The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Angst en onvrede in de nieuwe wereld

AMERICAN HISTORY X

Verenigde Staten, 1998 | Tony Kaye
'American history X is misschien wel de fascinerendste film die een regisseur ooit heeft willen verloochenen', schreef Entertainment Weekly naar aanleiding van Tony Kayes debuutfilm over de white power-beweging in Amerika toen de regisseur zijn naam van de titelrol wilde halen. Ondanks ruzies tussen de filmmaker en hoofdrolspeler Edward Norton, die het steeds ondoorzichtiger maakten wie van hen nu de final cut heeft gehad, is het resultaat in ieder geval ijzersterk.

Twee versprekingen, een denkfout en hoe de verbeelding altijd door een ondenkbare werkelijkheid wordt ingehaald. Het was minister De Grave, die naar aanleiding van de stroom vluchtelingen die Kosovo verliet, per trein, opeengepakt, zocht naar een metafoor die kon omschrijven wat zijn ogen zagen, maar niet konden geloven: "Het leek Schindler's list wel!" Het was Paul Witteman, die in een discussie in het televisieprogramma Barend & Witteman over oorlogspropaganda en beeldvorming in de media zei: "Neem dan de invasie in Normandië, Saving private Ryan, we hebben het allemaal gezien." Het was de regering van Iran die in haar officiële reactie op het bloedbad op de middelbare school in het Amerikaanse Littleton, waar een tweetal scholieren vijftien medeleerlingen doodschoot alvorens een einde te maken aan hun eigen leven, meende: "Het is de eigen schuld van de Amerikanen. Dat komt door al die gewelddadige films." "It's a beautiful day to die", schijnen de jeugdige moordenaars verwijzend naar Scream te hebben geroepen voordat ze het vuur op hun klasgenoten openden. Voer voor vooroordelen over die vermaledijde filmkunst dus. En het was Patricia Cornwell, juriste, voormalige patholoog anatome en gevierd detectiveschrijfster die in haar meest recente thriller Zuiderkruis een Amerikaanse schooljongen ten tonele voert die opgezweept door zijn eigen machtswellust en geilheid scholieren terroriseert, berovingen beraamt, moorden pleegt en tot slot een massaslachting op poten zet tijdens de jaarlijkse parade voor deze of gene vergeten held.

Rechtse sympathieën
Cornwell kan haar hoofdpersoon gewoon slecht laten zijn, want hij is verzonnen, met ouders die gewoonweg niet kunnen geloven dat hun zoon zo slecht kan zijn. Net zoals wij eigenlijk niet kunnen geloven dat er slechtheid in de wereld is. En daarom is het zelfs voor politici en opiniemakers makkelijker om te geloven dat de slechtheid in de wereld ons aan een film doet denken, dan aan onze eigen geschiedenis.
Hoe slechter de wereld om ons heen zich manifesteert, hoe meer wij geloven dat de mens van nature goed is en wie niet goed is gek of ziek of wat dan ook en slechtheid een bedenksel. Hoe geruststellend schreven de Amerikaanse correspondenten in hun commentaren op de schietpartij in Littleton dat de Trenchcoat Mafia, waartoe de daders behoorden, bekend stond om z'n extreem-rechtse sympathieën en ze met opzet de verjaardag van Adolf Hitler hadden uitgekozen voor hun actie. Daarmee zijn hun daden in ieder geval verklaard, en hoe verwerpelijk ook, begrijpelijk, in te kaderen, af te straffen, te hervormen.
Die behoefte aan analyse kenmerkt ook American history X, de debuutfilm van de Britse reclamemaker Tony Kaye, een registratie van de manier waarop de ideologie van de Amerikaanse white power-beweging een keurig middle class gezin in z'n greep krijgt. De film, naar het script van debuterend scenarioschrijver David McKenna, concentreert zich op de relatie tussen twee broers (gespeeld door Edward Norton en Edward Furlong). De oudste is de charismatische aanvoerder van een groep ontevreden jongeren met neo-nazistische sympathieën in Californië en de jongste is, wanneer zijn broer een gevangenisstraf wegens moord op twee zwarte jongens uitzit, hard op weg een getrouwe kloon van hem te worden.

