Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Herbert Curiël: Ik heb alles geleerd door alles te doen

KRIMA/KERIME

Nederland/Duitsland/Turkije, 1995 | Herbert Curiël
Voor festivalbezoekers is hij een vertrouwde verschijning. Herbert Curiël slaat geen filmfeest over, maar zijn reeds lang aangekondigde nieuwe film Krima/Kerime liet op zich wachten. Nu is het dan zo ver: in Rotterdam gaat zijn 'docu-fictieve non-film' in première. De film belooft Romeo en Julia in een verloren wereld, een botsing tussen romantiek en cultuurpessimisme. Viktor Frölke ging op bezoek bij de man met de mooiste loopbaan in filmland.

Maandagochtend tien uur, een bezoek aan de 'Filmwerkplaats Haarlem' van Herbert Curiël. Buiten straalt de zon. In het tot filmlab omgebouwde woonhuis zijn de gordijnen dicht. Overal liggen en hangen stukken celluloid. Er heerst een bedrukte stemming. Post-produktiemedewerkers Kadir Pamuk en Yvonne Lafleur lopen af en aan. Het beeldmateriaal is al in ontwikkeling, op dit moment vindt de geluidsafwerking plaats. Dan komt regisseur Curiël binnen. Zijn gelaatsuitdrukking belooft weinig goeds. IJsberend door de kleine ruimte begint hij een tirade tegen de Nederlandse filmpers. "Ik haat jullie. Altijd pikken jullie er de verkeerde citaten uit om zelf te kunnen scoren. Daar heb ik zo langzamerhand schoon genoeg van. Je voorgangers hebben het voor jou verpest. Ik doe het gewoon niet meer."
Er is sprake van een patstelling. Waarom heeft Curiël deze ochtend een journalist laten komen? Kadir Pamuk treedt op als bemiddelaar: "Gaan jullie nou maar hiernaast zitten, dan regelen wij de rest wel. Niets aan de hand." Na een kop koffie wordt Curiël milder. Hij laat de fotograaf buiten in de zon zijn werk doen. Ondertussen is er gelegenheid om de ruwe versie van Krima/Kerime te bekijken op video. Dat praat straks wat makkelijker, mocht het nog tot een interview komen.

Querulant
Herbert H.A. Curiël (Krabbendijke, Zeeland, 1927) is in Nederland vooral bekend vanwege een drietal films: Het jaar van de kreeft (1975, naar het boek van Hugo Claus, met Rutger Hauer en Willeke van Ammelrooy), het tegenwoordig als cultfilm hergewaardeerde Cha Cha (1979, met Herman Brood en Nina Hagen) en Rituelen (1988, naar het boek van Cees Nooteboom, met Derek de Lint en Thom Hoffman). Zijn collega's kennen Curiël bovendien als een van film bezeten, enigszins querulante cineast, die niet is weg te slaan van het jaarlijkse Filmfestival Rotterdam. Overigens was daar vorig jaar ook voor het eerst zoon Herbert Jr., met een korte film present.
Curiël heeft in de ruim veertig jaar dat hij in het vak zit veel, en veel meer gedaan dan alleen eerdergenoemde drie films. Wie zijn zes pagina's tellende filmografie doorneemt, waarin alles staat waaraan hij ooit heeft meegewerkt en -geschreven, stuit op curieuze feiten. Zoals zijn figuratie als de turk Abdul in David Leans klassieker Lawrence of Arabia (1962) die deels in Spanje werd opgenomen, toen Curiël daar elf jaar woonde. Daarvoor, nog in Amsterdam, speelde hij mee in The last Blitzkrieg (1958) van de Amerikaan Arthur Dreyfuss (Van Johnson), die de Veluwe had uitgekozen als filmlokatie. In de jaren vijftig trad hij daarnaast op als second unit regie-assistent van George Stevens Jr. voor diens Diary of Anne Frank (1958) en schreef hij twee documentaire-scripts, waaronder een voor Ch. Huguenot van der Linden (Escher).
In de jaren zestig acteerde hij voornamelijk (onder meer in King of kings (1961) van Nicholas Ray) en schreef/regisseerde hij een serie afleveringen rondom een Spaans/Italiaanse versie van James Bond.
Terug in Nederland debuteerde Curiël met het korte drama De activist (1970), over een Griekse dissident die reageert tegen het kolonelsregime, waarover een kleine rel ontstond omdat die de diplomatieke betrekkingen met Athene in gevaar zou brengen. Volgens Curiël is alles politiek, maar van zijn totale oeuvre lijkt De activist wel zijn meest politieke film te zijn. Hoewel, in een video-essay dat hij presenteerde op het IDFA enkele jaren geleden, liet hij de filmmaker Zagdansky aan het woord die beweerde dat het socialisme nog lang niet dood is. Het is een scène die terugkeert in Krima/Kerime.

