Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
DE VERLOREN SNORHAAR op Cinekid Uitgelicht

Scandinavische verdediging
cinekid.nl
De herfstvakantie komt eraan en dus waait Cinekid de filmtheaters binnen. Van 11 t/m 26 oktober zijn op 32 locaties in Nederland Cinekidfilms te zien. Het hart van het festival bevindt zich zoals altijd in Amsterdam. Het festival speelt zich niet langer rond het Leidseplein af, maar heeft de ruimte gekregen op het Westergasfabriekterrein. De speelfilmcompetitie is het hart van het festival, dat wordt geopend door ponyo on the cliff of the sea (2008), de nieuwste animatiefilm van Hayao Miyazaki. Naast deze film dingen nog veertien films mee naar de Cinekid Award. Opvallend is dat Scandinavische films de competitie niet meer domineren. Het Deense fighter (Natasha Arthy, 2007), het IJslandse duggholufólkio (Ari Kristinsson, 2007), het Finse niko (Michael Hegner, Kari Juusonen, 2008) en het Noorse sos kleine zeehond (Arne Lindtner Naess, 2008) vormen het Scandinavische verdedingsblok. In opmars is Australië met twee films (hey hey, it's esther blueburger van Cathy Randall en son of a lion van Benjamin Gilmour). Ook Iran heeft twee films in de strijd (de verloren snorhaar van Sebil-E Mardouneh en doorbijten van Fereydoun Hasanpour). Naast de competitie zijn er talrijke andere onderdelen, zoals een omvangrijk medialab, waarin kinderen met beelden aan de slag kunnen, een expositie van interactieve installaties, ontmoetingen met tv- en filmmakers en een acteerworkshop onder leiding van Dave Schram (radeloos), Pieter Verhoeff (de brief voor de koning) en Nicole van Kilsdonk (hoe overleef ik... mezelf).


Karadzic' baard
balkansnapshots.com
Klopt ons beeld van de Balkan? Volgens de organisatoren van het derde Balkan Snapshot Filmfestival schort er nogal wat aan. Zij willen het niet laten bij 'de romantische beelden uit de films van Emir Kusturica, de rage rond zigeunermuziek en de baard van Karadzic.' Onder de titel Exotic/Excluded richt het festival, dat van 9 t/m 11 oktober in Kriterion en Studio K in Amsterdam wordt gehouden, zich op werk van 'een progressieve nieuwe generatie filmmakers, kunstenaars, sprekers en muzikanten uit Zuid-Oost Europa.' Het filmprogramma bevat tien lange films uit Balkanlanden die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Onder meer zijn te zien: mao ce dun (Besnik Bisha, Albanië, 2007), een komedie over de problemen van Albanese zigeuners met de bureaucratie, the rest is silence (Nae Caranfil, Roemenië, 2007) gebaseerd op de problemen bij het maken van een Roemeense speelfilm in 1911, en huddersfield (Ivan Zivkovic, Servië, 2007), over de problemen van begin dertigers die hun jeugd aan flarden gescheurd zagen worden tijdens de Balkanoorlogen in de jaren negentig. Naast lange films zijn onder de titel Balkan Shorts vier programma's met korte films te zien. Er wordt ook gedebatteerd, met als centraal debat een discussie over Balkanstereotypen.


Chauffeur en regisseur
iraansfilmfestival.nl
De derde editie van het Iraanse Filmfestival vindt niet op de vertrouwde plek in Utrecht plaats, maar in Lantaren/Venster in Rotterdam. Van 17 t/m 19 oktober staan Iraanse korte en lange films op het programma. Vele zijn niet eerder te zien geweest in Nederland. Op het moment van schrijven staat het programma nog niet vast, maar zeker is dat filmmaakster en kunstenares Mania Akbari haar nieuwste film 10 + 4 komt presenteren. Akbari werd bekend met haar rol van chauffeur in Abbas Kiarostami's ten (2002), waarna ze in 2004 haar regiedebuut maakte met 20 fingers. Ook te zien: Mina Keshavarz' debuutfilm at the end of a perfect day, over de perikelen van een Iraanse rockband. Naast de vertoning van speelfilms, documentaires en animatiefilms zijn er muziekoptredens (van onder meer rapster Miss Dee), dj's, lezingen en nagesprekken met filmmakers. Ook is er een expositie van werk van jonge Iraanse videokunstenaars. Het Iraans Filmfestival is het eerste Europese festival dat zich volledig richt op de hedendaagse Iraanse filmcultuur. Het werkt samen met onafhankelijke Iraanse filmmakers, distributeurs en productiemaatschappijen.