Demagogie
Gebruikmakend van het idioom van de Amerikaanse droom, dat van elke krantenjongen een miljonair wil maken, de beste man op de beste plek wil plaatsen en de democratisering van de melting pot voorstaat, ontrafelt American history X de oorzaken van onverdraagzaamheid en haat. Sleutelscène is die waarin Edward Norton als Derek Vinyard tijdens een familiedineetje aan zijn joodse geschiedenisleraar vertelt hoe zijn vader, die brandweerman was, de dood vond toen hij een brandje in een drugspand probeerde te blussen en een zwarte verslaafde zijn pistool op hem leegschoot. Zijn zwarte maat — "aangenomen omdat hij zwart was en niet omdat hij de beste was" — kon hem niet meer redden.
Hier is een demagoog van de eerste orde aan het woord. Iemand die zo met woorden kan manipuleren dat je hem wel moet geloven, door zijn opeenstapeling van drogredenen en zijn dwingende dictie. Het lijkt redelijk wat hij zegt, maar de argwaan slaat snel toe. Norton geeft hier een eersteklas acteerprestatie weg, die terecht voor een Oscar werd genomineerd, maar te controversieel was om ook daadwerkelijk bekroond te worden. Want de film mag dan wel door de anti-semitische organisatie de Anti-Defamation League of Los Angeles worden gebruikt tijdens voorlichtingsbijeenkomsten op scholen, Nortons personage balanceert voortdurend op de rand van het betamelijke. Saillant detail is dat een deel van zijn dialoog is ontleend aan toespraken van Pete Wilson, de gouverneur van Californië, waarin hij zich uitspreekt voor een strenger immigratiebeleid.
De 29-jarige Norton (Primal fear, The people vs. Larry Flint, Rounders) kwam naar analogie met Robert De Niro voor diens rol in Raging bull twintig kilo aan en trainde zijn lichaam tot een gespierde tors waar op de plaats van zijn hart een ravenzwarte swastika is getekend. Als een dynamische stormtroepenleider herstelt hij de rust in zijn 'neighbourhood' die door de komst van zwarte bewoners in een 'hood' was veranderd.
Haat en onverdraagzaamheid zijn in American history X de directe gevolgen van angst en onvrede.
Pas in de gevangenis komt Derek erachter dat zijn fascistische denkbeelden net zo vatbaar zijn voor corruptie en degeneratie als alles wat hij verafschuwt, en dat hij in plaats van raszuiverheid beter zuiver handelen na kan streven.
Voor regisseur Kaye was dat niet voldoende, na een postproductie van bijna een jaar was hij nog steeds niet tevreden over zijn film. Maar productiemaatschappij New Line Cinema vond het welletjes. Op advies van acteur Norton monteerden ze een eindversie die voorzag in een duidelijke narratieve structuur die het verhaal vertelt via flashbacks en een voice-over van de jongste broer Danny, een catharsis voor de hoofdpersoon en een einde dat weliswaar niet 'happily ever after' volgens de traditionele wetten van Hollywood is, maar wel voorziet in de behoefte aan dramatische ontlading.
Kaye was woedend en ventileerde dat via de media. Z'n film was verkracht en Norton een narcistische dilettant die er alleen maar op uit was geweest om z'n eigen kop nog wat meer in de film te krijgen.

