Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
Doorleven buiten het kader

A PRAIRIE HOME COMPANION

Verenigde Staten, 2006 | Robert Altman
Op 20 november 2006 overleed de Amerikaanse regisseur Robert Altman op 81-jarige leeftijd. Zijn laatste film, a prairie home companion, brengt een 'altmaneske' grote cast samen in een verhaal over de dood, maar ook en vooral over het leven.

Robert Altman op de set van a prairie home companion


Het is misschien wat oneerbiedig, maar je zou kunnen zeggen dat Robert Altman op het juiste moment overleden is. Alles in zijn leven was wel zo'n beetje afgerond. In maart ontving hij, na vijfmaal genomineerd te zijn maar nooit te winnen, tijdens de Oscaruitreikingen een 'Honorary Award' voor zijn gehele oeuvre. In april verscheen Altman on Altman, het definitieve interviewboek met (naar nu blijkt) een overzicht van zijn complete carrière. En in juni kwam, na zijn wereldpremière in Berlijn, in Amerika zijn laatste film uit: a prairie home companion, een klein meesterwerkje over (toepasselijk genoeg) vergankelijkheid.
Dat a prairie home companion een goede film is, is mooi meegenomen; voor succes (artistiek of commercieel) was Altman absoluut geen garantie. Hoewel de regisseur regelmatig als één van de grootste en meest originele Amerikaanse filmmakers genoemd wordt, heeft hij in zijn omvangrijke carrière net zo goed immense flops als grote successen gemaakt, zowel op artistiek als financieel vlak. Ondanks die wisselvalligheid is zijn invloed echter onmogelijk te overschatten. In de jaren zeventig zette hij diverse genres op zijn kop: de oorlogsfilm met mash (1970), de western met mccabe and mrs. miller (1971) en buffalo bill and the indians (1976), de film noir met the long goodbye (1973. Zijn pionierswerk met grote ensemblefilms hebben er ironisch genoeg toe geleid dat hij zijn eigen genre kreeg. Het toevoegsel 'altmanesk' duidt op 'zijn' soort films, films als nashville (1975), the player (1992), short cuts (1993), en nu ook a prairie home companion waarin een uitgebreide (sterren)cast in een losjes gesponnen verhaal om elkaar heen draait.

Ontslag
Die methode was al direct te zien in zijn doorbraakfilm mash uit 1970. In zijn volgende films perfectioneerde hij de elementen ervan: een grote, individueel bemicrofoonde cast; een beweeglijke, zoomende, zoekende camera; een montage die scènes vaak halverwege binnenkomt en voortijdig weer verlaat. Het maakt dat Altmans filmwereld niet ophoudt aan de randen van het frame: meer dan gebruikelijk geeft hij het gevoel dat alles buiten de film gewoon verder gaat.
In de beginperiode zorgde zijn stijl van werken nog voor botsingen met zijn hoofdrolspelers, die gewend waren de belangrijkste personen op de set te zijn in ineens geconfronteerd werden met een regisseur die zich urenlang met de bijrolacteurs bezighield. Donald Sutherland en Elliott Gould, hoofdrolspelers van mash, verzochten producent Ingo Preminger onverrichter zake tot het ontslag van Altman; Warren Beatty bezwoer na de opnamen van mccabe and mrs. miller zelfs dat als hij de producent van de film was geweest, Altman het niet had overleefd.
Al snel hadden acteurs echter door dat Altmans systeem ook zijn voordelen had. Voor Altman was acteren het enige deel van het cinematografisch proces dat hij niet kon doorgronden, en daarom gaf hij het volledig uit handen: zijn acteurs kregen alle vrijheid om te improviseren. Die vrijheid maakte Altman een gewild regisseur om mee te werken; zelfs na een decennium zonder echte hits stonden de sterren in 1992 in de rij voor een bijrolletje in Hollywoodsatire the player.
mash was overigens bij lange niet Altmans debuut. Al vanaf de vroege jaren vijftig was hij actief als regisseur, eerst als maker van bedrijfsfilmpjes in zijn geboorteplaats Kansas City, al snel daarna van vele televisieseries in Hollywood. Hij regisseerde afleveringen van onder andere 'Alfred Hitchcock presents' en 'Bonanza' en leerde daarmee om snel en goedkoop te werken, én om inmenging van producenten te beperken. Hoewel Altman vaak geschaard wordt onder de regisseurs die in het 'Nieuwe Hollywood' van de jaren zeventig doorbraken (de zogenaamde Movie Brats, waaronder Spielberg, Coppola en Scorsese), maakte hij dus nooit echt deel uit van die groep; hij bleef altijd een beetje de gekke oude oom op het verjaardagsfeestje.

