Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Op zoek naar de ideale toekomst

HABITAT

Canada, 1996 | René Daalder
René Daalder, de Verloren Zoon van de Nederlandse film, is terug. De man die in de jaren zestig door collega's en critici op handen werd gedragen, maar er voor koos in Hollywood van voren af aan te beginnen, is met twee films aanwezig op het Filmfestival Rotterdam. Daalder moet zelf nog even wennen aan het idee. Hoort hij daar wel thuis? Tja, eigenlijk hoort hij nergens thuis. En daarom juist weer overal. Dus zeker op een festival dat het woord 'international' zo prominent in het vaandel voert.

De films hebben pakkende, commerciële titels: Habitat en Hysteria. Oppervlakkig beschouwd zijn ze ook makkelijk te categoriseren. Habitat speelt zich af in een wereld die er dankzij de afbraak van de ozonlaag verschroeid en desolaat bijligt. Bovendien vliegen de special digital effects je om de oren. Science fiction dus. In Hysteria probeert een verknipte psychiater de geesten van zijn patiënten samen te smelten tot een collectief bewustzijn: ook SF. Met een vleugje gekkenhuishorror.
Maar dan de films zelf. Sinds de dagen van Frankenstein (1931) wacht de archetypische krankzinnige geleerde onveranderlijk een akelig lot op het witte doek: de schepper wordt door zijn eigen schepping ten val gebracht. René Daalder (vroeger gespeld als Renee Daalder) houdt niet van wat hij noemt 'cautionary tales' en dus trekken bij hem juist de gekken aan het langste eind. Microbioloog Hank Symes bijvoorbeeld. In Habitat vestigt hij zich met zijn gezin midden in de woestijn in een huis, waar hij de natuur een tweede kans wil geven. Het experiment loopt uit de hand, maar is juist daardoor geslaagd. En wanneer de psychiater uit Hysteria de geest geeft, staat zijn opvolger al klaar om zijn levenswerk voort te zetten.
Het zijn geen ideeën die aan het brein van de gemiddelde Nederlandse filmmaker ontspruiten. Aan de andere kant is de uitwerking zo tegendraads dat je de films ook weer niet kunt afdoen als typisch (en overigens met Canadees, Brits en zelfs Nederlands geld gefinancierde) Amerikaanse pulp. Het op high definition video gedraaide Habitat begon zijn bestaan zo'n zeven jaar geleden onder de titel Ecophoria. Daalder, die al sinds het midden van de jaren zeventig experimenteert met elektronische manipulatie van het beeld, werkte samen met het computerlab van het New York Institute of Technology aan een virtuele versie van het huis waar het verhaal zich afspeelt. Het lab ging failliet en in de uiteindelijke versie van de film moeten we het doen met een nog steeds respectabele hoeveelheid digitale effecten tegen de achtergrond van een af en toe wat krap ogend studiodecor. Verliep de produktie van Habitat, ook zakelijk gezien, niet geheel naar wens, over Hysteria behield Daalder volledige controle. Toevalligerwijze is juist in deze film geen hoofdrol weggelegd voor special effects.

Nieuwe werelden
De regisseur, telefonisch vanuit zijn woonplaats Los Angeles: "Het technische gedeelte is voor mij uiteindelijk alleen maar een middel tot een doel. Wat ik wil is het vertellen van verhalen waarin ik personages confronteer met werelden die ze nog niet kennen. In Habitat en Hysteria gaat het over personages die zich verliezen in een groter geheel. En dat is wat film voor mij ook ideaal gezien is: mensen confronteren met andere werelden, ze iets presenteren waarin ze zich kunnen verliezen. Technologie biedt je de mogelijkheid dergelijke nieuwe werelden en nieuwe regels te creëren. In die zin voel ik me sterk verwant met de geleerden uit de twee films. De 'mad scientist' is degene die verandering aanbrengt in de gevestigde orde en is in die zin de held. Dat klinkt misschien vreemd, want als je het hebt over iets met een autobiografische inslag, dan is dat meestal niet in de context van fantasy en science fiction."
Maar is die persoonlijke toets wel te verenigen met de commerciële eisen van het SF-genre? Daalder meent van wel.
"Het blijven toch films die in de popcultuur wortelen. Popfilms met een toegevoegde intellectuele waarde. Ze passen in een klimaat van commercieel filmmaken en zijn tegelijkertijd persoonlijker dan over het algemeen gebruikelijk is. Ik ben trouwens een beetje huiverig voor het woord persoonlijk, want de meeste 'persoonlijke' films zijn op dit moment heel vervelend: al dat Sundance-werk zeg maar. Mijn eigen films zitten ergens tussen commerciële cinema en kunst in. Dat geldt voor veel science fiction, ook in de literatuur. Het is bij uitstek een genre waarin je serieuze thema's kan verpakken. Kijk maar naar Star Trek."

