Burning
Tesnota
First Man
Transit (Christian Petzold over)
Living the Light — Robby Müller (Claire Pijman over)
Over the hedge Verwacht

Over the hedge
Tim Johnson, Karey Kirkpatrick
De nieuwe computeranimatie van DreamWorks oogstte overwegend welwillende kritieken, ook al is iedereen het er wel over eens dat deze familiefilm over brutale wasbeertjes niet het kaliber heeft van Shrek. Na hun winterslaap treffen de olijke beestjes een heg aan met daarachter een compleet nieuw opgetuigde Vinexwijk. Aangezet door een met de stem van Bruce Willis sprekende scharrelaar begeven de beestjes zich in de mensenwereld. (Te zien vanaf 5 juli)


Just my luck
Donald Petrie
Lindsay Lohan wordt deze zomer twintig, maar ondanks een optreden in Robert Altmans komische musical A prairie home companion dankt zij haar roem voorlopig nog altijd aan de post-pubers die in marketingtaal 'tweeners' heten. Lohan bedient haar doelgroep met een fantasietje over het gelukkigste meisje in New York (Lohan dus) dat haar goede fortuin kwijtraakt na het kussen van loser Chris Pine. (Te zien vanaf 6 juli)


Pirates of the Caribbean 2
Gore Verbinski
De eerste Pirates of the Caribbean was geïnspireerd door een attractie in Disneyland. Deel twee Dead man's chest baseert zich op een andere bron: de succesvolle voorganger, waarin Orlando Bloom en Keira Knightley de gepassioneerd kibbelende geliefden mochten spelen terwijl Johnny Depp de show stal als de knotsgekke zeerover Jack Sparrow. In het avontuurlijke vervolg probeert Sparrow onder een zware schuld uit te komen: hij moet zijn ziel afstaan aan de kapitein van het infameuze spookschip De Vliegende Hollander. De problemen van de piraat doorkruisen de trouwplannen van Bloom en Knightley, waarna ze door Depp op sleeptouw worden genomen op een 200 miljoen dollar kostende kermisrit. (Te zien vanaf 13 juli)
Little man
Keenen Ivory Wayans
Met welk origineel idee zouden de lolbroeken achter White chicks en Scary movie nu weer op de proppen komen? Broehaha, na het zien van de trailer houden we het al niet meer droog. Want wat blijkt? Hou je vast: een misdadiger wordt op onverklaarbare wijze verkleind tot lilliputterlengte, waarna zijn partner hem in een babywiegje op de stoep legt bij een echtpaar met een kinderwens. Nou, met dat bijdehante kereltje krijgen de kersverse adoptieouders natuurlijk flink wat te stellen. De hoofdrollen worden gespeeld door Shawn en Marlon Wayans, die deze dijenkletser samen schreven met hun regisserende broer Keenen. Je moet er gewoon niet aan denken hoe hi-la-risch het eraan toegaat op de verjaardagsfeestjes van die dekselse Wayans. (Te zien vanaf 20 juli)


De Celestijnse belofte
Armand Mastroianni
Armand Mastroianni is naar verluidt een neef van beroemde Marcello. Van diens begaafdheid heeft de regisseur niets meegekregen, getuige zijn treurige filmografie vol middelmatig televisiewerk, waaronder de lijkenpikkerige bio-pic The Linda McCartney story. Dat de Amerikaanse Mastroianni ook een spirituele kant heeft bewijst de verfilming van The Celestine prophecy, de bestseller waarmee James Redfield talloze leden van boekenclubs in de ban bracht van zweverige New Age-theorietjes. Een gedesillusioneerde leraar (Matthew Settle) gaat in Peru op zoek naar eeuwenoude boekrollen, die een nieuwe stap in de menselijke evolutie zouden voorspellen. (Te zien vanaf 20 juli)
The fast and the furious 3
Justin Lin
Net als de lucratieve voorgangers mikt de derde editie van The fast and the furious, Tokyo drift, op een leeftijdscategorie die Curious George (die ook uitgaat) net ontgroeid is: negenjarige jongetjes die dol zijn op knallende motoren en domme harde knallen. Gelukkig schuilt er een negenjarige in veel volwassen mannen, want de film is in de VS gekeurd voor 13 jaar en ouder. Onder aanvoering van Lucas Black verplaatsen de straatracers hun illegale hobby naar Japan, waar de boeven van de yakuza natuurlijk voor extra problemen zorgen. De ster uit deel één, actieheld Vin Diesel, leende zich voor een cameorolletje. (Te zien vanaf 27 juli)


