Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Franco Maresco: Donder en bliksem boven Sicilië

TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE

Italië, 1998 | Daniele Ciprì, Franco Maresco
Daniele Ciprì en Franco Maresco genieten nu nog na van de commotie die hun tweede speelfilm, Totò che visse due volte (Totò die twee keer leefde), vorig jaar in hun thuisland veroorzaakte. Totò werd door de Italiaanse censuurcommissie als 'immoreel' bestempeld en in de ban gedaan. Toen vervolgens de liberale partijen op hun achterste poten gingen staan, geschiedde er volgens Maresco een wonder: de uit 1962 stammende Italiaanse filmcensuurwet werd afgeschaft. Maresco: 'Onze films zijn pijnlijke reflecties op het mensdom aan het eind van de twintigste eeuw.'

Begin dit jaar was Sicilië in het nieuws naar aanleiding van grootschalige oplichtingspraktijken onder de locale herders. Om zo veel mogelijk Europese subsidies te kunnen opstrijken, gaven ze veel meer schapen op — in totaal bijna een half miljoen — dan ze werkelijk bezaten. Een gelijksoortige fraude was twee jaar terug ook al voorgekomen, alleen ging het toen om koeien. Controleurs ontdekten daarbij zelfs een 'papieren' kudde van vijftienhonderd koeien die op stal stonden in een luxe-appartement te Rome.
Creatieve jongens, die Sicilianen. Franco Maresco ontkent niet dat een Siciliaan het talent heeft om met zijn fantasie op de loop te gaan. Logisch, want hij is er zelf één, geboren en getogen in Palermo. Maresco is in Rotterdam op uitnodiging van het filmfestival. Hij excuseert voor de afwezigheid van Daniele Ciprì, die in Italië is gebleven om aan een theaterstuk te werken. Hoewel hij vindt dat er niet te veel de nadruk op moet worden gelegd, wil Maresco nog wel in het kort vertellen hoe de polemieken naar aanleiding van Totò ontstonden. "De film ging vorig jaar in première tijdens het Filmfestival Berlijn. Er werd goed op gereageerd, zowel door de pers als door het publiek. Maar toen we terugkwamen in Italië bleek een journalist van Avvenire, een katholieke krant, een recensie geschreven te hebben waarin we werden beschuldigd van pornografie en godslastering. Later hoorden we overigens dat hij de film niet eens gezien heeft. Het veroorzaakte een kettingreactie waarbij de Katholieke kerk en de conservatieve politieke partijen Forza Italia en L'allianze Nazionale frontaal in de aanval gingen. Het einde van het liedje is dat de wet op de filmcensuur, stammend uit een dubieus tijdvak in de Italiaanse geschiedenis, is afgeschaft. De klok leek dus bijna te worden teruggedraaid. Maar goed, Totò is gewoon in roulatie gegaan, zij het met het predikaat 'ongeschikt voor minderjarigen'."

Maanlandschap
Zelf hechten de regisseurs niet zo'n waarde aan de stortvloed aan belangstelling na de commotie rondom Totò feit is wel dat Ciprì en Maresco sindsdien te boek staan als Italië's meest gedurfde, geëngageerde én gehate filmmakers. De twee werden vrienden in de jaren tachtig. Ciprì kwam films huren in de zaak waar Maresco achter de toonbank stond. Al gauw bleek dat ze dezelfde filmsmaak hadden, variërend van Pasolini tot John Ford. Ze besloten om samen filmpjes te gaan maken, waarbij het experiment voorop stond. Maresco: "Van meet af aan hebben we het landschap rondom Palermo gebruikt als decor. Niet vanwege de ruige schoonheid, maar juist om een soort maanlandschap te creëren. Daarom filmen we ook in zwart-wit, om dat effect te verscherpen."
Behalve zwart-wit is zwartgalligheid eveneens een vast element in hun werk. Niet voor niets heette het programma dat ze eind jaren tachtig voor de locale Siciliaanse tv en later voor staatszender RAI3 maakten 'TV Cinico' (Cynische tv). "In de beginjaren hadden we een redelijk grote schare fans, mede dankzij het feit dat veel kijkers ons werk zagen als slapstick. Het klopt inderdaad dat onze verhalen en personages absurd zijn, en we zijn ook niet vies van 'gags'. Maar we snijden ondertussen wel thema's aan die ons serieus bezighouden. Ons werk is sarcastisch noch satirisch. De films vormen een pijnlijke reflectie op het mensdom aan het eind van de twintigste eeuw. En die is niet erg optimistisch, nee. Zie het maar als try-outs voor de Apocalyps. Na de holocaust en de atoombom hebben we definitief onze onschuld verloren. Onze personages zijn afzichtelijke wezens, mannen die graven leegroven en copuleren met ezels. Ze hebben geen greintje waardigheid. Je mag ze niet eens beestachtig noemen, want dat zou beledigend zijn voor het dierenrijk."

