Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
'Wifi hoeft er niet overal altijd voor iedereen te zijn'

Ubiquity (Bregtje van der Haak over)

Nederland, 2018 | Bregtje van der Haak
Moeten we altijd met elkaar verbonden zijn? De marketingtaal van telecombedrijven en digitale platforms wil je laten denken van wel. Uit de documentaire Ubiquity klinken andere geluiden. Bregtje van der Haak: 'Uiteindelijk is de vraag: hoe blijf je autonoom? Zelf de baas blijven is best moeilijk als apparaten ontworpen zijn om je te verleiden.'

Door Mariska Graveland

Overal om ons heen en door ons heen is er straling van wifi-routers, zendmasten en elektrische apparaten. We hebben er zoveel profijt van dat we niet meer zonder kunnen. Maar in de documentaire Ubiquity van Bregtje van der Haak (verbonden aan VPRO's Tegenlicht en maker van onder meer Digitaal geheugenverlies over het outsourcen van ons geheugen aan digitale media) vertellen drie mensen hoe die straling hun leven veranderde omdat ze overgevoelig bleken voor elektromagnetische pulsen. Een van hen is de Zweedse ingenieur Per Segerbäck, die aan de wieg stond van de smartphone bij Ericsson. Hij woont al achttien jaar in het bos, nadat hij ziek werd van de straling. Ook Anouk in Weesp en Asaka in Tokio zijn overgevoelig en zoeken een uitweg uit het wereldwijde web. Maar aan de onzichtbare straling valt amper te ontsnappen.
Van der Haak: "In de echte wereld hebben Per, Anouk en Asaka weinig macht over hun leven. Daarom wilde ik ze in mijn film wel macht geven over het verhaal dat ze te vertellen hebben. Bij de interviews heb ik steeds hun strikte leefregels gerespecteerd. Bij Per zijn die heel duidelijk: hij verdraagt geen digitale camera met batterijen dus gebruikten we een opwind-Bolex uit de jaren 40, waardoor we geen shots langer dan vijftien seconden konden draaien. Synchroon geluid kon dus ook niet. En hij kon maar een uur per dag met ons praten. Enorm ingewikkeld allemaal maar ik wilde graag vanuit hun perspectief naar de wereld kijken."
Ubiquity betekent zoiets als 'overal tegelijk zijn'. Als je het woord 'ubiquity' op Google intikt, krijg je eerst een hele pagina vol opgedrongen resultaten van het bedrijf Ubiquiti, met een i, die routers verkoopt onder de slogan 'democratizing wifi'. Dat is de belofte: de alomtegenwoordigheid van wifi. Of je kunt ook zeggen: de onontkoombaarheid ervan.
"Het viel me op dat die marketingtaal van telecombedrijven steeds meer van dat soort woorden in de mond neemt: 'home is where the wifi is', 'all connected', 'altijd overal', dat soort holistische kreten. Ik heb daar een dubbel gevoel bij. Digitale technologieën zijn onlosmakelijk met ons verbonden en brengen veel goeds, maar ik heb wel problemen met het idee dat het er altijd en overal moet zijn. We moeten er zelf de zeggenschap over blijven houden en dat is nu niet meer zo. Er is nu een bijna totalitair einddoel geformuleerd van wereldwijde dekking. Bedrijven doen alsof we dat allemaal willen, zonder dat ons ooit iets is gevraagd. Daar heb ik echt moeite mee. Ik denk dat we mogelijkheid moeten houden om de wereld ook zonder verbondenheid met digitale netwerken te ervaren."

IJskast
Ubiquity betekent ook 'een goddelijke aanwezigheid' en het lijkt inderdaad bijna iets religieus: digitale netwerken als de god die altijd overal alles ziet. Dat gevoel van onvrijheid en bespied worden heeft Van der Haak in haar documentaire verbeeld via droneshots. We kijken van bovenaf naar een bos of een wijk alsof je vanuit het perspectief van de elektriciteitskabels naar de mensen kijkt.
"Die vorm was belangrijk. Via de mensen die gevoelig zijn voor de straling wilde ik meer grip krijgen op die onzichtbare en ongrijpbare netwerken. Als je Facebook of Google wil spreken dan krijg je niemand aan de telefoon, ze geven geen persconferenties en er is geen democratische controle op die bedrijven. Het plan dat ze nu uitvoeren om de hele planeet te dekken speelt zich af buiten ons gezichtsveld."
"Mijn film gaat niet zozeer over zieke mensen. Ik wil eerder iets herkenbaars oproepen: iedereen weet dat het echt anders voelt om met je kind te eten zonder de telefoon naast je, dat je misschien beter slaapt als je hem niet in de slaapkamer hebt liggen. Of dat nou komt door fysieke pulsen of een psychologische verbondenheid met dat elektromagnetische net dat ons omsluit, dat maakt me niet eens zoveel uit. Het gaat me om de enorme impact van die technologie op ons leven, ook op het gebied van privacy — dat is door het Facebookschandaal wel duidelijk geworden. Maar het heeft ook invloed op onze gezondheid, onze concentratie, onze creativiteit en onze relatie met anderen. Ik vind het nogal wat als bedrijven dan zomaar zeggen: het moet er overal altijd voor iedereen zijn.
En dan komt er ook nog het Internet of Things overheen. Dat betekent dat iedere autoband, iedere ijskast wordt uitgerust met nanotransmitters. Ik wilde laatst een lampje kopen bij Ikea en die kon ik alleen nog maar krijgen met een draadloze verbinding. Ik ben niet tegen wifi en nanotransmitters maar het hoeft niet altijd en overal gebruikt te worden. Je mag ook wel ruimtes en natuurgebieden overhouden zonder wifi, waar je niet de drang voelt om Facebookselfies te plaatsen. Een wandeling voelt dan vanzelf anders."