David Cronenberg
Daalder komt tijdens het gesprek herhaaldelijk terug op wat hij als het essentiële thema van zijn werk ziet: transformatie. In Hysteria wordt dat uitgewerkt op een manier die opvallende overeenkomsten vertoont met de films van David Cronenberg, in Rotterdam vertegenwoordigd met het controversiële Crash. Wanneer de patiënten uit Hysteria aan het eind van de film uitzwermen om nieuwe deelnemers te werven voor hun collectieve brein, doet dat sterk denken aan de slotscène van Shivers (1975), waarin de bewoners van een luxe appartementencomplex hun stek verlaten om de wereld te besmetten met een 'liefdes-virus'.
Daalder: "Ik ben niet zo bekend met zijn werk. Ik vond Videodrome en Crash interessant. Maar ik haat 'cautionary tales' en daarom gaat een film als The fly regelrecht tegen mijn mentaliteit in. Waarom voelen filmmakers zich toch altijd verplicht een toekomst te laten zien waarin alles misgaat? Voor mij is het belangrijk aan te tonen dat nieuwe werelden en nieuwe ordes wél kunnen werken. Als ik in een film marsmannetjes op aarde zou laten landen, dan zou ik ze beslist niet de hele mensheid laten uitroeien. Er zou iets gebeuren dat veel interessanter, perverser of opwindender is. Ik begrijp wel dat drama en conflicten belangrijk zijn, maar je kan ze ook integreren in een film die toch niet het geijkte patroon volgt. Ik ben nu bezig met Strawbery fields, een film waarbij ik gebruik kan maken van veertig Beatles-songs (Daalder verwierf de rechten voor de opvallend schappelijke prijs van drie miljoen dollar, PvT). Die liedjes zijn een geschenk uit de hemel. Ik heb nu eindelijk een lichtvoetig element dat me in staat stelt een verhaal in elkaar te steken, waarin de toekomst inderdaad aantrekkelijk is. Het speelt zich af op twee niveaus tegelijk, in de werkelijke wereld en in een imaginaire, waarin iedereen zichzelf kan heruitvinden. Dat is het enige wat mij interesseert: transformatie, evolutie, en in feite spreek ik me er niet over uit of dat wel of niet goed is."
Toch nog maar even terug naar David Cronenberg. Ook zijn personages transformeren; ze overschrijden grenzen, doorbreken taboes, en ook hij onthoudt zich van een moreel oordeel over hun gedrag. Daalder moet er wel om lachen, als ik hem zo hardnekkig met zijn Canadese collega blijf vergelijken.
"Jaja, I suddenly like his stuff. Maar voor mij is het toch een beetje koud. Ik heb het liever een beetje meer sexy, een beetje meer sensueel. Maar hij is interessant, absoluut. Het punt is dat ik niet zoveel affiniteit heb met andere filmmakers. Ik beschouw mezelf meer als een musicus. Muziek is veel meer een inspiratiebron dan film. Daarom ben ik zo blij met die Beatles-songs. Ze stellen me in staat een musical voor deze tijd te maken. Martin Scorsese en Woody Allen hebben dat ook geprobeerd, maar het is ze niet gelukt."

