Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Ben Chaplin en Nicole Kidman in Birthday girl Misdaad en miscommunicatie

BIRTHDAY GIRL

Engeland/Verenigde Staten, 2001 | Jez Butterworth
Met Birthday girl debuteerde de Engelse theatermaker Jez Butterworth vorig jaar op het Filmfestival Venetië officieel als filmmaker. Na zijn verfilmde toneelstuk Mojo, dat dreef op taal, spitsvondige dialogen en verbale spervuren, wilde hij het liefste een stille film maken, vertelde hij de Filmkrant in Venetië. Het werd een tragikomische liefdesgeschiedenis over mensen die elkaar niet begrijpen: "Je moet een reden hebben om mensen te laten zwijgen."

Regisseur Jez Butterworth


Het verschil tussen toneel en film is volgens Jez (Jeremy) Butterworth (1969) net zoiets als het verschil tussen twee sporten, tussen basketball en voetbal bijvoorbeeld. Je hebt een bal en een team en een speelvlak, maar de spelregels zijn anders. Uit het theater komen, is zoiets als ontwaken uit een droom, voor theater heb je meer verbeeldingskracht nodig meent hij. Als hij een film heeft gezien, is het meer een herinnering aan iets dat echt gebeurd is. Ze roepen beide een ander soort energie op, aldus de jonge regisseur die in zijn geboorteland Engeland vooral bekend is als theatermaker. Met zijn prijswinnende regie van zijn eigen toneelstuk Mojo (1997) werd hij tot generatiegenoot van Mark Ravenhill (Shopping and fucking) en Sarah Kane (Blasted) gebombardeerd, wiens toneelstukken in Nederland door De Trust op het toneel werden gebracht.
Butterworth was een van de eersten die de kans kreeg zijn eigen werk ook te verfilmen. Mojo ging in 1998 tijdens het Filmfestival Venetië in première, waar hij vorig jaar terug kwam met zijn eerste echte speelfilm: het samen met zijn broer Tom geschreven en door broer Steve (Stephen) medegeproduceerde Birthday girl. De film trok internationaal vooral aandacht door een hoofdrol voor een Russisch sprekende Nicole Kidman, reden waarom Birthday girl voor een groot deel "in haar Australische achtertuin" werd opgenomen, vertelde Jez Butterworth de Filmkrant in Venetië. "We hebben in Sydney vooral de interieurscènes opgenomen, omdat de film in het karakteristiek saaie Engelse dorpje St. Albans is gesitueerd, dat bouw je niet zo snel na. Maar de wonderlijkste ervaring was om in Engeland of Australië de set op te lopen en daar een kamer aan te treffen die precies hetzelfde was als zo'n 15.000 kilometer verderop!"
Die door de productieomstandigheden veroorzaakte herkenning van het thema van afstand en nabijheid, had hij natuurlijk al in het scenario geschreven. Niet alles wat je van ver haalt is beter, ontdekt de eenzame bankbediende John (Ben Chaplin) wanneer hij zijn Russische postorderbruid Nadia (Nicole Kidman) van het vliegveld haalt. Ze spreekt geen woord Engels, rookt als een ketter en blijkt in haar kielzog nog twee malafide neven (gespeeld door de Franse acteurs Vincent Cassel en Mathieu Kassovitz) te hebben meegesleept. Had hij zich nou maar met een keurig Engels meisje verloofd. Deze in de traditie van de 'screwball comedy' en 'comedy of errors' geschreven plot, die schatplichtig is aan François Truffauts La sirène du Mississippi (1969) waarvan vorig jaar de remake Original sin werd gemaakt, was het gevolg van een veel formeler uitgangspunt, vertelt Butterworth: "Na het taalspel van Mojo, wilde ik voor mijn eerste filmscenario terug naar de essentie van film. Die is voor mij in eerste instantie visueel. We hebben er zelfs over gedacht om een stille film te maken, maar je moet in het tijdperk van de geluidsfilm wel een reden hebben om mensen te laten zwijgen. Zo kwamen we op personages die elkaar niet begrijpen. Om te beginnen omdat ze elkaars taal niet spreken. Maar ook omdat ze andere verwachtingen en vooronderstellingen hebben."