Bregtje van der Haak

Tent
Moeten we naast het recht om onzichtbaar te zijn, ook het recht hebben om offline te kunnen zijn? "Wifi en het 'internet van dingen' kunnen niet meer worden teruggedraaid. Ik denk wel dat er een soort kentering plaatsvindt, dat mensen zich meer gaan afvragen: wil ik dit wel? Er komen bijvoorbeeld steeds meer burgerinitiatieven tegen zendmasten. Voor zo'n mast is geen vergunning nodig en hij wordt dan ook zonder controle geregistreerd bij het antennebureau. Dat valt onder het ministerie van Economische Zaken, waar vijf mensen werken met een communicatieachtergrond. Dat is alles wat er is.
"Grip krijgen op techbedrijven kan alleen via de politiek. Ik zie niet hoe je dat als individu kunt doen. Je kunt natuurlijk bewuster omgaan met je telefoon, en scholen kunnen grenzen aan het gebruik stellen. Ook zijn er bedrijven met een casual Friday om mensen te stimuleren hun telefoon een dagje uit te zetten. Ik denk dat er wel meer van dat soort initiatieven zullen komen, waar mensen makkelijk op kunnen inhaken. Maar de echte vraag is: zijn er nog plekken waar je niet zichtbaar bent, waar die netwerken er niet zijn? Als je telecom gaat zien als een nutsvoorziening, zoals elektriciteit of water, dan kun je die beter gaan reguleren. Zonder alles af te wijzen kun je best zeggen: dit wil ik wel en dit wil ik niet. Ik hoop dat het die kant op gaat."
Economische Zaken heeft recent besloten dat er een maximum moet komen aan de straling van 5G-zendmasten. "Dat las ik tot mijn grote verbazing ook. Dus regulering kan best, het is niet onmogelijk." Is dat impliciet ook een erkenning van de klachten van de mensen uit je documentaire? Het lijkt erop dat ze die nu serieus nemen. "Misschien. De GGD zegt inmiddels ook dat ze niet wachten op meer onderzoek naar straling, maar dat ze de vele mensen met dergelijke klachten gewoon gaan helpen."
Hun 'environmental disease', een omgeving die je vijandig is, doet denken aan Todd Haynes' meesterwerk Safe. Julianne Moore is daarin allergisch voor 'de buitenwereld' en trekt zich steeds verder terug. "Dat was inderdaad mijn inspiratiebron, een visionaire film, een van de beste die ik ooit heb gezien. Je ziet hoe ze langzaam vervreemdt van haar omgeving, van mensen die haar niet begrijpen en zeggen: 'Ze heeft het toch goed, wat zeurt ze toch.' En dan eindigt ze in een dome, een tent die haar helemaal afsluit van de buitenwereld, een heel indrukwekkend beeld."

Woud
Voor Tegenlicht heeft Van der Haak de digitale wereld al van allerlei kanten laten zien. In de door haar geregisseerde aflevering Offline als luxe zocht ze white spots op, plekken zonder wifi. Techmens ging over alomtegenwoordige camera's. Digitaal geheugenverlies liet zien hoe kort ons geheugen is geworden door de digitalisering. En voor All in the Game dook ze in de wereld van de gamers.
"De vraag die ik steeds opnieuw stel is: hoe blijf je autonoom? Zelf de baas blijven is best moeilijk als dingen ontworpen zijn om je te verleiden. Na een Tegenlicht-bijeenkomst in Pakhuis De Zwijger zei iemand: 'Die digital natives hebben geen last van hun mobieltje, we zitten hier een probleem te creëren dat er helemaal niet is. Maar toen stond er een jongen van 19 op en die zei: 'Nee, het is precies andersom, het is voor ons nog veel moeilijker om er af te blijven, omdat het er altijd is geweest. Help ons alsjeblieft, help ons.' Dat was zo aangrijpend. Toen wist ik zeker dat ik een lange film voor de bioscoop wilde maken, een filmische ervaring die aan het denken zet."
Misschien is turnitoff.nl iets voor hem, en ons allemaal. Rond de première van Ubiquity start BALDR Film met impact producer Janina Pigaht deze campagne, die middelen biedt om aan draadloze netwerken te ontsnappen. Die onzichtbare netwerken zijn in Ubiquity hoorbaar gemaakt dankzij het bijzondere geluidsontwerp van Vincent Sinceretti. "Vincent heeft met een speciale techniek communicatiesignalen omgezet in geluidsgolven. 3G klinkt anders dan 4G. Je hoort zo het verkeer tussen de verschillende signalen in de lucht." Ook de app White Spots, ontwikkeld door Richard Vijgen, fotograaf Jacqueline Hassink en Van der Haak, visualiseert de signalen om je heen. Die zien eruit als een immens woud van patronen waar je ineens doorheen kunt lopen. White Spots biedt ook een wereldkaart met plekken zonder wifi, met dank aan diezelfde digitale technologieën. "Ik ben niet tegen digitale technologieën. Ik wil vooral een wake-up call geven."