Superman returns
Bryan Singer
Na twee uitstekende delen X-Men zei regisseur Bryan Singer vaarwel tegen de superhelden uit het Marvel-universum, om zich te richten op een avontuur van de topper uit de stal van comic-concurrent DC. Superman heeft de aarde vijf jaar verlaten om op zoek te gaan naar zijn geboorteplaneet Krypton. Bij terugkeer blijkt alles anders: zijn vroegere vlam en aanbidster Lois Lane is nu een gevierd journaliste dankzij een artikel met de pijnlijke titel 'Waarom de wereld geen Superman nodig heeft'. De Man van Staal moet alle zeilen bijzetten om het tegendeel te bewijzen. Superman en Lois Lane worden vertolkt door de knappe maar saaie tv-acteur Brandon Routh en voormalig tienersterretje Kate Bosworth. Spannender lijkt ons de casting van Kevin Spacey als Supermans aartsvijand Lex Luthor en Parker Posey als diens gevaarlijk gestoorde liefje Kitty Kowalski. Marlon Brando treedt postuum op als Supermans overleden vader Jor-El. (Te zien vanaf 3 augustus)


Dood eind
Erwin van den Eshof
Horrorproducties van Nederlandse bodem zijn schaars. Met Dood eind krijgen we er een engehuizenfilm bij. Anniek Pheifer, Victoria Koblenko en Terence Schreurs zijn drie van de zeven vrienden die zich op vakantie in Schotland terug laten drijven in een on-pluis huis, na een aanval door woeste honden. (Te zien vanaf 24 augustus)


Garfield: A tale of two kitties
Tim Hill
Niet alleen Superman keert deze zomer terug in de bioscoop, maar ook de wijsneuzerige cartoonkat Garfield. In deze mix van live action en computeranimatie belandt het poezenbeest in een Engels kasteel waar slechterik Billy Connoly probeert af te rekenen met Garfields dubbelganger Prince, die een enorme erfenis voor Connoly's neus heeft weggekaapt. Slapsticktaferelen kunnen niet uitblijven. In het Amerikaanse origineel spreekt Garfield met de stem van Bill Murray, terwijl zijn bekakte dubbelganger is ingesproken door Tim Curry. (Te zien vanaf 10 augustus)


The lost city
Andy Garcia
Filmster en soms-ook-regisseur Andy Garcia werd geboren in Cuba, drie jaar voor het Castro-tijdperk. In The lost city herschept hij het Havana van zijn prille jeugd. Garcia waakt ervoor het corrupte regime van dictator Batista te idealiseren, maar het is duidelijk dat de Cubaanse balling ook geen fan is van Fidel Castro. Andy Garcia speelt zelf de hoofdrol: een bemiddelde nachtclubeigenaar die zich door de revolutionaire gewelddadigheden gedwongen ziet uit te wijken naar New York. (Te zien vanaf 17 augustus)
You, me and Dupree
Joe & Anthony Russo
Of hij nou een opgefokte raceauto speelt (Cars), of een mislukte revolverheld (Shanghai noon), dan wel een gesjeesd tenniswonderkind (The royal Tennenbaums): de karakters van Owen Wilson hebben altijd iets kinderlijk irritants. Zo ook in de komedie You, me and Dupree, waarin hij als getuige optreedt bij het huwelijk tussen Matt Dillon en Kate Hudson. Na het feest blijft hij als onhandelbare logé hangen bij het kersverse echtpaar, dat daardoor zijn wittebroodsweken in het water ziet vallen. (Te zien vanaf 10 augustus)


Monster house
Gil Kenan
Digitale tekenfilm uit de stal van Steven Spielbergs productiemaatschappij Amblin. Enkele jeugdige bewoners van Amerikaans Suburbia proberen af te rekenen met een monsterlijk oud huis dat alles wat in de buurt komt naar binnen schrokt. (Te zien vanaf 10 augustus)


Miami Vice
Michael Mann
Zou Michael Mann zijn aalgladde televisiecreatie Miami Vice als een jeugdzonde beschouwen? Nee hoor: een kwart eeuw na het begin van de ultieme jaren-tachtig-serie komt hij zelfs met een tweeëneenhalf uur durende bioscoopversie, onder handhaving van die allerafgrijselijkste begintune van Jan Hammer. De rollen van de even onverschrokken als scherp geklede drugsdetectives Sonny Crocket en Ricardo Tubbs worden nu vertolkt door Colin Farrell en Jamie Foxx. Deze Miami Vice klinkt niet als een remake om op voorhand vrolijk van te worden, maar laten we niet vergeten dat stilist Mann met Collateral een van de beste thrillers van de laatste jaren op zijn naam schreef. (Te zien vanaf 17 augustus)
The hills have eyes
Alexandre Aja
In zijn tweede film The hills have eyes hakte horrorspecialist Wes Craven (A nightmare on Elm Street, Scream) er simpel maar doeltreffend op los. Een Amerikaanse Familie Modaal strandde met haar camper in Nergenshuizen en werd vervolgens belaagd door bloeddorstige kannibalen. De Franse filmmaker Alexandre Aja, die enkele jaren geleden de bezoeker van het Filmfestival Rotterdam de gordijnen injoeg met de euro-slasher Haute tension, hield Cravens originele scenario uit 1977 tijdens het filmen voortdurend bij de hand. (Te zien vanaf 24 augustus)


