Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Is dit dan het leven? Hoor: je zingt

C'EST QUOI LA VIE?

Frankrijk, 1999 | François Dupeyron
C'est quoi la vie? Wat is het leven? De vraag stellen is volgens de Franse regisseur François Dupeyron belangrijker dan hem beantwoorden. En dus vindt de hoofdpersoon in zijn indringende plattelandsdrama wel zijn plaats in het bestaan, maar geen antwoorden. De Filmkrant zocht de regisseur op en vroeg hem hoe het nou eigenlijk zit, met het leven en zo.

François Dupeyron zou zo een personage kunnen zijn uit een intellectuele Franse film van weleer. Nog geen vijf minuten na de kennismaking in een Parijse brasserie zit hij al druk gesticulerend uit te weiden over Wezenlijke Zaken als het leven en de liefde. "Mijn film heet C'est quoi la vie? omdat het een belangrijke, steeds terugkerende vraag is. We weten dat we leven en dat we liefhebben. Maar hoe weten we dat? In mijn film stel ik — stelt mijn personage — de vraag wat het leven is, maar er is geen antwoord. Mensen denken dat ik een antwoord geef omdat het goed afloopt met de hoofdpersoon, maar in feite weet hij niets meer dan in het begin. Ja, meer dan in het begin weet hij dat hij leeft en dat hij liefheeft, en wie hij liefheeft. Hij is gelukkig, maar dat is misschien alleen maar voor het moment. Hij heeft allerlei tegenslagen overwonnen en heeft zijn plaats gevonden. Maar misschien komt er in de toekomst nieuwe tegenslag. Hij zal zich dan weer moeten afvragen wat het leven is, maar het antwoord zal hij nooit vinden."
De wijze waarop Dupeyron formuleert verraadt passie voor zijn film en de onderwerpen die hij erin aansnijdt. Maar hij praat ook met de vanzelfsprekendheid van iemand die zijn plaats in de filmwereld niet meer hoeft te bevechten. Dupeyron is dan ook al sinds de jaren tachtig werkzaam als editor en scenarist. Daarnaast regisseert hij af en toe een speelfilm, waarbij hij in het verleden samenwerkte met acteergrootheden als Gérard Depardieu en Catherine Deneuve. Op de titelrol van C'est quoi la vie? prijken wat bescheidener namen, maar de jonge Eric Caravaca won een César voor zijn hoofdrolvertolking en zou best eens een grote kunnen worden.
Caravaca speelt Nicolas, een twintiger die niet weet wat hij wil met zijn leven. Hij roept tegen iedereen dat hij verliefd is, maar op wie en waarom weet hij zelf ook niet. Veel tijd om er over na te denken heeft hij trouwens niet, want hij helpt zijn ploeterende vader bij het runnen van zijn noodlijdende boerenbedrijf. Niet alleen gaat die vader gebukt onder een grote schuldenlast, maar ook voelt hij iedere dag de enorme pressie van de nadrukkelijk aanwezige grootvader van Nicolas, een trotse oude boer die prachtig wordt neergezet door de bejaarde theatercoryfee Jacques Dufilho. Als in de streek dan ook nog de gekkekoeienziekte uitbreekt wordt het de depressieve landbouwer allemaal teveel, en hangt hij zichzelf op.