Requiem
Altmans stijl is door vele filmmakers nagebootst; recentelijk bijvoorbeeld in Paul Haggis' crash en Paul Thomas Andersons magnolia. Vooral Anderson is, zo blijkt ook uit het voorwoord dat hij schreef voor Altman on Altman, een groot liefhebber van Altmans werk. Tijdens de opnamen van a prairie home companion was hij op de set aanwezig als reserveregisseur, voor het geval Altman de film niet af kon maken. De voorzorgsmaatregel wijst op de fragiele gezondheid van de regisseur; na zijn dood maakte zijn management bekend dat hij de laatste anderhalf jaar van zijn leven leed aan leukemie. In het licht van die informatie wordt het zeer aanlokkelijk om a prairie home companion (ook) te beschouwen als Altmans cinematografisch afscheid, een requiem voor zichzelf.
De film draait om de laatste voorstelling van de radioshow met dezelfde titel, opgenomen voor een live publiek in het Fitzgerald Theatre in Minnesota. Hoewel de show echt bestaat, is de film wel degelijk fictie. De echte show, vanaf zijn begin in 1974 een groot succes, is over heel Amerika (en zelfs, via de BBC, in Engeland) te beluisteren; de filmversie is te horen op een lokale zender en trekt weliswaar volle zalen maar geen luisteraars. Een ouderwetse variétéshow, door personage Guy Noir in zijn openingsvoice-over van de film gekenschetst als 'het soort dat vijftig jaar geleden al verdween'.
Garrison Keillor, de drijvende kracht achter de radioshow, schreef het scenario voor de film en speelt een fictieve variant op zichzelf: GK. Sue Scott en Tim Russell, vaste acteurs in de hoorspelen, spelen bijrollen, en de huisband van het Fitzgerald, die ook bij de radio-uitzendingen voor de muzikale begeleiding zorgt, is constant aanwezig op de achtergrond. Daarnaast worden enkele personages uit verhalen in het radioprogramma voor de film tot leven gewerkt. Op de radio worden ze gepresenteerd als fictie tussen andere verzinsels zoals nepcommercials voor plakband; in de film zijn het karakters als alle andere. Altman is het spelen met realiteit en fictie voorbij; hij speelt met fictie en nog meer fictie.
Deze personages doen, toeval of niet, soms denken aan eerdere films van Altman. Cowboys Dusty (Woody Harrelson) en Lefty (John C. Reilly) zijn stereotypen die zo uit buffalo bill and the indians komen weglopen, de zussen Johnson (Meryll Streep en Lily Tomlin) zouden niet misstaan in nashville en stuntelende detective Guy Noir (hier gedegradeerd tot beveiliger) doet sterk denken aan Altmans versie van Philip Marlowe in the long goodbye.

