Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)

The cave of the yellow dog (Byambasuren Davaa over)

Duitsland, 2005 | Byambasuren Davaa
Met The story of the weeping camel had de Mongoolse Byambasuren Davaa over de hele wereld succes, tot een Oscarnominatie aan toe. Voor haar ingenieuze, verkwikkende afstudeerfilm The cave of the yellow dog trok zij weer naar de Mongoolse steppen.

Byambasuren Davaa (foto Angelique van Woerkom)


Groen zijn de Mongoolse steppen. Groener dan groen. En de camera dartelt er overheen als een jonge hond in The cave of the yellow dog, de afstudeerfilm van Byambasuren Davaa aan de Hochschule für Fernsehen und Film in München. Of speurt als een roofvogel naar precies dat ene treffende beeld. Net zoals voor haar vorige film The story of the weeping camel (die zij in 2004 met Luigi Falorni samen regisseerde) trok Davaa naar het landschap wat zij het beste kende, waar de verhalen opdoken vanachter de rotsen of tussen het wuivende gras. En ook The cave of the yellow dog is weer zo'n ingenieuze mengvorm van documentaire observaties met een gestroomlijnde, soms fictieve verhaallijn. Het is een hartveroverende, verkwikkende film over een klein nomadenmeisje dat met haar familie op de steppen woont en een hond vindt. Er gebeuren dingen die ook hadden kunnen plaatsvinden als de filmcrew niet in de Altai, in het Noord-Westen van Mongolië was neergestreken. Rake observaties, een zuivere visuele vertelstijl maken van de alledaagse wereld in de film een adembenemend schouwspel. Davaa regisseert de werkelijkheid.

Gieren
"The cave of the yellow dog heeft drie pijlers", vertelt Byambasuren Davaa (Mongolië, 1971) in het Amsterdamse Rialto-theater. Ik wilde een film maken over een kind dat door een hond van de gieren wordt gered. Dat is een waargebeurde geschiedenis die door Gantuya Lhagva is opgeschreven. Daarnaast wilde ik er ook herinneringen van mijn grootmoeder aan het landschap waarin zij is opgegroeid in verwerken. En de film moest een meer spirituele laag krijgen, waarvoor ik de Mongoolse legende van de gele hond heb gebruikt."
Zou een doorsnee regisseur zich aan zijn schrijftafel zetten om hier een kloek script uit te persen, zo niet Davaa. Een treatment was voldoende. Toen ze eenmaal wist wat voor soort film ze wilde maken en hoe ze dat wilde aanpakken, vetrok ze naar Mongolië om de werkelijkheid te vinden die ze voor ogen had.
"Het vinden van de hoofdrolspelers, net zoals in The story of the weeping camel geen geschoolde acteurs, was het allerbelangrijkste. Ik wilde per se dat ze uit een en dezelfde familie zouden komen. Er moesten in ieder geval twee kinderen zijn: een meisje dat net naar school ging en een jonger kind dat net de wereld begon te ontdekken en nog niet kon praten."
De familie werd gevonden, na in twee weken zo'n 4000 kilometer te hebben afgelegd in Noord-West Mongolië en met ruim twintig families te hebben gepraat. "Ze wisten niet wat er nou zo bijzonder aan hen was om een film over te maken, maar toen ik hen had uitgelegd wat we wilden gaan doen en hun vertrouwen had gewonnen, mochten we komen. Vooral Nansal, het zesjarige meisje dat de hoofdrol moest gaan spelen, keek het allemaal nogal vanaf een afstandje aan. Maar ik zag het meteen: zij had precies het juiste expressieve gezicht dat ik zocht voor de rol. Hoe nu contact te leggen? Ik kwam erachter dat ze goed met dieren overweg kon. Ze zorgde voor de kudde, reed paard en was voor niets en niemand bang. Toen ben ik begonnen met haar over dieren te praten en vroeg haar of zij een hondje zou willen. Dat heeft het ijs gebroken."

