Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Hany Abu-Assad: Een keurig pak met iets te korte mouwen

HET 14E KIPPETJE

Nederland, 1998 | Hany Abu-Assad
'Niemand trouwt met zijn grote liefde', zo meldt het affiche van Hany Abu-Assads debuutfilm Het 14e kippetje die dit jaar de openingsfilm van het Nederlands Film Festival is. "Het is een vrij tragisch gegeven", zo beaamt de debutant, "maar je kunt nu eenmaal niet om de tragiek van de mens heen. Zo word je op zekere dag verliefd op een meisje en je wilt haar vertellen dat je de beste man van de wereld bent. Het wordt natuurlijk niets, want je doet veel te veel je best. Het lukt alleen als je je best niet doet, maar dan heb je ook geen behoefte aan dat meisje. Het is altijd andersom."

Het is een paar dagen voor de grote première in Utrecht en in de door Hany Abu-Assad (1961) uitgekozen locatie op de Amsterdamse Rozengracht, het wonderlijke 'Wonen 2000' met zijn aangrenzende brasserie en binnenplaatsje, heerst vooral rust. Op een steenworp afstand bevindt zich de Wolvenstraat, het smalle straatje in de Jordaan waar zich in de film zogenaamd het Franse restaurant 'Le jardin de Paris' bevindt en waar de gemoederen danig verhit raken. Een avond lang wordt er door familie en vrienden aan een feestelijk gedekte tafel gewacht op een aanstaand bruidspaar. Het had een intiem kennismakingsdinertje moeten worden, maar omdat het bruidspaar maar niet komt opdagen, wordt de tijd gedood met het oefenen van het tafellied. Er wordt gekaart, gedronken en gedanst. Ook halen de gasten herinneringen op en omdat bij twee heren de honger begint te knagen, houden ze een eetwedstrijd. Ondertussen zijn Daniel en Francesca, gespeeld door Antonie Kamerling en Thekla Reuten, naam en adres van het bewuste restaurant gewoon vergeten. In hun beste kleren zwerven ze door de stad en wanneer ze uiteindelijk laat op de avond de juiste locatie vinden, zit het gezelschap er niet alleen tamelijk onttakeld bij, maar zijn de huwelijksplannen van Daniel en Francesca ook drastisch gewijzigd.

Koelkasten
Een doorsnee restaurantfilm (denk aan het Franse Au petit Marguery) is Het 14e kippetje niet geworden en dat was ook allerminst de bedoeling. "Qua enscenering zijn er zeker raakvlakken met een film als Au petit Marguery", zo legt Abu-Assad uit, "maar het script van Het 14e kippetje is toch een stuk onconventioneler. En dat is ook precies wat ik wilde. Ik wilde een onconventioneel script op conventionele wijze verfilmen, alsof het in een driedelig pak gestoken is, heel keurig allemaal, maar dan wel met net iets te korte mouwen."
Behalve dat het conflict in Het 14e kippetje niet binnen tien minuten wordt ontdekt, is er ook geen karakterontwikkeling en drama-ontwikkeling in de traditionele zin. En meest opmerkelijk zijn wel de absurde dialogen, geschreven door Arnon Grunberg. "Nou gewoon", merkt Francesca droogjes op, "je hebt een fijne pik, zoals pikken fijn kunnen zijn." Waarop Daniel verontwaardigd repliceert: "Je praat over pikken alsof het koelkasten zijn."
Francesca: "Wind je niet op."
Daniel: "Ik wil niet dat je over pikken praat alsof het koelkasten zijn. Want ik ken je, morgen ga je naar de groenteboer en dan zegt die: 'En hoe is het mevrouw Ackerman?' en dan zeg jij: 'Prima, goed. En mijn man heeft een fijne pik."
Francesca: "Wind je niet op."
Daniel: "In deze wereld zijn er twee keuzes. Of je lacht uit of je wordt uitgelachen. Dat ze mij uitlachen, daar moet ik dan maar mee leven, blijkbaar. Maar ik wil niet dat ze zeggen: 'Weet u al, mevrouw Ackerman praat over pikken alsof het koelkasten zijn."
Francesca: "Ik zweer je bij alles wat me heilig is dat ik nooit waar anderen bij zijn over pikken zal praten alsof het koelkasten zijn. Waar anderen bij zijn zal ik over pikken praten alsof het pikken zijn. Alleen waar jij bij bent zal ik over pikken praten alsof het koelkasten zijn."