De zon
Het beeld dat Dupeyron in het eerste deel van de film schetst van het Franse platteland stemt niet bepaald optimistisch over de toekomst van de boerenbevolking in Frankrijk. Waar komt zijn betrokkenheid bij dit onderwerp vandaan? "Ik kom zelf uit een boerenfamilie, ik heb mijn hele jeugd op het platteland gewoond. De problemen die de boeren tegenwoordig hebben, hadden ze twintig jaar geleden ook al, het is een zwaar bestaan. Een boer die zelfmoord pleegt omdat hij het niet meer ziet zitten was toen al geen zeldzaamheid, en tegenwoordig helaas nog steeds niet. Je moet uit een bepaald hout zijn gesneden om het land te bewerken, om je ritme te laten bepalen door het opkomen en ondergaan van de zon, om te leven met de seizoenen. Voor de grootvader is geen ander leven denkbaar, die is met de aarde vergroeid. Zijn zoon kan als het erop aankomt de druk van dit bestaan niet aan, en nu moet kleinzoon Nicolas uitvinden of hij het zelf eigenlijk wil."
In eerste instantie heeft Nicolas niet zo veel te willen, want na het ruimen van de potentieel met BSE besmette koeien is het bedrijf failliet en moet Nicolas de zaak opdoeken. Voor Nicolas breekt een zoekende periode aan, waarin hij een handeltje in pluimvee begint. Na een hoopvolle start komt hij al gauw in de problemen door onbetaalde verzekeringen en andere administratieve rompslomp. Het slechte pad lijkt te lonken, als hij zich steeds meer van zijn vrienden vervreemdt en nachten lang dansend doorbrengt in de plaatselijke discotheek. Vertwijfeld stelt Nicolas zich de vraag uit de titel. "Is dit dan het leven? Geld verdienen? Je ophangen? Staan we daar voor op?"

Bleekwater
De kentering komt als Nicolas zijn grootouders bezoekt, die na het faillissement van het boerenbedrijf in een deprimerend bejaardenhuis zijn ondergebracht. De grootvader, die na de schokkende dood van zijn zoon snel tekenen van dementie is gaan vertonen, doet in een pijnlijk helder moment zijn beklag over zijn nieuwe woonsituatie: "Ik wil de aarde onder mijn voeten voelen, niet deze rottigheid die naar bleekwater stinkt." In een impuls besluit Nicolas om de oudjes uit hun ellendige situatie te halen. De familie bezit nog een vergeten huisje boven op een berg, en samen met zijn grootouders en zijn jongere zus probeert hij er een boerenbedrijf op te zetten, indachtig de wijze woorden van zijn vader dat een boer nooit rijk wordt, maar ook nooit zal verhongeren.
De sleutelscène in het bejaardenhuis is dermate deprimerend dat hij doet vermoeden dat Dupeyron iets tegen deze manier van ouderenopvang heeft. "Ik vind inderdaad dat bejaarde mensen te makkelijk worden gezien als een probleem, dat je kunt 'oplossen' door ze weg te stoppen in een bejaardenhuis. Helaas zijn we er al zo aan gewend, dat oude mensen er zelf aan meedoen. Vlak voor Nicolas het besluit neemt om zich over zijn grootouders te ontfermen, drukt zijn oma hem op het hart dat hij hen vooral niet te vaak moet komen bezoeken. Ze wil geen overlast bezorgen. Maar oude mensen hebben in dezelfde wereld geleefd als wij, en ze hebben zich dezelfde vragen gesteld. Zij kunnen ons helpen om over het leven te leren."
Die visie wordt onderstreept door een emotionele scène waarin Nicolas voor het eerst helemaal zelf een kalf ter wereld brengt. Opa heeft hem eerder laten zien hoe het moet, maar weigert hem nu te helpen. De geboorte van het kalf krijgt op deze manier het karakter van een soort toets, een inwijdingsritueel waarbij Nicolas, in de eerste plaats tegenover zichzelf, moet bewijzen dat hij een volwassen man is geworden.

