Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Belle van Zuylen en Digna Sinke: Wij pasten volmaakt bij elkaar

BELLE VAN ZUYLEN

Nederland, 1993 | Digna Sinke
Een lange adem. Dat is iets waarover cineaste Digna Sinke beslist beschikt. Vanaf 1979 heeft zij haar filmproject over Belle van Zuylen gekoesterd. Het resultaat is verrassend: een achttiende eeuws vrouwenportret dat geen moment verouderd aandoet. Sinke: "Sommige Van Zuylen-kenners zijn verbijsterd dat ik ook zo uitgebreid Belle's zwakheden toon. Het misverstand is misschien dat veel mensen in haar een feministische heldin zien die permanent voor van alles en nog wat op de barricades stond. Maar als je haar brieven leest kom je ook periodes van grote depressies tegen, van ziekte. Ze keek al die jaren over m'n schouder mee, ik hoop dat zij de film vanuit de hemel goed beoordeelt. Streng is ze wel."

"In die tijd maakte ik kennis met de eerste vrouw die ik heb gekend met een superieure geest, een van de intelligentste vrouwen die ik ooit heb ontmoet." Aldus Benjamin Constant. In januari 1786 reisde Belle van Zuylen (zoals de bewuste vrouw heette), vanuit het Zwitserse dorpje Colombier waar zij sinds haar huwelijk met De Charrière woonde, naar Parijs. In haar eentje. Het was de eerste keer dat zij zonder haar echtgenoot een reis ondernam. Belle voelde zich ongedurig in haar kinderloos gebleven huwelijk, tussen haar weinig sprankelende echtgenoot en twee ongehuwde schoonzussen die het huishouden voor hun rekening namen. Belle snakte naar wat cultureel leven en hoopte in Parijs een meer inspirerende omgeving te vinden.

Relatie-in-brieven
In de eerste maanden van 1787 ontmoette zij in de salon van madame Saurin, waar elke week de verlichte elite bijeenkwam, Benjamin Constant, die met zijn negentien jaar twintig jaar jonger was dan zij. De jongeman zou later schrijven: "Zij was afkomstig uit een van de voornaamste families in Holland (...) Haar geest verrukte mij. Dagen en nachten brachten wij samen pratend door. Zij was heel streng in haar oordeel over iedereen die zij zag. Ik was van nature zeer spotziek. Wij pasten volmaakt bij elkaar."
Acht jaar zou hun gepassioneerde relatie-in-brieven duren. Bij tussenpozen voegde de grillige Constant zich bij haar in Colombier. In die tijd liet de Franse Revolutie vrijwel niemands persoonlijke leven ongemoeid. De afstandelijke, rationele betrokkenheid van de schrijvers en filosofen uit de achttiende eeuw werd verdrongen door emotionele partijkeuzes waarbij het doel voortaan de middelen heiligde. De briefwisseling tussen Belle van Zuylen en Benjamin Constant werd daarmee een briefwisseling op het breukvlak van twee eeuwen, op het breukvlak van Verlichting en Romantiek.
Dat moet volgens de brievenvertaalster Greetje van den Bergh de belangrijkste reden geweest waarom de vriendschap en liefde tussen de twee aan elkaar gewaagde verwante geesten geen stand kon houden. "Het is al te simpel om de breuk tussen Belle van Zuylen en Benjamin Constant — inmiddels verliefd geworden op leeftijdgenote Germaine de Stael — af te doen als het bekende patroon van de oude maîtresse die plaats maakt voor een nieuwe; de moederlijke vriendin die wordt vervangen door een vriendin van eigen leeftijd. Het ging niet alleen om een affectief conflict, en zelfs niet om een generatieconflict, maar ook om een ideologisch conflict. Al veel eerder blijkt in hun beider verhouding tegenover de Franse Revolutie dat de Verlichting botst met de Romantiek."
Twintig jaar geleden had Belle van Zuylen reeds een kleine schare liefhebbers, vooral in kringen van vrouwelijke taalstudenten en feministes. De bewondering kende echter grenzen. Onze eigen Belle bracht weliswaar inspiratie uit de verre achttiende eeuw, maar ze hoorde eigenlijk tot de verkeerde klasse, de bourgeoisie. De indruk van het stijve, in het Frans schrijvende elitevrouwtje, werd al snel gewekt. Zeker als je je niet tot het bot in haar verdiepte. En dat was door de toenmalige informatie niet gemakkelijk. Gelukkig dat steeds meer werkelijk geïnteresseerde specialisten zich voor Belle sterk maakten. Uitgever Geert van Oorschot bijvoorbeeld, die het voortouw nam om Belle's verzamelde werken uit te geven, dit voorjaar door zijn zoon gecompleteerd met de uitgebalanceerde biografie door Pierre H. en Simone Dubois.

Biografische film
Het was 1979 toen componist/musicoloog Marius Flothuis zich op Belle's muzikale erfenis stortte. Op een verjaardagsfeestje ontmoette Flothuis cineaste Digna Sinke en daar sprak hij zijn verbazing uit over het feit dat over deze beroemde Belle van Zuylen nog nooit een film was gemaakt. Sinke voelde zich aangesproken. Had zij niet toen zij nog op de Filmacademie zat ooit Belle van Zuylens brievenboekje Rebels en beminnelijk gekocht? De filmmaakster maakte vanaf die tijd in versneld tempo kennis met het leven van wat haar hoofdpersonage zou worden.
Sinke, die gewend is zowel in non-fictie als drama te denken (documentaires, al dan niet in opdracht, en speelfilms maken deel uit van haar eigenwijze oeuvre) koos gaandeweg voor de verbeelding van Belle's leven in fictie. Zij las alle brieven en het motief van de biografische film werd al gauw helder. Zoals zij het zelf uitdrukt: "een balans vinden tussen gevoel en verstand". Toch zou de briefwisseling die Belle van Zuylen (inmiddels madame de Charrière naar haar echtgenoot) met de twintig jaar jongere Benjamin Constant voerde en waarop de film zich concentreert het thema gaandeweg beïnvloeden.
Digna Sinke: "Integriteit tegenover opportunisme, dat is eruit gegroeid. Het is essentieel geworden hoe die twee mensen daar tegenover staan. Ook omdat de twee met elkaar corresponderende achttiende eeuwse intellectuelen elkaar daadwerkelijk opzochten om zo lang mogelijk in elkaars gezelschap te vertoeven koos ik voor deze periode uit Belle's leven, voor en na de Franse Revolutie."
Een correspondentie in filmvorm gegoten, is dat geen contradictio in terminus? Sinke: "Belle is vrijwel constant in beeld dus kon ik meer van Benjamins brieven gebruiken. Later nam ik ook meer zinnen van haar brieven op, tenslotte is zij de hoofdpersoon." In de film spreken de acteurs in wonderschone dialogen. De taal uit de brieven is duidelijk te herkennen. "Het scenario kwam tot ontwikkeling mede dankzij Roelof Kiers van VPRO. Nadat hij het project in eerste instantie had begeleid, trok hij zich bij het voltooien van het scenario terug, omdat de zijn omroep bij nader inzien niet geïnteresseerd zou zijn in historische onderwerpen." Het was inmiddels 1985 en er werd naar coproducerende landen gezocht, maar er bleken te weinig potentiële gegadigden.

Vleugeltjes
Als reactie op zoveel onwil en onbegrip besloot Sinke eerst iets heel anders te maken. Geen historisch onderwerp? Dan maar een film over de verhouding tussen moderne mensen in Nederlandse setting. De kleine speelfilm Boven de bergen (1991) was het directe gevolg. Als je goed oplet zie je paralellen met het Belle van Zuylen-script. In deze wandel-roadmovie vindt ook een confrontatie plaats tussen een jongere man en een oudere vrouw. De vrouw worstelt eveneens met haar artistieke geweten en intregiteit.
Toen eenmaal werd besloten tot een low budget-drama over Belle's leven (het werd trouwens de duurste produktie die Digna Sinke tot nu toe maakte) bleken nog niet alle obstakels snel overwonnen. Sinke: "Kort voor de draaiperiode struikelde het Produktiefonds nog over de dialoog. Jan Blokker vond de zinnen 'looïg' en de tekst 'moest meer vleugeltjes krijgen'. Er werd een scherpere dialoog geëist. Hella Haasse beoordeelde de zinnen wél positief, het Produktiefonds schoof Haasse's brief echter koel terzijde. Maar omdat inmiddels de acteurs al waren gecontracteerd kon er toch gestart worden."
Al snel had de regiseusse Will van Kralingen voor ogen als hoofdrolspeelster. Het blijkt een juiste keuze. Zoals Van Kralingen de taal soepelheid en tegelijkertijd status geeft is fantastisch. Een jaar voorafgaand aan de opnamen werd zij al aangenomen, zodat haar vaste werk bij toneelgezelschap Het Nationale Toneel er niet onder zou lijden. Voor alle rollen is gezocht in de toneelwereld, zelfs de kleinste bijrollen worden uitstekend bezet. Laus Steenbeeke is als Benjamin Constant met zijn vuurrode haar geen moment belachelijk. De achttiende eeuwse ironie is niet alleen aanwezig in de tekst, maar ook de gebaren zijn vol ingehouden emotie. De acteursstal tovert levende mensen uit de briefwisseling tevoorschijn.

Elegant
Digna Sinke: "Ik vind de draaiperiode leuker dan vroeger, toen vond ik het eng. Ervaring maakt dat ik mij er gemakkelijker bij voel. Het is fantastisch om te kijken hoe de acteurs hun rollen spelen, het is ronduit spannend." Het is de derde film die Sinke met cameraman Goert Giltay maakte. En alhoewel er heel weinig beweging in de cameravoering zit, krijg je de indruk van een uitgekiende choreografie. Sinke: "Als ik aan het schrijven ben zie ik een soort sfeer en licht, ik maak een storyboard. Die zekerheid heb ik nodig."
De oplossing voor de overgangen tussen de vragen en antwoorden in briefvorm is elegant opgelost in de montage. Terwijl we Belle en Benjamin hun niet mis te verstane zinnen horen voorlezen zien we beelden van een contrasterende natuur. Als het gaat over een storm op het Lake Windemere zien we niet het geijkte beeld van water, maar ruisende bomen en het geluid van regen. De natuurbeelden corresponderen dus niet altijd met de inhoud van de brieven. En dat geeft de film een eigen ritme. Dat geeft de film lucht, zodat je de soms tegenstrijdige gedachten van Belle — op papier of letterlijk in beeld — goed in je op kunt nemen en proeven.
In dat opzicht is deze Nederlandse produktie een waagstuk. Een zeer geslaagd waagstuk, want het morele dilemma dat in het innerlijk van Belle van Zuylen speelt wordt nergens banaal. Inhoud en vorm zijn organisch aaneengesmeed. Sinds de ontsluiting van Belle van Zuylens omvangrijke werk konden we een heldin in de armen sluiten. Will van Kralingen heeft haar in deze liefdevolle biografie genuanceerd tot leven gewekt.

Esther Kerkhoftop
BELLE VAN ZUYLEN

September 1993 #137

Produktie
René Scholten (Studio Nieuwe Gronden)
Rolf Orthel (De Nieuwe Unie)
Regie en scenario
Digna Sinke
Camera
Goert Giltaij
Geluid
Jac Vleeshouwers
Montage
Menno Boerema
Met
Will van Kralingen
Laus Steenbeeke
Kees Hulst
Patty Pontier

Kleur, 112 minuten

Distributie
Concorde Film
Te zien
vanaf 16 september

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


B

B-52
B. LOVE COLDER THAN DEATH
B. MONKEY
BAADASSSSS!
DER BAADER MEINHOF KOMPLEX
Baal
BAARÌA
BAB EL-OUED CITY
The Babadook
BABAJI, AN INDIAN LOVE STORY
BABE
BABE: PIG IN THE CITY
BABEL
BABIES
BABOOSKA
BABS
De baby
BABY BLUE
Baby Driver
BABY GENIUSES
BABY MAMA
THE BABY OF MÂCON
BABY'S DAY OUT
BABYLON
BABYLON A.D.
The babymakers
Bacalaureat (Cristian Mungiu over)
THE BACHELOR
Bachelorette
The Bachelors
HET BACHVIRUS
BACIAMI ANCORA
BACK TO GAYA
THE BACK-UP PLAN
BACKBEAT
BAD BOY BUBBY
BAD BOYS
BAD BOYS 2
BAD COMPANY
BAD DAY AT BLACK ROCK
BAD GIRLS OF MUSIC
BAD GUY
BAD LIEUTENANT
THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Bad Moms
Bad Moms 2
Bad Neighbours
Bad Neighbours 2
BAD NEWS BEARS
Bad Samaritan
BAD SANTA
Bad Santa 2
BAD TEACHER
The Bag Man
BAISE-MOI
UN BAISER S'IL VOUS PLAÎT
BAISERS VOLÉS
Bait 3D
DE BAL
LE BAL MASQUÉ
BALADA TRISTE DE TROMPETA
LA BALIA
BALIBO
BALKAN BAROQUE
Ballerina
BALLETS RUSSES
BALLO A TRE PASSI
LE BALLON ROUGE
BAMAKO
BAMBI
BAMBI II
BAMBOOZLED
THE BAND'S VISIT
La bande à Picasso
BANDIDAS
BANDIT QUEEN
BANDITS
Los Bando
Bang Gang (A Modern Love Story)
THE BANGER SISTERS
BANGKOK DANGEROUS (Danny & Oxide Pang)
THE BANISHMENT
THE BANK JOB
Bankier van het verzet
DE BANKROET JAZZ
EL BAÑO DEL PAPA
Bar bahar
BARAN
BARB WIRE
Barbara
THE BARBER OF SIBERIA
Barbershop: A Fresh Cut
Barbie, dolfijnenmagie
BARDSONGS
THE BAREFOOT CONTESSA
BARNEY'S VERSION
BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS/BEESTENBOEL
LES BARONS
Barry
Bart Vegter: 9 abstracte films (1981-2008)
BASEKETBALL
BASHU
BASIC INSTINCT 2
THE BASKETBALL DIARIES
BASQUIAT
The Bastard
LOS BASTARDOS
Bastille Day
BATALLA EN EL CIELO
BATMAN & ROBIN
BATMAN BEGINS
BATMAN FOREVER
Batman vs. Superman: Dawn of Justice
BATTLE IN SEATTLE
The Battle of Algiers
Battle of the Sexes
Battle of the Year: The Dream Team
BATTLE ROYALE
BATTLE ROYALE 2
BATTLEFIELD EARTH
Battleship
The Bay
Baywatch
BE COOL
BE KIND REWIND
THE BEACH
BEAN
Bears
Beast
Beasts of No Nation
Beasts of the Southern Wild
BEAT
The Beatles: Eight Days a Week
Beats, Rhymes & Life Travels of a Tribe Called Quest
Un beau soleil intérieur
BEAU TRAVAIL
BEAUTIFUL BITCH
BEAUTIFUL BOXER
Beautiful Boy
THE BEAUTIFUL COUNTRY
Beautiful Creatures
BEAUTIFUL GIRLS
BEAUTIFUL JOE
A BEAUTIFUL MIND
BEAUTIFUL PEOPLE
BEAUTIFUL THING
Beauty and the Beast
Beauty and the Dogs
Les beaux jours
BEAVIS AND BUTT-HEAD DO AMERICA
BECAUSE I SAID SO
BECK
BECOMING JANE
Becoming traviata
BEDAZZLED
BEDROOMS & HALLWAYS
BEDTIME STORIES
BEE MOVIE
BEEFCAKE
BEESEASON
BEESTENBOEL (BARNYARD: THE ORIGINAL PARTY ANIMALS)
Beestenboot
BEETHOVEN'S 2ND
BEFORE AND AFTER
Before I Fall
Before Midnight
BEFORE NIGHT FALLS
BEFORE SUNRISE
BEFORE SUNSET
BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU'RE DEAD
Before the Flood
BEFORE THE RAIN
BEFORE THE STORM
Begin Again
Beginners
BEHIND ENEMY LINES
Behind the Candelabra
BEHIND THE SUN
Being Flynn
BEING HUMAN
BEING JOHN MALKOVICH
Bel ami
Belgica
THE BELIEVER
Bella Donna's
BELLA MARTHA
Bellas mariposas
Belle (Amma Asante)
Belle (André Delvaux)
BELLE (Irma Achten)
BELLE DE JOUR
Belle en het beest
BELLE ÉPOQUE
BELLE TOUJOURS
BELLE VAN ZUYLEN
Bellicher: Cel
BELOVED
BELPHÉGOR — LE FANTÔME DU LOUVRE
BEN X
Ben-Hur
BEND IT LIKE BECKHAM
De Bende van Oss
Bennie Stout
BENNY AND JOON
BENNY'S VIDEO
BENZINA
Benzinho
BEOWULF
BEOWULF & GRENDEL
Berberian Sound Studio
BERLIN ALEXANDERPLATZ: REMASTERED
Berliner Tagebuch
BERNIE
Bert Haanstra Compleet
BES VAKIT — TIMES AND WINDS
BESHKEMPIR
The Best Exotic Marigold Hotel
THE BEST INTENTIONS
Best Night Ever
The Best of Me
THE BEST THING IN LIFE
BEST WORST MOVIE
DE BESTE ZOMER
Bethlehem
BETTER THAN CHOCOLATE
Betty: They Say I'm Different
Between the Devil and the Deep
BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
THE BEVERLY HILLBILLIES
BEVERLY HILLS CHIHUAHUA
BEVERLY HILLS COP 3
Bewaren — of hoe te leven
DER BEWEGTE MANN
BEWITCHED
BEWOGEN KOPER
BEYNELMILEL aka THE INTERNATIONAL
BEYOND (Åke Sandgren)
Beyond (Pernialla August)
BEYOND BORDERS
Beyond Clueless
BEYOND RANGOON
BEYOND REASON
Beyond Sleep
BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
BEYOND THE GAME
Beyond the Hills
Beyond the Mountains and Hills
BEYOND THE ROCKS
Beyond the Steppes
Beyond Words
BEZNESS
Bezness as Usual (Alex Pitstra over)
The BFG
Bibi & Tina
Bibi & Tina 2 (NL)
Bibi & Tina: Jongens tegen de meiden
BICENTENNIAL MAN
Les bien-aimés
BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS
Big Boy
THE BIG BRASS RING
BIG DADDY
Big Eyes
BIG FISH
Big Game
THE BIG HEAT
Big Hero
THE BIG HIT
THE BIG LEBOWSKI
Big Miracle
BIG MOMMA'S HOUSE
BIG MOMMA'S HOUSE 2
BIG MOMMAS: LIKE FATHER, LIKE SON
BIG NIGHT
The Big Parade
The Big Short
The Big Wedding
THE BIG WHITE
Bigfoot Junior
A Bigger Splash
BIGGER THAN JAMES DEAN
BIGGER THAN LIFE
BIGGIE & TUPAC
BIJ ONS IN DE JORDAAN
BIKKEL
Billy
BILLY ELLIOT
BILLY THE KID
BILLY'S BAD
BIN ICH SCHÖN?
BIN-JIP
BINGO
BIOGRAFI: ALBANESE VERHALEN
BIPEDALISM
BIR IHTIMAL DAHA VAR
THE BIRD CAN'T FLY
Bird People (Pascale Ferran over)
THE BIRDCAGE
Birdman
BIRDWATCHERS
BIRTH
BIRTHDAY GIRL
BITTER MOON
BITTER SUGAR
Bittersweet
A BITTERSWEET LIFE
BIUTIFUL
Black
Black & White & Sex
THE BLACK BALLOON
BLACK BUTTERFLIES
BLACK CAT, WHITE CAT
Black Coal
THE BLACK DAHLIA
Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
BLACK GOLD (Marc & Nick Francis)
BLACK HAWK DOWN
BLACK KNIGHT
BLACK MASK
Black Mass
Black Mirror
Black Mirror (seizoen 4)
Black Out
BLACK ROBE
BLACK SHEEP
BLACK SNAKE MOAN
BLACK SWAN
BLACK VENUS
Black's Game
Blackbird
BLACKBOARDS
Blackfish
Blackhat
BlacKkKlansman
Blackmail/Grand Piano
THE BLACKOUT/THE ADDICTION
BLACKWATER FEVER
BLADE
BLADE 2
Blade of the Immortal
BLADE RUNNER
Blade Runner 2049
Blade Runner: The Final Cut
BLADE TRINITY
BLADES OF GLORY
Blair Witch
BLAIR WITCH 2: BOOK OF SHADOWS
THE BLAIR WITCH PROJECT
Blancanieves
A Blast
BLAST FROM THE PAST
DE BLAUWE TREIN
BLAZEN TOT HONDERD
BLAZING SADDLES
BLED NUMBER ONE
The Bleeder
The Bleeding Edge
Blended
BLESS THE CHILD
Blessed Benefit
BLIND
BLIND DATE (Stanley Tucci)
BLIND DATE (Theo van Gogh)
BLIND LOVES
BLIND PIG WHO WANTS TO FLY (Previously Unreleased)
BLINDGANGERS
BLINDNESS
BLINDSIGHT
The Bling Ring
BLINK
BLISSFULLY YOURS
Blitz
Blockers
Bloed, zweet & tranen
BLOEDBROEDERS
DE BLOEDBRUILOFT
Bloedlink
LA BLONDES AUX SEINS NUS
BLOOD AND WINE
BLOOD DIAMOND
Blood Father
BLOOD IN BLOOD OUT
Blood Ties
BLOODWORK
BLOODY ANGELS
BLOODY MONDAYS & STRAWBERRY PIES
BLOODY SUNDAY
BLOOT
BLOW
BLOWN AWAY
BLUB! IK BEN EEN VIS
BLUE (Derek Jarman)
Blue (Keith Scholey)
BLUE BELGIUM
BLUE CHIPS
BLUE CRUSH
Blue Jasmine
THE BLUE KITE
BLUE MOON
BLUE MOVIE
BLUE SKY
BLUE STREAK
BLUE TIGER
BLUE VALENTINE
BLUE VELVET
BLUEBERRY
Bluebird
The Blues Brothers
BLUES BROTHERS 2000
Boardwalk Empire
THE BOAT THAT ROCKED
BOAT TRIP
BOB LE FLAMBEUR
BOB ROBERTS
BOBBY
Bobby en de geestenjagers
BODIES, REST & MOTION
Bodkin Ras
THE BODY
Body (Previously Unreleased)
BODY BAGS
Body Language
BODY OF EVIDENCE
BODY OF LIES
BODY SHOTS
BODYGUARD
DE BOEKVERFILMING
Bojack Horseman
EL BOLA
BOLIVIA
BOLLETJES BLUES!
BOLLYWOOD HERO
BOLT
Het bombardement
BOMBÓN — EL PERRO
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Bon Bini Holland
EL BONAERENSE
THE BONE COLLECTOR
Bone Tomahawk
DE BONTE BRIGADE
BOOGEYMAN
BOOGIE NIGHTS
Boogie Woogie
Book Club
THE BOOK OF ELI
The Book Thief
The Bookshop
BOOM!
BOOMERANG
BOPHA!
BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Borders (Jacqueline van Vugt over)
BORDERTOWN
Borg/McEnroe
Borgman
BORN YESTERDAY
THE BORROWERS
De Boskampi's
The Boss
The Boss Baby
THE BOSS OF IT ALL
BOSTON KICKOUT
THE BOTHERSOME MAN
El botón de nácar (Patricio Guzmán over)
BOTTLE ROCKET
BOTTLE SHOCK
BOUNCE
BOUND
THE BOUNTY HUNTER
THE BOURNE IDENTITY
The Bourne Legacy
THE BOURNE SUPREMACY
THE BOURNE ULTIMATUM
BOVEN DE BERGEN
Boven is het stil
DE BOVENMAN
THE BOW (HWAL)
BOWFINGER
BOWLING FOR COLUMBINE
THE BOX
BOX OF MOONLIGHT
THE BOXER
The BoxTrolls
The Boy
Boy 7
BOY A
The Boy and the World
BOY CALLED TWIST
THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
BOY MEETS GIRL STORIES
The Boy Next Door
THE BOY WHO CRIED BITCH
Boychoir
Boyhood
BOYS
BOYS DON'T CRY
BOYS ON THE SIDE
Brad's Status (Mike White over)
THE BRADY BUNCH MOVIE
BRAINSCAN
Bram Fischer
BRAM STOKER'S DRACULA
Brammetje Baas
Brandweerman Sam: UFO Alarm
BRASILIA, EEN DAG IN FEBRUARI
BRASSED OFF
Brasserie Valentijn
BRAT
BRATAN
BRATZ — THE MOVIE
Brave
THE BRAVE
THE BRAVE ONE
BRAVEHEART
Brawl in Cell Block 99
BREACH
BREAD AND ROSES
The Breadwinner
THE BREAK-UP
BREAKDOWN
Breakfast at Tiffany's
BREAKFAST OF CHAMPIONS
BREAKFAST ON PLUTO
BREAKING AND ENTERING
Breaking Bad (Tweede helft seizoen 5)
BREAKING NEWS
BREAKING THE WAVES
BREAST MEN
BREATH
Breathe
BRENDAN AND THE SECRET OF THE KELLS
BRICK
Brick Mansions
BRIDE AND PREJUDICE
BRIDE FLIGHT
BRIDE OF CHUCKY
BRIDE WARS
BRIDESHEAD REVISITED
Bridesmaids
Bridge of Spies
BRIDGE TO TERABITHIA
THE BRIDGES OF MADISON COUNTY
BRIDGET JONES 2: THE EDGE OF REASON
Bridget Jones's Baby
BRIDGET JONES'S DIARY
DE BRIEF DIE NOOIT VERZONDEN WERD
BRIEF ENCOUNTER
DE BRIEF VOOR DE KONING
BRIEFGEHEIM
BRIGANDS, CHAPITRE VII
Bright
BRIGHT FUTURE
BRIGHT STAR
BRIGHT YOUNG THINGS
Brigsby Bear (Dave McCary, Kyle Mooney en Kevin Costello over)
Brimstone
Bring me the Head of Alfredo Garcia
BRINGING OUT THE DEAD
BROADWAY — BLACK SEA
BRODEUSES
Broeders
Broers
BROKEBACK MOUNTAIN
Broken
BROKEN ARROW
The Broken Circle Breakdown
Broken City
BROKEN FLOWERS
BROKEN WINGS
A BRONX TALE
Brooklyn
BROOKLYN'S FINEST
BROOS
Bros' Before Ho's
BROTHER
BROTHER BEAR
BROTHERHOOD
BROTHERHOOD OF WAR
BROTHERS (Jim Sheridan)
BROTHERS (Susanne Bier)
THE BROTHERS BLOOM
THE BROTHERS GRIMM
THE BROTHERS MCMULLEN
BROTHERS OF THE HEAD
BROWN'S REQUIEM
BROWNIAN MOVEMENT
THE BROWNING VERSION
Brozer
BRUCE ALMIGHTY
BRUCIO NEL VENTO (BURNING IN THE WIND)
BRUISER
BRÜNO
BUBBA HO-TEP
BUBBLE
LA BÛCHE
THE BUCKET LIST
BUDDENBROOKS
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
BUDDHA'S LOST CHILDREN
BUDDY
LA BUENA VIDA
BUENA VISTA SOCIAL CLUB
BUENOS AIRES VICE VERSA
BUFFALO '66
BUFFALO SOLDIERS
A BUG'S LIFE
Bugs
Buitenkampers
BULLET BOY
BULLET IN THE HEAD
Bullet to the Head
BULLETPROOF MONK
BULLETS OVER BROADWAY
BULLY
BULWORTH
DE BUNKER
Bunohan
BUÑUEL'S PRISONERS
BUONGIORNO NOTTE
LES BUREAUX DE DIEU
BURIED
BURLESQUE
Burma Storybook
BURMA VJ — REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY
BURN AFTER READING
Burning
THE BURNING PLAIN
Burning Sands
Burnt
BURNT BY THE SUN
Burying the Ex
THE BUSINESS
A BUSINESS AFFAIR
THE BUTCHER BOY
The Butler
LE BUTTANE
THE BUTTERFLY EFFECT
BUTTERFLY KISS
BUTTERFLY ON A WHEEL
Buurman & Buurman hebben een nieuw huis!
BUURMAN EN BUURMAN
By the Sea
BYE BYE BLUEBIRD
The Bye Bye Man
BYE-BYE
Byzantium