Tragikomedie
"Ik had Arnon Grunbergs roman 'Blauwe maandagen' gelezen", zo verklaart Abu-Assad, "en ik moest er ontzettend om lachen. Ik was erg onder de indruk van de dialogen. Zelf ben ik niet zo'n goede dialoogschrijver. Het is een techniek die ik niet goed beheers en daarom heb ik Arnon gevraagd. Ik heb hem een brief geschreven en gevraagd of hij mijn dialogen wilde herschrijven. Hij zei: 'Oké, ik doe het, maar dan wel op mijn manier.' Arnon schreef zelfs een heel ander verhaal en daarmee ook een heel ander script. In Arnons handen is het een tragikomedie geworden, terwijl ik aanvankelijk het idee had voor een drama."
Dat een schrijver echter nog geen scenarioschrijver is, merkte Abu-Assad al vrij snel. Het Nederlands Fonds voor de Film, een belangrijke financier, vond de eerste versie van het scenario niet filmisch genoeg. Het script moest herschreven worden en IJswater Films, de producent van Het 14e kippetje, riep de hulp in van filmmaker Paul Ruven. Abu-Assad: "Paul Ruven heeft tips gegeven om het op schrift allemaal wat filmischer te maken. Ook aan het verhaal zelf werd wat gesleuteld, om het iets spannender te maken. Inhoudelijke schade heeft het script daardoor overigens niet opgelopen, het werd er alleen maar beter op."

Geloofwaardigheid
Dat een dialoogfilm zowel goede acteurs als een goede acteursregie vereist, daar was Abu-Assad zich terdege van bewust. Met acteurs als Peer Mascini, Antonie Kamerling, Thekla Reuten, Dirk Zeelenberg en Victor Löw werd hem als het ware een droomcast in de schoot geworpen. Het was aan de beginnende speelfilmregisseur, die tot dan toe alleen maar films had geproduceerd (waaronder het Palestijns-Nederlandse Curfew) en korte films en korte documentaires had gemaakt, om het geheel in goede banen te leiden. Abu-Assad: "Ik moet zeggen dat ik er wel bang voor was, maar ik hou er ook wel van om iets te doen wat je nog niet kunt. Het gaat er niet zo zeer om dat ik als regisseur een bepaalde methode hanteer. Wat ik vooral heb gemerkt, is dat iedere acteur een andere methode heeft om zijn rol te benaderen. Thekla Reuten en Antonie Kamerling zijn bijvoorbeeld twee heel verschillende acteurs. De een gaat meer intuïtief te werk; de ander meer rationeel. Als regisseur moet je daarop kunnen inspringen. Film is manipuleren", zo gaat Abu-Assad verder en hij strekt zijn rug want dit vindt hij een interessant onderwerp. "Je probeert met film niet alleen de gevoelens en gedachten van de kijker te manipuleren, maar ook die van de cast en crew. Ik geloof niet dat er een bepaalde methode voor is, want iedereen is anders, iedereen heeft zo zijn gebruiksaanwijzing en als regisseur moet je vooral flexibel zijn. De vraag is hoe je acteurs het beste kunt stimuleren. Zo merkte ik dat sommige acteurs de beste prestaties leverden wanneer ik ze aan hun lot overliet. Waar ik erg op gebrand was, was hun geloofwaardigheid. Tijdens de screentests en tijdens de opnamen stelde ik mezelf steeds dezelfde vraag: geloof ik dit of niet?"

Dia-show
De eerste keer dat Abu-Assad dacht dat hij misschien wel aanleg had om films te gaan maken, was toen hij voor het eerst weer terugkeerde naar Nazareth, de plek waar hij werd geboren en waar hij tot zijn negentiende woonde. Abu-Assad: "Op de een of andere manier wilde ik mijn familie in Nazareth deelgenoot maken van mijn nieuwe leven in Nederland. Ik had Nazareth verlaten en was vliegtuigbouwkunde gaan studeren in Delft. Ik had een nieuwe taal geleerd en nieuwe vrienden gemaakt en mijn leven was totaal veranderd. Het leek me wel leuk om dat op film vast te leggen, maar dat was te duur. Foto's vond ik te klein. En zo besloot ik een dia-show te houden. Ik merkte dat ik met die vaststaande beelden een bepaalde dimensie aan tijd en ruimte probeerde te geven. En ik merkte ook dat ik mijn gevoel goed in beelden kon uitleggen. Zo zitten in Het 14e kippetje scènes die in het verleden spelen. Die scènes zijn eigenlijk een soort foto's, hele statische shots. De camera beweegt niet, alleen de acteurs bewegen en het is alsof ik de personages daarmee onbewust naar hun eigen foto's laat kijken. Dat soort dingen vind ik leuk en die dia's waren zeker de aanleiding."
Zoals Abu-Assad het leven als een aaneenrijging van toevalligheden ziet, zo was het ook puur toeval dat hij in Nederland belandde. Eigenlijk had hij zich al in Duitsland gevestigd, maar toen hij bij een oom in Groningen op bezoek ging, bleek het in Nederland veel leuker te zijn. "Ik had ooit een tabaksreclame gezien met een piloot op de trap van een vliegtuig met aan zijn zijde een prachtige stewardess en ik besloot dat ik ook zo wilde zijn. De tweede reden dat ik vliegtuigbouwkunde ging studeren, was dat het een moeilijke studie was. Maar op het moment dat ik daadwerkelijk als 'process engineer' aan de slag ging, merkte ik dat het niets voor mij was. 'Toevallig' kwam ik iemand tegen die me vroeg hem te assisteren bij de productie van een documentaire, en van het een kwam het ander."