Alan Smithee-film
"Everybody's hustlin' for a buck and a dime. I'll scratch your back and you'll knife mine", citeerde Kaye John Lennon in een paginagrote advertentie in het Amerikaanse filmvaktijdschrift Variety op het hoogtepunt van zijn lastercampagne tegen studio New Line Cinema en hoofdrolspeler Norton. Zijn pogingen om zijn film als een Alan Smithee-film (het door de Directors Guild of America gehanteerde pseudoniem voor filmregisseurs die zich om wat voor reden dan ook van hun film willen distantiëren) uitgebracht te krijgen, werden niet gehonoreerd. Niet alleen had hij de belangrijkste regel geschonden zich niet in negatieve zin over zijn film uit te laten, bovendien had hij als schuilnaam Humpty Dumpty voorgesteld, iets wat volgens de Guild van grote minachting voor de beroepsvereniging van Amerikaanse film- en televisiemakers getuigde. Een furieuze Kaye begon vervolgens een rechtszaak tegen de Guild, waarbij hij zich op het recht op vrije meningsuiting beriep.
"American history X is misschien wel de fascinerendste film die een regisseur ooit heeft willen verloochenen", merkte Benjamin Svetkey op in Entertainment/Weekly. Want niet Kaye, maar Norton — die tijdens het Filmfestival Berlijn, waar de film z'n Europese première beleefde, overigens ontkende zich met de eindmontage te hebben bemoeid — kreeg gelijk. Kayes sterke visuele stijl (hij hanteerde zelf de camera), met grofkorrelige zwart-wit beelden voor de herinneringssequenties en kleur voor het filmheden, werkt omdat hij is ingebed in een verhaallijn die tamelijk virtuoos langs clichés laveert. Derek wordt juist nergens, zoals Kaye vreesde, tot held gemaakt en zijn broertje niet tot martelaar.
Het afschrikwekkende van de film is juist z'n normaliteit. De manier waarop de skinheads net zo'n gang vormen als de door hen verafschuwde zwarten, met hun eigen rituelen, kledingcodes en muziek. Voor Europese toeschouwers zal ook de manier waarop de 'white supremacists' achteloos gebruik maken van parafernalia uit het Hitler-tijdperk schokkend zijn. Hakenkruizen en nazi-vlaggen lijken hier volkomen ontdaan van hun historische lading.

Controversieel
De kracht van American history X ligt precies in datgene wat de film controversieel maakt. Namelijk het feit dat een door en door slechte protagonist van het begin af aan niet als de ultieme personificatie van het kwaad wordt gepresenteerd. Derek Vinyard verbeeldt het kwaad met een gezicht, het kwaad dat daardoor herkenbaar wordt en des te beangstigender. Het is veiliger om te denken dat iemand op de vuurspuwende fascist Vinyard lijkt, dan dat zijn woorden ons doen denken aan het tafelgesprek van het diner dat we zojuist hebben aangezeten.

Dana Linssentop
AMERICAN HISTORY X

Mei 1999 #200

Productie
John Morrissey
Regie en camera
Tony Kaye
Scenario
David McKenna
Montage
Jerry Greenberg
Alan Heim
Art direction
Dan Oleixiewicx
James Kyler Black
Muziek
Anne Dudley
Met
Edward Norton
Edward Furlong
Fairuza Balk
Beverly D'Angelo
Jennifer Lien
Ethan Suplee
Avery Brooks
Elliott Gould
Stacey Keach

