Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Tobbers & internet­babes

Webcam

Nederland, 2011 | Marc van Uchelen
Alles wat we zien in deze absurdistische lowbudgetfilm is gefilmd vanuit het perspectief van een webcam. Lekker vervreemdend, al had het best nog wat spitser gekund.

Een van de aardigste vondsten in de tragikomedie Webcam, het bioscoopdebuut van Marc van Uchelen, is het conference-dinner. Wanneer een etentje maar niet gezellig wil worden pakt iedereen zijn bordje en zijn laptop en vlucht naar de eigen kamer. Van daaruit kunnen ze met behulp van de webcam toch samen eten zonder in elkaars gezelschap te hoeven vertoeven.
Iedereen: dat zijn in dit geval de extreem verlegen vrijgezel en beginnend internetdater Antoin, diens wereldwijze buurman Rob met zijn ontevreden echtgenote en niet te vergeten de Russische internetbabe Natasha, die Antoin zomaar van Rob cadeau heeft gekregen. Nu heeft ze zich op Antoins zolderkamer genesteld om van daaruit haar erotisch internetbedrijfje voort te zetten. Ze wil de verhoudingen graag professioneel houden, wat vooral een tegenvaller is voor buurman Rob, die zo zijn eigen plannen met Natasha heeft.

Tobbers
Blikvanger is natuurlijk dat alles zogenaamd is opgenomen via de vele webcams de personages altijd aan hebben staan. Zelfs de moeder van Antoin heeft een laptop waarmee ze haar zoon in de gaten kan houden. Dat radicale perspectief past wel bij de droge humor en het ultra-lowbudgetkarakter van Webcam. Als het nog wat inventiever was geweest had je er misschien zelfs een sprekend visueel commentaar op de hedendaagse contactarmoede in kunnen zien. Nu moeten we het voornamelijk doen met het contrast tussen de moderne techniek en de treurigheid die deze droefgeestige tobbers uitstralen. En eerlijk gezegd beginnen die rare webcamkaders al snel een beetje saai te worden.
De ingrediënten zijn veelbelovend genoeg om Webcam gezien te willen hebben, maar de uitwerking is minder snedig, hilarisch of ontroerend dan we mochten hopen. Zo heel verrassend is die uitvergroting van alledaagse naargeestigheid nu ook weer niet en met personages die de typetjes nauwelijks ontstijgen dreigt zelfs het gevaar van ouderwetse kluchtigheid. Soms gloort er iets meer, zoals die keer dat de doorgewinterde Natasha zich toch een beetje zorgen maakt om Antoin, of wanneer de bedrogen buurvrouw eindelijk zonder internetverbinding haar hart uitstort. Maar los van het prettig bevrijdende slotbeeld levert dat geen echt nieuwe wendingen op, en dat is jammer.

Leo Bankersen
top
Webcam

Mei 2012 #343Productie
Eric Smit
Rinie Jansen
Regie en scenario
Marc van Uchelen
Camera
Maurits Veldhuijzen van Zanten
Beer Buijsman
Willem Jan Doornweerd
Montage
Allard Zoetman
Art direction
Lou Huijs
Met
Horace Cohen
Fabian Jansen
Angelique de Bruijne
Tara Baerveldt

Kleur, 77 minuten

Distributie
Amstelfilm
Te zien
vanaf 31 mei

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


U

Marc van Uchelen Webcam
Andrei Ujica THE AUTOBIOGRAPHY OF NICOLAE CEAUSESCU
Liv Ullmann FAITHLESS
Liv Ullmann Miss Julie (Liv Ullmann)
David & Tristán Ulloa PUDOR
Juanma Bajo Uloa LA MADRE MUERTA
Ugur Uludag BIR IHTIMAL DAHA VAR
Ron Underwood THE ADVENTURES OF PLUTO NASH
Ron Underwood MIGHTY JOE
Ron Underwood SPEECHLESS
Alfonso Ungría ÀFRICA
Lee Unkrich TOY STORY 3, 3D
Lee Unkrich, Adrian Molina Coco
Lee Unkrich, Andrew Stanton FINDING NEMO
Lee Unkrich, Andrew Stanton Finding Nemo 3D
Lee Unkrich, Pete Docter, David Silverman MONSTERS, INC.
Meral Uslu Snackbar
Yesim Ustaoglu Araf
Yesim Ustaoglu JOURNEY TO THE SUN (GÜNESE YOLCULUK)
Yesim Ustaoglu WAITING FOR THE CLOUDS
Roar Uthaug Tomb Raider
Roar Uthaug The Wave
Barbara den Uyl HET WOORD HEEFT MIJ GERED
Barbara den Uyl KLEIN VOOR ALTIJD