Show als alle andere
In essentie is a prairie home companion een concertregistratie. Het belangrijkste deel van de film is een weergave van alles wat zich voor en achter de schermen van de laatste uitzending van 'A prairie home companion' afspeelt, vervat in een noir-achtige raamvertelling met voice-over van Guy Noir. GK weigert van de laatste show ook 'De Laatste Show' te maken: omdat hij al jaren elke show als de laatste beschouwd, is dit een show als alle andere, met dezelfde artiesten, dezelfde grappen, dezelfde liedjes. Ondanks die weigering om afscheid van het publiek te nemen, iets waar sommige andere personages zich aan ergeren, gaat de show nadrukkelijk over eindes: vele van de gezongen liedjes gaan over de dood, over vertrekken, over vergankelijkheid.
Daar komt bij dat de show wordt bezocht door de 'Dangerous Woman' (Virginia Madsen), een mysterieuze in wit geklede vrouw. Voor alle karakters die zij tegenkomt is ze iets anders: voor Guy Noir is ze zijn femme fatale, voor Keillor een blik op zijn verleden, voor de zusjes Johnsons een troost. Voor allen heeft zij iets engelachtigs; haar aanwezigheid spookt door het programma, samen met die van haar tegenpool: 'The Axeman' (Tommy Lee Jones), de representant van de grote maatschappij die de stekker uit het programma trekt.
Met een grande finale op het podium, en de korte epiloog die er op volgt, is a prairie home companion één van de weinige films van Altman die echt eindigt. Meestal houden ze gewoon op, net zoals zijn scènes lijken te stoppen voordat ze echt klaar zijn. Dat expliciete eind herinnert aan iets dat Altman zei bij de aanvaarding van zijn ere-Oscar: hij vond het zeer toepasselijk dat hij een oeuvreprijs kreeg zonder ooit een Oscar voor één van zijn films gekregen te hebben, aangezien hij het gevoel had één lange film gemaakt te hebben.
Er zit iets in. In de 38 jaar sinds zijn speelfilmdebuut countdown (1968) gemiddeld bijna een film per jaar, plus diverse televisieseries, en in de afgelopen jaren ook toneelstukken en een opera. Vanaf het moment dat Altman begon met filmen is hij niet meer opgehouden. De weinige momenten dat Altman zich niet op een set of in een montageruimte bevond werd hij daartoe gedwongen, bijvoorbeeld om in de vroege jaren negentig een harttransplantatie te ondergaan.

Zandkastelen
Uit diezelfde speech bleek ook waaróm hij zoveel films maakte. Het maakproces was voor Altman belangrijker dan het eindresultaat: 'Ik heb altijd gezegd dat films maken zoiets is als zandkastelen bouwen op het strand. Je nodigt je vrienden uit, en je laat ze een prachtig bouwwerk maken. Dan neem je wat te drinken en wacht tot de vloed komt, tot de oceaan alles opslokt. Maar dat zandkasteel blijft in je hoofd zitten. Ik heb er nu zo'n veertig gemaakt, en ik krijg er nooit genoeg van.'
Opvallender dan al deze eindes is echter misschien wel de manier waarop deze film ook weer een 'begin' is: a prairie home companion is Lindsey Lohan's eerste film als serieus actrice. De tienerster lijkt, ook gezien haar komende projecten, af te willen van de dertien-in-een-dozijn jeugdfilms waar ze tot nu toe in te zien was. Een film van Altman is dan hét middel bij uitstek om dit aan te geven. De jonge actrice vocht dan ook voor een rol — haar rol, Lola, stond niet in het originele script en werd door Keillor vernoemd naar het liedje 'Whatever Lola wants, Lola gets'. Het is moeilijk in te denken wat a prairie home companion geworden zou zijn zonder Lohans jonge karakter: haar personage biedt een jonge blik op een oude show. Haar onvermijdelijke deelname aan het laatste liedje van het programma geeft een opening voor continuïteit; net iets voor Altman om zijn laatste film te eindigen met een debuut.

Joost Broerentop
A PRAIRIE HOME COMPANION

Januari 2007 #284

Productie
Robert Altman
Wren Arthur
Joshua Astrachan
Tony Judge
David Levy
Regie
Robert Altman
Scenario
Garrison Keillor
Ken LaZebnik
Camera
Edward Lachman
Montage
Jacob Craycroft
Art direction
Dina Goldman
Met
Garrison Keillor
Meryl Streep
Lily Tomlin
Lindsay Lohan
Kevin Kline
Woody Harrelson
John C. Reilly
Virginia Madsen
Tommy Lee Jones

