Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Robert Altman: Hoezo cynisme? Ik laat de waarheid zien

SHORT CUTS

Verenigde Staten, 1993 | Robert Altman
Na The player leken de Hollywoodstudios hem weer in de armen te hebben gesloten. Van 'box-office poison' naar 'bankable' regisseur, de inmiddels 69-jarige Robert Altman weet als geen ander dat het in Tinseltown snel kan gaan. Maar Paramount, die aanvankelijk met hem in zee wilde gaan, haakte af. Niettemin wist Altman zijn nieuwste film buiten de studiobonzen om te realiseren. Met Short cuts, waarin hij ditmaal de Amerikaanse droom in Los Angeles op de korrel neemt, bewijst hij opnieuw hun ongelijk.

Wat vindt u van Fellini? De vraag is bijna onvermijdelijk. Toen Robert Altman in oktober vorig jaar na de vertoning van Short cuts tijdens het festival van Gent zijn persconferentie gaf ligt de Italiaanse meester nog op zijn sterfbed. "Hij heeft geen gelijke. De film die de grootste invloed op me heeft gehad is La dolce vita." Wie Short cuts ziet en Fellini's cynische kijk op het Italiaanse jet set-leventje anno 1960 kent zal niet verbaasd zijn over Altmans voorkeur. Want Fellini heeft onmiskenbaar in Altman zijn gelijke gevonden als het gaat om de ontluisterende wijze waarop hij in Short cuts de keerzijde van 'het zoete leven' — 'the American dream' — laat zien.

Waarheid
Short cuts heeft op het eerste gezicht veel weg van een lange pilotaflevering van een conventionele soap waarin een twintigtal personages figureren. Maar die indruk houdt niet lang stand. Altmans personages wonen in de minder welgestelde buitenwijken van het hedendaagse Los Angeles en worstelen al teveel met het leven om nog tijd te hebben voor andere, meer luxe problemen. Daarbij komt dat Altman in Short cuts net als in zijn beste werk het nodige cynisme en zwarte humor niet schuwt. Met vele variaties op de moderne relatieproblemen als stuwende kracht is Altmans universum er ditmaal één waarin zelfmoord, telefoonseks, moord en neurotische, verknipte types aan de orde van de dag zijn. Short cuts eindigt met de song 'Prisoner of life', een titel die als motto bij de film niet zou misstaan.
Altman reageert verontwaardigd wanneer hem wordt gevraagd waar zijn voorkeur voor het cynisme en de zwarte, absurde humor vandaan komt. Hem gaat het om 'the truth' — een woord dat hij tijdens het interview vele malen in de mond neemt — en om niets anders. "Ik laat de waarheid zien zoals ik denk dat die is. Als iemand de loterij wint moet ik altijd denken aan iemand die op straat loopt, een dakpan op zijn hoofd krijgt en sterft. De kans dat zoiets iemand overkomt is dezelfde. Alleen heeft de één geluk en de ander pech. Er zijn mensen die vinden dat Short cuts een pessimistische boodschap heeft. Dat komt omdat zij niet gewend zijn om met de waarheid om te gaan. Ik zag onlangs Sleepless in Seattle waarin een prachtig happy end zit. Maar ik weet zeker dat het stelletje elkaar na vijf dagen haat, de vrouw het kind heeft vermoord en de relatie stukloopt. Maar dat krijgen we niet meer te zien."

Amerikaanse Tsjechov
Het scenario van Short cuts, dat Altman samen met Frank Barhydt schreef, is gebaseerd op negen korte verhalen van de in 1988 overleden Amerikaanse schrijver Raymond Carver. Carver geniet met name in eigen land de reputatie van de 'Amerikaanse Tsjechov' en degene die na Hemingway gezorgd heeft voor een herwaardering van de Amerikaanse short story. Altman en Barhydt zijn ondanks Carvers reputatie niet trouw geweest aan zijn werk ("we hebben er een Carver-bouillabaise van gemaakt"). Toch beschouwt Altman niet zichzelf maar Carver als de ware auteur van de film. "Ik was erg blij dat ik met Carver een coöperatieve, zwijgzame medewerker had. Maar ik denk dat de waarheid in Short cuts van hem komt. Alleen was hij een minimalist als het gaat om beschrijvingen. Ik kon dat onmogelijk zijn want ik moest zijn verhalen visualiseren."
Altman: "Carver was een alcoholist en in veel van zijn verhalen zijn de personages door hun alcoholisme ook ergens in hun leven de draad kwijtgeraakt. Dat thema hebben we afgezwakt omdat het me niet echt interesseerde. De telefoonseks daarentegen hebben we er aan toegevoegd. Daar was nog niet echt sprake van in de tijd dat Carver zijn verhalen schreef." Carvers verhalen missen vaak een duidelijke pointe. Een kwaliteit die verklaard kan worden uit de karakterisering die Jan Donkers ooit in de Haagse Post van zijn werk gaf: "het besef dat het leven blijkbaar onvermijdelijk moet teleurstellen en dat de oorzaken van die teleurstelling zich aan elke poging tot doorgronding onttrekken." Altman is van mening dat hij aan deze geest die uit Carvers werk spreekt recht heeft gedaan. "Misschien vinden zijn bewonderaars dat ik zijn werk heb ontheiligd. Maar dat gevoel heb ik niet. Wat ik uiteindelijk vooral heb geprobeerd is om de universele zeggingskracht in zijn werk meer naar voren te halen."