'Non-film'
De Nederlands/Duits/Turkse coproduktie Krima/Kerime omschrijft Curiël als 'een docu-fictieve non-film'. Het documentaire-aspect komt tot uiting in de vele journaal- en archiefbeelden van wereldleed die de film bevat. De term non-film betekent dat de filmcrew en -cast voor het merendeel uit amateurs bestaat. De 28 opnamedagen vonden afgelopen zomer plaats op de stoep van Curiëls werkplek, de Frans Halsbuurt in Haarlem-Noord, en in het Friese Pinjum. "Ik breek met alle conventies van de cinematografie", luidt het commentaar over zijn werkwijze.
Het gegeven van Krima/Kerime is simpel maar in deze vorm zelden verteld: de omgang tussen een Turks meisje (Feride, gespeeld door Emel Sari) en een Nederlandse jongen (Edwin, gespeeld door Paul Groot), die gedwarsboomd wordt door beider families. Aanvankelijk wint de liefde het van de vooroordelen, maar op het eind blijkt de culturele kloof tussen de twee onoverbrugbaar. Parallel aan dit verhaal loopt enerzijds het thema van de onverschillige, zappende tv-kijker, en anderzijds de dreigende ondergang van de wereld door een nucleaire apocalyps in de ruimte. De 'Almacht', die af en toe in voice over van zich doet spreken, ziet dit allemaal aan en wendt zich tenslotte af van onze planeet, die hij als een verloren project beschouwt en universeel destructief.
In het persmateriaal van Krima/Kerima staat geen scenariocredit vermeld. Dat zit ook wat ingewikkeld in elkaar. Het idee van de gemengde vriendschap is afkomstig van een tien jaar oud scenario, 'Noord-Zuid', geschreven door Tony Garcia en Sandra van Beek onder begeleiding van Rogier Proper. "De oorspronkelijke dialogen zouden niet hebben misstaan in een droge Nederlandse soap. Ik heb er heel wat aan moeten sleutelen. Creatief hebben zij verder niets bij kunnen dragen." Bovendien heeft Curiël er een eigen script doorheen gevlochten ('Thomas van Amstel' uit 1974, gebaseerd op het toneelstuk 'Lorenzaccio' van Alfred de Musset). "In de aftiteling van de film zal ik Garcia en Van Beek vermelden als co-scenaristen, maar dan wel in het Arabisch", zegt de regisseur lachend.

Ontheemden
Curiël voelt zich sterk begaan met ontheemden, (politieke) vluchtelingen en "moeders en kinderen die altijd de dupe zijn van het voortdurende macho-geweld". Gezien zijn Spaans-Nederlands-Surinaams-Indonesische komaf èn gezien zijn ervaringen, in de Tweede Wereldoorlog en daarna als immigrant in Zweden, Spanje, Joegoslavië, Marokko en Frankrijk, wekt zoiets weinig verbazing.
Op weg naar het restaurant waar Curiël een lunch aanbiedt om zijn aanvankelijk stekelige gedrag jegens zijn bezoek "goed te maken", komt hij Talat Sagiroglu tegen, die in de film de vader van het Turkse meisje speelt. Er verschijnt een brede glimlach op beider gezichten. Later die middag zegt Curiël: "Ik ben ontzaglijk tevreden over de acteerprestaties van de Turken en de Friezen in mijn film. Ook al hebben ze geen ervaring, in hun moedertaal komen ze heel natuurlijk over." De enige professional in de film is Paul Groot. "Die heb ik gecast op advies van mijn jongste kinderen. Die zeiden: 'Stan' uit 'Goede tijden, slechte tijden', díe moet je hebben.' Hij speelt inderdaad geweldig."
Het eerste wat Curiël verklaart over zijn werk, als de serveerster onze bestelling heeft opgenomen, is dat "haat" zijn grootste drijfveer is. Haat tegen de mensheid, tegen de machthebbers, tegen de wetenschappers en de intellectuelen, vanwege hun, zoals het in de synopsis staat, 'verraad en machtsmisbruik in een zieke, ongeneeslijke, boosaardige buitenwereld'. Het is wel een vruchtbare drijfveer, voegt Curiël daaraan toe.
Wat de ontwikkelingen in het filmbedrijf zelf betreft, voelt hij misschien geen haat, maar wel ongenoegen tegen 'de dwang van de kijkcijfers'. "Het wordt filmmakers zoals ik in Nederland steeds moeilijker gemaakt. Voor Krima heb ik gelukkig nog een beroep kunnen doen op een subsidie van het oude Produktiefonds. Tegenwoordig stelt het Filmfonds als eis dat er een zendgemachtigde is die de film op televisie brengt. Dat vind ik belachelijk."
Curiël weet wat het is om afgewezen te worden. "Heel wat scripts die ik schreef en plannen die ik indiende, zijn om wat voor reden dan ook, niet — of met grote vertraging — uitgevoerd," zegt hij, nog altijd verontwaardigd. "Nu eens betrof het een zogenaamd onverfilmbaar boek (Rituelen), dan weer stuitte ik op de persoonlijke afkeuring van iemand als Jan Blokker." Dat hij de zaak nooit heeft opgegeven, ligt aan zijn persoonlijke overtuiging. "Het is roeien met de riemen die je niet hebt, tegen de stroom op," zo vat hij de situatie samen.

Twaalf ambachten
Als de serveerster in het Haarlemse restaurant een compliment van Curiël krijgt, zegt ze: "U zit zeker ook in de horeca?". "Gezeten, ja", antwoordt de regisseur. Vóór hij de cinema ontdekte en hij Bergman, Fellini en Buñuel aan het werk zag, was Curiël een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken — wat in zijn geval een understatement is. Hij was ooit bordewasser, barkeeper, kelner, matroos, mijnwerker, gids op een rondvaartboot, druivenplukker, visser, havenarbeider, smokkelaar, persagent en nog een aantal dingen, waarover hij liever niet praat. "Ik heb alles geleerd door alles te doen", is zijn lijfspreuk.
Vormen deze avonturen geen geschikt materiaal voor een film? "In 1978 heb ik een boek annex script geschreven onder de titel 'Alsum' — dat is het bitterste kruid dat er bestaat — en daarin had ik mijn verleden in verwerkt. De producent aan wie ik het opstuurde, zei dat de tijd voor zo'n soort film nog niet rijp was in Nederland."