Adem
Het zelfstandig ter wereld brengen van een kalf is niet het enige dat boer Nicolas leert op de berg. In het begin van de film wordt hij verliefd op liftster Maria, een gescheiden moeder met twee kinderen en een verleden als operazangeres. Als zij de auto verlaat ziet hij haar niet meer terug, totdat hij haar weer tegenkomt op de berg, waar zij ook blijkt te wonen. Hoewel meteen duidelijk is dat de twee voor elkaar bestemd zijn, verlopen hun toenaderingspogingen via omwegen. Dat leidt ondermeer tot een fraaie scène waarin Maria uitlegt dat iedereen kan zingen: "Je moet gewoon diep inademen, tot in je buik. En dan laat je de adem lopen, zonder druk, en hoor: je zingt."
Uiteraard past de scène prima binnen de romantische toenadering tussen de twee, maar de symboliek is ook onmiskenbaar: iedereen kan leven, iedereen kan liefhebben, als je de lucht maar vrijelijk laat stromen, zonder druk uit te oefenen. Als Nicolas deze belangrijke levensles heeft geleerd lijkt alles op zijn plaats te vallen: het boerenbestaan, zijn grootouders, zijn liefde voor Maria. De Japanse cameraman Tetsuo Nagata, die de film schoot in prachtige CinemaScopebeelden waarin vooral aardse kleuren overheersen, visualiseert dit moment met enkele adembenemende shots waarin Maria en Nicolas eindelijk in elkaars armen vallen, op de top van de berg.
Het beeld van die twee steeds kleiner wordende geliefden in die grote natuur is beeldschoon, maar net aan als het hele slotdeel van de film zit er toch ook wel een beetje een idealiserend, bijna pastoraal tintje aan. Probeert Dupeyron ons eigenlijk te laten zien dat wij terug moeten naar de natuur, en dat wij dan allemaal vanzelf het grote geluk zullen vinden? "Ik vind wel dat we erg ver afstaan van de natuur. Zelf, ik woon in Parijs, kan ik niet zonder de natuur, ik moet af en toe de stad uit. Een probleem als de gekkekoeienziekte ontstaat misschien wel doordat we niet genoeg nadenken over onze relatie met de natuur. Maar misschien bestaat zo'n relatie ook wel niet. Mijn film wil niet zeggen dat iedereen net als Nicolas met de natuur moet gaan leven om het geluk te vinden. Hij vindt er wat hij nodig heeft, maar iedereen moet zijn eigen weg gaan. Ikzelf zou niet gelukkig zijn geworden op het platteland. Ik heb mijn plaats ergens anders gevonden, als filmmaker."

Fritz de Jongtop
C'EST QUOI LA VIE?

Januari 2001 #218

Productie
Maurice Bernart
Michel Saint-Jean
Regie
François Dupeyron
Scenario
Sylvie Koechlin
Camera
Tetsuo Nagata
Montage
Bernard Sasia
Art direction
Patrick Durand
Muziek
Michel Portal
Brian Yamakoshi
Met
Eric Caravaca
Jacques Dufilho
Isabelle Renauld
Jean-Pierre Darroussin
Michelle Goddet