The Sex Pistols
De filmmaker leeft in het heden, houdt de blik strak op de toekomst gericht en is "chronisch ongeïnteresseerd in het verleden", zoals hij het zelf uitdrukt. Maar juist in zijn geval kun je toch moeilijk om dat verleden heen. Al in 1967 concludeert filmblad Skoop: "Renee Daalder is onze grootste filmer." De regisseur heeft op dat moment welgeteld twee korte films op zijn naam staan: Body and soul 1 & 2. Twee jaar later volgt de lange en voor die tijd kostbare speelfilm De blanke slavin, geprezen door een handjevol critici, gemeden door het grote publiek. Maar Daalder, die zijn liefde voor Amerika nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, wil weg. "Op mijn achtste wist ik al dat ik niet in Nederland wilde blijven. Ik kom van Texel en dan deugt het vaste land sowieso niet." Na de Filmacademie woont hij een tijdje in Londen en Parijs, alvorens in 1973 voorgoed naar de Verenigde Staten te vertrekkken.
Daar maakt hij kennis met grote-borsten-fetisjist Russ Meyer (Beyond the valley of the dolls), die hem de fijne — en grovere — kneepjes van het low budget-filmen bijbrengt. In 1976 volgt Daalders debuut in het exploitation-genre: Massacre at Central High, over de bloederige machtsstrijd onder tieners op een high school. Vier jaar na de première beleeft de film een onverwachte revival als belangrijke critici er een parabel over het Derde Rijk in ontdekken. Het verlate succes gaat een beetje aan de maker voorbij; hij heeft al weer andere wilde avonturen achter de rug. Zoals met The Sex Pistols en hun manager Malcolm McLaren, die zijn huis tot hun Amerikaanse hoofdkwartier bombarderen. De Pistols zijn in Amerika voor de opnamen van de film The great rock 'n roll swindle, te regisseren door Daalders vroegere mentor Russ Meyer. Al snel blijkt dat Meyers chauvinistische inborst en de punk-mentaliteit van de Engelsen zich slecht met elkaar verdragen. Daalder: "Malcolm maakte Russ uit voor Hitler en Russ beet de Pistols toe dat het toch mooi de Amerikanen waren geweest die Europa van de nazi's hadden bevrijd." Meyer en de Pistols gaan uit elkaar en uiteindelijk zal Julien Temple de film afmaken. De Nederlandse inbreng in het project levert een klassieke scène op. Daalder: "Sid Vicious die 'My way' zingt in dat showdecor, dat heb ik bedacht. Eerst was dat 'Non, je ne regrette rien.'"

In 1986 is hij weer even terug in Nederland, als op de Utrechtse Filmdagen zijn 'postnucleaire musical' Population one in première gaat. De belangstelling houdt niet over en de film wordt niet in roulatie gebracht. Weer tien jaar later staan de contacten met het vaderland op een nog lager pitje en voorzichtig informeert de regisseur of hij er eigenlijk wel verstandig aan doet naar Rotterdam te komen. "Want weet je wat het rare is? Al mijn films zijn wereldwijd verkocht, behalve aan Nederland."
Gelukkig is Rotterdam gedurende het festival een kleine internationale enclave, waar het voor outsiders goed toeven is. Niks hoofden die niet boven het maaiveld mogen uitsteken, niks bekrompen gezeur in de trant van 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.' En mochten ze hem daar onverhoopt toch nog negeren, dan kan de regisseur zich altijd troosten met die andere gemeenplaats: een profeet wordt in eigen land nooit geëerd.

Phil van Tongeren

top
HABITAT

Februari 1997 #175

Produktie
Claude Léger
Pieter Kroonenburg
Regie en scenario
René Daalder
Camera
Jean Lépine
Montage
Gaetan Huot
Muziek
Ralph Grierson
Met
Balthazar Getty
Alice Krige
Tcheky Karyo
Laura Harris