Kleur, 105 minuten

Distributie
A-Film
Te zien
vanaf 8 februari

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


A

Wim van der Aar All You Need is Me
Wim van der Aar De Van Waveren Tapes
Jamel Aattache Fighting fish
Aktan Abdikalikov DE AAP
Aktan Abdikalikov BESHKEMPIR
Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy RUMBA
Daniel Abma Transit Havana
Jim Abrahams MAFIA!
Anna Abrahams SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
Lenny Abrahamson ADAM & PAUL
Lenny Abrahamson Frank (Lenny Abrahamson over)
Lenny Abrahamson GARAGE
Lenny Abrahamson Room
Marina Abramovic, Matthew Barney, Marco Brambilla, Larry Clark, Gaspar Noé, Richard Prince, Sam Taylor Wood DESTRICTED
J.J. Abrams MISSION: IMPOSSIBLE 3
J.J. Abrams STAR TREK
J.J. Abrams Star Trek Into Darkness
J.J. Abrams Star Wars: The Force Awakens
J.J. Abrams Super 8
Neil Abramson THE RINGMASTER
Alê Abreu The Boy and the World
Alê Abreu O Menino e o Mundo
Naji Abu Nowar Theeb
Hany Abu-Assad HET 14E KIPPETJE
Hany Abu-Assad The Idol
Hany Abu-Assad The Mountain Between Us
Hany Abu-Assad Omar
Hany Abu-Assad PARADISE NOW
Thomas Acda Oh Baby
César Acevedo La tierra y la sombra
Jon Acevski FREDDY THE FROG
Mona Achache LE HÉRISSON
Laurent Achard PLUS QU'HIER, MOINS QUE DEMAIN
Irma Achten BABS
Irma Achten BELLE (Irma Achten)
Irma Achten MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
Shane Acker 9
Robert Allan Ackerman THE RAMEN GIRL
Robert Allan Ackerman SAFE PASSAGE
Adachi Masao Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
Olivier Adam, Philippe Lioret, Emmanuel Courcol WELCOME
Marcus Adams LONG TIME DEAD
Andrew Adamson THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon SHREK 2
Andrew Adamson, Vicky Jenson SHREK
Maren Ade Toni Erdmann
Adel Adelson Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Adel Adelson, Aram Tatu Heksen bestaan niet
Duane Adler Make Your Move
Carine Adler UNDER THE SKIN (Carine Adler)
Nikhil Advani CHANDNI CHOWK TO CHINA
Ben Affleck Argo
Ben Affleck GONE BABY GONE
Ben Affleck Live By Night
Ben Affleck THE TOWN
Rozemyn Afman Hollywood Banker
Alejandro Agresti BUENOS AIRES VICE VERSA
Alejandro Agresti LA CRUZ
Alejandro Agresti DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
Alejandro Agresti THE LAKE HOUSE
Alejandro Agresti UN MUNDO MENOS PEOR
Alejandro Agresti VALENTÍN
Arend Agthe KARAKUM
Per Åhlin Dunderklumpen
Per Åhlin e.a. HET KLEINE SPOOKJE LABAN
Per Åhlin e.a. LABAN HET ALLERLIEFSTE SPOOKJE
Per Åhlin, Alicja Jaworski, Karin Nilsson, Lasse Persson SPOOKTIJD MET LABAN
Karim Aïnouz MADAME SATÃ
Alexandre Aja The 9th Life of Louis Drax
Alexandre Aja The hills have eyes (Alexandre Aja)
Alexandre Aja Horns
Alexandre Aja MIRRORS
Alexandre Aja PIRANHA 3D
Jonas Åkerlund SPUN
Chantal Akerman A COUCH IN NEW YORK
Chantal Akerman La folie Almayer
Farhan Akhtar DON (Farhan Akhtar)
Fatih Akin Auf der anderen Seite
Fatih Akin Aus dem Nichts
Fatih Akin CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL
Fatih Akin Gegen die Wand
Fatih Akin SOUL KITCHEN
Fatih Akin Tschick
Sinan Akkus Evet, I Do!
Barmak Akram THE KABULI KID
Feo Aladag DIE FREMDE
Züli Aladag, Florian Cossen, Christian Schwochow NSU: German History X
Muayad Alayan The Reports on Sarah and Saleem
Miguel Albaladejo CACHORRO
Vanja d' Alcantara Beyond the Steppes
Yuval Alder Bethlehem