top
Ubiquity (Bregtje van der Haak over)

Juni 2018 #410

Productie
Katja Draaijer
Frank Hoeve
Regie
Bregtje van der Haak
Camera
Jean Counet
Maasja Ooms
Montage
Xander Nijsten
Muziek
Juho Nurmela

Kleur, 82 minuten

Distributie
Cinema Delicatessen
Te zien
vanaf 7 juni

Zie ook turnitoff.nl en white-spots.net

Ga voor alle bioscopen
en speeltijden naar
MrMovie.nl

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


H

Bregtje van der Haak Ubiquity (Bregtje van der Haak over)
Bert Haanstra Alleman (Workshop Filmkritiek)
Bert Haanstra Bert Haanstra Compleet
Bert Haanstra Dokter Pulder zaait papavers
Steffen Haars, Flip Van der Kuil Bros' Before Ho's
Steffen Haars, Flip Van der Kuil New Kids Nitro
Steffen Haars, Flip Van der Kuil NEW KIDS: TURBO!
Steffen Haars, Flip Van der Kuil Ron Goossens, Low-Budget Stuntman
Lutz Hachmeister, Michael Kloft DAS GOEBBELS EXPERIMENT
Taylor Hackford BLOOD IN BLOOD OUT
Taylor Hackford DEVIL'S ADVOCATE
Taylor Hackford DOLORES CLAIBORNE
Taylor Hackford LOVE RANCH
Taylor Hackford Parker
Taylor Hackford PROOF OF LIFE
Taylor Hackford RAY
David Hackl SAW V
Lucile Hadzihalilovic Évolution
Lucile Hadzihalilovic INNOCENCE (Lucile Hadzihalilovic)
Dylan Haegens en Bas van Teylingen De film van Dylan Haegens
Mikael Håfström 1408
Mikael Håfström Escape Plan
Mikael Håfström THE RITE
Mikael Håfström SHANGHAI
Dalia Hagar, Vardit Bilu CLOSE TO HOME
Piers Haggard VENOM
Paul Haggis CRASH (Paul Haggis)
Paul Haggis IN THE VALLEY OF ELAH
Paul Haggis THE NEXT THREE DAYS
Paul Haggis RED HOT
Hai Chung Man ANNA MAGDALENA
Andrew Haigh 45 Years
Andrew Haigh Lean on Pete
Andrew Haigh Weekend
Randa Haines DANCE WITH ME
Randa Haines WRESTLING ERNEST HEMINGWAY
Grímur Hákonarson Rams
Jackie Earle Haley Criminal Activities
Simo Halinen Open Up to Me
Norbert ter Hall &Me
Norbert ter Hall MONTE CARLO (Norbert ter Hall)
Peter Hall NEVER TALK TO STRANGERS
Klay Hall Planes
Jason Hall Thank You for Your Service
Norbert ter Hall ZONDER PARDON
Don Hall, Chris Williams Big Hero
Don Hall, Stephen J. Anderson WINNIE THE POOH
Lasse Hallström AN UNFINISHED LIFE
Lasse Hallström CASANOVA
Lasse Hallström CHOCOLAT
Lasse Hallström THE CIDER HOUSE RULES
Lasse Hallström DEAR JOHN
Lasse Hallström A Dog's Purpose
Lasse Hallström THE HOAX
Lasse Hallström The Hypnotist
Lasse Hallström MY LIFE AS A DOG
Lasse Hallström Safe Haven
Lasse Hallström Salmon Fishing in the Yemen
Lasse Hallström THE SHIPPING NEWS
Lasse Hallström SOMETHING TO TALK ABOUT
Lasse Hallström The Hundred-Foot Journey
Julia Halperin, Jason Cortlund Love & Fungi
Julia Halperin, Jason Cortlund Now, Forager: A Film About Love & Fungi (Slow Criticism)
John Hamburg ALONG CAME POLLY
John Hamburg I LOVE YOU MAN
John Hamburg Why Him?
Cao Hamburger THE YEAR MY PARENTS WENT ON VACATION
Andras Hamelberg ZICHT OP ZEE
Bent Hamer EGGS
Bent Hamer FACTOTUM
Bent Hamer HOME FOR CHRISTMAS
Bent Hamer KITCHEN STORIES
Bent Hamer O'HORTEN
Andy Hamilton, Guy Jenkin What We Did On Our Holiday
Nick Hamm GODSEND
Nick Hamm THE HOLE (Nick Hamm)
Christopher Hampton CARRINGTON
Christopher Hampton IMAGINING ARGENTINA
Christopher Hampton THE SECRET AGENT
Harald Hamrell EEN HEKS IN DE FAMILIE
Han-min Kim War of the Arrows
John Lee Hancock THE ALAMO
John Lee Hancock The Founder
John Lee Hancock Saving Mr. Banks
David Hand BAMBI
Michael Haneke 71 FRAGMENTE EINER CHRONOLOGIE DES ZUFALLS
Michael Haneke Amour
Michael Haneke BENNY'S VIDEO
Michael Haneke CACHÉ
Michael Haneke CODE INCONNU