Kleur, 103 minuten

Te zien
tijdens het Filmfestival Rotterdam

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


D

René Daalder HABITAT
René Daalder HYSTERIA (René Daalder)
Roel van Daalen AJAX — DAAR HOORDEN ZIJ ENGELEN ZINGEN
Cherien Dabis AMERRIKA
Umut Dağ Kuma
Olivier Dahan CRIMSON RIVERS 2
Olivier Dahan Grace of Monaco
Olivier Dahan LE PETIT POUCHET
Olivier Dahan LA VIE EN ROSE
Olivier Dahan LA VIE PROMISE
John Dahl THE GREAT RAID
John Dahl JOY RIDE
John Dahl THE LAST SEDUCTION
John Dahl RED ROCK WEST
John Dahl ROUNDERS
John Dahl UNFORGETTABLE
John Dahl YOU KILL ME
Heinrich Dahms Between the Devil and the Deep
Eva Dahr Trio — De jacht op een legendarische schat
Stephen Daldry BILLY ELLIOT
Stephen Daldry Extremely Loud & Incredibly Close
Stephen Daldry THE HOURS
Stephen Daldry THE READER (Stephen Daldry over)
Stephen Daldry Trash
Richard Dale e.a. Earth: een onvergetelijke dag
Roel van Dalen 11 Fonteinen
John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein Vacation
Andreas M. Dalsgaard The Human Scale
Oliver Daly A-X-L
Rebecca Daly Mammal (Rebecca Daly over)
Rebecca Daly The Other Side of Sleep
Deborah van Dam De baby
Roy Dames Mocros
Anca Damian Crulic: The Path to Beyond
Jean-Claude Van Damme THE QUEST
Charles Dance LADIES IN LAVENDER
Rod Daniel BEETHOVEN'S 2ND
Lee Daniels The Butler
Lee Daniels The Paperboy
Lee Daniels PRECIOUS
Brian Dannelly SAVED!
Danniel Danniel MYKOSCH
Danniel Danniel WINTER '89
Joe Dante Burying the Ex
Joe Dante THE HOLE (Joe Dante)
Joe Dante LOONEY TUNES: BACK IN ACTION
Joe Dante THE SECOND CIVIL WAR
Joe Dante SMALL SOLDIERS
Emma Dante Una via a Palermo
Frank Darabont THE GREEN MILE
Frank Darabont THE MIST
Frank Darabont THE SHAWSHANK REDEMPTION
Mohamed Al Daradji SON OF BABYLON
Jonathan Darby HUSH
Jean-Pierre & Luc Dardenne Deux jours, une nuit
Jean-Pierre & Luc Dardenne L' ENFANT
Jean-Pierre & Luc Dardenne La fille inconnu
Jean-Pierre & Luc Dardenne LE FILS
Jean-Pierre & Luc Dardenne Le gamin au vélo
Jean-Pierre & Luc Dardenne LA PROMESSE
Jean-Pierre & Luc Dardenne ROSETTA
Jean-Pierre & Luc Dardenne LE SILENCE DE LORNA
Gregory Dark SEE NO EVIL
Eric Darnell, Simon J. Smith The Penguins of Madagascar
Eric Darnell, Tim Johnson ANTZ
Eric Darnell, Tom McGrath MADAGASCAR
Eric Darnell, Tom McGrath MADAGASCAR: ESCAPE 2 AFRICA
Eric Darnell, Tom McGrath, Conrad Vernon Madagascar 3: Europe's Most Wanted
Rob Das JUGGERNAUT
Buddhadeb Dasgupta CHARACHAR
Julie Dash Daughters of the Dust
Jules Dassin THE NAKED CITY
Byambasuren Davaa The cave of the yellow dog (Byambasuren Davaa over)
Byambasuren Davaa THE TWO HORSES OF GENGHIS KHAN
Byambasuren Davaa, Luigi Falorni THE STORY OF THE WEEPING CAMEL
Kief Davidson, Richard Ladkani THE DEVIL'S MINER
Terence Davies The Deep Blue Sea
Terence Davies THE HOUSE OF MIRTH
Terence Davies THE LONG DAY CLOSES
Terence Davies A Quiet Passion
Terence Davies Sunset Song
Julie Davis AMY'S ORGASM
John A. Davis THE ANT BULLY (DE MIERENMEPPER)
Andrew Davis CHAIN REACTION
Andrew Davis COLLATERAL DAMAGE
Tamra Davis CROSSROADS
Andrew Davis THE FUGITIVE
John A. Davis JIMMY NEUTRON: WONDERKIND
Garth Davis Lion
Garth Davis Mary Magdalene
Mick Davis THE MATCH
Mick Davis MODIGLIANI
Andrew Davis A PERFECT MURDER