Fruitvliegjes
Altmans vakmanschap blijkt in Short cuts vooral uit het schijnbare gemak waarop hij de verschillende subplots naadloos in elkaar laat overgaan. Hoewel hij hierbij af en toe beeld-, woord- en muziekassociaties als hulpmiddelen gebruikt, is het vooral de zorgvuldige voorbereiding vooraf geweest die dat mogelijk heeft gemaakt. "We hebben het script uitgewerkt op een groot bord waarbij we met gekleurde kaarten werkten. Op die manier konden we in één oogopslag zien welk patroon en welke balans we in de verhalen hadden. Het schrijven was te vergelijken met het oplossen van een mathematisch probleem. Nashville komt qua structuur het dichtst in de buurt van Short cuts. Maar in Nashville komen alle personages aan het eind samen, terwijl het in Shorts cuts uiteindelijk losstaande verhalen blijven. Om toch één geheel te krijgen hebben we de beginscène met de helikopters en de slotscène met de aardbeving bedacht."
Short cuts opent met een lange proloog waarin helikopters in het avondduister bezig zijn met het sproeien van insekticiden. Voor deze enigszins onheilspellende scène, die een voorbode is van wat er komen gaat, liet Altman zich inspireren door een bestaand fenomeen. "Het doodmaken van die fruitvliegjes is geen verzinsel. Men doet dat om het fruit er beter te laten uitzien. Er is in Los Angeles ook een hele controverse over ontstaan. Na verschillende burgeracties is men er nu mee gestopt. Maar zo gauw de verkoop van het fruit daalt zal de lobby van de telers het wel winnen. Uiteindelijk heb ik dit gegeven symbolisch bedoeld. De film gaat ook niet specifiek over Los Angeles. Hij had zich net zo goed in Minneapolis of San Francisco kunnen afspelen."

Altman staat al jaren te boek als een typische acteursregisseur. Short cuts vormt daar opnieuw het bewijs van. Want of het nu gevestigde namen als Jack Lemmon, Tim Robbins, Andie McDowell, relatief onbekenden als Christopher Penn, Julianne Moore, Lily Taylor of gelegenheidsacteurs als Tom Waits of Huey Lewis zijn; niemand doet voor elkaar onder. Toch durft Altman nog te beweren dat hij zijn pappenheimers niet kent. "Ik begrijp het hele acteerproces niet. Als ik eenmaal de casting heb gedaan is mijn werk op de set voor 90 procent gedaan, ik kan dat niet genoeg benadrukken. Ik geef ze alleen aanwijzingen, maar de invulling van de rol laat ik aan hun over."
Actrice Annie Ross speelt in Short cuts de rol van een jazz-zangeres die zelf ook de vertolking van de vele jazznummers in de film voor haar rekening nam. Ross, die Altman in Gent begeleidde, kan zijn werkwijze toelichten. "Hij is fantastisch als regisseur. Niet alleen krijg je volledig zijn vertrouwen maar hij laat je ook je gang gaan. Neem bijvoorbeeld de scène waarin ik op het bed lig en met Lori Singer praat over mijn overleden man. Die scène was in het scenario maar tot op zekere hoogte ingevuld. Zijn regie is als jazz: 'okay, begin maar aan je solo', dat is wat hij tegen je zegt."
De acteerprestaties van Short cuts werden reeds met prestigieuze prijzen bekroond. De gehele cast ontving een Golden Globe, bij wijze van 'Special Achievement Award'. Op het laatste festival van Venetië was het ook raak. Behalve dat Altman een Gouden Leeuw voor beste film in ontvangst mocht nemen, werd Short cuts daar eveneens bekroond met een speciale prijs voor de gehele cast. Altman: "Tien jaar geleden heb ik in Venetië dezelfde prijs gekregen voor Streamers. Als je mij vraagt welke prijs ik het liefste krijg, de Nobelprijs of deze prijs, dan zou ik zeggen de laatste. Het is toch het grootste compliment dat je als regisseur kan krijgen."