Robert Aldrich Kiss Me Deadly
Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío FRESA Y CHOCOLATE
Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío GUANTANAMERA
Lexi Alexander HOOLIGANS
Mischa Alexander SPORTMAN VAN DE EEUW
Alexis Alexiou ISTORIA 52
Daniel Alfredson Kidnapping Mr. Heineken
Tomas Alfredson LET THE RIGHT ONE IN
Daniel Alfredson MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
Daniel Alfredson MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
Tomas Alfredson The Snowman
Daniel Alfredson TIC TAC
Tomas Alfredson Tinker Tailor Soldier Spy
Daniel Algrant Greetings from Tim Buckley
Daniel Algrant NAKED IN NEW YORK
Daniel Algrant PEOPLE I KNOW
Dennis Alink Unknown Brood
Kevin Allen AGENT CODY BANKS 2
Woody Allen ANYTHING ELSE
Elizabeth Allen AQUAMARINE
Woody Allen Blue Jasmine
Woody Allen BULLETS OVER BROADWAY
Woody Allen Café Society
Woody Allen CASSANDRA'S DREAM
Woody Allen CELEBRITY
Woody Allen THE CURSE OF THE JADE SCORPION
Woody Allen DECONSTRUCTING HARRY
Woody Allen EVERYONE SAYS I LOVE YOU
Woody Allen HUSBANDS AND WIVES
Woody Allen Irrational Man (Woody Allen over)
Woody Allen Magic in the Moonlight
Woody Allen MANHATTAN MURDER MYSTERY
Woody Allen MATCH POINT
Woody Allen MELINDA AND MELINDA
Woody Allen Midnight in Paris
Woody Allen MIGHTY APHRODITE
Woody Allen SCOOP
Woody Allen SMALL TIME CROOKS
Woody Allen SWEET AND LOWDOWN
Woody Allen To Rome with Love (Woody Allen over)
Kevin Allen TWIN TOWN
Woody Allen VICKY CRISTINA BARCELONA
Woody Allen WHATEVER WORKS
Woody Allen Wonder Wheel
Roger Allers, Rob Minkoff THE LION KING
Roger Allers, Rob Minkoff Lion King 3D
Merzak Allouache BAB EL-OUED CITY
Merzak Allouache The Repentant (El Taaib)
Merzak Allouache SALUT COUSIN!
Michael Almereyda Experimenter
Michael Almereyda HAMLET
Michael Almereyda Marjorie Prime
Pedro Almodóvar LOS ABRAZOS ROTOS
Pedro Almodóvar Los amantes pasajeros
Pedro Almodóvar HABLE CON ELLA
Pedro Almodóvar HIGH HEELS
Pedro Almodóvar Julieta
Pedro Almodóvar KIKA
Pedro Almodóvar LIVE FLESH
Pedro Almodóvar LA MALA EDUCACIÓN
Pedro Almodóvar La piel que habito
Pedro Almodóvar TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Pedro Almodóvar VOLVER
Enzo d' Alò DE BLAUWE TREIN
Enzo d' Alò LUCKY EN ZORBA
Lisandro Alonso Jauja (Lisandro Alonso over)
Lisandro Alonso La libertad
Lisandro Alonso Lisandro Alonso Box
Lisandro Alonso LIVERPOOL
Lisandro Alonso LOS MUERTOS
Nathalie Alonso Casale FIGNER, THE END OF A SILENT CENTURY
Nathalie Alonso Casale MEMORY OF THE UNKNOWN
Simen Alsvik e.a. Elias: alle ankers vooruit!
Robert Altman THE COMPANY
Robert Altman COOKIE'S FORTUNE
Robert Altman DR. T AND THE WOMAN
Robert Altman THE GINGERBREAD MAN
Robert Altman GOSFORD PARK
Robert Altman KANSAS CITY
Robert Altman THE PLAYER
Robert Altman A PRAIRIE HOME COMPANION
Robert Altman PRÊT-À-PORTER
Robert Altman SHORT CUTS
Mercedes Alvarez EL CIELO GIRA
Fede Alvarez Don't Breathe
Fede Alvarez Evil Dead
Alejandro Guzmán Alvarez Walking Distance
Christian Alvart CASE 39
Suroosh Alvi, Eddy Moretti HEAVY METAL IN BAGHDAD
Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis Party Girl
Mathieu Amalric TOURNÉE
Marco Amanta LA SICILIANA RIBELLE
Tata Amaral ANTÔNIA
Raja Amari SATIN ROUGE
Phie Ambo, Sami Saif FAMILY
Gianni Amelio LE CHIAVI DI CASA
Gianni Amelio IL LADRO DI BAMBINI
