Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Slechtheid onder de Californische zon

Chinatown (gerestaureerd)

Verenigde Staten, 1974 | Roman Polanski
Los Angeles is het ultieme toneel van de film noir. Het misdaad­genre is vergroeid met de stad. Het onbetwiste hoogtepunt van deze opmerkelijke wisselwerking tussen cinema en architectuur is Chinatown (1974). Roman Polanski's klassieker is nu digitaal gerestaureerd.

Door Omar Larabi

Ongeveer honderd jaar geleden vestigde de filmindustrie zich in Los Angeles. Sindsdien zijn de meeste Amerikaanse films mede uit het oogpunt van kostenbesparing hier opgenomen. Het beeld dat de meeste mensen hebben van Los Angeles komt dan ook voor een groot deel uit films. Dat beeld dat zich in ons collectieve geheugen heeft genesteld is natuurlijk een cliché: vermogende stedelingen die zich hebben teruggetrokken aan de kust en in de heuvels; de tussenliggende verpauperde wijken in valleien die dienen als reservoir waarin de corruptie in kan worden afgevoerd. In noirfilms bewegen personages zich voortdurend tussen deze twee milieus.
Roman Polanski speelt hier opzichtig mee in Chinatown, zijn portret van Los Angeles in het Interbellum. In 1937 neemt de klungelige privédetective Jake Gittes (Jack Nicholson) het op tegen de rijke, oppermachtige Noah Cross (John Huston), die heerst vanuit zijn landgoed, ver van het geraas van de stad. Tijdens een routineonderzoek naar overspel ontdekt Gittes per ongeluk dat er op gezette tijden zoetwater wordt geloosd in de Grote Oceaan, terwijl Los Angeles en de omliggende gemeenten kampen met een watertekort. Politie en politici blijken betrokken bij het complot.

Zelfspot
Polanski wist met Chinatown het klassieke genre van de film noir te vernieuwen, met een overigens nog altijd relevante boodschap over de Californische waterproblematiek. Producent Robert Evans (The Godfather) en acteur Nicholson spoorden de Poolse cineast aan om de film te regisseren. Volgens de overlevering werd het script van Robert Towne (Mission: Impossible) nog flink bewerkt. Het eindresultaat is virtuoos, met een scherp contrast tussen de zonrijke buitenscènes en de subtiele belichting van de schimmige interieurs. De eenkleurige camerazetting — een beige waas — versterkt de morele ambiguïteit van de personages en de stad. De mise-en-­scène lijkt te worden verzwolgen door de kleur van de woestijn. Deze zorgvuldig vervaardigde sfeer van cynisme wordt nog versterkt door de verfijnde pianopartijen van componist Jerry Goldsmith.
Ook het acteerwerk is uitzonderlijk: Faye Dunaway vertolkt op memorabele wijze femme fatale Evelyn Mulwray. Nicholsons spel — de helft van de film met een verband op zijn neus — is onovertroffen. In uitspraken als "I don't want your last dime" vindt hij de perfecte bijbehorende mimiek en cadans. Nicholsons Jake Gittes verlangt niet letterlijk je laatste dubbeltje, maar veel zal het niet schelen, zoveel wordt duidelijk. Zijn personage combineert een zeldzame mengeling van cynisme en zelfspot en parodieert de traditionele film noir-protagonist, die in de jaren veertig en vijftig al zinspeelde op het (morele) verval van Los Angeles. Billy Wilder regisseerde Double Indemnity (1944) en Sunset Boulevard (1950), waarin mannen als Walter Neff en Joe Gillis de grootstedelijke neergang belichamen. Auteur Raymond Chandler — die meeschreef aan het scenario van Double Indemnity — behandelt in zijn misdaadromans soortgelijke kwesties. Onder meer The Big Sleep (1939) en The Long Goodbye (1953) werden later verfilmd.