Porselein
De casting van de hond was zowaar nog ingewikkelder dan het vinden van de juiste familie, herinnert Byambasuren Davaa zich lachend. "De hond is de hoofdrolspeler van de film. Om zijn ontmoeting met het meisje draait het allemaal. En als je een film gaat maken met dieren heb je er aan eentje niet genoeg. Je moet er minstens twee, maar liever drie of vier hebben als reserve. Uiteindelijk hadden we twee puppies gevonden die precies op elkaar leken. De een had een gele vlek op zijn rug en de andere niet, maar die schilderen we er wel op mocht dat nodig zijn, dacht ik. Toen we twee maanden later terugkwamen was er eentje doodgegaan. Na lang zoeken vonden we een tweede hond, die zo sprekend op de eerste leek dat de dierenarts zei dat ze vast en zeker uit het zelfde nest moesten komen. Maar toen de honden begonnen te groeien, schoot de ene in lengte omhoog en werd de ander juist langer in de breedte. Gelukkig was het lot ons goed gezind en hebben we maar één hond nodig gehad voor de film."
Davaa en haar crew van medescholieren verbleven twee maanden op de steppen, draaiden zeven weken, maar hadden slechts geld om elf uur materiaal op te nemen. Voor een productie met deze werkwijze en schaal is dat ongeëvenaard bescheiden. Toch was er ook voldoende ruimte om het toeval nog een rol te laten spelen. Davaa: "Een van de geestigste scènes van de film was niet gepland. De kinderen hebben eigenlijk geen speelgoed. Dus wat ze mateloos fascineert zijn de porseleinen Boeddhabeelden op het huisaltaar. Zodra ze de kans krijgen nemen ze die in hun handen. En hun moeder zegt dan steeds: 'Niet met de goden spelen.' Dus toen ik zag dat het jongste meisje en haar broertje weer bij het altaar bezig waren, heb ik meteen iedereen opgetrommeld om stand-by te staan met de camera. Het kleine meisje imiteert haar moeder perfect als ze zegt: 'Je mag niet met god spelen'. En het is ook onuitsprekelijk grappig. Toch wist ik op dat moment nog niet of die scène een plek in de film zou kunnen krijgen. Dat gebeurt tijdens de montage, als de eigenlijke film gestalte krijgt."

Schapenmelk
Behalve Boeddhabeelden en een foto van de Dalai Lama staat er in The cave of the yellow dog ook een kommetje schapenmelk op het huisaltaar en wordt er zelfgemaakte wierook gebrand gemaakt van steppeplanten. Davaa vertelt dat in Mongolië inmiddels weer 90% van de bevolking Boeddhistisch is, nadat elke vorm van religie tijdens het communistische tijdperk verboden was. "Maar er zijn zoveel vormen van Boeddhisme. Voor de mensen op de steppen spelen ook oude sjamanistische rituelen nog steeds een belangrijke rol. Ze zijn zo afhankelijk van de natuur, het weer en de elementen, dat ze die krachten voortdurend te vriend proberen te houden. Zo wordt het gras met een melkoffer bedankt voor het feit dat ze daar hun tenten hebben mogen opslaan, in de hoop dat als ze daar de volgende zomer terugkomen, dat het gras dan even groen en sappig zal zijn voor de schapen."
Door de vrijheid van de religie waarmee ze opgroeide kon ze elementen kiezen en gebruiken die nuttig en waardevol waren. Dit laat zich nog wel het beste vergelijken met Davaa's weerzin om in het hokje van documentairemaker of fictiefilmer geplaatst te worden. "Al die genreaanduidingen beperken de toeschouwer alleen maar tijdens het kijken. Ik begrijp niet waarom mensen zo geobsedeerd zijn door de vraag of mijn film een documentaire is of een speelfilm. Laten ze gewoon hun ogen gebruiken en kijken."