Gianni Amelio LAMERICA
Alejandro Amenábar ABRE LOS OJOS
Alejandro Amenábar AGORA
Alejandro Amenábar MAR ADENTRO
Alejandro Amenábar THE OTHERS
Alejandro Amenábar Regression
Alejandro Amenábar TESIS
Jean-Pierre Améris Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
Jean-Pierre Améris MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
Rabah Ameur-Zaïmeche BLED NUMBER ONE
Jon Amiel COPYCAT
Jon Amiel THE CORE
Jon Amiel CREATION
Jon Amiel THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
Jon Amiel SOMMERSBY
Hossein Amini The Two Faces of January
Ana Lily Amirpour A Girl Walks Home Alone at Night
Willeke van Ammelrooy DE VLINDER TILT DE KAT OP
Sean Anders Daddy's Home
Sean Anders Daddy's Home 2
Allison Anders GAS, FOOD, LODGING
Allison Anders GRACE OF MY HEART
Sean Anders Horrible Bosses 2
Sean Anders SEX DRIVE
Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino FOUR ROOMS
Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen, Philip Einstein Lipski Ronal The Barbarian
Paul W.S. Anderson ALIEN VS PREDATOR
Paul Thomas Anderson BOOGIE NIGHTS
Wes Anderson BOTTLE ROCKET
Wes Anderson THE DARJEELING LIMITED
Paul W.S. Anderson DEATH RACE
Paul Anderson EVENT HORIZON
Wes Anderson FANTASTIC MR. FOX
Wes Anderson The Grand Budapest Hotel
Paul Thomas Anderson HARD EIGHT
Laurie Anderson Heart of a Dog (Laurie Anderson over)
Lindsay Anderson If...
Paul Thomas Anderson Inherent Vice
Wes Anderson Isle of Dogs
Paul Thomas Anderson Junun
Wes Anderson THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
Brad Anderson THE MACHINIST
Paul Thomas Anderson MAGNOLIA
Paul Thomas Anderson The Master
Stephen J. Anderson MEET THE ROBINSONS
Wes Anderson Moonrise Kingdom
Paul Anderson MORTAL KOMBAT
Brad Anderson NEXT STOP WONDERLAND
Paul Thomas Anderson Phantom Thread
Paul W.S. Anderson Pompeii
Paul Thomas Anderson PUNCH-DRUNK LOVE
Paul Anderson RESIDENT EVIL
Paul W. S. Anderson RESIDENT EVIL: AFTERLIFE 3D
Paul W.S. Anderson Resident Evil: Retribution
Paul W. S. Anderson Resident Evil: The Final Chapter
Wes Anderson THE ROYAL TENENBAUMS
Wes Anderson RUSHMORE
Paul Anderson SOLDIER
Brad Anderson Stonehearst Asylum
Paul Thomas Anderson THERE WILL BE BLOOD
Paul W.S. Anderson The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
Brad Anderson TRANSSIBERIAN
Stephen J. Anderson, Don Hall WINNIE THE POOH
Roy Andersson A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
Roy Andersson SONGS FROM THE SECOND FLOOR
Roy Andersson YOU, THE LIVING
Roberto Andò Le confessioni
Roberto Andò Viva la libertà!
Dree Andrea MR. RIGHT
Mario Andreacchio NAPOLEON
Arild Andresen Company Orheim
Gary Andrews Brandweerman Sam: UFO Alarm
Benedict Andrews Una
Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell Brave
Hélène Angel PEAU D'HOMME, COEUR DE BÊTE
Alessandro Angelini ALZA LA TESTA
Edoardo De Angelis Indivisibli
Theo Angelopoulos ELENI
Theo Angelopoulos L' ÉTERNITÉ ET UN JOUR (MIA ECONIOTITA KE MIA MERA)
Theo Angelopoulos ULYSSES' GAZE
Kenneth Anger THE FILMS OF KENNETH ANGER VOLUME TWO
Lucia Aniello Rough Night (Girls Night Out)
Threes Anna THE BIRD CAN'T FLY
Threes Anna Silent City
Graham Annable, Anthony Stacchi The BoxTrolls
Jean-Jacques Annaud Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
Jean-Jacques Annaud ENEMY AT THE GATES
Jean-Jacques Annaud The Last Wolf
