Western
Ubiquity
More Human Than Human
The Third Murder
Holland Festival: The Artist & the Pervert / Hyena
Actie!

Hoge Naarderweg 3
1217 AB Hilversum
Donderdag 1 december 2016, 12.02 uur


De klant, een jonge, mooie stewardess, zit met betraande ogen naar de laptop te kijken die voor haar neus is neergezet. Vanaf de plek waar fotograaf Bob Bronshoff en ik door de productie zijn geposteerd, is er niks te zien, maar het gekreun en gesteun laten weinig aan de verbeelding over. Met een kordate beweging klapt 'de mannentester' de laptop dicht. Haar assistente ontfermt zich over de stewardess, die in ongeloof de handen voor de ogen heeft geslagen.
In een volgestouwde kamer van een studio in Hilversum is regisseur Hiba Vink bezig met de opnamen voor De mannentester, een Endemol-dramaserie voor KPN Presenteert, het betaalkanaal dat vorige maand met veel bombarie in de markt werd gezet met Leon de Winters ambitieuze dramaserie Brussel.
De mannentester belooft ook wat. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Heleen van Royen, wier bestseller De gelukkige huisvrouw al succesvol werd verfilmd door Antoinette Beumer (in 2010) en De ontsnapping — iets minder succesvol — door
Ine­ke Houtman (2015). Deze maand verschijnt haar eerste eigen documentaire in de vaderlandse bioscopen: Het doet zo zeer, die op de tweede plek eindigde in de publiekspoll van het International Film Festival Rotterdam — pal na Moonlight.
In De mannentester (2009), de vierde roman van Van Royen, draait het om Victoria Kramer, een bloedmooie privédetective die zich voor veel geld verhuurt als lokeend aan achterdochtige vrouwen en mannen die willen weten of hun partner een grote verleiding kan weerstaan. Temptation Island, maar dan met pruiken, valse namen, twee telefoons en een tatoeëerpistool — de korte synopsis was genoeg voor een Duitse uitgever om 80.000 euro te bieden voor de vertaalrechten van het boek.
En nu is er dus een 10-delige serie, geschreven door Willem Bosch, Inge Hardeman, Pasja van Dam, Liesbeth Strik en Melle Runderkamp en geregisseerd door Pieter van Rijn, Annemarie van de Mond en Hiba Vink. Vink, die indruk maakte met haar kortfilms Ode ober (2008) en Remember to Check Out (2016) had het liefst alle afleveringen geregisseerd, maar haar man Michiel van Jaarsveld is ook druk — met de opnamen van het vijfde seizoen van Penoza in dit geval — en ze hebben samen een kind van vier. Maar ze heeft samen met cameraman Hidde Boorsma "een stevige stijl" neergezet voor de andere regisseurs, zegt Vink, die vol lof is over het vertrouwen en de vrijheid die ze heeft gekregen.
De wereld van De mannentester is "nét niet realistisch", legt Vink uit, terwijl er blokken worden gelegd onder de stoel van de stewardess, zodat ze iets hoger komt te zitten. Eva van de Wijdeven — strak bobkapsel, kokerrok, chique blouse, Uggs — ziet het geamuseerd aan. "Mag ik mijn sloffen aanhouden of moet ik mijn hakken aan?" vraagt ze. Ze mag haar Uggs aanhouden, haar benen zijn niet zichtbaar, antwoordt Boorsma. De hakken blijven op een krukje buiten beeld staan.
Boorsma zit met zijn camera op schoot op een karretje dat rustig heen en weer wordt gereden langs het glazen bureau van Victoria. De geluidsman haalt acrobatische capriolen uit op een keukentrapje. "Kunnen we iets doen aan het gekraak?" vraagt Vink.
Dat blijkt nog niet zo eenvoudig, de opnamen gaan door. Van de Wijdeven verhaspelt haar tekst. "Rustig aan!" zegt Vink, die nog niet helemaal tevreden is over de timing. De volgende take beweegt de camera wél precies zoals ze wil van de mannentester naar de stewardess naar de assistent naar de stewardess en weer terug naar de mannentester. "Heel goed", zegt Vink. "We gaan close-ups doen." "Fijn", zegt Van de Wijdeven, "dan kan ik mijn Uggs aanhouden."

