The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Geef het publiek hun idolen

ADRENALINE

Nederland/Zuid-Afrika, 2003 | Roel Reiné
Wat Lek en The delivery al deden vermoeden, wordt deze maand met de uitbreng van Adrenaline en Van God los bevestigd: de Nederlandse genrefilm is aan een nieuwe opmars begonnen. Tijd voor een dubbelinterview met twee trotse geestelijk vaders: Pieter Kuijpers en Roel Reiné. "Ik wil geen kunst maken. Ik wil entertainen."

Was een genrefilm tien jaar geleden nog een minderwaardig en oppervlakkig ding, voor de huidige generatie filmmakers is het niet langer een vies woord. Na de horrorfilms (De lift, Amsterdamned) en Flodder-films (1986, 1992, 1995) van Dick Maas werd het midden jaren negentig stil rond de Nederlandse genrefilm. Op een enkele poging na, zoals het curieuze Intensive care (1991) van Dorna X. De Rouveroy, dat als thriller was bedoeld maar door een criticus werd afgedaan als 'een misse tienerkomedie met horror-franje'. Na Rudolf van den Bergs De Johnsons (1992) was er nog de actiefilm Angie (1993), die 'de Spetters van de jaren negentig' had moeten worden, maar daar niet brutaal genoeg voor was.
Na de erotische thriller De flat (1994) leek het gedaan met de Nederlandse traditie van de wansmaak. Maar sinds de opkomst van de cv-regeling en de publieksfilm-vriendelijke houding van het Filmfonds duiken er weer eigenzinnige Nederlandse genrefilms op in de bioscoop: de politiethriller Lek van Jean van de Velde en de actiefilm The delivery van Roel Reiné, gevolgd door de musical Ja zuster, nee zuster.
Deze maand gaan maar liefst twee genrefilms in première: de misdaadthriller Van God los en de actiethriller Adrenaline van Roel Reiné. De in Venlo opgegroeide Kuijpers baseerde zijn film op de gebeurtenissen rond de Bende van Venlo, die het land begin jaren negentig opschrok met een reeks brute roofmoorden. Kuijpers: "Ik kende die jongens van gezicht. Ze waren een stuk jonger dan ik."

Ambitie
Reiné had het lef om ondanks de vernietigende kritieken op zijn eersteling The delivery opnieuw een Engelstalige genrefilm te maken. Dit keer geen onervaren drugskoeriers op de openbare weg, maar een jonge advocaat op zoek naar zijn vriendin onder 'white trash thrill seekers'.
Reiné: "Ik genoot ervan dat The delivery drie maanden in de top drie van de videoverhuur in Moskou stond en dat ik er in Bangkok illegale kopieën van tegenkwam. Toen ik in Singapore een videotheek binnenliep en vroeg of ze The delivery hadden, zei de man achter de toonbank: "Ah, the movie with the car dropping down! We're sold out."
Waar Adrenaline het waarschijnlijk opnieuw van het videocircuit zal moeten hebben, maakt Van God los kans op vertoning in Cannes. Kuijpers: "Het zou te gek zijn als hij daar wordt gedraaid, maar daar maak ik geen film voor. Mijn hoop is dat er vooral veel mensen naar mijn film gaan kijken, daar gaat het mij om." Reiné, die evenmin de ambitie heeft om festivalfilms te maken, verheugt zich op het Moskouse filmfestival later dit jaar. Reiné, ter geruststelling: "Stel je daar geen Gouden Palm-werk bij voor, het is een heel plat genrefilmfestival."
Adrenaline zal daar niet misstaan met zijn B-film-uitstraling, die vooral is te wijten aan de ondermaatse prestaties van de nogal onbekende jonge cast. Aan het dynamische camerawerk van Reiné ligt het zeker niet, en de plotwendingen aan het slot zorgen ook nog voor een paar verrassinkjes. In Van God los stijgen niet alleen de acteerprestaties tot grotere hoogte, ook de psychologie van de personages is verder uitgediept. Het draait er niet om de knikkers zoals in Adrenaline, maar om de motivatie achter het jatten ervan en om de onderlinge relatie tussen de dieven. Kuijpers is er in geslaagd een duistere sfeer te creëren die je meteen naar de keel grijpt en pas bij de aftiteling weer langzaam loslaat.
Reiné en Kuijpers, respectievelijk 33 en 34 jaar, hebben geen van beide de Filmacademie doorlopen. Ze studeerden Theaterwetenschappen (Kuijpers) en Filmkunde (Reiné) voor ze zich verder ontwikkelden in de tv-wereld, waar ze opklommen tot regisseur van series als 'Westenwind' (Kuijpers), 'Finals' (Kuijpers), 'Fort Alpha' (Reiné) en '12 steden, 13 ongelukken' (beiden). Kuijpers: "Iedere aflevering van '12 steden, 13 ongelukken' was een speelfilmpje op zich. Reiné: "De ene keer maakte ik een horrorfilmpje, dan weer een thriller, en soms een komedie, je kon daar al die genres uitproberen."