Michael Haneke FUNNY GAMES U.S.
Michael Haneke Happy End
Michael Haneke LA PIANISTE
Michael Haneke DER SIEBENTE KONTINENT
Michael Haneke LE TEMPS DU LOUP
Michael Haneke DAS WEISSE BAND
Kaouther Ben Hania Beauty and the Dogs
Tom Hanks Larry Crowne
Tom Hanks THAT THING YOU DO!
Hanna & Barbera TOM AND JERRY
Lena Hanno, Catti Edfeldt Siv gaat logeren
Marion Hänsel BETWEEN THE DEVIL AND THE DEEP BLUE SEA
Marion Hänsel En amont du fleuve
Marion Hänsel NUAGES. LETTRES À MON FILS
Marion Hänsel SOUNDS OF SAND
Marion Hänsel La tendresse
René Bo Hansen THE EAGLE HUNTER'S SON
Mia Hansen-Løve Un amour de jeunesse
Mia Hansen-Løve L' avenir
Mia Hansen-Løve Eden (Mia Hansen-Løve)
Mia Hansen-Løve LE PÈRE DE MES ENFANTS
Curtis Hanson 8 MILE
Curtis Hanson IN HER SHOES
Curtis Hanson L.A. CONFIDENTIAL
Curtis Hanson LUCKY YOU
Curtis Hanson THE RIVER WILD
Curtis Hanson WONDER BOYS
Curtis Hanson, Michael Apted Chasing Mavericks
Catherine Hardwicke Miss You Already
Catherine Hardwicke THE NATIVITY STORY
Catherine Hardwicke RED RIDING HOOD
Catherine Hardwicke THIRTEEN
Catherine Hardwicke TWILIGHT (Catherine Hardwicke)
Corin Hardy The Nun
Philippe Harel LE VÉLO DE GHISLAIN LAMBERT
Patrick Harkins THE FINAL CURTAIN
Mariko Härkönen, Ismo Virtanen TOOTLETUBS & JYRO
Renny Harlin CLIFFHANGER
Renny Harlin CUTTHROAT ISLAND
Renny Harlin DEEP BLUE SEA
Renny Harlin DRIVEN
Renny Harlin EXORCIST: THE BEGINNING
Renny Harlin The Legend of Hercules
Renny Harlin THE LONG KISS GOODNIGHT
Renny Harlin MINDHUNTERS
Renny Harlin Skiptrace
Robert Harling THE EVENING STAR
Robert Harmon HIGHWAYMEN
Robert Harmon THEY
Klaus Härö MOTHER OF MINE
Mahamat-Saleh Haroun ABOUNA
Mahamat-Saleh Haroun DARATT
Mahamat-Saleh Haroun UN HOMME QUI CRIE
Mahamat-Saleh Haroun Une saison en France
Tom Harper The Woman in Black 2: Angel of Death
Ed Harris APPALOOSA
Ed Harris POLLOCK
Greg Harrison GROOVE
Mary Harron AMERICAN PSYCHO
Mary Harron I SHOT ANDY WARHOL
Hal Hartley FLIRT (Hal Hartley)
Hal Hartley HENRY FOOL
Hal Hartley POSSIBLE FILMS VOLUME 2
Hal Hartley SIMPLE MEN
Christine Hartman De dolle tweeling
Aaron Harvey Catch 44
Ask Hasselbalch Antboy
Ask Hasselbalch Antboy en de wraak van de rode furie
Jannik Hastrup CIRKELIENTJE
Jannik Hastrup GROTE KLEINE MUIS: CIRKELIENTJE
Jannik Hastrup, Flemming Quist Møller FIETSMUG & DANSMUG
Hatsuki Tsuji YU-GI-OH
Stefan Haupt Sagrada
Dick Hauser JA & NEE
Jessica Hausner Amour fou (Jessica Hausner over)
Jessica Hausner LOURDES
Jessica Hausner LOVELY RITA
Ethan Hawke Seymour: An Introduction
John Hay THERE'S ONLY ONE JIMMY GRIMBLE
Hayao Miyazaki HOWL'S MOVING CASTLE
Hayao Miyazaki PONYO ON THE CLIFF BY THE SEA
Hayao Miyazaki SPIRITED AWAY
Hayao Miyazaki The Wind Rises
David Hayman SILENT SCREAM
Todd Haynes Carol
Todd Haynes FAR FROM HEAVEN
Todd Haynes I'M NOT THERE
Todd Haynes Safe (Todd Haynes)
Todd Haynes VELVET GOLDMINE
Todd Haynes Wonderstruck
David Hayter Wolves
Jimmy Hayward Free Birds
Jimmy Hayward HORTON
Michel Hazanavicius The Artist
Michel Hazanavicius OSS 117: RIO NE REPOND PLUS
Michel Hazanavicius Le redoutable
Michel Hazanavicius, Emmanuelle Bercot, Fred Cavayé, Alexandre Courtès, Jean Dujardin, Eric Lartigau, Gilles Lellouche Les infidèles
René Hazekamp HUNT DOWN
Stuart Hazeldine EXAM
He Jianjun POSTMAN
He Yi (He Jianjun) RED BEADS
Leslye Headland Bachelorette
Leslye Headland Sleeping with Other People
Amy Heckerling CLUELESS
Amy Heckerling I COULD NEVER BE YOUR WOMAN
Amy Heckerling Vamps
Peter Hedges DAN IN REAL LIFE