Lauren Bacall
"Toen we deze film maakten hadden we niet van alle Carververhalen de rechten. Een paar jonge onafhankelijke regisseurs hadden ook een aantal opties. Maar inmiddels hebben we alle rechten verworven. We hebben nu materiaal om een tweede of zelfs een derde Short cuts te maken. En als deze succesvol is zal ik het geld hebben om dat te doen. Het worden alleen geen sequels want er zullen ook een aantal nieuwe personages in worden geïntroduceerd", zegt de schijnbaar onvermoeibare Altman. Want voor het zover is zal eerst nog een andere film het licht zien: Prêt-à-porter (Confectiekleding). Voor deze produktie, die zich afspeelt in de modewereld en waarin naar verluidt ondermeer Marcello Mastroianni, Lauren Bacall en Anouk Aimée tekenen voor de hoofdrollen, heeft Altman inmiddels de nodige research gedaan. Zo werd hij het afgelopen voorjaar gesignaleerd bij de modeshows in Parijs in het gezelschap van Angelica Huston en Paloma Picasso. Altman: "Het wordt een essayistische film waarin een soort zwerftocht door de modewereld wordt gemaakt. Hij is waarschijnlijk het beste te vergelijken met mijn tv-serie 'Tanner '88'. Een mengeling van werkelijkheid en fictie."

Wouter Groentop
SHORT CUTS

April 1994 #144

Produktie
Cary Brokaw
Regie
Robert Altman
Scenario
Robert Altman
Frank Bahrydt, gebaseerd op de verhalen van Raymond Carver
Camera
Walt Lloyd
Montage
Geraldine Peroni
Muziek
Mark Isham
Met
Andie McDowell
Tim Robbins
Matthew Modine
Jennifer Jason Leigh
Madeleine Stowe
Jack Lemmon
Robert Downey Jr.
Lily Tomlin e.a.