Dana Linssen


De legende van de gele hond

Centraal in The cave of the yellow dog staat de legende van de gele hond, een Mongoolse vertelling uit de streek, zo'n 600 kilometer ten westen van Ulan Bator, waar Byambasuren Davaa haar tweede film opnam. In de film wordt dit sprookje door een oude steppebewoonster aan de kleine Nansal verteld als zij — op zoek naar haar hond — in het donker de weg is kwijtgeraakt. De reden waarom het verhaal in de film zit is omdat het "goed past bij het andere verhaal waarop de film is gebaseerd, namelijk dat van een klein kind dat door een hond door de gieren wordt gered", aldus Davaa. Maar ook omdat "ik in de film verhalen en overleveringen wilde gebruiken die ik van mijn grootmoeder heb meegekregen. Honden staan in de Mongoolse natuurbeleving slechts één stap lager dan de mensen. Mensen kunnen als honden reïncarneren en andersom."
De legende van de gele hond gaat als volgt: 'Er was eens een rijke familie. Ze hadden een prachtige dochter die een gele hond had. Op een dag werd het meisje ziek. Niets mocht baten en haar vader wendde zich ten einde raad tot een oude wijze man. Die raadde hem aan de gele hond weg te doen. Waarom, vroeg de vader, hij is de lieveling van mijn dochter en beschermt ons en onze kudde. Maar de oude man hield voet bij stuk. Omdat de vader het niet over z'n hart kon verkrijgen om de hond weg te doen, verborg hij hem in een grot en bracht hem elke dag eten. Het meisje werd beter en trouwde met een arme timmerman op wie ze al die tijd verliefd was geweest, maar met wie ze nooit samen had kunnen zijn omdat de hond haar zo goed bewaakte. Toen de vader de hond de volgende dag eten wilde brengen was hij spoorloos verdwenen. Kort daarna kregen het meisje en de timmerman een kind. Misschien was het de ziel van de hond die toen opnieuw geboren werd.'

DL


top
The cave of the yellow dog (Byambasuren Davaa over)

Maart 2006 #275

Productie
Stefan Schesch
Regie en scenario
Byambasuren Davaa, naar een verhaal van Gantuya Lhagva
Camera
Daniel Schönauer
Montage
Sarha Clara Weber
Muziek
Ganpurev Dagvan
Met
Urjindorj
Buyandulam
Nansal
Nansalmaa
Batbayar Batchuluun
de hond Zochor