Eye-opener
Aan Nazareth heeft hij wel goede herinneringen, maar dan vooral aan de tijd dat hij als kind de bioscoop ontdekte. "Het was de mooiste tijd van mijn jonge leven", zo vertelt Abu-Assad lyrisch. "De extase die we als kinderen op zondagmiddag in de bioscoop beleefden wanneer de held het won van de slechterik. We hebben gegild zoals alleen meisjes bij de Beatles konden gillen. Het waren westerns, karatefilms, Hongkongfilms met Bruce Lee en films met Charles Bronson. Once upon a time in the west, die ogen en die muziek en dan de sfeer in de zaal met al die gillende kinderen. We konden er geen woord van verstaan, maar die filmtaal was zo overweldigend en het was zo spannend. Sergio Leone blijft voor mij een geniale regisseur. Hij was mijn jeugdheld en eigenlijk is hij het nog steeds. Hij wist hoe hij de kijker kon manipuleren, hoe hij zijn publiek volledig kon inpakken. Je kunt er bij hem gewoon niet omheen."
Waar Abu-Assad in Nederland niet omheen kon, dat waren regisseurs van de nieuwe garde, regisseurs als Robert Jan Westdijk en Eddy Terstall. Abu-Assad: "Toen ik ZUSJE van Robert Jan zag, dacht ik: dit is het bewijs dat een film met een onconventionele vorm ook een hele leuke en interessante film kan opleveren. ZUSJE was echt een eye-opener. En Hufters & hofdames van Eddy Terstall ook. Dat was ook een persoonlijke film, heel realistisch en de dialogen speelden een belangrijke rol. Ik heb echt het gevoel dat er met die regisseurs een nieuwe tijd is aangebroken. Ze zijn wel heel anders, vooral anders gedreven, maar het belang dat we met zijn allen hebben is hetzelfde en dat is dat de Nederlandse film weer beter bezocht gaat worden. Dat is echt een gezamenlijk belang en op de een of andere manier heb ik het gevoel dat dat vroeger anders was."
Op de vraag hoe hij de openingsavond in Utrecht tegemoet ziet, antwoordt Abu-Assad kort en bondig: "Ik moet nog een sigaar kopen!" En wat er na Utrecht gaat gebeuren? "Tsja, je moet tegenwoordig op verschillende paarden wedden en dat doe ik dus ook, maar na een tragikomedie heb ik wel heel veel zin in een thriller, een komische thriller wel te verstaan. Iets in de trant van Into the night van John Landis, een film die zowel spannend als komisch is, wat wil je nog meer?"

Belinda van de Graaf

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 23 september tot en met 2 oktober in Utrecht. Het festivalcentrum bevindt zich in De Winkel van Sinkel, Oudegracht 158. Reserveren: 030-2343629 en 030-2343788. Internet-site: www.nethlandfilm.nltop
HET 14E KIPPETJE

Oktober 1998 #193

Productie
Marc Bary
Ilana Netiv
Regie
Hany Abu-Assad
Scenario
Arnon Grunberg
Camera
Mies Rogmans
Art direction
Erly Brugmans
Anne Winterink
Montage
Rinze Schuurman
Muziek
Fons Merkies
Met
Antonie Kamerling
Thekla Reuten
Dirk Zeelenberg
Victor Löw
Peer Mascini
Cecile Heuer

Kleur, 88 minuten

Distributie
UIP
Te zien
op het Nederlands Film Festival en vanaf 1 oktober in de bioscoop