Jean-Jacques Annaud SEVEN YEARS IN TIBET
Sérgio Anrade Jonathas' Forest (A floresta de Jonathas)
David Anspaugh MOONLIGHT & VALENTINO
Nimród Antal Metallica: Through the Never
Nimród Antal PREDATORS
Steven Antin BURLESQUE
Urszula Antoniak Beyond Words
Urszula Antoniak Code Blue
Urszula Antoniak NOTHING PERSONAL
Peter Antonijevic SAVIOR
Michelangelo Antonioni BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
Michelangelo Antonioni IL DESERTO ROSSO
Michelangelo Antonioni LA NOTTE
Michelangelo Antonioni PROFESSIONE: REPORTER
Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-wai EROS
Daoud Aoulad-Syad ADIEU FORAIN
Judd Apatow THE 40 YEAR OLD VIRGIN
Judd Apatow FUNNY PEOPLE
Judd Apatow KNOCKED UP
Judd Apatow This is 40
Judd Apatow Trainwreck
Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin Love (Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin)
Annette Apon Droom & daad
Annette Apon GOLVEN
Annette Apon Ik wil gelukkig zijn
Annette Apon DE MAN MET DE HOND
John Appel DE AS VAN PHOENIX
John Appel JOHNNY MEIJER
John Appel DE LAATSTE OVERWINNING
Serik Aprimov THE HUNTER (Serik Aprimov)
Serik Aprimov TRI BRATA
Michael Apted AMAZING GRACE
Michael Apted BLINK
Michael Apted THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
Michael Apted ENIGMA (Michael Apted)
Michael Apted ENOUGH
Michael Apted EXTREME MEASURES
Michael Apted NELL
Michael Apted THUNDERHEART
Michael Apted Unlocked
Michael Apted THE WORLD IS NOT ENOUGH
Michael Apted, Curtis Hanson Chasing Mavericks
Manuel Guttièrrez Arágon LA VIDA QUE TE ESPERA
Gregg Araki THE DOOM GENERATION
Gregg Araki KABOOM
Gregg Araki MYSTERIOUS SKIN
Gregg Araki NOWHERE
Gregg Araki TOTALLY F***ED UP
Gregg Araki White Bird in a Blizzard
Vicente Aranda CELOS
Vicente Aranda JUANA LA LOCA
Fernando León de Aranoa Escobar
Fernando León de Aranoa LOS LUNES AL SOL
Fernando León de Aranoa A Perfect Day
Alfonso Arau COMO AGUA PARA CHOCOLATE
Alfonso Arau A WALK IN THE CLOUDS
Adil El Arbi, Bilall Fallah Black
Adil El Arbi, Billall Fallah Patser
Denys Arcand LES INVASIONS BARBARES
Denys Arcand LOVE AND HUMAN REMAINS
Lluís Arcarazo, Francesc Escribano SALVADOR
Nikolaj Arcel The Dark Tower
Nikolaj Arcel A Royal Affair
Louise Archambault Gabrielle (Louise Archambault)
Francesca Archibugi IL GRANDE COCOMERO
Emile Ardolino SISTER ACT
Daniel Sánchez Arévalo AZULOSCUROCASINEGRO
Raúl Arévalo The Fury of a Patient Man
Daniel Sánchez Arévalo GORDOS
Lesley Arfin, Judd Apatow, Paul Rust Love (2016)
Dario Argento THE PHANTOM OF THE OPERA (Dario Argento)
Dario Argento PROFONDO ROSSO
Dario Argento THE STENDHAL SYNDROME
Dario Argento Suspiria
Michael Arias TEKKONKINKREET
Gonzalo Arijón STRANDED
Adolfo Aristarain LUGARES COMUNES
Neil Armfield CANDY (Neil Armfield)
George Armitage GROSSE POINTE BLANK
Gillian Armstrong CHARLOTTE GRAY
Gillian Armstrong LITTLE WOMEN
Gillian Armstrong OSCAR AND LUCINDA
Morten Arnfred, Lars von Trier THE KINGDOM II (Lars von Trier, Morten Arnfred)
Andrea Arnold American Honey
Andrea Arnold FISH TANK
Andrea Arnold RED ROAD
Andrea Arnold Wuthering Heights
Pascal Arnold, Jean-Marc Barr TOO MUCH FLESH
Andrea Arnold, Jim Frohna, Kimberly Peirce, Jill Soloway I Love Dick
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente WHAT THE #$*! DO WE KNOW?!
