Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Bezoedeld sneeuwland

AFFLICTION

Verenigde Staten, 1997 | Paul Schrader
Na lang uitstel komt Paul Schraders voortreffelijke film Affliction (1997) alsnog in Nederland uit. Een vraaggesprek met de scenarioschrijver annex regisseur, die de autobiografische teneur van films als Taxi driver achter zich heeft gelaten en nu graag romans verfilmt. "Dit zijn zware tijden voor de kunsten."

Paul Schraders Affliction kan zijn beste film sinds tijden worden genoemd. Het in een winters Amerikaans stadje gesitueerde drama verhaalt over politieagent Wade Whitehouse (Nick Nolte), die in een mentale crisis zit en moeilijk kan communiceren met zijn ex, zijn dochtertje en zijn nieuwe vriendin (Sissy Spacek). De neerwaartse spiraal wordt versterkt door de dood van zijn moeder en het asociale gedrag van zijn alcoholische, gewelddadige vader (een fantastische bijrol van James Coburn, die daarmee een Oscar won). Wanneer een jager in de bossen onder verdachte omstandigheden om het leven komt, stort Wade zich obsessief op de zaak. Pogingen van zijn broer (Willem Dafoe) om hem op het goede spoor te krijgen zijn tevergeefs, en langzaam bouwt de film op naar een zinderende climax waarin Wade voor het eerst een confrontatie met zijn vader aangaat.
Affliction is een intense film, met enkele scènes die moeilijk te verteren zijn. Via flashbacks wordt duidelijk dat Wade als kind door zijn vader werd geslagen en gekleineerd. Het kwaad dat zo gezaaid is maakt zijn eigen leven en dat van zijn naasten tot een hel, wat aanvankelijk op een tamelijk subtiele wijze duidelijk wordt via de uitstekende dialogen en Schraders trefzekere regie. Maar de kijker weet dat Wade Whitehouse, net als Travis Bickle in Taxi driver, een tijdbom is die op een dag af moet gaan. Dat gebeurt hier op een even aangrijpende als afschuwelijke manier in een scène die de kijker na het verlaten van de zaal nog een tijdje achtervolgt.
Affliction kende een vreemde distributiegeschiedenis, die evenmin vrolijk stemt. Schrader mort: "De film werd vertoond in Venetië, waar hij hele slechte reacties kreeg en niemand hem wou kopen. Anderhalf jaar lang ging er een kopie langs het festivalcircuit, terwijl intussen de productiemaatschappij failliet ging. Kort geleden kwam de film eindelijk uit, onder andere in Japan, en werd een succes. Als jij het snapt mag je het zeggen." Dat de film door de deprimerende inhoud geen gemakkelijk project was, stond meteen vast. "Ik las het gelijknamige boek van Russell Banks en werd er helemaal door gegrepen. Ik kocht de rechten, schreef een script en kwam in contact met Banks en Nick Nolte. Zelfs met ons drieën was het ontzettend moeilijk om de financiering rond te krijgen, het kostte ons zes jaar."