Kleur, 93 minuten

Distributie
Contact Film
Te zien
vanaf 2 maart

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


C

C'EST ARRIVÉ PRÈS DE CHEZ VOUS
C'EST DÉJÀ L'ÉTÉ
C'est la vie!
C'EST PAS MOI, JE LE JURE!
C'EST QUOI LA VIE?
C.R.A.Z.Y.
ÇA COMMENCE AUJOURD'HUI
CABIN FEVER
The Cabin in the Woods
CABLE GUY
CACHÉ
CACHORRO
CADILLAC GIRLS
Caesar Must Die
Cafard
Café de Flore
CAFE DE LOS MAESTROS
CAFÉ FLESH
Café Society
IL CAIMANO
Câini
CAIRO TIME
A CAIXA
The Cakemaker
CALENDAR
CALENDAR GIRLS
CALIFORNIA DREAMIN' (ENDLESS)
CALIMUCHO
Call Girl
Call Me by Your Name
CALLE 54
EL CALLEJON DE LOS MILAGROS
CALLING E.T.
CALVAIRE
Calvary (Previously Unreleased)
Camille Claudel 1915
The Campaign
CAN'T U HEAR ME SINGIN'
CANADIEN BACON
CANDY (Christian Marquand)
CANDY (Neil Armfield)
EL CANT DELS OCELLS
LA CANTANTE DE TANGO
The Canyons
CAOS CALMO
CAÓTICA ANA
CAPITÃES DE ABRIL
Il capitale umano
CAPITALISM, A LOVE STORY
CAPOTE
Capsule (Imagine)
CAPTAIN ABU RAED
Captain America: Civil War
Captain America: The First Avenger 3D
Captain America: The Winter Soldier 3D
CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN
Captain Fantastic
Captain Phillips
Capture the Flag (Race naar de maan)
CAPTURING THE FRIEDMANS
CARAMEL
CARAVAGGIO
CAREER GIRLS
Cargo (Ben Howling, Yolanda Ramke)
CARGO (Clive Gordon)
CARGO 200
CARLA'S LIST
CARLA'S SONG
CARLITO'S WAY
CARMEN MEETS BORAT
CARMEN VAN HET NOORDEN
Carnage
Carnival
CARNIVÀLE
Carnotstraat 17
CARO DIARIO
Carol
Carrie
CARRIERS
CARRINGTON
CARS
Cars 2 (NL)
Cars 3
Cartas da guerra (Ivo Ferreira over)
CASA DE LAVA
CASA DE LOS BABYS
CASABLANCA
CASANEGRA
CASANOVA
CASE 39
CASHBACK
CASINO
CASINO ROYALE
CASPER
Casper & Emma
Casper & Emma de bergen in
Casper en Emma maken theater
Casper en Emma op safari
CASSANDRA'S DREAM
Casse-tête chinois
CASSHERN
CAST AWAY
casting a glance
CASTINGX
THE CASTLE
THE CAT IN THE HAT
THE CAT RETURNS
Catacombe
Catch 44
CATCH A FIRE
CATCH ME IF YOU CAN
CATERINA VA IN CITTÀ
CATFISH
CATS & DOGS: DE WRAAK VAN KITTY GALORE
CATWOMAN
CAVALE
Cave of Forgotten Dreams
The cave of the yellow dog (Byambasuren Davaa over)
CECIL B. DEMENTED
CELEBRITY
DE CELESTIJNSE BELOFTE
CELIA
THE CELL
CELL 211
CELLULAR
THE CELLULOID CLOSET
CELOS
THE CEMENT GARDEN
Cemetery of Splendour
LES CENT ET UNE NUITS
Centaur
CENTER STAGE
CENTRAL DO BRASIL
Central Intelligence
CENTURION
LA CÉRÉMONIE
Certain Women (Previously Unreleased)
CÉSAR ET ROSALIE
Cézanne et moi
La ch'tite famille
CHACUN CHERCHE SON CHAT
CHACUN SON CINÉMA
CHAIN REACTION
CHALET GIRL
CHALK
CHAMANKA
THE CHAMBER
LA CHAMBRE DES OFFICIERS
LA CHAMBRE VERTE
La Chana
CHANDNI CHOWK TO CHINA
The Change-up
CHANGELING
CHANGING LANES
CHAOS (Coline Serreau)
CHAOS (Tony Giglio)
Chapiteau Show
CHAPLIN
Chappie
CHARACHAR
CHARADE
CHARLES CHAPLIN DVD-BOX
CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
Charlie en Hannah gaan uit
CHARLIE ST. CLOUD
CHARLIE WILSON'S WAR
CHARLIE'S ANGELS (2000)
CHARLIE'S ANGELS: FULL THROTTLE
Charlie's Country
CHARLOTTE GRAY
CHARLOTTE'S WEB
THE CHASE
THE CHASER
CHASERS
CHASING AMY
CHASING LIBERTY
Chasing Mavericks