Samenzweringen
Chinatown en The Long Goodbye — eveneens over een dwalende privédetective — zorgden voor een opleving van het film noir-genre in de jaren zeventig. Er kwam een einde aan de subversieve tegencultuur, de linkse idealen en de kunstmatige voorspoed. De excentrieke inwoners van Los Angeles die lijken te worden bezongen in People Are Strange van The Doors, verloren hun onschuld. Volgelingen van sekteleider Charles Manson vermoordden Roman Polanski's echtgenote Sharon Tate in 1969 op brute wijze. De rechtszaak tegen de Manson Family markeerde hoezeer de hoop in rook was opgegaan. In de jaren daarna smolt Polanski zijn bittere wereldbeeld samen met dat van Chinatown. Het is veelzeggend dat Ronald Reagan destijds gouverneur was van Californië. De acteur die een decennium later opklom tot president, werd met zijn Reaganomics — laissez-faire-politiek — in kunstenaarskringen persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor het wijdverbreide culturele pessimisme van die tijd. Los Angeles leek wederom gedoemd te mislukken, en dat is in beginsel de perfecte voedingsbodem voor film noir.
Deze keer gingen films de actualiteiten voor. Het aftreden van president Richard Nixon op 9 augustus 1974 naar aanleiding van het Watergateschandaal gebeurde een kleine twee maanden nadat Chinatown in première was gegaan. Buiten Los Angeles was er eveneens aandacht voor samenzweringen. In juni verscheen The Parallax View, als onderdeel van Alan J. Pakula's paranoiatrilogie. Een maand eerder won thriller The Conversation de Gouden Palm in Cannes.
Desalniettemin kwamen films waarin het maatschappelijk wantrouwen wordt verbeeld het beste tot hun recht in Los Angeles. In de jaren negentig speelde de stad wederom uiteenlopende rollen. De inherente slechtheid van Los Angeles werd nu stellig verbeeld zonder visuele metaforen. Zoals in de openingsscène van L.A. Confidential (1997) — een parodie op een parodie. Misdaadjournalist Sid Hudgens (Danny De Vito) vertelt hoe de Californische zonneschijn de diepgewortelde slechtheid verbloemt: "We are selling an image."

Vervoering
Talloze filmmakers lieten zich inspireren door film noir. In Heat (1995) gebruikt Michael Mann de meest verpauperde straten van Los Angeles als achtergrond voor actiescènes. Met luchthaven LAX als vervreemdend eindstation. De gebroeders Coen laten hun hoofdpersonage dwalen door de stad in The Big Lebowski (1998). Quentin Tarantino laat zijn Pulp Fiction (1994) zich afspelen in de afzichtelijke buitenwijken van Los Angeles.
Het film noir-genre is nog steeds springlevend. In 2011 maakte de Deense regisseur Nicolas Winding Refn het serieuze Drive en recenter de minder serieuze persiflage The Neon Demon (2016). Winding Refn is net als Polanski een buitenstaander die door te parodiëren de excessen van Los Angeles onder een vergrootglas legt.
In het lichtvoetiger The Nice Guys (2016) van Shane Black wordt op soortgelijke wijze geflirt met clichés uit de film noir. Acteurs Russell Crowe en Kim Basinger verwijzen in hun samenspel naar hun eerdere samenwerking in L.A. Confidential. Zulke referenties zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met film noir. In Chinatown verwijst de aanwezigheid van cineast John Huston met zijn personage Noah Cross naar de klassieke periode van het genre. Huston is immers de regisseur van The Maltese Falcon (1941), een film noir-meesterwerk dat werd opgenomen in dezelfde periode waarin Chinatown zich afspeelt.
Noah Cross is de sleutelfiguur in Chinatown. Cross en zijn zakenpartner Hollis Mulwray zijn gebaseerd op William Mulholland, ooit de architect van het aquaduct van Los Angeles. Mulholland stond aan het hoofd van het departement van water en energie, en zag in 1913 toe op de bouw van het waterreservoir. Dankzij deze infrastructurele projecten kon Los Angeles uitgroeien tot een metropool. De keerzijde was echter dat de verderop gelegen agrarische gebieden droog kwamen te liggen. De schimmige wijze waarop de waterwinning werd geëxploiteerd leidde in de jaren twintig tot protesten onder de boerenbevolking. Precies deze geschiedenis is de inspiratie voor Chinatown.
Polanski visualiseert deze onbestemdheid onder meer via de zoutwatervijver die Mulwray heeft in zijn achtertuin. Het gras sterft telkens af. David Lynch gebruikt een soortgelijke visuele metafoor in Blue Velvet (1986) waarin een keurig gemaaid grasperk wordt bezoedeld door een afgesneden oor. In 2001 maakte Lynch Mulholland Drive. De titel verwijst naar de geraffineerde ingenieur en de weg in de heuvels van Los Angeles die naar hem is vernoemd. Daar strandt zijn personage Rita na een aanrijding. Mulholland Drive verwijst naar een plek die overloopt van corruptie en verval. In Sunset Boulevard weerklinkt de promenade waar ooit de puissant rijke sterren van de zwijgende film flaneerden in hun mondaine voertuigen. En Chinatown? Chinatown is de Chinese wijk waar Gittes terechtkomt in zijn zoektocht naar de waarheid — een plek van moord en incest. Chinatown is het bastion van cynisme. Het bekendste citaat uit de film spreekt boekdelen: "Forget it Jake. It's Chinatown."