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


A

Wim van der Aar All You Need is Me
Wim van der Aar De Van Waveren Tapes
Jamel Aattache Fighting fish
Aktan Abdikalikov DE AAP
Aktan Abdikalikov BESHKEMPIR
Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy RUMBA
Daniel Abma Transit Havana
Jim Abrahams MAFIA!
Anna Abrahams SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
Lenny Abrahamson ADAM & PAUL
Lenny Abrahamson Frank (Lenny Abrahamson over)
Lenny Abrahamson GARAGE
Lenny Abrahamson Room
Marina Abramovic, Matthew Barney, Marco Brambilla, Larry Clark, Gaspar Noé, Richard Prince, Sam Taylor Wood DESTRICTED
J.J. Abrams MISSION: IMPOSSIBLE 3
J.J. Abrams STAR TREK
J.J. Abrams Star Trek Into Darkness
J.J. Abrams Star Wars: The Force Awakens
J.J. Abrams Super 8
Neil Abramson THE RINGMASTER
Alê Abreu The Boy and the World
Alê Abreu O Menino e o Mundo
Naji Abu Nowar Theeb
Hany Abu-Assad HET 14E KIPPETJE
Hany Abu-Assad The Idol
Hany Abu-Assad The Mountain Between Us
Hany Abu-Assad Omar
Hany Abu-Assad PARADISE NOW
Thomas Acda Oh Baby
César Acevedo La tierra y la sombra
Jon Acevski FREDDY THE FROG
Mona Achache LE HÉRISSON
Laurent Achard PLUS QU'HIER, MOINS QUE DEMAIN
Irma Achten BABS
Irma Achten BELLE (Irma Achten)
Irma Achten MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
Shane Acker 9
Robert Allan Ackerman THE RAMEN GIRL
Robert Allan Ackerman SAFE PASSAGE
Adachi Masao Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
Olivier Adam, Philippe Lioret, Emmanuel Courcol WELCOME
Marcus Adams LONG TIME DEAD
Andrew Adamson THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon SHREK 2
Andrew Adamson, Vicky Jenson SHREK
Maren Ade Toni Erdmann
Adel Adelson Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Adel Adelson, Aram Tatu Heksen bestaan niet
Duane Adler Make Your Move
Carine Adler UNDER THE SKIN (Carine Adler)
Nikhil Advani CHANDNI CHOWK TO CHINA
Ben Affleck Argo
Ben Affleck GONE BABY GONE
Ben Affleck Live By Night
Ben Affleck THE TOWN
Rozemyn Afman Hollywood Banker
Alejandro Agresti BUENOS AIRES VICE VERSA
Alejandro Agresti LA CRUZ
Alejandro Agresti DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
Alejandro Agresti THE LAKE HOUSE
Alejandro Agresti UN MUNDO MENOS PEOR
Alejandro Agresti VALENTÍN
Arend Agthe KARAKUM
Per Åhlin Dunderklumpen
Per Åhlin e.a. HET KLEINE SPOOKJE LABAN
Per Åhlin e.a. LABAN HET ALLERLIEFSTE SPOOKJE
Per Åhlin, Alicja Jaworski, Karin Nilsson, Lasse Persson SPOOKTIJD MET LABAN
Karim Aïnouz MADAME SATÃ
Alexandre Aja The 9th Life of Louis Drax
Alexandre Aja The hills have eyes (Alexandre Aja)
Alexandre Aja Horns
Alexandre Aja MIRRORS
Alexandre Aja PIRANHA 3D
Jonas Åkerlund SPUN
Chantal Akerman A COUCH IN NEW YORK
Chantal Akerman La folie Almayer
Farhan Akhtar DON (Farhan Akhtar)
Fatih Akin Auf der anderen Seite
Fatih Akin Aus dem Nichts
Fatih Akin CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL
Fatih Akin Gegen die Wand
Fatih Akin SOUL KITCHEN
Fatih Akin Tschick
Sinan Akkus Evet, I Do!
Barmak Akram THE KABULI KID
Feo Aladag DIE FREMDE
Züli Aladag, Florian Cossen, Christian Schwochow NSU: German History X
Muayad Alayan The Reports on Sarah and Saleem
Miguel Albaladejo CACHORRO
Vanja d' Alcantara Beyond the Steppes
Yuval Alder Bethlehem
Robert Aldrich Kiss Me Deadly
Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío FRESA Y CHOCOLATE
Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío GUANTANAMERA
Lexi Alexander HOOLIGANS
Mischa Alexander SPORTMAN VAN DE EEUW
Alexis Alexiou ISTORIA 52
Daniel Alfredson Kidnapping Mr. Heineken
Tomas Alfredson LET THE RIGHT ONE IN
Daniel Alfredson MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
Daniel Alfredson MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
Tomas Alfredson The Snowman
Daniel Alfredson TIC TAC
Tomas Alfredson Tinker Tailor Soldier Spy
Daniel Algrant Greetings from Tim Buckley
Daniel Algrant NAKED IN NEW YORK
Daniel Algrant PEOPLE I KNOW
Dennis Alink Unknown Brood
Kevin Allen AGENT CODY BANKS 2
Woody Allen ANYTHING ELSE
Elizabeth Allen AQUAMARINE
Woody Allen Blue Jasmine
Woody Allen BULLETS OVER BROADWAY
Woody Allen Café Society
Woody Allen CASSANDRA'S DREAM
Woody Allen CELEBRITY
Woody Allen THE CURSE OF THE JADE SCORPION
Woody Allen DECONSTRUCTING HARRY
Woody Allen EVERYONE SAYS I LOVE YOU
Woody Allen HUSBANDS AND WIVES
Woody Allen Irrational Man (Woody Allen over)
Woody Allen Magic in the Moonlight
Woody Allen MANHATTAN MURDER MYSTERY
Woody Allen MATCH POINT
Woody Allen MELINDA AND MELINDA
Woody Allen Midnight in Paris
Woody Allen MIGHTY APHRODITE
Woody Allen SCOOP
Woody Allen SMALL TIME CROOKS
Woody Allen SWEET AND LOWDOWN
Woody Allen To Rome with Love (Woody Allen over)
Kevin Allen TWIN TOWN
Woody Allen VICKY CRISTINA BARCELONA
Woody Allen WHATEVER WORKS
Woody Allen Wonder Wheel
Roger Allers, Rob Minkoff THE LION KING
Roger Allers, Rob Minkoff Lion King 3D
Merzak Allouache BAB EL-OUED CITY
Merzak Allouache The Repentant (El Taaib)
Merzak Allouache SALUT COUSIN!
Michael Almereyda Experimenter
Michael Almereyda HAMLET
Michael Almereyda Marjorie Prime
Pedro Almodóvar LOS ABRAZOS ROTOS
Pedro Almodóvar Los amantes pasajeros
Pedro Almodóvar HABLE CON ELLA
Pedro Almodóvar HIGH HEELS
Pedro Almodóvar Julieta
Pedro Almodóvar KIKA
Pedro Almodóvar LIVE FLESH
Pedro Almodóvar LA MALA EDUCACIÓN
Pedro Almodóvar La piel que habito
Pedro Almodóvar TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Pedro Almodóvar VOLVER
Enzo d' Alò DE BLAUWE TREIN
Enzo d' Alò LUCKY EN ZORBA
Lisandro Alonso Jauja (Lisandro Alonso over)
Lisandro Alonso La libertad
Lisandro Alonso Lisandro Alonso Box
Lisandro Alonso LIVERPOOL
Lisandro Alonso LOS MUERTOS
Nathalie Alonso Casale FIGNER, THE END OF A SILENT CENTURY
Nathalie Alonso Casale MEMORY OF THE UNKNOWN
Simen Alsvik e.a. Elias: alle ankers vooruit!
Robert Altman THE COMPANY
Robert Altman COOKIE'S FORTUNE
Robert Altman DR. T AND THE WOMAN
Robert Altman THE GINGERBREAD MAN
Robert Altman GOSFORD PARK
Robert Altman KANSAS CITY
Robert Altman THE PLAYER
Robert Altman A PRAIRIE HOME COMPANION
Robert Altman PRÊT-À-PORTER
Robert Altman SHORT CUTS
Mercedes Alvarez EL CIELO GIRA
Fede Alvarez Don't Breathe
Fede Alvarez Evil Dead
Alejandro Guzmán Alvarez Walking Distance
Christian Alvart CASE 39
Suroosh Alvi, Eddy Moretti HEAVY METAL IN BAGHDAD
Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis Party Girl
Mathieu Amalric TOURNÉE
Marco Amanta LA SICILIANA RIBELLE
Tata Amaral ANTÔNIA
Raja Amari SATIN ROUGE
Phie Ambo, Sami Saif FAMILY
Gianni Amelio LE CHIAVI DI CASA
Gianni Amelio IL LADRO DI BAMBINI
Gianni Amelio LAMERICA
Alejandro Amenábar ABRE LOS OJOS