Loslaten
Een van de voornaamste communicatiebarrières ligt tussen mannen en vrouwen, denkt Butterworth. Door Nadia en John uit een ander taalgebied te laten komen, heeft hij die alleen maar letterlijk gemaakt, meent hij. "Via het misverstaan van mannen door vrouwen en omgekeerd, komen ontrouw en bedrog de wereld in. De enige manier om dat op te lossen is door vertrouwen en loslaten, dat is eigenlijk het motto van deze film. Maar doe dat maar eens als je vastzit, letterlijk vastzit aan je eigen gewoontes, angsten en onzekerheden. Daarom hebben we dat enigszins geridiculiseerd door de seksscènes en door de therapeutische cursussen die het bankpersoneel moet volgen."
Op het gerucht dat Birthday girl langer dan gewoonlijk op zijn première moest wachten omdat de Amerikaanse distributeur Miramax dan wel Kidman de coupage van enkele seksscènes eiste, wil Butterworth niet ingaan. De vertraging die zijn film opliep, en enkele reshoots, wijdt hij aan het feit dat Kidman tijdens het draaien van Moulin Rouge een knieblessure opliep. Over de rol die seks als communicatiemiddel in zijn film speelt is hij echter stellig: "Birthday girl begint en eindigt met een 'first date'. Heel veel mensen hebben direct na hun eerste afspraakje seks met elkaar, juist omdat ze niet weten waar ze het met elkaar over moeten hebben. John en Nadia kunnen nergens met elkaar over praten en bovendien is het de bedoeling dat ze met elkaar gaan trouwen. Dus 'cut the crap' en naar bed dan maar."
Eigenlijk is die hele noodzaak van seks een absurde premisse, vindt Butterworth. Hij laat romantische, onhandige ziel John vervolgens dan ook kampen met de nodige schuldgevoelens. "Seks op die manier hoort niet volgens John, maar hij vindt het wel opwindend. Misschien krijgt hij niet de vrouw die hij heeft besteld, maar wel de vrouw die hij nodig had. In deze film werkt het zo dat John en Nadia elkaar via de seks leren kennen, terwijl ze allebei een veel idealistischer beeld van relaties hebben. De manier waarop ze met hun respectievelijke teleurstellingen omgaan vormen de belangrijkste keerpunten in het verhaal."

Mieren
Echt serieus kan hij niet lang over dergelijke onderwerpen nadenken, geeft Butterworth toe en verklaart daarmee meteen de bizarre wendingen die zijn verhaal af en toe neemt. Hij begrijpt dat niet alle toeschouwers die willen volgen: "Het is de aard van het beestje. Zodra ik over het leven begin na te denken, dan zie ik binnen de kortste keren de absurde kanten ervan en dan rust ik niet voordat ik die uitgeplozen en verbeeld heb." Dat leidde onder meer tot terugkerende scènes waarin John de strijd aangaat met een mierenkolonie die zijn huis belaagt ("Ben denkt dat hij zijn eigen natuur kan onderdrukken") en de zwarte toon van de dialogen. "Ik heb veel geleerd van Harold Pinter, die ook een rol had in mijn eerste film Mojo. Pinter en Samuel Beckett nog veel meer hebben een feilloos gevoel voor het duistere én het speelse. Hun stukken presenteren de dingen zo slecht mogelijk als ze kunnen zijn, maar wel zo dat je erom moet lachen. Die Spielerei met een van de ergste dingen die er is, namelijk gebrek aan communicatie, beïnvloedt mij zeer."
Op de set moet er echter duidelijkheid en overeenstemming zijn over de bedoelingen van de film. Hoewel hij naar eigen zeggen honderden Russische acteurs zag voor de rollen van Nadia's neven, had hij er geen behoefte aan om zelf slachtoffer te worden van 'de metafoor van de film.' "Er waren misschien wel Russische acteurs die de rollen van Yuri en Alexei hadden kunnen spelen, maar dan had ik een tolk op de set moeten hebben en waren we meer tijd kwijt geweest met het leven van de film, dan met het filmen van het leven." Dus werden het de Fransen Cassel en Kassovitz, in het vliegtuig tussen Parijs en Londen op een spoedcursus Russisch gezet en net exotisch genoeg.

