The Man Who Killed Don Quixote
Previously Unreleased
Carne y arena
Tiere
Grace Jones: Bloodlight and Bami
TYRANNOSAUR IFFR: 5 Tips

Must see!

Naar welke IFFR-films kijkt de redactie bijzonder uit?

TYRANNOSAUR — Paddy Considine
Het lange regiedebuut van acteur Paddy Considine — die van glansrollen in het werk van Shane Meadows. Goed teken: de BAFTA-winnende kortfilm dog altogether die Considine in 2008 maakte, over een zelfdestructieve man die zoekt naar een glimmertje hoop. Iets minder goed teken: tyrannosaur is een uitgebreide versie van die short. Maar wel nog steeds met de Britse karakteracteurs Peter Mullan en Olivia Colman, voor de speelfilm aangevuld met Eddie Marsan, die in the disappearance of alice creed al bewees te kunnen excelleren binnen een kleine cast.
Joost Broeren

MEEK'S CUTOFFKelly Reichardt
Wie de hypes over Hollywoodfilms achter zich laat en verder kijkt in de Amerikaanse filmwereld, stuit soms op wonderbaarlijk mooie films. Ik denk aan het wonderschone winter's bone van Debra Granik. Ik hoop op dezelfde ervaring bij meek's cutoff van Kelly Reichardt. De Amerikaanse filmmaakster is geen onbekende in Rotterdam, want ze won vier jaar geleden met old joy een Tiger Award. Meer indruk maakte ze met wendy & lucy, een indringend portret van een jonge vrouw op drift die over de rand van de samenleving dreigt te duikelen. Ook in meek's cutoff zijn mensen op drift. Volgens de beschrijving volgt de film in 1845 een groepje settlers op hun tocht over het platteland van Oregon. Kan Reichardt even goed met het verleden als het heden uit de voeten?
Jos van der Burg

YOU ARE HEREDaniel Cockburn
Een 'meta detective story' die ik alleen op dvd heb gezien maar graag nog een keer op het grote doek wil bekijken om het speelse gedachte-experiment van het grote talent Daniel Cockburn te kunnen doorgronden. Dat zal niet lukken want over die onmogelijkheid om dingen te begrijpen gaat you are here juist. Een filosoof, een uitvinder, een archivaris en een proefnemer proberen de werkelijkheid te begrijpen maar die is onkenbaar. Gidsen die je door de wereld zouden moeten loodsen blijken onbetrouwbaar. Daniel Cockburn viel eerder op als kortefilmmaker en videokunstenaar bij de productiemaatschappij met de veelzeggende naam Zero Function.
Mariska Graveland

FILM SOCIALISMEJean-Luc Godard
Wie goed heeft opgelet heeft 'm natuurlijk al lang kunnen zien: film socialisme, de meest recente en misschien ook wel laatste film van Jean-Luc Godard. De trailer die ter gelegenheid van de première op het Filmfestival Cannes vorig jaar mei werd gemaakt, bevatte immers de hele film in fast forward. En hij circuleert ook al lang in de geheime genootschappen van internetcinefielen. Maar ik wil hem gewoon op een groot doek zien. Daar hoort het stervende Europa van de boze hemelbestormer thuis.
Dana Linssen

MISTÉRIOS DE LISBOARaúl Ruiz
Twee tips eigenlijk boven alle andere titels en boven de twintig films uit het programma die ik elders al heb gezien. mistérios de lisboa van Raúl Ruiz dat hij zelf 'het labyrint van de soapserie' noemt en dat de wetten van het genre vertrapt met een mix van verhalende en experimentele film. Zijn woorden, niet de mijne. Daarnaast verano de golliat van Nicolás Pereda omdat ik de talentvolle Mexicaan sprak tijdens het World Cinema Festival in het Amsterdamse Rialto en daar ook zijn vorige film perpetuum mobile zag. Maakte indruk. Evenals de films van Nathaniel Dorsky.
Ronald Roverstop
Artikelen
IFFR: 30 jaar Filmkrant/40 jaar IFFR Filmtijgers zijn we. En blijven we.
IFFR: Distributiefilms
IFFR: 5 Tips Must see!
IFFR: Ouwe rotten De Russen komen!
IFFR: Nieuwe cinefielen 'Ga keihard op je bek'
IFFR: Nathaniel Dorsky Beeldenstromen
IFFR: XL Snurkende Mickey Mouse
Out of the Comfort Zone
IFFR: Nieuwe makers Hongerig naar jong en hip
FilmSlot: De vergeten films van Joseph Strick De doofpot moet open

Interviews
IFFR: Denis Côté over CURLING Tijgers van het noorden
Xavier Dolan over LES AMOURS IMAGINAIRES 'Ons hart is roerloos en onbegrepen'

Rubrieken
Redactioneel
FilmKort
FilmSterren
FilmThuis
Spotlight: James Franco Dromerige rebel
FilmBoeken De filosofie van Jacques Rancière
FilmPers
Evenementen (Focus)
World Wide Angle (NL)
Actie!


Recensies
127 HOURS Precies als een Zwitsers zakmes
ABEL Vadertje spelen
LES AMOURS IMAGINAIRES Laconieke adonis
BIUTIFUL De wonderlijke loutering van een slecht mens
BLACK SWAN Horror op spitzen
INCENDIES Woestijnfamilie
THE KING'S SPEECH Toen het woord nog macht was
NO ET MOI De dakloze en het slimme meisje
LA NOSTRA VITA Dood, en dan?
LES PETITS RUISSEAUX Rebellerende pensionado
LA PIVELLINA Een kleine kermis aan de rand van Rome
POETRY Banale, magische dagen
SILENT SOULS Roadmovie naar het graf
SONNY BOY Geen meeslepend epos
TRUE GRIT Het hardvochtig sentiment van de Coens