Peter Hedges PIECES OF APRIL
Rolf de Heer ALEXANDRA'S PROJECT
Rolf de Heer BAD BOY BUBBY
Rolf de Heer Charlie's Country
Rolf de Heer DANCE ME TO MY SONG
Rolf de Heer THE OLD MAN WHO READ LOVE STORIES
Rolf de Heer THE QUIET ROOM
Rolf de Heer TEN CANOES
André Van Heerden REVELATION
Albert Ter Heerdt KICKS
Albert Ter Heerdt SHOUF SHOUF HABIBI!
Noud Heerkens LAST CONVERSATION
Pieter Van Hees DIRTY MIND
Chris Hegedus, D.A. Pennebaker THE WAR ROOM
Michael Hegner Pudding T
Michael Hegner, Kari Juusonen NIKO EN DE VLIEGENDE BRIGADE
Michael Hegner, Stefan Fjeldmark BLUB! IK BEN EEN VIS
Anna van der Heide Brammetje Baas
Anna van der Heide Meester Kikker
Jef van der Heijden Fietsen naar de maan
Martijn Heijne Sneekweek
Martijn Heijne Voor elkaar gemaakt
Hans Heijnen Lee Towers: The Voice of Rotterdam
Hans Heijnen REX GILDO, DE VAL VAN EEN SCHLAGERKONING
Hans Heijnen THE SHOW MUST GO ON
Hans Heijnen HET SURINAAMSE LEGIOEN
Matthijs van Heijningen Jr. The Thing
Julia von Heinz De dolle tweeling 2
Benjamin Heisenberg SCHLÄFER
Jalmari Helander Big Game
Martti Helde In the Crosswind
Brian Helgeland A KNIGHT'S TALE
Brian Helgeland Legend
Brian Helgeland PAYBACK
Marielle Heller Diary of a Teenage Girl
Monte Hellman COCKFIGHTER
Monte Hellman TWO-LANE BLACKTOP
Zach Helm MR. MAGORIUM'S WONDER EMPORIUM
Veit Helmer TUVALU
Liisa Helminen DE PELIKAAN MAN
Conrad Helten, Michael Douglas Barbie, dolfijnenmagie
Ruud van Hemert FEESTJE!
Ruud van Hemert IK OOK VAN JOU
Florian Henckel von Donnersmarck DAS LEBEN DER ANDEREN
Florian Henckel von Donnersmarck THE TOURIST
John Henderson LOCH NESS
Stewart Hendler SORORITY ROW
Bruce Hendricks HANNAH MONTANA/MILEY CYRUS
Bruce Hendricks JONAS BROTHERS: THE 3D CONCERT EXPERIENCE
Ben Hendriks, Jascha de Wilde LOU BIOU
Ben Hendriks, Jascha de Wilde Passage — A Boat Movie
Guido Hendrikx Stranger in Paradise
Jonathan Hensleigh THE PUNISHER
Brian Henson The Happytime Murders
Brian Henson THE MUPPET CHRISTMAS CAROL
Laurent Herbiet MON COLONEL
Michael Herbig WICKIE DE VIKING
Hans Herbots WINDKRACHT 10: KOKSIJDE RESCUE
Stephen Herek 101 DALMATIANS
Stephen Herek HOLY MAN
Stephen Herek MR. HOLLAND'S OPUS
Stephen Herek ROCK STAR
Stephen Herek THE THREE MUSKETEERS (Stephen Herek)
Mark Herman THE BOY IN THE STRIPED PYJAMAS
Mark Herman BRASSED OFF
Mark Herman HOPE SPRINGS (Mark Herman)
Mark Herman LITTLE VOICE
Charles Herman-Wurmfeld LEGALLY BLONDE (2): RED WHITE AND BLONDE
Oliver Hermanus Skoonheid
Antonio Hernández EN LA CIUDAD SIN LÍMITES
Frank Herrebout JOYRIDE
Frank Herrebout DE ZEEMEERMAN
Frank Herrebout, Leo van Maaren DE BANKROET JAZZ
Rowdy Herrington GLADIATOR (Rowdy Herrington)
Rowdy Herrington STRIKING DISTANCE
Oliver Herrmann LE SACRE DU PRINTEMPS
Robbe De Hert GASTON'S WAR
Robbe De Hert LIJMEN HET BEEN
Robbe De Hert, Wolke Kluppell, Filip Van Neyghem, Tom Van Overberghe, Wim Symoens, Boris Paval Conen, Nathalie Deklerck ELIXIR D'ANVERS
Don Hertzfeldt World of Tomorrow Episode 2: The Burden of Other People's Thoughts
Michael Herz, Lloyd Kaufman TROMABILIA
John Herzfeld 15 MINUTES
John Herzfeld 2 DAYS IN THE VALLEY
Werner Herzog THE BAD LIEUTENANT: PORT OF CALL — NEW ORLEANS
Werner Herzog Cave of Forgotten Dreams
Werner Herzog ENCOUNTERS AT THE END OF THE WORLD
Werner Herzog GRIZZLY MAN
Werner Herzog Into the Inferno
Werner Herzog Lo and Behold: Reveries of the Connected World
Werner Herzog MY SON, MY SON, WHAT HAVE YE DONE
Werner Herzog Queen of the Desert (Werner Herzog over)
