Lady Bird
Zama
Cobain
The Rider
Foxtrot
Actie!

Geldersekade 2,
1012 BH Amsterdam
Donderdag 1 december 2016, 22.35 uur


"Jezus Christus, je moet hier nog uitkijken ook, anders breek je een hak", zegt een als prostituee uitgedoste figurante die half over een losse stoeptegel struikelt. Een jongen met lange dreadlocks komt vragen of er straks echt iemand naar beneden gaat springen. "Gaaf! Is het een beroemde actieheld?" De eigenaar van de coffeeshop waar hij zo-even nog zat te blowen komt nog een keer uitleggen dat hij niet wil dat de opnamen voor elven beginnen; dan loopt hij klandizie mis en zijn omzet is enorm. De naam van zijn zaak mag ook niet afgeplakt worden.
Op de Geldersekade op de Amsterdamse Wallen, op een steenworp afstand van het Prins Hendrik Hotel, waarvoor Chet Baker op 13 mei 1988 dood werd gevonden, neemt regisseur Rolf van Eijk een sleutelscène op van My Foolish Heart, een 'neo-noir muziekfilm' waarin de mysterieuze dood van trompettist Chet Baker wordt onderzocht door een ambitieuze Amsterdamse rechercheur van politie.
Van Eijk, die eerder opviel met Hemel boven Holland, een psychologisch portret van de moordenaar van Theo van Gogh, was al vier jaar bezig met een film over Chet Baker, maar toen hij twee jaar geleden eindelijk tevreden was over zijn script bleek dat in de Verenigde Staten de allereerste film over de trompettist werd gemaakt, Born to Be Blue van Robert Budreau, met Hollywoodster Ethan Hawke in de hoofdrol. Van Eijks film heette ook zo, hij wilde eigenlijk stoppen met het project, maar een paar weken later bedacht hij dat er wel vaker twee films over hetzelfde onderwerp worden gemaakt.
Dat er al een recht-toe-recht-aan biopic was, betekende achteraf een bevrijding; Van Eijk liet het verhaal van Baker los en verzon een detective die zijn dood moet onderzoeken. Wanneer Bakers duistere kant zich openbaart, realiseert de detective zich dat hij zelf ook wordt gekweld door een 'fool­ish heart'. "Eigenlijk ben ik die detective zelf. Via hem kom je veel dichter bij Baker."
Gijs Naber (Aanmodderfakker), met spuug­lok en snor en een bruin leren jackie, speelt rechercheur Rob Lucas; de Ierse acteur en zanger Steve Wall is Chet Baker. Om hem de karakteristieke kop van de aan lager wal geraakte jazzlegende te geven, moet hij anderhalf uur in de make-up bij Rob Hillenbrink van Rob's Propshop.
Terwijl Wall onder handen wordt genomen ligt er een nauwelijks van echt te onderscheiden dummy op straat. Vanuit een hotelkamer op de derde verdieping bepalen Van Eijk en cameraman Martijn van Broekhuizen de exacte positie (eigenlijk viel Baker van de tweede verdieping naar beneden, maar de derde oogt beter op film). Coscenarist Roelof-Jan Minneboo komt even dag zeggen; een avond eerder had hij een cameo als receptionist in het hotel waar Baker zijn laatste nacht doorbracht. Een passerende Engelse toerist brult "holy fuck!" als hij de dummy ziet liggen. Jongens in lichtgevend gele vestjes doen een weinig overtuigende poging om andere pottenkijkers op afstand te houden.
Het loopt al tegen twaalven als alles eindelijk in gereedheid is gebracht voor opnamen. Naber zit naast Wall, die de plek van de dummy heeft ingenomen op de nat gespoten straat. Twee filmdienders worden nog fluks geïnstrueerd hoe ze de figuranten — gepermanent haar, korte rokjes — op afstand moeten houden.
Nog geen honderd meter verderop op de Prins Hendrikkade is het ondertussen een komen en gaan van echte politiewagens en ambulances; een taxi heeft een fietser omver gereden.

Jan Pieter Ekker | foto Bob Bronshoff

My Foolish Heart  | Nederland, 2017 | Regie Rolf van Eijk | Scenario Rolf van Eijk en Roelof Jan Minne­boo | Producent Pupkin, Iris Otten, Sander van Meurs, Pieter Kuijpers | In coproductie met VPRO | Creative producer Layla Meijman | Uit­­voerend producent Maarten van der Ven | Camera Martijn van Broekhuizen | Montage Xander Nijsten | Art direction Roland Mylanus | Kleding Bernadette Corstens | Make-up Marjolein Steh­mann | Muziek Ruud Breuls, David Rehm | Geluid Taco Drijfhout | Met Gijs Naber, Steve Wall, Raymond Thiry, Paloma Aguilera Valdebenito, Arjan Ederveen | kleur, 100 minuten | Omroep VPRO | Distributie t.b.a. | Te zien vanaf begin 2018

Foto: Gijs Naber buigt zich over de dummy van Chet Baker. Achter hem regisseur Rolf van Eijk, regieassistent Isabel Meloen en, met petje, opnameleider/first AD Willem Quarles van Ufford.


top
Artikelen
Till the End of the World van Béla Tarr De woedende Tarr
Profiel Kristen Stewart De tienerster voorbij
Retrospectief Jan Němec Radicaal gesmoord door tirannen
Tiger-competitie Het verleidingsspel is begonnen
Tiger-competitie voor korte films Het leven uit een korte filmdag
Franse misdaadfilms op het IFFR De politiek van de policier
Joost Rekveld 'Ik ben geen celluloid fundamentalist'

Interviews
Katell Quillévéré over Réparer les vivants De eerste hartslag na een transplantatie
Cristi Puiu (licht bezopen) over Sieranevada 'Lopen jullie wel eens de Spoedeisende Hulp binnen?'
Olivier Assayas over Personal Shopper 'Het gesprek stopt niet als iemand sterft'
Jim Jarmusch over Paterson 'Ik doe er alles aan om mijn intuïtie te beschermen'

Rubrieken
Actie!
Het nieuwe kijken De epische documentaire
Op ooghoogte: Naruse-muze Kinuyo Tanaka
Boeken
Andy at the movies
Kort
Filmsterren
Redactioneel
Thuiskijken
The Thinking Machine 4 Wish I Had a River


Recensies
Burma Storybook Dichtkunst als zuurstof
Cartas da guerra (Ivo Ferreira over) 'Op het moment dat hij niet meer weet wat hij moet zeggen wordt hij schrijver'
Le Ciel Flamand Boterhammetjes bij het bordeel
Double Play (Ernest Dickerson over) 'In Curaçao hangt iets mysterieus en ongrijpbaars'
Gold De roes van de rijkdom
The Handmaiden
The Happiest Day in the Life of Olli Mäki Stop de hypemachine
Het doet zo zeer Voor moeder hoeft het niet meer
If the Sun Explodes Altijd gezellig, samen op reis
Into the Forest Zonder mannen zonder stroom
Jackie (Pablo Larraín) Van First Lady naar mediaprinses
Manchester By the Sea Troebele grens tussen schuld en onschuld
Moonlight (Barry Jenkins) Renaissance van de zwarte film
On the Other Side Lijntje met het verleden
Paterson Dolgelukkige buschauffeur
Personal Shopper Geesten­levens
Réparer les vivants Meegesleept door golven en plot
Sieranevada Wat moeten en kunnen we geloven
Silence Reliprop van Martin Scorsese
The Student Kruistocht tegen bikini's
To Stay Alive — A Method Blijf op zere plekken drukken
Tour de France Depardieu houdt van Frankrijk