Maffiose Lazarus
De titel 'Totò che visse due volte' is enerzijds een ode aan Hitchcocks Vertigo, die in Italië La donna che visse due volte (De vrouw die twee keer leefde) heet. Daarnaast gaat er een woordspeling in schuil; Totò is namelijk een afkorting voor 'Salvatore', oftewel: Christus, de redder. In de derde, religieus getinte episode van de film spelen twee Totò's de hoofdrol: de één is een oude vermoeide Christus-figuur die niet meer in staat is wonderen te verrichten en wordt uitgelachen door zijn eigen apostelen. Hij is de dubbelganger van Don Totò, een oude, arrogante maffioso, en waart rond temidden van dwergen en gevallen engelen in een desolate woestenij. Hij wordt op een (voor Palermo typerende) wijze gestraft voor zijn laatste wonder, de opwekking uit de dood van een maffiose Lazarus.
In de hele film — drie episodes — is geen enkele vrouw te bekennen. Zelfs de hoer die het dorp aandoet en de oude vrouwtjes op de piazza worden gespeeld door mannen. "Op Sicilië worden vrouwen sinds mensenheugenis verafgood", verklaart Maresco. "Door de vrouwen weg te laten, komt het beeld van de smachtende mannen nog schrijnender over. In die zin raakt het het werkelijke Siciliaanse leven. Maar we wilden er ook mee aangeven dat het de mannen zijn die er een puinhoop van maken. In de hel die wij tonen horen geen vrouwen en kinderen. Daarnaast hebben we ons laten inspireren door de films van Billy Wilder en John Ford, waarin voor mannen vaak een burleske hoofdrol is weggelegd."

Vuile werk
Andere inspiratiebronnen zijn de films van Pasolini, Buñuel en Bresson. Zo zitten er in Totò expliciete verwijzingen naar Pasolini's La ricotta (die voor deze 'godslasterende' film ter verantwoording werd geroepen door de rechter) en Bressons Le diable probablement, waarin een religieuze jongen zelfmoord pleegt nadat hij zijn geloof in de medemens heeft verloren. Maresco: "In die film is het fascinerend om te zien hoe een diep religieus iemand uiteindelijk kiest — in metaforische zin — voor het kwaad. Bresson werd destijds een doemdenker genoemd, maar dat vind ik overdreven. Het is begrijpelijk dat moreel pessimisme weerstand oproept, maar iemand moet het vuile werk doen, bij wijze van spreken. Zoals Pasolini met Saló heeft gedaan. De gewelddadige manier waarop Pasolini aan zijn einde is gekomen, geeft aan dat de realiteit veel gruwelijker is dan Saló verbeeldt."
Maar is het toch niet een veeg teken dat er, zoals tijdens het Filmfestival Rotterdam, veel toeschouwers weglopen bij Totò? Een film moet toch intrigeren, en niet irriteren of afschrikken? Maresco: "Zonder arrogant te willen zijn: we houden geen rekening met wat het publiek ervan vindt. Sommigen vinden ons werk te melig, anderen te cynisch. Ik kan alleen maar hopen dat het publiek beseft dat we, op een provocerende manier weliswaar, vragen proberen te stellen. Dat is het verschil tussen ons en een cynicus: een cynicus pretendeert al bij voorbaat het antwoord te weten. Terwijl Ciprì en ik misschien wel eerst een gewelddadige dood zouden moeten sterven om onze vragen kracht bij te zetten."

Renson van Tilborg


Totò che visse due volte
Niet voor mannen en katholieken

Er worden ezeltjes geneukt, een heiligenbeeld, en kippen. Een gevallen engel wordt het slachtoffer van een heuse 'gang banging' door Siciliaanse sumo-worstelaars op de post-apocalyptische puinhopen van Palermo en een onwillige messias krabt nog maar eens in zijn kruis. De gebochelden en verminkten, de zwakzinnige grijsaards en de hitsige maffiosi, de zwetende, rochelende, kotsende, ejaculerende en ruftende idoten uit het oudemannetjeshuis from hell die Totò che visse due volte bevolken, leveren een onsmakelijke freakshow van de eerste orde op. Vrouwen zijn in deze naargeestige reflectie op de stand van zaken in het avondland al heel lang van de aardbol verdwenen. Het duurt even voordat je je door die kinderlijke overdaad aan godslastering en geilheid hebt heengewerkt. En het gevaar is groot dat je daarna blijft steken in afgrijzen of verveling. Ook de anekdotiek van de tweede speelfilm van de Siciliaanse filmmakers Daniele Ciprì en Franco Maresco biedt weinig houvast.
De film bestaat uit drie delen waarin we achtereenvolgens kennismaken met de dwangmatige masturbeerder Paletta, die een votiefkapelletje leegrooft om een bezoekje te kunnen brengen aan een rondreizende prostituee, getuige zijn van de homo-idylle tussen de hoogbejaarde Fefè en de operetteske Tremmotori, een musical-romance die vooral blijkt ingegeven door de hebzucht van de eerste. En tot slot worden we vergast op een geperverteerde herverfilming van Pier Paolo Pasolini's Il vangelo secondo Matteo, van wie Ciprì en Maresco natuurlijk hun voorliefde voor excrementen en gedegenereerde seks hebben geërfd.
Mannen en katholieken zullen zich het meeste laten choqueren door Totò — zowel de naam van de heiland (van het Siciliaanse 'Salvatore') uit het derde deel van de film als van diens stokoude godfather-achtige alter-ego. Maar misschien ontdekken ze ook de wrange humor, de zwarte echo van Felliniaanse burlesken die hen een spiegel voorhouden. Het probleem van Totò is echter dat de film door z'n plechtige esthetiek de morele vragen ontwijkt die hij oproept. Want Ciprì en Maresco willen niet beleren of stichten, ze willen geen antwoord geven op de vraag of ze de wereld laten zien of een nachtmerrie, een duistere werkelijkheid of een ziekelijk bedenksel (waar hebben ze bijvoorbeeld al die schele, gebochelde, eenogige acteurs vandaan). Maar wat ze ook laten zien, ze laten het mooi zien, en fascinerend. Het is prettig gluren naar die vieze mannetjes en misschien herkennen we er wel een of twee. Maar het blijft mij uiteindelijk allemaal te marginaal en vrijblijvend. Filmmakers die mij met hun beelden zo kunnen aanspreken, moeten dat met de ideeënwereld die die beelden oproept ook kunnen. Pas dan weet ik waarom ik verveeld raak of geërgerd, of waarom ik me uiteindelijk toch laat meeslepen door die verborgen geschiedenis van het Christendom, die van de vernederden en vertrapten waar Ciprì en Maresco naar verwijzen.
'Mijn God, waarom heeft U mij verlaten', zingt de Christus-figuur uit de Matthäus Passion die de film muzikaal ondersteunt. Dat vragen, nee roepen, smeken ook Ciprì en Maresco in deze film, die een grote bede is om na getuige te zijn geweest van de puinzooi die de mens van de wereld heeft gemaakt weer te mogen worden opgenomen in het paradijs.