Zwart-wit en kleur, 117 minuten

Distributie
RCV Film Distribution
Te zien
vanaf 12 mei

Titelindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ1&


A

À BOUT DE SOUFFLE
À bras ouverts
A Ciambra
A DEMAIN
A DIVINA COMÉDIA
À l'aveugle
A L'ORIGINE
A la Cantábrica
A LA PLACE DU COEUR
À LA VERTICALE DE L'ÉTÉ
À MA SOEUR (FAT GIRL)
À MAINS NUES
À perdre la raison
À TOUT DE SUITE
A TOUTE VITESSE
A VENDRE
THE A-TEAM
A.I. Artificial Intelligence
A.K.A.
AALTRA
Aanmodderfakker
AANRIJDING IN MOSCOU
DE AAP
Abduction
THE ABDUCTION CLUB
ABEL
ABELTJE
ABGESCHMINKT
ABOUNA
ABOUT A BOY
ABOUT ADAM
ABOUT ELLY
About Last Night
ABOUT SCHMIDT
About Time
Above Us All
El abrazo de la serpiente
EL ABRAZO PARTIDO
LOS ABRAZOS ROTOS
ABRE LOS OJOS
Abrir puertas y ventanas
ABSOLUTE GIGANTEN
ABSOLUTE POWER
Absolutely Fabulous: The Movie
Las acacias
ACCELERATOR
ACCIDENTAL HERO
THE ACCIDENTAL HUSBAND
THE ACCIDENTAL SPY
ACCION MUTANTE
L' ACCOMPAGNATRICE
The Accountant
ACE VENTURA: PET DETECTIVE
ACE VENTURA: WHEN NATURE CALLS
Acht Stunden sind kein Tag
Achtste-groepers huilen niet
THE ACID HOUSE
ACROSS THE UNIVERSE
The Act of Killing
Act of Valor
ADAM & PAUL
ADAM'S APPLES
ADAM'S RIB
ADAPTATION.
ADDAMS FAMILY VALUES
ADDICTED TO LOVE
ADDO, KONING DER DIEREN
ADELHEID
Adem
Adieu au langage
Adieu Berthe
ADIEU FORAIN
ADIEU, PLANCHER DES VACHES!
Les adieux à la Reine
Adios Amigos
THE ADJUSTMENT BUREAU
Admission
ADORATION
ADRENALINE
ADRIENN PAL
Adrift (Baltasar Kormákur)
ADRIFT (Bui Thac Chuyen)
ADVENTURELAND
THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
THE ADVENTURES OF PRISCILLA, QUEEN OF THE DESERT
The Adventures of Tintin
L' ADVERSAIRE
ADVOCAAT VAN DE HANEN
ADVOCAATJE LEEF JE NOG?
AE FOND KISS
AEON FLUX
AFBLIJVEN
AFFAIR PLAY
UNE AFFAIRE DE GOÛT
LES AFFINITÉS ÉLECTIVES
AFFLICTION
AFRAID OF THE DARK
ÀFRICA
AFRICA UNITED
THE AFRICAN QUEEN
African Safari
Afscheid van de maan
After Earth
AFTER LIFE
After the Storm
AFTER THE SUNSET
After the Tone
AFTER THE WEDDING
AFTERGLOW
Aftermath
AFTERSCHOOL
AGAINST THE ROPES
AGATA E LA TEMPESTA
The Age of Adaline
THE AGE OF INNOCENCE
AGENT CODY BANKS
AGENT CODY BANKS 2
AGORA
THE AGRONOMIST
AGUA FRÍA DEL MAR
AI NO SHINSEKAI (A NEW LOVE IN TOKYO/TOKYO DECADENCE 2)
Ai Weiwei: Never Sorry
AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
AIMÉE & JAGUAR
Ain't Them Bodies Saints
AIR BUD
AIR BUD: DE TOPSCOORDER
UN AIR DE FAMILLE
AIR DOLL
AIR FORCE ONE
AIRHEADS
Aita
AJAMI
AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
ALAMAR
THE ALAMO
ALASKA
ALATRISTE
Albert Nobbs
Alberta
ALBINO ALLIGATOR
Alceste à bicyclette
ALEGRÍA
ALETTA JACOBS: HET HOOGSTE STREVEN
Alex Cross
ALEX VAN WARMERDAM DVD-BOX
Alex van Warmerdam: Gebouwd voor de film
ALEXANDER
ALEXANDER NEVSKY
ALEXANDRA
ALEXANDRA'S PROJECT
ALFIE
ALI
ALI G INDAHOUSE
ALI ZAOUA
ALIAS KURBAN SAÏD
Alias Maria
ALIBI
ALICE
ALICE IN WONDERLAND
Alice Through the Looking Glass
ALIEN LEGACY BOX
ALIEN RESURRECTION
ALIEN VS PREDATOR
ALIEN VS PREDATOR 2
ALIEN — THE DIRECTOR'S CUT
Alien: Covenant
ALIVE
All Eyez on Me
ALL GOD'S CHILDREN CAN DANCE
All is Lost
ALL MEN ARE MORTAL
ALL NIGHT HORROR SHOW 9
ALL OR NOTHING
All Quiet on the Western Front
All Roads Lead to Rome
