Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Doortrapt genie

UN CONTE DE NOËL

Frankrijk, 2008 | Arnaud Desplechin
Arnaud wie? De Franse filmmaker Arnaud Desplechin kan in Frankrijk geen kwaad doen, maar un conte de noël is zijn eerste film die de Nederlandse bioscoop haalt. Beetje late ontdekking, maar beter laat dan nooit.

'Je egoïsme is monsterlijk. Ik haat je.' De woorden staan in een dagboek van een net overleden oude man. Ze zijn gericht tegen zijn dochter, de dertiger Nora, die dacht dat haar vader gek op haar was. Zij was zijn troetelkindje. Hij had alles voor haar over. Was altijd bezorgd om haar. Hield onvoorwaardelijk van haar. Dacht Nora, maar de werkelijkheid was anders, leert haar vaders dagboek. Daarin schiet de man zijn woede en frustratie als giftige pijlen op haar af. Hij verwijt zijn dochter narcisme, eigenwaan, kilheid, oppervlakkigheid — het gaat maar door. Nora krimpt ineen onder de mokerslagen die het dagboek uitdeelt.
Met de film rois et reine (2004), waarin deze scène voorkomt, bevinden we ons op vertrouwd Frans filmterrein. Desplechin, die de film vier jaar geleden maakte, is niet de eerste die achter de façade kijkt van een niet armlastige, cultureel ontwikkelde familie, waarin men het goed met elkaar getroffen lijkt te hebben. Claude Chabrol heeft zijn carrière gebouwd op graafwerk bij bourgeoisfamilies. De schone schijn, de hypocrisie, de (seksuele) geheimen, de verborgen vijandschappen: als een archeoloog legde Chabrol film na film de verrotte fundamenten van families bloot. rois et reine staat met een stevig been in deze Franse traditie. Maar Desplechin toont niet de oude maar de nieuwe burgerij. Achter zware gordijnen, in muffe, benauwde kamers levende families van corrupte heren en roddelende vrouwen zijn verdwenen. Ze zijn vervangen door moderne stedelingen, die geen taboes kennen. Die nooit om een woordje verlegen zitten en even makkelijk over voetbal praten als over hun laatste orgasme. Hoge en lage cultuur, over alles hebben ze een mening. Geheimen kennen ze niet want alles is bespreekbaar. Maar niet heus. In rois et reine komt niet alleen Nora achter een choquerende waarheid, maar ook haar ex-vriend Ismaël. De in een stringkwartet vioolspelende musicus denkt dat hij onmisbaar is, totdat hij plotseling uit het kwartet wordt uitgegooid. Hij krijgt te horen dat iedereen altijd al een hekel aan hem had. Men is zijn arrogantie beu. De dreun komt hard aan, want Ismaël dacht toch echt dat zijn collega's hem geestig en sympathiek vonden. Het is de kern van Desplechins kleine (vijf films) maar imposante oeuvre: hoe goed kennen we elkaar? En onszelf? En wat bindt ons?