Dana Linssentop
TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE

Mei 1999 #200

Productie
Rean Mazzone
Regie en montage
Daniele Ciprì
Franco Maresco
Scenario
Daniele Ciprì
Franco Maresco
Lillo Iacolino
Camera
Luca Bigazzi
Geluid
Luigi Melchionda
Art direction
Fabio Sciortino
Met
Salvatore Gattuso
Marcello Miranda
Carlo Giordano
Camillo Conti
Francesco Anitra

Zwart-wit, 95 minuten

Distributie
Contact Film Cinematheek
Te zien
vanaf 12 mei

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


C

Sergio Cabal­lero La distancia
Dominique Cabrera LE LAIT DE LA TENDRESSE HUMAINE
Andy Cadiff CHASING LIBERTY
Adrián Caetano BOLIVIA
Adrián Caetano CRÓNICA DE UNA FUGA
David Caffrey DIVORCING JACK
Mike Cahill KING OF CALIFORNIA
Thomas Cailley Les combattants
Marie Caillou, Pierre di Sciullo, Lorenzo Mattotti, Richard McGuire, Blutch, Charles Burns PEUR(S) DU NOIR
Rick Caine, Debbie Melnyk MANUFACTURING DISSENT: UNCOVERING MICHAEL MOORE
Philippe Calderon PLUK DE KLEINE BEVER
Mimmo Calopresti LA PAROLA AMORE ESISTE
Mimmo Calopresti PREFERISCO IL RUMORE DEL MARE
Mimmo Calopresti LA SECONDA VOLTA
Daniel Calparsoro SALTO AL VACIO
James Cameron AVATAR
James Cameron Terminator 2: Judgement Day 3D
James Cameron THE TERMINATOR: SPECIAL EDITION
James Cameron TITANIC
James Cameron Titanic 3D
James Cameron TRUE LIES
John Cameron Mitchell RABBIT HOLE
Cody Cameron, Kris Pearn Het regent gehaktballen 2
Donald Cammell, Nicolas Roeg PERFORMANCE
Juan José Campanella THE BOY WHO CRIED BITCH
Juan José Campanella EL SECRETO DE SUS OJOS
Martin Campbell BEYOND BORDERS
Martin Campbell CASINO ROYALE
Martin Campbell THE EDGE OF DARKNESS
Martin Campbell The Foreigner
Martin Campbell GOLDENEYE
Martin Campbell Green Lantern 3D
Martin Campbell LEGEND OF ZORRO
Esther May Campbell Light Years
Martin Campbell THE MASK OF ZORRO
Martin Campbell VERTICAL LIMIT
Catherine van Campen Zaatari Djinn
Giacomo Campeotto DE VERLOREN SCHAT VAN DE TEMPELRIDDERS II
Robin Campillo 120 BPM
Robin Campillo Eastern Boys (Robin Campillo over)
Jane Campion BRIGHT STAR
Jane Campion HOLY SMOKE
Jane Campion IN THE CUT
Anna Campion LOADED
Jane Campion THE PIANO
Jane Campion THE PORTRAIT OF A LADY
Jane Campion Top of the Lake China Girl
Jane Campion, Garth Davis Top of the Lake
Antonio Campos AFTERSCHOOL
Antonio Campos Simon Killer
Guil­laume Canet Blood Ties
Guillaume Canet NE LE DIS À PERSONNE (TELL NO ONE)
Guillaume Canet LES PETITS MOUCHOIRS
Guillaume Canet Rock 'n Roll
Guillaume Canet TELL NO ONE
Robert Cannan, Corinna McFarlane THREE MILES NORTH OF MOLKOM
Kay Cannon Blockers
Danny Cannon GOAL KICK OFF
Danny Cannon I STILL KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER
Danny Cannon JUDGE DREDD
Laurent Cantet L' atelier
Laurent Cantet L' EMPLOI DU TEMPS
Laurent Cantet ENTRE LES MURS
Laurent Cantet Foxfire
Laurent Cantet RESSOURCES HUMAINES
Laurent Cantet Retour à Ithaque
Laurent Cantet VERS LE SUD
Laurent Cantet, Gaspar Noé, Elia Suleiman, Benicio del Toro, Julio Medem, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero 7 Days in Havana
Jonathan Caouette TARNATION
Giuseppe Capotondi LA DOPPIA ORA
Frank Capra FRANK CAPRA COLLECTION
Frank Capra IT'S A WONDERFUL LIFE
Léos Carax Holy Motors
Léos Carax POLA X
Peter Care THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS
Christian Carion MERRY CHRISTMAS/JOYEUX NOËL
Christian Carion UNE HIRONDELLE A FAIT LE PRINTEMPS
Alessandro Carloni, Jennifer Yuh Nelson Kung Fu Panda 3 (NL)
Magnus Carlsson DESMOND EN HET MOERASMONSTER
Ronaldo Del Carmen, Pete Docter Inside Out
Joe Carnahan THE A-TEAM
Joe Carnahan The Grey
Joe Carnahan NARC
Joe Carnahan SMOKIN' ACES
Marcel Carné Les enfants du paradis
Charles Robert Carner WHO KILLED ATLANTA'S CHILDREN?
John Carney Begin Again
John Carney ONCE
John Carney Sing Street
Niki Caro NORTH COUNTRY