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente WHAT THE BLEEP — DOWN THE RABBIT HOLE
Darren Aronofsky BLACK SWAN
Darren Aronofsky THE FOUNTAIN
Darren Aronofsky mother!
Darren Aronofsky Noah
Darren Aronofsky PI
Darren Aronofsky REQUIEM FOR A DREAM
Darren Aronofsky THE WRESTLER
Guillermo Arriaga THE BURNING PLAIN
Thomas Arslan FERIEN
Miguel Arteta THE GOOD GIRL
Miguel Arteta STAR MAPS
Yann Arthus-Bertrand Human
Natasha Arthy MIRAKEL
Amma Asante Belle (Amma Asante)
Kelly Asbury GNOMEO & JULIET
Kelly Asbury De Smurfen en het verloren dorp
Kelly Asbury, Conrad Vernon, Andrew Adamson SHREK 2
Kelly Asbury, Lorna Cook SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
Arni Asgeirsson Pluisje
Ash (Ashley Baron Cohen) PUPS
Christopher Ashley JEFFREY
Ariadne Asimakopoulos, Maartje Wegdam No Place for a Rebel
Don Askarian AVETIK
Amma Assante A United Kingdom
Amma Assante A WAY OF LIFE
Aditya Assarat WONDERFUL TOWN
Olivier Assayas Après mai
Olivier Assayas CLEAN
Olivier Assayas Clouds of Sils Maria
Olivier Assayas LES DESTINÉES SENTIMENTALES
Olivier Assayas L' EAU FROIDE
Olivier Assayas FIN AOÛT, DÉBUT SEPTEMBRE
Olivier Assayas L' HEURE D'ÉTÉ
Olivier Assayas IRMA VEP
Olivier Assayas PARIS S'EVEILLE
Olivier Assayas Personal Shopper
Alexandre Astier, Louis Clichy Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Niles Atallah Rey
Cecilia Atán, Valeria Pivato La novia del desierto
Emily Atef 3 Days in Quiberon
Yvan Attal Do Not Disturb (Yvan Attal)
Yvan Attal MA FEMME EST UNE ACTRICE
Richard Attenborough CHAPLIN
Richard Attenborough CLOSING THE RING
Richard Attenborough IN LOVE AND WAR
Richard Attenborough SHADOWLANDS
Mohamed Ben Attia Hedi (Mohamed Ben Attia over)
Philip G. Atwell ROGUE ASSASSIN
Stéphane Aubier, Benjamin Renner, Vincent Patar Ernest & Célestine
Stéphane Aubier, Vincent Patar PANIEK IN HET DORP
Jacques Audiard DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
Jacques Audiard De rouille et d'os
Jacques Audiard Dheepan (Jacques Audiard over)
Jacques Audiard UN HÉROS TRÈS DISCRET
Jacques Audiard UN PROPHÈTE
Jacques Audiard SUR MES LÈVRES
Shona Auerbach DEAR FRANKIE
Bille August THE BEST INTENTIONS
Pernilla August Beyond (Pernialla August)
Bille August GOODBYE BAFANA
Bille August LES MISÉRABLES (Bille August)
Bille August Night Train to Lisbon
Bille August Silent Heart
Bille August SMILLA'S SENSE OF SNOW
Stefan Avalos, Lance Weiler THE LAST BROADCAST
Roger Avary KILLING ZOE
Pupi Avati IL PAPÀ DI GIOVANNA
Roger Avery THE RULES OF ATTRACTION
Julius Avery Son of a Gun
Stephen Avery, William A. Seiter, Irvin Cummings, David Butler SHIRLEY TEMPLE REEKS
Benjamín Ávila Infancia clandestina
Jon Avnet RED CORNER
Jon Avnet RIGHTEOUS KILL
Jon Avnet UP CLOSE AND PERSONAL
Jon Avnet THE WAR
Óskar Thór Axelsson Black's Game
David Ayer Bright
David Ayer End of Watch
David Ayer Fury
David Ayer Sabotage
David Ayer STREET KINGS
David Ayer Suicide Squad
Richard Ayoade The Double (Richard Ayoade)
Richard Ayoade Submarine
Nabil Ayouch ALI ZAOUA
Nabil Ayouch Les chevaux de Dieu
Nabil Ayouch MEKTOUB
Nabil Ayouch Much Loved
Shinji Ayoyama ELI, ELI, LEMA, SABACHTANI?
Shinji Ayoyama EUREKA
Tony Ayres THE HOME SONG STORIES
Negar Azarbadjani Facing Mirrors
Shoja Azari, Shirin Neshat WOMEN WITHOUT MEN
Lisa Azuelos LOL: Laughing Out Loud
Jonas Carpignano A Ciambra
Ai Weiwei Human Flow (Ai Weiwei over)