Zelfspot
Desplechin komt uit een cultureel ontwikkelde familie in Roubaix. De appels vielen niet ver van de boom, want van Arnauds twee zussen is Raphaëlle scenarist en Marie romanschrijfster. Zijn broer Fabrice acteerde in een paar van Arnauds films. Arnaud volgde in Parijs de filmschool en studeerde in 1984 af. In de jaren erna deed hij camerawerk voor anderen, maakte een paar korte films, waarna hij in 1991 in Frankrijk de aandacht trok met la vie des morts. De bijna een uur durende film, die hem de Jean Vigo prijs voor beste korte film opleverde, bevat al de thematiek van Desplechins latere films. Als een jongen na een mislukte zelfmoordpoging in het ziekenhuis wordt opgenomen, komen vrienden en familieleden in verbijstering bij elkaar. Wat weten ze eigenlijk van de jongen? Hoe goed kennen ze hem?
Een jaar na la vie des morts maakte Desplechin zijn speelfilmdebuut met la sentinelle. De film, over een student die van Duitsland naar Parijs reist, waar hij in zijn koffer een hoofd vindt, verschilt door dat bizarre gegeven van Desplechins overige films. Toch is er ook een overeenkomst: in al zijn films gaat Desplechin met genres aan de haal. la sentinelle is een avonturen- en spionnenfilm, maar ook een psychodrama en een politieke film over de Koude Oorlog. De film dong mee naar de Gouden Palm in Cannes en Desplechins naam was gevestigd. Maar de maker liet zich niet opjagen en nam vier jaar de tijd voor zijn volgende film comme je me suis disputé (ma vie sexuelle), dat we kunnen vertalen als: hoe ik met mezelf in de clinch lig over mijn mijn seksuele leven. Ook bij zijn latere films hield hij het ritme van vier jaar aan. comme je me suis disputé... doet aan het latere rois et reine denken. Beide films gaan over cultureel onderlegde, goed van de tongriem gesneden personages, die als het erop aankomt hulpeloos in het leven staan. Twintiger Paul twijfelt aan alles in het leven. Is zijn werk als wetenschappelijk medewerker aan een universiteit bevredigend? Is hij in staat om een proefschrift te schrijven? En vooral: moet hij zich binden aan een vrouw? Zo ja, aan wie? Klinkt niet bijzonder origineel, maar Desplechin wordt niet voor niets de Franse Woody Allen genoemd: de geestige dialogen en de zelfspot van de personages tillen de film ver uit boven gangbare komedies over twintigers die stilstaan omdat ze niet kunnen kiezen.
Het gaat Desplechin niet alleen om een zedenschets, maar vooral om een visie op relaties. In zijn films zijn relaties geen standaardartikelen, maar maakbare constructies. Dat geldt in de liefde, maar ook in families. Relaties zijn niet vanzelfsprekend, maar moeten worden gecreeërd. Dat lukt alleen als we onszelf kennen, zodat we weten wat we willen en verlangen. Desplechins films zitten boordevol prikkelende opvattingen. De maker is het eens met Truffauts opvatting dat iedere filmminuut minstens vier ideeën moet bevatten. Met slow movies als het werk van Antonioni heeft hij niets, omdat ze gebaseerd zijn op "one fucking idea". Desplechins hyperenergieke films stralen soms te graag uit dat de maker niet van de straat is, maar het voordeel is dat de lat aangenaam hoog ligt.

Verwrongen
Sommige filmmakers zien iedere film als een nieuw avontuur, waarin zij zich met een nieuwe ploeg mensen storten. Desplechin heeft geen last van professionele bindingsangst en omringt zich met zoveel mogelijk bekenden. Zo doet Eric Gauthier altijd het camerawerk. En Emmanuel Bourdieu (de dochter van socioloog Pierre Bourdieu) schrijft de scenario's. Ook keren veel acteurs steeds terug. Mathieu Amalric en Emmanuelle Devos zijn in vier van zijn vijf films te zien. Dat Desplechin beter trouw aan zijn vrienden kan blijven, merkte hij toen hij na comme je me suis disputé... uit Frankrijk wilde breken. Hij maakte in 2000 de Engelstalige periodefilm esther kahn, over een arme joodse naaister in de negentiende eeuw die droomt van een leven als beroemd toneelactrice. Geen Amalric en Devos, maar Summer Phoenix (zus van) en Ian Holmes. De poging om een succesvol melodrama Hollywoodstijl te maken, bleef steken in eh, inderdaad, een poging. Desplechin is simpelweg te Frans om buiten Frankrijk een overtuigende film te kunnen maken. Dat hij en Frankrijk bij elkaar horen, liet hij vier later weer zien met rois et reine. De film maakte nog iets duidelijk, namelijk dat Desplechin zijn onderwerpen dicht bij huis zoekt. Niet iedereen is daar blij mee. Desplechins ex-geliefde en actrice Marianne Denicourt spande een rechtszaak aan tegen haar ex, omdat het manipulatieve personage Nora in rois et reine teveel op haar zou lijken. "Arnaud Desplechin heeft op een wrede en harde manier een verwrongen beeld gegeven van het leven van Marianne Denicourt met het doel haar te verwonden", betoogde haar advocaat. Denicourts ex-geliefde Daniel Auteuil wilde ook wel een handje helpen. Hij betoogde dat de vrijheid van de kunstenaar ophoudt als "het vernietigen van menselijk leven" het doel is. De rechter vond het onzin en zag rois et reine als fictie. Denicourt kreeg geen tweehonderdduizend euro schadevergoeding. De actrice sloeg korte tijd later terug met de roman Mauvais genie (Doortrapt genie) over een ontspoorde filmregisseur, die Arnold Duplancher heet. Het is nooit saai in de Franse filmwereld.