Curiël zegt verheugd te zijn dat hij eindelijk is geaccepteerd als producent, en wel van zijn eigen produktiemaatschappij Black Tulip. In zijn Filmwerkplaats, die sinds 1990 operationeel is, probeert hij zijn oude anarcho-socialistische idealen van gespreide verantwoordelijkheid en niet-autoritaire directie in praktijk te brengen. In de wereld daarbuiten is dat volgens hem allang onmogelijk geworden. "Ik ben niet zo naïef dat ik de werking van de markt niet inzie, maar er is toch nog wel iets overgebleven uit de jaren zestig dat de moeite van het verdedigen waard is?"

Viktor Frölketop
KRIMA/KERIME

Februari 1995 #153

Produktie
Herbert Curiël (Black Tulip Films)
Regie
Herbert Curiël
Scenario
zie interview
Camera
Nils Post
Geluid
Victor Dekker
Montage
Nathalie Alonso Casale
Muziek
Nejdet Pamuk
Robert Jan Vleesch Dubois
Met
Emel Sari
Paul Groot
Talat Sagiroglu
Elvan Akyildiz

Kleur, 90 minuten

Distributie
The Movies Filmdistribution
Te zien
op het Filmfestival Rotterdam, later dit jaar in de bioscoop

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


C

Sergio Cabal­lero La distancia
Dominique Cabrera LE LAIT DE LA TENDRESSE HUMAINE
Andy Cadiff CHASING LIBERTY
Adrián Caetano BOLIVIA
Adrián Caetano CRÓNICA DE UNA FUGA
David Caffrey DIVORCING JACK
Mike Cahill KING OF CALIFORNIA
Thomas Cailley Les combattants
Marie Caillou, Pierre di Sciullo, Lorenzo Mattotti, Richard McGuire, Blutch, Charles Burns PEUR(S) DU NOIR
Rick Caine, Debbie Melnyk MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Philippe Calderon PLUK DE KLEINE BEVER
Mimmo Calopresti LA PAROLA AMORE ESISTE
Mimmo Calopresti PREFERISCO IL RUMORE DEL MARE
Mimmo Calopresti LA SECONDA VOLTA
Daniel Calparsoro SALTO AL VACIO
James Cameron AVATAR
James Cameron Terminator 2: Judgement Day 3D
James Cameron THE TERMINATOR: SPECIAL EDITION
James Cameron TITANIC
James Cameron Titanic 3D
James Cameron TRUE LIES
John Cameron Mitchell RABBIT HOLE
Cody Cameron, Kris Pearn Het regent gehaktballen 2
Donald Cammell, Nicolas Roeg PERFORMANCE
Juan José Campanella THE BOY WHO CRIED BITCH
Juan José Campanella EL SECRETO DE SUS OJOS
Martin Campbell BEYOND BORDERS
Martin Campbell CASINO ROYALE
Martin Campbell THE EDGE OF DARKNESS
Martin Campbell The Foreigner
Martin Campbell GOLDENEYE
Martin Campbell Green Lantern 3D
Martin Campbell LEGEND OF ZORRO
Esther May Campbell Light Years
Martin Campbell THE MASK OF ZORRO
Martin Campbell VERTICAL LIMIT
Catherine van Campen Zaatari Djinn
Giacomo Campeotto DE VERLOREN SCHAT VAN DE TEMPELRIDDERS II
Robin Campillo 120 BPM
Robin Campillo Eastern Boys (Robin Campillo over)
Jane Campion BRIGHT STAR
Jane Campion HOLY SMOKE
Jane Campion IN THE CUT
Anna Campion LOADED
Jane Campion THE PIANO
Jane Campion THE PORTRAIT OF A LADY
Jane Campion Top of the Lake China Girl
Jane Campion, Garth Davis Top of the Lake
Antonio Campos AFTERSCHOOL
Antonio Campos Simon Killer
Guil­laume Canet Blood Ties
Guillaume Canet NE LE DIS À PERSONNE (TELL NO ONE)
Guillaume Canet LES PETITS MOUCHOIRS
Guillaume Canet Rock 'n Roll
Guillaume Canet TELL NO ONE
Robert Cannan, Corinna McFarlane THREE MILES NORTH OF MOLKOM
Kay Cannon Blockers
Danny Cannon GOAL KICK OFF
Danny Cannon I STILL KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER
Danny Cannon JUDGE DREDD
Laurent Cantet L' atelier
Laurent Cantet L' EMPLOI DU TEMPS
Laurent Cantet ENTRE LES MURS
Laurent Cantet Foxfire
Laurent Cantet RESSOURCES HUMAINES
Laurent Cantet Retour à Ithaque
Laurent Cantet VERS LE SUD
Laurent Cantet, Gaspar Noé, Elia Suleiman, Benicio del Toro, Julio Medem, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero 7 Days in Havana
Jonathan Caouette TARNATION
Giuseppe Capotondi LA DOPPIA ORA
Frank Capra FRANK CAPRA COLLECTION
Frank Capra IT'S A WONDERFUL LIFE
Léos Carax Holy Motors
Léos Carax POLA X
Peter Care THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS
Christian Carion MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