Jan Pieter Ekker | foto Bob Bronshoff

De mannentester | Nederland, 2016/2017 | Scenario Pauline van Mantgem (hoofdschrijver en afl. 9), Willem Bosch (afl. 1, 4, 6 en 10), Inge Hardeman (afl. 2), Pasja van Dam en Liesbeth Strik (afl. 3, 7 en 8), Melle Runderkamp (afl. 5) | Regie Hiba Vink (afl. 1 t/m 4), Pieter van Rijn (afl. 5 en 6), Annemarie van de Mond (afl. 7 t/m 10) | Producent Endemol Shine Nederland | Creative producent Kennard Bos | Uitvoerend producent Stine Flex | Camera Hidde Boorsma | Montage Godelinde Pollmann (Filmmore) | Art direction Tess Ellis en Joyce van Diepen | Kleding Lynn van Eck en Ingrid Schagen | 10 x 45 minuten, kleur | Omroep KPN Presenteert | Met Eva van de Wijdeven, Puck Pomelien Busser, Liliana de Vries | Te zien vanaf 14 april

Foto: Op de voorgrond Eva van de Wijdeven (Victoria, de mannen­tester), Liliana de Vries (de bedrogen stewardess) en Puck Pomelien Busser, de assistente van de mannentester. Achter v.l.n.r. data handler Rick Griemink, focus puller Nina da Costa, D.O.P. Hidde Boorsma, geluidsman Jac Vleeshouwers, opnameleider Cora Aarnoutse en regisseur Hiba Vink


top
Artikelen
Jeffrey Babcock on alternative film culture Reviving Amsterdam's Cinematic Counterculture
Jeffrey Babcock over alternatieve filmcultuur De geest van de jaren zeventig
Berlinale 2017 Modern Love
Movies That Matter Film Festival Humor als wapen
Zwarte films, witte blik Loving, Hidden Figures en A United Kingdom

Interviews
Fien Troch over Home 'Tiener zijn is de extremen opzoeken'
Jim Jarmusch over Gimme Danger 'Ik luister ook naar Justin Bieber en Selena Gomez'
Boudewijn Koole over Verdwijnen 'Ik wil ruimtes openen om in te verdwalen'
Tomasz Wasilewski over United States of Love 'Ik wil het de kijker niet makkelijk maken'

Rubrieken
Actie!
Kort
Redactioneel
Het Nieuwe Kijken Werkelijkheid haalt fictie in
Op ooghoogte: Parijs
Filmsterren
Thuiskijken
The Thinking Machine 5 Een helse rit


Recensies
After the Storm Verdwaald op 'memory lane'
Alberta Hiken met een Albert Heijntasje
American Honey Nieuwe nomaden
The Day Will Come Gemangelde weeskinderen
Gimme Danger — Long Live The Stooges Muzikale revolutie in 25 woorden
Harmonium (Kôji Fukada over) 'Ik kan ermee leven dat we allemaal alleen zijn'
Hidden Figures Tut-tut-tut
Home Een wapen en een monster
Life, Animated Amerikaans sprookje
Loving Fluisteren over het onrecht
Magallanes Dwaas afpersingsplan
Noces (Stephan Streker over) 'Gezichtsverlies is een obsessie'
Toen mijn vader een struik werd (setbezoek) 'Zo trap je geen deur in'
Train to Busan Natte droom van het flitskapitaal
A United Kingdom De prins op het zwarte paard
United States of Love Hunkering in Oostblok-grijs
Verdwijnen Moeders en dochters en eindeloze ijsvlaktes
Your Name. (HAFF) Geen Miyazaki, wel nummer één
Zaatari Djinn Dromerig vluchtelingenkamp
Zero Days (Alex Gibney over) Enen en nullen van de Apocalyps