Mythe
Jarenlang stond Schrader vooral bekend als de schrijver van klassiekers als Taxi driver (1976) en Raging bull (1980), waarin zijn persoonlijke beslommeringen — de Kaïn en Abel-achtige band met zijn broer Leonard, zijn drugsgebruik en fascinatie voor zelfmoord — de rode draad vormden. De tijd van sterk autobiografisch getinte scripts lijkt voorbij te zijn. "Het is een mythe dat je als filmmaker altijd iets te vertellen zou hebben. Soms kom je in een periode in het leven waarin je je helemaal niet bloot wil geven. Dan zoek je in andermans werk naar ideeën en inspiratie." Zo was The comfort of strangers (1989) een beklemmend drama naar de roman van Ian McEwan, het excentrieke Touch (1997) een boekverfilming naar Elmore Leonard, en Schrader omschrijft het recente melodrama Forever mine (1999) als "mijn Douglas Sirk-film". En hij heeft de afgelopen jaren drie scenario's voor genrefilms geschreven, waaronder een medische thriller.
In Affliction, geschreven door de in Amerika zeer populaire auteur Russell Banks, lijken meer overeenkomsten met Schraders komaf te zitten. "Ik ben opgegroeid in Michigan, dat men 'sneeuwland' noemt, ik heb ook een oudere broer, en had ook een zeer strenge vader, al was hij geen zuipende vechtjas. Met mijn fascinatie voor zelfdestructie heb ik afgerekend in Mishima (een lyrische film over de rituele zelfmoord van de Japanse schrijver Yukio Mishima, ML). Maar dat betekent niet dat je niet vaak stilstaat bij je jeugd. Het is een cliché, maar een ongelukkige jeugd is de beste vriend van een schrijver." Banks schreef ook The sweet hereafter, succesvol verfilmd door Atom Egoyan. "Russell gaf me dat boek, maar ik vond het onverfilmbaar. Ik was dan ook diep onder de indruk van Atoms adaptatie. Hij wist dat boek te kraken op een manier die mij nooit gelukt was."
Maar Affliction bleek Schrader op het lijf geschreven. "Ik vond het fantastisch dat het boek de conventies van het thrillergenre gebruikt om uiteindelijk terecht te komen bij een vreselijk intens familiedrama. Ik heb het einde wel iets veranderd. Nu bestaat het slot uit een speech van Willem Dafoe, waaruit het publiek iets kan leren over de psychologische schade die sommige kinderen wordt aangedaan. Ik vond dat de film anders zou bezwijken onder het deprimerende karakter, waardoor men de werkelijke waarde uit het oog zou verliezen."
Het maken van een boekadaptatie is een kunst op zich, zo legt hij uit. "Ieder boek is een geval apart. Neem The last temptation of Christ, waaraan ik met Martin Scorsese werkte. Er zitten wel zes films in dat boek. Het gaat erom dat je er de film uithaalt die jij wilt maken. Je kan zelfs een boek nemen dat je niet aanspreekt, er een element uitlichten dat je kan gebruiken, en dan verder werken. Na het maken van The last temptation ontstonden er overigens grote spanningen tussen Scorsese en mij. We besloten niet meer samen te werken omdat we dan echt vijanden zouden worden. Toen hij me belde om Bringing out the dead te maken, was ik dan ook zeer verrast." En dan lacherig: "Oh nee, zo zat het niet, hij belde me niet op, hij liet me bellen omdat hij dat zelf niet durfde."

Roddels
Toen Mark Cousins in zijn BBC-filmprogramma 'Scene by scene' James Coburn interviewde, vertelde deze naar aanleiding van Affliction graag weer met Schrader te willen samenwerken. De regisseur is daarover zichtbaar opgetogen, maar relativeert zijn acteursregie. "Ik denk dat goede acteerprestaties in een film voor negentig procent bepaald worden door casting. Als je de juiste acteur krijgt, op het juiste moment in zijn leven, voor de juiste rol, hoef je eigenlijk weinig meer te doen. Je moet alleen goed kijken, af en toe iets voorstellen, of je zelfs helemaal op de vlakte houden. Je kan een acteerprestatie iets aanscherpen, maar onmogelijk veranderen."
Toonde Coburn zich een bewonderaar van Schraders werkwijze, in het geruchtmakende boek Easy riders, raging bulls zette schrijver Peter Biskind de regisseur neer als een drugsverslaafde, paranoïde carrièremaker, die na de successen uit de jaren zeventig niets meer te bieden had. Schrader wimpelt de kritiek simpel af. "Dat boek staat vol roddels en geruchten, slechts de helft kan je geloven. Het boek stelt dat de jaren zeventig een gouden decennium voor Hollywood was. Om dat te onderbouwen, stelt Biskind dat de grote filmmakers van toen hun kruit hadden verschoten. Daar ben ik het niet mee eens. Toen dat boek uitkwam, had ik net Affliction gemaakt, en vroeg ik hem of hij een vertoning van de film wilde bijwonen. Hij weigerde dat pertinent, volgens mij omdat hij zijn premisse niet meer staande kon houden." Nadat Schrader hierover uitgelachen is, komt hij weer ter zake. "In de jaren zeventig was er een totaal ander publiek. De mensen wilden serieuze films zien over sociaal-politieke, relevante onderwerpen. Er kwam elke week een serieuze film uit. Ze waren zeker niet allemaal even goed, maar hoeveel serieuze films komen er nu nog uit Hollywood? Niet meer dan acht per jaar, schat ik zo."