Stuurloos schip
Waarom is Los Angeles zo'n moedeloze plek? Zo'n plek waar complotten kunnen worden gesmeed? Zijn het de schaduwrijke rijbanen die een bepaalde onrust uitstralen? Zit er onder het wegoppervlak een groot abces verscholen? Een andere verklaring is dat Los Angeles een stuurloos schip is — een stad zonder centrum. Bunker Hill, de voormalige toegangspoort tot de binnenstad, werd in de jaren vijftig platgelegd. Grootschalige suburbanisatie had in het gebied gettovorming tot gevolg. Het stadsbestuur zag zich genoodzaakt de wijk om te vormen tot het zakelijke district dat het nu is.
Los Angeles werd lelijker en lelijker. Daar kwamen later nog de snelwegen en de smog bij. Fiorello LaGuardia, toenmalig burgemeester van New York, voorzag al voor de Tweede Wereldoorlog de betonnen jungle die Los Angeles zou worden. Dit uiteindelijke wanproduct — een wirwar aan verkeersaders — wordt treffend verbeeld in Paris, Texas (1984). De droom die Los Angeles kan zijn, verandert in een nachtmerrie. Polanski speelt met deze eindeloze transformatie. De scène waarin Gittes Mulwray schaduwt in een roeiboot, filmde hij in Echo Park, het vroegere Edendale waar studiofilms werden opgenomen voordat Hollywood bestond. Toen werden daar dromen waargemaakt, nu kuieren mannen hier met hun maîtresses.
In de Chinatown van deze generatie, Inherent Vice (2014), wordt eveneens de nadruk gelegd op de gedaantewisselingen van Los Angeles. In zijn boekverfilming brengt regisseur Paul Thomas Anderson het einde van de tegencultuur aan het begin van de jaren zeventig in beeld. Dit is grofweg dezelfde periode waarin Polanski Chinatown filmde. Beide hoofdpersonen zijn detectives. Doc Sportello (Joaquin Phoenix) en Gittes zijn allebei in de ban van een samenzwering en worden gemanipuleerd door machtige mannen. De achterliggende boodschap lijkt eveneens hetzelfde: de strijd tegen het establishment is zinloos.
Noir-films als Chinatown en Inherent Vice dragen met hun clichés zelf bij aan het misantropische beeld dat er bestaat van Los Angeles. Ze pareren met hun maatschappijkritiek daarentegen wel de valse politieke realiteit die veel Hollywood-scenaristen het publiek voorschotelen.
Noir-films insinueren dat verandering mogelijk is, en dat verandering noodzakelijk is. In het licht van de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen is Chinatown nog steeds actueel, met zijn rijke mannen zoals Noah Cross die overal mee wegkomen. Gittes begrijpt niets van zijn machtswellustige tegenstander: "What can you buy that you can't already afford?" Dit is het moment in de film waarop een regenbui de zonden van Los Angeles zou moeten wegspoelen. Zo'n scène ontbreekt echter in Chinatown. Het is tekenend voor het meesterwerk dat de film is. In de cynische wereld van Roman Polanski's Los Angeles zal het nooit meer gaan regenen. "Forget it Jake. It's Chinatown."