Veronica-blad
Kuijpers: "Het leuke aan het maken van een genrefilm is dat de filmgeschiedenis over je schouder meekijkt. Met elk shot dat je draait weet je: dit is allemaal al gedaan, ik moet nu weer iets nieuws maken, iets anders doen. Niet het genre is het uitgangspunt. Je doet wat je denkt dat bij het verhaal hoort, en dat blijkt dan een genre te zijn."
Wat opvalt is dat beide regisseurs voor hun films geen theater- maar televisiemensen inschakelden: Georgina Verbaan voor Adrenaline, Angela Schijf, Egbert-Jan Weeber en Tygo Gernandt voor Van God los. Kuijpers: "Ik vind de stap van televisie naar film veel logischer dan die van theater naar film, en het past ook beter bij onze manier van film maken."
Reiné: "Soapies hebben veel routine, dus die kunnen direct presteren. Theateracteurs nemen een ander soort discipline mee. Als je tegen een theateracteur zegt: ga daar even staan en doe even niets want we gaan nu een medium inrijdertje maken, dan moet je eerst nog een half uur discussiëren over wat de intentie is van dat moment. Daar heb ik geen tijd voor."
Maar de 'keuze' voor populaire televisie-acteurs komt in diepste wezen voort uit een gebrek aan exclusieve filmacteurs. Reiné: "Het probleem in Nederland is dat we geen echte filmsterren hebben, omdat geen enkele 'kwaliteits'-speelfilmacteur geprofileerd wil worden op de cover van het Veronica-blad. Onze sterren zijn daarom de tv-soapies. Wil je een publiek naar de bioscoop krijgen, dan moet je het publiek hun idolen geven."
Of hun films op een zelfde ontvangst kunnen rekenen als de genrefilms van een decennium geleden, is voor de makers geen kopzorg. Reiné: "Ik ben verguisd om The delivery, afgemaakt! Vooral door de arthoek van de filmwereld, want ik maakte natuurlijk rotzooi in plaats van kunst. Maar ik wil geen kunst maken. Ik wil entertainen. Ik denk dat we gewoon een andere generatie zijn. Wij waren drie, vier jaar geleden televisie aan het maken. En we zijn opgevoed met Spielberg." Kuijpers vult aan: "En niet met de jaren zestig-experimenten. Van Taxi driver tot Indiana Jones, dat zijn onze films." Reiné: "Wat wij bedenken en maken, zijn avonturenfilms — dat vind ik eigenlijk nog de beste omschrijving. À la Spielbergs vroege werk, maar dan rauwer en Europeser."

Karin Wolfstop
ADRENALINE

April 2003 #243

Productie
Andrew Ackerman
Aliefka Bijlsma
Alan Greenspan
San Fu Maltha
Roel Reiné
Dirk Jan Weijers
Regie en camera
Roel Reiné
Senario
Aliefka Bijlsma
Roel Reiné
Muziek
Roel Kronenberg
Montage
Herman P. Koerts
Roel Reiné
Art direction
Bram van de Ven
Met
Jason Fijal
Georgina Verbaan
Daniel Louis Rivas