Michael Davis SHOOT 'EM UP
Andrew Davis STEAL BIG, STEAL LITTLE
Andrew Davis UNDER SIEGE
Garth Davis, Jane Campion Top of the Lake
Mike Day The Islands and the Whales
Assi Dayan LIFE ACCORDING TO AGFA
Jonathan Dayton, Valerie Faris Battle of the Sexes
Jonathan Dayton, Valerie Faris LITTLE MISS SUNSHINE
Jonathan Dayton, Valerie Faris Ruby Sparks
Renato De Maria LA PRIMA LINEA
James Dearden ROGUE TRADER
Dean DeBlois How to Train Your Dragon 2
Dean DeBlois, Chris Sanders HOE TEM JE EEN DRAAK?
Dean DeBlois, Chris Sanders LILO & STITCH
Lieven Debrauwer CONFITUUR
Lieven Debrauwer PAULINE & PAULETTE
Ed Decter THE NEW GUY
Ari Deelder Toegetakeld door de liefde
Dustin Guy Defa Person to Person
Bavo Defurne Souvenir
Emile Degelin SI LE VENT TE FAIT PEUR
Jeremy Degruson, Ben Stassen Bigfoot Junior
Jeremy Degruson, Ben Stassen Flits & het magische huis 3D
Maurice Dekkers Ants on a Shrimp
Nathalie Deklerck, Robbe De Hert, Wolke Kluppell, Filip Van Neyghem, Tom Van Overberghe, Wim Symoens, Boris Paval Conen ELIXIR D'ANVERS
Steven S. DeKnight Pacific Rim: Uprising
Camille Delamarre Brick Mansions
Camille Delamarre The Transporter Refueled
Alix Delaporte ANGÈLE ET TONY
Alix Delaporte Le dernier coup de marteau
Matthieu Delaporte, Alexandre de la Patellière Le prénom
Benoît Deléphine, Gustave de Kervern AALTRA
Benoît Delépine, Gustave de Kervern Le grand soir
Benoît Delépine, Gustave de Kervern MAMMUTH
François Delisle Chorus
Gaby Dellal ON A CLEAR DAY
Gaby Dellal Three Generations
Jasmine Dellal WHEN THE ROAD BENDS/GYPSY CARAVAN
Savina Dellicour Tous les chats sont gris
Peter Delpeut DIVA DOLOROSA
Peter Delpeut FELICE...FELICE...
Peter Delpeut THE FORBIDDEN QUEST
Peter Delpeut, Mart Dominicus GO WEST, YOUNG MAN!
Lionel Delplanque DEEP IN THE WOODS
Julie Delpy 2 Days in New York
Julie Delpy 2 DAYS IN PARIS
Edouard Deluc Mariage à Mendoza
André Delvaux Belle (André Delvaux)
Paul Demeyer, Stig Berqvist RUGRATS IN PARIS
Selim Demirdelem e.a. ISTANBUL TALES
Zeki Demirkubuz Yeralti
Jonathan Demme THE AGRONOMIST
Ted Demme BEAUTIFUL GIRLS
Jonathan Demme BELOVED
Ted Demme BLOW
Jonathan Demme HEART OF GOLD
Ted Demme LIFE (Ted Demme)
Jonathan Demme THE MANCHURIAN CANDIDATE (Jonathan Demme)
Ted Demme NOOSE
Jonathan Demme PHILADELPHIA
Jonathan Demme RACHEL GETTING MARRIED
Jonathan Demme Ricki and the Flash
James DeMonaco The Purge
James DeMonaco The Purge: Anarchy
James DeMonaco The Purge: Election Year
Arnaud Demuynck Draken & Deuntjes
Jacques Demy LES PARAPLUIES DE CHERBOURG
Claire Denis 35 RHUMS
Claire Denis Un beau soleil intérieur
Claire Denis BEAU TRAVAIL
Claire Denis L' INTRUS
Claire Denis J'AI PAS SOMMEIL
Claire Denis NÉNETTE ET BONI
Claire Denis Les salauds
Claire Denis VENDREDI SOIR
Claire Denis WHITE MATERIAL
Rune Denstad Langlo NORTH
Raymond Depardon 10E CHAMBRE, INSTANTS D'AUDIENCES
Raymond Depardon DÉLITS FLAGRANTS
Raymond Depardon LA VIE MODERNE
Raymond Depardon, Claudine Nougaret Journal de France
Johnny Depp THE BRAVE
Danny Deprez DE BAL
Danny Deprez SCIENCE FICTION
Jacques Deray LA PISCINE
Chris Dercon STILL/A NOVEL
Denis Dercourt DEMAIN DES L'AUBE
Denis Dercourt LA TOURNEUSE DE PAGES
Maya Deren Drie dvd's met films van Maya Deren
Talal Derki Return to Homs (IDFA)