top
Chinatown (gerestaureerd)

September 2016 #390Productie
Robert Evans
Regie
Roman Polanski
Scenario
Robert Towne
Camera
John A. Alonzo
Montage
Sam O'Steen
Muziek
Jerry Goldsmith
Met
Jack Nicholson
Faye Dunaway
John Huston

Kleur, 130 minuten

Distributie
EYE
Te zien
vanaf 15 september

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


C

C'EST ARRIVÉ PRÈS DE CHEZ VOUS
C'EST DÉJÀ L'ÉTÉ
C'est la vie!
C'EST PAS MOI, JE LE JURE!
C'EST QUOI LA VIE?
C.R.A.Z.Y.
ÇA COMMENCE AUJOURD'HUI
CABIN FEVER
The Cabin in the Woods
CABLE GUY
CACHÉ
CACHORRO
CADILLAC GIRLS
Caesar Must Die
Cafard
Café de Flore
CAFE DE LOS MAESTROS
CAFÉ FLESH
Café Society
IL CAIMANO
Câini
CAIRO TIME
A CAIXA
The Cakemaker
CALENDAR
CALENDAR GIRLS
CALIFORNIA DREAMIN' (ENDLESS)
CALIMUCHO
Call Girl
Call Me by Your Name
CALLE 54
EL CALLEJON DE LOS MILAGROS
CALLING E.T.
CALVAIRE
Calvary (Previously Unreleased)
Camille Claudel 1915
The Campaign
CAN'T U HEAR ME SINGIN'
CANADIEN BACON
CANDY (Christian Marquand)
CANDY (Neil Armfield)
EL CANT DELS OCELLS
LA CANTANTE DE TANGO
The Canyons
CAOS CALMO
CAÓTICA ANA
CAPITÃES DE ABRIL
Il capitale umano
CAPITALISM, A LOVE STORY
CAPOTE
Capsule (Imagine)
CAPTAIN ABU RAED
Captain America: Civil War
Captain America: The First Avenger 3D
Captain America: The Winter Soldier 3D
CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN
Captain Fantastic
Captain Phillips
Capture the Flag (Race naar de maan)
CAPTURING THE FRIEDMANS
CARAMEL
CARAVAGGIO
CAREER GIRLS
Cargo (Ben Howling, Yolanda Ramke)
CARGO (Clive Gordon)
CARGO 200
CARLA'S LIST
CARLA'S SONG
CARLITO'S WAY
CARMEN MEETS BORAT
CARMEN VAN HET NOORDEN
Carnage
Carnival
CARNIVÀLE
Carnotstraat 17
CARO DIARIO
Carol
Carrie
CARRIERS
CARRINGTON
CARS
Cars 2 (NL)
Cars 3
Cartas da guerra (Ivo Ferreira over)
CASA DE LAVA
CASA DE LOS BABYS
CASABLANCA
CASANEGRA
CASANOVA
CASE 39
CASHBACK
CASINO
CASINO ROYALE
CASPER
Casper & Emma
Casper & Emma de bergen in
Casper en Emma maken theater
Casper en Emma op safari
CASSANDRA'S DREAM
Casse-tête chinois
CASSHERN
CAST AWAY
casting a glance
CASTINGX
THE CASTLE
THE CAT IN THE HAT
THE CAT RETURNS
Catacombe
Catch 44
CATCH A FIRE
CATCH ME IF YOU CAN
CATERINA VA IN CITTÀ
CATFISH
CATS & DOGS: DE WRAAK VAN KITTY GALORE
CATWOMAN
CAVALE
Cave of Forgotten Dreams
The cave of the yellow dog (Byambasuren Davaa over)
CECIL B. DEMENTED
CELEBRITY