Step up
Anne Fletcher
Anne Fletcher verdiende haar sporen in Hollywood als choreografe, in films als Boogie nights, The wedding planner en Ice princess. Ook voor Step up bedacht ze de danspasjes. Net als het goedbedoelde Antonio Banderas-vehikel Take the lead gaat deze film ervan uit dat crimineel gedrag verdwijnt door de beentjes van de vloer te gooien. Jeugddelinquent Channing Tatum (tevens te zien als hartenbreker in de tweenerkomedie She's the man) krijgt een taakstraf op een school en verliest zich in de danswereld om de mooie studente Jenna Dewan in zijn armen te kunnen nemen. (Te zien vanaf 24 augustus)


See no evil
Gregory Dark
Liefhebbers van softe porno kennen Gregory Dark ook als Gregory Alexander Hippolyte (en talloze variaties op dat setje namen). De B-filmer had kennelijk zin in andere kost en stortte zich op de zoveelste variatie op Se7en en Saw, met als reclameslogan: 'Acht tieners, een weekend, een seriemoordenaar'. De psychopatenrol is weggelegd voor beroepsworstelaar Glen Jacobs (alias Kane, alias Diesel 2, alias Unibomb, alias Dr. Isaac Yankem), hetgeen misschien verklaart waarom de sportbond World Wrestling Entertainment optrad als filmproducent. (Te zien vanaf 24 augustus)


Nacho libre
Jared Hess
Reclame- en clipjesregisseur Jared Hess scoorde een semi-culthit met de bizarre tienerkomedie Napoleon Dynamite. Met Nacho libre bedient Hess een groter publiek. De fysieke komiek Jack Black gooit zijn bolle lichaam in de strijd als een Mexicaanse geestelijke die droomt van een bestaan als luchador — het type gemaskerde worstelaar dat we kennen uit échte cultfilms als Las mujeres vampiro (1962) en andere producties rond worstellegende El Santo. De worstelwereld moet het satirisch ontgelden, hetgeen misschien verklaart waarom World Wrestling Entertainment niet optrad als filmproducent. (Te zien vanaf 24 augustus)Fritz de Jong


top
Artikelen
Eindexamenfilms 2006 Tragikomedies
Het ideale Filmmuseum Utopia 2009
Taboe op schoonheid Wegdromen en ontwaken

Interviews
Fien Troch Samen en toch eenzaam
Ken Loach Terug naar de wortels
Take 5: Erwin van den Eshof over horror

Rubrieken
Action!
Het geheim van Hollywood: De straatbarbecue
Spotlicht: Maggie Gyllenhaal
Amsterdam Box Office Periode 25 mei t/m 28 juni 2006
Boeken Schaakfilms
Cinedix
Evenementen
Festivals
De geruchtenmachine
Mening
Mijn Mening
De Pers Over
Thuiskijken
Verwacht


Recensies
EEN ANDER ZIJN GELUK Ontwricht dorp
FRAGILE Kunstgrepen in spookachtig kinderziekenhuis
HARD CANDY Engel der Wrake voor alle pedoseksuelen
HELLBENT Hakken met homo's
JAAP HILLENIUS, POGING OM DICHTERBIJ TE KOMEN Melancholieke romanticus
THE LAKE HOUSE De donkere schaduwen van het verleden
METAL: A HEADBANGER'S JOURNEY Ik schud mijn hoofd, dus ik besta
MONGOLIAN PING PONG Tafeltennisbal stuitert uit de hemel
MORIR EN SAN HILARIO Excentriek dorpje lacht om de dood
ROMANZO CRIMINALE Italië van z'n meest cynische kant
SABAH Bloemstuk met multiculturele Margriet-taferelen
TAPAS Drie gerechten met bekende ingrediënten
TARA ROAD Mijn vrouw, jouw vrouw
VOLVER Verloren in La Mancha
THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY De paradox van geweld