Kleur

Distributie
A-Film
Te zien
vanaf 17 april

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


A

À BOUT DE SOUFFLE
À bras ouverts
A Ciambra
A DEMAIN
A DIVINA COMÉDIA
À l'aveugle
A L'ORIGINE
A la Cantábrica
A LA PLACE DU COEUR
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ
À MA SOEUR (FAT GIRL)
À MAINS NUES
À perdre la raison
À TOUT DE SUITE
A TOUTE VITESSE
A VENDRE
THE A-TEAM
A.I. Artificial Intelligence
A.K.A.
AALTRA
Aanmodderfakker
AANRIJDING IN MOSCOU
DE AAP
Abduction
THE ABDUCTION CLUB
ABEL
ABELTJE
ABGESCHMINKT
ABOUNA
ABOUT A BOY
ABOUT ADAM
ABOUT ELLY
About Last Night
ABOUT SCHMIDT
About Time
Above Us All
El abrazo de la serpiente
EL ABRAZO PARTIDO
LOS ABRAZOS ROTOS
ABRE LOS OJOS
Abrir puertas y ventanas
ABSOLUTE GIGANTEN
ABSOLUTE POWER
Absolutely Fabulous: The Movie
Las acacias
ACCELERATOR
ACCIDENTAL HERO
THE ACCIDENTAL HUSBAND
THE ACCIDENTAL SPY
ACCION MUTANTE
L' ACCOMPAGNATRICE
The Accountant
ACE VENTURA: PET DETECTIVE
ACE VENTURA: WHEN NATURE CALLS
Acht Stunden sind kein Tag
Achtste-groepers huilen niet
THE ACID HOUSE
ACROSS THE UNIVERSE
The Act of Killing
Act of Valor
ADAM & PAUL
ADAM'S APPLES
ADAM'S RIB
ADAPTATION.
ADDAMS FAMILY VALUES
ADDICTED TO LOVE
ADDO, KONING DER DIEREN
ADELHEID
Adem
Adieu au langage
Adieu Berthe
ADIEU FORAIN
ADIEU, PLANCHER DES VACHES!
Les adieux à la Reine
Adios Amigos
THE ADJUSTMENT BUREAU
Admission
ADORATION
ADRENALINE
ADRIENN PAL
Adrift (Baltasar Kormákur)
ADRIFT (Bui Thac Chuyen)
ADVENTURELAND
THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT
The Adventures of Tintin
L' ADVERSAIRE
ADVOCAAT VAN DE HANEN
ADVOCAATJE LEEF JE NOG?
AE FOND KISS
AEON FLUX
AFBLIJVEN
AFFAIR PLAY
UNE AFFAIRE DE GOÛT
LES AFFINITÉS ÉLECTIVES
AFFLICTION
AFRAID OF THE DARK
ÀFRICA
AFRICA UNITED
THE AFRICAN QUEEN
African Safari
Afscheid van de maan
After Earth
AFTER LIFE
After the Storm
AFTER THE SUNSET
After the Tone
AFTER THE WEDDING
AFTERGLOW
Aftermath
AFTERSCHOOL
AGAINST THE ROPES
AGATA E LA TEMPESTA
The Age of Adaline
THE AGE OF INNOCENCE
AGENT CODY BANKS
AGENT CODY BANKS 2
AGORA
THE AGRONOMIST
AGUA FRÍA DEL MAR
AI NO SHINSEKAI (A NEW LOVE IN TOKYO/TOKYO DECADENCE 2)
Ai Weiwei: Never Sorry
AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
AIMÉE & JAGUAR
Ain't Them Bodies Saints
AIR BUD
AIR BUD: DE TOPSCOORDER
UN AIR DE FAMILLE
AIR DOLL
AIR FORCE ONE
AIRHEADS
Aita
AJAMI
AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
ALAMAR
THE ALAMO
ALASKA
ALATRISTE
Albert Nobbs
Alberta
ALBINO ALLIGATOR
Alceste à bicyclette
ALEGRÍA
ALETTA JACOBS: HET HOOGSTE STREVEN
Alex Cross
ALEX VAN WARMERDAM DVD-BOX
Alex van Warmerdam: Gebouwd voor de film
ALEXANDER
ALEXANDER NEVSKY
ALEXANDRA
ALEXANDRA'S PROJECT
ALFIE
ALI
ALI G INDAHOUSE
ALI ZAOUA
ALIAS KURBAN SAÏD
Alias Maria
ALIBI
ALICE
ALICE IN WONDERLAND
Alice Through the Looking Glass
ALIEN LEGACY BOX
ALIEN RESURRECTION
ALIEN VS PREDATOR
ALIEN VS PREDATOR 2
ALIEN — THE DIRECTOR'S CUT
Alien: Covenant
ALIVE
All Eyez on Me
ALL GOD'S CHILDREN CAN DANCE
All is Lost
ALL MEN ARE MORTAL
ALL NIGHT HORROR SHOW 9
ALL OR NOTHING
All Quiet on the Western Front
All Roads Lead to Rome
ALL STARS
All stars 2: Old stars