Christian Carion UNE HIRONDELLE A FAIT LE PRINTEMPS
Alessandro Carloni, Jennifer Yuh Nelson Kung Fu Panda 3 (NL)
Magnus Carlsson DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Ronaldo Del Carmen, Pete Docter Inside Out
Joe Carnahan THE A-TEAM
Joe Carnahan The Grey
Joe Carnahan NARC
Joe Carnahan SMOKIN' ACES
Marcel Carné Les enfants du paradis
Charles Robert Carner WHO KILLED ATLANTA'S CHILDREN?
John Carney Begin Again
John Carney ONCE
John Carney Sing Street
Niki Caro NORTH COUNTRY
Niki Caro WHALE RIDER
Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet THE CITY OF LOST CHILDREN
Wiebke von Carolsfeld MARION BRIDGE
Glenn Gordon Caron LOVE AFFAIR
Glenn Gordon Caron PICTURE PERFECT
John Carpenter JOHN CARPENTER'S ESCAPE FROM L.A.
John Carpenter JOHN CARPENTER'S THE THING
John Carpenter MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
John Carpenter The Ward
John Carpenter, Tobe Hooper BODY BAGS
Jonas Carpignano Mediterranea
Steve Carr ARE WE DONE YET?
Steve Carr DADDY DAY CARE
Steve Carr DR. DOLITTLE 2
Steve Carr, Elizabeth Banks, Steven Brill e.a. Movie 43
Carlos Carrera EL CRIMEN DEL PADRE AMARO
Jim Carrey Mr. Popper's Penguins
Christine Carrière ROSINE
Shane Carruth PRIMER
David Carson LETTERS FROM A KILLER
David Carson STAR TREK: GENERATIONS
Thomas Carter COACH CARTER
Thomas Carter METRO
Thomas Carter SAVE THE LAST DANCE
Thomas Carter SWING KIDS
D.J. Caruso DISTURBIA
D.J. Caruso EAGLE EYE
D.J. Caruso I'M NUMBER FOUR
D.J. Caruso THE SALTON SEA
D.J. Caruso TAKING LIVES
D.J. Caruso TWO FOR THE MONEY
D.J. Caruso xXx: Return of Xander Cage
Alvin Case The Whirlpool
George Casey GREAT MIGRATIONS
Nick Cassavetes ALPHA DOG
Nick Cassavetes JOHN Q.
Nick Cassavetes MY SISTER'S KEEPER
Nick Cassavetes THE NOTEBOOK
Nick Cassavetes The Other Woman
Nick Cassavetes SHE'S SO LOVELY
Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel Leviathan (Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel)
P.J. Castellaneta RELAX... IT'S JUST SEX!
Enzo G. Castellari INGLORIOUS BASTARDS
Nick Castle DENNIS THE MENACE
Michael Caton-Jones BASIC INSTINCT 2
Michael Caton-Jones CITY BY THE SEA
Michael Caton-Jones THE JACKAL
Michael Caton-Jones ROB ROY
Michael Caton-Jones SHOOTING DOGS
Michael Caton-Jones THIS BOY'S LIFE
Peter Cattaneo THE FULL MONTY
Peter Cattaneo LUCKY BREAK
Peter Cattaneo OPAL DREAM
Hélène Cattet, Bruno Forzani AMER
Antoine de Caunes LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
Liliana Cavani RIPLEY'S GAME
Fred Cavayé, Emmanuelle Bercot, Alexandre Courtès, Jean Dujardin, Michel Hazanavicius, Eric Lartigau, Gilles Lellouche Les infidèles
David Ceasar IDIOT BOX
Joseph Cedar Footnote
Lucía Cedrón CORDERO DE DIOS (LAMB OF GOD)
Nuri Bilge Ceylan IKLIMLER
Nuri Bilge Ceylan Once Upon A Time in Anatolia
Nuri Bilge Ceylan THREE MONKEYS
Nuri Bilge Ceylan UZAK
Nuri Bilge Ceylan Winter Sleep
Nuri Bilge Ceylan WOLKEN IN MEI (MAYIS SIKINTISI)
Alain Chabat ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
Konstantin Chabenski Sobibor
Claude Chabrol LA CÉRÉMONIE
Claude Chabrol CLAUDE CHABROL COLLECTIE
Claude Chabrol LA FLEUR DU MAL
Claude Chabrol L' IVRESSE DU POUVOIR
Gurinder Chadha ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
Gurinder Chadha BEND IT LIKE BECKHAM
Gurinder Chadha BRIDE AND PREJUDICE
Gurinder Chadha Viceroy's House
Justin Chadwick Mandela: Long Walk to Freedom
Justin Chadwick Tulip Fever
Aneesh Chaganty Searching
Youssef Chahine AL MASSIR
Olga Chajdas Nina (Olga Chajdas)
Christian de Chalonge LE VOLEUR D'ENFANTS
Amir Chamdin Cornelis
Gregg Champion THE COWBOY WAY
Teddy Chan THE ACCIDENTAL SPY
Andrew Chan A CHINESE GHOST STORY: THE TSUI HARK ANIMATION
Benny Chan NEW POLICE STORY
Benny Chan Muk-Sing, Jackie Chan WHO AM I
Jackie Chan, Benny Chan Muk-Sing WHO AM I
Jackie Chan, Zhang Li 1911 Revolution
J.C. Chandor All is Lost
J.C. Chandor Margin Call
J.C. Chandor A Most Violent Year
Jay Chandrasekhar The babymakers