Kleur, 185 minuten

Distributie
Concorde Film
Te zien
vanaf 21 of 28 april

Regisseurindex


ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


A

Wim van der Aar All You Need is Me
Wim van der Aar De Van Waveren Tapes
Jamel Aattache Fighting fish
Aktan Abdikalikov DE AAP
Aktan Abdikalikov BESHKEMPIR
Dominique Abel, Fiona Gordon, Bruno Romy RUMBA
Daniel Abma Transit Havana
Jim Abrahams MAFIA!
Anna Abrahams SOTSGOROD, STEDEN VOOR DE HEILSTAAT
Lenny Abrahamson ADAM & PAUL
Lenny Abrahamson Frank (Lenny Abrahamson over)
Lenny Abrahamson GARAGE
Lenny Abrahamson Room
Marina Abramovic, Matthew Barney, Marco Brambilla, Larry Clark, Gaspar Noé, Richard Prince, Sam Taylor Wood DESTRICTED
J.J. Abrams MISSION: IMPOSSIBLE 3
J.J. Abrams STAR TREK
J.J. Abrams Star Trek Into Darkness
J.J. Abrams Star Wars: The Force Awakens
J.J. Abrams Super 8
Neil Abramson THE RINGMASTER
Alê Abreu The Boy and the World
Alê Abreu O Menino e o Mundo
Naji Abu Nowar Theeb
Hany Abu-Assad HET 14E KIPPETJE
Hany Abu-Assad The Idol
Hany Abu-Assad The Mountain Between Us
Hany Abu-Assad Omar
Hany Abu-Assad PARADISE NOW
Thomas Acda Oh Baby
César Acevedo La tierra y la sombra
Jon Acevski FREDDY THE FROG
Mona Achache LE HÉRISSON
Laurent Achard PLUS QU'HIER, MOINS QUE DEMAIN
Irma Achten BABS
Irma Achten BELLE (Irma Achten)
Irma Achten MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD
Shane Acker 9
Robert Allan Ackerman THE RAMEN GIRL
Robert Allan Ackerman SAFE PASSAGE
Adachi Masao Artist of Fasting (IFFR Deep Focus Adachi Masao)
Olivier Adam, Philippe Lioret, Emmanuel Courcol WELCOME
Marcus Adams LONG TIME DEAD
Andrew Adamson THE CHRONICLES OF NARNIA — THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE
Andrew Adamson, Kelly Asbury, Conrad Vernon SHREK 2
Andrew Adamson, Vicky Jenson SHREK
Maren Ade Toni Erdmann
Adel Adelson Sint & Diego en de Magische Bron van Myra
Adel Adelson, Aram Tatu Heksen bestaan niet
Duane Adler Make Your Move
Carine Adler UNDER THE SKIN (Carine Adler)
Nikhil Advani CHANDNI CHOWK TO CHINA
Ben Affleck Argo
Ben Affleck GONE BABY GONE
Ben Affleck Live By Night
Ben Affleck THE TOWN
Rozemyn Afman Hollywood Banker
Alejandro Agresti BUENOS AIRES VICE VERSA
Alejandro Agresti LA CRUZ
Alejandro Agresti DOOR DE WIND GEJAAGD (EL VIENTO SE LLEVO LO QUE)
Alejandro Agresti THE LAKE HOUSE
Alejandro Agresti UN MUNDO MENOS PEOR
Alejandro Agresti VALENTÍN
Arend Agthe KARAKUM
Per Åhlin Dunderklumpen
Per Åhlin e.a. HET KLEINE SPOOKJE LABAN
Per Åhlin e.a. LABAN HET ALLERLIEFSTE SPOOKJE
Per Åhlin, Alicja Jaworski, Karin Nilsson, Lasse Persson SPOOKTIJD MET LABAN
Karim Aïnouz MADAME SATÃ
Alexandre Aja The 9th Life of Louis Drax
Alexandre Aja The hills have eyes (Alexandre Aja)
Alexandre Aja Horns
Alexandre Aja MIRRORS
Alexandre Aja PIRANHA 3D
Jonas Åkerlund SPUN
Chantal Akerman A COUCH IN NEW YORK
Chantal Akerman La folie Almayer
Farhan Akhtar DON (Farhan Akhtar)
Fatih Akin Auf der anderen Seite
Fatih Akin Aus dem Nichts
Fatih Akin CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL
Fatih Akin Gegen die Wand
Fatih Akin SOUL KITCHEN
Fatih Akin Tschick
Sinan Akkus Evet, I Do!
Barmak Akram THE KABULI KID
Feo Aladag DIE FREMDE
Züli Aladag, Florian Cossen, Christian Schwochow NSU: German History X
Muayad Alayan The Reports on Sarah and Saleem
Miguel Albaladejo CACHORRO