Kleur, 117 minuten

Distributie
Cinemien
Te zien
vanaf 21 december

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


C

C'EST ARRIVÉ PRÈS DE CHEZ VOUS
C'EST DÉJÀ L'ÉTÉ
C'est la vie!
C'EST PAS MOI, JE LE JURE!
C'EST QUOI LA VIE?
C.R.A.Z.Y.
ÇA COMMENCE AUJOURD'HUI
CABIN FEVER
The Cabin in the Woods
CABLE GUY
CACHÉ
CACHORRO
CADILLAC GIRLS
Caesar Must Die
Cafard
Café de Flore
CAFE DE LOS MAESTROS
CAFÉ FLESH
Café Society
IL CAIMANO
Câini
CAIRO TIME
A CAIXA
The Cakemaker
CALENDAR
CALENDAR GIRLS
CALIFORNIA DREAMIN' (ENDLESS)
CALIMUCHO
Call Girl
Call Me by Your Name
CALLE 54
EL CALLEJON DE LOS MILAGROS
CALLING E.T.
CALVAIRE
Calvary (Previously Unreleased)
Camille Claudel 1915
The Campaign
CAN'T U HEAR ME SINGIN'
CANADIEN BACON
CANDY (Christian Marquand)
CANDY (Neil Armfield)
EL CANT DELS OCELLS
LA CANTANTE DE TANGO
The Canyons
CAOS CALMO
CAÓTICA ANA
CAPITÃES DE ABRIL
Il capitale umano
CAPITALISM, A LOVE STORY
CAPOTE
Capsule (Imagine)
CAPTAIN ABU RAED
Captain America: Civil War
Captain America: The First Avenger 3D
Captain America: The Winter Soldier 3D
CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN
Captain Fantastic
Captain Phillips
Capture the Flag (Race naar de maan)
CAPTURING THE FRIEDMANS
CARAMEL
CARAVAGGIO
CAREER GIRLS
Cargo (Ben Howling, Yolanda Ramke)
CARGO (Clive Gordon)
CARGO 200
CARLA'S LIST
CARLA'S SONG
CARLITO'S WAY
CARMEN MEETS BORAT
CARMEN VAN HET NOORDEN
Carnage
Carnival
CARNIVÀLE
Carnotstraat 17
CARO DIARIO
Carol
Carrie
CARRIERS
CARRINGTON
CARS
Cars 2 (NL)
Cars 3
Cartas da guerra (Ivo Ferreira over)
CASA DE LAVA
CASA DE LOS BABYS
CASABLANCA
CASANEGRA
CASANOVA
CASE 39
CASHBACK
CASINO
CASINO ROYALE
CASPER
Casper & Emma
Casper & Emma de bergen in
Casper en Emma maken theater
Casper en Emma op safari
CASSANDRA'S DREAM
Casse-tête chinois
CASSHERN
CAST AWAY
casting a glance
CASTINGX
THE CASTLE
THE CAT IN THE HAT
THE CAT RETURNS
Catacombe
Catch 44
CATCH A FIRE
CATCH ME IF YOU CAN
CATERINA VA IN CITTÀ
CATFISH
CATS & DOGS: DE WRAAK VAN KITTY GALORE
CATWOMAN
CAVALE
Cave of Forgotten Dreams
The cave of the yellow dog (Byambasuren Davaa over)
CECIL B. DEMENTED
CELEBRITY
DE CELESTIJNSE BELOFTE
CELIA
THE CELL
CELL 211
CELLULAR
THE CELLULOID CLOSET
CELOS
THE CEMENT GARDEN
Cemetery of Splendour
LES CENT ET UNE NUITS
Centaur
CENTER STAGE
CENTRAL DO BRASIL
Central Intelligence
CENTURION
LA CÉRÉMONIE
Certain Women (Previously Unreleased)
CÉSAR ET ROSALIE
Cézanne et moi
La ch'tite famille
CHACUN CHERCHE SON CHAT
CHACUN SON CINÉMA
CHAIN REACTION
CHALET GIRL
CHALK
CHAMANKA
THE CHAMBER
LA CHAMBRE DES OFFICIERS
LA CHAMBRE VERTE
La Chana
CHANDNI CHOWK TO CHINA
The Change-up
CHANGELING
CHANGING LANES
CHAOS (Coline Serreau)
CHAOS (Tony Giglio)
Chapiteau Show
CHAPLIN
Chappie
CHARACHAR
CHARADE
CHARLES CHAPLIN DVD-BOX
CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
Charlie en Hannah gaan uit
CHARLIE ST. CLOUD
CHARLIE WILSON'S WAR
CHARLIE'S ANGELS (2000)
CHARLIE'S ANGELS: FULL THROTTLE
Charlie's Country
CHARLOTTE GRAY
CHARLOTTE'S WEB
THE CHASE
THE CHASER
CHASERS
CHASING AMY
CHASING LIBERTY
Chasing Mavericks