Scott Derrickson THE DAY THE EARTH STOOD STILL
Scott Derrickson Deliver Us From Evil (Scott Derrickson)
Scott Derrickson Doctor Strange
Scott Derrickson Sinister
Dominique Deruddere IEDEREEN BEROEMD!
Dominique Deruddere SUITE 16
Juan Carlos Desanzo EVA PERÓN, THE TRUE STORY
Pierre Deschamps Noma — My Perfect Storm
Noaz Deshe White Shadow
Virginie Despentes, Coralie Trinh Thi BAISE-MOI
Arnaud Desplechin UN CONTE DE NOËL
Arnaud Desplechin Les fantômes d'Ismaël
Arnaud Desplechin Jimmy P. — Psychotherapy of a Plains Indian
Arnaud Desplechin Trois souvenirs de ma jeunesse
Howard Deutch GETTING EVEN WITH DAD
Howard Deutch GRUMPIER OLD MEN
Gustav Deutsch FILM IST. A GIRL & A GUN
Howard Deutsch MY BEST FRIEND'S GIRL
Gustav Deutsch Shirley — Visions of Reality
Gustav Deutsch WELT SPIEGEL KINO
Claire Devers MAX ET JEREMIE
Danny DeVito DEATH TO SMOOCHY
Danny DeVito DUPLEX
Danny DeVito HOFFA
Danny DeVito MATILDA
Dean Devlin Bad Samaritan
Dean Devlin Geostorm
Bas Devos Violet
Tom Dey FAILURE TO LAUNCH
Tom Dey MARMADUKE
Tom Dey SHANGHAI NOON
Tom Dey SHOWTIME
Mohamed Diab Clash
Diao Yinan Black Coal
Diao Yinan NIGHT TRAIN (Previously Unreleased)
Lav Diaz The Woman Who Left
Daniel Díaz Torres KLEINES TROPICANA
Saul Dibb BULLET BOY
Saul Dibb THE DUCHESS
Saul Dibb Suite Française
Tom DiCillo BOX OF MOONLIGHT
Tom DiCillo THE DOORS: WHEN YOU'RE STRANGE
Tom DiCillo DOUBLE WHAMMY
Tom DiCillo LIVING IN OBLIVION
Tom DiCillo THE REAL BLONDE
Kirby Dick The Bleeding Edge
Kirby Dick THIS FILM IS NOT YET RATED
Ernest Dickerson DEMON KNIGHT
Ernest Dickerson Double Play (Ernest Dickerson over)
Ernest Dickerson Dubbelspel
Benjamin Dickinson Creative Control
Mike van Diem KARAKTER
Mike van Diem De surprise
Mike van Diem Tulipani
Arno Dierickx BLOEDBROEDERS
Arno Dierickx ZINLOOS
Saskia Diesing Dorst
Saskia Diesing Nena
Marianna Dikker DE TUSSENTIJD
Matt Dillon CITY OF GHOSTS (Matt Dillon)
Mark Dindal CHICKEN LITTLE
Mark Dindal KEIZER KUZCO
Mark A.Z. Dippé SPAWN
Mike Disa Pieter Post de film
Mike Disa Superkapje en de Turbo-oma's 3D
Disney DE ARISTOKATTEN
Disney FANTASIA 2000
Disney Studios Phineas and Ferb (NL)
Christian Ditter How To Be Single
Christian Ditter DE KROKODILLENBENDE
Christian Ditter Love, Rosie
Christian Ditter Wickie en de schat van de goden
Adriaan Ditvoorst De witte waan
Diverse regisseurs 100 JAAR JOHN WAYNE
Diverse regisseurs ALIEN LEGACY BOX
Diverse regisseurs ALL NIGHT HORROR SHOW 9
Diverse regisseurs Boardwalk Empire
Diverse regisseurs CHACUN SON CINÉMA
Diverse regisseurs DIFFERENT CINEMA VOLUME 3
Diverse regisseurs DIRTY DIARIES
Diverse regisseurs HORROR
Diverse regisseurs INDEPENDENT ANIMATION FROM THE NETHERLANDS
Diverse regisseurs JAPANESE HORROR ANTHOLOGY VOL. 1
Diverse regisseurs LADIES IN LOVE
Diverse regisseurs MASTERS OF HORROR
Diverse regisseurs THE NETHER-HORROR COLLECTION
Diverse regisseurs NEW YORK, I LOVE YOU
Diverse regisseurs NO MORE HEROES-DVD BOX
Diverse regisseurs ON THE MOVE — MIGRATIE IN EUROPA
Diverse regisseurs PARIS JE T'AIME
Diverse regisseurs PINK PICTURES FROM JAPAN
Diverse regisseurs Rio: I Love You
Diverse regisseurs SHAUN THE SHEEP — THE COMPLETE FIRST SERIES
Diverse regisseurs TOY STORY 1 & 2, 3D
Diverse regisseurs Treme seizoen 1
