Dogman
BlacKkKlansman
3 Faces
Plaire, aimer et courir vite
Laurie Anderson over Chalkroom
XXL locatie 32: XL: Theater Zuidplein: Cinema Slam IFFR: XL

Snurkende Mickey Mouse

De XL (veertigste)-editie van IFFR gaat Extra Large met Extra Locaties. Bezoekers die blind de weg door Pathé weten te vinden en weleens toe zijn aan een nieuwe plek, kunnen terecht in het nieuwe LantarenVenster voor de korte films, en op veertig nieuwe locaties. Daar zijn onder andere te zien:

Maritiem Museum Rotterdam
Hans op de Beeck
SEA OF TRANQUILITY
Jean-Luc Godard liet zijn recente film socialisme voor een deel afspelen op een cruiseschip, de utopische plek waar illusie en consumptie hand in hand gaan en die de staat van de huidige maatschappij perfect samenvat. Johan Leysen speelt in sea of tranquility de kapitein van een cruiseschip die reist zonder te bewegen. Een plek waar het vlees aan de haken van de scheepskeuken nooit het vlees op de operatietafel van de cosmetisch chirurg zal ontmoeten.

Pakhuismeesteren
Telco Systems
12_series
In een aartsdonkere ruimte van Pakhuismeesteren op de Kop van Zuid stelt Telcosystems twaalf monitoren en twaalf speakers op. Gebaseerd op de principes van de evolutie genereert 12_Series audiovisuele imitaties, mutaties en combinaties. Vanuit eenvoudige algoritmes ontstaat zo hun typische 'grid noise'.

TENT
Martin Arnold
HYPNAGOGIC
Een snurkende Mickey Mouse waarvan je alleen de trillende huig ziet: Disney's lieveling wordt in soft palade een uiterst irritant karakter, mede door de expres onvriendelijk repeterende geluidsband. Zijn beroemde witte handschoen wordt een klauw die je niet loslaat. In shadow cuts legt Martin Arnold opnieuw de nadruk op de interval, de duisternis tussen de beelden, "waar de kijker zijn dromen en demonen ontmoet". De stroboscopische Mickey en Pluto proberen naar elkaar te lachen, al flikkerend en haperend.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Leslie Thornton
(((((Binoculars)))))
De experimentele filmmaker Leslie Thornton kijkt door een filmische verrekijker, waarbij in een caleidoscoop een papegaai, een eend en een beer zo vervormd worden dat ze abstracte patronen vormen. De film ((((( ))))) is opgenomen in het American Museum of Natural Histrory Everglades Park waarin steenbokken en skeletten gelijk worden gesteld aan de bezoekers van het diorama.

Verder onder andere in het Groot Handelsgebouw: Peggy Ahwesh — the ape of nature, Rotterdamse Schouwburg: Koen Theys, the final countdown — 2000 YouTube-clips waarin telkens iemand de openingsnoten van The Final Countdown van de band Europe laat horen. Piet Zwart Institute: Imagine an Audience, over micro-cinema's en alternatieve filmvertoning op het internet. Het Schieblock: Limboland 3D. De alternatieve televisie-website Limboland mixt film, experimentele internet-tv, mediakunst, fotografie en live programmering. Laurens Antonius Binnenweg: Home Sweet Home Movie in verzorgingstehuis Antonius, met de familiefilms van de bewoners. Huis Sonneveld/Nederlands Architectuurinstituut: Juliana Borinski — Liquid Crystal Displays: met vloeibare kristallen bewerkte glasplaatjes in een diacarrousel. V2: Maki Ueda — Palm Top Theater: films en animaties op het formaat van je handpalm, via je iPhone of iPad. Het Oogziekenhuis: Werktank — Statics + Reverse Blinking: imitatie met Statics televisieruis, dat nu eens geen ongewenst neveneffect is. New Orleans: Rosa Barba — Untitled (Maasvlakte 2) — beeldend kunstenares Rosa Barba filmde betrokkenen bij het landwinningsproject voor Maasvlakte 2, een imker, een vogelspotter, een arbeider bij containers. Prinses Theater: Cinema West, een initiatief van oud-hoofdredacteur van de Filmkrant Mark Duursma, vertoont de première van ashes of time redux van Wong Kar-wai. Vooraf: chungking express.

Mariska Graveland

Meer info: filmfestivalrotterdam.com/nl/iffr-2011/programma-2011/xl/xl-extra-locatiestop
Artikelen
IFFR: 30 jaar Filmkrant/40 jaar IFFR Filmtijgers zijn we. En blijven we.
IFFR: Distributiefilms
IFFR: 5 Tips Must see!
IFFR: Ouwe rotten De Russen komen!
IFFR: Nieuwe cinefielen 'Ga keihard op je bek'
IFFR: Nathaniel Dorsky Beeldenstromen
IFFR: XL Snurkende Mickey Mouse
Out of the Comfort Zone
IFFR: Nieuwe makers Hongerig naar jong en hip
FilmSlot: De vergeten films van Joseph Strick De doofpot moet open

Interviews
IFFR: Denis Côté over CURLING Tijgers van het noorden
Xavier Dolan over LES AMOURS IMAGINAIRES 'Ons hart is roerloos en onbegrepen'

Rubrieken
Redactioneel
FilmKort
FilmSterren
FilmThuis
Spotlight: James Franco Dromerige rebel
FilmBoeken De filosofie van Jacques Rancière
FilmPers
Evenementen (Focus)
World Wide Angle (NL)
Actie!


Recensies
127 HOURS Precies als een Zwitsers zakmes
ABEL Vadertje spelen
LES AMOURS IMAGINAIRES Laconieke adonis
BIUTIFUL De wonderlijke loutering van een slecht mens
BLACK SWAN Horror op spitzen
INCENDIES Woestijnfamilie
THE KING'S SPEECH Toen het woord nog macht was
NO ET MOI De dakloze en het slimme meisje
LA NOSTRA VITA Dood, en dan?
LES PETITS RUISSEAUX Rebellerende pensionado
LA PIVELLINA Een kleine kermis aan de rand van Rome
POETRY Banale, magische dagen
SILENT SOULS Roadmovie naar het graf
SONNY BOY Geen meeslepend epos
TRUE GRIT Het hardvochtig sentiment van de Coens