Niki Caro WHALE RIDER
Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet THE CITY OF LOST CHILDREN
Wiebke von Carolsfeld MARION BRIDGE
Glenn Gordon Caron LOVE AFFAIR
Glenn Gordon Caron PICTURE PERFECT
John Carpenter JOHN CARPENTER'S ESCAPE FROM L.A.
John Carpenter JOHN CARPENTER'S THE THING
John Carpenter MEMOIRS OF A INVISIBLE MAN
John Carpenter The Ward
John Carpenter, Tobe Hooper BODY BAGS
Jonas Carpignano Mediterranea
Steve Carr ARE WE DONE YET?
Steve Carr DADDY DAY CARE
Steve Carr DR. DOLITTLE 2
Steve Carr, Elizabeth Banks, Steven Brill e.a. Movie 43
Carlos Carrera EL CRIMEN DEL PADRE AMARO
Jim Carrey Mr. Popper's Penguins
Christine Carrière ROSINE
Shane Carruth PRIMER
David Carson LETTERS FROM A KILLER
David Carson STAR TREK: GENERATIONS
Thomas Carter COACH CARTER
Thomas Carter METRO
Thomas Carter SAVE THE LAST DANCE
Thomas Carter SWING KIDS
D.J. Caruso DISTURBIA
D.J. Caruso EAGLE EYE
D.J. Caruso I'M NUMBER FOUR
D.J. Caruso THE SALTON SEA
D.J. Caruso TAKING LIVES
D.J. Caruso TWO FOR THE MONEY
D.J. Caruso xXx: Return of Xander Cage
Alvin Case The Whirlpool
George Casey GREAT MIGRATIONS
Nick Cassavetes ALPHA DOG
Nick Cassavetes JOHN Q.
Nick Cassavetes MY SISTER'S KEEPER
Nick Cassavetes THE NOTEBOOK
Nick Cassavetes The Other Woman
Nick Cassavetes SHE'S SO LOVELY
Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel Leviathan (Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel)
P.J. Castellaneta RELAX... IT'S JUST SEX!
Enzo G. Castellari INGLORIOUS BASTARDS
Nick Castle DENNIS THE MENACE
Michael Caton-Jones BASIC INSTINCT 2
Michael Caton-Jones CITY BY THE SEA
Michael Caton-Jones THE JACKAL
Michael Caton-Jones ROB ROY
Michael Caton-Jones SHOOTING DOGS
Michael Caton-Jones THIS BOY'S LIFE
Peter Cattaneo THE FULL MONTY
Peter Cattaneo LUCKY BREAK
Peter Cattaneo OPAL DREAM
Hélène Cattet, Bruno Forzani AMER
Antoine de Caunes LES MORSURES DE L'AUBE (LOVE BITES)
Liliana Cavani RIPLEY'S GAME
Fred Cavayé, Emmanuelle Bercot, Alexandre Courtès, Jean Dujardin, Michel Hazanavicius, Eric Lartigau, Gilles Lellouche Les infidèles
David Ceasar IDIOT BOX
Joseph Cedar Footnote
Lucía Cedrón CORDERO DE DIOS (LAMB OF GOD)
Nuri Bilge Ceylan IKLIMLER
Nuri Bilge Ceylan Once Upon A Time in Anatolia
Nuri Bilge Ceylan THREE MONKEYS
Nuri Bilge Ceylan UZAK
Nuri Bilge Ceylan Winter Sleep
Nuri Bilge Ceylan WOLKEN IN MEI (MAYIS SIKINTISI)
Alain Chabat ASTÉRIX & OBÉLIX: MISSION CLÉOPÂTRE
Konstantin Chabenski Sobibor
Claude Chabrol LA CÉRÉMONIE
Claude Chabrol CLAUDE CHABROL COLLECTIE
Claude Chabrol LA FLEUR DU MAL
Claude Chabrol L' IVRESSE DU POUVOIR
Gurinder Chadha ANGUS, THONGS AND PERFECT SNOGGING
Gurinder Chadha BEND IT LIKE BECKHAM
Gurinder Chadha BRIDE AND PREJUDICE
Gurinder Chadha Viceroy's House
Justin Chadwick Mandela: Long Walk to Freedom
Justin Chadwick Tulip Fever
Aneesh Chaganty Searching
Youssef Chahine AL MASSIR
Olga Chajdas Nina (Olga Chajdas)
Christian de Chalonge LE VOLEUR D'ENFANTS
Amir Chamdin Cornelis
Gregg Champion THE COWBOY WAY
Teddy Chan THE ACCIDENTAL SPY
Andrew Chan A CHINESE GHOST STORY: THE TSUI HARK ANIMATION
Benny Chan NEW POLICE STORY
Benny Chan Muk-Sing, Jackie Chan WHO AM I
Jackie Chan, Benny Chan Muk-Sing WHO AM I
Jackie Chan, Zhang Li 1911 Revolution
J.C. Chandor All is Lost
J.C. Chandor Margin Call
J.C. Chandor A Most Violent Year
Jay Chandrasekhar The babymakers
Jay Chandrasekhar THE DUKES OF HAZZARD
Jay Chandrasekhar SUPER TROOPERS
Lee Chang-dong Burning
Charles Chaplin CHARLES CHAPLIN DVD-BOX
Charles Chaplin Modern Times
Gary Chapman VALIANT
Brenda Chapman, Steve Hickner, Simon Wells THE PRINCE OF EGYPT
Brenda Chapman, Steve Purcell, Mark Andrews Brave
Joe Charbanic THE WATCHER
Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Kátia Lund, Ridley Scott, Jordan Scott, Stefano Veneruso, John Woo ALL THE INVISIBLE CHILDREN
