaagding van Eva van End)
Dégradé
DEINING
DÉJÀ VU
Dekalog
DEKALOOG
DELBARAN
La délicatesse
DÉLITS FLAGRANTS
DELIVER US FROM EVIL (Amy Berg)
DELIVER US FROM EVIL (Ole Bornedal)
Deliver Us From Evil (Scott Derrickson)
THE DELIVERY
The Delivery Guy (Raznoschik)
Delivery Man
DELLAMORTE DELLAMORE
DELTA
DEMAIN DES L'AUBE
Demain tout commence
DEMOLITIAN MAN
Demolition (Jean-Marc Vallée over)
DEMON KNIGHT
Denial
DENISE CALLS UP
DENKEND AAN HOLLAND
DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS
DENNIS P.
DENNIS THE MENACE
THE DEPARTED
DEPARTMENT 36
DEPARTURES
DERECHO DE FAMILIA aka FAMILY LAW
Le dernier coup de marteau
DES HOMMES ET DES DIEUX
The Descendants
THE DESCENT
Desde allá
DESERT FLOWER
IL DESERTO ROSSO
DESI
El Desierto
DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Despair
DESPERADO
DESPERATE MEASURES
DESPERATE REMEDIES
DESPERAUX: DE DAPPERE MUIS
DESPICABLE ME
Despicable me 2
Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3
Después de Lucía
LES DESTINÉES SENTIMENTALES
DESTINY TURNS ON THE RADIO
DESTRICTED
Detachment
Detroit
DETROIT ROCK CITY
DEUCE BIGALOW MALE GIGOLO
DEUCE BIGALOW: AMERICAN GIGOLO
Deux jours, une nuit
DEVIL
The Devil Inside
THE DEVIL WEARS PRADA
DEVIL'S ADVOCATE
The Devil's Double
Devil's Knot
THE DEVIL'S MINER
THE DEVIL'S OWN
THE DEVIL'S REJECTS
DEVILS ON THE DOORSTEP
Dheepan (Jacques Audiard over)
Dhogs
EL DIA DE LA BESTIA
DIABOLIQUE
LA DIABOLIQUES
DIALOGUE AVEC MON JARDINIER
DIALOOGOEFENING NO.1: STAD
DIAMONDS OF THE NIGHT
Diana
Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
Diary of a Teenage Girl
DIARY OF A TIMES SQUARE THIEF
DIARY OF THE DEAD
DICK
The Dictator
DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS
DIE ANOTHER DAY
DIE HARD 4.0
DIE HARD WITH A VENGEANCE
Die laatste zomer
DIEF!
Diego Star
DIEP
De dieren uit het Hakkebakkebos
DIFFERENT CINEMA VOLUME 3
DIFFERENT FOR GIRLS
Difret (Zeresenay Mehari over)
Dikkertje Dap
THE DILEMMA
UN DIMANCHE A KIGALI
Het diner
DINNER FOR SCHMUCKS
DINOSAUR
Dior and I
Diplomatie (Volker Schlöndorff over)
DIRTY DANCING 2
DIRTY DIARIES
Dirty Grandpa
DIRTY MIND
DIRTY PRETTY THINGS
DIS-MOI QUE JE RÊVE
THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED
The Disappearance of Eleanor Rigby
Disappearing Landscape
The Disaster Artist
DISASTER MOVIE
DISCLOSURE
DISCO PIGS
THE DISCOVERY OF HEAVEN
LES DISEURS DE VÉRITÉ
DISGRACE
DISNEY'S TARZAN
Disobedience
DISTANCE
La distancia
THE DISTINGUISHED GENTLEMAN
THE DISTRICT
DISTRICT 9
DISTURBIA
DIVA DOLOROSA
Divergent
The Divergent Series: Allegiant
Divergent Series: Insurgent
The Divide
DIVINE INTERVENTION
DIVINE SECRETS OF THE YA-YA SISTERHOOD
DIVINE TRASH
THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY
Il DIVO
DIVORCING JACK
Djam
Django (Étienne Comar)
Django (Sergio Corbucci)