Alejandro Amenábar AGORA
Alejandro Amenábar MAR ADENTRO
Alejandro Amenábar THE OTHERS
Alejandro Amenábar Regression
Alejandro Amenábar TESIS
Jean-Pierre Améris Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
Jean-Pierre Améris MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
Rabah Ameur-Zaïmeche BLED NUMBER ONE
Jon Amiel COPYCAT
Jon Amiel THE CORE
Jon Amiel CREATION
Jon Amiel THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
Jon Amiel SOMMERSBY
Hossein Amini The Two Faces of January
Ana Lily Amirpour A Girl Walks Home Alone at Night
Willeke van Ammelrooy DE VLINDER TILT DE KAT OP
Sean Anders Daddy's Home
Sean Anders Daddy's Home 2
Allison Anders GAS, FOOD, LODGING
Allison Anders GRACE OF MY HEART
Sean Anders Horrible Bosses 2
Sean Anders SEX DRIVE
Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino FOUR ROOMS
Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen, Philip Einstein Lipski Ronal The Barbarian
Paul W.S. Anderson ALIEN VS PREDATOR
Paul Thomas Anderson BOOGIE NIGHTS
Wes Anderson BOTTLE ROCKET
Wes Anderson THE DARJEELING LIMITED
Paul W.S. Anderson DEATH RACE
Paul Anderson EVENT HORIZON
Wes Anderson FANTASTIC MR. FOX
Wes Anderson The Grand Budapest Hotel
Paul Thomas Anderson HARD EIGHT
Laurie Anderson Heart of a Dog (Laurie Anderson over)
Lindsay Anderson If...
Paul Thomas Anderson Inherent Vice
Wes Anderson Isle of Dogs
Paul Thomas Anderson Junun
Wes Anderson THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
Brad Anderson THE MACHINIST
Paul Thomas Anderson MAGNOLIA
Paul Thomas Anderson The Master
Stephen J. Anderson MEET THE ROBINSONS
Wes Anderson Moonrise Kingdom
Paul Anderson MORTAL KOMBAT
Brad Anderson NEXT STOP WONDERLAND
Paul Thomas Anderson Phantom Thread
Paul W.S. Anderson Pompeii
Paul Thomas Anderson PUNCH-DRUNK LOVE
Paul Anderson RESIDENT EVIL
Paul W. S. Anderson RESIDENT EVIL: AFTERLIFE 3D
Paul W.S. Anderson Resident Evil: Retribution
Paul W. S. Anderson Resident Evil: The Final Chapter
Wes Anderson THE ROYAL TENENBAUMS
Wes Anderson RUSHMORE
Paul Anderson SOLDIER
Brad Anderson Stonehearst Asylum
Paul Thomas Anderson THERE WILL BE BLOOD
Paul W.S. Anderson The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
Brad Anderson TRANSSIBERIAN
Stephen J. Anderson, Don Hall WINNIE THE POOH
Roy Andersson A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
Roy Andersson SONGS FROM THE SECOND FLOOR
Roy Andersson YOU, THE LIVING
Roberto Andò Le confessioni
Roberto Andò Viva la libertà!
Dree Andrea MR. RIGHT
Mario Andreacchio NAPOLEON
Arild Andresen Company Orheim
Gary Andrews Brandweerman Sam: UFO Alarm
Benedict Andrews Una
Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell Brave
Hélène Angel PEAU D'HOMME, COEUR DE BÊTE
Alessandro Angelini ALZA LA TESTA
Edoardo De Angelis Indivisibli
Theo Angelopoulos ELENI
Theo Angelopoulos L' ÉTERNITÉ ET UN JOUR (MIA ECONIOTITA KE MIA MERA)
Theo Angelopoulos ULYSSES' GAZE
Kenneth Anger THE FILMS OF KENNETH ANGER VOLUME TWO
Lucia Aniello Rough Night (Girls Night Out)
Threes Anna THE BIRD CAN'T FLY
Threes Anna Silent City
Graham Annable, Anthony Stacchi The BoxTrolls
Jean-Jacques Annaud Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
Jean-Jacques Annaud ENEMY AT THE GATES
Jean-Jacques Annaud The Last Wolf
Jean-Jacques Annaud SEVEN YEARS IN TIBET
Sérgio Anrade Jonathas' Forest (A floresta de Jonathas)