Vanja d' Alcantara Beyond the Steppes
Yuval Alder Bethlehem
Robert Aldrich Kiss Me Deadly
Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío FRESA Y CHOCOLATE
Tomás Gutiérrez Alea, Juan Carlos Tabío GUANTANAMERA
Lexi Alexander HOOLIGANS
Mischa Alexander SPORTMAN VAN DE EEUW
Alexis Alexiou ISTORIA 52
Daniel Alfredson Kidnapping Mr. Heineken
Tomas Alfredson LET THE RIGHT ONE IN
Daniel Alfredson MILLENNIUM 2: THE GIRL WHO PLAYED WITH FIRE
Daniel Alfredson MILLENNIUM 3: GERECHTIGHEID
Tomas Alfredson The Snowman
Daniel Alfredson TIC TAC
Tomas Alfredson Tinker Tailor Soldier Spy
Daniel Algrant Greetings from Tim Buckley
Daniel Algrant NAKED IN NEW YORK
Daniel Algrant PEOPLE I KNOW
Dennis Alink Unknown Brood
Kevin Allen AGENT CODY BANKS 2
Woody Allen ANYTHING ELSE
Elizabeth Allen AQUAMARINE
Woody Allen Blue Jasmine
Woody Allen BULLETS OVER BROADWAY
Woody Allen Café Society
Woody Allen CASSANDRA'S DREAM
Woody Allen CELEBRITY
Woody Allen THE CURSE OF THE JADE SCORPION
Woody Allen DECONSTRUCTING HARRY
Woody Allen EVERYONE SAYS I LOVE YOU
Woody Allen HUSBANDS AND WIVES
Woody Allen Irrational Man (Woody Allen over)
Woody Allen Magic in the Moonlight
Woody Allen MANHATTAN MURDER MYSTERY
Woody Allen MATCH POINT
Woody Allen MELINDA AND MELINDA
Woody Allen Midnight in Paris
Woody Allen MIGHTY APHRODITE
Woody Allen SCOOP
Woody Allen SMALL TIME CROOKS
Woody Allen SWEET AND LOWDOWN
Woody Allen To Rome with Love (Woody Allen over)
Kevin Allen TWIN TOWN
Woody Allen VICKY CRISTINA BARCELONA
Woody Allen WHATEVER WORKS
Woody Allen Wonder Wheel
Roger Allers, Rob Minkoff THE LION KING
Roger Allers, Rob Minkoff Lion King 3D
Merzak Allouache BAB EL-OUED CITY
Merzak Allouache The Repentant (El Taaib)
Merzak Allouache SALUT COUSIN!
Michael Almereyda Experimenter
Michael Almereyda HAMLET
Michael Almereyda Marjorie Prime
Pedro Almodóvar LOS ABRAZOS ROTOS
Pedro Almodóvar Los amantes pasajeros
Pedro Almodóvar HABLE CON ELLA
Pedro Almodóvar HIGH HEELS
Pedro Almodóvar Julieta
Pedro Almodóvar KIKA
Pedro Almodóvar LIVE FLESH
Pedro Almodóvar LA MALA EDUCACIÓN
Pedro Almodóvar La piel que habito
Pedro Almodóvar TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER)
Pedro Almodóvar VOLVER
Enzo d' Alò DE BLAUWE TREIN
Enzo d' Alò LUCKY EN ZORBA
Lisandro Alonso Jauja (Lisandro Alonso over)
Lisandro Alonso La libertad
Lisandro Alonso Lisandro Alonso Box
Lisandro Alonso LIVERPOOL
Lisandro Alonso LOS MUERTOS
Nathalie Alonso Casale FIGNER, THE END OF A SILENT CENTURY
Nathalie Alonso Casale MEMORY OF THE UNKNOWN
Simen Alsvik e.a. Elias: alle ankers vooruit!
Robert Altman THE COMPANY
Robert Altman COOKIE'S FORTUNE
Robert Altman DR. T AND THE WOMAN
Robert Altman THE GINGERBREAD MAN
Robert Altman GOSFORD PARK
Robert Altman KANSAS CITY
Robert Altman THE PLAYER
Robert Altman A PRAIRIE HOME COMPANION
Robert Altman PRÊT-À-PORTER
Robert Altman SHORT CUTS
Mercedes Alvarez EL CIELO GIRA
Fede Alvarez Don't Breathe
Fede Alvarez Evil Dead
Alejandro Guzmán Alvarez Walking Distance
Christian Alvart CASE 39
Suroosh Alvi, Eddy Moretti HEAVY METAL IN BAGHDAD
Marie Amachoukeli, Claire Burger, Samuel Theis Party Girl
Mathieu Amalric TOURNÉE
Marco Amanta LA SICILIANA RIBELLE
Tata Amaral ANTÔNIA
Raja Amari SATIN ROUGE
Phie Ambo, Sami Saif FAMILY
Gianni Amelio LE CHIAVI DI CASA