DE CELESTIJNSE BELOFTE
CELIA
THE CELL
CELL 211
CELLULAR
THE CELLULOID CLOSET
CELOS
THE CEMENT GARDEN
Cemetery of Splendour
LES CENT ET UNE NUITS
Centaur
CENTER STAGE
CENTRAL DO BRASIL
Central Intelligence
CENTURION
LA CÉRÉMONIE
Certain Women (Previously Unreleased)
CÉSAR ET ROSALIE
Cézanne et moi
La ch'tite famille
CHACUN CHERCHE SON CHAT
CHACUN SON CINÉMA
CHAIN REACTION
CHALET GIRL
CHALK
CHAMANKA
THE CHAMBER
LA CHAMBRE DES OFFICIERS
LA CHAMBRE VERTE
La Chana
CHANDNI CHOWK TO CHINA
The Change-up
CHANGELING
CHANGING LANES
CHAOS (Coline Serreau)
CHAOS (Tony Giglio)
Chapiteau Show
CHAPLIN
Chappie
CHARACHAR
CHARADE
CHARLES CHAPLIN DVD-BOX
CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
Charlie en Hannah gaan uit
CHARLIE ST. CLOUD
CHARLIE WILSON'S WAR
CHARLIE'S ANGELS (2000)
CHARLIE'S ANGELS: FULL THROTTLE
Charlie's Country
CHARLOTTE GRAY
CHARLOTTE'S WEB
THE CHASE
THE CHASER
CHASERS
CHASING AMY
CHASING LIBERTY
Chasing Mavericks
CHASING SLEEP
LA CHASSE AUX PAPILLONS
THE CHATÊAU
Chavela
CHE PART 1 EN 2
CHE?
CHEAP LUDES
CHEAPER BY THE DOZEN
CHEAPER BY THE DOZEN 2
Check It
Cheerful Weather for the Wedding
Chef
LE CHÊNE
Cherchez Hortense
CHÉRI
The Chernobyl Diaries
CHERRY BLOSSOMS — HANAMI
CHERRY FALLS
Chevalier
Les chevaliers blancs
Les chevaux de Dieu
CHEVOLUTION
Chez nous (Lucas Belvaux over)
Chez nous (Tim Oliehoek)
Chi-Raq
LE CHIAVI DI CASA
CHICAGO
CHICKEN LITTLE
CHICKEN RUN
CHICKIES, BABIES AND WANNABEES
CHIKAMATSU MONOGATARI
Child 44
Child of God
Child's Pose
The Children Act
CHILDREN OF HEAVEN
THE CHILDREN OF HUANG SHI
CHILDREN OF MEN
CHILDREN OF NATURE
CHILL FACTOR
Het Chimpansee Complex
Chimpanzee
CHINA BLUE
CHINA STRIKE FORCE
China's Van Goghs
CHINATOWN
Chinatown (gerestaureerd)
CHINESE BOX
A CHINESE GHOST STORY: THE TSUI HARK ANIMATION
Chips
CHLOE
CHOCOLAT
CHOCOLATE
The Choice
CHOPPER
LES CHORISTES
Chorus
A CHRISTMAS CAROL
Christopher Robin
Chronic
Chronicle
CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE
THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
CHRONICLES OF RIDDICK
CHUNGKING EXPRESS
CHUNHYANG
CHUTNEY POPCORN
EL CID, DE LEGENDE
CIDADE BAIXA
CIDADE DE DEUS (CITY OF GOD)
CIDADE DOS HOMENS
THE CIDER HOUSE RULES
Le Ciel Flamand
EL CIELO GIRA
EL CIELO, LA TIERRA Y LA LLUVIA
LA CIÉNAGA
Cigán/The Garden
Cinderella
CINDERELLA MAN
A CINDERELLA STORY
CINÉMA INVISIBLE
CINEMA, ASPIRINES AND VULTURES