Larry Charles Army of One
Larry Charles BORAT: CULTURAL LEARNINGS OF AMERICA FOR MAKE BENEFIT GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTAN
Larry Charles BRÜNO
Larry Charles The Dictator
Larry Charles RELIGULOUS
César Charlone, Enrique Fernández EL BAÑO DEL PAPA
Hubert Charuel Petit Paysan (Hubert Charuel over)
Betsy Chasse, Mark Vicente, William Arntz WHAT THE #$*! DO WE KNOW?!
Betsy Chasse, Mark Vicente, William Arntz WHAT THE BLEEP — DOWN THE RABBIT HOLE
Thibaut Chatel, Marc Boréal Mijn Mamma is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet
Frederik Du Chau HET MAGISCHE ZWAARD
Frederik Du Chau RACING STRIPES
Frederik Du Chau UNDERDOG (Frederik Du Chau)
Pascal Chaumeil Profession Heartbreaker
Philippe de Chauveron À bras ouverts
Philippe de Chauveron Débarquement immédiat
Rémi Chayé De lange weg naar het Noorden (Tout en haut du monde)
Damien Chazelle First Man
Damien Chazelle La La Land
Damien Chazelle Whiplash (Leiden International Film Festival)
Stephen Chbosky The Perks of Being a Wallflower
Stephen Chbosky Wonder
Che-Kirk Wong THE BIG HIT
Don Cheadle Miles Ahead
Jeremiah Chechik THE AVENGERS (Jeremiah Chechik)
Jeremiah Chechik BENNY AND JOON
Jeremiah Chechik DIABOLIQUE
Peter Chelsom FUNNY BONES
Peter Chelsom HANNAH MONTANA: THE MOVIE
Peter Chelsom HEAR MY SONG
Peter Chelsom Hector and the Search for Happiness
Peter Chelsom THE MIGHTY
Peter Chelsom SERENDIPITY
Peter Chelsom SHALL WE DANCE
Peter Chelsom The Space Between Us
Peter Chelsom TOWN AND COUNTRY
Joan Chen AUTUMN IN NEW YORK
Anthony Chen Ilo Ilo
Joan Chen XIU XIU: THE SENT DOWN GIRL
Chen Kaige THE EMPEROR AND THE ASSASSIN
Chen Kaige FAREWELL MY CONCUBINE
Chen Kaige KILLING ME SOFTLY
Chen Kaige THE PROMISE (Chen Kaige)
Chen Kaige TOGETHER (Chen Kaige)
Yarrow Cheney, Chris Renaud The Secret Life of Pets
Patrice Chéreau GABRIELLE (Patrice Chéreau)
Patrice Chéreau INTIMACY
Patrice Chéreau PERSÉCUTION
Patrice Chéreau LA REINE MARGOT
Teddy Cherim, Kees van Nieuwkerk STERKE VERHALEN
Neasa Ní Chianáin, David Rane School Life
Duccio Chiarini Short Skin — I dolori del giovane Edo (Previously Unreleased)
Rezo Chkheidze DE VADER VAN DE SOLDAAT
Bachtiar Choedojnazarov BRATAN
Bachtiar Choedojnazarov KOSH BA KOSH
Bachtiar Choedojnazarov LUNA PAPA
Bachtiar Choedojnazarov THE SUIT
Neten Chokling MILAREPA
Lisa Cholodenko HIGH ART
Sylvain Chomet Attila Marcel
Sylvain Chomet THE ILLUSIONIST en Jacques Tati
Sylvain Chomet LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE
Alejandro Chomski FEEL THE NOISE
Elie Chouraqui HARRISON'S FLOWERS
Stephen Chow KUNG FU HUSTLE
Stephen Chow SHAOLIN SOCCER
Billy Christal MR. SATURDAY NIGHT
Pernille Fischer Christensen EN SOAP
Benjamin Christensen HÄXAN
Roger Christian BATTLEFIELD EARTH
Roger Christian NOSTRADAMUS
Roger Christian UNDERWORLD (Roger Christian)
Thorbjørn Christoffersen, Philip Einstein Lipski, Kresten Vestbjerg Andersen Ronal The Barbarian
Mark Christopher STUDIO 54
Jon M. Chu Crazy Rich Asians
Jon M. Chu G.I. Joe: Retaliation
Jon M. Chu Justin Bieber's Believe
Jon M. Chu JUSTIN BIEBER: NEVER SAY NEVER
Jon M. Chu Now You See Me 2
Jon M. Chu STEP UP 2
Jon M. Chu STEP UP 3D
Galen T. Chu, Mike Thurmeier Ice Age 5: Collision Course
Joan Churchill, Nick Broomfield AILEEN: LIFE AND DEATH OF A SERIAL KILLER
Věra Chytilová Madeliefjes (gerestaureerde versie)
Derek Cianfrance BLUE VALENTINE
Derek Cianfrance The Light Between Oceans
Derek Cianfrance The Place Beyond the Pines
Robert Cibis, Lilian Franck Pianomania
Janis Cimermanis DE DRIE MUSKETIERS
Janis Cimermanis, Per Fly PROP & BERTHA
Michael Cimino Heaven's Gate
Daniele Ciprì, Franco Maresco TOTÒ CHE VISSE DUE VOLTE
Larry Clark ANOTHER DAY IN PARADISE
Bob Clark BABY GENIUSES
Larry Clark BULLY
Conrad Clark A Fallible Girl
Larry Clark KIDS