ALL STARS
All stars 2: Old stars
ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE
ALL THE INVISIBLE CHILDREN
All the Money in the World
ALL THE PRETTY HORSES
ALL THE RIGHT NOISES
ALL THINGS FAIR
All You Need is Me
ALLE TIJD
Alleen maar nette mensen
Alléluia
Alleman (Workshop Filmkritiek)
Alles is familie
ALLES IS LIEFDE
ALLES MOET WEG
ALLES STROOMT
Alles van waarde
Alles voor elkaar
Allied
Almanya — Wilkommen in Deutschland
ALMOST FAMOUS
Alone in Berlin
ALONG CAME A SPIDER
ALONG CAME POLLY
Aloys
ALPHA & OMEGA 3D
ALPHA DOG
Alphabet
ALPHAVILLE
Alps
Als je verliefd wordt
ALS KAT EN HOND
ALTIPLANO
ALVIN & THE CHIPMUNKS 2
Alvin & The Chipmunks 3
ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Alvin en de Chipmunks: The Road Chip
ALZA LA TESTA
AM SEIDENEN FADEN
L' amant double
LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR
Los amantes pasajeros
LES AMANTS CRIMINELS
LES AMANTS RÉGULIERS
The Amazing Catfish
AMAZING GRACE
The Amazing Spider-Man 2 3D
The Amazing Spider-Man 3D
AMAZONES
Amazonia
AMEN.
AMER
AMERICA'S SWEETHEARTS
THE AMERICAN
American Assassin
AMERICAN BEAUTY
AMERICAN BUFFALO
AMERICAN CUISINE (CUISINE AMÉRICAINE)
American Dreams (lost and found)
AMERICAN DREAMZ
AMERICAN GANGSTER
AMERICAN HISTORY X
American Honey
American Made
American Pastoral
AMERICAN PIE
AMERICAN PIE 2
American Pie: The Reunion
AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)
THE AMERICAN PRESIDENT
AMERICAN PSYCHO
American Sniper
AMERICAN SPLENDOR
American Ultra
AN AMERICAN WEREWOLF IN PARIS
AMERRIKA
L' AMI HOLLANDAIS
L' AMICO DI FAMIGLIA
AMIN
AMISTAD
AMITYVILLE HORROR
AMNESIA
AMONG HORSES AND MEN
L' AMORE MOLESTO
AMORES PERROS
Amori fragili
Amour
Un amour de jeunesse
Amour fou (Jessica Hausner over)
LES AMOURS IMAGINAIRES
AMSTERDAM, GLOBAL VILLAGE
Amy
AMY'S ORGASM
An
AN ALAN SMITHEE FILM: BURN HOLLYWOOD BURN
AN ANGEL FOR MAY
AN AWFULLY BIG ADVENTURE
AN EDUCATION
AN ENGLISHMAN IN NEW YORK
AN IDEAL HUSBAND
AN INCONVENIENT TRUTH
An Inconvenient Truth 2
AN UNFINISHED LIFE
Ana ana
L' anabase
ANACONDA
ANACONDAS
ANALYZE THAT
ANALYZE THIS
ANASTASIA
ANATOMIE
ANCHE LIBERO VA BENE
THE ANCHORAGE
Anchorman 2: The Legend Continues
And Everything is Going Fine
AND NOW... LADIES AND GENTLEMEN
And So It Goes
AND THE BAND PLAYED ON
AND WHEN DID YOU LAST SEE YOUR FATHER
Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht
ANDRE
The Andrei Tarkovsky Collection
ANDROMEDIA
ANGEL
ANGEL BABY
ANGEL EYES
ANGEL ON THE RIGHT
ANGELA'S ASHES
ANGÈLE ET TONY
THE ANGELIC CONVERSATION
ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
ANGELS OF THE UNIVERSE
The Angels' Share
ANGER MANAGEMENT
LES ANGES GARDIENS
ANGIE (Martha Coolidge)
ANGIE (Martin Lagestee)
L' ANGLAISE ET LE DUC
Angry Birds Movie
Angry Indian Goddesses
ANGST (Georg Kargl)
ANGST (Michiel van Erp)
ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
ANI IMOTO
ANIKI-BÓBÓ
ANIMAL
ANIMAL FACTORY
ANIMAL KINGDOM
Animals
ANIMALS UNITED 3D
ANKLAGET
ANNA AND THE KING
Anna Karenina
ANNA MAGDALENA
Annabelle
Annabelle: Creation
L' ANNÉE DERNIÈRE À MARIENBAD
Anni felici
Annie
ANNIE LEIBOVITZ: LIFE THROUGH A LENS
Annihilation
THE ANNIVERSARY PARTY
AÑO BISIESTO
UN AÑO SIN AMOR
Anomalisa