Gianni Amelio IL LADRO DI BAMBINI
Gianni Amelio LAMERICA
Alejandro Amenábar ABRE LOS OJOS
Alejandro Amenábar AGORA
Alejandro Amenábar MAR ADENTRO
Alejandro Amenábar THE OTHERS
Alejandro Amenábar Regression
Alejandro Amenábar TESIS
Jean-Pierre Améris Marie Heurtin (Jean-Pierre Améris en Ariana Rivoire over)
Jean-Pierre Améris MAUVAISES FRÉQUENTATIONS
Rabah Ameur-Zaïmeche BLED NUMBER ONE
Jon Amiel COPYCAT
Jon Amiel THE CORE
Jon Amiel CREATION
Jon Amiel THE MAN WHO KNEW TOO LITTLE
Jon Amiel SOMMERSBY
Hossein Amini The Two Faces of January
Ana Lily Amirpour A Girl Walks Home Alone at Night
Willeke van Ammelrooy DE VLINDER TILT DE KAT OP
Sean Anders Daddy's Home
Sean Anders Daddy's Home 2
Allison Anders GAS, FOOD, LODGING
Allison Anders GRACE OF MY HEART
Sean Anders Horrible Bosses 2
Sean Anders SEX DRIVE
Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino FOUR ROOMS
Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen, Philip Einstein Lipski Ronal The Barbarian
Paul W.S. Anderson ALIEN VS PREDATOR
Paul Thomas Anderson BOOGIE NIGHTS
Wes Anderson BOTTLE ROCKET
Wes Anderson THE DARJEELING LIMITED
Paul W.S. Anderson DEATH RACE
Paul Anderson EVENT HORIZON
Wes Anderson FANTASTIC MR. FOX
Wes Anderson The Grand Budapest Hotel
Paul Thomas Anderson HARD EIGHT
Laurie Anderson Heart of a Dog (Laurie Anderson over)
Lindsay Anderson If...
Paul Thomas Anderson Inherent Vice
Wes Anderson Isle of Dogs
Paul Thomas Anderson Junun
Wes Anderson THE LIFE AQUATIC WITH STEVE ZISSOU
Brad Anderson THE MACHINIST
Paul Thomas Anderson MAGNOLIA
Paul Thomas Anderson The Master
Stephen J. Anderson MEET THE ROBINSONS
Wes Anderson Moonrise Kingdom
Paul Anderson MORTAL KOMBAT
Brad Anderson NEXT STOP WONDERLAND
Paul Thomas Anderson Phantom Thread
Paul W.S. Anderson Pompeii
Paul Thomas Anderson PUNCH-DRUNK LOVE
Paul Anderson RESIDENT EVIL
Paul W. S. Anderson RESIDENT EVIL: AFTERLIFE 3D
Paul W.S. Anderson Resident Evil: Retribution
Paul W. S. Anderson Resident Evil: The Final Chapter
Wes Anderson THE ROYAL TENENBAUMS
Wes Anderson RUSHMORE
Paul Anderson SOLDIER
Brad Anderson Stonehearst Asylum
Paul Thomas Anderson THERE WILL BE BLOOD
Paul W.S. Anderson The Three Musketeers (Paul W.S. Anderson)
Brad Anderson TRANSSIBERIAN
Stephen J. Anderson, Don Hall WINNIE THE POOH
Roy Andersson A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
Roy Andersson SONGS FROM THE SECOND FLOOR
Roy Andersson YOU, THE LIVING
Roberto Andò Le confessioni
Roberto Andò Viva la libertà!
Dree Andrea MR. RIGHT
Mario Andreacchio NAPOLEON
Arild Andresen Company Orheim
Gary Andrews Brandweerman Sam: UFO Alarm
Benedict Andrews Una
Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell Brave
Hélène Angel PEAU D'HOMME, COEUR DE BÊTE
Alessandro Angelini ALZA LA TESTA
Edoardo De Angelis Indivisibli
Theo Angelopoulos ELENI
Theo Angelopoulos L' ÉTERNITÉ ET UN JOUR (MIA ECONIOTITA KE MIA MERA)
Theo Angelopoulos ULYSSES' GAZE
Kenneth Anger THE FILMS OF KENNETH ANGER VOLUME TWO
Lucia Aniello Rough Night (Girls Night Out)
Threes Anna THE BIRD CAN'T FLY
Threes Anna Silent City
Graham Annable, Anthony Stacchi The BoxTrolls
Jean-Jacques Annaud Black Gold (Jean-Jacques Annaud)
Jean-Jacques Annaud ENEMY AT THE GATES
Jean-Jacques Annaud The Last Wolf
Jean-Jacques Annaud SEVEN YEARS IN TIBET