CHASING SLEEP
LA CHASSE AUX PAPILLONS
THE CHATÊAU
Chavela
CHE PART 1 EN 2
CHE?
CHEAP LUDES
CHEAPER BY THE DOZEN
CHEAPER BY THE DOZEN 2
Check It
Cheerful Weather for the Wedding
Chef
LE CHÊNE
Cherchez Hortense
CHÉRI
The Chernobyl Diaries
CHERRY BLOSSOMS — HANAMI
CHERRY FALLS
Chevalier
Les chevaliers blancs
Les chevaux de Dieu
CHEVOLUTION
Chez nous (Lucas Belvaux over)
Chez nous (Tim Oliehoek)
Chi-Raq
LE CHIAVI DI CASA
CHICAGO
CHICKEN LITTLE
CHICKEN RUN
CHICKIES, BABIES AND WANNABEES
CHIKAMATSU MONOGATARI
Child 44
Child of God
Child's Pose
The Children Act
CHILDREN OF HEAVEN
THE CHILDREN OF HUANG SHI
CHILDREN OF MEN
CHILDREN OF NATURE
CHILL FACTOR
Het Chimpansee Complex
Chimpanzee
CHINA BLUE
CHINA STRIKE FORCE
China's Van Goghs
CHINATOWN
Chinatown (gerestaureerd)
CHINESE BOX
A CHINESE GHOST STORY: THE TSUI HARK ANIMATION
Chips
CHLOE
CHOCOLAT
CHOCOLATE
The Choice
CHOPPER
LES CHORISTES
Chorus
A CHRISTMAS CAROL
Christopher Robin
Chronic
Chronicle
CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE
THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
CHRONICLES OF RIDDICK
CHUNGKING EXPRESS
CHUNHYANG
CHUTNEY POPCORN
EL CID, DE LEGENDE
CIDADE BAIXA
CIDADE DE DEUS (CITY OF GOD)
CIDADE DOS HOMENS
THE CIDER HOUSE RULES
Le Ciel Flamand
EL CIELO GIRA
EL CIELO, LA TIERRA Y LA LLUVIA
LA CIÉNAGA
Cigán/The Garden
Cinderella
CINDERELLA MAN
A CINDERELLA STORY
CINÉMA INVISIBLE
CINEMA, ASPIRINES AND VULTURES
La cinquième saison
THE CIRCLE (Jafar Panahi)
The Circle (James Ponsoldt)
CIRCLE OF FRIENDS
Circumstance
CIRCUS
CIRKELIENTJE
Cirkus Columbia
CIRQUE DU FREAK: THE VAMPIRE'S ASSISTANT
CITIZEN KANE
CITIZEN RUTH
Citizenfour
CITY BY THE SEA
CITY HALL
CITY OF ANGELS
CITY OF EMBER
CITY OF GHOSTS (Matt Dillon)
CITY OF INDUSTRY
CITY OF JOY
THE CITY OF LOST CHILDREN
City of Violence
El ciudadano ilustre
A civil action
THE CLAIM
CLAIRE DOLAN
El Clan
Clash
CLASH OF THE TITANS 3D
CLAUDE CHABROL COLLECTIE
CLAUS, OP HANDEN GEDRAGEN
CLEAN
CLEAN, SHAVEN
The Cleaners
CLEAR AND PRESENT DANGER
THE CLEARING
CLERKS II: PASSION OF THE CLERKS
CLICK
THE CLIENT
CLIFFHANGER
Cloaca
CLOCKERS
CLOCKSTOPPERS
Cloclo
CLOSE TO HOME
CLOSER
CLOSING THE RING
Cloud Atlas
Clouds of Sils Maria
CLOVERFIELD
El Club (Pablo Larraín over)
Club Sándwich
De club van Sinterklaas & de pietenschool
De club van Sinterklaas & de verdwenen schoentjes
De club van Sinterklaas & geblaf op de pakjesboot
De club van Sinterklaas & het geheim van de speelgoeddokter
De Club van Sinterklaas & het pratende paard
CLUB ZEUS
CLUELESS
COACH CARTER
Cobain
COBB
COCKFIGHTER
Coco
COCO AVANT CHANEL
COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY
CODE 46
Code Blue
CODE INCONNU
Code M
COFFEE AND CIGARETTES
Cold Breezes
COLD COMFORT FARM
COLD FEVER
The Cold Light of Day (Mabrouk El Mechri)
THE COLD LIGHT OF DAY (Rudolf van den Berg)
COLD SOULS
COLLATERAL
Collateral Beauty
COLLATERAL DAMAGE
LE COLLIER PERDU DE LA COLOMBE
Colombiana
COLOR OF NIGHT
Il colore nascosto delle cose (Silvio Soldini over)
COLPO DI LUNA
COMANDANTE
COMBAT SHOCK
Les combattants
A COMÉDIA DE DEUS