Jay Chandrasekhar THE DUKES OF HAZZARD
Jay Chandrasekhar SUPER TROOPERS
Lee Chang-dong Burning
Charles Chaplin CHARLES CHAPLIN DVD-BOX
Charles Chaplin Modern Times
Gary Chapman VALIANT
Brenda Chapman, Steve Hickner, Simon Wells THE PRINCE OF EGYPT
Brenda Chapman, Steve Purcell, Mark Andrews Brave
Joe Charbanic THE WATCHER
Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Kátia Lund, Ridley Scott, Jordan Scott, Stefano Veneruso, John Woo ALL THE INVISIBLE CHILDREN
Larry Charles Army of One
Larry Charles BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Larry Charles BRÜNO
Larry Charles The Dictator
Larry Charles RELIGULOUS
César Charlone, Enrique Fernández EL BAÑO DEL PAPA
Hubert Charuel Petit Paysan (Hubert Charuel over)
Betsy Chasse, Mark Vicente, William Arntz WHAT THE #$*! DO WE KNOW?!
Betsy Chasse, Mark Vicente, William Arntz WHAT THE BLEEP — DOWN THE RABBIT HOLE
Thibaut Chatel, Marc Boréal Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Frederik Du Chau HET MAGISCHE ZWAARD
Frederik Du Chau RACING STRIPES
Frederik Du Chau UNDERDOG (Frederik Du Chau)
Pascal Chaumeil Profession Heartbreaker
Philippe de Chauveron À bras ouverts
Philippe de Chauveron Débarquement immédiat
Rémi Chayé De lange weg naar het Noorden (Tout en haut du monde)
Damien Chazelle First Man
Damien Chazelle La La Land
Damien Chazelle Whiplash (Leiden International Film Festival)
Stephen Chbosky The Perks of Being a Wallflower
Stephen Chbosky Wonder
Che-Kirk Wong THE BIG HIT
Don Cheadle Miles Ahead
Jeremiah Chechik THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
Jeremiah Chechik BENNY AND JOON
Jeremiah Chechik DIABOLIQUE
Peter Chelsom FUNNY BONES
Peter Chelsom HANNAH MONTANA: THE MOVIE
Peter Chelsom HEAR MY SONG
Peter Chelsom Hector and the Search for Happiness
Peter Chelsom THE MIGHTY
Peter Chelsom SERENDIPITY
Peter Chelsom SHALL WE DANCE
Peter Chelsom The Space Between Us
Peter Chelsom TOWN AND COUNTRY
Joan Chen AUTUMN IN NEW YORK
Anthony Chen Ilo Ilo
Joan Chen XIU XIU: THE SENT DOWN GIRL
Chen Kaige THE EMPEROR AND THE ASSASSIN
Chen Kaige FAREWELL MY CONCUBINE
Chen Kaige KILLING ME SOFTLY
Chen Kaige THE PROMISE (Chen Kaige)
Chen Kaige TOGETHER (Chen Kaige)
Yarrow Cheney, Chris Renaud The Secret Life of Pets
Patrice Chéreau GABRIELLE (Patrice Chéreau)
Patrice Chéreau INTIMACY
Patrice Chéreau PERSÉCUTION
Patrice Chéreau LA REINE MARGOT
Teddy Cherim, Kees van Nieuwkerk STERKE VERHALEN
Neasa Ní Chianáin, David Rane School Life
Duccio Chiarini Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Rezo Chkheidze DE VADER VAN DE SOLDAAT
Bachtiar Choedojnazarov BRATAN
Bachtiar Choedojnazarov KOSH BA KOSH
Bachtiar Choedojnazarov LUNA PAPA
Bachtiar Choedojnazarov THE SUIT
Neten Chokling MILAREPA
Lisa Cholodenko HIGH ART
Sylvain Chomet Attila Marcel
Sylvain Chomet THE ILLUSIONIST en Jacques Tati
Sylvain Chomet LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE
Alejandro Chomski FEEL THE NOISE
Elie Chouraqui HARRISON'S FLOWERS
Stephen Chow KUNG FU HUSTLE
Stephen Chow SHAOLIN SOCCER
Billy Christal MR. SATURDAY NIGHT
Pernille Fischer Christensen EN SOAP
Benjamin Christensen HÄXAN
Roger Christian BATTLEFIELD EARTH
Roger Christian NOSTRADAMUS
Roger Christian UNDERWORLD (Roger Christian)
Thorbjørn Christoffersen, Philip Einstein Lipski, Kresten Vestbjerg Andersen Ronal The Barbarian
Mark Christopher STUDIO 54
Jon M. Chu Crazy Rich Asians
Jon M. Chu G.I. Joe: Retaliation
Jon M. Chu Justin Bieber's Believe
Jon M. Chu JUSTIN BIEBER: NEVER SAY NEVER
Jon M. Chu Now You See Me 2
Jon M. Chu STEP UP 2
Jon M. Chu STEP UP 3D
Galen T. Chu, Mike Thurmeier Ice Age 5: Collision Course
Joan Churchill, Nick Broomfield AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
Věra Chytilová Madeliefjes (gerestaureerde versie)
Derek Cianfrance BLUE VALENTINE
Derek Cianfrance The Light Between Oceans
Derek Cianfrance The Place Beyond the Pines
Robert Cibis, Lilian Franck Pianomania