Sérgio Anrade Jonathas' Forest (A floresta de Jonathas)
David Anspaugh MOONLIGHT & VALENTINO
Nimród Antal Metallica: Through the Never
Nimród Antal PREDATORS
Steven Antin BURLESQUE
Urszula Antoniak Beyond Words
Urszula Antoniak Code Blue
Urszula Antoniak NOTHING PERSONAL
Peter Antonijevic SAVIOR
Michelangelo Antonioni BEYOND THE CLOUDS (PAR DELÀ LES NUAGES)
Michelangelo Antonioni IL DESERTO ROSSO
Michelangelo Antonioni LA NOTTE
Michelangelo Antonioni PROFESSIONE: REPORTER
Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-wai EROS
Daoud Aoulad-Syad ADIEU FORAIN
Judd Apatow THE 40 YEAR OLD VIRGIN
Judd Apatow FUNNY PEOPLE
Judd Apatow KNOCKED UP
Judd Apatow This is 40
Judd Apatow Trainwreck
Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin Love (Judd Apatow, Paul Rust, Lesley Arfin)
Annette Apon Droom & daad
Annette Apon GOLVEN
Annette Apon Ik wil gelukkig zijn
Annette Apon DE MAN MET DE HOND
John Appel DE AS VAN PHOENIX
John Appel JOHNNY MEIJER
John Appel DE LAATSTE OVERWINNING
John Appel Sprekend Nederland (John Appel over)
Serik Aprimov THE HUNTER (Serik Aprimov)
Serik Aprimov TRI BRATA
Michael Apted AMAZING GRACE
Michael Apted BLINK
Michael Apted THE CHRONICLES OF NARNIA: THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER
Michael Apted ENIGMA (Michael Apted)
Michael Apted ENOUGH
Michael Apted EXTREME MEASURES
Michael Apted NELL
Michael Apted THUNDERHEART
Michael Apted Unlocked
Michael Apted THE WORLD IS NOT ENOUGH
Michael Apted, Curtis Hanson Chasing Mavericks
Manuel Guttièrrez Arágon LA VIDA QUE TE ESPERA
Gregg Araki THE DOOM GENERATION
Gregg Araki KABOOM
Gregg Araki MYSTERIOUS SKIN
Gregg Araki NOWHERE
Gregg Araki TOTALLY F***ED UP
Gregg Araki White Bird in a Blizzard
Vicente Aranda CELOS
Vicente Aranda JUANA LA LOCA
Fernando León de Aranoa Escobar
Fernando León de Aranoa LOS LUNES AL SOL
Fernando León de Aranoa A Perfect Day
Alfonso Arau COMO AGUA PARA CHOCOLATE
Alfonso Arau A WALK IN THE CLOUDS
Adil El Arbi, Bilall Fallah Black
Adil El Arbi, Billall Fallah Patser
Denys Arcand LES INVASIONS BARBARES
Denys Arcand LOVE AND HUMAN REMAINS
Lluís Arcarazo, Francesc Escribano SALVADOR
Nikolaj Arcel The Dark Tower
Nikolaj Arcel A Royal Affair
Louise Archambault Gabrielle (Louise Archambault)
Francesca Archibugi IL GRANDE COCOMERO
Emile Ardolino SISTER ACT
Daniel Sánchez Arévalo AZULOSCUROCASINEGRO
Raúl Arévalo The Fury of a Patient Man
Daniel Sánchez Arévalo GORDOS
Lesley Arfin, Judd Apatow, Paul Rust Love (2016)
Dario Argento THE PHANTOM OF THE OPERA (Dario Argento)
Dario Argento PROFONDO ROSSO
Dario Argento THE STENDHAL SYNDROME
Dario Argento Suspiria
Michael Arias TEKKONKINKREET
Gonzalo Arijón STRANDED
Adolfo Aristarain LUGARES COMUNES
Neil Armfield CANDY (Neil Armfield)
George Armitage GROSSE POINTE BLANK
Gillian Armstrong CHARLOTTE GRAY
Gillian Armstrong LITTLE WOMEN
Gillian Armstrong OSCAR AND LUCINDA
Morten Arnfred, Lars von Trier THE KINGDOM II (Lars von Trier, Morten Arnfred)
Andrea Arnold American Honey
Andrea Arnold FISH TANK
Andrea Arnold RED ROAD
Andrea Arnold Wuthering Heights
Pascal Arnold, Jean-Marc Barr TOO MUCH FLESH
Andrea Arnold, Jim Frohna, Kimberly Peirce, Jill Soloway I Love Dick
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente WHAT THE #$*! DO WE KNOW?!
William Arntz, Betsy Chasse, Mark Vicente WHAT THE BLEEP — DOWN THE RABBIT HOLE