Schatgraven
De pessimistische toon is gezet. Schrader houdt zich de laatste tijd sterk bezig met vragen over de toekomst van de mensheid en het medium film. Hij is somber, al brengt hij zijn tijding met een kwinkslag. "Ik ben pessimistisch over de toekomst in het algemeen, en zie niet waarom de film meer optimisme kan bieden dan de rest van de planeet. Dit zijn zware tijden voor de kunsten. Vooral in de vredige, welvarende westerse wereld zijn we vergeten wat kunstenaars ons kunnen bieden. Als we het moeilijk hebben of vertwijfeld zijn, stellen we veel hogere eisen aan onze kunstenaars. Nu dat niet gebeurt, worden filmmakers cynisch en ironisch, of heel oppervlakkig. Men krijgt de neiging om film tot één grote lichtshow te maken, omdat het publiek geen ingewikkelde toeren wil zien.
"Het maken van collages is de kunstvorm van nu. Als je de tv aanzet, kan je tegelijkertijd kijken naar 'I love Lucy' en films van John Ford of Quentin Tarantino. En jongeren doen dat ook daadwerkelijk. Daardoor verandert de manier van verhalen vertellen. Je kan tieners van nu bedelven met een ongekende beeldenvloed, die zij begrijpen, maar waar hun ouders niks van snappen. Over een tijdje is film een digitaal product en veranderen de oude bioscopen in musea, waar je kan zien hoe ze het vroeger deden."
Schrader beaamt dat de komst van dvd niet alleen optimale beeldkwaliteit biedt, maar ook het schatgraven naar vergeten films aantrekkelijk maakt. Hij heeft dan ook zelf een moderne thuisbioscoop. "Ik zat ooit in een panel met filmcriticus Roger Ebert, waarbij iemand zich beklaagde over het medium video. Ik vertelde hem: 'Kijk, ik zag Nosferatu voor het eerst als een 8mm-print die op een laken werd geprojecteerd. En jij zegt dat dat beter is dan video?' Maar ik denk niet dat dvd voor regisseurs zaligmakend is, al kun je het medium zelf daarvan niet de schuld geven. In de bioscoop kan je de film niet stilzetten om wat anders te gaan doen. Een medium als dvd draagt ertoe bij dat de manier van vertellen zich aanpast aan het gemak waarmee jongeren nieuwe technologie omarmen."
De filmmaker heeft daar geen problemen mee, want het gaat hem om het verhaal op zich. "Als film er niet was geweest, had ik wel iets anders gevonden om me te kunnen uiten. Ik groeide op in een streng gereformeerde omgeving. Mijn grootvader was een Fries en ik herinner me nog levendig hoe hij met mijn ooms discussieerde over de preek van zondag. Geen van hen had een opleiding genoten, maar ze zaten wel boordevol ideeën. Als ik dat vergelijk met de passiviteit van mijn kinderen, die tv kijken en videospelletjes spelen, denk ik toch dat ik er het beste af ben gekomen." Lachend: "Voordat er films waren vertelden mensen verhalen, en dat zullen ze blijven doen als de film verdwenen is. Tenminste, zolang er gezinnen blijven bestaan. Als we het gezin opheffen, wat ook mogelijk is, dan pas zal de vertelkunst écht veranderen!

Mike Lebbingtop
AFFLICTION

Januari 2001 #218

Productie
Eric Berg
Frank Isaac
Regie
Paul Schrader
Scenario
Paul Schrader, naar het gelijknamige boek van Russell Banks
Camera
Paul Sarossy
Montage
Jay Rabinowitz
Art direction
Anne Pritchard
Muziek
Michael Brook
Met
Nick Nolte
James Coburn
Sissy Spacek
Willem Dafoe
Mary Beth Hurt
Jim True
Marian Seldes