Bakstenen
"John is een heel ingekeerde man, die nooit het juiste antwoord kan geven op vragen die iemand hem stelt", omschrijft Butterworth zijn mannelijke hoofdpersoon. Hij liet hem in zijn eigen favoriete auto rijden, een MGB GT — "Hij denkt dat het een sportauto is, maar in Engeland is het eigenlijk niet zo'n hippe auto meer" — en gaf hem een huis in de plaats waar hij zelf opgroeide. "Er zijn weinig Engelse films gesitueerd in de 'home counties'. St. Albans is een weinig opwindende plek waar weinig gebeurt, het leek me wel aardig om zich daar juist een sekskomedie te laten afspelen, als een fantasie over wat er in die bakstenen huisjes gebeurt." Naar zijn eigen persoon getekend wil hij John niet noemen: "Wat ik zojuist vertelde zijn afgezien van de thema's de meest persoonlijke dingen die in de film zijn terechtgekomen."
Tijdens de montage kwam Butterworth erachter dat hij zijn held misschien wat al te kleurloos had gemaakt. "Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je met hem mee gaat leven, ook al mag je best af en toe denken dat het zijn eigen schuld is wat er allemaal met hem gebeurt", geeft hij mogelijke kritiek op zijn film een positieve draai.
De verlengde productietijd bracht uitkomst. De Butterworth-broers herschreven enkele scènes en maakten wat extra opnames. "Toen het draaien door de blessure van Nicole stil kwam te liggen, zijn we alvast met monteren begonnen. Dat was heel frustrerend, want ik had het gevoel steeds met een onaffe film bezig te zijn. Wel kwam ik erachter dat John en Nadia ondanks hun valse start niet genoeg genegenheid voor elkaar voelden. Die scènes hebben we er later in geschreven. Hoewel het einde niet echt veranderd is, krijgen ze nu een betere tweede kans."

Dana Linssen


Birthday girl
Nicole Kidman als de Russisch sprekende postorderbruid Nadia met onflatteus zwartomrande kohlogen, dat mag wel het meest in het oog springende feit heten van de lowbudgetfilm die ze tussen Moulin Rouge en The others draaide. In de eerste echte speelfilm van de Engelse toneelmaker Jez Butterworth, na zijn filmadaptatie van zijn toneelstuk Mojo, legt de suffe bankbediende John (Ben Chaplin) via het internet contact met haar. Het hoeft geen betoog dat wat je van het web bestelt bij aflevering niet altijd hetzelfde is als wat je vanaf het scherm toelonkte. Behalve een bruid die geen woord Engels lijkt te spreken, krijgt John er tijdens haar verjaardagspartijtje nog twee louche neven bij (het Franse duo Vincent Cassel en Mathieu Kassovitz). Butterworth, die de Engelse traditie van de 'comedy of errors' op zijn duimpje kent, mengt misdaad, Harold Pinter-achtige miscommunicaties en een snufje sociale satire door zijn tragikomische liefdesverhaal. De Russische accenten zijn voor een niet geheel op de Engelse taal ingesteld oor tamelijk bespottelijk, de film pretentieloos en onderhoudend.top
BIRTHDAY GIRL

Juni 2002 #234

Productie
Eric Abraham
Steve Butterworth
Diana Phillips
Regie
Jez Butterworth
Scenario
Jez & Tom Butterworth
Camera
Oliver Stapleton
Montage
Christopher Tellefsen
Art direction
Hugo Luczyc-Wyhowski
Muziek
Stephen Warbeck
Met
Nicole Kidman
Ben Chaplin
Vincent Cassel
Mathieu Kassovitz

Kleur, 93 minuten

Distributie
RCV Film Distribution
Te zien
vanaf 27 juni

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium