Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Tamar van den Dop en cameraman Gregor Meerman op de set van BLIND (foto Victor Arnolds) Muis versus olifant

BLIND

Nederland/België, 2007 | Tamar van den Dop
Actrice Tamar van den Dop debuteert als speelfilmregisseur met blind. Daarin vecht een vrouw om het recht zichzelf te mogen zijn. Van den Dop leverde zelf een "titanenstrijd" om haar zintuiglijke ideeënwereld op het witte doek te krijgen.

Witte sneeuwvlokjes vallen van het plafond de zwartbruine kamer binnen als voorlezeres Marie aan de blinde Ruben het sprookje van de sneeuwkoningin vertelt. De blinde jongen 'ziet' de sneeuw die via zijn oor zijn hoofd binnendwarrelt. Geen wonder dat hij verliefd wordt op de vrouw die hem de wereld schildert. Niet zoals die is, maar zoals die zou kunnen zijn als er geen natuurwetten en praktische bezwaren in de weg zouden staan.
Met blind ging het debuterend speelfilmregisseur en scenariste Tamar van den Dop niet in de eerste plaats om het sprookje van de sneeuwkoningin, maar om de magische scheppingskracht van het vrije woord. Tegelijkertijd laat ze zien hoe de werkelijkheid het bereik van die kracht begrenst. Marie (Halina Reijn) is een beschadigde vrouw, die de heersende opvattingen over schoonheid in geen lichtjaren benadert. Ze vlucht in de wereld van het boek, waar ze geen afkeurende blikken hoeft te verwachten. Ruben, die in haar littekens ijsbloemen ziet, opent op zijn beurt voor haar deuren die voorheen gesloten bleven. Marie is dan ook als de dood voor de gevolgen als Ruben door een operatie misschien weer zal kunnen zien. Want zal de vrouw van zijn dromen dan de toets der kritiek nog doorstaan? Van den Dop daagt de heersende opvattingen over schoonheid voor het tribunaal en vraagt zich af wie er nou eigenlijk blind is of ziener.

Kasteel
Tamar van den Dop: "Het idee stamt al van de toneelschool, waar ik leerde dat taal an sich al een geschiedenis en een invulling heeft. Als je een woord zegt, roept dat meteen al een associatie op. Daarmee kun je in een kale ruimte een heel kasteel van Windsor bouwen. Met Shakespeare ben je opeens in Schotland en iedereen is mee. Dat is de grote kracht van taal."
Omdat Van den Dop zich bij het schrijven van het scenario voor blind afvroeg hoeveel tekst een film verdraagt, zocht ze naar een verhaal om voor te lezen. Ze koos voor Andersens sprookjesboek met de sneeuwkoningin, dat ze als kind al door haar oma kreeg voorgelezen. Zo groeide het idee dat de kleurloze voorlezeres in de film een albino moest zijn. blind zou beginnen in het donker, met weinig kleur. Naarmate Ruben en Marie hun eigen wereld tot leven roepen, valt er meer licht in het donkere landhuis en krijgen de vertrekken rond de bibliotheek meer kleur. blind is een film vol boeken geworden.
Van den Dop: "Misschien heb ik wel een draak verslagen door juist die twee te combineren. Toen op de middelbare school werd ontdekt dat ik dyslectisch was, bracht dat een soort bevrijding met zich mee. Ik was dus niet dom. Het betekent wel dat ik weinig en traag lees. Maar áls ik een goed boek lees, maakt dat een onverwoestbare indruk. Vroeger schreef ik altijd met potlood zodat ik alles weer uit kon gummen. Nu heb ik een computer met spellingscontrole. En dan nog staan er duizend fouten in. Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met taal. Soms maak ik woorden die niet bestaan, maar die iedereen begrijpt. Dat ene rare woord zegt soms beter wat ik bedoel dan die twee bestaande woorden samen. 'Waarom kan ik dat nou niet gebruiken?' vraag ik me dan af. 'Dat is toch dichterlijke vrijheid?'"
Behalve in klank en beeld zit de aantrekkingskracht van het medium film voor Van den Dop in de mogelijkheid details uit te vergroten die normaliter aan je voorbij gaan. "Alsof je eventjes aan een handrem trekt en focust."
In haar korte film lot (2002), over de belevingswereld van een vijfjarig meisje, gebruikte ze die benadering in een scène waarin het meisje kijkt hoe haar plas in de grond trekt. De bubbeltjes die knappen als het water in de aarde verdwijnt. Dát is Van den Dop ten voeten uit.