Reactionair
Desplechin werd blijkbaar niet ontregeld door de commotie, want hij komt nu, vier jaar na rois et reine, weer met een nieuwe film. Als un conte de noël, waarin natuurlijk weer Amalric en Devos spelen, op Desplechins familie is gebaseerd, kunnen de familieleden de film misschien beter niet gaan zien.
In de ouderlijke villa in Roubaix komt een familie bij elkaar om Kerstmis te vieren. Het wordt een confrontatie tussen ouders, kinderen en kleinkinderen. De strijd spitst zich toe op de strijd tussen de cynische matriarch (Catherine Deneuve) en haar volwassen zoon Henri (Amalric), het zwarte schaap in de familie. Desplechin zet de personages fijn in de bankschroef. Zo heeft Henri's aan leukemie lijdende moeder alleen kans op overleving als zij ruggemerg krijgt van Henri. Maar waarom zou Henri dit over hebben voor een moeder, die openlijk zegt nooit van hem te hebben gehouden? Daarnaast heeft Henri's zus nog een rekening met haar broer te vereffenen: "Je hebt mijn hele leven gestolen."
Melodrama? Zeker, maar vooral Bergmandramatiek. Achter de spectaculaire aanvaringen en conflicten voelen we een gevecht om elkaar niet te verliezen. Ook in un conte de Noël zijn relaties niet vanzelfsprekend, maar moet er hard voor worden gewerkt. Zoals in reine et rois vaderliefde niet vanzelfsprekend is, is dat in un conte de noël het geval met moederliefde. In een interview noemde Desplechin het 'dwaas en reactionair' om te denken dat ouders automatisch van hun kinderen houden. "Je kunt een vrouw met kinderen zijn, maar dat betekent absoluut niet dat je een moeder voor hen bent." Desplechins films onthullen op milde wijze harde menselijke waarheden, waarbij de maker rijkelijk put uit Freuds opvattingen, klassieke literatuur en filosofie. In zijn films gaat het altijd mis met de personages, omdat ze de verkeerde kant opkijken. Ze zoeken het bij anderen en niet bij zichzelf. In de woorden van een personage in un conte de noël. "We blijven vreemden voor onszelf, omdat we onszelf niet zoeken." Het is mooi dat Desplechins films ons dichter bij onszelf brengen.