La cinquième saison
THE CIRCLE (Jafar Panahi)
The Circle (James Ponsoldt)
CIRCLE OF FRIENDS
Circumstance
CIRCUS
CIRKELIENTJE
Cirkus Columbia
CIRQUE DU FREAK: THE VAMPIRE'S ASSISTANT
CITIZEN KANE
CITIZEN RUTH
Citizenfour
CITY BY THE SEA
CITY HALL
CITY OF ANGELS
CITY OF EMBER
CITY OF GHOSTS (Matt Dillon)
CITY OF INDUSTRY
CITY OF JOY
THE CITY OF LOST CHILDREN
City of Violence
El ciudadano ilustre
A civil action
THE CLAIM
CLAIRE DOLAN
El Clan
Clash
CLASH OF THE TITANS 3D
CLAUDE CHABROL COLLECTIE
CLAUS, OP HANDEN GEDRAGEN
CLEAN
CLEAN, SHAVEN
The Cleaners
CLEAR AND PRESENT DANGER
THE CLEARING
CLERKS II: PASSION OF THE CLERKS
CLICK
THE CLIENT
CLIFFHANGER
Cloaca
CLOCKERS
CLOCKSTOPPERS
Cloclo
CLOSE TO HOME
CLOSER
CLOSING THE RING
Cloud Atlas
Clouds of Sils Maria
CLOVERFIELD
El Club (Pablo Larraín over)
Club Sándwich
De club van Sinterklaas & de pietenschool
De club van Sinterklaas & de verdwenen schoentjes
De club van Sinterklaas & geblaf op de pakjesboot
De club van Sinterklaas & het geheim van de speelgoeddokter
De Club van Sinterklaas & het pratende paard
CLUB ZEUS
CLUELESS
COACH CARTER
Cobain
COBB
COCKFIGHTER
Coco
COCO AVANT CHANEL
COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY
CODE 46
Code Blue
CODE INCONNU
Code M
COFFEE AND CIGARETTES
Cold Breezes
COLD COMFORT FARM
COLD FEVER
The Cold Light of Day (Mabrouk El Mechri)
THE COLD LIGHT OF DAY (Rudolf van den Berg)
COLD SOULS
COLLATERAL
Collateral Beauty
COLLATERAL DAMAGE
LE COLLIER PERDU DE LA COLOMBE
Colombiana
COLOR OF NIGHT
Il colore nascosto delle cose (Silvio Soldini over)
COLPO DI LUNA
COMANDANTE
COMBAT SHOCK
Les combattants
A COMÉDIA DE DEUS
COMEDIAN HARMONISTS
Coming Home
Comme un chef
Comme un homme
COMME UNE IMAGE
LA COMMUNE
The Commuter
COMO AGUA PARA CHOCOLATE
THE COMPANY
COMPANY MAN
The Company Men
Company Orheim
The Company You Keep
COMPASSIONATE SEX
Complete Unknown
The Complex
Compostella
Computer Chess
LA COMUNIDAD
CON AIR
Conan The Barbarian 3D
LE CONCERT
THE CONCIERGE
Concussion
CONDUCTING MAHLER
CONFESSION, FROM THE COMMANDER'S DIARY
Le confessioni
CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND
CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC
CONFESSIONS OF A TEENAGE DRAMA QUEEN
CONFIDENCE
CONFIDENCES TROP INTIMES
CONFITUUR
Il conformista (Thuiskijken)
CONGO
CONGORAMA
The Congress
The Conjuring
The Conjuring 2