Janis Cimermanis DE DRIE MUSKETIERS
Janis Cimermanis, Per Fly PROP & BERTHA
Michael Cimino Heaven's Gate
Daniele Ciprì, Franco Maresco TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE
Larry Clark ANOTHER DAY IN PARADISE
Bob Clark BABY GENIUSES
Larry Clark BULLY
Conrad Clark A Fallible Girl
Larry Clark KIDS
Larry Clark The smell of us
Larry Clark, Ed Lachman KEN PARK
Larry Clark, Marina Abramovic, Matthew Barney, Marco Brambilla, Gaspar Noé, Richard Prince, Sam Taylor Wood DESTRICTED
Alan Clarke THE FIRM (Alan Clarke)
Philippe Claudel Avant l'hiver
Philippe Claudel Une enfance
Philippe Claudel TOUS LES SOLEILS
Philippe Claudel IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME
Hugo Claus DE VERLOSSING
Richard Claus, Karsten Kiilerich De kleine vampier
Thomas Clay GREAT ECSTASY OF ROBERT CARMICHAEL
Phil Claydon LESBIAN VAMPIRE KILLERS
Jack Clayton THE INNOCENTS
Jericca Cleland, Kevin Munroe Ratchet & Clank
Jemaine Clement, Taika Waititi What We Do In the Shadows
Ron Clements, John Musker DE KLEINE ZEEMEERMIN
Ron Clements, John Musker THE PRINCESS & THE FROG
Ron Clements, John Musker TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET)
Anne de Clercq Hallo bungalow
Anne de Clercq Jack bestelt een broertje
Louis Clichy, Alexandre Astier Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Mark de Cloe BOY MEETS GIRL STORIES
Mark de Cloe HET LEVEN UIT EEN DAG
Mark de Cloe Mannenharten
Mark de Cloe Mannenharten 2
Mark de Cloe MISS BLANCHE
Mark de Cloe SHOCKING BLUE
Mark de Cloe VALSE WALS
Mark de Cloe, Jeroen Berkvens Life is Beautiful
George Clooney CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND
George Clooney The Ides of March
George Clooney LEATHERHEADS
George Clooney Suburbicon
Daryl Cloran e.a. LATE FRAGMENT
Henri-Georges Clouzot LA DIABOLIQUES
Travis Cluff, Chris Lofing The Gallows
Jacques Cluzaud, Jacques Perrin OCEANS
Jacques Cluzaud, Jacques Perrin Les saisons
Lena Hanno Clyne, Catti Edfeldt Siv gaat logeren
Carmen Cobos Nelsons No. 5
Stacy Cochran BOYS
Daniel Cockburn You Are Here
Joel Coen THE BIG LEBOWSKI
Joel & Ethan Coen BURN AFTER READING
Joel Coen FARGO
Joel & Ethan Coen Hail, Caesar!
Joel Coen THE HUDSUCKER PROXY
Joel & Ethan Coen Inside Llewyn Davis
Joel Coen INTOLERABLE CRUELTY
Joel & Ethan Coen THE LADYKILLERS
Joel Coen THE MAN WHO WASN'T THERE
Joel Coen THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Joel & Ethan Coen NO COUNTRY FOR OLD MEN
Joel Coen O BROTHER, WHERE ART THOU?
Joel & Ethan Coen A SERIOUS MAN
Joel & Ethan Coen TRUE GRIT
Pierre Coffin, Chris Renaud DESPICABLE ME
Pierre Coffin, Chris Renaud Despicable me 2
Pierre Coffin, Eric Guillon, Kyle Balda Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3
Pierre Coffin, Kyle Balda Minions
Clément Cogitore The Wakhan Front (Clément Cogitore over)
Rob Cohen Alex Cross
Rob Cohen The Boy Next Door
Daniel Cohen Comme un chef
Rob Cohen DAYLIGHT
Rob Cohen DRAGON: THE BRUCE LEE STORY
Rob Cohen DRAGONHEART
Jem Cohen EVENING'S CIVIL TWILIGHT IN EMPIRES OF TIN
Rob Cohen THE FAST AND THE FURIOUS
Paul Cohen EEN GELUKKIGE TIJD
Etan Cohen Get Hard
Larry Cohen GOD TOLD ME TO
Rob Cohen The Hurricane Heist
Paul Cohen I AM THE VIOLIN
Paul Cohen JANINE
Jem Cohen Museum Hours
Paul Cohen PART TIME GOD
Rob Cohen THE RAT PACK
Rob Cohen THE SKULLS
Rob Cohen XXX
Bonni Cohen, Jon Shenk An Inconvenient Truth 2
Michael Cohn SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
Mariano Cohn, Gastón Duprat El ciudadano ilustre
Fernando Coimbra A Wolf at the Door
Isabel Coixet The Bookshop
Isabel Coixet ELEGY
Isabel Coixet MY LIFE WITHOUT ME
Isabel Coixet THE SECRET LIFE OF WORDS
Harly Cokeliss AN ANGEL FOR MAY
Nigel Cole CALENDAR GIRLS
Nigel Cole A LOT LIKE LOVE
Nigel Cole MADE IN DAGENHAM
Brandon Cole O.K. GARAGE
Nigel Cole SAVING GRACE
Rolando Colla 7 Giorni
Cyrill Collard LES NUITS FAUVES
Jaume Collet Sera The Commuter
Jaume Collet-Serra ORPHAN
Jaume Collet-Serra Run All Night