Jos van der Burgtop
UN CONTE DE NOËL

December 2008 #305

Regie
Arnaud Desplechin

Kleur, 150 minuten

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


C

C'EST ARRIVÉ PRÈS DE CHEZ VOUS
C'EST DÉJÀ L'ÉTÉ
C'est la vie!
C'EST PAS MOI, JE LE JURE!
C'EST QUOI LA VIE?
C.R.A.Z.Y.
ÇA COMMENCE AUJOURD'HUI
CABIN FEVER
The Cabin in the Woods
CABLE GUY
CACHÉ
CACHORRO
CADILLAC GIRLS
Caesar Must Die
Cafard
Café de Flore
CAFE DE LOS MAESTROS
CAFÉ FLESH
Café Society
IL CAIMANO
Câini
CAIRO TIME
A CAIXA
The Cakemaker
CALENDAR
CALENDAR GIRLS
CALIFORNIA DREAMIN' (ENDLESS)
CALIMUCHO
Call Girl
Call Me by Your Name
CALLE 54
EL CALLEJON DE LOS MILAGROS
CALLING E.T.
CALVAIRE
Calvary (Previously Unreleased)
Camille Claudel 1915
The Campaign
CAN'T U HEAR ME SINGIN'
CANADIEN BACON
CANDY (Christian Marquand)
CANDY (Neil Armfield)
EL CANT DELS OCELLS
LA CANTANTE DE TANGO
The Canyons
CAOS CALMO
CAÓTICA ANA
CAPITÃES DE ABRIL
Il capitale umano
CAPITALISM, A LOVE STORY
CAPOTE
Capsule (Imagine)
CAPTAIN ABU RAED
Captain America: Civil War
Captain America: The First Avenger 3D
Captain America: The Winter Soldier 3D
CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN
Captain Fantastic
Captain Phillips
Capture the Flag (Race naar de maan)
CAPTURING THE FRIEDMANS
CARAMEL
CARAVAGGIO
CAREER GIRLS
Cargo (Ben Howling, Yolanda Ramke)
CARGO (Clive Gordon)
CARGO 200
CARLA'S LIST
CARLA'S SONG
CARLITO'S WAY
CARMEN MEETS BORAT
CARMEN VAN HET NOORDEN
Carnage
Carnival
CARNIVÀLE
Carnotstraat 17
CARO DIARIO
Carol
Carrie
CARRIERS
CARRINGTON
CARS
Cars 2 (NL)
Cars 3
Cartas da guerra (Ivo Ferreira over)
CASA DE LAVA
CASA DE LOS BABYS
CASABLANCA
CASANEGRA
CASANOVA
CASE 39
CASHBACK
CASINO
CASINO ROYALE
CASPER
Casper & Emma
Casper & Emma de bergen in
Casper en Emma maken theater
Casper en Emma op safari
CASSANDRA'S DREAM
Casse-tête chinois
CASSHERN
CAST AWAY
casting a glance
CASTINGX
THE CASTLE
THE CAT IN THE HAT
THE CAT RETURNS
Catacombe
Catch 44
CATCH A FIRE
CATCH ME IF YOU CAN
CATERINA VA IN CITTÀ
CATFISH
CATS & DOGS: DE WRAAK VAN KITTY GALORE
CATWOMAN
CAVALE
Cave of Forgotten Dreams
The cave of the yellow dog (Byambasuren Davaa over)
CECIL B. DEMENTED
CELEBRITY
DE CELESTIJNSE BELOFTE
CELIA
THE CELL
CELL 211
CELLULAR
THE CELLULOID CLOSET
CELOS
THE CEMENT GARDEN
Cemetery of Splendour
LES CENT ET UNE NUITS
Centaur
CENTER STAGE
CENTRAL DO BRASIL
Central Intelligence
CENTURION
LA CÉRÉMONIE
Certain Women (Previously Unreleased)
CÉSAR ET ROSALIE
Cézanne et moi
La ch'tite famille
CHACUN CHERCHE SON CHAT
CHACUN SON CINÉMA
CHAIN REACTION
CHALET GIRL
CHALK
CHAMANKA
THE CHAMBER
LA CHAMBRE DES OFFICIERS
LA CHAMBRE VERTE
La Chana
CHANDNI CHOWK TO CHINA
The Change-up
CHANGELING
CHANGING LANES
CHAOS (Coline Serreau)
CHAOS (Tony Giglio)
Chapiteau Show
CHAPLIN
Chappie
CHARACHAR
CHARADE
CHARLES CHAPLIN DVD-BOX
CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
Charlie en Hannah gaan uit
CHARLIE ST. CLOUD
CHARLIE WILSON'S WAR
CHARLIE'S ANGELS (2000)
CHARLIE'S ANGELS: FULL THROTTLE
Charlie's Country
CHARLOTTE GRAY
CHARLOTTE'S WEB
THE CHASE
THE CHASER
CHASERS
CHASING AMY