Kleur, 113 minuten

Distributie
Paradiso Entertainment
Te zien
vanaf 7 januari

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


A

À BOUT DE SOUFFLE
À bras ouverts
A casa tutti bene
A Ciambra
A DEMAIN
A DIVINA COMÉDIA
À l'aveugle
A L'ORIGINE
A la Cantábrica
A LA PLACE DU COEUR
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ
À MA SOEUR (FAT GIRL)
À MAINS NUES
À perdre la raison
À TOUT DE SUITE
A TOUTE VITESSE
A VENDRE
THE A-TEAM
A-X-L
A.I. Artificial Intelligence
A.K.A.
AALTRA
Aanmodderfakker
AANRIJDING IN MOSCOU
DE AAP
Abduction
THE ABDUCTION CLUB
ABEL
ABELTJE
ABGESCHMINKT
ABOUNA
ABOUT A BOY
ABOUT ADAM
ABOUT ELLY
About Last Night
ABOUT SCHMIDT
About Time
Above Us All
El abrazo de la serpiente
EL ABRAZO PARTIDO
LOS ABRAZOS ROTOS
ABRE LOS OJOS
Abrir puertas y ventanas
ABSOLUTE GIGANTEN
ABSOLUTE POWER
Absolutely Fabulous: The Movie
Las acacias
ACCELERATOR
ACCIDENTAL HERO
THE ACCIDENTAL HUSBAND
THE ACCIDENTAL SPY
ACCION MUTANTE
L' ACCOMPAGNATRICE
The Accountant
ACE VENTURA: PET DETECTIVE
ACE VENTURA: WHEN NATURE CALLS
Acht Stunden sind kein Tag
Achtste-groepers huilen niet
THE ACID HOUSE
ACROSS THE UNIVERSE
The Act of Killing
Act of Valor
ADAM & PAUL
ADAM'S APPLES
ADAM'S RIB
ADAPTATION.
ADDAMS FAMILY VALUES
ADDICTED TO LOVE
ADDO, KONING DER DIEREN
ADELHEID
Adem
Adieu au langage
Adieu Berthe
ADIEU FORAIN
ADIEU, PLANCHER DES VACHES!
Les adieux à la Reine
Adios Amigos
THE ADJUSTMENT BUREAU
Admission
ADORATION
ADRENALINE
ADRIENN PAL
Adrift (Baltasar Kormákur)
ADRIFT (Bui Thac Chuyen)
ADVENTURELAND
THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT
The Adventures of Tintin
L' ADVERSAIRE
ADVOCAAT VAN DE HANEN
ADVOCAATJE LEEF JE NOG?
AE FOND KISS
AEON FLUX
AFBLIJVEN
AFFAIR PLAY
UNE AFFAIRE DE GOÛT
LES AFFINITÉS ÉLECTIVES
AFFLICTION
AFRAID OF THE DARK
ÀFRICA
AFRICA UNITED
THE AFRICAN QUEEN
African Safari
Afscheid van de maan
After Earth
AFTER LIFE
After the Storm
AFTER THE SUNSET
After the Tone
AFTER THE WEDDING
AFTERGLOW
Aftermath
AFTERSCHOOL
AGAINST THE ROPES
AGATA E LA TEMPESTA
The Age of Adaline
THE AGE OF INNOCENCE
AGENT CODY BANKS
AGENT CODY BANKS 2
AGORA
THE AGRONOMIST
AGUA FRÍA DEL MAR
AI NO SHINSEKAI (A NEW LOVE IN TOKYO/TOKYO DECADENCE 2)
Ai Weiwei: Never Sorry
AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
AIMÉE & JAGUAR
Ain't Them Bodies Saints
AIR BUD
AIR BUD: DE TOPSCOORDER
UN AIR DE FAMILLE
AIR DOLL
AIR FORCE ONE
AIRHEADS
Aita
AJAMI
AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
ALAMAR
THE ALAMO
ALASKA
ALATRISTE
Albert Nobbs
Alberta
ALBINO ALLIGATOR
Alceste à bicyclette
ALEGRÍA
ALETTA JACOBS: HET HOOGSTE STREVEN
Alex Cross
ALEX VAN WARMERDAM DVD-BOX
Alex van Warmerdam: Gebouwd voor de film
ALEXANDER
ALEXANDER NEVSKY
ALEXANDRA
ALEXANDRA'S PROJECT
ALFIE
ALI
ALI G INDAHOUSE
ALI ZAOUA
ALIAS KURBAN SAÏD
Alias Maria
ALIBI
ALICE
ALICE IN WONDERLAND
Alice Through the Looking Glass
ALIEN LEGACY BOX
ALIEN RESURRECTION
ALIEN VS PREDATOR
ALIEN VS PREDATOR 2
ALIEN — THE DIRECTOR'S CUT
Alien: Covenant
ALIVE
All Eyez on Me
ALL GOD'S CHILDREN CAN DANCE
All is Lost
ALL MEN ARE MORTAL
ALL NIGHT HORROR SHOW 9
ALL OR NOTHING
All Quiet on the Western Front
All Roads Lead to Rome
ALL STARS