David Anspaugh MOONLIGHT & VALENTINO
Nimród Antal Metallica: Through the Never
Nimród Antal PREDATORS
Steven Antin BURLESQUE
Urszula Antoniak Beyond Words
Urszula Antoniak Code Blue
Urszula Antoniak NOTHING PERSONAL
Peter Antonijevic SAVIOR
Michelangelo Antonioni BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
Michelangelo Antonioni IL DESERTO ROSSO
Michelangelo Antonioni LA NOTTE
Michelangelo Antonioni PROFESSIONE: REPORTER
Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-wai EROS
Daoud Aoulad-Syad ADIEU FORAIN
Judd Apatow THE 40 YEAR OLD VIRGIN
Judd Apatow FUNNY PEOPLE
Judd Apatow KNOCKED UP
Judd Apatow This is 40
Judd Apatow Trainwreck
Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin Love (Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin)
Annette Apon Droom & daad
Annette Apon GOLVEN
Annette Apon Ik wil gelukkig zijn
Annette Apon DE MAN MET DE HOND
John Appel DE AS VAN PHOENIX
John Appel JOHNNY MEIJER
John Appel DE LAATSTE OVERWINNING
John Appel Sprekend Nederland (John Appel over)
Serik Aprimov THE HUNTER (Serik Aprimov)
Serik Aprimov TRI BRATA
Michael Apted AMAZING GRACE
Michael Apted BLINK
Michael Apted THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
Michael Apted ENIGMA (Michael Apted)
Michael Apted ENOUGH
Michael Apted EXTREME MEASURES
Michael Apted NELL
Michael Apted THUNDERHEART
Michael Apted Unlocked
Michael Apted THE WORLD IS NOT ENOUGH
Michael Apted, Curtis Hanson Chasing Mavericks
Manuel Guttièrrez Arágon LA VIDA QUE TE ESPERA
Gregg Araki THE DOOM GENERATION
Gregg Araki KABOOM
Gregg Araki MYSTERIOUS SKIN
Gregg Araki NOWHERE
Gregg Araki TOTALLY F***ED UP
Gregg Araki White Bird in a Blizzard
Vicente Aranda CELOS
Vicente Aranda JUANA LA LOCA
Fernando León de Aranoa Escobar
Fernando León de Aranoa LOS LUNES AL SOL
Fernando León de Aranoa A Perfect Day
Alfonso Arau COMO AGUA PARA CHOCOLATE
Alfonso Arau A WALK IN THE CLOUDS
Adil El Arbi, Bilall Fallah Black
Adil El Arbi, Billall Fallah Patser
Denys Arcand LES INVASIONS BARBARES
Denys Arcand LOVE AND HUMAN REMAINS
Lluís Arcarazo, Francesc Escribano SALVADOR
Nikolaj Arcel The Dark Tower
Nikolaj Arcel A Royal Affair
Louise Archambault Gabrielle (Louise Archambault)
Francesca Archibugi IL GRANDE COCOMERO
Emile Ardolino SISTER ACT
Daniel Sánchez Arévalo AZULOSCUROCASINEGRO
Raúl Arévalo The Fury of a Patient Man
Daniel Sánchez Arévalo GORDOS
Lesley Arfin, Judd Apatow, Paul Rust Love (2016)
Dario Argento THE PHANTOM OF THE OPERA (Dario Argento)
Dario Argento PROFONDO ROSSO
Dario Argento THE STENDHAL SYNDROME
Dario Argento Suspiria
Michael Arias TEKKONKINKREET
Gonzalo Arijón STRANDED
Adolfo Aristarain LUGARES COMUNES
Neil Armfield CANDY (Neil Armfield)
George Armitage GROSSE POINTE BLANK
Gillian Armstrong CHARLOTTE GRAY
Gillian Armstrong LITTLE WOMEN
Gillian Armstrong OSCAR AND LUCINDA
Morten Arnfred, Lars von Trier THE KINGDOM II (Lars von Trier, Morten Arnfred)
Andrea Arnold American Honey
Andrea Arnold FISH TANK
Andrea Arnold RED ROAD
Andrea Arnold Wuthering Heights
Pascal Arnold, Jean-Marc Barr TOO MUCH FLESH
Andrea Arnold, Jim Frohna, Kimberly Peirce, Jill Soloway I Love Dick
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente WHAT THE #$*! DO WE KNOW?!
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente WHAT THE BLEEP — DOWN THE RABBIT HOLE