Larry Clark The smell of us
Larry Clark, Ed Lachman KEN PARK
Larry Clark, Marina Abramovic, Matthew Barney, Marco Brambilla, Gaspar Noé, Richard Prince, Sam Taylor Wood DESTRICTED
Alan Clarke THE FIRM (Alan Clarke)
Philippe Claudel Avant l'hiver
Philippe Claudel Une enfance
Philippe Claudel TOUS LES SOLEILS
Philippe Claudel IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME
Hugo Claus DE VERLOSSING
Richard Claus, Karsten Kiilerich De kleine vampier
Thomas Clay GREAT ECSTASY OF ROBERT CARMICHAEL
Phil Claydon LESBIAN VAMPIRE KILLERS
Jack Clayton THE INNOCENTS
Jericca Cleland, Kevin Munroe Ratchet & Clank
Jemaine Clement, Taika Waititi What We Do In the Shadows
Ron Clements, John Musker DE KLEINE ZEEMEERMIN
Ron Clements, John Musker THE PRINCESS & THE FROG
Ron Clements, John Musker TREASURE PLANET (PIRATENPLANEET)
Anne de Clercq Hallo bungalow
Anne de Clercq Jack bestelt een broertje
Louis Clichy, Alexandre Astier Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Mark de Cloe BOY MEETS GIRL STORIES
Mark de Cloe HET LEVEN UIT EEN DAG
Mark de Cloe Mannenharten
Mark de Cloe Mannenharten 2
Mark de Cloe MISS BLANCHE
Mark de Cloe SHOCKING BLUE
Mark de Cloe VALSE WALS
Mark de Cloe, Jeroen Berkvens Life is Beautiful
George Clooney CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND
George Clooney The Ides of March
George Clooney LEATHERHEADS
George Clooney Suburbicon
Daryl Cloran e.a. LATE FRAGMENT
Henri-Georges Clouzot LA DIABOLIQUES
Travis Cluff, Chris Lofing The Gallows
Jacques Cluzaud, Jacques Perrin OCEANS
Jacques Cluzaud, Jacques Perrin Les saisons
Lena Hanno Clyne, Catti Edfeldt Siv gaat logeren
Carmen Cobos Nelsons No. 5
Stacy Cochran BOYS
Daniel Cockburn You Are Here
Joel Coen THE BIG LEBOWSKI
Joel & Ethan Coen BURN AFTER READING
Joel Coen FARGO
Joel & Ethan Coen Hail, Caesar!
Joel Coen THE HUDSUCKER PROXY
Joel & Ethan Coen Inside Llewyn Davis
Joel Coen INTOLERABLE CRUELTY
Joel & Ethan Coen THE LADYKILLERS
Joel Coen THE MAN WHO WASN'T THERE
Joel Coen THE MAN WHO WASN'T THERE — SPECIAL DOUBLE DISC EDITION
Joel & Ethan Coen NO COUNTRY FOR OLD MEN
Joel Coen O BROTHER, WHERE ART THOU?
Joel & Ethan Coen A SERIOUS MAN
Joel & Ethan Coen TRUE GRIT
Pierre Coffin, Chris Renaud DESPICABLE ME
Pierre Coffin, Chris Renaud Despicable me 2
Pierre Coffin, Eric Guillon, Kyle Balda Despicable Me 3/Verschrikkelijke Ikke 3
Pierre Coffin, Kyle Balda Minions
Clément Cogitore The Wakhan Front (Clément Cogitore over)
Rob Cohen Alex Cross
Rob Cohen The Boy Next Door
Daniel Cohen Comme un chef
Rob Cohen DAYLIGHT
Rob Cohen DRAGON: THE BRUCE LEE STORY
Rob Cohen DRAGONHEART
Jem Cohen EVENING'S CIVIL TWILIGHT IN EMPIRES OF TIN
Rob Cohen THE FAST AND THE FURIOUS
Paul Cohen EEN GELUKKIGE TIJD
Etan Cohen Get Hard
Larry Cohen GOD TOLD ME TO
Rob Cohen The Hurricane Heist
Paul Cohen I AM THE VIOLIN
Paul Cohen JANINE
Jem Cohen Museum Hours
Paul Cohen PART TIME GOD
Rob Cohen THE RAT PACK
Rob Cohen THE SKULLS
Rob Cohen XXX
Bonni Cohen, Jon Shenk An Inconvenient Truth 2
Michael Cohn SNOWWHITE IN THE BLACK FOREST
Mariano Cohn, Gastón Duprat El ciudadano ilustre
Fernando Coimbra A Wolf at the Door
Isabel Coixet The Bookshop
Isabel Coixet ELEGY
Isabel Coixet MY LIFE WITHOUT ME
Isabel Coixet THE SECRET LIFE OF WORDS
Harly Cokeliss AN ANGEL FOR MAY
Nigel Cole CALENDAR GIRLS
Nigel Cole A LOT LIKE LOVE
Nigel Cole MADE IN DAGENHAM
Brandon Cole O.K. GARAGE
Nigel Cole SAVING GRACE
Rolando Colla 7 Giorni
Cyrill Collard LES NUITS FAUVES
Jaume Collet Sera The Commuter
Jaume Collet-Serra ORPHAN
Jaume Collet-Serra Run All Night
Jaume Collet-Serra The Shallows
Jaume Collet-Serra UNKNOWN
Laetitia Colombian HE LOVES ME, HE LOVES ME NOT
Fernando Colomo La bande à Picasso
Chris Columbus BICENTENNIAL MAN
Chris Columbus HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS
Chris Columbus HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER'S STONE
Chris Columbus HOME ALONE 2 LOST IN NEW YORK
Chris Columbus MRS. DOUBTFIRE
Chris Columbus NINE MONTHS
Chris Columbus PERSY JACKSON: THE LIGHTNING THIEF
Chris Columbus Pixels
Chris Columbus STEPMOM
Étienne Comar Django (Étienne Comar)
Francesca Comencini Amori fragili
Cristina Comencini IL PIÚ BEL GIORNO DELLA MIA VITA
Bill Condon The Fifth Estate
Bill Condon GODS AND MONSTERS
Bill Condon KINSEY
Bill Condon Mr. Holmes
Bill Condon The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2
Bill Condon The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 1
Boris Paval Conen FIRST MISSION
Boris Paval Conen TEMMINK: THE ULTIMATE FIGHT
Boris Paval Conen, Nathalie Deklerck, Robbe De Hert, Wolke Kluppell, Filip Van Neyghem, Tom Van Overberghe, Wim Symoens ELIXIR D'ANVERS
Stijn Coninx DAENS
Stijn Coninx Marina
Stijn Coninx Ramon en het Paard van Sinterklaas
Stijn Coninx SOEUR SOURIRE
Stijn Coninx VERDER DAN DE MAAN
Stijn Coninx WHEN THE LIGHT COMES
Robert Connolly BALIBO
Cynthia Connop SACRED SEX
Kerry Conran SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW
Paddy Considine Journeyman
Paddy Considine Tyrannosaur
Ryan Coogler Creed
Ryan Coogler Fruitvale Station
Lorna Cook, Kelly Asbury SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
Donovan Cook, Robin Budd PETER PAN: RETURN TO NEVER LAND
Barry Cook, Tony Bancroft MULAN
Dominic Cooke On Chesil Beach
Martha Coolidge ANGIE (Martha Coolidge)
Greg Coolidge EMPLOYEE OF THE MONTH
Martha Coolidge LOST IN YONKERS
Martha Coolidge THE PRINCE & ME
Scott Cooper Black Mass
Scott Cooper CRAZY HEART
Scott Cooper Hostiles
Scott Cooper Out of the Furnace
Stuart Cooper Overlord
Bradley Cooper A Star Is Born
Francis Ford Coppola Apocalypse Now
Francis Ford Coppola APOCALYPSE NOW REDUX
Sofia Coppola The Bling Ring
Francis Ford Coppola BRAM STOKER'S DRACULA
Roman Coppola CQ
Francis Ford Coppola THE GODFATHER DVD COLLECTION
Francis Ford Coppola JACK
Francis Ford Coppola JOHN GRISHAM'S THE RAINMAKER
Sofia Coppola LOST IN TRANSLATION
Sofia Coppola MARIE ANTOINETTE
Eleanor Coppola Paris Can Wait
Sofia Coppola SOMEWHERE
Sofia Coppola THE VIRGIN SUICIDES
Francis Ford Coppola YOUTH WITHOUT YOUTH
Scandar Copti, Yaron Shani AJAMI
Frank Coraci AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Frank Coraci Blended
Frank Coraci CLICK
Frank Coraci THE WATERBOY
Frank Coraci THE WEDDING SINGER
Frank Coraci The Zookeeper
José Corbacho, Juan Cruz TAPAS
Gerard Corbiau FARINELLI, IL CASTRATO
Anton Corbijn THE AMERICAN
Anton Corbijn CONTROL
Anton Corbijn Life (Anton Corbijn)
Anton Corbijn A Most Wanted Man
Sergio Corbucci Django (Sergio Corbucci)
Sebastián Cordero CRONICAS
Anthony Cordier DOUCHES FROIDES
Ericson Core Point Break
Alain Corneau CRIME D'AMOUR
Alain Corneau STUPEUR ET TREMBLEMENTS
Alain Corneau TOUS LES MATINS DU MONDE
Peter Cornwell THE HAUNTING IN CONNECTICUT
Michael Corrente AMERICAN BUFFALO
Michael Corrente OUTSIDE PROVIDENCE
Pappi Corsicato LIBERA
Catherine Corsini PARTIR
Catherine Corsini Trois mondes
Rodrigo Cortés BURIED
Rodrigo Cortés Red Lights
Rafa Cortes YO
Fernando Cortizo O apóstolo
Jason Cortlund, Julia Halperin Love & Fungi
Jason Cortlund, Julia Halperin Now, Forager: A Film About Love & Fungi (Slow Criticism)
Don Coscarelli BUBBA HO-TEP
George P. Cosmatos SHADOW CONSPIRACY
George P. Cosmatos TOMBSTONE
Florian Cossen, Christian Schwochow, Züli Aladag NSU: German History X
Pedro Costa CASA DE LAVA
Pedro Costa O SANGUE
Pedro Costa OSSOS
Constantin Costa-Gavras AMEN.
Constantin Costa-Gavras LE COUPERET
Constantin Costa-Gavras MAD CITY
Saverio Costanzo DE EENZAAMHEID VAN DE PRIEMGETALLEN
Saverio Costanzo Hungry Hearts
Saverio Costanzo IN MEMORIA DI ME
Saverio Costanzo PRIVATE
Kevin Costner OPEN RANGE