Jaume Collet-Serra The Shallows
Jaume Collet-Serra UNKNOWN
Laetitia Colombian HE LOVES ME, HE LOVES ME NOT
Fernando Colomo La bande à Picasso
Chris Columbus BICENTENNIAL MAN
Chris Columbus HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
Chris Columbus HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE
Chris Columbus HOME ALONE 2 LOST IN NEW YORK
Chris Columbus MRS. DOUBTFIRE
Chris Columbus NINE MONTHS
Chris Columbus PERSY JACKSON: THE LIGHTNING THIEF
Chris Columbus Pixels
Chris Columbus STEPMOM
Étienne Comar Django (Étienne Comar)
Francesca Comencini Amori fragili
Cristina Comencini IL PIÚ BEL GIORNO DELLA MIA VITA
Bill Condon The Fifth Estate
Bill Condon GODS AND MONSTERS
Bill Condon KINSEY
Bill Condon Mr. Holmes
Bill Condon The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
Bill Condon The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1
Boris Paval Conen FIRST MISSION
Boris Paval Conen TEMMINK: THE ULTIMATE FIGHT
Boris Paval Conen, Nathalie Deklerck, Robbe De Hert, Wolke Kluppell, Filip Van Neyghem, Tom Van Overberghe, Wim Symoens ELIXIR D'ANVERS
Stijn Coninx DAENS
Stijn Coninx Marina
Stijn Coninx Ramon en het Paard van Sinterklaas
Stijn Coninx SOEUR SOURIRE
Stijn Coninx VERDER DAN DE MAAN
Stijn Coninx WHEN THE LIGHT COMES
Robert Connolly BALIBO
Cynthia Connop SACRED SEX
Kerry Conran SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
Paddy Considine Journeyman
Paddy Considine Tyrannosaur
Ryan Coogler Creed
Ryan Coogler Fruitvale Station
Lorna Cook, Kelly Asbury SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
Donovan Cook, Robin Budd PETER PAN: RETURN TO NEVER LAND
Barry Cook, Tony Bancroft MULAN
Dominic Cooke On Chesil Beach
Martha Coolidge ANGIE (Martha Coolidge)
Greg Coolidge EMPLOYEE OF THE MONTH
Martha Coolidge LOST IN YONKERS
Martha Coolidge THE PRINCE & ME
Scott Cooper Black Mass
Scott Cooper CRAZY HEART
Scott Cooper Hostiles
Scott Cooper Out of the Furnace
Stuart Cooper Overlord
Bradley Cooper A Star Is Born
Francis Ford Coppola Apocalypse Now
Francis Ford Coppola APOCALYPSE NOW REDUX
Sofia Coppola The Bling Ring
Francis Ford Coppola BRAM STOKER'S DRACULA
Roman Coppola CQ
Francis Ford Coppola THE GODFATHER DVD COLLECTION
Francis Ford Coppola JACK
Francis Ford Coppola JOHN GRISHAM'S THE RAINMAKER
Sofia Coppola LOST IN TRANSLATION
Sofia Coppola MARIE ANTOINETTE
Eleanor Coppola Paris Can Wait
Sofia Coppola SOMEWHERE
Sofia Coppola THE VIRGIN SUICIDES
Francis Ford Coppola YOUTH WITHOUT YOUTH
Scandar Copti, Yaron Shani AJAMI
Frank Coraci AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Frank Coraci Blended
Frank Coraci CLICK
Frank Coraci THE WATERBOY
Frank Coraci THE WEDDING SINGER
Frank Coraci The Zookeeper
José Corbacho, Juan Cruz TAPAS
Gerard Corbiau FARINELLI, IL CASTRATO
Anton Corbijn THE AMERICAN
Anton Corbijn CONTROL
Anton Corbijn Life (Anton Corbijn)
Anton Corbijn A Most Wanted Man
Sergio Corbucci Django (Sergio Corbucci)
Sebastián Cordero CRONICAS
Anthony Cordier DOUCHES FROIDES
Ericson Core Point Break
Alain Corneau CRIME D'AMOUR
Alain Corneau STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Alain Corneau TOUS LES MATINS DU MONDE
Peter Cornwell THE HAUNTING IN CONNECTICUT
Michael Corrente AMERICAN BUFFALO
Michael Corrente OUTSIDE PROVIDENCE
Pappi Corsicato LIBERA
Catherine Corsini PARTIR
Catherine Corsini Trois mondes
Rodrigo Cortés BURIED
Rodrigo Cortés Red Lights
Rafa Cortes YO
Fernando Cortizo O apóstolo
Jason Cortlund, Julia Halperin Love & Fungi
Jason Cortlund, Julia Halperin Now, Forager: A Film About Love & Fungi (Slow Criticism)
Don Coscarelli BUBBA HO-TEP
George P. Cosmatos SHADOW CONSPIRACY
George P. Cosmatos TOMBSTONE
Florian Cossen, Christian Schwochow, Züli Aladag NSU: German History X
Pedro Costa CASA DE LAVA
Pedro Costa O SANGUE
Pedro Costa OSSOS
Constantin Costa-Gavras AMEN.
Constantin Costa-Gavras LE COUPERET
Constantin Costa-Gavras MAD CITY
Saverio Costanzo DE EENZAAMHEID VAN DE PRIEMGETALLEN