CHASING SLEEP
LA CHASSE AUX PAPILLONS
THE CHATÊAU
Chavela
CHE PART 1 EN 2
CHE?
CHEAP LUDES
CHEAPER BY THE DOZEN
CHEAPER BY THE DOZEN 2
Check It
Cheerful Weather for the Wedding
Chef
LE CHÊNE
Cherchez Hortense
CHÉRI
The Chernobyl Diaries
CHERRY BLOSSOMS — HANAMI
CHERRY FALLS
Chevalier
Les chevaliers blancs
Les chevaux de Dieu
CHEVOLUTION
Chez nous (Lucas Belvaux over)
Chez nous (Tim Oliehoek)
Chi-Raq
LE CHIAVI DI CASA
CHICAGO
CHICKEN LITTLE
CHICKEN RUN
CHICKIES, BABIES AND WANNABEES
CHIKAMATSU MONOGATARI
Child 44
Child of God
Child's Pose
The Children Act
CHILDREN OF HEAVEN
THE CHILDREN OF HUANG SHI
CHILDREN OF MEN
CHILDREN OF NATURE
CHILL FACTOR
Het Chimpansee Complex
Chimpanzee
CHINA BLUE
CHINA STRIKE FORCE
China's Van Goghs
CHINATOWN
Chinatown (gerestaureerd)
CHINESE BOX
A CHINESE GHOST STORY: THE TSUI HARK ANIMATION
Chips
CHLOE
CHOCOLAT
CHOCOLATE
The Choice
CHOPPER
LES CHORISTES
Chorus
A CHRISTMAS CAROL
Christopher Robin
Chronic
Chronicle
CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE
THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
CHRONICLES OF RIDDICK
CHUNGKING EXPRESS
CHUNHYANG
CHUTNEY POPCORN
EL CID, DE LEGENDE
CIDADE BAIXA
CIDADE DE DEUS (CITY OF GOD)
CIDADE DOS HOMENS
THE CIDER HOUSE RULES
Le Ciel Flamand
EL CIELO GIRA
EL CIELO, LA TIERRA Y LA LLUVIA
LA CIÉNAGA
Cigán/The Garden
Cinderella
CINDERELLA MAN
A CINDERELLA STORY
CINÉMA INVISIBLE
CINEMA, ASPIRINES AND VULTURES
La cinquième saison
THE CIRCLE (Jafar Panahi)
The Circle (James Ponsoldt)
CIRCLE OF FRIENDS
Circumstance
CIRCUS
CIRKELIENTJE
Cirkus Columbia
CIRQUE DU FREAK: THE VAMPIRE'S ASSISTANT
CITIZEN KANE
CITIZEN RUTH
Citizenfour
CITY BY THE SEA
CITY HALL
CITY OF ANGELS
CITY OF EMBER
CITY OF GHOSTS (Matt Dillon)
CITY OF INDUSTRY
CITY OF JOY
THE CITY OF LOST CHILDREN
City of Violence
El ciudadano ilustre
A civil action
THE CLAIM
CLAIRE DOLAN
El Clan
Clash
CLASH OF THE TITANS 3D
CLAUDE CHABROL COLLECTIE
CLAUS, OP HANDEN GEDRAGEN
CLEAN
CLEAN, SHAVEN
The Cleaners
CLEAR AND PRESENT DANGER
THE CLEARING
CLERKS II: PASSION OF THE CLERKS
CLICK
THE CLIENT
CLIFFHANGER
Cloaca
CLOCKERS
CLOCKSTOPPERS
Cloclo
CLOSE TO HOME
CLOSER
CLOSING THE RING
Cloud Atlas
Clouds of Sils Maria
CLOVERFIELD
El Club (Pablo Larraín over)
Club Sándwich
De club van Sinterklaas & de pietenschool
De club van Sinterklaas & de verdwenen schoentjes
De club van Sinterklaas & geblaf op de pakjesboot
De club van Sinterklaas & het geheim van de speelgoeddokter
De Club van Sinterklaas & het pratende paard
CLUB ZEUS
CLUELESS
COACH CARTER
Cobain
COBB
COCKFIGHTER
Coco
COCO AVANT CHANEL
COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY
CODE 46
Code Blue
CODE INCONNU
Code M
COFFEE AND CIGARETTES
Cold Breezes
COLD COMFORT FARM
COLD FEVER
The Cold Light of Day (Mabrouk El Mechri)
THE COLD LIGHT OF DAY (Rudolf van den Berg)
COLD SOULS
COLLATERAL
Collateral Beauty
COLLATERAL DAMAGE
LE COLLIER PERDU DE LA COLOMBE
Colombiana
COLOR OF NIGHT
Il colore nascosto delle cose (Silvio Soldini over)
COLPO DI LUNA
COMANDANTE
COMBAT SHOCK
Les combattants
A COMÉDIA DE DEUS