All stars 2: Old stars
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
ALL THE INVISIBLE CHILDREN
All the Money in the World
ALL THE PRETTY HORSES
ALL THE RIGHT NOISES
ALL THINGS FAIR
All You Need is Me
ALLE TIJD
Alleen maar nette mensen
Alléluia
Alleman (Workshop Filmkritiek)
Alles is familie
ALLES IS LIEFDE
ALLES MOET WEG
ALLES STROOMT
Alles van waarde
Alles voor elkaar
Allied
Almanya — Wilkommen in Deutschland
ALMOST FAMOUS
Alone in Berlin
ALONG CAME A SPIDER
ALONG CAME POLLY
Aloys
Alpha
ALPHA & OMEGA 3D
ALPHA DOG
Alphabet
ALPHAVILLE
Alps
Als je verliefd wordt
ALS KAT EN HOND
ALTIPLANO
ALVIN & THE CHIPMUNKS 2
Alvin & The Chipmunks 3
ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Alvin en de Chipmunks: The Road Chip
ALZA LA TESTA
AM SEIDENEN FADEN
L' amant double
LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR
Los amantes pasajeros
LES AMANTS CRIMINELS
LES AMANTS RÉGULIERS
The Amazing Catfish
AMAZING GRACE
The Amazing Spider-Man 2 3D
The Amazing Spider-Man 3D
AMAZONES
Amazonia
AMEN.
AMER
AMERICA'S SWEETHEARTS
THE AMERICAN
American Assassin
AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BUFFALO
AMERICAN CUISINE (CUISINE AMÉRICAINE)
American Dreams (lost and found)
AMERICAN DREAMZ
AMERICAN GANGSTER
AMERICAN HISTORY X
American Honey
American Made
American Pastoral
AMERICAN PIE
AMERICAN PIE 2
American Pie: The Reunion
AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)
THE AMERICAN PRESIDENT
AMERICAN PSYCHO
American Sniper
AMERICAN SPLENDOR
American Ultra
AN AMERICAN WEREWOLF IN PARIS
AMERRIKA
L' AMI HOLLANDAIS
L' AMICO DI FAMIGLIA
AMIN
AMISTAD
AMITYVILLE HORROR
AMNESIA
AMONG HORSES AND MEN
L' AMORE MOLESTO
AMORES PERROS
Amori fragili
Amour
Un amour de jeunesse
Amour fou (Jessica Hausner over)
LES AMOURS IMAGINAIRES
AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE
Amy
AMY'S ORGASM
An
AN ALAN SMITHEE FILM: BURN HOLLYWOOD BURN
AN ANGEL FOR MAY
AN AWFULLY BIG ADVENTURE
AN EDUCATION
AN ENGLISHMAN IN NEW YORK
AN IDEAL HUSBAND
AN INCONVENIENT TRUTH
An Inconvenient Truth 2
AN UNFINISHED LIFE
Ana ana
L' anabase
ANACONDA
ANACONDAS
ANALYZE THAT
ANALYZE THIS
ANASTASIA
ANATOMIE
ANCHE LIBERO VA BENE
THE ANCHORAGE
Anchorman 2: The Legend Continues
The Ancient Woods
And Everything is Going Fine
AND NOW... LADIES AND GENTLEMEN
And So It Goes
AND THE BAND PLAYED ON
AND WHEN DID YOU LAST SEE YOUR FATHER
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
ANDRE
The Andrei Tarkovsky Collection
ANDROMEDIA
ANGEL
ANGEL BABY
ANGEL EYES
ANGEL ON THE RIGHT
ANGELA'S ASHES
ANGÈLE ET TONY
THE ANGELIC CONVERSATION
ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
ANGELS OF THE UNIVERSE
The Angels' Share
ANGER MANAGEMENT
LES ANGES GARDIENS
ANGIE (Martha Coolidge)
ANGIE (Martin Lagestee)
L' ANGLAISE ET LE DUC
Angry Birds Movie
Angry Indian Goddesses
ANGST (Georg Kargl)
ANGST (Michiel van Erp)
ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
ANI IMOTO
ANIKI-BÓBÓ
ANIMAL
ANIMAL FACTORY
ANIMAL KINGDOM
Animals
ANIMALS UNITED 3D
ANKLAGET
ANNA AND THE KING
Anna Karenina
ANNA MAGDALENA
Annabelle
Annabelle: Creation
L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Anni felici
Annie
ANNIE LEIBOVITZ: LIFE THROUGH A LENS