CHASING LIBERTY
Chasing Mavericks
CHASING SLEEP
LA CHASSE AUX PAPILLONS
THE CHATÊAU
Chavela
CHE PART 1 EN 2
CHE?
CHEAP LUDES
CHEAPER BY THE DOZEN
CHEAPER BY THE DOZEN 2
Check It
Cheerful Weather for the Wedding
Chef
LE CHÊNE
Cherchez Hortense
CHÉRI
The Chernobyl Diaries
CHERRY BLOSSOMS — HANAMI
CHERRY FALLS
Chevalier
Les chevaliers blancs
Les chevaux de Dieu
CHEVOLUTION
Chez nous (Lucas Belvaux over)
Chez nous (Tim Oliehoek)
Chi-Raq
LE CHIAVI DI CASA
CHICAGO
CHICKEN LITTLE
CHICKEN RUN
CHICKIES, BABIES AND WANNABEES
CHIKAMATSU MONOGATARI
Child 44
Child of God
Child's Pose
The Children Act
CHILDREN OF HEAVEN
THE CHILDREN OF HUANG SHI
CHILDREN OF MEN
CHILDREN OF NATURE
CHILL FACTOR
Het Chimpansee Complex
Chimpanzee
CHINA BLUE
CHINA STRIKE FORCE
China's Van Goghs
CHINATOWN
Chinatown (gerestaureerd)
CHINESE BOX
A CHINESE GHOST STORY: THE TSUI HARK ANIMATION
Chips
CHLOE
CHOCOLAT
CHOCOLATE
The Choice
CHOPPER
LES CHORISTES
Chorus
A CHRISTMAS CAROL
Christopher Robin
Chronic
Chronicle
CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE
THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
CHRONICLES OF RIDDICK
CHUNGKING EXPRESS
CHUNHYANG
CHUTNEY POPCORN
EL CID, DE LEGENDE
CIDADE BAIXA
CIDADE DE DEUS (CITY OF GOD)
CIDADE DOS HOMENS
THE CIDER HOUSE RULES
Le Ciel Flamand
EL CIELO GIRA
EL CIELO, LA TIERRA Y LA LLUVIA
LA CIÉNAGA
Cigán/The Garden
Cinderella
CINDERELLA MAN
A CINDERELLA STORY
CINÉMA INVISIBLE
CINEMA, ASPIRINES AND VULTURES
La cinquième saison
THE CIRCLE (Jafar Panahi)
The Circle (James Ponsoldt)
CIRCLE OF FRIENDS
Circumstance
CIRCUS
CIRKELIENTJE
Cirkus Columbia
CIRQUE DU FREAK: THE VAMPIRE'S ASSISTANT
CITIZEN KANE
CITIZEN RUTH
Citizenfour
CITY BY THE SEA
CITY HALL
CITY OF ANGELS
CITY OF EMBER
CITY OF GHOSTS (Matt Dillon)
CITY OF INDUSTRY
CITY OF JOY
THE CITY OF LOST CHILDREN
City of Violence
El ciudadano ilustre
A civil action
THE CLAIM
CLAIRE DOLAN
El Clan
Clash
CLASH OF THE TITANS 3D
CLAUDE CHABROL COLLECTIE
CLAUS, OP HANDEN GEDRAGEN
CLEAN
CLEAN, SHAVEN
The Cleaners
CLEAR AND PRESENT DANGER
THE CLEARING
CLERKS II: PASSION OF THE CLERKS
CLICK
THE CLIENT
CLIFFHANGER
Cloaca
CLOCKERS
CLOCKSTOPPERS
Cloclo
CLOSE TO HOME
CLOSER
CLOSING THE RING
Cloud Atlas
Clouds of Sils Maria
CLOVERFIELD
El Club (Pablo Larraín over)
Club Sándwich
De club van Sinterklaas & de pietenschool
De club van Sinterklaas & de verdwenen schoentjes
De club van Sinterklaas & geblaf op de pakjesboot
De club van Sinterklaas & het geheim van de speelgoeddokter
De Club van Sinterklaas & het pratende paard
CLUB ZEUS
CLUELESS
COACH CARTER
Cobain
COBB
COCKFIGHTER
Coco
COCO AVANT CHANEL
COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY
CODE 46
Code Blue
CODE INCONNU
Code M
COFFEE AND CIGARETTES
Cold Breezes
COLD COMFORT FARM
COLD FEVER
The Cold Light of Day (Mabrouk El Mechri)
THE COLD LIGHT OF DAY (Rudolf van den Berg)
COLD SOULS
COLLATERAL
Collateral Beauty
COLLATERAL DAMAGE
LE COLLIER PERDU DE LA COLOMBE
Colombiana
COLOR OF NIGHT
Il colore nascosto delle cose (Silvio Soldini over)
COLPO DI LUNA
COMANDANTE
COMBAT SHOCK
Les combattants
A COMÉDIA DE DEUS