Werner Herzog RESCUE DAWN
Werner Herzog Salt and Fire
Werner Herzog THE WHITE DIAMOND
Grant Heslov THE MEN WHO STARE AT GOATS
Jared Hess Masterminds
Jared Hess NACHO LIBRE
Fraser Heston ALASKA
Fraser Heston NEEDFUL THINGS
Gerben Hetebrij, Sander de Regt Sinterklaas en het gouden hoefijzer
Remy van Heugten Gluckauf
Remy van Heugten Valentino
Jaap van Heusden WIN/WIN
Peter Hewitt THE BORROWERS
Peter Hewitt DONDERBROEK
Peter Hewitt GARFIELD
Laurent Heynemann LA VIEILLE QUI MARCHAIT DANS LA MER
George Hickenlooper THE BIG BRASS RING
George Hickenlooper FACTORY GIRL
George Hickenlooper THE LOW LIFE
George Hickenlooper THE MAN FROM ELYSIAN FIELDS
Steve Hickner, Simon Wells, Brenda Chapman THE PRINCE OF EGYPT
Scott Hicks HEARTS IN ATLANTIS
Alan Hicks Keep on Keepin' on
Scott Hicks The Lucky One
Scott Hicks NO RESERVATIONS
Scott Hicks SHINE
Scott Hicks SNOW FALLING ON CEDARS
Hideo Nakata KAIDAN
Hideo Nakata THE RING 2
Hideo Nakata RINGU/RING
Hideshi Hino MERMAID IN A MANHOLE
Higashi Yoichi VILLAGE OF DREAMS
Bryn Higgins Unconditional
Shinji Higuchi Attack on Titan: The Movie (deel 1) en Attack on Titan: End of the World (deel 2)
Tim Hill ALVIN AND THE CHIPMUNKS
Walter Hill Bullet to the Head
Tim Hill GARFIELD: A TALE OF TWO KITTIES
Walter Hill GERONIMO: AN AMERICAN LEGEND
Tim Hill HOP (Tim Hill)
Walter Hill LAST MAN STANDING
Walter Hill SUPERNOVA (Walter Hill)
Walter Hill TRESPASS (Walter Hill)
Walter Hill UNDISPUTED
Walter Hill WILD BILL (Walter Hill)
John Hillcoat Lawless
John Hillcoat THE PROPOSITION (John Hillcoat)
John Hillcoat THE ROAD
John Hillcoat Triple 9
Stephen Hillenburg THE SPONGEBOB SQUAREPANTS MOVIE
Brigit Hillenius ZINTUIGEN ZIJN DE VOETJES VAN DE ZIEL
Melcher Hillmann De club van Sinterklaas & de pietenschool
Paul Hills BOSTON KICKOUT
Kees Hin De fietser
Kees Hin JAAP HILLENIUS, POGING OM DICHTERBIJ TE KOMEN
Kees Hin HET SCHADUWRIJK
Yves Hinant, Jean Libon So Help Me God
Atsuko Hirayanagi Oh Lucy!
Hirokazu Kore-eda After the Storm
Hirokazu Kore-eda STILL WALKING en Ozu
Hirokazu Kore-eda The Third Murder (Sandome no satsujin)
Hiromasa Yonebayashi Arrietty
Hiromasa Yonebayashi When Marnie Was There
Hironobu Sakaguchi FINAL FANTASY VII
Hironobu Sakaguchi FINAL FANTASY: THE SPIRITS WITHIN
Hiroyuki Morita THE CAT RETURNS
Oliver Hirschbiegel Diana
Oliver Hirschbiegel Elser
Oliver Hirschbiegel DAS EXPERIMENT
Oliver Hirschbiegel FIVE MINUTES OF HEAVEN
Oliver Hirschbiegel THE INVASION
Oliver Hirschbiegel DER UNTERGANG
Alfred Hitchcock THE 39 STEPS
Alfred Hitchcock I CONFESS
Alfred Hitchcock NORTH BY NORTHWEST
Alfred Hitchcock PSYCHO (Alfred Hitchcock)
Alfred Hitchcock REAR WINDOW
Alfred Hitchcock REBECCA
Alfred Hitchcock ROPE
Alfred Hitchcock VERTIGO
Hitoshi Matsumoto Scabbard Samurai
Hitoshi Yazaki MARCH COMES IN LIKE A LION
Hitoshi Yazaki STRAWBERRY SHORTCAKES
Ho Yuhang AT THE END OF DAYBREAK
Ho Yuhang RAIN DOGS
Peter Ho-Sun Chan THE LOVE LETTER
Gregory Hoblit FALLEN
Gregory Hoblit FRACTURE
Gregory Hoblit FREQUENCY
Gregory Hoblit PRIMAL FEAR
Gregory Hoblit UNTRACEABLE
Christoph Hochhäusler Eine Minute Dunkel (Dreileben)
Christoph Hochhäusler UNTER DIR DIE STADT
Rob Hodselmans ELLEN TEN DAMME — AS I WAS WONDERING WHERE THIS MIXED-UP LITTLE LIFE OF MINE WAS LEADING TO
Daniel Hoesl Soldate Jeannette
Pim van Hoeve Dummie de Mummie
Pim van Hoeve Dummie de Mummie en de Sfinx van Shakaba
Pim van Hoeve Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
Pim van Hoeve SNOW FEVER
Jaap van Hoewijk FAMILIEGEHEIM