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
ALL THE INVISIBLE CHILDREN
All the Money in the World
ALL THE PRETTY HORSES
ALL THE RIGHT NOISES
ALL THINGS FAIR
All You Need is Me
ALLE TIJD
Alleen maar nette mensen
Alléluia
Alleman (Workshop Filmkritiek)
Alles is familie
ALLES IS LIEFDE
ALLES MOET WEG
ALLES STROOMT
Alles van waarde
Alles voor elkaar
Allied
Almanya — Wilkommen in Deutschland
ALMOST FAMOUS
Alone in Berlin
ALONG CAME A SPIDER
ALONG CAME POLLY
Aloys
ALPHA & OMEGA 3D
ALPHA DOG
Alphabet
ALPHAVILLE
Alps
Als je verliefd wordt
ALS KAT EN HOND
ALTIPLANO
ALVIN & THE CHIPMUNKS 2
Alvin & The Chipmunks 3
ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Alvin en de Chipmunks: The Road Chip
ALZA LA TESTA
AM SEIDENEN FADEN
L' amant double
LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR
Los amantes pasajeros
LES AMANTS CRIMINELS
LES AMANTS RÉGULIERS
The Amazing Catfish
AMAZING GRACE
The Amazing Spider-Man 2 3D
The Amazing Spider-Man 3D
AMAZONES
Amazonia
AMEN.
AMER
AMERICA'S SWEETHEARTS
THE AMERICAN
American Assassin
AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BUFFALO
AMERICAN CUISINE (CUISINE AMÉRICAINE)
American Dreams (lost and found)
AMERICAN DREAMZ
AMERICAN GANGSTER
AMERICAN HISTORY X
American Honey
American Made
American Pastoral
AMERICAN PIE
AMERICAN PIE 2
American Pie: The Reunion
AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)
THE AMERICAN PRESIDENT
AMERICAN PSYCHO
American Sniper
AMERICAN SPLENDOR
American Ultra
AN AMERICAN WEREWOLF IN PARIS
AMERRIKA
L' AMI HOLLANDAIS
L' AMICO DI FAMIGLIA
AMIN
AMISTAD
AMITYVILLE HORROR
AMNESIA
AMONG HORSES AND MEN
L' AMORE MOLESTO
AMORES PERROS
Amori fragili
Amour
Un amour de jeunesse
Amour fou (Jessica Hausner over)
LES AMOURS IMAGINAIRES
AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE
Amy
AMY'S ORGASM
An
AN ALAN SMITHEE FILM: BURN HOLLYWOOD BURN
AN ANGEL FOR MAY
AN AWFULLY BIG ADVENTURE
AN EDUCATION
AN ENGLISHMAN IN NEW YORK
AN IDEAL HUSBAND
AN INCONVENIENT TRUTH
An Inconvenient Truth 2
AN UNFINISHED LIFE
Ana ana
L' anabase
ANACONDA
ANACONDAS
ANALYZE THAT
ANALYZE THIS
ANASTASIA
ANATOMIE
ANCHE LIBERO VA BENE
THE ANCHORAGE
Anchorman 2: The Legend Continues
And Everything is Going Fine
AND NOW... LADIES AND GENTLEMEN
And So It Goes
AND THE BAND PLAYED ON
AND WHEN DID YOU LAST SEE YOUR FATHER
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
ANDRE
The Andrei Tarkovsky Collection
ANDROMEDIA
ANGEL
ANGEL BABY
ANGEL EYES
ANGEL ON THE RIGHT
ANGELA'S ASHES
ANGÈLE ET TONY
THE ANGELIC CONVERSATION
ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
ANGELS OF THE UNIVERSE
The Angels' Share
ANGER MANAGEMENT
LES ANGES GARDIENS
ANGIE (Martha Coolidge)
ANGIE (Martin Lagestee)
L' ANGLAISE ET LE DUC
Angry Birds Movie
Angry Indian Goddesses
ANGST (Georg Kargl)
ANGST (Michiel van Erp)
ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
ANI IMOTO
ANIKI-BÓBÓ
ANIMAL
ANIMAL FACTORY
ANIMAL KINGDOM
Animals
ANIMALS UNITED 3D
ANKLAGET
ANNA AND THE KING
Anna Karenina
ANNA MAGDALENA
Annabelle
Annabelle: Creation
L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Anni felici
Annie
ANNIE LEIBOVITZ: LIFE THROUGH A LENS
Annihilation