COMEDIAN HARMONISTS
Coming Home
Comme un chef
Comme un homme
COMME UNE IMAGE
LA COMMUNE
The Commuter
COMO AGUA PARA CHOCOLATE
THE COMPANY
COMPANY MAN
The Company Men
Company Orheim
The Company You Keep
COMPASSIONATE SEX
Complete Unknown
The Complex
Compostella
Computer Chess
LA COMUNIDAD
CON AIR
Conan The Barbarian 3D
LE CONCERT
THE CONCIERGE
Concussion
CONDUCTING MAHLER
CONFESSION, FROM THE COMMANDER'S DIARY
Le confessioni
CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND
CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC
CONFESSIONS OF A TEENAGE DRAMA QUEEN
CONFIDENCE
CONFIDENCES TROP INTIMES
CONFITUUR
Il conformista (Thuiskijken)
CONGO
CONGORAMA
The Congress
The Conjuring
The Conjuring 2
CONNY & CARLA
La conquête
LE CONSEGUENZE DELL'AMORE
CONSENTING ADULTS
CONSPIRACY THEORIE
The Conspirator
CONSPIRATORS OF PLEASURE
THE CONSTANT GARDENER
CONSTANTINE
CONTACT
Contagion
CONTAINER
CONTE D'AUTOMNE
CONTE D'ÉTÉ
CONTE D'HIVER
UN CONTE DE NOËL
THE CONTENDER
Contraband
CONTRACORRIENTE
CONTRE TOI
CONTROL
LES CONVOYEURS ATTENDENT
COOKIE'S FORTUNE
COOL
COOL & CRAZY
Cool Girls
COOL RUNNINGS
THE COOLER
COP LAND
COPACABANA
COPIE CONFORME
COPS VS. THUGS (KENKEI TAI SOSHIKI BORYOKU)
COPYCAT
COPYING BEETHOVEN
CORAJE
CORALINE EN DE GEHEIME DEUR
CORDERO DE DIOS (LAMB OF GOD)
THE CORE
Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel
Corn Island
Cornelis
CORPSE BRIDE
THE CORRIDOR
CORRINA, CORRINA
THE CORRUPTOR
Corta
CORTO MALTESE: LA COUR SECRÈTE DES ARCANES
COSAVOGLIODIPIÙ
Cosmopolis
COSTA BRAVA
COSTA!
A COUCH IN NEW YORK
The Counselor
THE COUNT OF MONTE CRISTO
Countdown to Zero
COUNTERPARTS (GEGENÜBER)
THE COUNTRY TEACHER
LE COUPERET
UN COUPLE EPATANT
COUPLES RETREAT
COURAGE UNDER FIRE
COURTING COURTNEY
COUSIN BETTE
THE COVE
COWBOY BEBOP: THE MOVIE
THE COWBOY WAY
Les cowboys
Cowboys & Aliens
COWBOYS IN KOSOVO
CQ
Crab Trap
CRADLE 2 THE GRAVE
THE CRAFT
CRANK
CRASH (David Cronenberg)
CRASH (Paul Haggis)
THE CRAZIES
Crazy (Workshop Filmkritiek)
CRAZY HEART
CRAZY IN ALABAMA
Crazy Rich Asians
Crazy, Stupid, Love
CRAZY/BEAUTIFUL
CREATION
Creative Control
Creed
CREEP
CREMASTER MARATHON
CREPUSCULE
CRIME D'AMOUR
EL CRIMEN DEL PADRE AMARO
CRIMEN FERPECTO
CRIMES OF THE FUTURE
Criminal
Criminal Activities
CRIMSON GOLD
Crimson Peak
CRIMSON RIVERS 2
CRIMSON TIDE
LA CRISE
CRITICAL DECISION
CROCODILE DUNDEE IN LOS ANGELES
Les croix de bois
CRÓNICA DE UNA FUGA
CRONICAS
CRONOS
The Croods
CROOKLYN
CROSS FATE
THE CROSSING
THE CROSSING GUARD
CROSSING OVER
CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL
CROSSROADS
CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON
THE CROW
THE CROW: CITY OF ANGELS
THE CRUCIBLE
The Crucifixion
CRUEL INTENTIONS
Crulic: The Path to Beyond
CRUMB
CRUSH
THE CRUSH
CRUSH PROOF
LA CRUZ
CRYING FREEMAN
THE CRYING GAME
CUBA FELIZ
Cuban Fury
THE CUP
CURDLED
THE CURE
CURE & PULSE
Cure for Pain
A Cure for Wellness
CURFEW
THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
CURSE OF THE GOLDEN FLOWER
THE CURSE OF THE JADE SCORPION
CURSED
EL CUSTODIO
CUTTHROAT ISLAND
THE CUTTING EDGE
CYCLO
CYPHER
CYRUS