ANONYMA
Anonymous
ANOTHER DAY IN PARADISE
ANOTHER YEAR
THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Ant Man
Ant-Man and the Wasp
ANTARCTICA, A TICKET TO ETERNITY
Antboy
Antboy en de wraak van de rode furie
ANTICHRIST
ANTITRUST
ANTON
ANTONIA
ANTÔNIA
Ants on a Shrimp
ANTZ
ANUBIS & HET PAD DER ZEVEN ZONDEN
ANVIL! THE STORY OF ANVIL
ANY GIVEN SUNDAY
ANY WAY THE WIND BLOWS
ANYTHING ELSE
ANYWHERE BUT HOME
Apa
APAN
THE APARTMENT
Apenstreken
Apocalypse Now
APOCALYPSE NOW REDUX
APOCALYPTO
APOLLO 13
Apollo 18
L' Apollonide — Souvenirs de la maison close
THE APOSTLE
DIE APOTHEKERIN
APP — de film
APPALOOSA
L' apparition
L' APPARTEMENT
L' APPÂT
DE APPEL (SIB)
LES APPRENTIS
APRÈS L'AMOUR
APRÈS LA VIE
Après mai
APRILE
APT PUPIL
APU-TRILOGIE
AQUAMARINE
Aquarius
Arabian Nights (As mil e uma noites)
Araf
Arbitrage
THE ARBOR
LA ARDILLA ROJA
ARE WE DONE YET?
Area 51
Argo
THE ARISTOCRATS
DE ARISTOKATTEN
ARLINGTON ROAD
ARMADILLO
ARMAGEDDON
Army of One
ARO TOLBUKHIN. EN LA MENTE DEL ASESINO
AROUND THE BEND
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Arrietty
Arrival
The Art of Happiness
THE ART OF WAR
ARTEMISIA
ARTHUR
ARTHUR 3: DE STRIJD TUSSEN TWEE WERELDEN
ARTHUR AND THE MINIMOYS
ARTHUR EN DE WRAAK VAN MALTHAZARD
The Artist
Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
As Above So Below
AS GOOD AS IT GETS
As I Lay Dying
As I Open My Eyes
AS IT IS IN HEAVEN
DE AS VAN PHOENIX
Ascent
ASH WEDNESDAY
Ashes
ASHES OF TIME REDUX
ASK THE DUST
THE ASSASSIN (John Badham)
The Assassin (Nie Yinniang)
Assassin's Creed
ASSASSIN(S)
THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
THE ASSASSINATION OF RICHARD NIXON
ASSASSINS
ASSAULT ON PRECINCT 13
ASSEPOESTER EN DE KEUKENPRINS
ASSHAK, TALES FROM THE SAHARA
THE ASSOCIATE
ASTERIX & DE VIKINGEN
Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Asterix & Obelix bij de Britten
ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES
ASTERIX EN OBELIX TEGEN CAESAR
ASTRO BOY
THE ASTRONAUT'S WIFE
At Any Price
AT FIRST SIGHT
AT THE END OF DAYBREAK
ATANARJUAT, THE FAST RUNNER
L' atelier
Atlantic.
ATLANTIS (Digna Sinke)
ATLANTIS (Gary Trousdale, Kirk Wise)
ATM
Atmen
Atomic Blonde
ATONEMENT
Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
ATTENBERG
Attila Marcel
AU PETIT MARGUERY
Au revoir là-haut
L' AUBERGE ESPAGNOLE
AUDITION
Auf der anderen Seite
Auf einmal
AUF WIEDERSEHEN AMERIKA
AUGUST RUSH
AUGUST: A MOMENT BEFORE THE ERUPTION
August: Osage County
EL AURA
AURORA
Aus dem Nichts
Austerlitz
AUSTIN POWERS IN GOLDMEMBER
AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY
AUSTIN POWERS: THE SPY WHO SHAGGED ME
AUSTRALIA
AUTO FOCUS
THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
AUTUMN BALL
AUTUMN GOLD
AUTUMN IN NEW YORK
AUTUMN MOON
Ava (Léa Mysius over)
AVALON
Avant l'hiver
AVATAR
AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES
THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
The Avengers (Joss Whedon)
The Avengers: Age Of Ultron
Avengers: Infinity War
L' avenir
AVETIK
THE AVIATOR
DE AVONTUREN VAN HET MOLLETJE 1
DE AVONTUREN VAN PINOKKIO
The Awakening
AWAY FROM HER
AWAY WE GO
AWAY WITH WORDS
AYURVEDA — ART OF BEING
AZULOSCUROCASINEGRO
AZUR & ASMAR