Kunstenares Mania Akbari komt naar RotterdamKedang kedang
debalie.nl
Ooit lazen we dat treinen in films opvallend vaak betekenen dat personages hun bestemming vinden of op zoek gaan naar hun bestemming. Dat was nog eens een inzicht. Wie het wil toetsen, kan terecht in Cinema de Balie, want dat vertoont drie weekends films 'op en rond het spoor'. Het programma opent 4 okt. met de wisselwachter (Jos Stelling, 1986). Op 10 en 11 okt. zijn onder de titel Railroad Shorts vier korte films te zien: train (Julika Rudelius, 2001), trans (Claudia Ruiz, Gijs Verkoulen, 2005), people by the railway (Arnold Kojnok, 2006) en traffic (José Vonk, 2004). Het hoogtepunt is de Nederlandse première van railroad van James Benning op 24 en 25 okt. De bijna twee uur durende documentaire bestaat uit 43 shots van treinen. Een must voor treinliefhebbers en een oefening in meditatie.


Denk aan de buren
coolpoliticscinema.nl
De zes jaar geleden opgerichte stichting Coolpolitics gelooft niet dat jongeren alleen geïnteresseerd zijn in kleding, kapsels en de nieuwste mobiele telefoon. Waarom zouden ze niet geïnteresseerd zijn in hun omgeving en er een mening over hebben? Je bereikt ze alleen niet met saaie politieke debatten, dus zoekt Coolpolitics het in spannender dingen. Zoals snelle debatten op het popfestival Lowlands. Ook werkt Coolpolitics samen met MTV. Het richt zich nu ook op film en presenteert van 9 t/m 12 okt. in Cinerama in Rotterdam het festival Coolpolitics Cinema. Het thema is Europa. Op het programma staan bijna dertig lange films uit Europese landen, waaronder tien Nederlandse premières. Premières zijn onder meer het Spaanse road spain (Jordi Vidal, 2008), het Ierse garage (Lenny Abrahamson, 2007), het Griekse hardcore (Dennis Iliadis, 2004), en het Slowaakse return of the storks (Martin Repka, 2007). Natuurlijk zijn er ook debatten. Onder de titel Borderline wordt gediscussieerd over de Europese Unie. Waar moeten de buitengrenzen lopen? Over de verhouding van de Europese Unie met buurlanden als Turkije draait het in 'Een goede buur'. Tenslotte komt Eddy Terstall naar aanleiding van zijn nieuwe film vox populi, die op het festival is te zien, praten over politiek en film.


Lichtvervuiling
laathetdonkerdonker.nl
Er is 's nachts teveel licht in Nederland, vinden milieuorganisaties die op 25 oktober voor de vierde keer de Nacht van de Nacht organiseren. Daarmee vestigen ze de aandacht op lichtvervuiling. Bioscoopbezoekers weten wat dat woord betekent, want in bioscoopzalen is altijd lichtvervuiling: oriëntatielampjes op trappen en lichtbordjes boven uitgangen. Filmhuis Helmond en Filmhuis Cavia in Amsterdam zoeken in de Nacht van de Nacht met films de duisternis op. Filmhuis Helmond vertoont big night (Campbell Scott en Stanley Tucci, 1996), nachtrit (Dana Nechushtan, 2006) en we own the night (James Gray, 2007). Filmhuis Cavia vertoont de thriller stille nacht (Ineke Houtman, 2004).

we own the night in HelmondIeder wat wils
filmhuishoorn.nl
Filmhuis Den Hoorn en Schouwburg het Park organiseerden vorig jaar met succes de Eerste Hoornse Filmdagen. Reden voor een vervolg, die van 16 t/m 19 oktober worden gehouden. Op de Tweede Hoornse Filmdagen, die worden geopend door brideshead revisited, zijn dertig lange films te zien. De nadruk ligt op artfilms (secret sunshine, il y a longtemps que je t'aime, julia, caos calmo, entre les murs), maar er zijn ook Hollywoodfilms (into the wild) en grote kinderfilms (wall-e, de brief voor de koning.)