CONNY & CARLA
La conquête
LE CONSEGUENZE DELL'AMORE
CONSENTING ADULTS
CONSPIRACY THEORIE
The Conspirator
CONSPIRATORS OF PLEASURE
THE CONSTANT GARDENER
CONSTANTINE
CONTACT
Contagion
CONTAINER
CONTE D'AUTOMNE
CONTE D'ÉTÉ
CONTE D'HIVER
UN CONTE DE NOËL
THE CONTENDER
Contraband
CONTRACORRIENTE
CONTRE TOI
CONTROL
LES CONVOYEURS ATTENDENT
COOKIE'S FORTUNE
COOL
COOL & CRAZY
Cool Girls
COOL RUNNINGS
THE COOLER
COP LAND
COPACABANA
COPIE CONFORME
COPS VS. THUGS (KENKEI TAI SOSHIKI BORYOKU)
COPYCAT
COPYING BEETHOVEN
CORAJE
CORALINE EN DE GEHEIME DEUR
CORDERO DE DIOS (LAMB OF GOD)
THE CORE
Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel
Corn Island
Cornelis
CORPSE BRIDE
THE CORRIDOR
CORRINA, CORRINA
THE CORRUPTOR
Corta
CORTO MALTESE: LA COUR SECRÈTE DES ARCANES
COSAVOGLIODIPIÙ
Cosmopolis
COSTA BRAVA
COSTA!
A COUCH IN NEW YORK
The Counselor
THE COUNT OF MONTE CRISTO
Countdown to Zero
COUNTERPARTS (GEGENÜBER)
THE COUNTRY TEACHER
LE COUPERET
UN COUPLE EPATANT
COUPLES RETREAT
COURAGE UNDER FIRE
COURTING COURTNEY
COUSIN BETTE
THE COVE
COWBOY BEBOP: THE MOVIE
THE COWBOY WAY
Les cowboys
Cowboys & Aliens
COWBOYS IN KOSOVO
CQ
Crab Trap
CRADLE 2 THE GRAVE
THE CRAFT
CRANK
CRASH (David Cronenberg)
CRASH (Paul Haggis)
THE CRAZIES
Crazy (Workshop Filmkritiek)
CRAZY HEART
CRAZY IN ALABAMA
Crazy Rich Asians
Crazy, Stupid, Love
CRAZY/BEAUTIFUL
CREATION
Creative Control
Creed
CREEP
CREMASTER MARATHON
CREPUSCULE
CRIME D'AMOUR
EL CRIMEN DEL PADRE AMARO
CRIMEN FERPECTO
CRIMES OF THE FUTURE
Criminal
Criminal Activities
CRIMSON GOLD
Crimson Peak
CRIMSON RIVERS 2
CRIMSON TIDE
LA CRISE
CRITICAL DECISION
CROCODILE DUNDEE IN LOS ANGELES
Les croix de bois
CRÓNICA DE UNA FUGA
CRONICAS
CRONOS
The Croods
CROOKLYN
CROSS FATE
THE CROSSING
THE CROSSING GUARD
CROSSING OVER
CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL
CROSSROADS
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
THE CROW
THE CROW: CITY OF ANGELS
THE CRUCIBLE
The Crucifixion
CRUEL INTENTIONS
Crulic: The Path to Beyond
CRUMB
CRUSH
THE CRUSH
CRUSH PROOF
LA CRUZ
CRYING FREEMAN
THE CRYING GAME
CUBA FELIZ
Cuban Fury
THE CUP
CURDLED
THE CURE
CURE & PULSE
Cure for Pain
A Cure for Wellness
CURFEW
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
CURSE OF THE GOLDEN FLOWER
THE CURSE OF THE JADE SCORPION
CURSED
EL CUSTODIO
CUTTHROAT ISLAND
THE CUTTING EDGE
CYCLO
CYPHER
CYRUS