THE ANNIVERSARY PARTY
AÑO BISIESTO
UN AÑO SIN AMOR
Anomalisa
ANONYMA
Anonymous
ANOTHER DAY IN PARADISE
ANOTHER YEAR
THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Ant Man
Ant-Man and the Wasp
ANTARCTICA, A TICKET TO ETERNITY
Antboy
Antboy en de wraak van de rode furie
ANTICHRIST
ANTITRUST
ANTON
ANTONIA
ANTÔNIA
Ants on a Shrimp
ANTZ
ANUBIS & HET PAD DER ZEVEN ZONDEN
ANVIL! THE STORY OF ANVIL
ANY GIVEN SUNDAY
ANY WAY THE WIND BLOWS
ANYTHING ELSE
ANYWHERE BUT HOME
Apa
APAN
THE APARTMENT
Apenstreken
Apocalypse Now
APOCALYPSE NOW REDUX
APOCALYPTO
APOLLO 13
Apollo 18
L' Apollonide — Souvenirs de la maison close
THE APOSTLE
DIE APOTHEKERIN
APP — de film
APPALOOSA
L' apparition
L' APPARTEMENT
L' APPÂT
DE APPEL (SIB)
LES APPRENTIS
APRÈS L'AMOUR
APRÈS LA VIE
Après mai
APRILE
APT PUPIL
APU-TRILOGIE
AQUAMARINE
Aquarius
Arabian Nights (As mil e uma noites)
Araf
Arbitrage
THE ARBOR
LA ARDILLA ROJA
ARE WE DONE YET?
Area 51
Argo
THE ARISTOCRATS
DE ARISTOKATTEN
ARLINGTON ROAD
ARMADILLO
ARMAGEDDON
Army of One
ARO TOLBUKHIN. EN LA MENTE DEL ASESINO
AROUND THE BEND
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Arrietty
Arrival
The Art of Happiness
THE ART OF WAR
ARTEMISIA
ARTHUR
ARTHUR 3: DE STRIJD TUSSEN TWEE WERELDEN
ARTHUR AND THE MINIMOYS
ARTHUR EN DE WRAAK VAN MALTHAZARD
The Artist
Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
As Above So Below
AS GOOD AS IT GETS
As I Lay Dying
As I Open My Eyes
AS IT IS IN HEAVEN
DE AS VAN PHOENIX
Ascent
ASH WEDNESDAY
Ashes
ASHES OF TIME REDUX
ASK THE DUST
THE ASSASSIN (John Badham)
The Assassin (Nie Yinniang)
Assassin's Creed
ASSASSIN(S)
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON
ASSASSINS
ASSAULT ON PRECINCT 13
ASSEPOESTER EN DE KEUKENPRINS
ASSHAK, TALES FROM THE SAHARA
THE ASSOCIATE
ASTERIX & DE VIKINGEN
Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Asterix & Obelix bij de Britten
ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
ASTERIX EN OBELIX TEGEN CAESAR
ASTRO BOY
THE ASTRONAUT'S WIFE
At Any Price
AT FIRST SIGHT
AT THE END OF DAYBREAK
ATANARJUAT, THE FAST RUNNER
L' atelier
Atlantic.
ATLANTIS (Digna Sinke)
ATLANTIS (Gary Trousdale, Kirk Wise)
ATM
Atmen
Atomic Blonde
ATONEMENT
Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
ATTENBERG
Attila Marcel
AU PETIT MARGUERY
Au revoir là-haut
L' AUBERGE ESPAGNOLE
AUDITION
Auf der anderen Seite
Auf einmal
AUF WIEDERSEHEN AMERIKA
AUGUST RUSH
AUGUST: A MOMENT BEFORE THE ERUPTION
August: Osage County
EL AURA
AURORA
Aus dem Nichts
Austerlitz
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
AUSTRALIA
AUTO FOCUS
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
AUTUMN BALL
AUTUMN GOLD
AUTUMN IN NEW YORK
AUTUMN MOON
Ava (Léa Mysius over)
AVALON
Avant l'hiver
AVATAR
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES
THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
The Avengers (Joss Whedon)
The Avengers: Age Of Ultron
Avengers: Infinity War
L' avenir
AVETIK
THE AVIATOR
DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE 1
DE AVONTUREN VAN PINOKKIO
The Awakening
AWAY FROM HER
AWAY WE GO
AWAY WITH WORDS
AYURVEDA — ART OF BEING
AZULOSCUROCASINEGRO
AZUR & ASMAR