Kafka
filmhuiscavia.nl
Als je het als schrijver tot bijvoeglijk naamwoord hebt geschopt, behoor je tot de allergrootsten. Jammer dat Kafka de uitvinding van het woord kafkaësk niet meer meemaakte. Op het woord hebben vele filmmakers hun tanden stukgebeten — er zijn veel mislukte Kafka-verfilmingen — maar Filmhuis Cavia in Amsterdam vertoont op 23 en 24 okt. één geslaagde speelfilm en een verzameling korte films. De lange film is Orson Welles the trial (VS, 1962), die tot de beste Kafka-verfilmingen wordt gerekend. De korte films zijn: byt (Jan Svankmajer, Tsjechië, 1968), menschenkörper (Tobias Frühmorgen, Duitsland, 2004), the metamorphosis (Caroline Leaf, Canada, 1977), franz kafka (Pjotr Dumala, Polen, 1991) en a country doctor (Koji Yamamura, Japan, 2007).


Zittend dansen
flamencobiennale.nl
De Flamenco Biënnale beleeft van 26 okt. tot 2 nov. zijn tweede editie in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Het festival bevat live-optredens van dansers en muzikanten, maar er staan ook films op het programma. In The Movies in Amsterdam, Lantaren/Venster in Rotterdam en in RASA in Utrecht zijn een tiental documentaires en speelfilms over flamenco te zien. Onder meer kan worden gekeken naar: el amor brujo (Francisco Rovira Beleta, 1967), los tarantos (1963, ook van Beleta), salomé (Carlos Saura, 2002), camarón un mito (Jaime Chávarri, 2005), carmen amaya, queen of the gypsies (Jocelyne Ajami, 2005) en herencia flamenca (Michael Meert, 2005).


Verslavingsgevaar
melkweg.nl
Melkweg Cinema heeft een reputatie hoog te houden op het terrein van Japanse animes. In het verleden vestigde het onder meer de aandacht op princes mononoke. Ook zette het studio Ghibli in het zonnetje. De aandacht voor Japanse anime zet Cinema Melkweg voort met een nieuwe serie films. Te zien zijn onder meer: death note 1 en 2, brave story, full metal alchemist en the girl who leapt through time. De organisatoren waarschuwen: één anime zien kan voldoende zijn om eraan verslaafd te raken.

full metal alchemist in De MelkwegKort en goed
brabantfilm.nl
Langs de bij de Vereniging van Brabantse filmtheaters aangesloten filmtheaters rouleert van 9 okt. tot 22 nov. het zeventig minuten durende programma Kort, dat de beste Brabantse afstudeerfilms van het jaar bevat. Te zien zijn: volgens de vogels (Linde de Faas), waterstand (Dries Meinema), down to earth (Jairo Bambang Oetome), be chairful (Ruud Havenith), geen zorgen om morgen (Wouter de Kuyer) en de kleine kraai met de blote billen (Raimke Groothuizen). Bij de vertoningen zijn de makers aanwezig.


Alles gratis
filmmuseum.nl
Heeft u oude 8mm, super8, 9,5 of 16mm familiefilmpjes op zolder of in de kelder liggen? Op 18 okt. kunt u ze meenemen naar het Filmmuseum, waar ze ter plekke worden gecontroleerd en eventueel schoongemaakt en gerepareerd, waarna ze vertoond worden op het grote doek in de fraaie Parisien-zaal. Ook defecte projectoren kunt u meenemen om gratis te laten repareren. Aan het einde van de middag krijgt de opvallendste amateurfilm een prijs. Het avondprogramma bevat een compilatie van home movies van een familie uit de jaren twintig en dertig. Ook is een home movie film te zien van een jongen met het syndroom van Down. Eugenie Jansen (calimucho) zette onder de beelden een vervreemdende geluidsband.