Saverio Costanzo Hungry Hearts
Saverio Costanzo IN MEMORIA DI ME
Saverio Costanzo PRIVATE
Kevin Costner OPEN RANGE
Kevin Costner THE POSTMAN
Pierre Coulibeuf BALKAN BAROQUE
Delphine & Muriel Coulin 17 Filles
Delphine & Muriel Coulin Voir du pays
Allen Coulter HOLLYWOODLAND
Allen Coulter REMEMBER ME
Emmanuel Courcol, Philippe Lioret, Olivier Adam WELCOME
Théo Court Ocaso
Alexandre Courtès, Emmanuelle Bercot, Fred Cavayé, Jean Dujardin, Michel Hazanavicius, Eric Lartigau, Gilles Lellouche Les infidèles
Mark Cousins I Am Belfast
Mark Cousins A Story of Children and Film
Mark Cousins The Story of Film: An Odyssey
Jean-Michel Cousteau, Jean-Jacques Mantello Wonders of the Sea 3D
Louis-Pascal Couvelaire MICHEL VAILLANT
Tizza Covi, Rainer Frimmel BABOOSKA
Tizza Covi, Rainer Frimmel LA PIVELLINA
Gabriela Cowperthwaite Blackfish
Paul Cox DAMIAAN
Paul Cox INNOCENCE (Paul Cox)
Alex Cox EL PATRULLERO
Alex Cox REVENGER'S TRAGEDY
Alex Cox WALKER
James Cox WONDERLAND (James Cox)
Eli Craig TUCKER & DALE VS EVIL
Wes Craven CURSED
Wes Craven THE HILLS HAVE EYES (Wes Craven)
Wes Craven MUSIC OF THE HEART
Wes Craven RED EYE
Wes Craven SCREAM
Wes Craven SCREAM 2
Wes Craven SCREAM 3
Wes Craven SCREAM 4
Wes Craven VAMPIRE IN BROOKLYN
Wes Craven WES CRAVEN'S NEW NIGHTMARE
Eran Creevy Welcome to the Punch
Destin Daniel Cretton The Glass Castle
Destin Daniel Cretton Short Term 12
Emanuele Crialese NUOVOMONDO
Emanuele Crialese RESPIRO
Emanuele Crialese Terraferma
Lodewijk Crijns Alleen maar nette mensen
Lodewijk Crijns JEZUS IS EEN PALESTIJN
Lodewijk Crijns Kankerlijers
Lodewijk Crijns KUTZOOI
Lodewijk Crijns LAP ROUGE
Lodewijk Crijns Met grote blijdschap
Donald Crisp, Buster Keaton The Navigator
Gabriella Cristiani LADIES ROOM
Michael Cristofer BODY SHOTS
Emma-Kate Croghan LOVE AND OTHER CATASTROPHES
David Cronenberg Cosmopolis
David Cronenberg CRASH (David Cronenberg)
David Cronenberg CRIMES OF THE FUTURE
David Cronenberg A Dangerous Method
David Cronenberg EASTERN PROMISES
David Cronenberg EXISTENZ
David Cronenberg A HISTORY OF VIOLENCE
David Cronenberg M. BUTTERFLY
David Cronenberg Maps to the Stars
David Cronenberg SPIDER
David Cronenberg STEREO
David Cronenberg Videodrome
Paul Crowder 1: Life on the Limit
Paul Crowder Formula 1
Paul Crowder, John Dower ONCE IN A LIFETIME
Cameron Crowe ALMOST FAMOUS
Cameron Crowe ELIZABETHTOWN
Cameron Crowe JERRY MAGUIRE
Cameron Crowe SINGLES
Cameron Crowe VANILLA SKY
Russell Crowe The Water Diviner
Cameron Crowe We Bought a Zoo
Christopher Crowe WHISPERS IN THE DARK
John Crowley BOY A
John Crowley Brooklyn
John Crowley INTERMISSION
Arin Crumley, Susan Buice FOUR EYED MONSTERS
Khavn De La Cruz Misericordia
Khavn De La Cruz Mondomanila
Juan Cruz, José Corbacho TAPAS
Ángel de la Cruz, Manolo Gómez HET LEVENDE BOS
Billy Crystal FORGET PARIS
Gabor Csupo BRIDGE TO TERABITHIA
Gabor Csupo DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
Alfonso Cuarón CHILDREN OF MEN
Alfonso Cuarón Gravity
Alfonso Cuarón GREAT EXPECTATIONS (Alfonso Cuarón)
Alfonso Cuarón HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN
Alfonso Cuarón A LITTLE PRINCESS
Carlos Cuarón RUDO Y CURSI
Alfonso Cuarón Y TU MAMÁ TAMBIÉN
Michael Cuesta American Assassin
George Cukor A STAR IS BORN
Alan Cumming, Jennifer Jason Leigh THE ANNIVERSARY PARTY
Irvin Cummings, David Butler, Stephen Avery, William A. Seiter SHIRLEY TEMPLE REEKS
David L. Cunningham DARK IS RISING
David L. Cunningham TO END ALL WARS
Herbert Curiël KRIMA/KERIME
John Curran Tracks
John Curran WE DON'T LIVE HERE ANYMORE
Paul Currie 2:22
Paul Currie ONE PERFECT DAY
Richard Curtis About Time
Richard Curtis THE BOAT THAT ROCKED
Richard Curtis LOVE ACTUALLY
Simon Curtis My Week with Marilyn
Simon Curtis Woman in Gold
Hillman Curtis, Ben Nabors, Stefan Sagmeister The Happy Film
Vondie Curtis-Hall GRIDLOCK'D
Michael Curtiz CASABLANCA
R.J. Cutler If I Stay
R.J. Cutler THE SEPTEMBER ISSUE
Antoine Cuypers Préjudice