The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
Actie!

Vondelpark, ingang
Van Eeghenstraat, Amsterdam
27 maart 2017, 11.32 uur


"Ze moeten er zo zijn," zegt de Nederlandse locatiemanager Patrick Noordzij, tegen niemand in het bijzonder. De zon schijnt, het is warm. Noordzij staat al een half uur te wachten bij de ingang van het Vondelpark aan de Van Eeghenstraat. De cast en crew van Vele hemels boven de zevende zijn onderweg uit Noord, verduidelijkt hij. Het moet allemaal niet te lang uitlopen, want vanmiddag staan er ook nog opnames gepland.
Vele hemels boven de zevende is Jan Matthys' verfilming van de gelijknamige, semi-autobiografische debuutroman (2013) van de Vlaamse bestsellerauteur Griet Op de Beeck, die zelf het scenario schreef. (Aan de verfilming van haar tweede roman Kom hier dat ik u kus is inmiddels ook een begin gemaakt.) Daarin draait het — onder anderen — om Walter en Elsie, een Vlaams stel dat probeert hun op de klippen gelopen relatie nieuw leven in te blazen, onder meer met een reisje naar Amsterdam.
I Amsterdam kan tevreden zijn: ze ontbijten op de bovenste verdieping van de A'DAM Toren, ze wandelen door het Vondelpark en ze gaan naar de tentoonstelling van de Pakistaanse kunstenares Nalini Malani in het Stedelijk Museum. "Het is een mooi uitstapje in het verhaal", legt regisseur Matthys uit, die inmiddels op de set is gearriveerd. "Het is een stralende dag, precies zoals we het wilden."
Terwijl er een onvoorstelbare hoeveelheid apparatuur uit de verschillende materiaalwagens wordt geladen, de weg wordt afgezet, ontsierende bordjes worden verwijderd ('verboden te BBQ-en in het gehele park') en er een stuk rails wordt neergelegd, is Matthys op zoek naar zijn hoofdrolspelers. Hij vindt Peter Seynaeve (Walter) bij de catering, Sara De Roo (Elsie) staat iets verderop in het boek te bladeren waarop de film is gebaseerd. "Om het juiste gevoel bij de scène te zoeken", zegt ze. Er hobbelt een groepje joggers voorbij.
"Laten we al het verkeer gaan?" vraagt cameraman Stijn Van Der Veken aan Matthys. Die kijkt eens om zich heen en ziet dat er geen houden aan is; de fietsers laten zich niks gelegen aan de verkeersregelaars in lichtgevende hesjes. "Oké jongens, als de vrachtwagen weg is, gaan we repeteren", zegt de opnameleider.
"Jullie lopen te Duits," zegt Matthys, die vorig jaar een Scottish Bafta won voor zijn BBC-misdaadserie Shetland, na de eerste repetitie tegen zijn acteurs. "We zijn in Amsterdam!" Tijdens de opnamen staat Mat­thys achter een monitor. Na de eerste take loopt hij direct naar zijn acteurs. "Als jullie het park binnenlopen is er nog winst te boeken", zegt hij.
En tegen Seynaeve. "Het was al heel goed, maar als jij haar blikje voor de poort nog beantwoordt, is het perfect. Zie de poort als een transitiepunt, doe iets met je blik." Met een lachje: "Je kunt je wel iets Italiaans permitteren. Binnen het geloofwaardige domein, hè!"

Jan Pieter Ekker | foto Bob Bronshoff

Vele hemels boven de zevende | België/Neder­land 2017 | Scenario Griet Op de Beeck | Regie Jan Matthys | Productie Caviar | In coproductie met Submarine Film | Producent Frank Van Passel & Helena Vlogaerts | Coproducent Jeroen Beker & Sabine Veenendaal | Uitvoerend produ­cent Dimitri Verbeeck | Camera Stijn Van Der Veken | Montage Joris Brouwers | Art Director Bart Van Loo & Jeff  Otte | Kleding Charlotte Willems | Make up Mariël Hoevenaars | Muziek Spinvis | Met Brit van Hoof, Sara de Roo, Peter Seynaeve, Viviane de Muynck | kleur, 120 minuten | Omroep één — vrt | Distributie Paradiso Filmed Enter­tainment  | Te zien vanaf 30 november

Foto: Peter Seynaeve (Walter), regisseur Jan Matthys en Sara De Roo (Elsie) op de set van Vele hemels boven de zevende.


top
Artikelen
Dunkirk De eerste Geallieerde propagandaslag van WO II
Special: Film in the Bubble

Interviews
Hoyte van Hoytema over Dunkirk 'We willen de kijker zo dicht mogelijk bij de stress brengen'
François Ozon over L'amant double 'Tweelingen zijn de meesterwerken van de natuur'
Albert Serra over La mort de Louis XIV 'Acteurs moeten overleven voor mijn camera'

Rubrieken
Redactioneel
Kort
Actie!
Op ooghoogte: Edinburgh
Het Nieuwe Kijken
Filmsterren
The Thinking Machine 9 De zee spreekt


Recensies
L'amant double Campy erotische thriller
Beyond the Mountains and Hills Vervreemding in Israël
Body (Previously Unreleased) Soms is troost een Deense dog
Certain Women (Previously Unreleased) Stille levens
Dunkirk Kinetische filmspektakelkunst
The Edge of Seventeen (Previously Unreleased) Verrukkelijk vilein
The Eyes of My Mother Norma Bates op de boerderij
The Happy Film Een onvoldoende voor verdriet
Homo Sapiens (Previously Unreleased) Hoe kan de aarde zo verlaten zijn?
Just Like Our Parents Afbrokkelend sprookje
Koza (Previously Unreleased) Vergeten sportman
Louise en hiver Geanimeerde terugblik van oude dame
Maudite poutine (Previously Unreleased) Dood in Quebec
La mort de Louis XIV Het mysterie van de Zonnekoning
Nocturama (Bertrand Bonello over) (Previously Unreleased) De kritische massa van Parijs
Orpheline (Arnaud des Pallières en Christelle Berthevas over) "Vier actrices als variaties op een thema, als in een muziekstuk."
The Swedish Theory of Love Is het zaligmakend om onafhankelijk te zijn?
Through the Wall (Laavor et Hakir) Sex and the City in orthodox Jeruzalem
Tramontane (Rabih) (Vatche Boulghourian over) 'Zonder visueel geheugen verdwijnt ons historisch bewustzijn'
Una Valt hij of valt hij niet?
Vincent Weer één consument minder
Wakefield Lekker weg op eigen zolder
Wolf and Sheep (Shahrbanoo Sadat over) 'Deze vrouwen zijn mijn helden'