COMEDIAN HARMONISTS
Coming Home
Comme un chef
Comme un homme
COMME UNE IMAGE
LA COMMUNE
The Commuter
COMO AGUA PARA CHOCOLATE
THE COMPANY
COMPANY MAN
The Company Men
Company Orheim
The Company You Keep
COMPASSIONATE SEX
Complete Unknown
The Complex
Compostella
Computer Chess
LA COMUNIDAD
CON AIR
Conan The Barbarian 3D
LE CONCERT
THE CONCIERGE
Concussion
CONDUCTING MAHLER
CONFESSION, FROM THE COMMANDER'S DIARY
Le confessioni
CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND
CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC
CONFESSIONS OF A TEENAGE DRAMA QUEEN
CONFIDENCE
CONFIDENCES TROP INTIMES
CONFITUUR
Il conformista (Thuiskijken)
CONGO
CONGORAMA
The Congress
The Conjuring
The Conjuring 2
CONNY & CARLA
La conquête
LE CONSEGUENZE DELL'AMORE
CONSENTING ADULTS
CONSPIRACY THEORIE
The Conspirator
CONSPIRATORS OF PLEASURE
THE CONSTANT GARDENER
CONSTANTINE
CONTACT
Contagion
CONTAINER
CONTE D'AUTOMNE
CONTE D'ÉTÉ
CONTE D'HIVER
UN CONTE DE NOËL
THE CONTENDER
Contraband
CONTRACORRIENTE
CONTRE TOI
CONTROL
LES CONVOYEURS ATTENDENT
COOKIE'S FORTUNE
COOL
COOL & CRAZY
Cool Girls
COOL RUNNINGS
THE COOLER
COP LAND
COPACABANA
COPIE CONFORME
COPS VS. THUGS (KENKEI TAI SOSHIKI BORYOKU)
COPYCAT
COPYING BEETHOVEN
CORAJE
CORALINE EN DE GEHEIME DEUR
CORDERO DE DIOS (LAMB OF GOD)
THE CORE
Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel
Corn Island
Cornelis
CORPSE BRIDE
THE CORRIDOR
CORRINA, CORRINA
THE CORRUPTOR
Corta
CORTO MALTESE: LA COUR SECRÈTE DES ARCANES
COSAVOGLIODIPIÙ
Cosmopolis
COSTA BRAVA
COSTA!
A COUCH IN NEW YORK
The Counselor
THE COUNT OF MONTE CRISTO
Countdown to Zero
COUNTERPARTS (GEGENÜBER)
THE COUNTRY TEACHER
LE COUPERET
UN COUPLE EPATANT
COUPLES RETREAT
COURAGE UNDER FIRE
COURTING COURTNEY
COUSIN BETTE
THE COVE
COWBOY BEBOP: THE MOVIE
THE COWBOY WAY
Les cowboys
Cowboys & Aliens
COWBOYS IN KOSOVO
CQ
Crab Trap
CRADLE 2 THE GRAVE
THE CRAFT
CRANK
CRASH (David Cronenberg)
CRASH (Paul Haggis)
THE CRAZIES
Crazy (Workshop Filmkritiek)
CRAZY HEART
CRAZY IN ALABAMA
Crazy Rich Asians
Crazy, Stupid, Love
CRAZY/BEAUTIFUL
CREATION
Creative Control
Creed
CREEP
CREMASTER MARATHON
CREPUSCULE
CRIME D'AMOUR
EL CRIMEN DEL PADRE AMARO
CRIMEN FERPECTO
CRIMES OF THE FUTURE
Criminal
Criminal Activities
CRIMSON GOLD
Crimson Peak
CRIMSON RIVERS 2
CRIMSON TIDE
LA CRISE
CRITICAL DECISION
CROCODILE DUNDEE IN LOS ANGELES
Les croix de bois
CRÓNICA DE UNA FUGA
CRONICAS
CRONOS
The Croods
CROOKLYN
CROSS FATE
THE CROSSING
THE CROSSING GUARD
CROSSING OVER
CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL
CROSSROADS
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
THE CROW
THE CROW: CITY OF ANGELS
THE CRUCIBLE
The Crucifixion
CRUEL INTENTIONS
Crulic: The Path to Beyond
CRUMB
CRUSH
THE CRUSH
CRUSH PROOF
LA CRUZ
CRYING FREEMAN
THE CRYING GAME
CUBA FELIZ
Cuban Fury
THE CUP
CURDLED
THE CURE
CURE & PULSE
Cure for Pain
A Cure for Wellness
CURFEW
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
CURSE OF THE GOLDEN FLOWER
THE CURSE OF THE JADE SCORPION
CURSED
EL CUSTODIO
CUTTHROAT ISLAND
THE CUTTING EDGE
CYCLO
CYPHER
CYRUS