Darren Aronofsky BLACK SWAN
Darren Aronofsky THE FOUNTAIN
Darren Aronofsky mother!
Darren Aronofsky Noah
Darren Aronofsky PI
Darren Aronofsky REQUIEM FOR A DREAM
Darren Aronofsky THE WRESTLER
Guillermo Arriaga THE BURNING PLAIN
Thomas Arslan FERIEN
Miguel Arteta THE GOOD GIRL
Miguel Arteta STAR MAPS
Yann Arthus-Bertrand Human
Natasha Arthy MIRAKEL
Amma Asante Belle (Amma Asante)
Kelly Asbury GNOMEO & JULIET
Kelly Asbury De Smurfen en het verloren dorp
Kelly Asbury, Conrad Vernon, Andrew Adamson SHREK 2
Kelly Asbury, Lorna Cook SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
Arni Asgeirsson Pluisje
Ash (Ashley Baron Cohen) PUPS
Christopher Ashley JEFFREY
Ariadne Asimakopoulos, Maartje Wegdam No Place for a Rebel
Don Askarian AVETIK
Amma Assante A United Kingdom
Amma Assante A WAY OF LIFE
Aditya Assarat WONDERFUL TOWN
Olivier Assayas Après mai
Olivier Assayas CLEAN
Olivier Assayas Clouds of Sils Maria
Olivier Assayas LES DESTINÉES SENTIMENTALES
Olivier Assayas L' EAU FROIDE
Olivier Assayas FIN AOÛT, DÉBUT SEPTEMBRE
Olivier Assayas L' HEURE D'ÉTÉ
Olivier Assayas IRMA VEP
Olivier Assayas PARIS S'EVEILLE
Olivier Assayas Personal Shopper
Alexandre Astier, Louis Clichy Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Niles Atallah Rey
Cecilia Atán, Valeria Pivato La novia del desierto
Emily Atef 3 Days in Quiberon
Yvan Attal Do Not Disturb (Yvan Attal)
Yvan Attal MA FEMME EST UNE ACTRICE
Richard Attenborough CHAPLIN
Richard Attenborough CLOSING THE RING
Richard Attenborough IN LOVE AND WAR
Richard Attenborough SHADOWLANDS
Mohamed Ben Attia Hedi (Mohamed Ben Attia over)
Philip G. Atwell ROGUE ASSASSIN
Stéphane Aubier, Benjamin Renner, Vincent Patar Ernest & Célestine
Stéphane Aubier, Vincent Patar PANIEK IN HET DORP
Jacques Audiard DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
Jacques Audiard De rouille et d'os
Jacques Audiard Dheepan (Jacques Audiard over)
Jacques Audiard UN HÉROS TRÈS DISCRET
Jacques Audiard UN PROPHÈTE
Jacques Audiard The Sisters Brothers
Jacques Audiard SUR MES LÈVRES
Shona Auerbach DEAR FRANKIE
Bille August THE BEST INTENTIONS
Pernilla August Beyond (Pernialla August)
Bille August GOODBYE BAFANA
Bille August LES MISÉRABLES (Bille August)
Bille August Night Train to Lisbon
Bille August Silent Heart
Bille August SMILLA'S SENSE OF SNOW
Stefan Avalos, Lance Weiler THE LAST BROADCAST
Roger Avary KILLING ZOE
Pupi Avati IL PAPÀ DI GIOVANNA
Roger Avery THE RULES OF ATTRACTION
Julius Avery Son of a Gun
Stephen Avery, William A. Seiter, Irvin Cummings, David Butler SHIRLEY TEMPLE REEKS
Benjamín Ávila Infancia clandestina
Jon Avnet RED CORNER
Jon Avnet RIGHTEOUS KILL
Jon Avnet UP CLOSE AND PERSONAL
Jon Avnet THE WAR
Óskar Thór Axelsson Black's Game
David Ayer Bright
David Ayer End of Watch
David Ayer Fury
David Ayer Sabotage
David Ayer STREET KINGS
David Ayer Suicide Squad
Richard Ayoade The Double (Richard Ayoade)
Richard Ayoade Submarine
Nabil Ayouch ALI ZAOUA
Nabil Ayouch Les chevaux de Dieu
Nabil Ayouch MEKTOUB
Nabil Ayouch Much Loved
Shinji Ayoyama ELI, ELI, LEMA, SABACHTANI?
Shinji Ayoyama EUREKA
Tony Ayres THE HOME SONG STORIES
Negar Azarbadjani Facing Mirrors
Shoja Azari, Shirin Neshat WOMEN WITHOUT MEN
Lisa Azuelos LOL: Laughing Out Loud
Jonas Carpignano A Ciambra
Ai Weiwei Human Flow (Ai Weiwei over)