Reflectie
ibff-europe.eu
Waar denkt u aan bij 'kwaliteitsfilms met spiritualiteit en een hoog contemplatief gehalte'? Inderdaad: het Internationaal Boeddhistisch Filmfestival Europa, waarvan de derde editie van 4 t/m 6 oktober in Amsterdam plaatsvindt. Het festival opent 4 okt. in Tuschinski met de voorpremière van Naomi Kawases the mourning forest, een prachtig voorbeeld van reflectieve cinema. In de dagen erna speelt het festival zich af in De Balie. Speciale aandacht is er voor Birma en Tibet. Te zien zijn onder meer de klassieker the burmese harp (Kon Ichikawa, 1959) en inside birma, een documentaire van Karin Junger en Brigit Hillenius. Ook over Tibet zijn documentaires te zien. Over de contemplatieve heren Philip Glass en Leonard Cohen zijn respectievelijk de films glass, a portrait of philip in 12 parts en leonard cohen: i'm your man te zien. Verder zijn er muziekoptredens en debatten.

leonard cohen: i'm your man in AmsterdamFestivals

Nederland
Nederlands Film Festival
24/9-3/10, Utrecht
Cinekid
19-26/10, Amsterdam
Leids Film Festival
22-26/10, Leiden
Noordelijk Film Festival
5-9/11, Leeuwarden
Holland Animation Film Festival
5-9/11, Utrecht
Shadow Documentary Film Festival
19-25/11, Amsterdam
International Documentary Festival Amsterdam
20-30/11, Amsterdam
International Film Festival Rotterdam
21/1-1/2, 2009, Rotterdam

Buitenland
Pusan International Film Festival
2-10/10, Pusan (Zuid-Korea)
Gent International Film Festival
7-18/10, Gent (België)
Chicago International Film Festival
9-22/10, Chicago (VS)
International Panorama Of Independent Film And Video
10-14/10, Thessaloniki (Griekenland)
Viennale - Vienna International Film Festival
17-29/10, Wenen (Oostenrijk)
Kyiv International Film Festival Molodist
18-26/10, Kiev (Oekraïne)
International Filmfestival Mannheim-Heidelberg
6-16/11, Mannheim-Heidelberg (Duitsland)
Thessaloniki International Film Festival
14-23/11, Thessaloniki (Griekenland)top
Artikelen
Anna Magnani Smeken, tieren, fluisteren en stralen!
Het hele najaar: Hollandse nieuwe
Toronto 2008 De problemen van JCVD
Venetië 2008 Over de grenzen

Interviews
David Verbeek De woeste zee
Luc Dardenne over LE SILENCE DE LORNA Laag voor laag weghalen
Naomi Kawase over THE MOURNING FOREST Samen in de aarde slapen
Steve McQueen over HUNGER Lichaam als wapen
Take 5: Marion Bloem over VER VAN FAMILIE

Rubrieken
Boeken Bijbel voor beginners
Duidelijk
Filmbladen Steven Seagal
De geruchtenmachine
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Scherpstellen Lachen met Judd Apatow
Thuiskijken
Uitgelicht
Verwacht
World Wide Angle


Recensies
AANRIJDING IN MOSCOU Belgische hit straalt inspiratie uit
BLIND DATE (Stanley Tucci) De illusie hooghouden
BOTTLE SHOCK Slechte afdronk
BRIDE FLIGHT Keukenmeidenroman(ce)
IL DOLCE E L'AMARO De maffia in scherpe teksten
HET ECHTE LEVEN Geestig Droste-effect
THE LAST DAYS OF SHISHMAREF Van het ijs in de drup
THE MOURNING FOREST Het bos is verheven en banaal
RECYCLE Inkijkje in de onderbuik
UN SECRET Een M wordt een N, een G wordt een T
SHANGHAI TRANCE Verdwalen tussen wolkenkrabbers
LE SILENCE DE LORNA Dardennes laten de fantasie binnen
Vox populi Slimme domheid
HET WAPEN VAN GELDROP Ha! Een Hollandse roadmovie
WONDERFUL TOWN Liefde in de schaduw van de tsunami
HET ZUSJE VAN KATIA Op wie lijk ik?