Darren Aronofsky BLACK SWAN
Darren Aronofsky THE FOUNTAIN
Darren Aronofsky mother!
Darren Aronofsky Noah
Darren Aronofsky PI
Darren Aronofsky REQUIEM FOR A DREAM
Darren Aronofsky THE WRESTLER
Guillermo Arriaga THE BURNING PLAIN
Thomas Arslan FERIEN
Miguel Arteta THE GOOD GIRL
Miguel Arteta STAR MAPS
Yann Arthus-Bertrand Human
Natasha Arthy MIRAKEL
Amma Asante Belle (Amma Asante)
Kelly Asbury GNOMEO & JULIET
Kelly Asbury De Smurfen en het verloren dorp
Kelly Asbury, Conrad Vernon, Andrew Adamson SHREK 2
Kelly Asbury, Lorna Cook SPIRIT: STALLION OF THE CIMARRON
Arni Asgeirsson Pluisje
Ash (Ashley Baron Cohen) PUPS
Christopher Ashley JEFFREY
Ariadne Asimakopoulos, Maartje Wegdam No Place for a Rebel
Don Askarian AVETIK
Amma Assante A United Kingdom
Amma Assante A WAY OF LIFE
Aditya Assarat WONDERFUL TOWN
Olivier Assayas Après mai
Olivier Assayas CLEAN
Olivier Assayas Clouds of Sils Maria
Olivier Assayas LES DESTINÉES SENTIMENTALES
Olivier Assayas L' EAU FROIDE
Olivier Assayas FIN AOÛT, DÉBUT SEPTEMBRE
Olivier Assayas L' HEURE D'ÉTÉ
Olivier Assayas IRMA VEP
Olivier Assayas PARIS S'EVEILLE
Olivier Assayas Personal Shopper
Alexandre Astier, Louis Clichy Asterix & Obelix 3D: De Romeinse lusthof
Niles Atallah Rey
Cecilia Atán, Valeria Pivato La novia del desierto
Emily Atef 3 Days in Quiberon
Yvan Attal Do Not Disturb (Yvan Attal)
Yvan Attal MA FEMME EST UNE ACTRICE
Richard Attenborough CHAPLIN
Richard Attenborough CLOSING THE RING
Richard Attenborough IN LOVE AND WAR
Richard Attenborough SHADOWLANDS
Mohamed Ben Attia Hedi (Mohamed Ben Attia over)
Philip G. Atwell ROGUE ASSASSIN
Stéphane Aubier, Benjamin Renner, Vincent Patar Ernest & Célestine
Stéphane Aubier, Vincent Patar PANIEK IN HET DORP
Jacques Audiard DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRÊTÉ
Jacques Audiard De rouille et d'os
Jacques Audiard Dheepan (Jacques Audiard over)
Jacques Audiard UN HÉROS TRÈS DISCRET
Jacques Audiard UN PROPHÈTE
Jacques Audiard The Sisters Brothers
Jacques Audiard SUR MES LÈVRES
Shona Auerbach DEAR FRANKIE
Bille August THE BEST INTENTIONS
Pernilla August Beyond (Pernialla August)
Bille August GOODBYE BAFANA
Bille August LES MISÉRABLES (Bille August)
Bille August Night Train to Lisbon
Bille August Silent Heart
Bille August SMILLA'S SENSE OF SNOW
Stefan Avalos, Lance Weiler THE LAST BROADCAST
Roger Avary KILLING ZOE
Pupi Avati IL PAPÀ DI GIOVANNA
Roger Avery THE RULES OF ATTRACTION
Julius Avery Son of a Gun
Stephen Avery, William A. Seiter, Irvin Cummings, David Butler SHIRLEY TEMPLE REEKS
Benjamín Ávila Infancia clandestina
Jon Avnet RED CORNER
Jon Avnet RIGHTEOUS KILL
Jon Avnet UP CLOSE AND PERSONAL
Jon Avnet THE WAR
Óskar Thór Axelsson Black's Game
David Ayer Bright
David Ayer End of Watch
David Ayer Fury
David Ayer Sabotage
David Ayer STREET KINGS
David Ayer Suicide Squad
Richard Ayoade The Double (Richard Ayoade)
Richard Ayoade Submarine
Nabil Ayouch ALI ZAOUA
Nabil Ayouch Les chevaux de Dieu
Nabil Ayouch MEKTOUB
Nabil Ayouch Much Loved
Shinji Ayoyama ELI, ELI, LEMA, SABACHTANI?
Shinji Ayoyama EUREKA
Tony Ayres THE HOME SONG STORIES
Negar Azarbadjani Facing Mirrors
Shoja Azari, Shirin Neshat WOMEN WITHOUT MEN
Lisa Azuelos LOL: Laughing Out Loud
Jonas Carpignano A Ciambra
Ai Weiwei Human Flow (Ai Weiwei over)