Annihilation
THE ANNIVERSARY PARTY
AÑO BISIESTO
UN AÑO SIN AMOR
Anomalisa
ANONYMA
Anonymous
ANOTHER DAY IN PARADISE
ANOTHER YEAR
THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Ant Man
Ant-Man and the Wasp
ANTARCTICA, A TICKET TO ETERNITY
Antboy
Antboy en de wraak van de rode furie
ANTICHRIST
ANTITRUST
ANTON
ANTONIA
ANTÔNIA
Ants on a Shrimp
ANTZ
ANUBIS & HET PAD DER ZEVEN ZONDEN
ANVIL! THE STORY OF ANVIL
ANY GIVEN SUNDAY
ANY WAY THE WIND BLOWS
ANYTHING ELSE
ANYWHERE BUT HOME
Apa
APAN
THE APARTMENT
Apenstreken
Apocalypse Now
APOCALYPSE NOW REDUX
APOCALYPTO
APOLLO 13
Apollo 18
L' Apollonide — Souvenirs de la maison close
THE APOSTLE
DIE APOTHEKERIN
APP — de film
APPALOOSA
L' apparition
L' APPARTEMENT
L' APPÂT
DE APPEL (SIB)
LES APPRENTIS
APRÈS L'AMOUR
APRÈS LA VIE
Après mai
APRILE
APT PUPIL
APU-TRILOGIE
AQUAMARINE
Aquarius
Arabian Nights (As mil e uma noites)
Araf
Arbitrage
THE ARBOR
LA ARDILLA ROJA
ARE WE DONE YET?
Area 51
Argo
THE ARISTOCRATS
DE ARISTOKATTEN
ARLINGTON ROAD
ARMADILLO
ARMAGEDDON
Army of One
ARO TOLBUKHIN. EN LA MENTE DEL ASESINO
AROUND THE BEND
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Arrietty
Arrival
The Art of Happiness
THE ART OF WAR
ARTEMISIA
ARTHUR
ARTHUR 3: DE STRIJD TUSSEN TWEE WERELDEN
ARTHUR AND THE MINIMOYS
ARTHUR EN DE WRAAK VAN MALTHAZARD
The Artist
Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
As Above So Below
AS GOOD AS IT GETS
As I Lay Dying
As I Open My Eyes
AS IT IS IN HEAVEN
DE AS VAN PHOENIX
Ascent
ASH WEDNESDAY
Ashes
ASHES OF TIME REDUX
ASK THE DUST
THE ASSASSIN (John Badham)
The Assassin (Nie Yinniang)
Assassin's Creed
ASSASSIN(S)
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON
ASSASSINS
ASSAULT ON PRECINCT 13
ASSEPOESTER EN DE KEUKENPRINS
ASSHAK, TALES FROM THE SAHARA
THE ASSOCIATE
ASTERIX & DE VIKINGEN
Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Asterix & Obelix bij de Britten
ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
ASTERIX EN OBELIX TEGEN CAESAR
ASTRO BOY
THE ASTRONAUT'S WIFE
At Any Price
AT FIRST SIGHT
AT THE END OF DAYBREAK
ATANARJUAT, THE FAST RUNNER
L' atelier
Atlantic.
ATLANTIS (Digna Sinke)
ATLANTIS (Gary Trousdale, Kirk Wise)
ATM
Atmen
Atomic Blonde
ATONEMENT
Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
ATTENBERG
Attila Marcel
AU PETIT MARGUERY
Au revoir là-haut
L' AUBERGE ESPAGNOLE
AUDITION
Auf der anderen Seite
Auf einmal
AUF WIEDERSEHEN AMERIKA
AUGUST RUSH
AUGUST: A MOMENT BEFORE THE ERUPTION
August: Osage County
EL AURA
AURORA
Aus dem Nichts
Austerlitz
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
AUSTRALIA
AUTO FOCUS
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
AUTUMN BALL
AUTUMN GOLD
AUTUMN IN NEW YORK
AUTUMN MOON
Ava (Léa Mysius over)
AVALON
Avant l'hiver
AVATAR
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES
THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
The Avengers (Joss Whedon)
The Avengers: Age Of Ultron
Avengers: Infinity War
L' avenir
AVETIK
THE AVIATOR
DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE 1
DE AVONTUREN VAN PINOKKIO
The Awakening
AWAY FROM HER
AWAY WE GO
AWAY WITH WORDS
AYURVEDA — ART OF BEING
AZULOSCUROCASINEGRO
AZUR & ASMAR