Bakstenen
De mooiste magisch-realistische scène uit blind is op dezelfde subtiele, zintuiglijke wijze in elkaar gezet. Ruben, die in bad zit, hoort druppels uit een spons in het bad ploppen. De druppels trekken kringetjes als regendruppels in een vijver. Het bad wordt een vijver. De vijver vult zich met goudvissen. De goudvissen groeien uit tot vette sierkarpers die traag rondslingeren onder een met bloemen versierd wateroppervlak.
Van den Dop: "Eigenlijk dreef er een meisje. Ik wilde haar zó laten drijven dat daaronder vissen waren. Maar dat was te duur en dat kon allemaal niet. Op een gegeven moment ben je moegebeukt. Dan denk je: het is goed, ik doe het wel met vissen."
"Een titanenstrijd" was het, zegt Van den Dop, om haar filmwereld op het witte doek te krijgen. "Ik was de muis die het tegen een olifant moest opnemen." Het begon er al mee dat ze twee hoofdpersonen had. Van den Dop: "Dat is not done. 'Dat kan niet, dat hoort niet', kreeg ik te horen, 'je moet er altijd één kiezen.' Ik dacht: 'Ik geloof er geen kont van, van al die regeltjes. Eerst maar eens zien.' Het volgende struikelblok was dat Marie uit het niets kwam en in het niets verdween. 'Dat kan niet, dan stort de film in elkaar.' Ik zei: 'Nee, dan mis je haar, dat is juist goed. Laat de mensen maar even helemaal niet meer weten waar de film heen gaat, dat is helemaal niet erg.'"
Zo komen sommige plotwendingen in blind als bakstenen uit de lucht vallen. Van den Dop: "Dat vind ik nou juist het leuke aan sprookjes, dat ze zo kort door de bocht kunnen gaan en absurd zijn. Dat er een jongetje in een kooi wordt gestopt om vet te mesten en op te eten; dat een zeemeerminnetje graag voetjes wil, maar dat ze op messen loopt als ze die voetjes heeft. Dat pik je in een sprookje."
Conventionele regels over oriëntatie? Die zet Van den Dop even makkelijk op de helling. Er is een landhuis, met een hoop kamers, een tuin, bomen, water om op te schaatsen. Dat is genoeg. Van den Dop acteert het gesprek tussen de muis en de olifant: "'Ja maar je moet toch weten welke kamer waar is?' Ik zeg: 'Hoezo? Het is gewoon een groot huis en iedereen verdwaalt. En ik wil dat de bibliotheek boven is.' 'Ja maar een bibliotheek is altijd beneden.' 'Ja. Maar ik wil 'm boven.' Ik heb echt moeten leren om mijn zin te krijgen."

Joren Seldeslachts in blind (foto Victor Arnolds)

Littekens
Naarmate de film vordert, lijkt de invloed van de buitenwereld — in meer dan één opzicht — zich onverbiddelijk op te dringen. Bij gebrek aan vertrouwen in het zelfdenkend vermogen van de kijker en de kracht van het beeld, spellen de dialogen de conclusies voor ons uit: "Sommige littekens zijn voor altijd", "ze wil niet gezien worden" en "liefde is blind". Van den Dop: "Ja, dat is wel een issue geweest. Maar er zijn andere dingen die voor mij veel meer een gevecht waren. Op bepaalde plekken geen muziek gebruiken. Wel een bepaald soort muziek ergens anders. Het einde alleen al: ik wilde heel graag dat Ruben en Marie separaat zaten aan het slot. Maar dat ze niet samen in die tuin zaten, was ondenkbaar. Dat moest en zou. Mensen moesten met een blij gevoel de bioscoop uitgaan. Je bent nooit helemaal vrij, je moet altijd concessies doen. Omdat film niet alleen maar een kunstvorm is, maar ook business. Daar wringt 'm al de schoen. Even dacht ik: "ik doe het nooit meer." Maar ik heb het beste gedaan wat ik kon. Ik heb de film nu een tijd niet gezien omdat ik een maand op vakantie ben geweest. Ik ben heel benieuwd als ik het straks terugzie, in hoeverre ik eigenwijs ben gebleven, in hoeverre het nog míjn ding is."

Karin Wolfstop
BLIND

Februari 2007 #285

Productie
Petra Goedings
Regie en scenario
Tamar van den Dop
Camera
Gregor Meerman
Montage
Sander Vos
Art direction
Hubert Pouille
Muziek
Junkie XL
Met
Joren Seldeslachts
Halina Reijn
Katelijne Verbeke
Jan Decleir

Kleur, 98 minuten

Distributie
Buena Vista
Te zien
vanaf 8 februari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium