Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Verbluffende animatie van onaantastbare stripheld

The Adventures of Tintin

Verenigde Staten, 2011 | Steven Spielberg
Blockbusterkoningen Steven Spielberg en Peter Jackson staken de koppen bij elkaar voor de verfilming van Hergé's Kuifje.

Steven Spielberg kocht de filmrechten van de Kuifje-verhalen al in 1983. De in datzelfde jaar overleden Hergé had eerder gezegd dat hij alleen Spielberg in staat achtte om zijn creatie recht te doen in de bioscoop. Ongetwijfeld had de regisseur destijds, met de toen beschikbare techniek, een spannende en spetterende Tintin kunnen afleveren. Spielberg is altijd een cineast geweest die de nieuwste technieken dienstbaar weet te maken aan de verhalen die hij op dat moment wil vertellen.
Toch is het achteraf een zegen dat hij met zijn film over de koene reporter gewacht heeft, totdat de motion capture techniek (mocap, zie onder) goed was uitontwikkeld. Bovendien kon Spielberg in de tussentijd nog even zijn beheersing van non-stop-actie aanscherpen in enkele afleveringen van Indiana Jones, terwijl hij er in Jurassic Park op los mocht experimenteren met computergegenereerde animatie. Ondertussen werkte dat andere blockbustergenie, Peter Jackson, samen met acteur Andy Serkis aan het overbruggen van de kloof tussen de artistieke inzet van de acteur en de technische vertaling daarvan door motion capture, bij de creatie van het monumentale karakter Gollem in Lord of the Rings. Het is een gouden greep gebleken dat Jackson en Spielberg hun krachten hebben gebundeld bij het maken van The Adventures of Tintin. Want ook al staat Peter Jackson 'slechts' vermeld als producent, de filmmakers laten er geen twijfel over bestaan dat deze Kuifje hun gezamenlijke kindje is. Dat de filmmakers voornamelijk communiceerden in lange videoconferenties tussen Spielbergs studio in Los Angeles en Jacksons fameuze WETA-studio in Wellington maakt het des te bewonderenswaardiger dat zij in hun film de klare lijn van Hergé wisten te vertalen naar een heldere en eenduidige visie, terwijl het pure filmmakersplezier in elk shot van het scherm spat.

Kermisritten
Net zoals Hergé in zijn strips cartooneske figuren laat handelen in fotorealistische decors, zo creëren Spielberg en Jackson dankzij de virtuoze inzet van mocap een verstripte versie van de werkelijkheid.
Vaak is niet te zien waar acteerwerk ophoudt en animatie begint. Ondersteund door een steeds aan de actie dienstbare 3D-fotografie levert dat een film op die er verbluffend uitziet. De detaillering is ongekend rijk: of het nou het hyperrealistisch klotsende oceaanwater is waar Kuifje en Kapitein Haddock op ronddobberen in een roeibootje, of de Europese rommelmarkt waar Kuifje het avontuur aftrapt door een oud scheepsmodel te kopen. In navolging van Hergé, die graag meerdere gebeurtenissen in één tekening stopte, lopen de handelingen op de voorgrond en de achtergrond regelmatig in elkaar over.
Ook als je deze film twee keer gaat kijken heb je nog niet alles gezien wat Jackson en Spielberg er in hebben gestopt. Vooral een krankzinnige achtervolging in een Arabische havenstad — geanimeerd alsof hij in een onafgebroken crane shot is gedraaid — bewijst dat Spielberg nog altijd op eenzame hoogte staat als het gaat om het uitdenken en ensceneren van wilde kermisritten. Al even virtuoos is de zeventiende-eeuwse zeeslag waarin een voorouder van Kapitein Haddock het opneemt tegen de zeeschuimer Scharlaken Rackham. Net als in de slag om Helm's Deep in Jacksons The Two Towers wordt je als kijker ondergedompeld in het chaotische strijdgewoel, terwijl je toch steeds een glashelder overzicht krijgt van wie er met wie vecht, en waarom.
Bij al dit visuele geweld wordt de show regelmatig gestolen door Kuifjes dappere hondje Bobby, vanuit wiens perspectief meerdere scènes zijn geschoten. Naar verluidt blaften de honden van Jackson en Spielberg ook hun blafje mee tijdens een van de intercontinentale videoconferenties. Hun lobbywerk heeft er voor gezorgd dat de sneeuwwitte foxterriër komischer en acrobatischer mag uitpakken dan in de boeken. Opmerkelijk is ook dat Bobby — net als Haddock — zijn alcoholistische aanleg mocht behouden in een toch nadrukkelijk op families georiënteerde Hollywoodproductie. In het verleden werden in de VS juist alle expliciete verwijzingen naar Haddocks drankgebruik gecensureerd.

Heilig
Voor veel stripliefhebbers is Kuifje heilig, en ook al zijn Jackson en Spielberg zelf verklaarde fans van de padvinderige goeddoener: hun visie roept hoe dan kritiek op. Het meest voorspelbaar zijn de klachten uit francofiele hoek, waar het verplaatsen van de Brusselse icoon Tintin naar een Engelstalige setting al bij voorbaat onbespreekbaar was. Spielberg en co hebben dit probleem elegant opgelost door Jamie Bells zeer voorkomende Kuifje een neutraal, beschaafd Brits te laten spreken, terwijl Andie Serkis de beroemde scheldpartijen van Haddock uit zijn mond laat rollen met een vet Schots accent dat moeiteloos aansluit bij de talloze flessen Loch Lomond die de alcoholistische kapitein naar binnen werkt.
In tegenstelling tot Suske & Wiske, die met hun grappen, dialogen en folkloristische avonturen kniediep in het Vlaams staan, is Kuifje een echte kosmopoliet, die de hele wereld rondreist om het onrecht te bestrijden. Belangrijker dan zijn woonplaats — die herkenbaar Europees is gebleven — is het geschetste tijdsbeeld. Daar hebben de filmmakers gelukkig niet aan getornd. Hergé's tekeningen weerspiegelen de jaren dertig en veertig, met de bijbehorende fascinatie voor technologische verworvenheden als (water)vliegtuigen en auto's. Tegen de achtergrond van grote politieke onrust was het ook een periode waarin vrijbuiters dankzij moderne transportmiddelen de hele planeet konden bereizen. Niet voor niets situeerden Spielberg en George Lucas de verhalen rond de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones in hetzelfde tijdperk.

A-politiek
Anders dan Indiana Jones, die zijn afkeer van de nazi's niet onder of stoelen of banken hoefde te steken, staat reporter Kuifje in The adventures of Tintin opmerkelijk a-politiek in het leven. De drie albums waarop het voortdenderende scenario zich baseert — Het geheim van de Eenhoorn, De schat van Scharlaken Rackham en De krab met de gulden scharen — zijn allemaal getekend in Hergé's meest omstreden periode: de oorlogsjaren waarin hij werkzaam was voor het door de Duitse bezetters bestierde dagblad Le Soir. Terwijl de strippionier in zijn vooroorlogse werken De blauwe lotus en De scepter van Ottokar blijk gaf van een bovengemiddelde politieke betrokkenheid tonen de verhalen over Haddocks jacht op een oude familieschat ons Kuifje van zijn meest escapistische kant. De morele positie die Hergé daarmee innam zal altijd wel discussie blijven opleveren.
Juist door dat escapisme vormen deze verhalen echter de perfecte basis voor het gelikte avontuur dat Jackson en Spielberg voor ogen heeft gestaan. Als deze Tintin een hit wordt — en wie durft daaraan nog te twijfelen? — dan springt Peter Jackson straks op de regisseursstoel voor aflevering twee. Misschien mag Kuifje zich dan van een iets stekeligere kant laten zien.

Fritz de JongMotion CaptureZeven jaar geleden was Robert Zemeckis er van overtuigd dat hij een technische revolutie zou ontketenen met The Polar Express — de eerste film die helemaal op motion capture (mocap) leunde. Bij die techniek worden de bewegingen van echte acteurs 'gevangen' om als basis te dienen voor geanimeerde personages. Voor The Polar Express liet hoofdrolspeler Tom Hanks — die liefst zes rollen voor zijn rekening nam — zich van top tot teen behangen met elektrodes die zijn bewegingen registreerden. Aan de hand van de digitaal opgeslagen bewegingscoördinaten konden de computeranimatoren vervolgens de personages tot leven brengen. Mocap probeert het beste van twee werelden te verenigen: de oneindige subtiliteiten in de menselijke mimiek en de vrijheid van animatoren om hele werelden naar hun hand te zetten. Hoe graag Zemeckis het ook anders had gezien: met zijn griezelig op de grens van mens en niet-mens balancerende personages belandde The Polar Express precies aan de verkeerde kant van de Uncanny Valley, dat schemergebied waarin gedigitaliseerde personages zo net-niet op mensen lijken dat we ze eng en onsympathiek gaan vinden.
Anders dan Zemeckis was Peter Jackson in The Lord of the Rings wel succesvol in het toepassen van mocap bij de creatie van het cruciale personage Gollem. De in een elektrodenpak gehesen Andy Serkis werkte lang en nauwkeurig samen met de computeranimatoren om zijn mimiek en gebaren optimaal over te brengen op zijn personage.
Maar het tij voor mocap als een commercieel en artistiek levensvatbare techniek keerde pas echt met Avatar. In plaats van de uitvoering van de acteurs te reduceren tot signalen van elektroden ontwikkelde het team van James Cameron een helm met een aangebouwde camera, die de mimiek van de acteurs rechtstreeks opneemt, en direct vertaalt naar digitale beelden. Met de verbeterde techniek — door Cameron aangeduid als performance capture in plaats van motion capture — maakten de filmmakers eindelijk de sprong over de Uncanny Valley — mede dankzij de uitgekiende combinatie met 3D. Of mocap ooit honderd procent acceptabele menselijke figuren zal opleveren is nog de vraag. Maar voor het tot leven brengen van de geloofwaardige blauwe ruimtewezens in Avatar, of de cartooneske figuren in Tintin blijkt de techniek nu niet meer weg te denken.

FdJtop
The Adventures of Tintin

November 2011 #337

Productie
Peter Jackson
Regie
Steven Spielberg
Scenario
Steven Moffat
Edgar Wright
Hergé
Muziek
John Williams
Montage
Michael Kahn
Art direction
Andrew L. Jones
Jeff Wisniewski

Kleur, 107 minuten

Distributie
Sony Pictures Releasing
Te zien
vanaf 26 oktober

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


A

À BOUT DE SOUFFLE
À bras ouverts
A casa tutti bene
A Ciambra
A DEMAIN
A DIVINA COMÉDIA
À l'aveugle
A L'ORIGINE
A la Cantábrica
A LA PLACE DU COEUR
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ
À MA SOEUR (FAT GIRL)
À MAINS NUES
À perdre la raison
À TOUT DE SUITE
A TOUTE VITESSE
A VENDRE
THE A-TEAM
A-X-L
A.I. Artificial Intelligence
A.K.A.
AALTRA
Aanmodderfakker
AANRIJDING IN MOSCOU
DE AAP
Abduction
THE ABDUCTION CLUB
ABEL
ABELTJE
ABGESCHMINKT
ABOUNA
ABOUT A BOY
ABOUT ADAM
ABOUT ELLY
About Last Night
ABOUT SCHMIDT
About Time
Above Us All
El abrazo de la serpiente
EL ABRAZO PARTIDO
LOS ABRAZOS ROTOS
ABRE LOS OJOS
Abrir puertas y ventanas
ABSOLUTE GIGANTEN
ABSOLUTE POWER
Absolutely Fabulous: The Movie
Las acacias
ACCELERATOR
ACCIDENTAL HERO
THE ACCIDENTAL HUSBAND
THE ACCIDENTAL SPY
ACCION MUTANTE
L' ACCOMPAGNATRICE
The Accountant
ACE VENTURA: PET DETECTIVE
ACE VENTURA: WHEN NATURE CALLS
Acht Stunden sind kein Tag
Achtste-groepers huilen niet
THE ACID HOUSE
ACROSS THE UNIVERSE
The Act of Killing
Act of Valor
ADAM & PAUL
ADAM'S APPLES
ADAM'S RIB
ADAPTATION.
ADDAMS FAMILY VALUES
ADDICTED TO LOVE
ADDO, KONING DER DIEREN
ADELHEID
Adem
Adieu au langage
Adieu Berthe
ADIEU FORAIN
ADIEU, PLANCHER DES VACHES!
Les adieux à la Reine
Adios Amigos
THE ADJUSTMENT BUREAU
Admission
ADORATION
ADRENALINE
ADRIENN PAL
Adrift (Baltasar Kormákur)
ADRIFT (Bui Thac Chuyen)
ADVENTURELAND
THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT
The Adventures of Tintin
L' ADVERSAIRE
ADVOCAAT VAN DE HANEN
ADVOCAATJE LEEF JE NOG?
AE FOND KISS
AEON FLUX
AFBLIJVEN
AFFAIR PLAY
UNE AFFAIRE DE GOÛT
LES AFFINITÉS ÉLECTIVES
AFFLICTION
AFRAID OF THE DARK
ÀFRICA
AFRICA UNITED
THE AFRICAN QUEEN
African Safari
Afscheid van de maan
After Earth
AFTER LIFE
After the Storm
AFTER THE SUNSET
After the Tone
AFTER THE WEDDING
AFTERGLOW
Aftermath
AFTERSCHOOL
AGAINST THE ROPES
AGATA E LA TEMPESTA
The Age of Adaline
THE AGE OF INNOCENCE
AGENT CODY BANKS
AGENT CODY BANKS 2
AGORA
THE AGRONOMIST
AGUA FRÍA DEL MAR
AI NO SHINSEKAI (A NEW LOVE IN TOKYO/TOKYO DECADENCE 2)
Ai Weiwei: Never Sorry
AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
AIMÉE & JAGUAR
Ain't Them Bodies Saints
AIR BUD
AIR BUD: DE TOPSCOORDER
UN AIR DE FAMILLE
AIR DOLL
AIR FORCE ONE
AIRHEADS
Aita
AJAMI
AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
ALAMAR
THE ALAMO
ALASKA
ALATRISTE
Albert Nobbs
Alberta
ALBINO ALLIGATOR
Alceste à bicyclette
ALEGRÍA
ALETTA JACOBS: HET HOOGSTE STREVEN
Alex Cross
ALEX VAN WARMERDAM DVD-BOX
Alex van Warmerdam: Gebouwd voor de film
ALEXANDER
ALEXANDER NEVSKY
ALEXANDRA
ALEXANDRA'S PROJECT
ALFIE
ALI
ALI G INDAHOUSE
ALI ZAOUA
ALIAS KURBAN SAÏD
Alias Maria
ALIBI
ALICE
ALICE IN WONDERLAND
Alice Through the Looking Glass
ALIEN LEGACY BOX
ALIEN RESURRECTION
ALIEN VS PREDATOR
ALIEN VS PREDATOR 2
ALIEN — THE DIRECTOR'S CUT
Alien: Covenant
ALIVE
All Eyez on Me
ALL GOD'S CHILDREN CAN DANCE
All is Lost
ALL MEN ARE MORTAL
ALL NIGHT HORROR SHOW 9
ALL OR NOTHING
All Quiet on the Western Front
All Roads Lead to Rome
ALL STARS
All stars 2: Old stars
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
ALL THE INVISIBLE CHILDREN
All the Money in the World
ALL THE PRETTY HORSES
ALL THE RIGHT NOISES
ALL THINGS FAIR
All You Need is Me
ALLE TIJD
Alleen maar nette mensen
Alléluia
Alleman (Workshop Filmkritiek)
Alles is familie
ALLES IS LIEFDE
ALLES MOET WEG
ALLES STROOMT
Alles van waarde
Alles voor elkaar
Allied
Almanya — Wilkommen in Deutschland
ALMOST FAMOUS
Alone in Berlin
ALONG CAME A SPIDER
ALONG CAME POLLY
Aloys
Alpha
ALPHA & OMEGA 3D
ALPHA DOG
Alphabet
ALPHAVILLE
Alps
Als je verliefd wordt
ALS KAT EN HOND
ALTIPLANO
ALVIN & THE CHIPMUNKS 2
Alvin & The Chipmunks 3
ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Alvin en de Chipmunks: The Road Chip
ALZA LA TESTA
AM SEIDENEN FADEN
L' amant double
LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR
Los amantes pasajeros
LES AMANTS CRIMINELS
LES AMANTS RÉGULIERS
The Amazing Catfish
AMAZING GRACE
The Amazing Spider-Man 2 3D
The Amazing Spider-Man 3D
AMAZONES
Amazonia
AMEN.
AMER
AMERICA'S SWEETHEARTS
THE AMERICAN
American Assassin
AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BUFFALO
AMERICAN CUISINE (CUISINE AMÉRICAINE)
American Dreams (lost and found)
AMERICAN DREAMZ
AMERICAN GANGSTER
AMERICAN HISTORY X
American Honey
American Made
American Pastoral
AMERICAN PIE
AMERICAN PIE 2
American Pie: The Reunion
AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)
THE AMERICAN PRESIDENT
AMERICAN PSYCHO
American Sniper
AMERICAN SPLENDOR
American Ultra
AN AMERICAN WEREWOLF IN PARIS
AMERRIKA
L' AMI HOLLANDAIS
L' AMICO DI FAMIGLIA
AMIN
AMISTAD
AMITYVILLE HORROR
AMNESIA
AMONG HORSES AND MEN
L' AMORE MOLESTO
AMORES PERROS
Amori fragili
Amour
Un amour de jeunesse
Amour fou (Jessica Hausner over)
LES AMOURS IMAGINAIRES
AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE
Amy
AMY'S ORGASM
An
AN ALAN SMITHEE FILM: BURN HOLLYWOOD BURN
AN ANGEL FOR MAY
AN AWFULLY BIG ADVENTURE
AN EDUCATION
AN ENGLISHMAN IN NEW YORK
AN IDEAL HUSBAND
AN INCONVENIENT TRUTH
An Inconvenient Truth 2
AN UNFINISHED LIFE
Ana ana
L' anabase
ANACONDA
ANACONDAS
ANALYZE THAT
ANALYZE THIS
ANASTASIA
ANATOMIE
ANCHE LIBERO VA BENE
THE ANCHORAGE
Anchorman 2: The Legend Continues
And Everything is Going Fine
AND NOW... LADIES AND GENTLEMEN
And So It Goes
AND THE BAND PLAYED ON
AND WHEN DID YOU LAST SEE YOUR FATHER
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
ANDRE
The Andrei Tarkovsky Collection
ANDROMEDIA
ANGEL
ANGEL BABY
ANGEL EYES
ANGEL ON THE RIGHT
ANGELA'S ASHES
ANGÈLE ET TONY
THE ANGELIC CONVERSATION
ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
ANGELS OF THE UNIVERSE
The Angels' Share
ANGER MANAGEMENT
LES ANGES GARDIENS
ANGIE (Martha Coolidge)
ANGIE (Martin Lagestee)
L' ANGLAISE ET LE DUC
Angry Birds Movie
Angry Indian Goddesses
ANGST (Georg Kargl)
ANGST (Michiel van Erp)
ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
ANI IMOTO
ANIKI-BÓBÓ
ANIMAL
ANIMAL FACTORY
ANIMAL KINGDOM
Animals
ANIMALS UNITED 3D
ANKLAGET
ANNA AND THE KING
Anna Karenina
ANNA MAGDALENA
Annabelle
Annabelle: Creation
L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Anni felici
Annie
ANNIE LEIBOVITZ: LIFE THROUGH A LENS
Annihilation
THE ANNIVERSARY PARTY
AÑO BISIESTO
UN AÑO SIN AMOR
Anomalisa
ANONYMA
Anonymous
ANOTHER DAY IN PARADISE
ANOTHER YEAR
THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Ant Man
Ant-Man and the Wasp
ANTARCTICA, A TICKET TO ETERNITY
Antboy
Antboy en de wraak van de rode furie
ANTICHRIST
ANTITRUST
ANTON
ANTONIA
ANTÔNIA
Ants on a Shrimp
ANTZ
ANUBIS & HET PAD DER ZEVEN ZONDEN
ANVIL! THE STORY OF ANVIL
ANY GIVEN SUNDAY
ANY WAY THE WIND BLOWS
ANYTHING ELSE
ANYWHERE BUT HOME
Apa
APAN
THE APARTMENT
Apenstreken
Apocalypse Now
APOCALYPSE NOW REDUX
APOCALYPTO
APOLLO 13
Apollo 18
L' Apollonide — Souvenirs de la maison close
THE APOSTLE
DIE APOTHEKERIN
APP — de film
APPALOOSA
L' apparition
L' APPARTEMENT
L' APPÂT
DE APPEL (SIB)
LES APPRENTIS
APRÈS L'AMOUR
APRÈS LA VIE
Après mai
APRILE
APT PUPIL
APU-TRILOGIE
AQUAMARINE
Aquarius
Arabian Nights (As mil e uma noites)
Araf
Arbitrage
THE ARBOR
LA ARDILLA ROJA
ARE WE DONE YET?
Area 51
Argo
THE ARISTOCRATS
DE ARISTOKATTEN
ARLINGTON ROAD
ARMADILLO
ARMAGEDDON
Army of One
ARO TOLBUKHIN. EN LA MENTE DEL ASESINO
AROUND THE BEND
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Arrietty
Arrival
The Art of Happiness
THE ART OF WAR
ARTEMISIA
ARTHUR
ARTHUR 3: DE STRIJD TUSSEN TWEE WERELDEN
ARTHUR AND THE MINIMOYS
ARTHUR EN DE WRAAK VAN MALTHAZARD
The Artist
Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
As Above So Below
AS GOOD AS IT GETS
As I Lay Dying
As I Open My Eyes
AS IT IS IN HEAVEN
DE AS VAN PHOENIX
Ascent
ASH WEDNESDAY
Ashes
ASHES OF TIME REDUX
ASK THE DUST
THE ASSASSIN (John Badham)
The Assassin (Nie Yinniang)
Assassin's Creed
ASSASSIN(S)
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON
ASSASSINS
ASSAULT ON PRECINCT 13
ASSEPOESTER EN DE KEUKENPRINS
ASSHAK, TALES FROM THE SAHARA
THE ASSOCIATE
ASTERIX & DE VIKINGEN
Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Asterix & Obelix bij de Britten
ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
ASTERIX EN OBELIX TEGEN CAESAR
ASTRO BOY
THE ASTRONAUT'S WIFE
At Any Price
AT FIRST SIGHT
AT THE END OF DAYBREAK
ATANARJUAT, THE FAST RUNNER
L' atelier
Atlantic.
ATLANTIS (Digna Sinke)
ATLANTIS (Gary Trousdale, Kirk Wise)
ATM
Atmen
Atomic Blonde
ATONEMENT
Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
ATTENBERG
Attila Marcel
AU PETIT MARGUERY
Au revoir là-haut
L' AUBERGE ESPAGNOLE
AUDITION
Auf der anderen Seite
Auf einmal
AUF WIEDERSEHEN AMERIKA
AUGUST RUSH
AUGUST: A MOMENT BEFORE THE ERUPTION
August: Osage County
EL AURA
AURORA
Aus dem Nichts
Austerlitz
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
AUSTRALIA
AUTO FOCUS
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
AUTUMN BALL
AUTUMN GOLD
AUTUMN IN NEW YORK
AUTUMN MOON
Ava (Léa Mysius over)
AVALON
Avant l'hiver
AVATAR
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES
THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
The Avengers (Joss Whedon)
The Avengers: Age Of Ultron
Avengers: Infinity War
L' avenir
AVETIK
THE AVIATOR
DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE 1
DE AVONTUREN VAN PINOKKIO
The Awakening
AWAY FROM HER
AWAY WE GO
AWAY WITH WORDS
AYURVEDA — ART OF BEING
AZULOSCUROCASINEGRO
AZUR & ASMAR