Diverse regisseurs UNIVERSAL'S CLASSIC MONSTER COLLECTION
Diverse regisseurs DE VIER ELEMENTEN
Diverse regisseurs Walt Disney Animation Studios Short Films Collection
Diverse regisseurs Westworld
Jasmin Dizdar BEAUTIFUL PEOPLE
Rachid Djaidani Tour de France
Djie Han Thung Capsule (Imagine)
Nana Djordjadze SUMMER, OR 27 MISSING KISSES
David Dobkin The Change-up
David Dobkin FRED CLAUS
David Dobkin The Judge
David Dobkin SHANGHAI KNIGHTS
David Dobkin WEDDING CRASHERS
Pete Docter, Bob Peterson UP
Pete Docter, David Silverman, Lee Unkrich MONSTERS, INC.
Pete Docter, Ronaldo Del Carmen Inside Out
Peter Dodd Orla de kikkerslikker 3D
Thomas Doebele, Maarten Schmidt Times like deese
Walt Dohrn, Mike Mitchell Trolls
Lola Doillon CONTRE TOI
Jacques Doillon LE JEUNE WERTHER
Jacques Doillon LES PETITS FRÈRES
Jacques Doillon PONETTE
Jacques Doillon Rodin
Xavier Dolan LES AMOURS IMAGINAIRES
Xavier Dolan J'AI TUÉ MA MÈRE
Xavier Dolan Juste la fin du monde
Xavier Dolan Laurence Anyways
Xavier Dolan Mommy
Xavier Dolan Tom à la ferme
Rudi Dolezal, Nick Broomfield Whitney: Can I Be Me
Bob Dolman THE BANGER SISTERS
Sonia Herman Dolz LAGRIMAS NEGRAS
Sonia Herman Dolz MANS GENOEG
Sonia Herman Dolz THE MASTER AND HIS PUPIL
Sonia Herman Dolz ROMANCE DE VALENTÍA — ONLY THE BRAVE
Sonia Herman Dolz YO SOY ASI
Mart Dominicus FL 19,99
Mart Dominicus, Peter Delpeut GO WEST, YOUNG MAN!
Andrew Dominik THE ASSASSINATION OF JESSE JAMES BY THE COWARD ROBERT FORD
Andrew Dominik CHOPPER
Andrew Dominik Killing Them Softly
Roger Donaldson THE BANK JOB
Roger Donaldson DANTE'S PEAK
Roger Donaldson THE GETAWAY
Roger Donaldson The November Man
Roger Donaldson THE RECRUIT
Roger Donaldson Seeking Justice
Roger Donaldson SPECIES
Roger Donaldson THIRTEEN DAYS
Roger Donaldson THE WORLD'S FASTEST INDIAN
Nicolo Donato BROTHERHOOD
Stanley Donen CHARADE
Stanley Donen, Gene Kelly SINGIN' IN THE RAIN
Declan Donnellan, Nick Ormerod Bel ami
Richard Donner 16 BLOCKS
Richard Donner ASSASSINS
Richard Donner CONSPIRACY THEORIE
Richard Donner LETHAL WEAPON 4
Richard Donner MAVERICK
Richard Donner TIMELINE
Kevin Donovan THE TUXEDO
Valérie Donzelli La Guerre est Déclarée
John Doornik, Jeroen Mol CHEAP LUDES
Tamar van den Dop BLIND
Tamar van den Dop LOT
Peter Dop DE SCHADUWLOPERS
Tamar van den Dop Supernova (Tamar van den Dop)
Milan Dor PINK PALACE, PARADISE BEACH
Drake Doremus Equals
Jaco Van Dormael LE HUITIÈME JOUR
Jaco Van Dormael MR. NOBODY
Jaco Van Dormael Le tout nouveau testament
Mark Dornford-May U-CARMEN EKHAYELITSHA
Doris Dörrie BIN ICH SCHÖN?
Doris Dörrie CHERRY BLOSSOMS — HANAMI
Doris Dörrie DIE FRISEUSE
Doris Dörrie Fukushima, mon amour
Ziad Doueiri L' insulte (Ziad Doueiri over)
Ziad Doueri LILA DIT ÇA
Michael Dougherty Krampus
Andrew Douglas AMITYVILLE HORROR
Andrew Douglas SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS
Michael Douglas, Conrad Helten Barbie, dolfijnenmagie
John Erick Dowdle As Above So Below
Drew & John Erick Dowdle DEVIL
John Erick Dowdle No Escape
John Dower LIVE FOREVER
John Dower Louis Theroux: My Scientology Movie
John Dower, Paul Crowder ONCE IN A LIFETIME
Elissa Down THE BLACK BALLOON
Michael Dowse IT'S ALL GONE PETE TONG
Christopher Doyle AWAY WITH WORDS
Siniša Dragin EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH
Franco Dragone ALEGRÍA
Janica Draisma OVER MIJN LIPPEN
Matthias Drawe DER KONIG VON KREUZBERG
Anthony Drazan HURLYBURLY
Anthony Drazan IMAGINARY CRIMES
Rinse Dream CAFÉ FLESH
Arthur Dreifuss SECRET FILE USA
Andreas Dresen WOLKE NEUN (CLOUD 9)
Ben Drew Ill Manors
Carl Theodor Dreyer VAMPYR
Karim Dridi BYE-BYE
Karim Dridi CUBA FELIZ
Guido van Driel De wederopstanding van een klootzak
Donatello & Fosco Dubini JEAN SEBERG — AMERICAN ACTRESS
Donatello & Fosco Dubini LUDWIG 1881
Donatello & Fosco Dubini DIE REISE NACH KAFIRISTAN
Olivier Ducastel, Jacques Martineau DRÔLE DE FÉLIX
Olivier Ducastel, Jacques Martineau MA VRAIE VIE À ROUEN
Olivier Ducastel, Jacques Martineau MARISCOS BEACH
Julia Ducournau Raw
Michael Dudok de Wit The Red Turtle
Matt & Ross Duffer Stranger Things Seizoen 1
Dennis Dugan BIG DADDY
Dennis Dugan EVIL WOMAN
Dennis Dugan GROWN UPS
Dennis Dugan Grown Ups 2
Dennis Dugan I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY
Dennis Dugan Jack and Jill
Dennis Dugan JUST GO WITH IT
Dennis Dugan NATIONAL SECURITY
Dennis Dugan YOU DON'T MESS WITH THE ZOHAN
Christian Dugay THE ART OF WAR
Martine Dugowson MINA TANNENBAUM
Christian Duguay Un sac de billes
John Duigan SIRENS
Jean Dujardin, Emmanuelle Bercot, Fred Cavayé, Alexandre Courtès, Michel Hazanavicius, Eric Lartigau, Gilles Lellouche Les infidèles
Bill Duke HOODLUM
Bill Duke SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT
Goran Dukic WRISTCUTTERS: A LOVE STORY
Bruno Dumont Camille Claudel 1915
Bruno Dumont Flandres
Bruno Dumont Hadewijch
Bruno Dumont Hors Satan
Bruno Dumont L' humanité
Bruno Dumont Jeannette
Bruno Dumont Ma loute
Bruno Dumont P'tit Quinquin (Bruno Dumont over)
Bruno Dumont Twentynine Palms
Bruno Dumont La vie de Jésus
Peter Duncan UNFINISHED SKY
Lena Dunham Girls seizoen 1-5
Duwayne Dunham HOMEWARD BOUND: THE INCREDIBLE JOURNEY
Laurence Dunmore THE LIBERTINE
Sam Dunn, Scott McFadyen, Jessica Joy Wise METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY
Griffin Dunne THE ACCIDENTAL HUSBAND
Griffin Dunne ADDICTED TO LOVE
Griffin Dunne PRACTICAL MAGIC
George Dunning YELLOW SUBMARINE
Cheryl Dunye MY BABY'S DADDY
François Dupeyron C'EST QUOI LA VIE?
François Dupeyron LA CHAMBRE DES OFFICIERS
Quentin Dupieux Réalité
Quentin Dupieux RUBBER
Quentin Dupieux Wrong
Jay & Mark Duplass CYRUS
Jay & Mark Duplass The Do-Deca-Pentathlon
Albert Dupont BERNIE
Albert Dupontel Au revoir là-haut
Gastón Duprat, Mariano Cohn El ciudadano ilustre
Alberto Durant CORAJE
André van Duren De Bende van Oss
André van Duren KEES DE JONGEN
André van Duren MARIKEN
André van Duren RICHTING ENGELAND
Jean-Pierre Duret, Andrea Santana PUISQUE NOUS SOMMES NÉS
Sean Durkin Martha Marcy May Marlene
Xavier Durringer La conquête
David Dusa AMIN
Andrea-Maria Dusl BLUE MOON
Simone van Dusseldorp BRIEFGEHEIM
Simone van Dusseldorp DIEP
Simone van Dusseldorp Het leven volgens Nino
Simone van Dusseldorp Uilenbal
Charles Dutton AGAINST THE ROPES
Robert Duvall THE APOSTLE
Ava DuVernay Selma
Julien Duvivier PÉPÉ LE MOKO
Cherry Duyns DE DROOM VAN DE BEER
Cherry Duyns De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw
Sergei Dvortsevoy TULPAN
Jesse Dylan AMERICAN PIE: THE WEDDING (AMERICAN WEDDING)