Jaap van Hoewijk PROCEDURE 769, THE WITNESSES TO AN EXECUTION
Gustav Hofer, Luca Ragazzi Italy: Love It or Leave It
Michael Hoffman The Best of Me
Thom Hoffman DENNIS HOPPER: THE DECISIVE MOMENTS
Michael Hoffman Gambit
John Hoffman GOODBOY!
Michael Hoffman THE LAST STATION
Michael Hoffman ONE FINE DAY
Dustin Hoffman Quartet
Anthony Hoffman RED PLANET
Michael Hoffman RESTORATION
Michael Hoffman WILLIAM SHAKESPEARE'S A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM
Michael Hoffmann EDEN (Michael Hoffmann)
Rainer Hoffmann, Anne Linsel DANCING DREAMS
Nico Hofmann SOLO FÜR KLARINETTE
Sebastian Hofmann Tiempo compartido
David Hogan BARB WIRE
P.J. Hogan CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC
P.J. Hogan MURIEL'S WEDDING
P.J. Hogan MY BEST FRIEND'S WEDDING
P.J. Hogan PETER PAN
Martin Högdahl Ice Dragon
Evan Holdberg, Seth Rogen The Interview
Pat Holden THE LONG WEEKEND
Lansing C. Holden, Irving Pichel SHE
Bill Holderman Book Club
Agnieszka Holland COPYING BEETHOVEN
Agnieszka Holland In Darkness
Tom Holland THE LANGOLIERS
Agnieszka Holland OLIVIER OLIVIER
Agnieszka Holland THE THIRD MIRACLE
Agnieszka Holland TOTAL ECLIPSE
Hannes Holm Een man die Ove heet
Peggy Holmes Tinkerbell en de piraten
Martha Holmes, Michael Gunton One Life
Nicole Holofcener Enough Said
Nicole Holofcener LOVELY & AMAZING
Marius Holst King of Devil's Island
Reiner Holzemer Dries
Guy-Manuel de Homem-Christo, Thomas Bangalter ELECTROMA
Jet Homoet, Metje Postma TARA
Jet Homoet, Sharog Heshmat Manesh Daughters of Malakeh
James Honeyborne THE MEERKATS
Sang-soo Hong In Another Country
Hong Khaou Lilting (Hong Khaou over)
Heddy Honigmann Crazy (Workshop Filmkritiek)
Heddy Honigmann FOREVER
Heddy Honigmann Heddy Honigmann IN FOCUS
Heddy Honigmann O AMOR NATURAL
Heddy Honigmann EL OLVIDO
Heddy Honigmann Om de wereld in 50 concerten
Heddy Honigmann HET ONDERGRONDS ORKEST (THE UNDERGROUND ORCHESTRA)
Heddy Honigmann TOT ZIENS
Pirjo Honkasalo THE 3 ROOMS OF MELANCHOLIA
Christophe Honoré Les bien-aimés
Christophe Honoré Plaire, aimer et courir vite
Gavin Hood Eye in the Sky
Gavin Hood RENDITION
Gavin Hood TSOTSI
Gavin Hood X-MEN ORIGINS: WOLVERINE
Albert 't Hooft, Paco Vink Trippel Trappel: dierensinterklaas
Doesjka van Hoogdalem OORLOGSRUST
Peter Hoogendoorn Tussen 10 en 12
Kevin Hooks FLED
Kevin Hooks PASSENGER 57
Tom Hooper The Danish Girl
Tobe Hooper Eggshells
Tom Hooper THE KING'S SPEECH
Tobe Hooper Lifeforce
Tom Hooper Les misérables (Tom Hooper)
Tom Hooper RED DUST
Tobe Hooper, John Carpenter BODY BAGS
Kristof Hoornaert Resurrection
Kenneth Hope SUPERSTITION
Stephen Hopkins BLOWN AWAY
Stephen Hopkins THE GHOST AND THE DARKNESS
Joel Hopkins Hampstead
Joel Hopkins LAST CHANCE HARVEY
Stephen Hopkins THE LIFE AND DEATH OF PETER SELLERS
Stephen Hopkins LOST IN SPACE
Joel Hopkins The Love Punch
Ben Hopkins THE MARKET
Stephen Hopkins Race
Stephen Hopkins THE REAPING
Stephen Hopkins UNDER SUSPICION
Nora Hoppe THE CROSSING
Dennis Hopper CHASERS
Sherry Horman DESERT FLOWER
Michiel ten Horn Aanmodderfakker
Michiel ten Horn The Deflowering of Eva van End (Slow Crtiticism: De ontmaagding van Eva van End)
Magnus von Horn The Here After
Michiel ten Horn De ontmaagding van Eva van End
Nick Hornby FEVER PITCH
Israël Horovitz My Old Lady
Aliona van der Horst Liefde is aardappelen
Rita Horst HET SINTERKLAASJOURNAAL: DE MEEZING MOVIE
Aliona van der Horst Water Children
Aliona van der Horst, Maasja Ooms VOICES OF BAM
Peter Horton THE CURE
Aaron Horvath, Peter Rida Michail Teen Titans GO! at the Movies
Mika Hotakainen, Joonas Berghäll Steam of Life
Hou Hsiao-hsien The Assassin (Nie Yinniang)
Hou Hsiao-hsien GOOD MEN, GOOD WOMEN
Hou Hsiao-hsien GOODBYE SOUTH, GOODBYE
Hou Hsiao-hsien MILLENNIUM MAMBO
Hou Hsiao-hsien THE PUPPETMASTER (HSIMENG RENSHENG)
Hou Hsiao-hsien THREE TIMES
Hou Hsiao-hsien LE VOYAGE DU BALLON ROUGE
Jeroen Houben De Matchmaker
André van der Hout, Adri Schrover HET ZWIJGEN
André van der Hout, Linda Lyklema HET JAAR 2602
Peter van Houten La vie de Jean-Marie
Ineke Houtman Hotel de grote L
Ineke Houtman DE INDIAAN
Ineke Houtman MIJN OPA DE BANKROVER
Ineke Houtman De ontsnapping
Ineke Houtman POLLEKE
Ineke Houtman STILLE NACHT
Ineke Houtman Toen was geluk heel gewoon — De film
Chiem van Houweninge Jr., Peter Slager EEN MANIER OM THUIS TE KOMEN: UMOJA LIVE
Ron Howard ANGELS & DEMONS — HET BERNINI MYSTERIE
Ron Howard APOLLO 13
Ron Howard The Beatles: Eight Days a Week
Ron Howard A BEAUTIFUL MIND
Ron Howard CINDERELLA MAN
Ron Howard THE DA VINCI CODE
Ron Howard THE DILEMMA
Ron Howard EDTV
Ron Howard FAR AND AWAY
Ron Howard FROST/NIXON
Ron Howard THE GRINCH
Ron Howard In the Heart of the Sea
Ron Howard Inferno
Ron Howard THE PAPER
Ron Howard RANSOM
Ron Howard Rush
Ron Howard Solo: A Star Wars Story
Byron Howard, Chris Williams BOLT
Byron Howard, Nathan Greno RAPUNZEL
Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush Zootropolis
Peter Howitt ANTITRUST
Peter Howitt JOHNNY ENGLISH
Peter Howitt Reasonable Doubt
Peter Howitt SLIDING DOORS
Ben Howling, Yolanda Ramke Cargo (Ben Howling, Yolanda Ramke)
Jan Hrebejk The Teacher
George Huang SWIMMING WITH SHARKS
Huang Hong 25 KIDS & 1 DAD
Huang Jianxin THE WOODEN MAN'S BRIDE
John Huddles The Philosophers
Reginald Hudlin BOOMERANG
Reginald Hudlin THE GREAT WHITE HYPE
Hugh Hudson GUARDING TESS
Jean-Charles Hue Mange tes morts
Albert Hughes Alpha
Albert & Allen Hughes THE BOOK OF ELI
Allan Hughes Broken City
Albert & Allen Hughes DEAD PRESIDENTS
Patrick Hughes Expendables 3
Bronwen Hughes FORCES OF NATURE
Albert & Allen Hughes FROM HELL
Patrick Hughes The Hitman's Bodyguard
Albert & Allen Hughes MENACE II SOCIETY
Raman Hui Monster Hunt
Ann Hui A Simple Life
Raman Hui, Chris Miller SHREK THE THIRD
Matt Hulse Dummy Jim
Beatrijs Hulskes, Mirjam van Veelen DE RIVIER OKKERVIL
Courtney Hunt FROZEN RIVER
Bonnie Hunt RETURN TO ME
Maurice Hunt, Joe Johnston THE PAGEMASTER
Paul Hunteangerr BULLETPROOF MONK
Tim Hunter Looking Glass
Tim Hunter THE SAINT OF FORT WASHINGTON
Hermine Huntgeburth EFFIE BRIEST
Hermine Huntgeburth THE WHITE MASAI
Nick Hurran IT'S A BOY/GIRL THING
Nick Hurran PLOTS WITH A VIEW
Jon Hurvitz, Hayden Schlossberg American Pie: The Reunion
Metin Hüseyin IT WAS AN ACCIDENT
Eva Husson Bang Gang (A Modern Love Story)
Gérald Hustache-Mathieu Poupoupidou
John Huston THE AFRICAN QUEEN
John Huston THE MISFITS
John Huston UNDER THE VOLCANO
Peter Hutchings Cool Girls
Peter Huyck, Alex Gregory A Good Old Fashioned Orgy
Pieter van Huystee Jheronimus Bosch — Touched by the Devil
Peter Hyams END OF DAYS
Peter Hyams THE RELIC
Peter Hyams A SOUND OF THUNDER
Peter Hyams STAY TUNED
Peter Hyams SUDDEN DEATH
Peter Hyams TIMECOP
Sophie Hyde 52 Tuesdays
Hans Hylkema DE GOUDLIJN PARAMARIBO — DAM
Hans Hylkema OEROEG
Nicholas Hytner CENTER STAGE
Nicholas Hytner THE CRUCIBLE
Nicholas Hytner The Lady in the Van
Nicholas Hytner THE MADNESS OF KING GEORGE
Nicholas Hytner THE OBJECT OF MY AFFECTION