Kevin Costner THE POSTMAN
Pierre Coulibeuf BALKAN BAROQUE
Delphine & Muriel Coulin 17 Filles
Delphine & Muriel Coulin Voir du pays
Allen Coulter HOLLYWOODLAND
Allen Coulter REMEMBER ME
Emmanuel Courcol, Philippe Lioret, Olivier Adam WELCOME
Théo Court Ocaso
Alexandre Courtès, Emmanuelle Bercot, Fred Cavayé, Jean Dujardin, Michel Hazanavicius, Eric Lartigau, Gilles Lellouche Les infidèles
Mark Cousins I Am Belfast
Mark Cousins A Story of Children and Film
Mark Cousins The Story of Film: An Odyssey
Jean-Michel Cousteau, Jean-Jacques Mantello Wonders of the Sea 3D
Louis-Pascal Couvelaire MICHEL VAILLANT
Tizza Covi, Rainer Frimmel BABOOSKA
Tizza Covi, Rainer Frimmel LA PIVELLINA
Gabriela Cowperthwaite Blackfish
Paul Cox DAMIAAN
Paul Cox INNOCENCE (Paul Cox)
Alex Cox EL PATRULLERO
Alex Cox REVENGER'S TRAGEDY
Alex Cox WALKER
James Cox WONDERLAND (James Cox)
Eli Craig TUCKER & DALE VS EVIL
Wes Craven CURSED
Wes Craven THE HILLS HAVE EYES (Wes Craven)
Wes Craven MUSIC OF THE HEART
Wes Craven RED EYE
Wes Craven SCREAM
Wes Craven SCREAM 2
Wes Craven SCREAM 3
Wes Craven SCREAM 4
Wes Craven VAMPIRE IN BROOKLYN
Wes Craven WES CRAVEN'S NEW NIGHTMARE
Eran Creevy Welcome to the Punch
Destin Daniel Cretton The Glass Castle
Destin Daniel Cretton Short Term 12
Emanuele Crialese NUOVOMONDO
Emanuele Crialese RESPIRO
Emanuele Crialese Terraferma
Lodewijk Crijns Alleen maar nette mensen
Lodewijk Crijns JEZUS IS EEN PALESTIJN
Lodewijk Crijns Kankerlijers
Lodewijk Crijns KUTZOOI
Lodewijk Crijns LAP ROUGE
Lodewijk Crijns Met grote blijdschap
Donald Crisp, Buster Keaton The Navigator
Gabriella Cristiani LADIES ROOM
Michael Cristofer BODY SHOTS
Emma-Kate Croghan LOVE AND OTHER CATASTROPHES
David Cronenberg Cosmopolis
David Cronenberg CRASH (David Cronenberg)
David Cronenberg CRIMES OF THE FUTURE
David Cronenberg A Dangerous Method
David Cronenberg EASTERN PROMISES
David Cronenberg EXISTENZ
David Cronenberg A HISTORY OF VIOLENCE
David Cronenberg M. BUTTERFLY
David Cronenberg Maps to the Stars
David Cronenberg SPIDER
David Cronenberg STEREO
David Cronenberg Videodrome
Paul Crowder 1: Life on the Limit
Paul Crowder Formula 1
Paul Crowder, John Dower ONCE IN A LIFETIME
Cameron Crowe ALMOST FAMOUS
Cameron Crowe ELIZABETHTOWN
Cameron Crowe JERRY MAGUIRE
Cameron Crowe SINGLES
Cameron Crowe VANILLA SKY
Russell Crowe The Water Diviner
Cameron Crowe We Bought a Zoo
Christopher Crowe WHISPERS IN THE DARK
John Crowley BOY A
John Crowley Brooklyn
John Crowley INTERMISSION
Arin Crumley, Susan Buice FOUR EYED MONSTERS
Khavn De La Cruz Misericordia
Khavn De La Cruz Mondomanila
Juan Cruz, José Corbacho TAPAS
Ángel de la Cruz, Manolo Gómez HET LEVENDE BOS
Billy Crystal FORGET PARIS
Gabor Csupo BRIDGE TO TERABITHIA
Gabor Csupo DE MAANPRINSES EN HET GEHEIM VAN HET WILDE PAARD
Alfonso Cuarón CHILDREN OF MEN
Alfonso Cuarón Gravity
Alfonso Cuarón GREAT EXPECTATIONS (Alfonso Cuarón)
Alfonso Cuarón HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN
Alfonso Cuarón A LITTLE PRINCESS
Carlos Cuarón RUDO Y CURSI
Alfonso Cuarón Y TU MAMÁ TAMBIÉN
Michael Cuesta American Assassin
George Cukor A STAR IS BORN
Alan Cumming, Jennifer Jason Leigh THE ANNIVERSARY PARTY
Irvin Cummings, David Butler, Stephen Avery, William A. Seiter SHIRLEY TEMPLE REEKS
David L. Cunningham DARK IS RISING
David L. Cunningham TO END ALL WARS
Herbert Curiël KRIMA/KERIME
John Curran Tracks
John Curran WE DON'T LIVE HERE ANYMORE
Paul Currie 2:22
Paul Currie ONE PERFECT DAY
Richard Curtis About Time
Richard Curtis THE BOAT THAT ROCKED
Richard Curtis LOVE ACTUALLY
Simon Curtis My Week with Marilyn
Simon Curtis Woman in Gold
Hillman Curtis, Ben Nabors, Stefan Sagmeister The Happy Film
Vondie Curtis-Hall GRIDLOCK'D
Michael Curtiz CASABLANCA
R.J. Cutler If I Stay
R.J. Cutler THE SEPTEMBER ISSUE
Antoine Cuypers Préjudice