COMEDIAN HARMONISTS
Coming Home
Comme un chef
Comme un homme
COMME UNE IMAGE
LA COMMUNE
The Commuter
COMO AGUA PARA CHOCOLATE
THE COMPANY
COMPANY MAN
The Company Men
Company Orheim
The Company You Keep
COMPASSIONATE SEX
Complete Unknown
The Complex
Compostella
Computer Chess
LA COMUNIDAD
CON AIR
Conan The Barbarian 3D
LE CONCERT
THE CONCIERGE
Concussion
CONDUCTING MAHLER
CONFESSION, FROM THE COMMANDER'S DIARY
Le confessioni
CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND
CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC
CONFESSIONS OF A TEENAGE DRAMA QUEEN
CONFIDENCE
CONFIDENCES TROP INTIMES
CONFITUUR
Il conformista (Thuiskijken)
CONGO
CONGORAMA
The Congress
The Conjuring
The Conjuring 2
CONNY & CARLA
La conquête
LE CONSEGUENZE DELL'AMORE
CONSENTING ADULTS
CONSPIRACY THEORIE
The Conspirator
CONSPIRATORS OF PLEASURE
THE CONSTANT GARDENER
CONSTANTINE
CONTACT
Contagion
CONTAINER
CONTE D'AUTOMNE
CONTE D'ÉTÉ
CONTE D'HIVER
UN CONTE DE NOËL
THE CONTENDER
Contraband
CONTRACORRIENTE
CONTRE TOI
CONTROL
LES CONVOYEURS ATTENDENT
COOKIE'S FORTUNE
COOL
COOL & CRAZY
Cool Girls
COOL RUNNINGS
THE COOLER
COP LAND
COPACABANA
COPIE CONFORME
COPS VS. THUGS (KENKEI TAI SOSHIKI BORYOKU)
COPYCAT
COPYING BEETHOVEN
CORAJE
CORALINE EN DE GEHEIME DEUR
CORDERO DE DIOS (LAMB OF GOD)
THE CORE
Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel
Corn Island
Cornelis
CORPSE BRIDE
THE CORRIDOR
CORRINA, CORRINA
THE CORRUPTOR
Corta
CORTO MALTESE: LA COUR SECRÈTE DES ARCANES
COSAVOGLIODIPIÙ
Cosmopolis
COSTA BRAVA
COSTA!
A COUCH IN NEW YORK
The Counselor
THE COUNT OF MONTE CRISTO
Countdown to Zero
COUNTERPARTS (GEGENÜBER)
THE COUNTRY TEACHER
LE COUPERET
UN COUPLE EPATANT
COUPLES RETREAT
COURAGE UNDER FIRE
COURTING COURTNEY
COUSIN BETTE
THE COVE
COWBOY BEBOP: THE MOVIE
THE COWBOY WAY
Les cowboys
Cowboys & Aliens
COWBOYS IN KOSOVO
CQ
Crab Trap
CRADLE 2 THE GRAVE
THE CRAFT
CRANK
CRASH (David Cronenberg)
CRASH (Paul Haggis)
THE CRAZIES
Crazy (Workshop Filmkritiek)
CRAZY HEART
CRAZY IN ALABAMA
Crazy Rich Asians
Crazy, Stupid, Love
CRAZY/BEAUTIFUL
CREATION
Creative Control
Creed
CREEP
CREMASTER MARATHON
CREPUSCULE
CRIME D'AMOUR
EL CRIMEN DEL PADRE AMARO
CRIMEN FERPECTO
CRIMES OF THE FUTURE
Criminal
Criminal Activities
CRIMSON GOLD
Crimson Peak
CRIMSON RIVERS 2
CRIMSON TIDE
LA CRISE
CRITICAL DECISION
CROCODILE DUNDEE IN LOS ANGELES
Les croix de bois
CRÓNICA DE UNA FUGA
CRONICAS
CRONOS
The Croods
CROOKLYN
CROSS FATE
THE CROSSING
THE CROSSING GUARD
CROSSING OVER
CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL
CROSSROADS
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
THE CROW
THE CROW: CITY OF ANGELS
THE CRUCIBLE
The Crucifixion
CRUEL INTENTIONS
Crulic: The Path to Beyond
CRUMB
CRUSH
THE CRUSH
CRUSH PROOF
LA CRUZ
CRYING FREEMAN
THE CRYING GAME
CUBA FELIZ
Cuban Fury
THE CUP
CURDLED
THE CURE
CURE & PULSE
Cure for Pain
A Cure for Wellness
CURFEW
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
CURSE OF THE GOLDEN FLOWER
THE CURSE OF THE JADE SCORPION
CURSED
EL CUSTODIO
CUTTHROAT ISLAND
THE CUTTING EDGE
CYCLO
CYPHER
CYRUS