Django Unchained
DO NOT DISTURB (Dick Maas)
Do Not Disturb (Yvan Attal)
The Do-Deca-Pentathlon
DOBERMANN
Doctor Strange
DODGEBALL
Dog Days
DOG SOLDIERS
A Dog's Purpose
DOGMA
Dogman
DOGTOOTH
DOGTOWN AND Z-BOYS
DOGVILLE
DOGVILLE CONFESSIONS
Dokter Pulder zaait papavers
DOKTOR MABUSE, DER SPIELER
IL DOLCE E L'AMARO
Dolfje Weerwolfje
De dolle tweeling
De dolle tweeling 2
De dolle tweeling 3
DOLLS
DOLORES CLAIBORNE
Dom/The House
DOMESTIC DISTURBANCE
DE DOMINEE
DOMINO
The Domino Effect
DOMWEG GELUKKIG
DON (Arend Steenbergen)
DON (Farhan Akhtar)
Don Jon
DON'S PLUM
Don't Be Afraid of the Dark
Don't Breathe
DON'T COME KNOCKING
DON'T LOOK BACK
DON'T LOOK NOW
DON'T SAY A WORD
DON'T STOP THE SHOW
Don't Worry, He Won't Get Far On Foot
DONDERBROEK
DONKEY PUNCH
Donkeyote
DONNIE BRASCO
DONNIE DARKO
IL DONO
DOOD EIND
DOOD IN VENETIË
Doodslag
Doof kind
DOOM
THE DOOM GENERATION
DOOMSDAY
DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
DOOR IN THE FLOOR
THE DOORS: WHEN YOU'RE STRANGE
Dope
DOPO MEZZANOTTE
LA DOPPIA ORA
Dorst
Dorsvloer vol confetti
DOS CRIMINES
Dos disparos
DOSSIER K.
The Double (Michael Brandt)
The Double (Richard Ayoade)
DOUBLE JEOPARDY
Double Play (Ernest Dickerson over)
DOUBLE TAKE
DOUBLE TEAM
DOUBLE WHAMMY
DOUBLE YOU STREET
DOUBT
DOUCHES FROIDES
DOUG'S 1E FILM
DOWN
DOWN PERISCOPE
DOWN TO EARTH
DOWN TO YOU
DOWN WITH LOVE
Downsizing
DR. AKAGI
DR. DOLITTLE
DR. DOLITTLE 2
Dr. Knock
Dr. Seuss' The Lorax
DR. T AND THE WOMAN
DRACULA
DRACULA 2000
Dracula Untold
DRAG ME TO HELL
DRAGON: THE BRUCE LEE STORY
DRAGONBALL: EVOLUTION
DRAGONFLY
DRAGONHEART
Draken & Deuntjes
DRAKENHEUVEL
DRAKENJAGERS
DRAMA/MEX
Dream House
DREAMCATCHER
DREAMER: MIJN DROOMPAARD
THE DREAMERS
DREAMING BY NUMBERS
A DREAMSCAPE, GAMBLING IN AMERICA
Dredd 3D
DREI
DE DRIE BESTE DINGEN IN HET LEVEN
Drie dvd's met films van Maya Deren
DE DRIE MUSKETIERS
DE DRIE ROVERS
Dries
Drift (Benny Vandendriessche)
DRIFT (Michiel van Jaarsveld)
DRIFTING CLOUDS
DRIJFZAND
DRILLBIT TAYLOR
Drinking Buddies
Drive
DRIVE ANGRY 3D
DRIVEN
DRÔLE DE FÉLIX
Droom & daad
DE DROOM VAN DE BEER
DROOMLAND DDR
The Drop
DROP DEAD GORGEOUS
DROP ZONE
DROPOUTS
DROWNING MONA
Drug War
Du forsvinder
Dubbelspel
THE DUCHESS
DUDE, WHERE IS MY CAR?
DUE AMICI
DUE DATE
THE DUEL PROJECT
DUIMELIJNTJE
The Duke of Burgundy (Maria Rohm over)
THE DUKES OF HAZZARD
Dukhtar
DUMB AND DUMBER
Dumb and Dumber To
DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD
DUMBLAND
Dummie de Mummie
Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba
Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Dummy Jim
DUMPLINGS
Dunderklumpen
DUNGEONS & DRAGONS
Dunkirk
DE DUNNING BROERS
DUNSTON CHECKS IN
DUNYA & DESIE IN MAROKKO
DUPLEX
DUPLICITY
Durak (The Fool)
DUSKA
Dying of the Light
DYING TO GO HOME